Véleményvezér

vv

Amit mindenki tudni akar: mennyire SZDSZ az LMP?

2010.04.13. I 359 komment I Címkék: szdsz schiffer lmp voks10

Az SZDSZ 1998-as és az LMP 2010-es eredményeit nézve komoly átfedést találunk. Az LMP-sek nagyon hasonlítanak az egykori SZDSZ-szavazókra. (Kép: vokscentrum.hu)

Lendvai Ildikó hétfőn azt bizonygatta, a Fidesz kétharmadát csak az LMP-vel együtt lehet megakadályozni. Lendvai meglebegtette a két párt közötti második fordulós visszalépések lehetőségét is, elsősorban azonban az LMP szavazóit próbálta meg a szocialistákhoz édesgetni.

Úgy látszik, Lendvai Ildikó el van tévedve. Minden valószínűség szerint ugyanis azok számára, akik az LMP-re voksoltak, a szocialisták finoman szólva nem igazán vállalhatóak. Az LMP mint párt pedig azonnali öngyilkosságot követne el egy ilyen lépéssel. És ezzel rögtön igazolná azt az előítéletet is, miszerint az LMP valójában az új SZDSZ.

Főleg, mert bizonyos szempontból tényleg az. Legalábbis ami a szavazóikat illeti.

Kik az LMP szavazói?

Egyszer már volt a mostanihoz hasonló helyzet Magyarországon. Mégpedig 1998-ban, amikor szintén leváltottak egy baloldali kormányt. 12 éve azok, akik az MSZP és Horn Gyula regnálását lábszagúnak, túlságosan is kínosnak érezték, de a jobboldalra mégsem szavaztak volna soha, az SZDSZ-t választották.

Vessük most össze a két baloldali kormányzást lezáró választás adatait! Az SZDSZ 1998-as (7,57% területi listán) és az LMP 2010-es (7,48%) eredményeit nézve komoly átfedést találunk a két párt támogatottságának földrajzi megoszlása között. (Ezt az SZDSZ későbbi, 2002-es és 2006-os eredményei is alátámasztják.)

 

De van egy másik szempont is. Az LMP szavazóit a közvélemény-kutatások látványosan alulmérték. Kézenfekvő magyarázat, hogy azért, mert sok bizonytalan, ingadozó szavazó választotta végül az LMP-t. Honnan érkezhettek ők? Nem tudjuk, de valószínű, habozásuk oka az lehetett, hogy nem akartak sem a jobboldalra, sem az MSZP-re szavazni.

Nagyon hasonlítanak tehát az egykori SZDSZ-szavazókra.

LMP=SZDSZ?

Természetesen nem feltétlenül arról van szó, hogy akik korábban az SZDSZ-re voksoltak, most mind átpártoltak az LMP-hez. Sokkal inkább arról, hogy Magyarországon van egy baloldalinak tekinthető választó réteg, mely számára az utódpárt nem elég modern, nem elég városi, és ezért csak nagyon végső esetben támogatná a szocialistákat. Az is világos, hogy ez egy stabil szavazói réteg, és hosszú távon is számolni kell velük.

Természetesen az LMP korántsem azonos az SZDSZ-szel. Azonban az LMP értelme szavazáslogikailag ugyanaz, ami korábban az SZDSZ-nek: alternatívát jelent ezeknek a baloldali szavazóknak.

web surveys

Segítheti-e az LMP a szocikat?

Hogy az LMP szavazói támogathatják-e az MSZP-t, nagyban múlik azon, hogy ezek a szavazók mennyire elkötelezettek és mennyire egységesek.

Egyrészt élhetünk a gyanúval, hogy jelentős számú LMP-szavazónak nincs stabil kötődése új pártjához, ezért a második fordulóban nagyrészt teljesen mindegy, mit mond neki vagy mit kér tőle a párt vezetése. Másrészt, az LMP-szavazók, mivel egy új konglomerátumról van szó, nagyon valószínűtlen, hogy egyforma másodlagos pártpreferenciákkal rendelkeznének és így egységes blokkban szavaznának az LMP-n kívül is.

Végezetül, az LMP bolond lenne bárkinek is a támogatására felszólítani a második fordulóban. A párt vezetői ettől mereven elzárkóznak. Hiszen ezzel a párt pont saját értelmét kérdőjelezné meg. Nem lenne többet sem „más”, sem pedig valódi alternatíva. 

Ennyit csak megtanultak az SZDSZ sorsából. 

Frissítés: Kommentelőnk, kopaszskodas kiszámolta, hogy a két fenti térkép közti korreláció nem csak szemre, hanem számszakilag is jelentős, 0.80. Köszönet érte!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:25:29

@jürgen baromartz: A pénzügyei átláthatóak, nyilvánosságra hozták a legnagyobb pénzügyi támogatójuk nevét. (Többi párt?) Látjuk a kiadásaikat, nyilván vannak fennakadások, frissítések, lehetne jobb - kinek van? Többi párt?
A pártot tudjuk kik alapították, azt is tudjuk, sejtjük, hogy ők milyen kapcsolati tőkével rendelkeznek. Nyilván, most aztán lehet zsidózni is, de átlátható, világos program mentén működnek. Nem látom, hogy bármi titok lenne benne. Vagy ennyire meglep, hogy lehet tisztességesen? (Bevallom: nem gondoltam volna két hónapja, hogy átlépik a küszöböt. Egyelőre én semmi suskust nem érzek a pártban - nyilván, most lesznek a csuporhoz közel, most kell nagyon vigyázni!)

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:28:24

@Samuzia: Ez olyan szadeszes momentum lenne kilencvenből! :) Vagy valami vörös felszólítás: Orbán Viktor határolódjon el a fasisztáktól! :) Ugyan, ez gyerekes. Nem lépnek vissza, nem kérnek a gesztusból, szerintem kellő eleganciával küldték el botoxildikót a búsp@ba.

Bogyó 2 2010.04.13. 16:33:24

1. No, látható, hogy a begyöpesedett agyú jobbosok már megint elkezdták a régi dumát LMP=SZDSZ+MSZP. Miközben gőzük nincs a programról. AZt mondják nincs benne konkrétum. Olvastátok a Fideszét? Na, aztán az nagyon tele van, mondjuk az LMP programjában 10-szer annyi a konkrétum elsőre mint a Fideszében. Az LMP-é, a Jobbiké és az MDF-é a legkonkrétabb. A sok Jobbikosnak gőze nincs róla hány helyen van átfedés az ő programjukkal. Csak éppen a módszerek néha mások, mondjuk az LMP nem akarja bolygatni az uniós szerződést.
Sok marha nem veszi észre, hogy az MDF=SZDSZ el kell olvasni az MDF programot. A vidékről egy szó nincs benne, csak az, mit építenének le. AZ LMP programja külön fejezetet szentel a témának.
A sok agyatlan jobbikos nem látja, hogy az LMP gazdaságpolitikája minden, csak nem liberális.
Bokros legalább elolvasta, azért hisztizett.

2.A sok begyöpesedett mszp-hívő nem veszi észre, hogy az LMP célja nem az MSZP erősítése. Hogy nem feltétlen rettegnek Orbán két-harmadától, nem ennek megakadályozása a fő céljuk. Ezért ne várjanak visszalépést, a szavazóktól meg mszp-re szavazást. Én is inkább a Fideszre szavaznék egy ilyen 8 év után. Ezért hisztizhetnek az LMP-sek, ha sokat enged valamiben is a Jobbiknak a fidesz, ami nekik nem tetszik, nem az a mód ennek megakadályozására, hogy mszp csatlóspárt lesz belőlük. Mert ha visszalépnének, nem vakarhatnák le ezt magukról. Igenis, az emberek megjegyeznék, az őszödi beszédet se felejtették le, láthattuk.

No! És akkor tegyük össze!

Egy csomó Jobbikos,fideszes szajkózza: LMP=SZDSZ,MSZP

Szanyi Tibor (Mszp): "A napnál is világosabb, hogy az LMP a Fidesz szekerét tolja"

Bokros (MDF):" Szélsőbaloldali, "inkább kommunista, mint szocialista" párt az LMP, jelentette ki a Népszabadságnak adott interjújában Bokros Lajos. "Az LMP eleve elutasítja a piacgazdaságot, nagyon erős állami beavatkozást szeretne, retorikájában sok tekintetben a Jobbikra hasonlít"

Akkor most mi van?
Ezt adjátok össze kedves fanatikus mszp-s, jobbikos, fideszes és neoliberális barátaim!
Szokatlan, mi? Ugye, hogy az SZDSZ-szel nem így volt? Mikor kommunistázta le azok gazdaságpolitikáját Bokros? Ugye, muszáj valahova odatolni őket (ha már a tények nem akarnak ebben segíteni), mert egyébként felborul a világképetek!
Mindez csak azért van, mert még mindig nem fogtátok fel a sémás szűkre méretezett agyatokkal, hogy LEHET MÁS A POLITIKA!

ZX 2010.04.13. 16:36:08

@Samuzia: Nyilván oda csoportosítottak több pénzt, ahol nagyobb szükség volt rá.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:37:23

Legyen Magyarországból Palesztína.

Köszönjük.

dessert eagle 2010.04.13. 16:38:11

@Bogyó 2: Én már többször említettem (itt is!) hogy sok az átfedés a Jobbik és az LMP programjában!
Épp ezért nem értem, miért is nyilatkozott úgy az LMP, hogy nem lép vissza senki javára, de ahol már nincs versenyben a jelöltjük, ott kifejezetten kérik híveiket, hogy ne szavazzanak a Jobbik jelöltjére.

mate6 2010.04.13. 16:39:02

Mekkora felfedezések, atyaég. Nem mondjátok, hogy a liberális szavazók (vagy legalábbis sokan) az LMP re szavaztak...?? Mondok még valamit, nem csak azok.
A két nagy pártunk tele van korrupt, szar alakokkal, a harmadik parlamenti pártunkat nem kommentálnám. Lehet, hogy az LMP tapasztalatlan, lehet, hogy gyenge, a programba is bele lehet kotni, de legalább nem az évek óta itt lebzselo tetves politikai elit nyaralótelepe. Ennyi. Azt állítják, nem lépnek vissza az szocik javára, ha ez így lesz, akkor az egy szokatlanul pozitív (nem)lépes lesz a magyar politikai életben. Hányinger, amit az MSZP csinál most. Koszonom a figyelmet.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:41:04

@dessert eagle: talán azért mert az LMP már a programjában is rágalmazta a Jobbikot. Lásd a cigány kérdéssel foglalkozó részük Magyar Gárdára vonatkozó mondatait, miszerint a gárda önbíráskodásra buzdít.

ZX 2010.04.13. 16:42:27

@John Preston: Ezt a Jobbik akarja, BAZ megye lesz a Gáza övezet. Nem tudtad?

Samuzia 2010.04.13. 16:43:07

@lostrider: Ha ezt megteszik akkor hiszek nekik, addig nem.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:44:02

@ZX: mutass nekem kérlek bármilyen erőszakos cselekményt, amit akár a Gárda, akár a Jobbik követett el bizonyíthatóan.

Bogyó 2 2010.04.13. 16:45:46

@dessert eagle: Gondolom azért, mert bizonyos dolgokban meg nem tartják szalonképesnek amit tesznek, mondanak.
Az adósság-kérdés kezelése, a vállalt nemzetközi kötelezettségekhez való hozzáállás, a kisebbségekkel való bánásmód és félelemkeltés, durva megoldások, s a nem egy esetben felmerülő antidemokratikus hozzáállás. Iráni megfigyelők ügye stb.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:47:11

@Samuzia: Nem léptek vissza, tehát hiszel nekik? Nézd, ha visszalépnek, akkor nálam is elvágták magukat.

Samuzia 2010.04.13. 16:48:23

@Bogyó 2: Nem vagyok jobbikos, de szeretném ha bizonyítanád amit mondasz, tehát kit félemlített meg a Gárda, ki ellen alkalmazott erőszakot, stb.

dessert eagle 2010.04.13. 16:49:03

@John Preston: Most hogy mondod, magam sem zárnám ezt ki .... :)
de liberális barátaink véleményére is kíváncsi lennék!

Samuzia 2010.04.13. 16:51:02

@lostrider: Nem, csak akkor ha nyilvánosan minden fórumon kategorikusan elhatárolódnak a mszptől, ez most létkérdés hogy a gyanú se férjen hozzájuk, nem igazán érdekel, hogy régen mi volt. Persze ha visszalépnek akkor az LMP-nek annyi...

ZX 2010.04.13. 16:52:15

@John Preston: A külsőségekre vigyáztak, hiszen nem ők az uralkodó párt. De megmutatták, milyen lenne M.o ha ők nyertek volna. Pl. a Symában vagy hol a túróban voltak a választáskor, és csendőr vagy gárdista (nem tudom) egyenruhás emberek igazoltattak mindenkit.- Milyen jogon? Igazoltatni csak a rendőrnek van joga. Ha nem az, akkor húzzon a búsba.

dessert eagle 2010.04.13. 16:55:46

@Bogyó 2: Én meg már azt hittem, mindkét párt a jelenlegi posztkádárista társadalmi és állami struktúrát szeretné átalakítani, mert, hogy ez a legsürgetőbb. De úgy látszik tévedtem az LMP kapcsán.
Na jó, nem volt olyan nagy a csalódás ;)))

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:57:59

@ZX: Ha ez tényleg így lett volna, minden médium lehozza, de ha ők nem is, vastagbőr írt volna erről.

De, google a barátom és "Sportmax Jobbik igazoltatás" szavakra nem ad értékelhető találatot, így ezt ha nem baj, nem fogadom el.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:58:32

@Samuzia: Gárda feloszlató ítélet? Egy jogerős bírósági ítélet utal pont erre. (Nem voltam ott, nem tudom, mi történt, de nem is szeretnék olyan naiv lenni, hogy a gárda az tényleg egy hagyományőrző, történész szakos egyetemisták klubja. Nem véletlenül úgy és ott és akkor vonulnak fel... Ettől függetlenül én nem oszlattam volna fel a gárdát, az pedig kifejezetten idegesített - és mondjuk ebben is megnyikkanhatott volna a TASZ - hogy magánterületen parádéztak, és ott is megjelent a rendőrség.)
Azt viszont megértem, hogy az LMP és a Jobbik nem éppen kebelbarátok - azt hiszem a barátság igen csak kölcsönös. (Az egyébként szép lenne, ha a korrupció esetében félre tennék a személyes sértettséget, és együtt javasolnának valamit. Hajrá!)

Bogyó 2 2010.04.13. 16:59:00

Én a Jobbikról beszéltem, de beszélhetünk a Gárdáról is. Szerintem a rendőrség feladata a félelemkeltés is, nincs ezzel baj. Féljen az a rendőrtől, aki bűnöző.
De erre (a félelemkeltésre) megvannak a törvényes módok. A gárda megjelenése félelmet akar kelteni, lehet jogosan, de nem demokratikusan. Ez nem egy önkéntes szervezet dolga. Nem mentség, hogy töketlen a rendőrség, mert ez az önbíráskodók védekezése. Választani kell a választásokon pártot, akár a Jobbikot, ha az tetszik, de demokratikusan. Aztán törvényekkel megfelelően működtetni kell a rendőrséget.
A Gárda akkor mi a jó életnek masírozik ott, ahol a cigányok éppen megvertek, megöltek valakit, ha nem azért, hogy félelmet keltsen bennük?
Úttörősdit játszanak, vagy kiscserkészest?
Mindannyian tudjuk, hogy erőt demonstrálni mennek oda, legfeljebb szemforgatóan tagadjuk. De ebben az esetben semmivel se különb az "őszödi böszménél" az, aki ezt teszi.

Végig kéne gondolni mi lesz a vége ennek. Majd a cigányok megijednek, aztán behúzódnak a putriba és másnap rendesen dolgoznak? Vagy önkéntesen éhen halnak?
Ugye egyiket se hiszitek el.

dessert eagle 2010.04.13. 16:59:26

@ZX: Több pártrendezvényekre az MSZP és a Fidesz sem engedi be az érdeklődőket. Arról még az indexesek is jó párszor írtak, hogy hogyan zavarták ki őket egy-két ilyen szeánszról.

jackjunior 2010.04.13. 17:01:04

@Sátán meg a Jocó:
Üdv! Pontosan nekem is ez járt a fejemben!
Lányi Andrást igen sokra tartom és elgondolkodtató dolgokat állított Schifferről!

ZX 2010.04.13. 17:01:34

@John Preston:
index.hu/belfold/2010/valasztas/a_jobbiknak_is_meglett_a_ketharmad/

"A sportcsarnokban minden ajtót, fel-, be- és átjárót gárdistának látszó, de feliratuk szerint csendőr képzettségű egyenruhások őriztek, akik kedvesen és határozottan az összes képzeletbeli (bár az eligazításon nyilván precízen definiált) zónahatáron igazolványt követeltek a jelenlévőktől, amitől a hideg, sötét sportcsarnok inkább emlékeztetett paramilitáris komplexumra, mint vidám, ünnepi helyszínre."

Lovastengerész 2010.04.13. 17:02:17

Kedves Gárdisták/Jobbikosok, stb

bár kicsit off, de látom itt is megjelenik.
tehát: kár ezen filózni hogy " tehát kit félemlített meg a Gárda, ki ellen alkalmazott erőszakot..." stb stb.

apolitika sajnos olyan hogy nem feltétlenül konkrét cselekményeken, jogilag bizonyított dolgokon múlik, hanem kommunikációján.

a Jobbik teljes kommunikációja, arculata militáns, erőszakos, agressziv, adott esetben félelemkeltő. Nem véletlenül, nagyon jól megtaláltak egy igény és célcsoportot akiknek ez "bejön".
Tudják jól, szelíd istenhazacsaládozással nem lehet mozgósítani.
Viszont így vállalni kell a kommunikáció és a marketing következményeit, bizony sokszor rá fogják sütni a bélyeget -akár jogosan akár igaztalanul- hogy félelemkeltő, erőszakos, romboló, stb stb. a politika ilyen.

ZX 2010.04.13. 17:02:45

@dessert eagle: Az, hogy azt mondja valakinek, (mert esetleg részeg, vagy láthatóan rendbontó szándékkal megy oda) hogy ne, az teljesen más, mint igazolványt kérni, és igazoltatni mintha hatóság lenne.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:03:05

@Bogyó 2: felteszem a kérdést akkor neked is mégegyszer. Nevezz meg kérlek egy helyet és időt, ahol és amikor a Gárda önbíráskott.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:03:25

@dessert eagle: Ja, felmondani az adósságfizetést, kilépni az unióból. Nagyon jó lenne, egyenes út Albánia, Azerbajdzsán szintje felé, s nem lenne posztkádárista az ország, csak egy lecsúszott, indulatoktól szabdalt balkáni szarkupac. Mert azoknak milyen jó, hogy olyan nagyon önállóak.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:05:09

@Bogyó 2: Bár sok mindenben egyetértek, de másik oldalról azt világosan látni kell, hogy a Gárda támogatottsága az világosan jelzi az állami feladatok ellátásának a hiányát. Egy olyan mondattal, hogy van cigánybűnözés, és mi meg fogjuk oldani, nézd meg, hogy mennyi szavazatot lehet szerezni! Nézd meg, hogy a Jobbik hol lett ilyen irtózatosan erős. Parlamenti pártok éveken keresztül százezrek (alulbecsültem) problémáját hazudták el - ha pedig elhazudják, akkor annak is hisznek, aki elismeri a problémájukat, csak kuruzslás, amit javasol megoldásként. Ezen nagyon-nagyon el kéne gondolkodni. (Én fenntartom, hogy a Jobbik erősödése a rosszul működő, korrupt, álszent és áljogvédő állami működés tünete.)

eml 2010.04.13. 17:05:37

Előre is elnézést ha már volt, de 280+ kommentet nem tudtam most átböngészni mind.

Lendvai nem egész két hete mondta, hogy az LMP-re adott szavazat elveszett szavazat, az a voks kárba vész.
Most visszalépnek az LMP javára.

Gondolkozzunk!

Szuemélyesen hányinger kerülget a visszalépésektől. Ez kb olyan, mint amikor a Fradi alázza az NB4-es csapatot kupameccsen, és a szünetben megegyeznek, hogy egyik visszalép a másik javára, hogy ne izzadjanak annyira meg.

Az LMP-nek minden fórumon el kell zárkózni az MSZP-től, Fidesztől, mindenkitől. Majd az alakuló ülés után legkésőbb, amikor van kormánynévsor, nyilvánosságra kell hozniuk egy olyan minimumot, ami mellett mindenkor kiállnak. Az előterjesztő pártállásától függetlenül.

Na akkor Lesz Más a Politika.

dessert eagle 2010.04.13. 17:06:16

@Bogyó 2: Mondjuk, hogy erőt demostrálni mentek oda. Mi ezzel a baj?
Ha holnap felkerekedek 30 barátommal és mindannyian Hugo Bossba öltözve, jobb kezünkbe Btk-t tartva megyünk le Olaszliszkára az is félelemkeltő lesz, ebben szinte biztos vagyok.
Már csak azért is, mert a bűnöző életvitelt folytatók folyamatosan rettegnek a lebukástól.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:07:03

@John Preston: Megválaszolom, ha megmutatod, hol írtam le, hogy önbíráskodott valahol is.
De segítek, sehol nem írtam ilyet.
Sőt, most kijelentem, a Gárda nem önbíráskodott sehol. Más kérdés, hogy a masírozásról az jut az ember eszébe, hogy ez a megoldás. Mindketten tudjuk, de jogászkodhatunk is mintegy bíróságon.
Az én kérdésem pedig az, miért masírozik a gárda azokon a helyeken, ahol a cigányok éppen elkövettek valamit? Mi a célja?

eml 2010.04.13. 17:08:47

@John Preston: " felteszem a kérdést akkor neked is mégegyszer. Nevezz meg kérlek egy helyet és időt, ahol és amikor a Gárda önbíráskott."

Az egyenruha hordás, ha nem is önbíráskodás, de mutatja, hogy szarnak a jogállami berendezkedésre.

Tény hogy a Gárda önkétesei tevékenyen részt vettek az árvízi védekezésben.

Ez egy nagy dilemma.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:10:20

@ZX: ez egészen más. Az én olvasatomban itt az "igazolvány", sajtó igazolványt jelent.

A gyanum igazolja ez a cikk is:
zipp.hu/belfold/2010/04/11/tudositas_a_jobbik_eredmenyvaro_rendezvenyerol

"Érdekesen védi a rendezvényt a Magyar Gárda Biztonsági Szolgálat. Nincs sajtóigazolványom és elvileg be se jöhetnék."

dessert eagle 2010.04.13. 17:11:55

@Bogyó 2: Valamit félreértettél. Senki nem mondta, hogy fel kell mondani az államnak nyújtott valamennyi hitelt, de szép számmal vannak olyanok köztük amelyek igen is kedvezőbb kamtozásúakra válthatók. Ezt meg kell tenni.
Unióból szintén nem kell kilépni, de meg kell vizsgálni, mennyire jó ez nekünk. Az uniós támogatás ugyanis alig több, mint a tagállami kötelező befizetés. Nem vagyunk mi Németország, hogy eltarthassuk pl. a szlovákokat.

sanyix 2010.04.13. 17:13:17

igen, sajnos az lmp=szdsz=mszp

A most beigazolódott dolgokon kívül:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Schiffer_András#Politikai_p.C3.A1lyafut.C3.A1sa

Bogyó 2 2010.04.13. 17:14:33

@lostrider: De ezt én nem is tagadom. Ha tagadnám, tapsolnék az MSZP-nek, meg a Fidesznek.
Töketlenek voltak és nem tettek semmit a cigánykérdéssel, ha tetszik a cigánybűnözéssel.
Ezt a kifejezést az LMP sem fogadja el, speciel ebben nem is értek velük egyet, mert szemforgatás az is, hogy nincs rájuk jellemző életmód és bűnözés.
A színesfém-lopás, a dögkonténerek megkönnyítése valahogy nagyon is kiszámítható etnikai alapon.
De én nem gondolom, hogy a sétálgatás, a bunkósbot, a tábor vagy a golyó a megoldás. Az ilyen gondolkodás vezetett a délszláv háborúhoz, a ruandai történethez stb.
Ők se hagynák magukat, megérné, ha majd szaporodnának az áldozatok mindkét oldalon?
Ki kell mondani a problémát, emberi megoldást találni, aztán meg is csinálni. Ez az ami nehéz és sokáig tart, de el kell kezdeni.

ZX 2010.04.13. 17:14:46

@John Preston: Hmm.. ez érdekes. A rendezvényen csak párttagok és sajtósok lehettek? Mert az általam idézettnél úgy írja mindenkitől igazolványt követeltek, a te általad linkeltben meg, hogy sajtóigazolvány nélkül senki nem mehet be.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:16:32

@Bogyó 2:

Tudod, ha kimenne a rendőrség, vagy bármilyen szerv, és kiderítené melyit volt az, és jól pofánverné őket, nem csak ilyen ejnye-bejnye, majd megjavulsz, menjél haza jelleggel, bevinnék az örsre elbeszélgetni, nem lenne erre szükség.

Nem mondom azt, hogy ez jó, hogy van. Sőt, a Gárda és a Jobbik meglétét egy szükséges rossznak tartom, ami a társadalom válasza az elmúlt 20 év impotenciájára.
Szerintem.

ZX 2010.04.13. 17:17:37

@Bogyó 2: Ez a szociális helyzetükből, nem pedig a cigányságukból fakad. Vagy láttad már pl. a Mágát dögkutat fosztogatni? :D
A többiben igazad van.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:17:49

@ZX: te sem, én sem voltunk ott, nem tudjuk mi volt. Viszont, pl origo nem írt semmi hasonlóról.

efhábé 2010.04.13. 17:19:20

@Researcher: "Ha például a rend őre követ el bűncselekményt, akkor az súlyosbító körülménynek számít."

Feltéve, hogy foglalkozásával összefüggésben követte el, nem?

Samuzia 2010.04.13. 17:22:41

@cukicica: Ez kb. olyan hogy az LMP = FIDESZ... Csak a tettekért lehet büntetni, a Gárda még senkit sem bántott, azt hogy nem gondolkodhatnak arról amiről akarnak , és nem érezhetik magukat jól, vagy demonstrálhatnak nyílvánosan, az orwelli világot idézi, gondolatrendőrség...

histar007 2010.04.13. 17:23:43

Sose felejtsük el, hogy egy SZDSZ nevű formáció egyszer már nagyon megvezette a szavazóit 1994-ben. Akkor percek alatt vesztették szavazóik felét. Mert a vezetés a bársonyszéket választotta, és leszarta a szavazókat. A bünetés meglett, törpepártá zsugorodtak, és 2 választáson is csak az MSZP szavazó transzfúziónak köszönhették, hogy farokként ránethettak egy egész kutyát 8 éven át, rendegeteget mindent ellopva és mégtöbbmindent elrontva.

Az LM-nek most van egy lehetősége:
- vagy összefekszik a szocikal a semmiért (ha a Fidesznek nem is lesz meg a 2/3-ad, akkor is max oár szavazat hiányzik majd, az meg pótolható), és cserébe kérhet majd valamit Lendvaitól.
- tiszta marad, cserébe majd egyszer kérhet valamit Orbán Viktortól.

Az egyik egy bukott párt ősrégi bútordarabja, a másik a egy kiütéssel győző párt jelenlegi, és az ország leendő vezetője.

Schiffer András úr, a választás az öné!

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:24:12

@dessert eagle: mondj egyet légy szíves! :) Ez nem így megy, ezt tényleg csak a Jobbik képes ennyire hülyén felfogni. Az államadósság csak egy része az, ami konkrét szerődésekben jelenik meg, a másik része állampapírok, amelyek mondjuk a te nyugdíjpénztáradban figyelnek. Gondolom faszán örülnél annak, ha azt mondanák, hogy na, leszarjuk, hogy tavaly 1%-on adtuk, most már csak 5%-ot fizetünk. Ezen tessék már egy kicsit gondolkodni! (Folyamatosan megy az államadósság átalakítása, akár holnap is bemehetsz és vehetsz állampapírt, ezzel máris változtattál. :)
Az uniós mondatod pedig az, ami talán a legnyomasztóbb hagyatéka az elmúlt 20 politikai rezsimjének: baszki, az EU-ban nem azért vettek fel, és nem azért kell bemenni, mert majd a gazdagok eltartják a szegényeket, hanem mert egy egységes piacra, egyenlő feltételekkel léphetsz be. Munkavállalóként dolgozhatsz, vállalkozásként dolgozhatsz, terméket eladhatsz, nem lehet védővámokkal, kvótákkal kibaszni minket. Ahelyett, hogy erre készültünk volna, hogy tényleg olyan terméket, vállalatot, munkavállalókat "hoztunk volna létre", akik versenyképesek, mi mindvégig a petákokat számoltuk... Ez olyan, mint azért bemenni a templomba, hogy ott aztán lehessen kéregetni... Gratulálok. :(

Samuzia 2010.04.13. 17:24:16

@Samuzia: És elnézést mindenkitől az offért!

Bogyó 2 2010.04.13. 17:25:26

@dessert eagle: Az adósságok átváltása nem egyszerű dolog, főleg, hogy mi eleinte japán magánbankoknak tartoztunk, szemben a lengyelekkel. Hogy Gyurcsányék azóta honnan vették fel, nem tudom. De akkor konkrétabb ötletet is szívesen látnék, a Parlamentben lesz erre lehetőség.

Az unióban való lét nem szimpla gazdasági kérdés. A szlovákokat meg valahogy nem mi tartjuk el, nagyon nem úgy tűnik mostanában. Az ottlétnek ára van, de jár is vele valami. Az emberek elsöprő többséggel szavazták meg, s nemcsak nálunk. Valahogy mindenki befelé igyekszik, Svájc és Norvégia tartja magát, de ők speciális esetek, a norvégoknál amúgyis éppen nem csúszott át, s mindketten tagjai az EFTA-nak, ami sok hasonló jogot ad. És a németek se azért fizetnek be többet, mert hülyék, hanem mert más módon visszajöhet az nekik, ahogyan nekünk is előny, ha könnyebben tudunk Bulgáriában vállalkozni, kereskedni.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:26:37

@John Preston: "Nem mondom azt, hogy ez jó, hogy van. Sőt, a Gárda és a Jobbik meglétét egy szükséges rossznak tartom, ami a társadalom válasza az elmúlt 20 év impotenciájára."

Teljesen egyetértek.

efhábé 2010.04.13. 17:27:16

@flimo13: Sem a közgazdászok, sem a jogászok nem bölcsészek.
Persze nyilván ki lehet jelenteni, hogy csak és kizárólag a gépészmérnököket fogadjuk el minőségi lépésnek a bölcsészségtől és az építőmérnököket félminőséginek tekintjük, az informatikusok meg még rosszabbak is, mint a bölcsészek, de vezet ez valahova, már persze azon kívül, hogy nagyszerűen lehet a valóságot az előítéletekhez ferdíteni?
Lényegesen kevesebb bölcsész van a párt választmányában, mint egyéb végzettségű ember. Ennyi.

dessert eagle 2010.04.13. 17:30:32

@ZX: Nos ez egy végtelen nagy tévedés, mert nem a szociális helyzetükből fakad, hanem a kultúrájukból. A roma kultúrában nem érték a munka és arra néznek fel, aki a legkisebb erőfeszítéssel jut a legnagyobb vagyonhoz.
Nekem pl. az egyik volt gimnáziumi osztálytársam miután elvégzett egy főiskolát és nem találta a helyét, mert a romák végzettsége miatt kiközösítették, elkezdett pályázati pénzekkel "bűvészkedni". Ez olyannyira bejött, hogy most már felnéznek rá a romák, igaz, hogy néhány büntetőeljárás is folyamatban van vele szemben.

Biztos vannak becsületes romák is, de sajnos a kultúrális háttér többé kevésbé mindannyiójukat visszahúzza.

Joaquin 2010.04.13. 17:31:04

@dessert eagle: tényleg? Akkor kérlek mondd el, hogy Magyarország pontosan kik felé van eladósodva, ez ugyanis publikus! De ne álltassuk egymást, fogalmad sincs :) Már csak azért sem, mert akkor nem írnál ilyen hülyeségeket.

efhábé 2010.04.13. 17:31:27

@Samuzia: Időutazni akarsz? Kategórikusan kijelentette már tegnap. Meg is jelent a sajtóban.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:34:37

@ZX: Nagyon más irányba megyünk el, de egy reflexiót engedj meg: a Mága nem is a putrisoron nőtt fel. Senki nem állította, hogy genetikailag kódolt a cigány bűnözés (legalábbis ép elmével nem. :)) Mint ahogy a szegénység, iskolázottság hiánya, a késelés, az erőszakos viselkedésmód, stb. sem. Nevelés, kulturális környezet, stb. hozzák létre azt a réteget, aki aztán nehezen viselkedik máshogy. Tőlem aztán hívhatod ezt szociális helyzetnek, de ez a tényen nem változtat. Ahogy sok az iskolázatlan, munkanélküli is közöttük. Ez sem genetikai, és mégsem akad ki rajta senki: vannak felzárkóztató programok cigányoknak. Nem szegényeknek, nem írástudatlanoknak: romáknak.
Értelmes, jó megoldási javaslat, főleg működő modell, szinte nincs. A Jobbik eljutott oda, hogy legalább a problémáról hajlandó beszélni. Az LMP még tipeg-topog, ha kilép a PC közegből, aminek ideje volna, akkor ő belőlük kinézem, hogy megoldási javaslatuk is lesz.

Joaquin 2010.04.13. 17:35:54

@Joaquin: najó ez így azért túlzás, elég ha kb-re tudod, annál pontosabban én sem :) Bár nektek tök mind1, lezsidózzátok mindet és kész...

ZX 2010.04.13. 17:36:46

@dessert eagle: Ezen vitatkozhatunk, hogy most kultúra, vagy szociális helyzet. Miután a gyerek ahogy nő, a szocializáció során azt látja, hogy a szülők lopnak és ez jó dolog, akkor ő is ezt fogja tenni. Ismerőseim körében van olyan aki roma gyereket nevel, érdekes módon a gyerek normális, semmilyen deviáns hajlama nincs. itt már meg is dőlt a sokak által ostoba módon hangoztatott "a génekben van" baromság.
A cigány kultúra is egyfajta szocializációs kapocs. Nyilván erre kívülről kell hatni valamilyen formában, de az biztos, hoyg nem úgy, hogy megfélemlítjük őket, mert ez kurvára nem vezet eredményre.

Joaquin 2010.04.13. 17:41:55

Látom Lostrider már megfogalmazta a lényeget: a magyar államadósság jelentős része forintban, magyar állampapír képében van, amit ha megnyirbálsz, magyar emberekkel baszol ki. Persze "hazaszerető" emberek ezt is megoldják egy huszárvágással: azok zsidók oszt kész.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:42:28

"Ez a szociális helyzetükből, nem pedig a cigányságukból fakad. Vagy láttad már pl. a Mágát dögkutat fosztogatni? :D"

Nem, de nem cigányt se! És ne mondd, hogy csak a cigányok szegények! A gazdag cigány nem vesz onnan húst de más akkor se ha szegény, akkor se ha nem szegény, mert undorítónak, egészségtelennek találja, majdhogynem inkább éhen döglik. A cigányok nem feltétlen döglenének éhen, csak spórolnak, mert szerintük nem olyan rossz az.
Ez igenis kulturális kérdés, ugyanolyan mint, hogy a németek nem eszik meg a csirke lábát, undorítónak tartják, mi meg megesszük. De nem azért mert nekünk csak ez jut, hanem mert szerintünk jó az.

Ha egyszer a cigányságnak külön kultúrája van, s ezt nem tagadják a legliberálisabbak se, akkor annak lehetnek olyan részei is, ami nem annyira szimpatikus másoknak. Ha van speciális rájuk jellemző foglalkozás (vályogvetés, zenész, lókupec stb) Akkor miért ne lehetnének rájuk jellemző bűnözési formák? Ez nem rasszizmus, hanem pontos diagnosztizálás, mert semmivel sem (sőt) elítélendőbb egy kert kifosztása, mint egy család kiirtása, és ez utóbbira már egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a cigányokra lenne jellemző.
Az viszont igen, hogy kulturálisan nehezebben bírják a kötöttségeket, a rendszeres dolgokat, a fegyelmet, ami a munkaviszonyokkal jár.
Lehet ezt tagadni, de hazugság. Akkor nem igaz a német precízség se, s az arabok baksisos, alkudozós mentalitása se.
Valahogy egy német utazásnál se láttam, hogy készítsünk majd baksist. Egyiptomban meg mindenhol írják.
Ezek kulturális különbségek, ettől még senki sem alsórendűbb, de foglalkozni kell azzal, hogy ezek a kulturális különbségek néha konfliktusokat szülnek. Körbe kell nézni a többségi társadalmak kultúrájába nem beilleszkedő bevándorlók mindenhol problémát okoznak Európában, s nem igaz, hogy csak azért, mert egyesek nem tudják elviselni, ha valakinek más a színe.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:45:29

@histar007: Ha tényleg csak ez a két opció van, akkor nem lehet más a politika. Az LMP annak reménye, hogy OV-tól sem fog kérni semmit. Értelmes, okos és következetes dolgokért kell becsülettel dolgozni, nem pedig kiba' háttéralkukat kötni, sőt továbbmegyek: nem is szavazat maximalizáló, populista marhaságokat csinálni, és attól remegni, hogy most akkor mennyin állunk az előrejelzések szerint. Van egy program, erre kaptak felhatalmazást, ezt kell ellenzékben nyomatni. Ha ezt csinálják, akkor szerintem több szavazat lesz legközelebb. Én sokkal inkább arra a stílusra szavaztam, amit képviselnek, mintsem a programra - bár abban sok vállalható elem van, nyilván. Remélem egy rendes balos, libsi, jobber vagy zöld párt is megjelenik. És akkor majd tényleg lehet más a politika, lehet választani. :)

Joaquin 2010.04.13. 17:48:58

@Bogyó 2: "Ezek kulturális különbségek, ettől még senki sem alsórendűbb"
Ez viszont szerintem oltári hiba: pont ez volna a lényeg! Nem a nép/faj/társaság alsóbbrendű, hanem a kultúrájuk. Ezen tudnak változtatni, ha nem akarnak, viseljék a következményeket. Sajnos annyira rettegünk ma már a rasszizmustól, hogy annak látjuk azt is, ami nem az.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:49:18

No, látom, mások is írták.
Szóval kulturális, nem csupán szociális. Viszont nem genetikai. Mentalitás persze van a génekben, déli típusú emberekben több a lazaság, az északi ember mindig dolgosabb, de sótlanabb is. Persze, ma már a keveredések miatt ez egyre kevésbé van így.
De alapvetően kulturális a különbség, a genetikázás már tényleg rasszizmus. A szociális problémakénti felfogás pedig megint szőnyeg alá seprés.

ZX 2010.04.13. 17:49:37

@Bogyó 2: Van benne igazság, de nem igaz, hogy egy olyan burkot jelent a kultúrájuk ami feltörhetetlen, hiszen nem kevés cigány él normális körülmények között, beilleszkedetten.
Fel lehet törni, és fel is kell. nem egyszerű a feladat, és nem is holnap jön el a kánaán, de a gárda például igen rossz módszer erre.

Patyimutyi · http://zipp.hu/belfold/2010/07/21/a_patyi_golfmeccset_meg_jatsszak 2010.04.13. 17:53:28

Az LMP Telkiben (Pest megye) 19,4%-kal legyőzte az MSZP-t. Tehát lehetséges, hogy az LMP leváltja idővel az MSZP-t. Pátyon (szintén Pest megye) 12,2%-ot ért el.

A siker kulcsa az volt, hogy ODAFIGYELT az állampolgárokra.

Az MSZP a helyi választók által kikényszerített népszavazás ellen kampányolt és a helyi mutyi magvalósításában játszott elévülhetetlen szerepet. Meg is látszik az eredményen.

Ilyen egyszerű:

L opni tilos
P rogramot kell írni, lehetőleg olyat amivel a választók azonosulni tudnak
M indig a szavazók érdekeit kell nézni

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:53:41

@Bogyó 2: Azért inkább a kertemet fosszák ki, mint a családomat irtsák ki... Gondolom ezt te sem így gondoltad. Másrészt Magyarországnak vannak értékei, és ezek egy részével nem fér össze a cigányság által képviselt viselkedés mód: van olyan, ahol segítő kezet nyújt az ember (oktatás, felemelkedés - de ez nem lift vagy mozgólépcső, hanem létre a gödör mélyén, mászni nekik kell), de van ahol ugyanez a kéz már vasmarokkal szorítja meg őket (a bűncselekmény az bűncselekmény, nincs olyan enyhítő körülmény, hogy az én szép kultúrám, az én szegénységem, stb., nyilván enyhébb a szorítás, ha csak szemetelnek, nem fizetnek az áramért, mintha agyoncsapnak egy nyugdíjast a tanyán...). Ha ez utóbbiban lamentálni kezdünk a kulturális sokszínűség zászlaja alatt, akkor tényleg megjelenik a Gárda... Pont azért kell, cigánynak és magyarnak a cigány bűnözés ellen, a cigány bűnözők ellen a legkeményebben fellépni, hogy ne legyen létjogosultsága a Gárdának. (Továbbmegyek: a cigányoknak kéne ezt leginkább erőltetni, hiszen a őt fogja emiatt a legtöbb attrocitás érni. Hogy visszacsatoljak a blogtémához: azért vagyok szigorúbb az LMP-vel szemben, mert ők az én kutyám kölykei, az én szavazatommal basznak ki, rám vet rossz fényt, ha valamit szarul csinálnak.)

Bogyó 2 2010.04.13. 17:55:06

@Joaquin: Én még csak azt se mondanám, hogy alsóbbrendű ez a kultúra.
Melyik az alsóbbrendűbb a tücsök vagy a hangya mentalitása?

Vannak az ő kultúrájukban is értékek. Ha ütközés van, akkor viszont a többséghez idomuljon a kisebbség, s többségen az európai értékrendet értem már. Az ezt nem zavaró elemeket viszont őrizzék meg, tartsák életben.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:59:44

@lostrider: Én a család kiirtást úgy értettem, hogy van aki a saját családját irtja ki, pl. most Győr mellett.
És ez nem a cigányokra jellemző, ők se tesznek többször ilyet mint egy magyar, román, szlovák vagy amerikai.
De vannak olyan bűnözési formák, amiben felülreprezentáltak, kulturális elemük, s elfogadott megélhetési mód, s nem feltétlen azért, mert nincs választásuk mint Tiborcnak a Bánk Bánban.

Joaquin 2010.04.13. 18:00:54

@Bogyó 2: a hierarchikus megközelítést én sem igazán szeretem, az alsóbb rendű nálam pontosan azt fejezi ki, amit te írtál (az európai normáknak való megfelelés), nem valami objektív, tudományos fogalmat.

Bogyó 2 2010.04.13. 18:02:48

@ZX: Persze, hogy fel lehet, de nem mindegy hogyan. A legbiztosabb módszer az asszimilláció. De nem a legjobb. Az lenne a jó, ha megmaradhatnának úgy cigánynak, hogy azt ne kelljen szégyellniük, de idomuljanak annyiban a többségi társadalomhoz, hogy ne zavarják annak az életét.
Kit zavarnak pl. a tótok, a svábok Magyarországon?
Na, valahogy így kellene!

ZX 2010.04.13. 18:06:04

@Bogyó 2: Én is erre gondopltam. Meg esetleg olyan támogatási rendszer, ami segít megőrizni a kultúrájuk jó oldalát, életben tartja hagyományaikat, és ebből exportcikket is gyárthatnának a turizmus révén. Ez sem egyszerű, de valahol el kellene már végre kezdeni.

Na most elmentem haza, addig is mindenkinek szép napot.

Bogyó 2 2010.04.13. 18:08:41

"azért vagyok szigorúbb az LMP-vel szemben, mert ők az én kutyám kölykei, az én szavazatommal basznak ki, rám vet rossz fényt, ha valamit szarul csinálnak."

Ez így van. De azt is el kell tudnunk fogadni, hogy mindenben nem lehetnek azonosak a nézeteink, még a párt vezetőinek is néha el kell fogadniuk a többség más véleményét valamiről, pláne egy szavazónak. Azt kell eldönteni, meddig vállalható a társaság, addig kell rájuk szavazni, s egy ponton túl már nem. Ez a pont meg kinél hol van.

Bogyó 2 2010.04.13. 18:12:02

@ZX: Nos, az LMP programjában benne van, hogy meg kell ismertetni a többséggel a kisebbségek kultúráját, s nemcsak a dögkonténerre gondolnak bizonyosan.:-)
Szerintem ez okos dolog, segíti az elfogadást. Az együttélést zavaró dolgok ellen viszont határozottan kell fellépni és persze államilag, törvények által.

dessert eagle 2010.04.13. 18:12:21

@lostrider: Természetesen nem oldható meg egyik pillantásról a másikra az államadósság átstruktúrálása, de a gazdaság növekedésével a legnagyobb kamatterhű hitelektől meg lehet és meg kell válni. Az ismert hitelezőkkel meg kell állapodni a legterhesebbek kifizetéséről, az államkötvények pedig, ahogy mondtad, eleve liquid eszközökként forognak a piacon, ami lehetővé teszi, hogy a magas kockázati felárral kibocsátottakat apránként vásárolja vissza az állam.
A magán-nyugdíjpénztáras példa pedig nem túl találó, én legalábbis nem tekintem őket a nyugdíjam biztosítékénak. Ui. olyan siralmas eredményt értek el, hogy inkább kötelezni kellene őket arra, hogy legalább a kincstárjegyek hozamát érjék el.

Az uniós befizetéseknél valóban túlzás volt, hogy mi tartjuk el Szlovákiát, de szerintem magas a befizetés a támogatásokhoz képest és a különbözet nem éri meg azt, amit a hazai piaccal művelnek az európai multik.
2006-ban a befizetés 186 Mrd volt, míg a támogatás 302 Mrd, 2007-ben a befizetés 215 Mrd, a támogatás 464 Mrd Ft volt.
Ezek a számok elég sokatmondóak. Szerintem.

dessert eagle 2010.04.13. 18:15:14

@Bogyó 2: lsd. a lostridernek írtak.

bagyula 2010.04.13. 18:19:27

Sziasztok

nem irtam erre a blogra meg kommentet, de szeretnkek ket, a poszthoz lazan kapcsolodo megjegyzest tenni, ugyanakkor elofordulo kommentekre reagalva. Megjegyzem, nem vagyok magyarorszagi szavazo, es eddig(es remelem ezutan is) szimpatikus az LMP.

1. Van-e valamilyen kimutatas, hogy milyen forrasokbol kapja a part a finanszirozast? Valoban civil kezdemenyezesbol ered? Ma az agytroszti hatter?

2. Aki CSAK azert iteli el a Jobbilot mert ciganybunozesrol, politikusbunozesrol beszel annak fegyelmebe ajanlom azt a kulfoldi elemzest amely azokat a buncselekmenyeket amelyeket 99%-ban ciganyok kovetnek el ugy definialja, hogy "szamos, apro, a rendorseg ALTAL NEM KEZELHETO de a lakossagot bosszanto buncselekmenyek". Kerdem en, miert nem lehet ezt egyszeruen ciganybunozesnek nevezni, ha ez egy ennyire "megfoghato" jelenseg, melynek a kikuszobolesre az allamapparatus nincs bereendezkedve? Ugyanez ervenyes a politikusok altal (a mentelmi jog vedeleme) elkovetett buncselekmenykere is.

dessert eagle 2010.04.13. 18:25:55

@ZX: Ha megfigyeled én is kultúrális problémának tartom. Két különböző értékrendű kultúra találkozásáról van szó. A mi kultúránkhoz hozzátartozik az írott jog betartása és beartatása. Az ő kultúrájukhoz pedig hozzátartozik, hoyg a gazdag uzsorahitelt nyújt a szegényebbnek, ha meg nem fizet ingyen dolgoztatja, vagy elveszi a házát. Nem hiszem, hogy e felé a kultúra felé kellene orientálódnunk.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 19:27:03

Friss sajtóközlemény!

Az LMP-s jelöltek nem lépnek vissza

A Lehet Más a Politika (LMP) senkivel nem tárgyal a második fordulóban együttműködésről, és sehol nem lépteti vissza jelöltjeit. Nincs ráhatásunk arra, hogy az MSZP mit csinál a jelöltjeivel, azonban a szocialista párt semmiféle ellentételezésre nem számíthat a visszalépések miatt. Minket is nyugtalanít a lehetőség, hogy a Fidesz kétharmadot szerez, de ezért a felelősség azokat terheli, akiknek nyolc évi kormányzása a magyar társadalom elsöprő elutasítását hozta magával. A bejelentett visszalépések egyébként alkalmatlanok a Fidesz kétharamados többségének megakadályozására, így alapvetően kommunikációs lépésnek tartjuk, melynek a célja a kialakult helyzet felelősségének az LMP-re hárítása.

Budapest, 2010. április 13.

bryan 2010.04.13. 19:28:13

@bagyula:
1. lehetmas.hu/kampanyszamla

Az "agytröszti háttér" elég látványosan meg van jelenítve, a honlapon szerintem van párttörténet is.

2. A "cigánybűnözés" szó félrevezető, félreérthető, a többség és a kisebbség közötti viszonyt rontja. Ha cigány lennék, kurvára zavarna ez a kifejezés. Még így is nagyon zavar. (Tudom, van olyan vajda, aki szerint meg kéne barátkozni ezzel a kifejezéssel, de szerintem nagyon nincs igaza.)
A politikusbűnözésre azt a szót szokták használni, hogy korrupció. Ebből a szempontból szerintem mindegy, hogy ezt közigazgatás alkalmazottja, vagy politikus követi el. Ha nagy kárt okozott, nagyot bukjon, ha kicsit, akkor kisebbet, a politikusbűnözés szó értelmetlen, nem látom, mi szükség van rá.

bagyula 2010.04.13. 19:58:06

@bryan: koszonom.

2. Az elneveesekben igazad lehet de pont ezek a tenyek egy kicsit ellentmondanak neked. Valoban, tenyleg hasznalhato a "korrupcio" elnevezes a politikusbunozesre de ugyanazen logika alapjan "ciganybunozes" (mint jol de megis bonyolultan korulirhato fogalom) is megerdemel valamilyen elnevezest. Ahogy a korrupcio szo nem implikalja, hogy minden politikus korrupt, ugyanugy a "ciganybunozes" sem kellene azt jelentse, hogy minden cigany (roma) bunozo. Szamomra kezenfekvo, hogy nem lehet mindig ezt a tekervenyes definiciot hasznalni, foleg ha a jelenseg felszamolasa egy part fontos kampanyigerete. Jo kifejezesek (es nem tekervenyes definiciok) kellenek, ha hatasos uzenetet akarsz kozvetiteni egy kampanyban. Talan a "politikusbunozes" is hatasosabb a mar elszurkult "korupcio"-nal. Barmely marketing szakember felvilagosit a miertekrol.

bobbyWatson 2010.04.13. 21:34:55

mennyire SZDSZ az LMP?

"Az LMP-sek nagyon hasonlítanak az egykori SZDSZ-szavazókra." ~ ezt maga Horn Gábor fejtegeti nagy odaadással, a részleteket is feltáró lelkesedéssel egy ma reggeli tvműsorban (tv2, mokka), miközben kézen-közön az is kiderül, hogy ő az MSZP-re szavazott. Nem, nem nyelte le a mikrofont sem ennél a mondatánál, sem annál, amikor nagy megkönnyebbülését ecsetelte amiért egy "működésképtelen állam kellős közepén" neki most nem kellett kampányt vezetnie. A beszélgetésből az is kiderül, hogy Horn Gábor "nem mindenben ért egyet" Kuncze Gáborral, aki ugye szintén az MSZPre szavazott.

tv2.hu/mokka/video/horn-gabor-szerepe-az-szdsz-osszeomlasaban

Aztán: a választás napján végzett felmérés szerint

www.forsense.hu/?page=cikk&source=publiclife&id=162&p=1

az LMP-szavazók csupán 10%-a szavazna a második fordulóban az MSZP-re. 20%-uk az LMP-re, 20%-uk a Fideszre szavazna.

Ennyire.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 09:46:50

@dessert eagle: Erre mondtam azt, hogy az államadósság átalakítása folyamatosan megy. Az egy abszurd, hozzá nem értő felvetés, amelyik azt az illúziót kelti (és a Jobbik ilyen volt, nincs is igazán gazdasági szakembere, a gazdasági programja egy kabaré volt...), hogy az államadósság olyan, mint a lakáshiteled: egyszer megkötötted, vannak kondíciói, stb. Az államadósság inkább arra hasonlít, mintha hetente, havonta vennél fel kisebb-nagyobb összegeket, egyik ma jobb, a másik rosszabb, az egyik kifut, a másik még tart, inkább így képzeld el. Ilyen szituban pedig ez a megegyezéses felvetés nonszensz. (Másik a realitás: ha elkezdjük megkérdőjelezni, akár csak egy újratárgyalással egyes "nagyhitelek", nagy kibocsátások kondícióit, akkor pillanatok megnő Mo. kockázati felára, azaz sokkal nehezebben és drágábban fogsz új forrásokhoz jutni. Anélkül meg nem megy.)
Az EU versenyhelyzet, amire nem voltunk kellőképpen felkészülve. Pont azért, mert itt mindenki a támogatásra "ment rá". Azon kevesek, akik képesek európai szinten elfogadhatót termelni, azok kiemelkednek. Ha ezen a piacon Mo-nak lenne két-három brandje, akkor az az egész országot kihúzná a szarból (lásd finneknél a Nokia), de mondj egy valamit, ami ránk annyira világszinten jellemző, amivel bárhol, bármikor, bárkivel felvesszük a versenyt. Márpedig én azt szeretném, ha Mo. egyre több ilyet tudna felmutatni. Ha tud, akkor sikeresek leszünk. Ha nem, akkor lehet itt ilyen, meg olyan kormány, de csak lefelé fogunk tántorogni... (A multik a legnagyobb és legjobb adófizetők(ne csak a nyereség adót, hanem a szja-t, járulékokat, iparűzésit,stb. is számítsd be - nem véletlenül versengnek a városok értük, és azok a gazdag városok, ahol ezekből sok van), messze magasan verik a magyar kkv szektor hatékonyságát, nélkülük az albánokhoz lennénk közelebb, nem a németekhez, rákényszerítették a magyar beszállítókat egy magasabb szintű termelésre, stb. Ezek szerintem olyan komoly érvek mellettük, amelyek messze magasan verik a hátrányokat. Nem véletlen, hogy a politikai populizmuson túl nincs olyan komolyan vehető erő, amelyik ne szeretné egyre többet látni belőlük Mo-n. Én pedig azt szeretném, ha megjelennének a magyar multik - India IT kiemelkedése egy előttünk is járható út (lett volna)).

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 11:24:57

@bryan: A politikai nyelvben nyilván ilyen populista vezérszavak jelennek meg. Az igazi probléma az, és ez okozza a Jobbik jelentős térnyerését, hogy maga a jelenség lett elbagatellizálva: tehát miközben, aki erről beszélt, teljesen mindegy milyen szavakat használva, azokat pillanatok alatt lefasisztázták, kirekesztették, stb., addig arra a problémára, hogy van egy hihetetlen bűnözési ráta, jellemzően egy kisebbséghez köthetően, ami ellehetetleníti az együttélést, együttlétezést. Nyilván a rózsadombi, elektronikus táblák világából ez nem látszik, ott csak a rasszista kézzel fogható. Viszont az nonszensz, hogy megélhetési bűnözök üzemi szinten tolvajlásból élnek, hogy mindennapi az erőszak, és még sorolhatnám...

efhábé 2010.04.14. 12:31:19

@bagyula: "Kerdem en, miert nem lehet ezt egyszeruen ciganybunozesnek nevezni, ha ez egy ennyire "megfoghato" jelenseg, melynek a kikuszobolesre az allamapparatus nincs bereendezkedve?"

Nagyon egyszerű oka van, hogy miért nem lehet ezt cigánybűnözésnek hívni.
Azért nem, mert ilyen társadalmi réteg mindenhol van.
A zusában pl. ez lenne a feketebűnözés, Franciaországban az arab- és feketebűnözés, Németországban a törökbűnözés, Izraelben a palesztinbűnözés, Dél-Amerikában indiánbűnözés, soroljam még? Ha egyszer teljesen világos, hogy nem genetikai hátterű a dolog (és nem is kulturális, amint azt fentebb fejtegették, hiszen akkor vagy azt feltételezzük, hogy minden felsorolt etnikum kulturális okokból bűnözik (és még nagyobbra tárjuk szemeinket, amikor észrevesszük, Törökországban sincs több bűncselekmény, mint Németországban)), akkor nem is nevezzük úgy.
Vajon melyik kifejezés írja le pontosabban a dolgot? A társadalom alsó decilisének legalja által elkövetett bűnök, avagy cigánybűnözés, arabbűnözés, feketebűnözés, indiánbűnözés, abóbűnözés?

És persze, nyilvánvalóan vizsgálni kell viszont azt, hogy miért kerülnek a társadalom legaljára etnikai szempontok alapján emberek, mert ennek lehetnek akár kulturális okai is (ugyanakkor vigyázni kell, hogy ne mossunk össze dolgokat csak azért, mert egyszerűbbnek tűnik mélyebb vizsgálat helyett etnikai okokra fogni a dolgot. Nyilván egyszerűbb azt mondani, hogy a feketék kultúrája ilyen, mint alaposan vizsgálni az okokat, összefüggéseket keresni a rabszolgaság és tanuláshoz való viszony, a rabszolgaság és magántulajdon tiszteletéhez fűződő viszony stb-stb. között).
És ha sikerül megtalálni minden kétséget kizáróan ezt az összefüggést, akkor lehet nekilátni felszámolni az okot, ami logikusan elvezet a bűnözés csökkenéséhez is.

Avagy félre lehet dobni minden eddigi társadalmi vívmányt és vissza lehet térni a rabszolgatartáshoz, ahol nem számít, ha néhány alantas éhenhal, így járt.

bryan 2010.04.14. 12:32:05

@lostrider:
Ezt értem, de ha csak egyszerűen abban látod a megoldást, ami a probléma megoldásának épphogy csak a kezdete, márpedig a "cigánybűnözés" szó hangoztatása erre vezet, azzal még ezt a helyzetet is lehet rontani.
Ennél sokkal bonyolultabb a probléma, korántsem csak a cigányságot érinti, ez az egyszerűsítés lehetetlenné teszi a komplexebb kezelési módok kommunikálását.
Nem azt mondom, hogy nézzünk a másik irányba, ha bűnözést látunk, vagy ne törődjünk a vidék problémáival, de ne ilyen kétbites módon tegyük azt, mint a "cigánybűnözés" hangoztatása.

oknyomozo.hu/node/22

Érdemes olvasgatni, mi is történt cigány ügyben Magyarországon az elmúlt nyolc évben.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 14:55:13

Most ezen igazából lehet még rúgózni, hogy akkor az kultúra-e, ahogy ezek a csoportok élnek vagy pedig szociális helyzet (teszem hozzá: a példákban is sok a hasonlóság, nyilván nem egy tradicionális cigány kultúra része a bűnözés, hanem egy lecsúszott, munkanélküli, aluliskolázott rétegé, amelyik ráadásul jól megkülönböztethető (cigány, arab, fekete, indián, stb.), de ez azoknak a konkrét embereknek a kultúrája: hogy nem tud írni, hogy nem tud számolni, hogy más a bűnözéshez a viszonya, stb., és az már definíció kérdése, hogy ha most egy népcsoporthoz többségében ezek köthetőek (ezt egyikünk sem vitatja, nem?), akkor ezzel ebben a formában kell szembe nézni (az alul iskolázottságnál, a munkanélküliségnél, stb. sokkal erősebb korrelációt mutatnak a cigánysághoz tartozással bizonyos bűncselekmények - nyilván se neked, se nekem nincsenek, mert nem lehetnek ilyen adataink, de ha nap mint nap a primer életélményed a saját faludban ez, akkor az elég erős érv) de lépjünk túl ezen.
Én is azt állítottam, hogy Jobbik kuruzsló, instant baromságot kínál megoldásra, a varázsütés, amitől hirtelen a probléma felszívódik. Viszont az is nyilvánvaló, hogy nem lehet ezzel a kulturális-szociális bűnözéssel nem szembe nézni: nyilvánvalóan az eddigi megoldások gyakorlatilag nem hoztak semmilyen eredményt. (És a racionális mellett még egy érzelmi érv: a büntetés számomra erkölcsi reparáció is. Nem érdekel, hogy valaki a jövőben nem követ el több bűncselekményt, akkor se ússza meg büntetlenül. A mese végén bűnhődjék a bűnös.) Nyilván kell egy szociális felemelkedés, de emellett az nem lehet, hogy közben enyhébben mér a büntetőjog, hogy az emberek nem mernek kimenni az utcára, stb. Hívd akár megélhetési bűnözésnek! (Megélhetési késelés?!)

bryan 2010.04.14. 15:20:25

@lostrider:
Az a helyzet, hogy nekem az első kézből származó tapasztalataim nem ezek. Egy falúban nőttem fel, ahol alig voltak cigányok, viszont az a fajta viselkedés, amiről később megtudtam, hogy az a "cigánybűnözés" ott is ugyanúgy jelen volt. Ugyanúgy betörtek az iskolába évente, ugyanúgy szétverhettek a semmiért, az úton, a kocsmában, rengeteg alkoholista volt, rengeteg volt a munkanélküli. Ez nem a cigány kultúra, hanem a nyomor kultúrája. A barátnőmnek, - aki szintén hosszabb időt töltött egy majdnem cigány lakosság nélküli faluban- szintén nem cigányoktól kellett visszavásárolnia a saját biciklijét.
Ebből azt a következtetést vontam le, hogy az ilyen bűncselekményeknél a nyomor és a kilátástalanság sokkal relevánsabb, mint a cigány származás.
Ha elolvasod a tanulmányt, amit linkeltem, abban benne van, hogy a szoclib kormány szinte semmit nem tett az integráció érdekében, nem próbálkoztunk még semmivel.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 16:09:59

Elkezdtem olvasgatni, de igazából már a Zsigótól a szőr feláll a hátamon. (Nagyon felidegesít, amikor csak azt képes mantrázni, hogy a többségi társadalom a hibás, a többségi társadalom a hibás,...A megoldás: pénz, pénz, pénz. Nekem, rajtam keresztül, stb....)
De ígérem, veszem a fáradságot és elolvasom.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 16:15:10

A személyes élmények... Nem igazol semmit, tudom, de azért amikor százezreknek inkább az az élménye, mint neked, és nem az, ami a barátnődnek, akkor el kéne gondolkodni - mielőtt a Jobbik tetteti a gondolkodás helyettünk. (Nem tudom, hogy a te a szegény vagy a gazdagibb falubéli voltál, de ugye te nem loptál? ugye te nem verekedtél? és ezzel a családod, akár szegény, akár gazdag volt, régóta így van. Ez is kultúra kérdése. Hogy a közel kilencvenéves nagyanyám még most rendben tartja a portát, söpörni kell, dolgozni kel... Azt se tudja, hogy mi a rasszizmus, de hogy a cigány szomszéd ezt nem csinálja, azt ő is tudja. És nagyon, nagyon felbassza az agyamat, amikor pesti jogvédők jönnek, hogy az öreg asszony akkor rasszista. Ilyenkor konkrétan tényleg arra gondolok...

bryan 2010.04.14. 17:12:11

@lostrider:
Félreérthetően fogalmaztam, az én falumban is nem cigányok voltak, akikkel tele voltak a kocsmák és akik elkövették a piti, vagy erőszakos bűncselekményeket. A bolti lopás ugyanolyan elfogadott volt, mint amikről mostanában Borsodban hallok. Nem vagyok rá büszke, de ötödik, meg hatodik általánosban én is lelkiismeret furdalás nélkül vettem el a boltból ami kellett, ezért pedig egy ottani ismerősöm sem szólt egy rossz szót sem magamnak kellett eljutnom odáig, hogy ez gáz és abbahagyni.
A falu Pest közelében van, tehát most gazdag, akkor amikor én ott voltam, még szegény volt. A barátnőmé maradt ahol volt, ott ez évszázados állapot, nem is nagyon fog megváltozni, ha csoda nem történik.
A linket nem a javaslatok, hanem az elemzés miatt tettem oda. Hogy lásd mennyit tettek eddig azok, akik telesírták a médiát a próbálkozásaikkal, igazából semennyit, nullát. Magyarországon kormányzati szinten az integrációért kb. semmit nem tettek eddig. Amikor valaki próbált tenni valamit, belefulladt a korrupcióba, a pénzhiányba meg az értelmetlen kompromisszumokba, vagy az értelmetlen kompromisszumképtelenségbe.

salamander 2010.04.15. 00:08:34

LMP = SZDSZ oszt, jó napot!

OV

salamander 2010.04.15. 00:13:53

Nézzétek már meg őket: tiszta média párt, mintha a buzi SZDSZ-t látnám, csak most sárgán vigyorognak "Lehet más ..." most a politika, később a házasság, a kultúra, az oktatás, a gazdaság...

Sok hülye f@sz rájuk szavazott. Mintha nem lenne egyértelmű hogy pető, fodor, kuncze, bauer, kóka, sanda vigyora sejlik fel a "tiszta arcok mögött".

demokraták ébresztő4 a jobbikra kell szavaznotok, esetleg a Fideszre, egyébként cseszhetjük magunkat.

OV és Vona Gábor

sutyerák 2010.04.16. 23:08:30

de jó,hogy megmondjátok nekem,milyen vagyok,az egykori libsi szavazó.
Lószart mama!
Az LMP a fidesz cserkészcsapata,-és én,mint egykori ezt rögtön átláttam.
Ti nyugodtan nyűglődjetek azon,hogy új szdsz,-mi meg tudjuk kik ők.

sutyerák 2010.04.16. 23:13:21

az ilyen Salamander félék is megélnek abból,hogy faxkalapok gondolatait tartják magukénak.
-de ez igaz fordítva is.
-szebb jövőt!

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.22. 16:49:52

Megérne egy posztot ezek után, hogy Karácsony Gergő mit keresett oly' kedélyesen a Liberális Klubban... Vagy mondjuk Bodoky mit szól, amikor Pető nyugatnál is nyugatosabb megoldásnak tartja, amit a tüntetések során történt... Az LMP kampányfőnöke, képviselője pedig ezt komment nélkül hallgatja...

neeskens 2010.04.23. 11:21:35

Komolyan már leírtam egy pár helyen, hogy látványos a két térképet egymás mellé tenni. Csak nem bizonyít semmit. Aki minimális statisztikai ismeretekkel rendelkezik beláthatja:

1. Csak az arányokat látjuk, semmi nem bizonyítja, hogy ezek ugyanazok az emberek. (Kb. hasonló a helyzet, mint amikor a Fidesz és az MSZP azon vitatkoznak kinek a szavazóit vitte el a Jobbik. Mindegyik úgy magyarázza a számokat, ahogy akarja.)

2. A két választás között 12 év telt el, ezalatt a választók életkora, szociális helyzete jelentősen megváltozott, nyilván volt némi mobilitás is.

Az más kérdés, hogy a jobboldali közönségnek lenne-e olyan liberális párt, amely megfelelne. Úgy vélem nem, magával a liberalizmussal van baj. Akárki is képviseli.

Ppix 2010.04.25. 23:55:04

"van egy baloldalinak tekinthető választó réteg"

Hülyesség. Ezek a szavazók egyrészt liberálisok, másrészt _nem_mind_baloldaliak_. Van jobboldali köztük is. Ja, és sosem voltak úgy, egy életre szólóan SZDSZ-esek, ahogy egy átlag fideszes fideszes.
Nem is teljesen liberálisok, inkább pragmatikusok, akik a legkisebb rosszat választják.

Ezek olyan jobbára értelmiségi szavazók, akik
a, egy polgári demokráciában akarnak élni
b, nem akarják, hogy az állam beleszóljon abba, hogyan élnek, sőt minimális, de jól funkcionáló államot akarnak
c, undorodnak attól a dedós, pártállami időket idéző paternalista politikától, amit a Fidesz és az MSZP képvisel. Ezért közel egyformán feláll a szőr a hátukon akár Viktor beszél, akár Ildikó.
d, nem mozgalmárok, nem gyülekeznek össze politikai önkéntesnek, hogy kemény melóval kikaparják a gesztenyét mindenféle önjelölt népvezéreknek
(ezért kellett vért izzadnia az LMP-nek a kopogtató cédulák gyűjtésével és ezért nem látszanak a közvéleménykutatásban).
e, elvszerűek. Nem dőlnek be a hülyítésnek. Ne feledjük, hogy a jobbiknál és a fidesznél ott van 1,3 millió szavazó, akik 4 éve még Gyurcsánynak tapsoltak. Ők mennyire lehetnek jobboldaliak? Bármikor elfújja őket a szél....

Ezért jó választás nekik az LMP, aki megtisztelte őket azzal, hogy még pártelnök sincs, csak jómunkásemberek, akik azt igérik, hogy képviselik őket. Nekik nem SZDSZ kell, hanem csak a szabadság.

Ezért koppan nagyot a Jobbik az SZDSZ kiesésével, a végtelenül antiliberális párt hiába temeti a gyűlölt SZDSZ-t, ennek nincs jelentősége. Az országban van 6-10% liberális gondolkodású egyén és simán bejuttat az országgyűlésbe egy szimpatikus pártot, ha éppen van ilyen.
Persze Jobbik részről már megy a zsidózás ezerrel, szar szembesülni azzal, hogy nem használ a gyűlölet, pont annyi liberális van az országban az SZDSZ kimúlása után, mint előtte volt, azaz nem értek el semmit...

bryan 2010.04.26. 09:48:20

@Ppix:
Tetszenek a felvetéseid, de:
"Ne feledjük, hogy a jobbiknál és a fidesznél ott van 1,3 millió szavazó, akik 4 éve még Gyurcsánynak tapsoltak"
Ez nem igaz, a Fidesz anélkül is megnyerhette a választásokat, hogy akár egy olyan ember szavazott volna rá, aki 2006-ban még az MSZP-re szavazott.
Nem feltételezem, hogy így volt, de amíg erről egyetlen kutatás sem készült a választás óta, addig ne tegyünk már ilyen magabiztos kijelentéseket a 2006-os és 2010-es választás szavazóit illetően.

cso zsi 2010.04.26. 10:30:26

@bryan: Márpedig Bp-n elég sokan válthattak. Ne feledjük minálunk sosem valamiért, hanem valami ellen döntenek. Választván a "kisebb rosszat".

bryan 2010.04.26. 12:40:20

@cso zsi:
Persze, megtörténhetett, de az az 1,3 millió szavazót nem tudom, honnan vette @Ppix: .
Erre semmilyen adat nincs. Az MSZP-s szavazók otthon is maradhattak és mehettek helyettük korábban nem szavazók a Fidesz-re szavazni, átmehettek az LMP-hez is, míg a korábbi SZDSZ szavazók szavazhattak az MSZP-re is tömegesen, 2006-ban a lakosság olyan 30-35 százaléka nem szavazott, emellett rengeteg első szavazó van, de ezt mintha az adatbűvészek nem vennék figyelembe. Területi adatokból nem lehet megalapozott következtetést levonni egyéni szavazócsoportokra. Ez nagyjából módszertani ökölszabály, amit mindenki szeret elfelejteni. Olyanok is, akik pedig szakmájukból adódóan tanultak statisztikát.

Ppix 2010.04.26. 15:42:56

@bryan:
Elsőszavazók:
Ez jól becsülhető a korfa adatai alapján. Maximum 400 ezer első szavazó volt, ha ezek mind fideszesek lennének akkor is vaskos balról migráló tömeg jönne ki. Nyilvánvaló, hogy a nemszavazók köre sem rendeződött átt teljesen. Megkutatnánk, simán kijönne szakértői becslésre az 1.1 - 1.2 millió.

A számok egyszerűen adódnak, számold ki, mennyi szavazót nyert a fidesz és a Jobbik 2006-hoz képest. Ok, csak elvi maximum az 1,4 millió, de a torzító hatások ellenére ott lesz kb. 1 millió, aki baloldalról jöttek át protestálni. És Viktor első hülyességei után csalódottan tűnnek majd el, csak 2014-ben látják viszont őket.

bryan 2010.04.26. 16:41:14

@Ppix:
Sokallom én ezt, még így is, több hiba van itt. A Fidesz kb. négyszázezer szavazattal szerzett többet, mint 2006-ban, a Jobbik kb. hétszázezret javított.
Az első szavazók száma korfa alapján a mostani választáson nehezen jönne ki, mivel az LMP és a Jobbik is erősen támaszkodott a fiatalokra, míg az előző választáson ilyen párt nem volt. Saját példa: most szavaztam először OGYV-n, pedig már kettőn is részt vehettem volna. Ja, emellett az MSZP bázisának a leggyorsabb a természetes fogyása, mivel az ő szavazóbázisuk a legidősebb átlagban.
Szerintem jó esetben fél milliót szakított a Fidesz az MSZP-től, a jobbik pedig olyan kétszázezret (tehát a Fidesz nagyrészt korábban nem szavazókból és MSZP szavazókból pótolhatta a ki a Jobbik javára vesztett szavazatait). Ez csak tipp, természetesen semmi biztosat nem tudok. Tényleg érdemes jobban számolni azokkal, akik az előző választáson nem vettek részt, vagy a mostanin maradtak otthon, mert ha a nemszavazókat nézzük, kb. a Fidesz támogatóihoz hasonló nagyságú bázist képviselnek.Ezek között vannak állandó nem szavazók, protest nem szavazók (gyaníthatóan itt nagyon sokan vannak a 2006-ban még MSZP-re szavazók), illetve az "úgy alakult" nem szavazók. Remélem előbb-utóbb kapunk valami felmérést, ami alapján ezeket biztosabban tudjuk majd.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 23:50:35

@lostrider: "Karácsony Gergő mit keresett oly' kedélyesen a Liberális Klubban..."

Azzal még nem is volna baj, hogy nyilván a liberális szavazókat kereste ott:
imgfrm.index.hu/imgfrm/7/7/2/3/THM_0007477723.jpg

- csak ott a gond, hogy Pethővel és Kókával együtt...
www.youtube.com/watch?v=sMrWOHaHInQ
:(((((





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása