Véleményvezér

vv

Obama kezd gyurcsányosodni

2010.03.05. I 11 komment I Címkék: usa obama gyurcsany demokracia

Az ország a politika csapdájában! Az ellenzék nem enged kormányozni! Így nem lehet dolgozni! Az ország kormányozhatatlan! (Fotó: Mark Wilson/Getty Images)

Ismerős mondatok, ugye? Pedig a divatos szólamok mostani "elkövetői" nem Gyurcsány vagy Lendvai, hanem Barack Obama és demokrata párttársai. Lehet, hogy a szocialisták már új állás után néztek, és megcsíptek egy zsíros PR-megbízást a Fehér Háztól? Nem valószínű, sokkal inkább arról van szó, hogy bizonyos értelemben Obama elkezdett gyurcsányosodni.

Mi a helyzet a tengerentúlon?

Obama első évének zászlóshajója az egészségügyi reform volt. Az elnök ott is egy gyökeresen új rendszert ígért a választóknak. Több mint egy év egyeztetés után azonban a törvény még nincs elfogadva, sőt a változás esélyei rosszabbak, mint pár hónapja.

Pedig az új elnök óriási népszerűséggel és politikai támogatottsággal indult, a demokratáknak nagy többségük volt a Képviselőházban és a Szenátusban. Mégsem sikerült összehozni a reformot. A panaszokat jól ismerjük: lobbik, filibuster, gaz republikánusok. A demokraták szerint kormányozhatatlanná vált Amerika. Ezért új rendszer kellene, akár egy új alkotmány árán is.

Ugyanez volt a sirám Jimmy Carter idejében is, amikor az elnök egyetlen kézzelfogható reformot sem tudott végigvinni Washingtonban. A Fehér Ház akkori jogászai egyenesen azt javasolták, hogy vezessenek be európai parlamentális rendszert hat éves elnöki ciklussal. 

Aztán jött Reagan, az idősebb Bush és Clinton 20 éve, és hirtelen eltűntek ezek a panaszok – miközben Reagan vezette be az USA legnagyobb szabályozási és adóreformját, Clinton pedig fenekestül felforgatta az amerikai szociális rendszert. Tették mindezt úgy, hogy egyiküknek sem volt olyan induló támogatottsága, mint Obamának.

Kolbászok és törvények

Bismarck szerint a törvény olyan, mint a kolbász.

Jobb nem látni, hogyan készül.

A politika ugyanis csúnya dolog: egy törvény nem egyetlen döntés, hanem állandó alkuk és megszámlálhatatlan kompromisszumok eredménye. Adok-kapok játszma. Ráadásul mindezt úgy kell játszani, hogy közben a közvélemény támogatását is maga mellett tudja az ember.

Egyszerűen ezek a tömegdemokrácia szabályai. Vannak vezetők, akik képesek ezt csinálni, és vannak, akik nem.

A mi Obamánk

A magyar politikai rendszer egyszerűbb, mint az amerikai: itthon 51%-kal a Parlamentben négy évig majdnem mindent megtehet egy kormány. De még ez sem sikerül mindenkinek. A mi Obamánk Gyurcsány volt.

feedback surveys

web survey

Gyurcsány egyszerűen képtelennek bizonyult bármilyen változástatást véghezvinni. Nem tudott jól kompromisszumokat kötni, de elsősorban azt nem értette, hogy miért és hogyan kell egy döntés mellé odaállítani az érintetteket és a közvéleményt. Ezek nélkül pedig nem megy, és nem is ment.

Obamánál és Gyurcsánynál is azonnal megvoltak a hibások: az ellenzék, a választók, a rendszer. Gyakorlatilag mindenkit felelőssé tettek, csak a valódi ludast nem: önmaguk tehetetlenségét.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Írások a témában:
Excuses For Obama's Failure to Lead (Charles Krauthammer, RealClearPolitics)
Is America Ungovernable? (John Médaille, Front Porch Republic)
America the Ungovernable (Michael Cohen, Newsweek)
Is America Ungovernable? (The Economist)
Lengyel módra bukhat el Amerika (Paul Krugman, NYTimes blog/HVG)
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lesiorac 2010.03.05. 09:43:35

Tegnap láttam Gyurcsány legutóbbi megmozdulását az indexen (talán Kecskemét volt a helyszín). Volt egy érdekes gondolata, miszerint az igazság nem az, amit a többség annak gondol, és ő már most tudja, hogy a történelem őt fogja igazolni. Nyilván már önmagában veszélyes ez az ideológia, de nagyobb probléma az, hogy a mai Magyarországon ezt a fajta gondolatot különösebb visszhang nélkül hangoztathatja egy parlamenti párt vezető képviselője. És persze tudnék még példákat hozni más pártok más képviselőitől is...

Guild 2010.03.05. 10:20:03

Magyarországon sokkal erősebb a pártfegyelem. Gyurcsánynak sikerült is mindent megszavaztatnia a parlamentben. Még az eü törvény is átment, pedig a szocik nagyon ellene voltak.
A fő baj inkább az volt, hogy nem voltak jól átgondolt, megvalósítható reform elképzelések. Fél évente bejelentett valami nagy dolgot, aztán pár hónap alatt mindenki elefelejtette. Az eü reform is inkább csak egy lila köd volt, ami megvalósult az szimplán költség csökkentésnek nevezhető.
Ráadásul a saját hitelekre alapozott kormányzásának következtében folyamatosan megszorításokra kényszerült, amit nem tudott ellensúlyozni az eredmények nélküli reform blabla.
Tehát szerintem elég más a helyzet mint Obamánál.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.05. 11:42:22

Gyurcsány az elmúlt 20 év legnagyobb csalódása Orbán után.

Obamát azért alig több, mint egy év után még ne temessük. Van még majd három éve, azalatt még bármi is lehet.

hopemonger 2010.03.05. 16:08:58

Ez a párhuzam jól hangzik, de butaság... ahogy az eddigi kommentek is utaltak rá. Hadd emlékeztessem a cikkírót, hogy az USA egészségügyi reformját már több ciklusban próbálták meglépni, de mindig elvéreztek rajta. Eddig Obama jutott a dologgal a legtovább! A másik, hogy ne mossuk már össze Obama egészségügyi reformját Gyurcsányéval! Hiszen épp ellenkező az iránya, hisz épp azt akarja Obama megvalósítani, amit Gyurcsány "reformja" szétrombolt volna...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.03.05. 19:03:06

@hopemonger: Nem. Majdnem pontosan oda akar(t) eljutni mind a kettő, csak két különböző végletből.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.03.05. 20:53:36

Ez a párhuzam már már Rush Limbaugh szintjét hozza azt hiszem. Azt azért ne feledjük el, hogy az indexesek által ünnepelt republikánus elnökök egészen durva dolgokat csináltak, mint például a watergate vagy a panamai kontrák támogatása. A demokraták lehet, hogy bénák de legalább nem totálisan erkölcstelenek.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.03.07. 18:01:57

a kérdések nem jók

ezt kéne kérdezni, hogy mérjünk is valamit

ön szeretné e gyurcsányt miniszterelnöknek még?

BF79 2010.03.08. 16:06:29

A cikk miközben Clinton-t dicséri, elfelejti megemlíteni, hogy ő odáig sem jutott az eü reformmal, mint Obama.

Abban viszont egyetértek, hogy a politikai tőke megfelelő felhasználása nélkül nincs siker.

feherhazkommentelok.blog.hu/2010/01/26/obama_az_elso_ev_ertekelese_sokat_markol

BF79 2010.03.08. 16:09:47

hopemonger: szerintem az eü kapcsán alapvetően Gyurcsányék és Obamaék iránya is jó, pedig elsőre ellentétesnek tűnik. De Mo.-n a lakosság 9X% csak a közegészségügyet, USA-ban pedig 0%, mert nincs, legalábbis olyan formában, mint itthon. Az egyik rendszer pazarló és rosszul működtetett, a másik a társadalom egyes rétegeivel szemben kegyetlen. Mindkettőn lenne mit javítani, de máshol és máshogyan.

Guild 2010.03.11. 12:41:28

A magyar eü rendszer pazarló az USA-val összevetve???
A magyar GDP 7,4% költjük egészségügyre az USA GDP 16% megy erre. Egy sokkal nagyobb GDP kétszer akkora százaléka!

Egyébként a magyar eü kiadások 70% közpénz, az USA-ban 45%.

forrás:
stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=HEALTH

BF79 2010.03.13. 01:51:22

A pazarló nem azt jelenti, hogy többet költ, akár GDP arányosan. Hanem azt, hogy ahhoz képest, hogy mennyibe kerül, mit nyújt.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása