Véleményvezér

vv

MNYP: menni vagy maradni?

2010.11.29. I 261 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok demokracia mnyp

Első látásra úgy tűnik, nincs min gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe. Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak. (Fotó: regionaplo.hu)

A múlt hét óta tudjuk, hogy akik magányugdíjpénztári tagok maradnak 2011. februárja után, azok el fogják veszíteni állami nyugdíjjogosultságukat a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveikre. Magyarul: az ilyen emberek után ugyanúgy fogják fizetni a nyugdíjjárulék 70%-át az állam kasszájába, csak éppen állami nyugdíjat nem fognak majd kapni érte. Első látásra úgy tűnik, nincs ezen mit gondolkozni, engedni kell a zsarolásnak és azonnal át kell lépni az állami nyugdíjrendszerbe.

Mi azonban nem vagyunk ebben olyan biztosak.

Első érv: demográfia

Magyarország súlyos demográfiai válságban van. Ahogy korábban egyik vendégszerzőnk kifejtette, az utolsó nagy létszámú korosztálynak, az 1973-76 között született ún. Ratkó-unokáknak már csak néhány évük van, hogy gyereket vállaljanak. A Ratkó-unokák után jövő korosztályban már annyival kevesebben vannak azok, akik egyáltalán szülhetnek, hogy ha hirtelen meg is nőne a gyermekvállalási kedv, az ország népességének csökkenését akkor sem lehetne megállítani.

Természetes népmozgalmi arányszámok Magyarországon 1950 és 2009 között. Forrás: Wiki (Nagyobb méretért kattints a képre!)


Mit jelent ez nyugdíjszempontból? Azt, hogy a jelenlegi állami nyugdíjrendszer már középtávon is válságba fog kerülni, hosszútávon pedig fenntarthatatlan lesz. Nem azt állítjuk, hogy nem lesz nyugdíj. Ezt egyetlen kormány sem engedheti meg – már csak azért sem, mert a szavazók egyre nagyobb hányada lesz nyugdíjas. Az viszont biztos, hogy az államtól egyre nehezebb feltételekkel és egyre kevesebb nyugdíjat fogunk kapni.

Tehát azok, akik a nyugdíjkorhatárt 20-30-40 év múlva érik el, jobban teszik, ha nem ringatják magukat abba a hitbe, hogy az államtól akár csak a mostani szintet megközelítő nyugdíjra számíthatnak. Akinek viszont lesz akár csak egy minimális megtakarítása is, például egy magánnyugdíjpénztárból, nem kizárt, hogy még a múlt héten bejelentett drasztikus intézkedések ellenére is magasabb nyugdíjra tehet szert öregkorára.

Ajánlott írásaink:
Az állam magánnyugdíjasai
Nyugdíjasok: még mindig szent tehenek
Az út a Fidesz-kormány bukásához


Második érv: politika

De ne feledjük: a politikában semmi nem tart örökké. Ahogy eddig is jöttek és mentek a kormányok, úgy minden bizonnyal jönni fog majd egy másik kormány, amelyik a nyugdíjakról is mást fog majd gondolni. Azt, hogy ki mennyi nyugdíjat kap és milyen feltételek mellett, a mindenkori hivatalban lévő kormány dönti el. A mostani kormány csak a most fizetett nyugdíjakról tud dönteni, és nem képes a nyugdíj mértékét és a jogosultság szabályait évtizedekre előre meghatározni.

Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb felemelkedjen egy olyan politikai erő, mely azzal az ígérettel kovácsol majd magának népszerűséget, hogy a mostani kormány durva lépéseivel szemben ők „európai” módon vezetnék az országot. És őszintén meg lennénk lepődve, ha a Fidesz jövendő kihívói nem pont a magánnyugdíjpénztárakban maradók kárpótlásával és a múlt héten bejelentett intézkedések visszacsinálásával kampányolnának majd.

De ha legrosszabb esetben mégis előállna húsz-harminc év múlva az a helyzet, hogy egy többszázezres vagy milliós tömegnek nem jár majd állami nyugdíj, kötve hisszük, hogy az akkori kormány ne kompenzálná őket valamilyen formában: Magyarországon ugyanis egy ekkora választói csoportot sosem lehet semmibe venni.

survey tools


Menni vagy maradni?

Bár sokaknak úgy tűnhet, hogy a döntés végleges és visszavonhatatlan, tudjuk, hogy a politikában semmi sem az. Másrészt pedig azt is látnunk kell, hogy még ha meg is valósulna a magyar gazdasági csoda, demográfiai okok miatt akkor is fenntarthatatlan lenne a mostani állami nyugdíjrendszer.

Ezért a Véleményvezér mindenkinek azt ajánlja, kétszer is gondolja meg, hogy átlép-e az állami nyugdíjrendszerbe.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.11.29. 02:04:02

Az éremnek két oldala van. Egyetértek azzal, hogy hamis illúzió, hogy az aktív, fiatal generáció az állami nyugdíjrendszerre építhet. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos (sőt), hogy az MNYP az ideális öngondoskodási forma. Ott vannak az önkéntes pénztárak, életbiztosítások, a tőzsde, sokféle megtakarítás létezik. Jelenleg az MNYP-ben szerintem nem érdemes maradni.

nevetőharmadik 2010.11.29. 08:53:50

Nos van egy dolog, amiről eddig nem beszéltünk: ez pedig a kezelési költség. Lehet, hogy a 4,5% sok volt, de a mostani 0,9% (így emlékszem, most nem nézem meg) viszont annyira kevés, hogy kérdéses, meddig leszenek egyáltalán működőképesek ezek a magánnyugdíjpénztárak.

Ugyanis a magánnyugdíjpénztárak nonprofit szervezetek, más bevételük nincsen (nem, nem részesülnek a hozamokból).

Jó, ettől még persze én inkább maradok, de valójában "csakazértis" alapon, mert arra számítok, hogy végül csak be fogják darálni a maradék ellenállást is.

Attól, hogy kizárnak az állami pillérből, csöppet sem félek. Lesz még szükség a szavazatomra, ezt Vv is jól látja. A valódi retorzió inkább az lesz, hogy a nemzeti AVH nagyobb valószínűséggel fog vegzálni. És mondjuk csinálnak egy olyat, hogy évente adózni kell a manyupos hozamunkból. Merthogy árfolyamnyereség, és a miénk. Ja, hogy konkrétan még nem realizáltuk? És meg nem szerzett jövedelem? Emlékszik még valaki az alkotmányra? Ja, hogy az az Aki Nem Lép Egyszerre, Nem Kap Rétest Estére Rendszere előtt volt... ez csak úgy előzhető meg, ha tényleg jelentős mennyiségű ember (nem zember) - mondjuk több százezres nagyságrendben - marad manyupban. Ennyivel csak nem tolnak már ki ennyire nyíltan? Csak nem?

Ja és utolsó, a visszacsinálásról: ezt nem lehet majd visszacsinálni. Az ellopott pénzt el is herdálják, annak már eleve lőttek. Azt vissza a büdös életben nem kapjuk. Egyetlen remény, hogy okosan herdálják el, és tényleg hasznára válik az országnak. (Hű-hű-hű-ha-ha-ha.)

Legjobb, amit el lehet képzelni, hogy valaki majd újraindítja a manyup rendszert, csak okosabban, jobb szabályozással, mint eddig volt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.29. 08:53:55

Én is ezen rágódom már egy hete.
Gondolkozom azon, hogy maradjak, de félek, hogy bosszúból tönkreteszik a pénztárat, illetve, hogy amikor már nagyon kell a pénz az államnak, akkor megint előveszik a számlámat.

Ami biztosnak látszik, hogy nyitok egy külföldi számlát.

Petrovai 2010.11.29. 08:54:16

Ha már a kormány a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer felszámolása mellett döntött, az igazságos eljárás, a sokat kommunikált szabad választás az lenne, ha a polgár arról dönthetne, hogy a magánnyugdíj-pénztárban eddig felhalmozott megtakarítását átviheti-e az önkéntesbe (természetesen mindenféle adótól mentesen), vagy visszatér az állami rendszerbe. Továbbá az, ha a jövőben egységesen fizetett munkáltatói nyugdíj-hozzájárulás a jövőben is járulék lenne, nem adó.

Robinzon Kurzor 2010.11.29. 08:54:23

Kibekkeltünk már sok önkéntes megváltót, Orbán is el fog múlni, csak ki kell várni.

Teljesen egyetértek a VV-vel:

- a tarkómhoz szorított stukker vaktölténnyel van megtöltve, 30 év múlva egy adag csirkefarhátra talán elég lesz az állami nyugdíj;

- a legjobb, leghálásabb ellenzéki pozíció most a "visszacsináljuk a Fidesz ámokfutását" politika, sokan fognak erre hajtani -- és még olyan is lesz közülük, amelyik vállalható alternatíva

A Fidesz-szel szemben pont azt a stratégiát kell alkalmazni, amit ők is használtak a gyengülő pártállammal szemben: úgy teszünk mintha jogállam lenne -- és akkor végül az is lesz.
Ők meg mehetnek az MSZ(M)P mellé a politika szemétdombjára.

Robinzon Kurzor 2010.11.29. 08:54:28

@Király Rák:

A kérdés nem az, hogy az MNYP-k a jelenlegi formájukban ideálisak-e.
Mert messze nem azok.

A kérdés az, hogy ebből mi következik: meg kell-e javítani, ami nem jó -- vagy ennek ürügyén visszakényszeríteni mindenkit az állami rendszer kiszolgáltatott alattvalói státuszába.

Ufóka 2010.11.29. 08:54:33

Ööö a 16% adó az elért hozam után frankó, vagy csak én nem értem? Ha átmegyek magánból a diktatúrához, még fizetnem is kell?!

tozo 2010.11.29. 09:03:04

Nem lennék meglepve, ha az mszp nemsokára azt ígérné, hogy kormányra jutás esetén visszacsinálják a rendszert. Jómagam mint pályakezdő tuti MNYP-be mennék, nincs megtakarításom amit elveszíthetek, de egyáltalán nem bízok abban, hogy 40+ év múlva megélhetek majd állami nyugdíjból. Viszont értékelném, ha mondjuk legalább a feléről rendelkezhetnék a nyugdíjjáru... izé adómról.

Ufóka 2010.11.29. 10:30:47

@tozo: Már bejelentették. Vissza fogják csinálni. 40 év múlva az akkori kormány egyszerűen kijelenti, hogy eddig bírtuk anyagilag, bocs, de nincs pénz a nyugdíj továbbfinanszírozására.

frmn 2010.11.29. 10:30:57

Számítások, ilyesmi? Az azért elég homályos, hogy "nem kizárt, hogy magsabb nyugdíjra számíthatnak".

Persze be lehet bizonyítani, hogy érdemes az mnyp-ban maradni, de ehhez elég nagy (irreálisan nagy) hozamokkal kell számolni, mégpedig hosszú időn keresztül. Delesznek mínuszok is, és ahogyan nő a megtakarított összeg, annál nagyobbnak érződik majd a csökkenés. A megoldás az önkéntes magánynugdíjpénztár (amíg létezik...) vagy bármilyen egyéb öngondoskodási forma.

Sajnos, ez egy visszautasíthatatlan ajánlat :(

nemecsek ernő áruló 2010.11.29. 10:30:58

Én már régen nem számolok azzal, hogy egyáltalán lesz állami nyugdíjam, a megtakarítás a pénztárban nekem többet jelent, mint egy "tartozom neked" cetlivel teli bőrönd. Másrészt most 4 évnyi állami befizetésről le kell mondani, na bumm. Erősebb motiváció, hogy félretegyek idős koromra. Meg hogy ne legyek teljes béren bejelentve. (Államilag támogatott szürkegazdaság: RULZ)

lofej11 2010.11.29. 10:31:04

A politikai érv abszolút megállja a helyét és teljesen jogos. A demográfia már nem ennyire egyértelmű. Abban a tekintetben igaz, hogy a népesség öregedése és az elégtelen reprodukció, na meg az említett kohorsz rányomja a bélyegét a felosztó-kirovó rendszerekre, a világon mindenhol (ahol probléma ez a jelenség). De azt látni kell, hogy az MNYP rendszerére, ha az nem a nemzetközi diverzifikációt teszi lehetőve (olyan országokba befektetni, ahol növekvő a népesség és emiatt várhatóan a jövőben jól prosperál) akkor a demográfia ugyanolyan hatással van az MNYP rendszerre is. Ha a demográfia megszivat, akkor azt mind a két rendszerbe megteszi, csak eltérő módon lehet tompítani a hatást (nemzetközi diverzifikáció vs. migráció). Jobb lenne, ha egy minimál szint felett mindenki magáról gondoskodna önkéntesen, na meg a családtagok figyelnének az idősekre, azt jónapot

Din Serpahis 2010.11.29. 10:32:12

Ha valaki most mondjuk 200.000-et keres és van 35 éve a nyugdíjig akkor nyugdíjbavonuláskor 11 milla lesz a számláján, ha a nagyon szolíd 2%-os hozammal kalkulálunk. Ha ezt felveszed életjáradékként, akkor feltételezve, hogy még 10 évig élsz, simán kijön egy valamivel 100k feletti havi nyugdíj. Ami azért nem olyan rossz.

Ezzel lehet számolgatni: www.internetsuli.hu/calculators.php?id=9

Most ha ezzel összevetem a várható állami nyugdaíjat, akkor kb annyit tudok mondani, hogy LOL.

sztd 2010.11.29. 10:40:31

A Véleményvezér abból indult ki, hogy az állam 30-40 év múlva létezni fog. Ezzel szerintem az elmúlt évszázadokat figyelve kb. egyet lehet érteni.
A másik kiindulás, hogy a magánnyugdíjpénztárak is létezni fognak. Ez az állítás (tetszik, vagy nem) az elmúlt 200 év közép-európai tapasztalatait figyelve igencsak kérdéses. Tulajdonképpen kifejezetten felelőtlen döntés kötelező magánpillért beépíteni egy olyan hosszútávú dologba, mint a nyugdíj.

Ne feledjük, hogy a mostani rendszerbe 2013-tól tömeges elszegényedés van kódolva. (Ezt nekem egy pénzügyes 2008-ban mondta.)
Kíváncsi voltam, hogy mit fog kezdeni ezzel az új hatalom. Most már tudjuk.

Még van a gyurcsányi opció: el lehet menni. De nem nyugatra, hanem Kínába és Indiába. Talán.
Aki most az eljárást megkérdőjelezi, annak nem árt egy valamire figyelnie. Nekünk a demográfiai folyamatok megfordítása (kicsiben, vagy nagyban) nem egyesélyünk, hanem az EGYETLEN. Ha valaki kicsiben megcsinálja, esetleg megnevelheti úgy a gyerekeit, hogy azok eltartsák. Ha az egész társadalom megcsinálja, akkor pedig az egész össztársadalmni szinten fog működni. Elvándorolni nem igazán van hova, és ide sem fog senki jönni, vagy, ha igen, akkor abban nekünk nem lesz sok köszönet.

Szóval lehet készülni, mert nehéz idők jönnek. A Fidesz durva represszív lépései sajnos nem csak bajt jelentenek a jogállam visszaszorításával, hanem most először reményt is arra, hogy amikor kell, akkor esetleg lesz itt egy erő, amely kész és képes lesz cselekedni. Az a sajnos, hogy ilyenekben kell reménykedni.

Diocles 2010.11.29. 10:40:34

1. Ha túl sokan maradnak, akkor jön a második hullám, újabb szabályokkal kell ellehetetleníteni a manyupokat.
Ez egyszerű matek, vagy három-négy-öt Bokros csomag, vagy manyup-szivatás.

2. Ha maradtok akár félmillióan is, ráadásul nyilván elsősorban azok, akiknek komoly megtakarításuk van, akkor már nem éri meg a politikának a "maradókat" kompenzálni, hanem inkább megéri a maradók teljes megkopasztására játszani.

Az MSZP is a nagy számok törvénye alapján játszik, inkább megéri neki 19ezer Forintért voksok százezreit vásárolni, mintsem a maradók komoly kiesését kompenzálni. Kapva kapnak az indokon, h ujjal mutogassanak a Fideszre, de a nagy költségek miatt inkább csak jelképes kompenzició várható, hasonlóan a hírhedt 19ezer Forinthoz.

3. A manyupra szerintetek nem hat a demográfia?
Még közvetlenül is hat, hiszen a tőkéjük 60%-át kötelezően magyar állampapírba kell fektetniük, ráadásul ezt az arányt vélhetően egyre jobban fogják növelni a kormányok. Ha tehát a magyar állam a csőd szélére jut majd a demográfia miatt, akkor miből gondoljátok, h tőkéjük zömét magyar állampapírban tartó manyupok tudnak majd perkálni?

4. Azt sem tartom elegánsnak, h elhallgatjátok, h a manyup elsősorban azoknak jó (legalábbiis elvileg, hiszen a manyup-rendszer miatt növekvő magyar államadósságot is nekik kell majd visszafizetni többletadó formájában), akik komoly pénzt tudtak megtakarítani.
Tehát, magyarán, még egy gimnáziumi tanárnak is a manyupok kvázi államosítása az érdeke, de egy gyári melósnak, egy munkanélkülinek aztán pláne. Jól hangzik a "hárommillió pénztártag" - duma, de ezek zömének aligha érdeke ez a rendszer.

asola 2010.11.29. 10:42:58

@lofej11:
Nem nagyom értem mire gondolsz akkor, amikor azt mondod, hogy a demográfia ráhat a MANYUP-ra.

Szerintem NEM hat rá, pontosan azért mert egyedi számlák vannak és mindenki magának gyűjt. Teljesen mindegy, hogy körülötted hányan és mikor öregednek meg, a te magán nyugdíjadat ők nem veszélyeztetik mivel annak tőkefedezete van.

asola 2010.11.29. 10:47:27

@sztd: Én nem látom, hogy egy magánnyugdíj pénztár miért ne létezne 30 év múlva.

Szerinted pl.: az Allianz biztosító (az egyik nagy MANYUP üzemeltetője) mióta létezik?

Hát nem 30 éve azt azért elárulhatom neked.

asola 2010.11.29. 11:39:28

@Diocles:
3.as pontra
Először is a kockázatos portfólióban (amibe minden fiatal értelemszerűen beteszi a pénzét), sokkal alacsonyabb az állampapír aránya. Ergó kevésbé kitett a magyar államcsődnek.

Ezt a riogatást a magyar állam csődjével azért nem tartom korrekt dolognak. Hány állam ment Európában az elmúlt 50 évben TÉNYLEGESEN csődbe (úgy hogy nem mentették meg és utána nem fizetett állampapírokra)?

Úgy van, egy sem.

Akkor miről beszélünk?

Rive 2010.11.29. 11:39:31

@asola: Részlegesen igaza van, ha a MNYP befektetései mesterségesen egy országra vannak lekorlátozva, akkor annak az országnak a boldogulása a MNYP hozamát, biztonságosságát is érinti. Ugyanakkor ha az adott ország bedől, akkor viszonylag kis mennyiségű külföldi befektetés felértékelődése folytán viszonylag sokat jelenthet - pont a bedőlés miatt.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.11.29. 11:39:42

A probléma a következő a helyzettel:

A kötelező MNyP rendszer nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ez tény. De, a szabályozás megváltoztatásával lehetett volna korrigálni rajta.

Amivel nagyon nagy bajom van, hogy a folyó kiadásokat akarják ezzel finanszírozni. Az egész csak egy virtuális számla lenne, nem igazi svéd rendszer.
Persze, akkor az MSZ(M)P sipákolt, meg riogatott, de erre való a kétharmad, ha már valamire...
Ehelyett meg két öles lépést tesznek vissza, benyomva az így-úgy de összekuporgatott vagyont az állami pénznyelőbe.

A másik probléma az arrogancia és cinizmus, de ezt már többen kifejtették...

A jövőt tekintve: Szerintem nem lesz érdemes MNyP-ban maradni, mert a pénztárak össze fognak omlani, erről biztos hogy tesznek majd. Véletlenül se jusson senkinek olyan az eszébe, hogy maradjon.

Politikai következmény: Én máshonnan fogom meg a dolgot: Ha lehetne egy svéd típusú egyéni számlás rendszer, akkor az állampolgár maga láthatná azt, hogy hányadán áll, nehezebb lehetne megvezetni.

Így meg mi is lesz most? Jöhetnek majd új Medgyessyk, új Gyurcsányok, akik lehazudhatják az égről a csillagokat nyugdíj-ügyben, jöhetnek 19,000 Ft-okkal, és ezt azért fogják tudni megtenni, mert a nyugdíjrendszer innentől kezdve ismételten kizárólag az aktuális kormány kénye-kedvétől függ. Ergó megint lehet jövőt fölélő politikát folytatni.

A VV sztem ott téved, hogy nem hiszem azt, hogy lehetne egy olyan erő, amely középtávon végiggondolná, hogy az MNyP-sek érdekeiben politizálhatna. Max, a Jobbikról tudnék ilyet elképzelni, de azt is csak hosszabb belátás után.

Az MSZ(M)P szépen rá fog jönni, ha az állam kezében van a kassza kulcsa, akkor lehet majd megint ígérgetni a rengeteg inaktívnak. Hozzájuk képest az előtakarékoskodók kevesebben vannak... És - van egy olyan érzésem - hogy ők eleve inkább a Fideszben, vagy más pártokban láttak perspektívát, nem pedig az osztogató MSZP-ben.

És itt jön el az öngól kérdése: A dolog pont azokat érinti hátrányosan, akik természetüknél fogva a Fidesz egyik ALAP bázisát adnák. (Tehát nem azokat, akik odacsapódtak elégedetlenség, vagy szép ígéretek miatt, hanem akik konzekvensen hisznek a polgári gondolkodásban.) Ez viszont a széljárás fordulása esetén problémát okozhat.

Egy kérdés van, ki fogja tudni megszólítani ezt a réteget. Nekem meggyőződésem, hogy csak jobbról jöhet. A többszörösen lejáratódott volt SZDSZ, MDF, stb. politikusok hiteltelenek, mert asszisztáltak a gyurcsányizmushoz...

Bocsánat, hogy hosszú voltam!

7esbusz 2010.11.29. 11:39:52

Sajna úgy tűnik, a kérdés okafogyott. Adminisztratív eszközökkel kicsinálják az "ellenállás" utolsó, elkötelezett híveit is. (költségek lehetetlen szintre csökkentése) Ráadásul ne gondolja senki, a legnagyobb pénztár (OTP) főparasztja orbán seggéből kihúzza a fejét és hirtelen szembe megy a vezérrel (lásd a pénztárszövetség éléről való gyors lemondást).
Ide a rozsdást, hogy az otp azt fogja "ajánlani" ügyfeleinek, hogy lépjenek vissza, mer azért. Csányi ugye még a bankadónak is tapsikolt.

morbiczer 2010.11.29. 14:31:12

@tozo: "Nem lennék meglepve, ha az mszp nemsokára azt ígérné, hogy kormányra jutás esetén visszacsinálják a rendszert."

Nem lehet visszacsinalni.

Az allami nyugdijbol valo kizarast persze egy tollvonassal vissza lehet vonni. Az egyszer mar az allamiba becsatornazott megtakaritast viszont nem lehet majd visszaadni, mert az most 2-3 ev alatt elkoltik, es nem lesz penz, amibol karpotolni lehetne.

frmn 2010.11.29. 14:31:16

@Din Serpahis: Ugye csak viccelsz? 100 ezerből ma is bajosan lehet csak megélni, nem hogy 30 év múlva...

vic 2010.11.29. 14:31:23

érdekes lesz azt nézni, hogy mondjuk a maradók X%-a a nyugdíjvagyon hány %-át teszi ki. Pl elég lehet a "felső" 10% maradása ahhoz, hogy a vagyon MNYP 30%-a maradjon... a számok nem ismertek számomra, annyit akartam csak mondani, hogy érdemes nem homogénnak tekinteni a MNYP tagokat...

HáBori 2010.11.29. 14:31:31

Egy kicsit hosszú lesz, bocs....

Na szóval, először is, itt páran, (gondolom fideszfanok)azt állitják, hogy a manyup számlán lévő pénz nem az én tulajdonom. Cáfolom, ill. nem is én, hanem Matolcsy úr.
Ime: www.parlament.hu/irom39/01817/01817.pdf
A parlamenthez benyújtott T/1817-es törvénytervezetével, ennek is pontosan a 17.§-ában

"17. § Az Mpt. 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
5
„(4) A pénztártag követelése – a tulajdonlás elve szerint – a pénztártag tulajdona, amelyre az e
törvényben foglaltak szerint kedvezményezett jelölhető. A pénztártag követeléséért a pénztár, és az
e törvényben meghatározott feltételek szerint az Alap tartozik helytállni.”"

Hoppá..... hogyan is van ez? Tehát ez a követelés az én tulajdonom,-gondolom, mint a házam, autóm meg az XXXbanknál lévő folyószámlám. Ugye fideszfanok??? (ezt egyébként azért tették bele a törvénytervezetbe -a tételes indoklásuk szerint-, mert itt szüntették meg a követelésemre az állami garanciát)

Haladjunk tovább, ezek szerint ez az én magántulajdonom, viszont a következő, 18.§ így szól:
"18. § Az Mpt. 24. § (10) és (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„(10) A 23. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott esetben a magán-nyugdíjpénztári tagnak a
magánnyugdíjrendszerben fennálló tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról – ha e törvény
eltérően nem rendelkezik – személyazonosságának ellenőrzése céljából személyesen, a
Nyugdíjbiztosítási Alap kezeléséért felelős nyugdíjbiztosítási szervnél (a továbbiakban:
nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv) kell nyilatkoznia."

Én nem vagyok jogvégzett ember, de a józan paraszti eszemre lefordítva ez azt jelenti, hogy ha meg akarom tartani a magántulajdonomat, -itt manyup számakövetelésemet, máshol/máskor esetleg a házamat, autómat egyéb számlámat????- akkor nekem kell nyilatkoznom -horribile dictu, személyesen befáradva a T. Hatósághoz-, hogy igenis tényleg és valóban úgy gondolom, hogy megtartom azt ami az enyém, amit 13éven át gondoztam, ápoltam, gyarapítottam.......

.....na ne, ne röhögtessen Matolcsy úr, ezt ugye nem gondolja senki komolyan Európa közepén, az Európai Unió tagállamában a XXI.sz-ban, állítólag jogállamban!!!

Mégegyszer..... ez az enyém, Ő mondta ki a saját törvénytervezetében, akkor miről beszélgetünk? Enyém, megtartom és kész, majd ha oda akarom adni valakinek, na majd akkor nyilatkozom arról, hogy mit akarok vele kezdeni! Értve vagyok??

De (fáradtan legyint!!!!), oké, legyen, világéletemben jó állampolgára voltam a hazának, mindig minden törvényt, szabályt betartottam, mondhatnám jogkövető magatartást tanúsítottam, most is ezt teszem, bemegyek, nyilatkozom arról, hogy ami eddig 13évig az enyém volt, azt ezután is megtartanám (mert hát ugye miért ne? én gyűjtöttem, vállalkozó vagyok, még csak nem is a munkáltatóm rakta ezt félre nekem, lévén magam vagyok a saját munkáltatóm).
És erre ön Matolcsy úr mit tesz? Hát szankcionál engem, engem az abszolút jóhiszemű, jogkövető magatartást tanúsító állampolgárát ennek az országnak!!!!

Hát, hogy a fenében is van ez? Mit is követtem el, hogy engem kitaszít a közösségből, vagy az ön szavaival kiszerződöm az állami nyugdíjrendszerből????

Mi ez a csavar, hol és mit követtem el én, hogy ezt a büntetést érdemlem?? ja, és melyik magyar Bíróság is mondja ezt ki???

De, rendben, még ezt is elfogadom, -ha eddig én (önnel, az állammal ellentétben) tudtam takarékoskodni, akkor a nyugdíjig még hátralévő másik 13évben is tudok, oké, megoldom!!

Na de már aztán az már a pofátlanság netovábbja, hogy közli velem -ugyan kitaszítottak az állami nyugdíjrendszerből- de azért ugyanúgy fizessem a nyugdíjjárulékomat továbbra is mint eddig (ja, hogy mostantól nyugdíjadó a neve, leszarom)).

....és akkor személyesen....

Tisztelt Állam úr!

Én 13évvel ezelőtt kötöttem önnel egy egyeszséget, hogy márpediglen -könnyítendő a majdani állami nyugdíjterhet- ezentúl én magam gyűjtöm és rakom félre a leendő nyugdíjam negyedrészét az ön által kijelölt pénztárba. Megegyeztünk, egymás tenyerébe csaptunk -emléxem- hogy ez a pénz az enyém, azzal a feltétellel, hogy csak akkor kapom meg ha eljön az időm. Cserébe én lemondtam a majdani állami nyugdíjam negyedrészéről, Ön pedig megígérte, hogy az így az állami büdzséből kieső részt kipótolja (tudom teher, viszont ha már megérdemelt nyugdíjas éveimet töltöm ugyanennyivel könnyebb önnek)
Ez eddig frankón működött is, bár sokszor hallottam önt panaszkodni, hogy sok a kiadás, sokba kerül ezmegaz, meg hát a hitel, meg a törlesztés, ugye, meg aztán jött ez a fránya világgazdasági válság.... Oké, én ezt mindet elhiszem, de tudja Állam úr, nekem sem könnyebb a helyzetem, nekem is drágább lett az élet, ön is drágábban mér eztazt, járulékok, adók miegymás, meg hát a Világgazdasági Válság azért engem sem került el.
De.... én eddig tartottam magunkat a megállapodásunkhoz és nagyon szeretném ha Ön Állam úr, ön is ezt tenné. Higgye el nincs már sok hátra a szerződésünkből és akkor könnyebb lesz Önnek. Addig is talán próbáljon meg kicsit felelősebben bánni azzal a fene sok (vagy kevés??) pénzzel, higgye el én is ugyanezt teszem a magam szintjén és nem Öntől várom el, hogy ugyanmár a Magyar Nemzeti Banknál lévő valuta tartalékból segítsen engem talpra állni, Szépen kérem Ön se ácsingózzon az én, öreg napjaimra félretett pénzecskémre.

Köszönöm: egy (atizmillióbólvagycsakháromból) állampolgára

AkarkiJ 2010.11.29. 14:31:40

én maradok, mert nem tetszik, hogy zsarolnak és nem tetszik, hogy nincs semmilyen garancia, csak egy üres igéret - pénzért cserébe

TBal 2010.11.29. 14:31:44

@asola: Izland nem ment csődbe? Én pedig úgy hallottam...

vokalpatriota 2010.11.29. 14:31:50

Matek
2010.11.29. 13:48

2010.december 15-től effektíve nem 45, hanem 34 munkanap lesz arra, hogy a magánnyugdíjpénztárakban lévő tagok nyilatkozatot tehessenek arról, ha a magánnyugdíjpénztárban akarnak maradni.

34 munkanapban 8 ügyintézési munkaórát feltételezünk, aminek minden percét kitülti az ügyintéző. Egy órában pedig 60 perc van.

Feltétele az ügyintézésnek és a magánnyugdíjpénztári maradásnak, hogy csak valamely regionális nyugdíjbiztosítónál lehet személyesen nyilatkozni.

Ezt a három számot összeszorozva megkapjuk, hogy összesen 16.320 perc áll rendelkezésre ahhoz, hogy maradni akarók nyilatkozhassanak.

6 db regionális központ van, ahol ezt el lehet intézni. 5-5 ügyintézőt feltételezve és percenkénti (szünet nélküli!) ügyintézést, ez azt jelenti, hogy 81.600 magánnyugdíjpénztári tag tud nyilatkozni a rendelkezésre álló idő alatt.

Következtetés:

"Matolcsy, Fidesz.hu:A miniszter szerint a magánnyugdíjpénztári rendszer átalakítása biztosítja a választás szabadságát a tagoknak..."

Ennek még az elméleti lehetősége sincs meg.

Vp

bee-lah 2010.11.29. 14:31:54

@asola:
Én csak azt kérdezném, hogy az Alliaz biztosító (volt Hungária biztosító) hányszor is ment csődbe öööö...
hányszor vásárolták fel, az utóbbi 20 évben? :)

a mnyp az a baj, hogy azok a befizetések a nyp-ból hiányoznak... és azt biza pótolni kell: állampapír vagy hitel... ezeket meg vissza kell fizetni, amit az adónkból tesznek meg...

ha a visszaszedett pénzek egy részét az adóságcsökkentésre fordítják, az 5-10 százalékpontos csökkentést fog jelenteni...

B1

Din Serpahis 2010.11.29. 19:07:21

@vastudo: A 100.000 jelen áron értendő, szóval nyilván 35 év múlva nem 100.000 lesz.

Ez a lóvé pedig magasabb mint a jelen átlagnyugdíj, csak szólok. Persze, nehezen lehet megélni belőle, én sem szándékozom csak erre támaszkodni. De az állami még szarabb lesz.

Din Serpahis 2010.11.29. 19:07:26

@vokalpatriota:

Felejtsétek már el, hogy csak 7 regionális központban lehet nyilatkozni. 33 ügyféliroda van az országban.

sztd 2010.11.29. 19:07:35

@asola:
"Nem nagyom értem mire gondolsz akkor, amikor azt mondod, hogy a demográfia ráhat a MANYUP-ra.

Szerintem NEM hat rá, pontosan azért mert egyedi számlák vannak és mindenki magának gyűjt. Teljesen mindegy, hogy körülötted hányan és mikor öregednek meg, a te magán nyugdíjadat ők nem veszélyeztetik mivel annak tőkefedezete van."

Ez félreértés. A valóság az, hogy a tőkét befektetik, valakik dolgoznak, ezzel nyereséget termelnek, ami profitot hoz. Ha nincs aki dolgozzon, akkor nincs mire befektetni a tőkét, és nincs nyereség sem. Szóval a demográfia nagyon is hat a MNyP rendszerre. Röviden ennyi.

"Szerinted pl.: az Allianz biztosító (az egyik nagy MANYUP üzemeltetője) mióta létezik?
Hát nem 30 éve azt azért elárulhatom neked."

Az Allianz 120 éves, ha jól tévedek. A Lehman Brothers több, mint 160 éves volt.
A kulcs azonban nem ez, hanem hol volt az Allianz 25 éve? Magyarországon biztosan nem. Hol lesz 25 év múlva? Cégek és rendszerek jönnek-mennek. Az állam marad. Az más kérdés, hogy mire megyünk vele.

AkarkiJ 2010.11.29. 19:08:11

@bee-lah:

"a mnyp az a baj, hogy azok a befizetések a nyp-ból hiányoznak... és azt biza pótolni kell: állampapír vagy hitel... ezeket meg vissza kell fizetni, amit az adónkból tesznek meg..."

a manyup részére utalt pénzen felül is hiányzik a nyugdíjpénztárakból és mindig is fog belőle hiányozni, amit így-is-úgy-is adókból és hitelekből finanszíroznak

felelsősségteljes kormányzás esetén a hitelesség miatt csökkennének a finanszírozás költségei, de ez nem történik meg

mindenki:
egyébként mi van akkor, ha én szólok a magánnyugdíj pénztáromnak, hogy a pénzt náluk akarom hagyni, nem engedem hogy a magántulajdonom átkerüljön az államhoz - nem pedig a tb irodában állok órákig???

tozo 2010.11.29. 19:08:18

@morbiczer: Igen, én is elsősorban az állami nyugdíjjogosultság visszaadására gondoltam, de attól, hogy nem kaphatjuk vissza a beállamosított pénzt, még ígérhetnek elszámoltatást meg kártérítést. Most az MSZP tök ugyanúgy játszik ellenzékből ahogy korábban a Fidesz, szerintem elő fognak bukkanni az alábbi Fidesz szakszavak emeszpésített másai:

elszámoltatás
csontvázak
oligarchák
plebejus
nemzeti együttműködés
nokiás doboz

vokalpatriota 2010.11.29. 19:08:28

Mégvalami.

Aki visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, az ugye a reálhozam feletti részt kiveheti.

Khm.

Tehát mégegyszer: a reálhozam feletti részt kiveheti.

Én meg eddig úgy tudtam Selmeczi Gabriellától, hogy a pénztárak veszteségesek voltak! V.ö.: hova tűnt a pénz a manyupokból, ugye?
Most meg kiderül, hogy volt reálhozam, amit fel is vehetsz.

Hogy is jön ez össze?

"Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden csatornán."

Tudnám, ki is mondta...

Sieg 2010.11.29. 19:08:34

Bár durván hangzik Gyuri bá fenyegetőzése, tulajdonképpen lehet, hogy tökéletesen súlytalan azok számára, akik nem az elkövetkezendő pár évben mennének nyugdíjba.

Ha átlépek, ha nem, ugyanannyit fizetek, csak Gyuri bá azzal fenyegetőzik, hogy Ő azt a 24%-ot különadóvá minősíti (merthogy rossz állampolgár voltam, és kiírtam magam a közösségből, vagymi).
De egy elkövetkezendő kormány nyugodtan dönthet úgy, hogy mégsem. Az én állami nyugdíjamról majd a 30 év múlva következő kormány dönt, függetlenül a mostani ámokfutástól. Ha még akkor is nemzetileg együttműködünk ilyen szép diktatórikus zsarolásokkal, én már úgysem leszek itt, szóval mindegy.

Luigicar 2010.11.29. 19:08:39

@bee-lah: Hiába fordítanák minden fillérét adósságtörlesztésre, közel sem fog akkora hatást kifejteni a költségvetési egyensúlyra, mint azt a kormány állítja. (kamatteher csökkenésben sem) Viszont két év múlva nagyon fog hiányozni az a pénz, amit nem kellett volna kifizetni az akkor nyugdíjba vonulók 25% után.

Az a baj, hogy arról soha, senki nem beszél, hogy a következő 2 év után miből tervezi finanszírozni a kormány pl. a nyugdíjkassza hiányát. És most tegyük félre azt a borgőzös elképzelést, hogy 5% fölötti GDP, meg hasonlók. Álomodozni lehet, csak éppen felesleges.

A nyugdíjkasszából azért hiányzik a mnyp befizetés, mert a gazdaságot szétszexuálták. És bizony ezt a fidesz kezdte 98-ban, majd tapsolva asszisztált a folytatáshoz a maszopnak. Sőt, még ők követelték a 100 napos program során, hogy még-még. Ha a gazdaság rendben lenne, akkor nem hiányozna ez a pénz sem. És ez a legnagyobb gond. Ebben az országban soha, semminek nincs következménye. (politikai értelemben) Mindkét oldalon olyanok vannak az élen ma is, akik más eu-s országban már rég kiírták volna magukat a közéletből. Ehelyett mindig találnak valami ad-hoc megoldást, amit legitimizálnak magunknak, és rombolnak tovább.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2010.11.29. 19:08:49

@nevetőharmadik: Csak az a legszebb az egészben, hogy aki marad, attól szépen levonják a 24%-ot az államiba, amiből jelen állás szerint nem lát majd semmit, meg fizeti a 8%-ot a magánynyugdíjpénztárba (ha be nem dől a sok dezertőr miatt), mely pénzt minimum egy évig (de ugye ismerjük a Fideszes évszámítást már a válságadóktól) szintén az állami alapba irányítanak: tehát fizet 24+8+1,5 (40 éves korkedvezmény?) %-ot, ami alapján neki semmi nyugdíjalapot nem számolnak fel (jelen állás szerint), és az alatt az egy év alatt úgyis bedöglik a magánynyudíjpénztára, mivel nem lesz semmi jövedelme, hiszen azt a befolyó járulékokból vonják le. Szépen ki van ez találva.
Zavaros beszéd, de végére csak kisül, hogy rendszerré áll össze :-(

@sztd:
"Ez az állítás (tetszik, vagy nem) az elmúlt 200 év közép-európai tapasztalatait figyelve igencsak kérdéses."
Állami nyugdíjrendszer mióta van? Kb. 50 éve? Akkor miről is beszélünk?

barang 2010.11.29. 19:08:54

Kedves VV,

van két orbitális hiba az okfejtésedben:

1. a demográfia fontos, de nem kizárólagos meghatározója a felosztó-kirovó rendszerben lévö pénznek. Mondok egy példát: ma Mao. 3.8 M munkahely van, ezt tart el 10M-os népesseget. tehát az eltartó-eltartott arány 1:1.6. ha azonban Maon annyian dolgoznának, mint No-ban, akkor 5.5M munkahely lenne, és a fenti arány 1:0.8-ra csökkenne. 100%-os különbség, pedig a demográfia ugyanaz. Vili?

2. hitelböl nem lehet tartalékot képezni. nem az a helyzet, hogy volt egy kiegyensúlyozott költségvetésünk, de mivel féltünk a demográfiai hatásoktól, most kevesebbet költünk, és inkább félrerakunk. hanem eleve hiányt termeltünk, és ehhez plusz hiteleket vettünk föl, hogy tartalékot képezhessünk. Tudod van a bank, az tényleg úgy müködik, hogy vki beteszi a pénzét, ö meg hitelez belöle, és a kamatkülönbségböl megél. De mi ennek a gépnek a szívó oldalán állunk, érted? nem lehet az aksival feltölteni a konnektort.

igényes 2010.11.29. 19:08:58

3 000 000 ember szeretné kifejezni azon szándékát, hogy nem lép vissza az állami rendszerbe!
3 000 000 ember elmegy a meglévő 35 bejelentési helyre átlag 2000Ft az útiköltség, azaz 6 000 000 000Ft. Elmegy, hogy bejelentse nem lépek át!
3 000 000 ember munkaidőben tudja intézni ügyfélfogadási időben a nem átlépési szándékát. Minimum 3-4 óra veszteség 3-4000 Ft fizetés kiesés. 3 000 000 x 4000Ft =12 000 000 000Ft.

A büntetés tehát idáig 6 000 000 000 + 12 000 000 000 = 18 milliárd Ft a polgárok vesztesége, ha nem lépnek át!
Idővel, hogy állunk? 3 000 000 fő-re 10 percet számolok ügyintézés szempontjából az 30 000 000 perc ezt osztom 60-al, hogy órát kapjak = 500 000 óra, ez pedig az államnak kerűlne ugye 500 000 munkaóra x 2000Ft = 1 000 000 000Ft.

Na most nézzük meg, hogy az 500 000 óra, hogy oszlik meg a 35 átlépési hely között? Minden átlépő helyre jut 14 285 munkaóra, melyet szükséges elosztani 8 órával, mert ennyi a napi munkaidő. Kapunk egy eredményt: 1785 / 255 munkanap 7 év lenne szükséges, ha mindenki át szeretne lépni, és megjelenne.

Nevetséges, hogy lenyúlják a 24%-ot, akkor az állam megszünt államnak lenni, mert ugye az államnak vannak kötelezettségei. Ezért állam!

igényes 2010.11.29. 19:10:58

Orbánon csak röhögni lehet, azt mondta 40 év alatt a szocialisták kiürítették a nyugdíj kasszát, elfeledkezik arról, hogy ő két hónap alatt üríti ki, miközben eddig azért mentek a nyugdíjak a postán keresztül is. Az APEH-en keresztül már nem mennek a pénzek.

is 2010.11.29. 19:10:58

Ezt a szamitast akar egy posztba is betehetitek:

3 millio mnyp-tag van, a kormany 90%-os atlepessel inditott. Tehat maradna 300 ezer tag. A torveny szerint ennek a 300 ezer embernek SZEMELYESEN kell bejelentenie egy hivatalban, hogy at akar lepni. Tehat 300 ezer embernek kb. 30 munkanap alatt fel kell keresnie egy hivatalt. Az napi 10 ezer ember.

Hany ilyen hivatal van? Aliitolag az egesz orszagban max. 10 (regionalis nyugdijfolyosito). Tehat hivatalonkent es munkanaponkent EZER plusz embernek kell megjelenni egy hivatali varoreszben.

Tegyuk fel, hogy a procedura fejenkent 10 percet fog igenyelni (nyilvan nem csinaljak egyszerubbre). Egy munkatars munkaideje legyen tisztan 330 perc (8 ora az 480, de pisi, cigi, telefonok, kettotszusszant, plusz betegseg miatt kimaradasok, szabadsag stb.), tehat tudjon egy nap 33 ugyfelet kiszolgalni. Akkor csak erre az egy ugyre 30(!) uj ugyfelszolgalatost kellene felvenni 30 munkanapra.

Ezeket az ugyfelszolgalatosakat be kell tanitani, nekik munkahelyet kellene adni, ami hely (30!) termeszetesen egyetlen ugyfelszolgalaton sincs.

Pusztan ez a szamitas megmutatja, hogy mibe is akarja belekenyszeriteni a kormany az embereket. A szavazasnal valo sorbanallas kb. koronkent parszaz embert erintett, egyetlen napra. A botrnay az egeket verte. Most 30 munkanapon keresztul egy sokkal nagyobb tumultust kivan a kormany letrehozni.

Elore megfontoltan, aljas indokbol.

igényes 2010.11.29. 19:11:02

@vokalpatriota: Én máshogy számoltam, lehet látni fogod!

is 2010.11.29. 19:11:15

@vic: nem csak azon mulik, hanem azon is, hogy van, aki mar 13 eve fizet, es van, aki iden kezdte.

@bee-lah: ha a visszaszedett pénzek egy részét az adóságcsökkentésre fordítják, az 5-10 százalékpontos csökkentést fog jelenteni...

erre ket valasz van:
1. senki nem vitatja, hogy ez egy befektetes, es ara van. de kb. 2025-tol meg hozama van, mert nem kell annyi nyugdijat fizetni, es ott visszajon.
2. a biztositekot az veri ki, hogy vonnak tovabb a 24%-ot, de nem adnanak nyugdijjogosultsagot. es ezt kb. senki nem magyarazta meg. kolcsovette ezt a penzt mar orszag kormany is, csak nem orokre, es nem ezekkel a fenyegetesekkel. oda lehet jonni, szep szoval KOLCSON KERNI (szarban az orszag), es a lecsokkent kamatokbol szepen visszapotolni. OROKRE elvenni, ugy, hogy meg neki all feljebb, es meg engem fenyeget: na azt nem lehet csinalni.

Link Elek 2010.11.29. 19:11:27

a dolog egyszeru:
az fidesz ki akarja zsarolni, hogy az emberek "onkent" odaadjak a penzuket, amit utana SOHA nem fognak visszaakapni.
viszont 4 ev mulva normalis kormanya lesz az orszagnak, ami visszaallitja pl. a nyugdijat, de az "onkent" odaadott penzt a fidesz elkolti! nem marad belole semmi!
azt lehetetlen lesz visszaszerezni.
vagyis nem szabad "onkent" belehajtani a fejet a guillotine ala.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.29. 19:11:34

és ha megint válság lesz??
és nagyobb mint a tavali??
és eltünnek a megtakarítások??
mi garantálja hogy nem lesz magas az infláció??
Miért biztosabb a Manyup??

ijontichy 2010.11.29. 22:02:59

Nem egyszerű a kérdés. Most az látszik, hogy akinek kevesebb mint 8 éve van a nyugdíjig (cikkbeli "egy kormány sem tart örökké"), vagy kevés a pénze, az jobban jár, ha visszalép.
A többi jó eséllyel jobban jár, ha maradásról nyilatkozik. Ha a maradók a tőke jelentős részét birtokolják, akkor a kormány még elkezdheti ellehetetleníteni a pénztárakat (a mostanihoz hasonló sunyi mód viszont nemzetközi problémákat okozhat neki), vagy vesz egy mély levegőt és bevállalja az "államosítás" kimondását.
A következő kormányok nyilván foglalkozni fognak a kérdéssel. Egyvalami biztosnak tűnik: aki most "önként és dalolva" feladja a magánszámláját, azt soha semmilyen kormány nem fogja tudni visszapótolni neki. Az állami nyugdíjrészt viszont jó eséllyel igen.
Tehát ez az egész (azon túl, hogy gusztustalan), még egy jókora blöff is Matolcsyék részéről. Persze a közszférában ez még nyilván meg is lesz fejelve további nyomásgyakorlással a "szabad választás" jegyében. Szomorú, hogy nagyon rövid idő alatt sikerült a Nenyitől idáig eljutni, mert... de a többi már nem ennek a posztnak a tárgy.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.29. 22:03:05

valaki gondolta volna hogy a Lehman Brothers is csődbe mehet??
ez olyan mintha nálunk az OTP menne csődbe.

Magon_ 2010.11.29. 22:03:08

@bee-lah: Még 3 évig hiányzott volna a kasszából, aztán szépen elkezdtek volna csengetni a manyup-ok, utána meg hosszútávon a költségvetés jól járt volna. Ne gondoljuk, hogy a manyup-ok valami módon megrövidítik az államot, mert ez mindössze azért tűnik így, mert már most is a jelenlegi adófizetők tartják el az aktuális befizetéseikből a nyugdíjasokat, de ennek nem ez lenne a normális menete. De ez Magyarország, itt csak aktuálpolitika van, soha más se.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.29. 22:03:18

@Link Elek: a normális kormány az MSZP vel képzeled Gyurcsánnyal az élen??

is 2010.11.29. 22:04:53

@Link Elek: pontosan. a csladi ezustot viszik a tozsdere, mert eppen hogy nem csokkentik az allamadossagot, hanem elverik. mire? a gazdagok adocsokkentesere, amit ok kivisznek az orszagbol nyaralasra, sielesre, import cuccok megvasarlasaval. kesz. 4 ev alatt el fogjak tapsolni a gazdagok a 3000 milliardot, es ott fogunk allni csaladi ezust nelkul.

a legegyszerubb egyebkent az arfolyamon keresztul kiszivni azt a penzt. a svajci frank egy nap alatt 6 Ft-ot esett, ez az ehavi torlesztobe par milliard forint ismet. es az mar a kulfoldnek megy. a kormany ugy mutogatja a 3000 milliardot, mintha valaki egy kaszinoba menne be, penzkoteget jol lathatoan az ujjai kozott porgetve. az osszes hamiskartyas a legjobb baratja lesz, es mar viszik is a penz. a sepkulansok orommel latjak, hogy van kit megkopasztani. a svajci frank maris 6 Ft-tal rosszab, csak ma, es mar ki is vittek par milliardot az orszagbol.

igényes 2010.11.29. 22:05:01

@is: Láttad feljebb az én számításomat? Ezt jogilag nagyon szépen lehetne támadni, mert ugye kivitelezhetetlen, és a korábbi szerződéseket, az örökölt szerződéseket muszáj betartani, pláne, ha orbánék is megszavazták (aljas indokból nem tudom), ráadásul a választási igéretük pont a MNYP megvédése volt. Ez büntett, mert a választókat anyagi indokból, aljas módon megtévesztették, a befizetéseket lenyúlták, és saját népüket megzsarolták. Terrorista bűnözők, várom már Polt Pétert, majd az kicsinálja őket.(utóbbi vicc)

is 2010.11.29. 22:05:04

@Gyurma73: enm tudom eszrevetted-e, de a valsag az allami nyugdijakat is kb. 15%-kal csokkentette az elmult 3 evben. tehat ha valsag van, akkor mindenutt valsag van, az allami semmivel sem jobb. hazugsag azt allitani, hogy az allami nyugij biztonsagosabb, mint a magan.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2010.11.29. 22:05:05

"hát igen havi 200 pengő fixel..."
de mit ért 5 évre rá 46 ban ugyanaz a 200 pengő??
és mi lett a háború elötti megtakarításokkal??
elárulom nulllát értek 1946 Augusztus 1-én.

Kálmánbátyám 2010.11.29. 22:05:23

@Gyurma73:
Hát akkor, ha megérzed a válság szelét, válts portfóliót a MNYP-ban. Szabadulj meg a részvényektöl, és tedd állampapirokba. Válság idején az állampapirok hozama mindig stabilabb. Ücsörögni, és várni a sültgalambot nem elég :-)

hackbard.celine 2010.11.29. 22:05:34

@bee-lah: A mnyp vagyon 47%-a államkötvény, az ~1400 Mrd. Az államadósság ~22000 Mrd.
Tehát durván 6%-ról beszélünk.
Azonban a mostani lépés üzenete nem mellékes az országot az államkötvényeken keresztül finanszírozók számára: a magyar állam adósként nem visszafizeti a tartozását, hanem kényszeríti a hitelezőt arra, hogy lemondjon róla. Egyrészt.
Másrészt ami ennél is fontosabb: ez csak egy statisztikai adósságcsökkentés, a külső adósság ettől még nem változik, ahogy az ország külső finanszírozási kitettsége sem.
Zuhan a tőzsde (3 nap alatt 10%), zuhan a Forint. Ezzel párhuzamosan az állam csődkockázatának felára (CDS) a 2008-as szintre ugrott.
Lehet, hogy egy laptop mögül áthatva a narancs forradalom pátoszától ez sokaknak nem tűnik fel, de attól ezek még tények.
A következtetést az értelmesebbek maguktól is le tudják vonni.

s17 2010.11.30. 07:42:02

Még egy szempont:

gyemantfelkrajcar.blog.hu/2010/11/28/kockazat_nelkul_nincs_riziko_1

Itt szépen le van írva, hogy bár a BUX részvényindex az elmúlt 12 évben 74%-kal alulteljesítette a CMAX állampapírindexet, nyugdíjjellegű mektakarítás esetén mégis a BUX-ba fektető embernek lenne 20%-kal több pénze. Szimpla összeadás és osztás. A többi (értsd kiflibarbi, matolcsy, pszáf) pedig nem több demagóg csúsztatásnál.

Iustizmord 2010.11.30. 07:42:09

hm, elgondolkodtam. tegyük együtt.

válasszunk egy egyéni ügyvédet, magánpraxist folytató ember- vagy állatorvost, újságírót, építészt, más szellemi szabadfoglalkozásút, más egyéni vállalkozót (asztalos, burkoló, hamburgerárus, autószerelő), egyszmeélyes kft-t üzemeltetőt. bármely magyar (kényszer)vállalkozót: SZÁzEZREK vannak így. százezrek.

ők ugye maguk után fizetnek mindenféle köztereht, egyszerre munkaadók és munkavállalók. önnön munkaadójuk meg vállalójuk. megkeresnek 100 egységet, és ebből marad nekik mennyi is? kb 40. vgy kevesebb.

tehát ők befizetik önmaguk után a nyugdíjjárulékot és a végén nem kapnak semmit. nettó befizetők lesznek manyup tagság mellett, jelenn szabályok szerint.

érdekes, érdekes...

de se nem polgári, se nem vállalkozóbarát, se nem jó, sem semmilyen. aki dolgozi és hajt és próbálkozik, azt lehetetleníti el.

hajrá magyarország, hajrá magyarok.

s17 2010.11.30. 07:42:13

@Gyurma73: megköszönjük szépen a válságnak, hogy alatta a nyugdíjalapunk jó olcsón vett jó sok részvényt :) A manyup megtakarítások pedig 2010 óta garantálták legalább az inflációval megegyező hozamot.

Kálmánbátyám 2010.11.30. 07:42:20

Van ennek a dolognak egy másik nézete is. Most nem a kockázatokra, következményekre gondolok, hanem arra, hogy a MNYP tagok egyben az ország azon kisebbségéhez tartoznak, akik dolgoznak, adót , járulékot fizetnek, eltartják az államot, és azon keresztül az eltartottakat.
Jórészt mi finanszirozzuk a verklit. Mi vagyunk azok, akik
elviseljük az adóemeléseket, örülünk némi csökkentésnek.
És most már megint velünk akarják az egész társadalom
cehhét kifizettetni.
Mert mi vagyunk a fejöstehenek , a jámbor balekok.
Tényleg azok vagyunk ?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.11.30. 07:42:37

Valaki írta, hogy az állami nyugdíj addig lesz, amíg a fiatal korosztály fel nem mondja azt a társadalmi szerződést, hogy minden aktív tartson el valamennyi inaktívat. Amikor ez bekövetkezik (mert a fiatalok elvándorolnak, aki megteheti feketemunkára megy és nem fizet) akkor a rendszer összeomlik.

Az állatvilágból is ismert ez a jelenség, etológusok úgy írják le, hogy ha egy közösségben a szociálparaziták száma túlságosan megnő - összeomlik a populáció.

Demográfiailag ez bizony nagyon is lehetséges, egyes számítások szerint az állami nyugdíj a jövőben kb. a jelenlegi GYES összegével lesz egyenlő vásárlóerejű (azaz kb. 25 ezer forint) - mert egy-másfél eltartó nem tud egy nyugdíjast eltartani.

Ez független mindazoktól az "érdemektől" amit az akkori nyugdíjasok tettek aktív korukban, azaz felosztó-kirovó rendszerben mindegy, hogy ki mennyit fizetett be korábban (aki 25 éve, 55 évesen ment nyugdíjba, ma már szinte garantáltan a legalsó nyugdíjsávba tartozik).

Ez a rendszer így nem tartható fenn, az állami nyugdíjban bízni szerintem tévedés.

igyugyaz 2010.11.30. 07:42:42

Szerintem azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a kormány célja, hogy az emberek átmenjenek az állami rendszerbe és korlátlan eszközzel rendelkezik, hogy erre 'ösztönözze" az embereket. Ha nem mennek át elegen, kitalálnak egy új módszert. Arra tippelni, hogy harminc-negyven év múlva mi lesz a mostani döntés hatása, igazából felesleges. Fogalmunk sincs, hogy ennyi idő alatt milyen politikai és gazdasági változásokon megy át az ország.

s17 2010.11.30. 07:42:45

@is: én ma írtam egy levelet a magánnyugdíjpénztárnak és a letétkezelőjének, ahol megtiltottam nekik, h kiadják a pénzem bárkinek is. innen kezdve (legalábbis a nyenyimentes demokratikus részén a világnak) senki nem mondhatja, h későn nyilatkoztam, hallgatólagosan beleegyeztem, stb. mindezt pont azért tartottam fontosnak, mert már most látom, h millió más dolgom (pl dolgozni, h legyen miből ovinak nyugdíja) is lesz januárban. nem akarok napokat sorban állni (de fogok, ha kell a millióimért). ha végül nem is jutok be, le is maradok, utólag simán megyek a bíróságra kezemben ezzel a nyilatkozattal. ha strasbourg-ig is kell mennem az első demokratikus jogorvoslati lehetőségért. de onnan már nem fogok hazajönni.

s17 2010.11.30. 07:42:57

Amúgy a poszt hamisan :) úgy állítja be, mintha nem lenne jó választás és két rossz közül kéne dönteni. Pedig szerintem az emberek nagy részének számára a válasz a feketegazdaság (zsebbe, de nem kiflibarbiéba) illetve a soha többet magyarország (kis betűvel, mert szégyellem) lesz. Mindkettő sokkal jobb választás, mint amit a KoKoKo (Korosodó Kommunisták Koloniája) kínál. Nem?

Iustizmord 2010.11.30. 07:43:09

és ugye mi lesz azon SZÁZEZREKKEL akik

1. soha sehová legálisan bejelentve nem voltak
2. legálisan bejelentették őket ugyan, de minimálbérre (4-6 órában azt is) és zsebbe kaptak valamit.

kibaszott nagy ketyegő bomba van itt, kérem, egy valóságos magyar idpőzített hiroshima. és eztmég maga aNagy Vezír se tuggya egy odarittyentett politikai szólammal megmásítani.

egyébként 1 azaz 1 lehetőség van: csatlakozni az állami erőszakszervezetekhez, önnön érdekbőlm azok azért nem lesznek soha cserben hagyva.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.11.30. 07:43:15

@Gyurma73: mert ha 40 évig minden hónapban pont 20.000 forintot félreteszel, akkor kb. 10Millió forintod lesz (netto jelenértékben). Ha 20 évig leszel nyugdíjas, akkor ez 40.000 Ft nyugdíjat jelent neked. Ha minden évben infláció fölött csak 1%-ot hoz a befektetésed, akkor ez az összeg kb. 50.000 Ft.

30 év múlva, mai árakon számolva, 200.000 brutto után nem fogsz 150.000 forint nyugdíjat kapni az állami pillérből. A 75%-os helyettesítési ráta nem tartható.

kukatr 2010.11.30. 07:43:20

@igényes: Én nem szeretném kifejezni szándékomat, hogy maradjak a (kötelező) magánnyugdíjpénztárban. Amikor bevezették, akkor is hülyeségnek tartottam.
Az a baj, hogy egy szar helyzetből csináltak egy másik trágyát. Most ezt visszacsinálják. Gyakorlatilag minden kormányváltás ebből állt. Sajnos. És ezt már unom.

Bandit81 · http://sunseaty.blog.hu 2010.11.30. 07:43:37

Páran jól látják, nincs választás, a csökkentett működési költségekkel előre könyvelhetően buknak a MNYP-k. Egyik sem jótékonysági szervezet, nem is lehet elvárni. És itt a nagy különbség, az ÁLLAM mindenkinem a fejében mint örökös jótékonykodó él, mert neki kötelező. Pedig egyrészt nem az, másrészt nem is fog menni. Gyakorlatilag nincs jó döntés, ha visszalépsz, akkor kezdheted félretenni a nettód 10%-át valami lekötött hosszú betétben, és bízhatsz abban, hogy egyszer majd emellé még lesz "valamilyen" állami nyugdíjad is, de addig rosszabbul jársz, mert félre kell tenned.
Ha maradsz, számolnod kell azzal, hogy maximum középtávon, mondjuk a köv. narancs ciklus végéig bedől az egész, mert nem fogja az MNYP-knek megérni. Ha szerencséd lesz megkapod az addigi pénzed, aki visszalépett meg majd körberöhög, viszont még mindig ottlesz az, hogy elkezdheted a netto 10%-át félretenni.
Én 30 leszek. 3 év szolgálati időm van eddig. Köztiszvis életpályát ha végigviszem, akkor reálértéket, (nem számolva az inflációt, és a bértáblában is csak a szorókat változtatva) 2%-os kamattal 65 éves koromra 17 milla gyűlne össze. Ha 85 éves koromig elélek, ez kb havi 73 e Ft. Reálértéken ez nem rossz. Legszívesebben ezt választanám, de sztem ahogy nyilatkoznék, másnap kapnám a felmondó levelem. (közp. közig-ben melózom) A másik meg h valszeg úgyis bedől. Közben van 2 gyerekem, és nem ártana megélni is 1 fizuból meg a gyed-ből. És találjam ki 2011 febr. 1-ig h mi lesz jó 35 év múlva... Köszi!

Hedon 2010.11.30. 07:47:48

Az maradjon MNyP tag, aki nyugdíjas koráig félre tudja tenni a majdan elvárt nyugdíjának 120-szorosát.

Azaz, ha X összegű nyugdíjat szeretnél 30-40 év múlva, akkor addigra pakolj össze 120X megtakarítást.

Pl: 200e-s elvárt nyugdíj esetén 40 évig tegyél félre havi 50e-t = 24 millió.

Erre az a 10%, ami a MNYP-be megy, aligha elég.

Egyébként pedig a következő kormány úgyis visszavesz mindenkit az állami nyugdíjrendszerbe.

Nyugdíjamnesztia!

mrs. white 2010.11.30. 07:47:56

Ahogy én látom a nyugdíjjal alapvetően három probléma van.
Egyre magasabb életkor, ami a nyugdíjasok mindenkori számát jelentősen megemeli.
Ha ez még nem volna elég probléma a cégek gondoskodnak róla hogy már 40 felett is nehezen helyezkedjél el nem pedig 58 vagy 60 évesen. Ez óhatatlanul a biztos nyugdíj választása felé sodorja leszázalékolással stb. bajban lévőket. Az állam erre még rátudott pakolni azzal, hogy lazán elenged 40 éves (nem munkaviszony) katonákat rendőröket nyugdíjba. Most ezt még megfejeli a hogy elengedi a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nőket.
Egyre kevesebb gyerek születik tehát az eltartók és eltartottak között az olló folyamatosan nyílik.
Napnál világosabb hogy egyensúly csak akkor lehet ha az olló inkább záródik. Ezt a következőkkel lehet elérni. Magasabb nyugdíjkorhatár, kevesebb nyugdíj kifizetés, szigorúbb nyugdíjazási rendszer illetve ezek kombinációi.

Mivel jelen állapotban folyamatosan veszteséget termel a nyugdíjkassza ez a fenti lépések megtétele nélkül nem fog változni. Az mnyp államosításával időlegesen lehet orvosolni a problémát ami a szükséges lépések megtétele nélkül sokkal pusztítóbb lesz.

Megkellen oldani, hogy 50 felett is találjon valaki munkát. Érdekes módon a világ boldogabbik felén ez nem olyan probléma mint itt. Ez lehetne adó ösztönzéssel a cégek felé. megszigorítani felülvizsgálni a leszázalékolt nyugdíjasokat optimális esetben a ha fenti dolog már működőképes. a nyugdíjakat maximalizálni, mert az mégis vicc, hogy munkával jószerivel kevesebbet lehet keresni mint nyugdíjasként.

Tehát a fő probléma érdekes módon nem is az mnyp államosításval van, hanem annak a módjával, a befolyó összeg felhasználásával illetve, hogy a mostani közép korosztály ezt az áldozatot most is feleslegesen vállalja a jelek szerint.

Mike36 2010.11.30. 07:48:02

20-30 év múlva hol lesznek ezek? a föld alatt
hol érdekel mit gagyorásznak meg mit ígérgetnek
addigra ez a nyugdijrendszer totál bedől és pontosan tudom, hogy annyi nyugdijam lesz, amennyit magamnak félrerakok, és azt sem itthon
ezek meg ha ezt folytatják a 4 évet sem húzzák ki
ha nem a választások miatt, akkor mert előbb költözöm el

Mike36 2010.11.30. 07:48:14

"A múlt hét óta tudjuk, hogy akik magányugdíjpénztári tagok maradnak 2011. februárja után, azok el fogják veszíteni állami nyugdíjjogosultságukat a nyugdíjkorhatárig hátralévő éveikre."

nem, nem fogják elveszíteni, csak addig amig ez a kormány regnál, a bátor miniszterelnökkel az élen, akinek csak addig volt fontos a népszavazás amig érdeke fűződött hozzá
ennyire egyenes ember Orbán Viktor

pnegyesi 2010.11.30. 07:48:26

Én személy szerint egy elég komplex megoldás mellett döntöttem.

Már ősz elején kezdett gyanús lenni a kormány, úgyhogy elkezdtem szervezkedni. Ha minden a tervek szerint alakul januártól Ausztriában leszek bejelentett munkavállaló, oda fizetek tb-járulékot, nyugdíj-járulékot stb. Emellett természetesen megtartom a hazai magánnyugdíj-pénztár tagságomat is. Ha a helyzet durvulna, azt is kiviszem Ausztriába.
EU tagok vagyunk, úgy is "el lehet menni", hogy fizikailag itt maradunk.

belekotty 2010.11.30. 07:48:31

A röfikből is látszik, a fiatalok felfogták, a legjobb a minimálbér, lopni, csalni az adót ahol lehet és maguknak takarékoskodni. Na most ez nagyon be fog baszni az államkasszának. Az idióta Matolcsy meg sem érti, hogy most egy egész országot vesznek rá az adócsalásra.

Hungeralien 2010.11.30. 07:48:42

Lehet hogy a manyupok miatt sem tenném az üllőre a tököm, de a kormány így menti meg a devizahiteleseket, erre szavaztak a zemberek:
EURHUF - 284
CHFHUF - 116

Ezek után bízzak a kormányban?

figyelmeztetés 2010.11.30. 07:48:47

@Din Serpahis: OK, 5-10 százalékkal csökkenhetne a kamatteher. De ennek a többszörösét elveszítjük azzal, ha az ország hitelminősítői besorolása romlik, és csak magasabb kamatra kapunk hitelt.

A hitelezők nem teljesen hülyék, pontosan látják, hogy Orbán felnyomta a hiányt 7%-ra, és ha nem lesz 5+ százalékos gazdasági növekedés, akkor 3 éven belül becsődölünk. A középlejáratú magyar államkötvény bóvlikötvény lesz, ennek megfelelő árazással.

Sokba fog nekünk fájni ez az "adósságcsökkentés".

Iustizmord 2010.11.30. 07:48:57

oh és még 1 vaéami.

most tárgyalják a tvjavaslatot. módosító javaslatok miatt végszavazás 1-2 hét múlva smittpaja gyorsan aláírja, hatálba lép kihirdetéskor, kb dec 15-20 között. amikor, lévén jön a karácsony, a kutya nem foglakozik ezzel , mert fenyőfa- és ajándékvásárlás, sütésfőzés, családlátogatás,ilyesmi. utána ugye kétünnepközti henyélés majd szilveszter. utána bejgli-őpezsgő-és szaloncukkermámoros másnaposság, munkakezdés. az ország magához tér úgy jan. 5-6 körül.

namost ekkor marad kb 24-25 nap, tehát kb 15-17 munkanap. ezalatt kéne eldönteni , elvileg 1 életre. (nulla infóval)

baszki, azon többet gondolkodik az ember hogy elvegye-e a barátnőjét (és melyiket), új lakást vegyen vagy régit, panel vagy tégla, hogy opelt vagy volkswagent vegyen, lízingelje vagy hitelből, pirosat vagy kéket, dízellel vagy benzinest. és hogy sps3 vagy xbox360.

magyarország én így NEm szeretlek

stratez 2010.11.30. 07:49:02

Nem az a vérlázító, amit most Orbánék csináltak, hanem, hogy ezt a rendszert ebben formában egyáltalán 98-ban bevezették, bevezethették. Egy olyan rendszert, amelyik minden évben több száz milliárdos lyukat ütött a költségvetésbe, amit persze hitelből tömködtek a különböző kormányok, ugyanakkor a mai napig egyetlen fillért sem fizetett ki nyugdíjként. Micsoda buli: kiadás semmi, csak a haszon bezsebelése. Nem véletlen, hogy a bevezetők, a jó szociaink azonnal beültek pénztárakba, miután birtokon belül, és az infók birtokában csak ők voltak. Az már csak hab a tortán, hogy ahol nem a szocik üldögélnek, ott a külföldi befektetők veszik le a magyar járulékfizetőket.

Salata · http://www.forintgyengules.blog.hu 2010.11.30. 07:49:35

Haho EBRESZTO MAGYARORSZAG!

Ha meg mindig azzal a hulye begyepedesedett kommunista agyatokkal gondolkodtok, akkor sosem fog valtozni semmi, sem az orszag, s nem lesz jobb senkinek sem. Azert kell mindent megvaltoztatni, mert az elmult 20 ev alatt olyan rendszert epitettek ki maguknak a most a felelemtol rettego mszpsek, hogy vigan teljesen hulyenek neztek az allampolgarokat s jol eltek belolunk. Eleg volt. Ezert most jelen pillanatban minden olyan kiskapu es penzforras be lesz fagyasztva orokre, amibol eltek ok s amit nevezunk korrupcionak. Ezert vannak nagyon fel lazadva, hiszen a partnak sem akkora mar a kerete mint amekkora volt eddig, s nem lesz mibol fenn tartani sem a partot sem azt az eletvitelt amit eddig csinaltak. Gyurcsany tolvajozik meg hazugnak nevezi Orban Viktor?! Elobb nezzen mar tukorbe s nezzen szembe magaval, a multjaval mibol hogyan lettek milliardjai s nefelejtse el az oszodi beszedet sem, ami teljesen tukrozi az egesz pereputy hozzaallasat viselkedeset s stilusat a dolgokhoz.

A magannyugdijpenztarakra visszaterve, eloszor en is csodalkoztam jajj uristen mit muvelnek, de most mar hetek mulva rajottem s TELJES MERTEKBEN IGAZUK VAN!!!
Csak peldakkal s tapasztalatokkal tudom alatamasztani a jelenlegi kormany igazat.pl:

1. Nincs ki felugyelje az MNYP ket, nem tudja senki hova tunnek el a penzek onnan s mire hasznaljak fel oket
2. Minek adjon az allam havi 30MRD Ft tamogatast az MNYP nek, ha mar egyszer Magan nyugdijpenztarrol beszelunk s nem allami ceg.
3. Hova tunt az a sok tobb szaz milliard Ft amit az elmult 10evben kaptak a havi 30MRDos kifizetesek neven
4. Ki akarta hogy 10 evvel ezelott kotelezo legyen az MNYP? Hat az MSZP! Igy joggal mondhatjuk valszeg mszp kozeli emberkek zsebeit tomtek 30mrdal havonta legalisan
5. en otthon 8 evet dolgoztam, az alatt 3.2M Ft gyult ossze a szamlalom. 2 eve nem dolgozom otthon, a mostani egyenlegem 1.3M Ft. Vajon a 2 ev alatt hova tunt az a 2M Ft amit en vagy a munkaltatom fizetett be a fizetesembol levonva.
6. Valszeg nem en vagyok az egyetlen, akinek igy megapadt a szamlaja, eppen ezert is akarjak megszuntetni az MNYPket, mert egyszeruen nem tudni mi lesz ott a penzel
7. a nyugdijas korodra osszegyulik a 11M, hat ha osszegyulik akkor szerencses vagy, s ha nem, mert egyeb kulonbozo koltsegekre elmegy a penzed nagyresze, mit tudsz tenni ellene, SEMMIT!!!
8. Az allami rendszerben legalabb ott biztosan kapsz valamit!!!
9. Ne aggodjatok ott Magyarorszagon, a mai FIDESZ ugynezki jool megtanulta, s jol csinalja amit csinal. Lehet ez meg most furcsa meg hihetetlen, de ne holnapra varjatok a valtozast, hanem evek mulva, s higyetek el meg lesz az eredmenye s jobb lesz otthon minden.

A mai Orban-Gyurcsany vitat latva, tenyleg az ideges s az fel akinek van felni valoja s hat az mszp-n meg a volt miniszterelnokon jol latszik is. S ahogy lattam Orban Viktort, s neztem milyen jol beszolt Gyurcsanyyak s teljesen igazsagokat mondott neki, hiszem azt hogy vegre megfogjuk erni, hogy ezek a hazug korrupt politikusok mind racs moge kerulnek. Gyurcsany es emberei ettol rettegnek

Vorosiszap: sajnalatos ami ott tortent :( De az nektek jo, hogy 10 M Ftert vettek meg egy olyan gyarat ami tobb MRD ot er es termel, majd ebbol lett par embernek milliardja? Vajon miert szedte ki az MSZP a veszelyes anyagok kozul a voros iszapot? Azert mert Gyurcsany baratai s maga Gyurcsany Ferenc is vorosiszap termelo gyar tulajdonos s nem akartak tobb penzt fizetni, aldozni a karbantartasra stb stb.

Vegre ugy nezki eljott a valtozas ideje! Lehet vannak a mostani kormanynak is rossz dolgai, pl rokonsag magas vezetoi allasban, fizetes emelesek, stb. De ne feledjetek mindenki csak a sajat embereiben bizik s sajat magaban, s a valtozast bizalmatlan emberekkel nem lehet veghez vinni!!

INDEX: Jo lenne, ha minden hirhez lehetne kommentelni!!! Koszonjuk

Parajpuding 2010.11.30. 07:49:46

Mire én nyugdíjas leszek, a fidesznek, Orbánnak már a pora sem lesz.
Ha azt mondták volna - csak így simán - , hogy nyugodtan tessék dönteni, akkor bizony elgondolkoztam volna.
De zsarolásnak nem engedek, mégha egy buznyák nyugdíjam nem lesz, akkor sem!!!

.., 2010.11.30. 07:49:52

Na akkor a sokat hiányolt kalkuláció:

35 év van hátra a nyugdíjig., és ma 200 000-et keresek (bruttó).
35 év múlva mai (ismétlem MAI) értéken 16 000 000 forint tőkém lesz, ha
2% reálhozammal számolok a 35 év alatt (azaz infláció + 2% - ez abszolút értékben
kb. 4-5% - azért ez nem elrugaszkodott a valóságtól)
Ha teszem azt 15 évig élek még nyugdíjazásom után, akkor 130 000 Ft-ot fogok kapni
a MNYP-tól havonta életem végéig.
(forrás: www.vg.hu/kalkulatorok/eletjaradek - hozamszintnek itt már 5-6%-ot
kell beállítani, mert ez már abszolút hozam! évek száma pl. 15, tőke pedig fent)
Bárki, aki még 30 évnél tovább dolgozik, és emellett 200 000 Ft bruttónál többet
keres, maradjon!!!
További párosítások, mi felett érdemes maradni:
még 20 év a nyugdíjig és 500 000 havi bruttó vagy felette
még 25 év a nyugdíjig és 400 000 havi bruttó vagy felette
még 30 év a nyugdíjig és 300 000 havi bruttó vagy felette
még 35 év a nyugdíjig és 200 000 havi bruttó, vagy felette

Aki 30-35 év múlva megy nyugdíjba, 70 éves korhatárral számoljon! Addigra annyi lesz, ez tuti biztos!
De tényleg!

Mindezzel szemben az állam mai értéken kb 90-100 000 Forintnál több átlagnyugdíjat nem fog tudni
adni soha az elkövetkezendő 50 évben.

Engem inkább az izgat, hogy mi lesz, ha a tömeges "államosodók" miatt csődbe megy a MYNP-m 1-2
éven belül. Akkor SEMMILYEN nyugdíjam nem lesz?... :(

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.11.30. 07:49:54

@HáBori: Nem kötöttél semmiféle szerződést.

Halál Bika 2010.11.30. 07:50:00

Van még egy érvem: soha nem tárgyalok terroristákkal.

Mondjuk emiatt már tört orrom, meg lehet egyszer még nagyobb bajom is, de akkor sem.

Tárgyalni hajlandó vagyok, kompromisszumokra, üzletre (főleg win-win szituációra) kapható vagyok, minden nap megteszem az életben...

Aki zsarolásnak enged, az örökké szenved.

@sztd: "fol volt 25 évvel ezelőtt"
Pont ez a baj, hogy azok a senkiháziak, akik az országot vezetik, azok is itt voltak 25 éve. A Fidesz teli volt komcsikkal (az MSZP is)... És a Fidesz komcsiként is viselkedik, kommunizál!

Iustizmord 2010.11.30. 07:50:20

index.hu/video/2010/11/29/nyugdij/

jajj ez zseniális. epic. csak ne mondjunk semmit, hétha a Gazda máképp gondolja... holnapután.

rolldog 2010.11.30. 07:50:30

@Lord_Valdez: én is pont ezen gondolkozom: valahogy azaz érzésem, hogy valaki kitalálja, hogy nem csak a nyugdíjamat de a megtakarításimat is meg kell menteni a "megtakarítás-tőzsdétől". Bécs meg közel van, 2 óra autóval. Tud valaki olyan osztrák bankot, amelyiknek nincs magyar leánybankja és forintban is lehet számlát vezetni?

pannonfunk 2010.11.30. 07:50:39

Szerintem a Manyupban maradókat úgy fogja megmenteni az mszp, mint ahogyan most menti a devizahitelesket a fidesz kormány...

Én kilképek, és elkezdek gondolkodni, hogy hogyan fogok annyi pénzt megtakarítani, amely elég lesz nyugdíjra. Két gyerekemre is számítani fogok, és be fogunk vállalni egy harmadikat is.

Straight 2010.11.30. 07:52:33

Én pedig engedek a zsarolásnak mert ha elegen maradnak és egyszer majd kell a szavazatuk akkor engem is kárpótolni kell mert mi az hogy tőlünk lophatnak mástól meg nem. :)) Erre akkor is lehet hivatkozni ha 1000-2000 ember marad pont úgy mintha 300-400e.
Akárhány ember "szavazatáról" le lehet mondani/megnyerni másként de kárpótolni csak egyszerre lehet az összeset. és mi van akkor ha mégis beindul a szekér nem lessz w válság stb. Milyen jó kampányfogás lenne 4 év múlva beletolni 1000 milliárdot egy a jelenlegihez hasonló de mondjuk állami rendszerbe és ígéretet tenni hogy a következő 20 évben helyreállítják kamatostul (eredeti összeg + infláció + várható befizetések + várható nyereség) de tudom. túl optimista vagyok.

aranyhorda 2010.11.30. 07:52:38

Az még senkinek nem jutott eszébe, hogy már megint lódítanak???? A manyup tagokat nem lehet kiírni, mert minden manyup tag - van aki 12 éve, de van aki ugye csak 1 hónapja - jogosult nyugdíjra!!! Még akkor is ha ezek azt állítják, hogy nem. Ugyanis minden manyup tag fizetett már járulékot!!! Ez után a járulék után ellentételezés jár....akárki akármit mond!!! Jövőre már pont ezért fogják adónak hívni.....de eddig járulékot fizetett mindenki, amit már nem tudnak megvonni és elvonni!!!

KG2000 2010.11.30. 07:52:48

Mivel mostantól a magánnyugdíjban maradók kifizetik annak az árát, hogy a társadalom másik része miattuk hiteleket vesz fel, és az állam nem vállal többé garanciát, ezért tőlem maradhatnak.

A VV érvelésére pedig az a kérdésem, honnan olyan biztos benne, hogy a magánnyugdíjak 20-30- éves távlatban is függetleníteni tudják "magukat" a demográfiai viszonyoktól? Egészen konkrétan csak akkor, ha külföldi spekulatív papírokba fektetnek, mondván, van olyan ország, ahol 30 év múlva sem lesz rossz a demográfiai helyzet, és egyben a gazdaság is folyamatosan növekedni fog. Lehetséges, de ez csupán hit kérdése.

misztikus alfahím 2010.11.30. 07:53:04

Eszem-faszom megáll már ezen a rinyáláson és a sötét demagóg patronok puffogtatásán.

1) "Amit évekig gyűjtögettem, félretettem, azt most a kormány államosítja..."

NEM te gyűjtögetted! Egyszerűen amit '97 előtt teljesen az államnak fizettél annak egy részéről az állam nagyvonalúan lemondott. Egy lehelettel sem lettél takarékosabb, sem öngondoskodóbb. Nem saját bölcsességedből döntöttél amellett, hogy mnyp-be kerül az "adód" egy része, kötelező volt. Ugyanúgy sodródtál tovább az árral, költötted a pénzedet, vetted fel a hiteleket és százalékosan jó eséllyel fogalmad sem volt róla, hogy hova és milyen áron került a pénzed...

2) "Elveszik a mnyp megtakarítást, pedig ebből lett volna nyugdíjam, most mi lesz?"

Az mnyp megtakarításod a nyugdíjadnak kb 30%-kát fedezte volna a maradékot a nyugdíjas korod alatti aktív keresők járulékaiból fizette volna ki neked az állam. A mny pénztárak iszonyú rossz hatásfokkal, magas költségekkel működtek. Azok a szerencsések akik rendelkeznek egyéb megtakarításokkal pl. különböző befektetési alapok formájában, pontosan látják, hogy mennyire alulteljesítettek a mnyp-k. Azt se felejtsd el, hogy garancia nem volt és nem is lesz soha, hogy onnét mennyi nyugdíjra számíthatsz...

3) "a mocskos állam most ráteszi a kezét erre a hatalmas vagyonra, hogy pótolja azt amit elherdált, hogy kifizesse a felvett hiteleket"

Az a nagy büdös helyzet, ha esetleg nem esett volna le, hogy az a pénz ami '97-'10 között a mnyp-be áramlott hiányzott az államkasszából. Mivel pedig a kiadások nem csökkentek (sem a nyugdíjak összege, sem a nyugdíjasok száma nem csökkent) ezért ezt a kieső összeget valahonnét pótolni kellett. Ezt pedig hitelek felvételével és kötvények kibocsájtásával oldotta meg az állam. Szomorú TÉNY, hogy az időszak alatt felvett hitelek és kötvények kamatai MEGHALADTÁK a mny pénztárak által forgatott összeg hozamát. Világos? Csak azért vettünk a nyakunkba pár 100Mrd Ft kamatot, mert bevezettük ezt a rendszert. Persze ezt is valakinek ki kell fizetni. Kinek? Igen, nekünk! Úgyhogy annak a hatalmas összegnek - amit most magához ránt az állam - a 13 év alatti hozama nem fedezi azt a költséget ami 13 év alatt a rendszer miatt keletkezett.

Mindezek miatt szépen kérek mindenkit, hogy fejezze be a rinyálást és bízzon abban, hogy sikerül növekvő pályára állítani az országot, ami egyet jelent a lefaragott állami kiadásokkal, növekvő foglalkoztatottsággal, növekvő reálbérekkel. A + forgatókönyv (mert a teljes bukásnak így is nagyobb az esélye szerintem) bekövetkezte esetén pedig a reáljövedelme növekményét lesz szíves nem elkölteni nyaralásra, LCD Tv-re, autóhitelre, hanem elkezdeni a VALÓDI öngondoskodást és szépen félretenni, befektetni ÖNKÉNTES hosszútávú befektetésként amik majd a jelenlegi várható igen alacsony 100%-kos állami nyugdíj mellett elég lesz a megélhetéshez.

Mert még egyszer és utoljára:
Ami itt folyt 13 év alatt az nem valódi megtakarítás volt, hanem kb olyan, mintha minden hónapban felvettél volna 100 Ft hitelt amit befektettél volna 3%-kos hozamért cserébe, ugyanakkor a 100 Ft hiteled 10%-kos kamaton ketyegett. Kis számolás után rá lehet jönni, hogy mennyi idő múlva jön el az a pillanat, amikor a 100Ft befektetésed + a hozamok nem fedezik a 100Ft hiteled + kamatait...

bebe tv 2010.11.30. 07:53:10

@bee-lah:
Nem tudom honnan szerzed a kitűnő információid.
A Hungária sem ment csődbe, csak felvásárolta azt
már jó régen az Allianz. Talán a zseni Matolcsy mesélt
neked ilyesmit?
Hogy ne halj meg bután vele együtt, ha beszélnél ide-
gen nyelveket és a Hír és Echo TV-n kívül mondjuk
néznéd a német N24, Phönix vagy NTV adásait nem
zagyválnál ennyi sületlenséget össze. Nem titok hát
szívesen megosztom veled:
1. Allianz Biztosító Németország egyik legnagyobb biztosítója.
2. Egyik főrészvényese és meghatározó tulajdonosa
a német "Deutsche Bank"-nak.
3. A Deutsche Bank-ban lévő tulajdonrészét is beszá-
mítva mellényzsebből meg tudná venni az országot.
4.Csak pusztán a FCB ( Bayern München ) stadion-
jába 250 millió Eurót invesztált és így a stadion 90%-
os tulajdonosa. Biztosan látott benne üzletet, mert
rendszeresen 69.000 néző van kinn.
5.Ha az kinn becsődöl akkor már tök mindegy, mert
akkor mi már rég lehúztuk a rolót.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.11.30. 07:53:19

A politikai érv az erősebb itt, sokkal. Végre valaki leírta. Erről van szó.

És ezért hihetetlenül önveszélyes a Fidesz manővere a múlt keddi-szerdai zsarolás óta: aki marad, az innentől meggyőződéses Fidesz-ellenes szavazó lesz - pont abból a rétegből, amelyik eddig a fő támogatójuk volt. De: lelkük rajta.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2010.11.30. 07:53:23

@is: hát igen.

33 ilyen hivatal van, Budapesten pontosan egy.

Ha a kormány 33 helyen akar permanens kormányellenes tünteténs, megszervezheti ezzel magának.

És ha valaki tényleg akar egy polgári konzervatív pártot gründolni, már tudja, hová küldjön 33 aktivistát.

Starlark 2010.11.30. 07:53:28

nem, nem , és nem lépek át az államiba.

Nagy valószínűséggel így se úgy se lesz nyugdíjam de ezeknek én oda nem adom.

Szupcsi 2010.11.30. 07:53:30

Mi van abban az esetben, amikor ha már a jelenlegi rendszer szerint nyugdíjas lennék, a nyugdíjkorhatár már kitolódna egy olyan életkorra, amelyet csak kis eséllyel fogok megélni. Ha visszalépek, apám nyugdíját finanszírozom. Ha nem, azt a következő generáció örökölné a családban, amennyiben nyugdíjkorhatár előtt meghalok (valami örökösödési izé, ha jól tudom). Apám ölne az unokáiért, ők neki fontosabbak, mint az ő mostani nyugdíja, és ha én nem tervezem, hogy Magyarországon 30 - sőt inkább 40 - év múlva nyugdíjas leszek , akkor miért is fizessem a következő évi deficitet... ? Ez egy nagy dilemma, hiszen egy halom visszalépő biztosítaná az állam múködését, a "potyautasok", mint én pedig minden szempontból jól jönnének ki az egészből. De ehhez az kell, hogy jópáran önként és dalolva visszalépjenek, és ezt ne olvassák. :)

MyOpinion 2010.11.30. 07:53:38

@Gyurma73: akkor minden borul. Borul a komplett nyugdíjrendszer. Borul a TB. Éhezni és fázni fognak az emberek.
És senki, de senki le se fogja sz@rni, hogy mi lesz 20 év múlva a nyugdíjával, mert kaja kell majd neki, de azonnal!

Son of UDT 2010.11.30. 07:53:44

Megtakarítások egy részét párna alatt tartani, bizonyos időközönként, mikor jó az árfolyam, átváltani svájci frankra, és kivinni egy bankba (Credit Suisse). Nem kamatozik semmit sem, de értéket sem veszít.

Azt teszed félre, ami fizetésből adó után megmaradt, szóval állam bácsi és apeh bekaphassa, ha esetleg kérdez, bár miért is tudna róla. Továbbá pénzváltás árfolyamnyeresége nem adóköteles. Csak a társasági adóba számít bele, de oda is csak azért, mert az év végi devizás tételek felértékelése megdobhatja az eredményt, nagyobb lesz az adóalap.

Ez azért is jó, mert a svájci frank lesz az egyik utolsó pénznem, ami bedől, mindenkinek bankolnak a világban, túl sokan szomorkodnának.

Ezzel csak az a gond, hogy manapság rohadt drága a frank. Vagy lenyeli ezt a békát, akinek tetszik az ötlet, vagy nem. Vagy vár olcsóbb váltásra, ami talán sosem jön el.

Így nem valami virtuális számlán (manyup) lesz tartva a játékpénz, amit nevezhetünk ígéretnek is, hanem kézzel fogható, valós, értékálló bankók állnak majd rendelkezésre sok év múlva is. Ezt aztán tényleg lehet örökíteni a szomszéd Teri néninek is akár.

Ha meg az ember fia azt látja, hogy frank vissza fog térni a régi árfolyamához, akkor pénz kivesz, befektet máshova/máshogyan.

Ez az öngondoskodás, nem az államadósság finanszírozása magán pénzekből.

KopaszMercis 2010.11.30. 07:53:46

@Király Rák:
Hm... rakassam az adom c. 10%-at egy olyan alapba, ami egyszer lehet hogy ad nekem valami kis penzecsket, vagy adjam oda egy melynovesu frusztralt ciganynak, hogy koltse el a sajat szja kedvezmenyere...

de nehez dontes!

2010.11.30. 07:53:54

A szociális segélyezés 90%-át vissza kell vágni, és akkor dupla haszon lesz: csökken az eltartandó inaktívak száma (pénz+), valamint több mehet a nyugdíjalapba(pénz+). Ha lesz tökük megcsinálni, és az éhséglázadásra kivezényelni a katonaságot (a'la Szlovákia), akkor működhet a nyudgíj. Talán.

jocóka 2010.11.30. 07:54:03

@barang: ezt gondold át még egyszer. az lehet, hogy 3,8 millió munkahely van mo-n, de csak 2,5 millió adófizető, akikből 700ezer a közalkalmazott/köztisztviselő, ergó 1,8 millióan tartanak el 10 milliót. (nem csak a maradék 8,2 milliót, ahogy te mondod, hiszen saját magukat is el kell tartaniuk).

karaqm 2010.11.30. 07:56:08

A "cikk" eleve egy nagyon nagy tévedéssel kezdődik. Ez minősíti a szerzőt. A ratkó gyerekek 5o-55 között születtek. A 73-76 között született gyerekek nem az unokák, hanem a gyerekeik. Puff neki. A 7o-es évben született gyerekeknek kellett volna a 9o-es években megszülni a nyugdíjukat megtermelő gyerekeket. Nem szülték meg.
A felosztó-kirovó nyugdíj rendszernek része a kötelező állami TB járulék. Ezt az MSZP kormány, egy sima kormányhatározattal az SZDSZ "kérésére", trükkösen és sunyin megcsapolta. A 9,5% állami járulékból elvontak 8%-ot. és az állami járulékra alapítotak egy pénztárt. Elnevezték "magánnak". Mitől magán az amibe nincs egy fillér magánpénz sem. Az nagy tévedés, hogy az az "enyém". Azt csak feltételekkel kaphatom majd meg.
Szóval ez a "magán" pénztár az államnak járó járulékot mint magánpénz kezeli. Az államtól a kvázi állami pénzen vesznek államkötvényt. Az állam gyakorlatilag kamatot fizet a saját pénze után. Ahelyet, hogy az államnak kamatozna, egy magán cégnek fizet kamatot a saját pénze után. Mivel ez az öszeg hiányzik az évi kifizetésekből, ezért az állam kénytelen hitelt felvenni és arra kamatot fizetni, miközben a neki járó pénz egy magáncégnek kamtozik. Ez 4oo-45o milliárdba kerül az államak, mindannyiunknak. Ami a kifizetéseket és garanciákat illet. Ez a "magáncég" egy fillér saját tőke nélkül lett alapítva. Egy bankot is csak min. 2 milliárd sajá tőkével lehet alapítani. Így garanciát nem tud adni az általa kezelt összegre. Az közgazdasági vicc, hogy a saját tagi pénzből elkülönítenek egy összeget és azt kinevezik granciának. Ezzel az összeggel csökken a tagok tőkéje. A tőke granci plussz összeg. Ami nincs. A kezelési és egyébb költségekről, amiböl ők jól és garantáltan megélnel (akkor is kiveszik a saját pénzüket, ha veszteséges a pénztár)csökkenti a nettó hozamot, vagy kamatot. Az öröklés csak abban az esetben lehetséges, ha a tag a nyugdíjfizetés megkezdése előtt meghal. Amennyiben egyszer is felvette a nyugdíjat, ugrik az öröklés. A pénztárnak ot marad a talált pénz. Aki nyugdíj előtt rokkant lesz nem kap semmijen járadékot. A mai napig, 12 év nem volt elég idő, nincs szabályozva a tényleges jutatások kifizetése. Mivel tőke fedezeti a rendszer, mekkora összegnek kell összegyülnie, és annak mekkora hozmot kell évente biztosítani, hogy fedezze az évente kifizetendő összeget. Még egy 1o milliós tőkének is az évi 5%-os nettó hozama, midössze 5oo ezer, 41.ooo,-ft/hó. Most vagy 12-14%-os brutó hozam kéne produkálni, vagy ki kell pótolni a havi kifizetést a tőkéből. Akkor az csökken a kamataival együtt. Ehez nem kell pénztár. Ezt az összeget egy lekötött, fíx hozamú banki betét is lekőrözi. Az valóban örökőlhetö. Nincs kitéve a tőkepiac kockázatainak. Se fedezet, se garancia. Aki nem ért a pézpiacokhoz és nem érti a pénzügi folyamatokat, inkább próbáljon meg sokhelyen érdeklődi. Hasznosabb, mint a tagok pénzén, milliókért készített reklámokat nézni.

nemecsek ernő áruló 2010.11.30. 07:56:13

@Din Serpahis: Csak ennél még kozervatív számításokkal is magasabb lesz a hozam a magánnyugdíjnál.

@is: "OROKRE elvenni, ugy, hogy meg neki all feljebb, es meg engem fenyeget: na azt nem lehet csinalni."
De lehet. Erre szavaztak a zemberek. Tetszik, nem tetszik. EU megakadályozza? Ugyanmár, kisebb gondjuk is... Alkotmánybíróság? Jó vicc. Nem, nem. Ez a lényeg.

Mindegy. Én maradok MNYP tag, mert az állami nyugdíj jogosultságot még vissza lehet csinálni, és 35-40 év nagyon hosszú idő arra, hogy változzon a politikai széljárás. Annyit meg még minimum úgyis dolgoznom kell.

@Gyurma73: Mert még nem volt a pénz világában olyan 10 éves szakasz, hogy a részvényindexek ne álltak volna magasabban a végén, mint az elején. Pedig közben volt egy gazdasági világválság, amikor TÉNYLEG válság volt, nem csak olyan enyhe kis picike hitelválság, mint az elmúlt egy-két évben.

coeurace 2010.11.30. 07:56:15

Gyurma73: az állami rendszerbe visszavitt pénzt azonnal (4 év alatt) elköltik ha megint válság lesz, akkor sem veszhet el ennél jobban a magánpénztári megtakarításunk!
Ráadásul a pénzünk egy gazdagoknak szóló adócsökkentésre és egy olyan társasági adó csökkentésre kell, ami nem okoz növekedést és nem teremt munkahelyeket. Pedig ezek kellenének ahhoz, hogy legyen miből kifizetni azt az 530 milliárdot évente, amit most a megtakarításokból költenek el.

Tudod hova vezet ez az út? Csődhöz 4-5 év múlva! Vagy azonnal, mert a külföldi befektetők nem hülyék és menekülni fognak amint átlátják a helyzetet. Két nap alatt 8%-kal értékelődött le a forint! A magyar kockázati felár több, mint megduplázódott nyár óta! Kell még bizonyíték?

Maradni kell az mynp-ben, mert csak így lehet megkötni Matolcsy kezét, hogy ne csinálhassa végig a hülyeséget, ami a szakadékba vezet!

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2010.11.30. 07:56:24

Összefoglaltam én is a legjobb tudásom szerint a wiki.javaforum.hu/pages/viewpage.action?pageId=10092570 oldalon "Kettős mérce" címmel. Akit érdekel olvassa el, véleményezze meg. :)

graycivil 2010.11.30. 07:56:34

Kérdeném, hogy van-e valaki, aki foglalna nekem helyet a TB-hivatal előtt a magánnyugdíjpénztárba visszajelentkezéshez? Mert nem szívesen állnék be egymilliomodiknak a sorba...:-)

bebe tv 2010.11.30. 07:56:37

nevető harmadik:
Ugyanezt a rendszert dolgoztatta ki No.-ban Adenauer.
Mikor megkérdezte a kidolgozóit, hogy mennyi ideig
működik ez a szisztéma, azt a választ kapta: kb.40-50
évig. Erre megnyugodott és azt válaszolta: akkor rend-
ben mert addigra én már rég nem élek. Odakinn ha
majd 2000-2100 Euró nyugdíjat akarsz majdkapni akkor 3 pillérben kell gondolkodnod.
1. Állami nyugdíjkasszaból 1000 Euró
2.üzemi nyugdíjkassza 1000 Euró
3.Riesterrente 500 Euró

Az üzemi nyugdíjkassza annyit jelent, hogy a cégeddel
kötött szerződésben szerződtök, hogy a munkáltatód
rendszeresen egy egyesületi nyugdíjkasszába számodra
a megállapodott összeget átutalja, amit a munkaadó
ezek után nem szüntethet meg.

Adó és járulékok levonása után a bruttó 2500 €-ból
marad kb. 2000 Euró.

Még egy érdekes adat: Németországban az államnak az ottani pénzügyminisztérium becslései szerint 2012 évben 80,9 milliárd €-val, a 2013-as évben 81,6 milliárd €-val, 2014-ben pedig 82,7 milliárd €-val kell kiegészíteni a nyugdíjkasszát.
Forrás a nyugdíjkassza állami kiegészítésére:
Rentenkasse: Bundeszuschuss steigt auf Rekordhoch - Deutschland ...
- [ Oldal lefordítása ]
15. Aug. 2010 ... So laut der Streit um die Rente mit 67 Jahren auch tobt – laut einer Umfrage hält die Mehrheit der Deutschen die Erhöhung der Altersgrenze ...
www.focus.de/.../rentenkasse-bundeszuschuss-steigt-auf-rekordhoch_aid_541495.html

pakesz (törölt) 2010.11.30. 07:56:47

@Gyurma73: miert kell, hogy valsagallo legyen?
mert ha van valsag akkor is a nyuggereknek emelik a penzet es ez IGY JO???
szerintem nagyon nem jo
ha valsag van MINDENKINEK legyen valsag ne csak a szavazogepeknek

tehat szep ez az elkepzeles, hogy EN JOL JARJAK az allamnal, de az azt jelenti hogy mas szopni fog, jelen esetben a nyugdijasok allandoan emelkedo eletszinvonalat az aktivok es az orszag szivja meg
csak mert lehet nekik szavazni

Orbaneknak inkabb a szavazojogon kellett volna elfilozniuk, hogy a hatralevo eletkorral aranyositva legyen szavazati suly

pioker1933 2010.11.30. 07:56:52

@Gyurma73:
és ha megint válság lesz??

Akkor a válság utáni fellendülés korrigálni fogja a veszteségeket.

és nagyobb mint a tavali??

Akkor nagyobb lesz a fellendülés. Vagy ha becsődöl a pénztár, akkor ott a garancia alap.

és eltünnek a megtakarítások??
Garancia alap.

mi garantálja hogy nem lesz magas az infláció??
Semmi, de mi garantálja, hogy 40 év múlva lesz állami nyugdíj? Ugyanúgy semmi.

Miért biztosabb a Manyup??
Mert nem félkegyelmű, hülye politikusok döntenek a pénzedről, hanem vérprofi szakemberek, akiknek ez a szakmájuk, és csak ezzel foglalkoznak.

Neolibsi (törölt) 2010.11.30. 07:57:07

Aki a következő 4-8 éven belül megy nyugdíjba az lépjen át,aki nem az pedig hülye,ha visszalép.Ha ez a kormány eltakarodik(lehet hogy 4 vagy 8 év múlva vagy csak megdöglenek egyszer)az utána lévő kormány úgy is visszaállítja.Én nem lépek vissza.Van 12 év megtakarításom, az átkerül önkéntesbe és nyolc év után felveszem adómentesen.Na persze nem azért,hogy elköltsem, hanem befektessem máshol.Az önkéntest pedig kezdem újra.Ennek azért van értelme mert a tőkém is megmarad és a hozam is ugyanúgy az enyém lesz.A 24%-ról pedig annyit,hogy legalább nem lesz rajtam teher a nyugdíj miatt és vállalhatok olyan munkát ahol csak minmálbérrel vagyok bejelentve.Tévedés ne essék:15 éve adózom rendesen és mellette megtakarítok, csak hát nézzük meg mi lett az erdménye?

pioker1933 2010.11.30. 07:59:50

@is: Ma beszéltem a budapesti nyugdíj folyósítóval. Kérdeztem, hogy nem lehetne-e bemenni hozzájuk most, ott felvennének egy jegyzőkönyvet, hogy nyilatkoztam arról, hogy nem lépek át az állami rendszerbe. Találjátok ki, mi volt a válasz!

Ha majd le lesz írva, hogy be kell mennem nyilatkozni, akkor majd bemehetek. Szóval szimpla időhúzással is megpróbálják ellehetetleníteni a maradást.

Ha viszont ez lesz, gyanítom nem egy nyugdíjfolyósító ügyfélszolgálat fog lángolni.

Worm 2010.11.30. 07:59:56

Jelen állapot szerint a 300e fölött keresők nem kapnak több nyugdíjat, mert annak is van felső határa. Tehát mindenki aki sokat keres, benyalja az állami nyugdíjat. A manyup erre volt megoldás. Ha többet kerestél, többet fizettél be és nem volt felső határa a nyugdíjnak. - legalábbis a manyupos rész jóval több is lehetett volna mint az állami rész.
Sok év múlva az egyre több nyugdíjas miatt a maximum nyugdíjat változtatni fogják lefelé.
Érdemes utánaszámolni, hogy egy jól kereső egyed hogyan jár jól. Mert papíron ugyan a manyupban maradók elbukják az állami 24%-ot (hiszen az nem jár) de a 10% megmarad.
Ellenben az állami nyugdíjas 34%-ot fizet oda, de mivel hatalmas fizetése van, lehet, hogy csak 4%-ot írnak neki jóvá belőle (a max nyugdíj miatt) - így ő 30%-ot bukik

mentanyuszi 2010.11.30. 08:00:00

@Luigicar: Teljesen egyetértek. Kezd olyan érzésem lenni, hogy mintha én is valami hasonlót csináltam volna a gyerekkel, amikor nem akart oviba menni: nem azon vitatkoztunk, hogy menni kell, hanem hogy a macit vagy a babát vigyük-e... Szóval, milyen problémával NEM foglalkozunk most valójában??? Egy másik blogon olvastam némi fejtegetést arról, hogy vajon mire is kellhet ez a k...va sok pénz? Merthogy kb naponta emelkedik az az összeg, ami állítólag hiányzik a kasszából?!
Én asszem maradnék, de... áááá, maradok is. Egyszerűen keresztet vetek a manyup-ban lévő pénzemre* (is). De kíváncsi vagyok, milyen ötelteik vannak a teljes ellehetetlenítésre :-).
*=én már évek óta mondom, hogy csak egy magyar találhatta ki, hogy "az élet célja a küzdés maga"...

egyittlakó (törölt) 2010.11.30. 08:00:09

@tothh: "Egy kérdés van, ki fogja tudni megszólítani ezt a réteget. Nekem meggyőződésem, hogy csak jobbról jöhet."

Na persze. Jobbról származik két elvesztett világháború és az ország kétharmadának elvesztése is. Kicsit gondolkodjál is öregem, tudsz nekem olyan eget rengető jó dolgot mondani, amit jobboldaliak tettek ezzel az országgal? Na ugye hogy nem.
A mostani események fényében meg elég nehéz lesz velem elhitetni, hogy pont jobboldalon kellene keresnem a hitelességet a politikában. Jó, Orbán nem igazi jobboldali, hanem kommunista, de akkor is, vajon mitől lenne annyira hiteles a jobboldal?
Gyurcsány csak hazudott, Orbán már lop is... akkor hogy is állunk mostan?

rockjano_ 2010.11.30. 08:00:25

Ez a kormány nekem olyan mint egy vírus. Még jól érzi magát a páciens még nagy a népszerűség de ha nem kezelik potencionálisan halálos.

Aszt hiszem ennek az országnak egy olyan sokkon kell átmennie amilyenen még nem ment át hogy kigyógyuljon ebből a demagóg betegségből.

Elméletileg annak kéne drukkolni hogy sikerüljön nekik és mindenkinek jobb legyen, de mostmár azt gondolom hogy egy nagyon komoly gazdasági összeomlás kell ennek az országnak ahhoz hogy elkezdjen mindenki gondolkodni.

El kell menni a szakadék széléig és bele kell nézni a mélységbe. A gazdasági válság idején már ott voltunk csak az emberek személyesen még nem és ezért nem értik, nem érzik. (Jött a válság mindenki erről beszélt és mégis nőtt a fogyasztás, csak azt érted meg ami megtörténik veled)

Lehet hogy jobb lenne egy totális csőd, egy forintbedőlés és ennek miden következménye hogy végre mindenki rájöjjön hogy így nem megy nem mehet tovább. A mentalitást csak ez változtathatja meg hogy végre egy racionális világban éljünk.

A szoci kormányok osztogatáson alapuló hamis valósága és ennek a bandának a gazdasági őrülete valójában egy tőtől fakad.

Morfologista 2010.11.30. 08:00:47

Gyurma73: Ha a manyupból eltűnik a megtakarítás, akkor az akkora gazdasági válságot feltételez, amekkoránál már Magyarországnak is annyi, és nem hogy neked, de a mostani nyugdíjasoknak sem lesz nyugdíja, és a legkisebb bajod is nagyobb lesz annál, hogy hogy állnak a nyugdíjpénztárak. Az elmúlt 100 év egyik legnagyobb válsága volt (van) 2 éve, és már mostanra ledolgozták a nyp-k a veszteséget. Ha azt mondom, hogy kb minden 30 évben van egy ilyen akkor sokat mondok, de tudod mit? A magánnypkben még akkor is nagyobb biztonságban van a pénzed, ha minden 10 évben lenne ilyen válság.

blue moon 2010.11.30. 08:01:13

Magyarországba sajnos bele van kódolva, hogy itt nem lehet és nincs is értelme hosszú távon gondolkodni. Ezt nem csak a XX. század mutatta meg, hanem egész történelmünk. Ugyanez vonatkozik a többi "sikerországra" is körülöttünk.

A megoldás? Aki még teheti, vállaljon több gyereket és nevelje normálisan. Akkor van esélye arra, hogy öregkorában nem hal éhen.

Másik megoldás (az előző mellett vagy helyett): Ami vagyonkája van az embernek, külföldön kell befektetni. A napi megélhetés mellett folyamatos megtakarítással meg lehet szerezni egy olyan tőkemennyiséget, aminek a hozama eltartja a nyugdíjast.
Fontos, hogy az éppen aktuális kormány ne tehesse rá a kezét.

2010.11.30. 08:01:14

@sztd: Egy dolgot nem értek. Az világos, hogy a mnyp-be most befizetők miatt az állami kasszából kieső részt kipótlandó hitelt kell felvenni, hogy a mostani nyugdíjasokat ki tudják fizetni. De kérdem én, a mnyp-am pont azt csinálja, hogy hitelt az államnak, aza az mnyp-n keresztül én hitelezek az államnak, aminek fejében persze némi kamatot (hozamot várok), de ezt a hozamot kamatot végső soron csak akkor fogom követelni, amikor majd 30-40 év múlva nyugdíjba megyek, tehát oké, hogy most növekszik valamennyit a hitelállomány, de annak lejárata még messze van. Ráadásul azt az apróságot se felejtsük el, hogy az elején többen kockázatosabb portfóliót választanak, ami viszont külföldi befektetést jelent, ezzel ugyan nem az államnak adok kölcsön, de ha jól működne (megfelelő szigorral, szabályozással és hozamgaranciákkal, fedezettel) az mynp, akkor 1-2-3 éves távlatokban azért jellemzően pozitív hozamot termelne, adott esetben jóval magasabbat mint állami kamat. És most jön a csavar, törvény kötelezi az mnyp-ket, hogy a nyugdíjkorhatárhoz közeledve a kockázatos portfólóból a szinte kizárólag állami papírokból álló alacsonykockázató, de hozamgarantált portfólióba kerüljenek. Tehát szépen átváltja az időközben megnőtt tőkémet újabb állami hitellé. Ez persze az államháztartás adósságát ismét folyamatosan növeli, de mégis működhet a dolog. Ráadásul ez az adósság egyfajta belső adósság, hiszen a magyar emberek a saját államukat finanszírozzák, és nem pedig külső hitelt kell az államnak felvennie. Persze nem tudom, hogy van-e ilyen fogalom egyáltalán. Ezzel nem azt mondom, hogy ez a rendszer jó. De semmiképp sem annyira rossz, mint amivel most hülyítenek. Ha ez a rendszer pl állami gondozásban működne, ahogy azt a Jobbik (pedig de utálom őket) javasolja, akkor már a költségek általi kirablás sem állna fönn. Természetesen ezt a rendszert a demográfia valóban hasonlóan el tudja lehetetleníteni, mint az államit. De talán bizonyos szempontból rugalmasabb tud lenni.

Várom a szakszerű válaszokat! Mert nem vagyok hozzáértő, csak az eddig általam tanultakból vezettem le.

9mmPara 2010.11.30. 08:01:52

@barang:
A két pontodban felvetettek megfontolásra érdemesek, de árnyalnám az elsőt. Az állami nyugdíj szempontjából a munkahelyeknek nem csupán a mennyisége, hanem a a fizetésben kifejezett minősége is fontos. Hiába van sok munkahely, ha kevés a fizu, abból nem lehet sokat elvonni az aktuális nyugdíjra.

Sokat mozgok abban a mostani 16-23 éves korosztályban, akik majdan középkorúként az elsők között fognak szembesülni a korfa hátrányaival.
A legjava már most külföldi egyetemen van vagy oda fog menni, hogy utána haza se jöjjön. A másodvonal folyamatosan keresi, hogy mikor dobbanthat külföldre, hogy utána haza se jöjjön. Akik maradnak, azokból legfeljebb minimálbér+15%-os jövedelmű bérrabszolga lesz. Ebből fogják eltartani magukat, a gyerekeiket, támogatni a szüleiket, gyarapítani a családi vagyont. És még a nyugdíjasokat is. Sejthető, hogy milyen lelkesedéssel és milyen szinten fogják megtenni.

valasz a KE-nek 2010.11.30. 08:02:03

Napok óta azon töprengek, hogy miért van az, hogy itt mindenki kurvára ki van akadva, hogy micsoda szemétség az MNYP megszüntetése, és én, mint MNYP tag miért nem látom be, hogy velem most mennyire ki van baszva? Nem értem mire fel a hiszti?
Egyrészt, 1997-ben engem senki nem kérdezett, hogy akarok-e MNYP tag lenni, egyszerűen kötelező volt. Fiatalok kedvéért: nem, nem csak erősen ajánlott volt, hanem kötelező. Egyszerűen nem volt választási lehetőségem. Be kellett lépni és kész!
Másrészt, az MNYP-am az elmúlt 13 évben, ami azért befektetésnek már elég hosszútáv, nem muzsikált valami hűde fényesen. Persze tudom, állítólag majd még hosszabb távon sokkal jobban fog muzsikálni, de engedtessék meg nekem, hogy ezt kb. olyannyira tartsam hitelesnek, mint a mostani kormánygaranciát arra, hogy mennyi állami nyugdíjam lesz 30 év múlva.
Harmadrészt, a mostani rendszer szerint is a nyugdíjam 75%-a állami lenne, 25%-a jönne a magánnyugdíjpénztárból. Tegyük fel, hogy az állami inflációkövetés mellett, az MNYP hozna 2% infláció feletti reálhozamot (ami az elmúlt 13 évhez képest kimagaslóan magas). A jövőbeni nyugdíjamban ez vajon mekkora különbséget okozna a tiszta állami nyugdíjhoz képest? Egy pinaszőrszálnyit! Erre fel a nagy hiszti?
Negyedrészt, ha valaki mindenféleképpen öngondoskodni akar, és a mai demográfiai trendek mellett ez kötelező, akkor még mindig ott van az önkéntes magánnyugdíjpénztár. Tessék abban takarékoskodni az öregkorra!
Szóval én úgy látom, hogy igazából a jövőbeli nyugdíjam szempontjából nem okoz hátrányt a mostani intézkedés, ellenben lehetőséget terem az adósságcsapdából való kilépésre. És ezen én személyesen is csak nyerhetek! Nem beszélve az ország jövőjéről.

2010.11.30. 08:02:08

A másik bajom, pedig hogy amíg a gazdaságot nem kezdik radikálisan fehéríteni, az adómorált drasztikusan javítani, nevelni, büntetni, ellenőrizni, betartatni, és a munkahelyek számát ennek többszörösével növelni (mert ha túlkínálat lenne, az egyúttal megnyitná a kapukat a külföldi bevándorlók előtt is - nem a kínaiakra gondolok, akik viszont a demográfiai problémákat legalább hazánkban enyhíteni tudnák), és emellé nem párosul egy átfogó hosszú távú (10-20-30 éves) gazdasági régiós és állami stratégia, addig bármit ígérnek üres beszéd! Mert csak a népesség növelésével, csak 1 millió új munkahely teremtésével (amiről már most tudjuk, hogy ezt úgy akarják elérni, hogy még jóelőtte legalább félmillió meg fog szűnni, amit részben ők direkte leépítésekkel okoznak, a másik része a válságadók és a gazdasági válság második hullámának, vagy reflexiójának köszönhető) nem fog lényegesen változni semmi. A 16% szja így ebben a formában több, mint nevetséges, és jószerivel épp az ellenkezőjét fogják vele elérni. Méghozzá a kereseti eloszlás miatt. A 16% leginkább a felső 100-1000 embernek a zsebében fog JELENTŐS plusz pénzeket hagyni, a legnagyobb számú alacsony keresetű réteget még meg is szivatja, a középkeresőket pedig épp most ösztönzik a nyugdíjreform hibás és zsaroló kommunikációjával arra, hogy átmenjenek feketébe.

2010.11.30. 08:02:19

Végignéztem a parlamenti közvetítést, mert komolyan foglalkotat a dolog. Végigolvastam megannyi blogot a kommentekkel együtt, átnéztem gazdasági tankönyveket, beszéltem közgazdásszal, pénzügyi tanácsadóval, megnéztem a saját mnyp számláim helyzetét és visszamenőleges alakulásukat. De az után is azt kell mondjam, a kormány így ahogy ehhez a kérdéshez hozzááll egyszerűen vérlázító, zsaroló és mindenféle bizalomra való okot adó megalapozottság nélküli, rendkívül rossz kommunikációval párosítva.
Utóbbi napokban nagyon elszállt az agyam, nagyon dühített a dolog, és volt hogy éjjel arra ébredtem fel, hogy ömlik rólam a víz és azon rettegek, hogy miért vagyunk ilyen tehetetlenek. Nem bírtam levenni a szemem a blogokról, csak olvastam, írtma, dühöngtem. A vérnyomásom az utóbbi pár napban magasabb mint bármikor életemben. Kezd az egészségemre menni.
Miért kell ezt csinálni? Kinek jó ez? De most komolyan? Miért nem képesek tájékoztatni, megmagyarázni, emberszámba venni legalább? Miért szavaztam rájuk?
Utálom gyurcsányt, akár fel is akaszthatnák, de amilyen párbeszéd ma lezajlott viktor és közte, arra ismét csak annyit tudok mondani, hogy ez az 'ember', viktor akar nekünk igérgetni, ebben bízzunk? Számomra többé nem ember!
Ferenc egyetlen 'politika mentes' egyszerű ,de nagyon is jogos kérdést tett fel neki MINDANNYIUNK, és legfőbb képp a saját (fidesz) választói nevében: miért nem hajlandó a néppel egyeztetni, miért nem érdekli, hogy mit gondolnak az emberek, miért akar a nép megkérdezése nélkül egy csak fidesz által megálmodott alkotmányt alkotni, miért nem mer kiállni?
És erre viktornak volt pofája azt válaszolni amit. Nézzétek meg a vágatlan közvetítés ezen részét!!!
Újfent fingnak sem nézett minket, sőt!
Igen is követelem és elvárom, hogy legalább szóba álljon velem, hogy egy olyan kérdésben, mint az alkotmány kérje ki a véleményem, de legalább a beleegyezésem! Egy alktományt minimum a nép 2/3-nak és nem a választott kormány 2/3-nak kellene megszavaznia. (ami utóbbi 2/3 köszönő viszonyban sincs országunk lakosságának 2/3-ával, és miért is kétharmad? én azt mondom legyen 4/5!)
De végignézve a parlamenti közvetítést lenyugodtam. Rájöttem, hogy esélyem sincs. Viszont az egészségemet, a hátra lévő életemet nem fogom kockáztatni. Élni fogok az első lehetőséggel, amivel könnyíteni tudok a sorsomon, és nem érdekel ki mit ígérget, csak a magam ura leszek. Akkor legalább saját felelősségem lesz, a saját hibám, a saját akaratom.

Javaslom gondolkodjatok ti is így! Mert csak így lehet ebben az országban túlélni!

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.11.30. 08:02:31

@Robinzon Kurzor: Ha a kérdést így tesszük fel, akkor persze, hogy inkább meg kellett volna javítani, viszont innentől kezdve teoretikus a vita.

Alapvetően én az alacsony adók - magas öngondoskodás párhuzamot várnám el egy ideális államtól, de azért érzek valamennyi szolidaritást azok iránt, akiknek az előző rendszerben alacsony fizetésükért cserébe biztonságos nyugdíjpolitikát meséltek be.

Pont az volt a baj az MNYP-vel, hogy valami se ilyen-se olyan rendszer volt. A megszüntetés egyáltalán nem tetszik, de azt sem hiszem, hogy ha maradok, feltétlenül jobban járok.Nem számítva persze, hogy így részese lennék a szavazófülkék helyett a nyugdíjpénztárak előtt lezajló forradalomnak.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.30. 08:02:38

@asola:

"Ezt a riogatást a magyar állam csődjével azért nem tartom korrekt dolognak. Hány állam ment Európában az elmúlt 50 évben TÉNYLEGESEN csődbe (úgy hogy nem mentették meg és utána nem fizetett állampapírokra)?"

Az elmúlt ötven év, kegyelmi időszak, egyáltalán nem jelenti, h mindig úgy marad. A kormányunk nagyon úgy néz ki, h épp erre készül. Még a lakáshiteleseket kipárnázza (forintra váltatja) aztán uccu neki, nem fizet.

Szinte látom magam előtt szíjjártót, amint a jogutódlást magasról elfelejtve bejelenti, h a szocik adósságát ők nem kötelesek fizetni. (Mit elfelejti... nem is mondják neki, h olyan van, h hitelesebben hazudjon a tévében)

oriblog.blog.hu/2010/11/29/joslat_magyar_allami_fizeteskeptelenseg

ZOH 2010.11.30. 08:02:46

Természetesen nem lépek vissza, az ok igen egyszerű: terroristákkal nem tárgyalunk. Ha tárgyalnánk, elszemtelenednének és legközelebb még többet követelnének.

vasgyuszi 2010.11.30. 08:02:53

Én mindenféleképpen maradok, csakhogy egy kérdés még tisztázatlan:

Mi van akkor, ha az adott pénztár kénytelen megszüntetni a magánnyugdíj üzletágát, mert nem képes rentábilisan muködtetni azt. A jelen állas szerint átléphetek egy másik pénztárba. Viszont, ha sorba becsukják a boltot a pénztárak, akkor mi lesz a vége´n. Merthogy valami olyat olvastam a törvénytervezetben, ha nem nyilatkozok a pénztárváltásról, akkor (is) visszaszáll a befizetésem az államra. Mosta kkor végül csak visszaüldöznek??? Akkor inkább elajándékozom a befizetésemet vamai menhelynek, vagy a tököm tudja...

A válaszokat elore is köszönöm!

Tibike15 2010.11.30. 08:03:04

én azt nem értem, hogy a jelenlegi nyugdíjasokat miért nem lehet soha megszorítani, mindig csak a jövő nyugdíjasait?
a jelenlegi átlag feletti nyugdíjakat is meg lehetne faragni egy kicsit, mindjárt szép pénz maradna a kasszában

salamander 2010.11.30. 08:03:12

Bocsánat tegyük már mellé hogy ez NEM a MANYUP, hanem a Kötelező MANYUP!

Az országkockázati besorolás is egy nagy lósz@r! Hogy lehet az, hogy a Lehman Brothers papírjai hétfőn még AAA minősítésűek kedden meg bedől az egész vállalat és elsüllyed olyan mélyre, hogy senki nem is hall felőle többé. Természetesen sok millió amerikai valóban magán nyug.pénztár megtakarítását tüntetve el.

Nekünk az volt a szerencsénk, hogy a Lehman & Brothers papírok olyan "exkluzívak" voltak hogy a kis provinciáknak nem nagyon jutott belőlük...

Érdekes hogy milyen szép lett volna ha Gyurcsány akkor reggel bejelenti - a dübörög a gazdaság és nagy a jólét papírkájával a kezében, hogy Ja! a KMANYUP és a MANYUP eltűnt mer' ... "de a magyar állam megsegíti a elvtársait, és a KMANYUP tőke garanciájához felvesznek 3000 milliárd forint rövidlejáratú hitelkét a IMF-tül sajnos a MANYUP öngondoskodói meg hát így jártak mer' ilyen a kapitalizmus".

Hát az alacsony bérek, és a deviza lakáshitelesek sorozatos bedőlése még hatalmasabb probléma mint a nyugdíjasok rendszeres havi jövedelmének lassú eltűnése, csak az majd később robban.
gondoljatok csak bele, amikor 800 000 család szép lassan átcsúszik a fedél nélküliek közé...
nem kell nagy matekosnak lenni, de 3 millió nyugdíjas, hozzá jön a 2,5 millió fedél nélküli állampolgár a 1,5 millió munkanélküli vagy "súlyosan rokkant" roma polgártársunk... kissé döbbenetesek a számok igaz?

Nos akkor mi történt itt nyolc év alatt?

(nyugodjunk meg a hitelbedőlések úgysem fognak bekövetkezni, mert az sem a bankoknak sem a kormánynak nem lehet az érdeke)
Mi van ha mégis?

alfredo07 2010.11.30. 08:05:24

Az utóbbi napok árfolyam esése megmutatta mi lesz ha rászabadul a piacra az eladási nyomás. Végül igazuk lesz, a "hová lett a vagyon" kérdésben, csak egy kicsit másként. Arról nem beszélve hogy fogalmuk sincs hogyan vegyék át a részvény portfóliokat, ilyen apró részletekkel nem volt idő foglalkozni. Ez az igazi nyugdíj rulett.

2010.11.30. 08:05:25

Kimaradt egy rész az okfejtésemből: az állam által tőlem felvett hitelt az állam két felé költheti:
1. a jobbik által javasolt módon aktív befektetővé válhatna, részvények, stb, amivel a szívócső másik oldalára kerülhetnénk, azaz nem minket finanszíroznának a jobbak, hanem mi finanszíroznánk a nálunk is rosszabbakat, másfelől újabb hozamokat lehetne elérni
2: belső piacon tovább hitelez belőle (és nem folyó költségvetési kiadásokra költi), hanem olyan belső befektetésekre, amik hosszab rövidebb, de garantált megtérüléssel végső soron ismét hozamot generálnak (vállalkozói hitelek, vállalati hitelek, kedvezmények, infrastruktúra építés, korszerűsítés, gazdaságfejlesztés, stb)
Ha ezt a kettőt jól csinálja és jól lavíroz, és mindezt traszparensen és követhetően mind globálisan (összes befizető, összes kifizeti, hozamok, befizetések, kifizetések, minimum, maximum nyugdíjak, átlag ,stb), mind egyéni virtuális számlákon (melyik hónapban mennyit fizettem be, összesen mennyi van, mennyi a hozama, mekkora lenne a nyugdíjam jelen jogszabályok szerint), akkor ez szerintem egy működőképes rendszer volna, mi a hosszabb távú demográfiát javító intézkedésekkel és a gazdaság fehérítésével együtt akár át is fordulhatna egy pozitív mutatójó, valóban önfenntartó rendszerré

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2010.11.30. 08:05:34

kár azon vitázni, állami vagy magánnyugdíj biztonságosabb, mikor egyik sem az...

.., 2010.11.30. 08:05:40

@Gyurma73: Nem olyan. Olyan, mintha pl. a brokernet menne csődbe (ez kb ugyanolyan messze van az igazságtól, mint a te példád :). A Lehmann befektetési bank volt, nem kereskedelmi.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.11.30. 08:05:47

A mnyp-ok úgyis bedőlnek, mert finanszírozhatatlanok lesznek. Önálló gondoskodásra szükség lesz, de egyéb megtakarítási formákban. Lehetőség szerint külföldi biztosítónál/pénzintézetnél.

.., 2010.11.30. 08:05:53

Na, akkor egy sokat hiányolt kalkuláció:

35 év van hátra a nyugdíjig, és ma 200 000-et keresek (bruttó).
35 év múlva mai (ismétlem MAI) értéken 16 000 000 forint tőkém lesz, ha
2% reálhozammal számolok a 35 év alatt (azaz infláció + 2% - ez abszolút értékben
kb. 4-5% - azért ez nem elrugaszkodott a valóságtól)
Ha teszem azt 15 évig élek még nyugdíjazásom után, akkor mai értéken
(ismétlem MAI értéken) 130 000 Ft-ot fogok kapni a MNYP-tól havonta életem végéig.
(forrás: www.vg.hu/kalkulatorok/eletjaradek - hozamszintnek itt már 5-6%-ot
kell beállítani, mert ez már abszolút hozam! évek száma pl. 15, tőke pedig fent)
Bárki, aki még 30 évnél tovább dolgozik, és emellett 200 000 Ft bruttónál többet
keres, maradjon!!!
További párosítások, amik mellett érdemes maradni:
még 20 év a nyugdíjig és 500 000 havi bruttó vagy felette
még 25 év a nyugdíjig és 400 000 havi bruttó vagy felette
még 30 év a nyugdíjig és 300 000 havi bruttó vagy felette
még 35 év a nyugdíjig és 200 000 havi bruttó, vagy felette

Aki 30-35 év múlva megy nyugdíjba, 70 éves korhatárral számoljon! Addigra annyi lesz, ez tuti biztos!
De tényleg!

Mindezzel szemben az állam mai értéken kb 90-100 000 forintnál több átlagnyugdíjat nem fog tudni
adni soha az elkövetkezendő 50 évben.

Engem inkább az izgat, hogy mi lesz, ha a tömeges "államosodók" miatt csődbe megy a MYNP-m 1-2
éven belül. Akkor SEMMILYEN nyugdíjam nem lesz?... :(

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.30. 08:06:01

@Diocles: Látom, mindent megtanultál a téeszesítés módszertanáról. :) De nem csak te.

Matolcsy olyan feltételeket teremtett, hogy anyagilag veszteségesnek, fizikailag pedig lehetetlennek tűnjön a pénztárban maradni.

Viszont hárommillió dühös emberrel szívózni nem bölcs dolog. Rákosiék megtehették, mert mögöttük állt a Vörös Hadsereg. De ki áll Matolcsy mögött? Egyedül Orbán. És Orbán arról híres, hogy nem pisál széllel szemben. Ha látni fogja, hogy tömegeket bőszített fel, akkor ki fogja vágni Matolcsyt. Ennyit a politikai gazdaságtanról.

mentanyuszi 2010.11.30. 08:06:04

1. Vajon mi az, amiről NEM beszélünk? Van egy olyan érzésem, hogy azért így intézte pártunk és kormányunk ezt a dolgot, mert valami mást nem kellene meglátnunk... esetleg, ahogy valaki azt vélelmezte, hogy MOL részvény lesz a nyugdíjunkból?!
2. Asszem, én maradok, csak hogy megnézzem, milyen ötletek lesznek még a megtakarításom megszerzésére. Végülis, "könnyen jött, könnyen megy", ahogy a parasztbácsi mondja a kaszinóban, amikor a ruletten a piros elvitte a 40 évig spórolt pénzecskéjét...

I am who I am 2010.11.30. 08:06:19

@is: "pontosan. a csladi ezustot viszik a tozsdere, mert eppen hogy nem csokkentik az allamadossagot, hanem elverik. mire? a gazdagok adocsokkentesere,"

Bocs, de ez a sommás megállapítás annyira szúrja a szemem. szóval szerinted elveszik a gazdagoktól (is) a nyugdíjmegtakarításaikat, hogy odaadják nekik adócsökkentés formájában?

Mert bármilyen hihetetlen ám az "eccerű embernek", de ezen a nyugdíjakción pontosan ugyanazok buknak marha nagyot, akik az adócsökkentésnek egyébként haszonélvezői. És mit gondolsz, ők önként vajon mit választanának? Éljük fel a megtakarításainkat most, avagy inkább dolgozzunk meg még jópár évig a szerkezeti átalakításokért és kapjunk adócsökkentést akkor, amikor már fenntartható pályára állt az államháztartás?

blr 2010.11.30. 08:06:26

Az értelmes választás mindenkinek, akinek legalább 10-15 év van a nyugdíjig, az a maradni. Elvileg.

Politikai szempontból lényegtelen a kérdés, ha már végképp nem lesz miből nyugdíjat emelni, aztán fizetni, akkor lényegtelen, hogy hány választóról van szó.

Gazdasági szempontból viszont igen érdekes kérdés, hogy mi fog történni hosszú távon. 2013-tól eleve eléggé megvágják az új nyugdíjasok nyugdíjösszegét. Mi lesz, ha 2015-től vagy 20xx-től ismét? Ami most MNYP-ban van, az legalább biztos.
Viszont érdekes kérdés, hogy ha elvisznek a MYNP-akból most 2,7e Mrd Ft-ot, úgy hogy még a garanciaalapot is kisöprik (ez egyébként szerintem érdekes kérdés, mert amíg elvileg "nyilatkozol" arról, hogy az MNYP-ban tárolt nyugdíjmegtakarításod vihetik-e, az alapról nem nyilatkozhatsz, az jogilag is "einstand"), akkor azok működőképesek maradnak-e? Ha nem, akkor bukta. Ráadásul nem csak a kötelező, hanem kisebb pénztáraknál vélhetően az önkéntes is.

Véleményem szerint ez egy tipikus veszít-veszít szituáció, de hát állítólag ezt akarják a Zemberek.

Lehet, hogy már leírták mások, de én így látom:

A kormány be akar seperni 2700 mrd Ft-ot. Ez eleve nem igaz, mert ennek a fele államkötvény, tehát az pénzként nem jelenik meg, nem kifizethető nyugdíjra (tehát mindegy, milyen alapokat hoznak létre, ez az 1350 mrd Ft valójában nem létezik). Ha ezt tényleg nyugdíjra fordítják, az az jelenti, hogy azzal kell számolni, idővel ezt a pénzt elő kell teremteni, vagy ismételten hitelből fizetni.

Az "államosítás" indoklásának sarkallatos pontja, mely szerint az állami kezelés olcsóbb, egyszerűen hazugság. Ha minden 8% MNYP-ba megy, akkor is a 24% az államé, aminek a 0,9%-os kezelési költsége a 8%-hoz arányosan számítva összegszerűen 2,7%-ot tesz ki.

Amit nagyon nem szeretek, az az, ha valaki véleményt nyilvánít, hogy ez roszz, az rossz, de nincs legalább elméleti megoldása, ezért én megosztom az enyémet:

A Bajnai-féle (fél)szuperbruttó nem egy elvetélt ötlet, valahogy azt kellene megoldani, hogy a nettó bérek megtartásával minden járulék a bruttó bér terhére történjen. Így lehetne egy többé-kevésbé nyer-nyer szituációt alkotni: a jelenlegi nyugdíjak szerzett jogok, de a nyugdíj összegének emelése nincs kőbe vésve, ezért azt nem az inflációhoz és hasonlókhoz hasonlítanám, hanem a GDP növekedésével/csökkenésével arányosan változtatnám.
Ha már minden a bruttó bérből kerül levonásra, akkor meg lehet tenni, hogy mondjuk 32 év alatt a 24+10 százalékot lecsökkentjük 2 százalékra, amiből a nyugdíjra nem jogosult öregeket támogatjuk, a maradékról mindenki maga dönt, hogy hova teszi (persze, hosszú távú megtakarításba, tehát a 32%-ot MNYP-ba vagy hasonlóba kéne tenni).
Ezzel kb. 40 év alatt kifutna az állam nyugdíjfizetési kényszere.

HellsAngel 2010.11.30. 08:06:34

Bakker, ha majd 3x annyi nyugdíjas lesz, mint dolgozó állampolgár, és összeomlik a nyugdíjrendszer, és nem lesz nyugdíj, az olyan lesz, mint a Holtak Hajnala c. film.. mindenhonnan előmásznak a zombik, és mindenkit megtámadnak élelemért..

az egyetlen szomorú az egészben, hogy azok a zombik mi leszünk.

nick066 2010.11.30. 08:06:47

Két eset van:
- vagy még 4-8-12- ...és innentől végig 40 éven keresztül (már ha megélném az addigra 85 évre emelt nyugdijkorhatárt) marad ez a nemzeti együttműködős tace-paos együttmozdulós zsaroló banda, ...akkor én még viszonylag nem túl későn lelépek innen (van egy jó szakmám, és adózok is eleget, talán ez máshol jól jön, tárt karokkal várnak, ti meg meglesztek vhogy nélkülem, ki nem szarja le azt szaros magyar nyugdijat ?)
- vagy a másik eset: ...hol lesznek már ezek a derék bátor fülkeforradalmárok 40 év múlva ?? (még a nevüket is csak vmi irattárból előkapart megsárgult NENYI lapról tudja majd felidézni pár történész-kutató 2050-ben)

mindkét esetben az tűnik a jobb megoldásnak, ha csakazértsem ajándékozom nekik csak úgy önzetlenségból azt a 3-4 milliócskát, ami összegyűlhetett mostanra a MNYP számlámon. Talán, ha szebben kérték volna.... kevesebb gőggel, arroganciával.
...ha meg annyira kell nekik, vegyék el több munkával: Vagyonelkobzással államosítsák, vagy tartasanak rám fegyvert, akkor aláírom. ...de ilyen könnyen nem adom, épp eleget adóztam a többi hetvenféle adónemben.
...legutóbb az utóbb eltörölt mocskos luxusadót fizettem be az autóm után, Viktor! én egy kibaszott köszönönömöt nem kaptam érte, mások meg nem is fizettték be, oszt nekik meg jól van így...??

nick066 2010.11.30. 08:06:56

@Gyurma73: "elárulom nulllát értek 1946 Augusztus 1-én."
Nullánál azért kicsit többet értek:

A 8.640/1946. (VII. 28.) M.E. sz. rendelet meghatározza a pengõ forintra való átszámítási arányát. E szerint: 400.000.000.000.000.000.000.000.000.000 Négyszázezerquadrillió pengõ = 1 forint :-)

szita szita péntek 2010.11.30. 08:07:12

"a jelenlegi állami nyugdíjrendszer már középtávon is válságba fog kerülni" ... "egyre nehezebb feltételekkel és egyre kevesebb nyugdíjat fogunk kapni." ... "Akinek viszont lesz akár csak egy minimális megtakarítása is, például egy magánnyugdíjpénztárból, nem kizárt, hogy még a múlt héten bejelentett drasztikus intézkedések ellenére is magasabb nyugdíjra tehet szert öregkorára." - Lehetséges

"a politikában semmi nem tart örökké." ... " őszintén meg lennénk lepődve, ha a Fidesz jövendő kihívói nem pont a magánnyugdíjpénztárakban maradók kárpótlásával és a múlt héten bejelentett intézkedések visszacsinálásával kampányolnának majd." - Én igen. Túl nagy pénz ez, nem fogják tudni visszacsinálni, már csak azért sem, mert addigra jelentős részét feléljük.

"mégis előállna húsz-harminc év múlva az a helyzet, hogy egy többszázezres vagy milliós tömegnek nem jár majd állami nyugdíj, kötve hisszük, hogy az akkori kormány ne kompenzálná őket valamilyen formában: Magyarországon ugyanis egy ekkora választói csoportot sosem lehet semmibe venni." - Kizárt. Ilyen kockázatok mellett nem lesz több százezres, de még tízezres tömeg sem, aki bevállalná a maradást. Ez a jelenlegi feltételek mellett egyszerűen nem fordulhat elő.

Akinek módja van rá, az takarékossággal csináljon magának igazi "magán"nyugdíjpénztárat. A pénz még akkor is jobb helyen van, ha a vánkos alatt pihen, de lehet venni mondjuk ingatlant is... nem is okvetlen ebben az országban...

fda 2010.11.30. 08:07:19

@Petrovai: "magánnyugdíj-pénztárban eddig felhalmozott megtakarítását átviheti-e az önkéntesbe"

Értsük már meg végre, hogy hiába beszélnek itt egyéni számlákról, a nyugdíjrendszerünk olyan, hogy a mai nyugdíjasokat a mai dolgozók tartják el. Mivel a mai nyugdíjasokat tehát az én pénzemből fizetik ki, ezért nem rendelkezhetek szabadon a nyugdíjszámlámon levő virtuális pénzzel. Ha én azt most felvehetném vagy az önkéntes öngondoskodós pénztárba utalhatnám, a mai nyugdíjasok nyugdíjának megszűnne a forrása. Pontosabban annek egy jelentős része.

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.11.30. 08:07:22

Nem, nem érdemes maradnom mert anyagilag rosszabbul járok. Az lenne a legjobb választás, ha nem vonnának le tőlem a nyugdíjjárulékot, cserébe én se kérnék nyugdíjat.... Ezt miért nem választhatjuk??

G. Wolf 2010.11.30. 08:08:15

Én egy ismerőssel közösen már külföldi ÖNKÉNTES megtakarítást (magánnyugdíj pénztárat/bankot) nézek. Sajnálom hogy ezt kell mondani, de úgy néz ki hogy egy svájci/luxemburgi bank stabilabb mint a magyar állam.

Ha mást nem nézzük csak meg hány formája volt a magyar államnak XX. százban... 4 nagy (királyság - Horthy korszak - Kádár korszak - mostani köztrásaság) és vagy pár kisebb (pl Tanácsköztársaság, Szálasi, Rákosi, stb). Mi a biztosíték rá, hogy mire 30-40 év múlva nyugdíjba mennék, addig megmarad egyáltalán ez az államforma. Bár ez azért túlzás, mert arra nem sok esélyt látok, hogy az államformánk radikálisan megváltozzon.

Viszont egy külfödi banknál (biztosítónál/pénzintézetnél) a stabilabb állami keret miatt a pénzen - és így a jövendőbeli nyugdíjjárulékom - is nagyobb biztonságban van. Valamint azok a bankok is stabilabbak; bár esete válogatja, de többségét még a XX. század előtt, vagy annak elején alapították.

Továbbá örökölhető, és nem a házastársnak hanem a gyereknek. A velem egykorú (azaz nagyjából egy időben elhalálozó) házastársamnak már nem nagyon kell a nyugdíj alapot megörökölni, ellentétben a gyereknek igen. És ezt az új szabályozás nem akarja lehetővé tenni, hanem csak a házastársi öröksége (és akkor még nincs is arról szó, hogy mi van ha csak élettársam van, akivel nem házasodok össze).

Egyébként még nem döntöttem el hogy a kötelező résszel mit csinálok (talán a MNYP az esélyesebb az állammal szemben), de az eléggé biztos hogy egy önkéntes megtakarítást létre hozok magamnak KÜLFÖLDÖN.

gC 2010.11.30. 08:08:19

Sokan érvelnek, hogy a pénztárak meg fognak szűnni, én ebben azért nem vagyok olyan biztos. Több tízezres nagyságrendű tag a nagyobbakban nagy valószínűséggel maradni fog, és vagyonarányosan nyilván jóval az átlag feletti vagyonnal rendelkező tagok maradnak. Itt 20-30 éves elég biztos cash-flow-ra van kilátás, ha a Fidesz ámokfutást valahogy kibekkelik. 3,5 év veszteséget beáldozni, hogy utána 20-30 évig menjen az üzlet nem biztos hogy az ördögtől való. Arról nem is beszélve, hogy lehet majd szépen feketni az anyavállalat luxeburgi bejegyzésű alapjainak retail class-aiba ahol simán 2% felett van a kölsétgmutató úgyhogy hiába a törvényi 0,2% költségmaximum annak kijátszása gyerekjáték. A PSZAF meg ugye nem mondhatja meg mibe fektessen a vagyonkezelő mert az azert megsem az ő hataskore plusz kurvára nem is ért hozzá.

gC 2010.11.30. 08:08:24

@Gyurma73: Nem az olyan mintha a Concorde menne csődbe. Ac OTP megfelelője kb. a Bank of America, ami nem is ment csődbe...

Rwindx 2010.11.30. 08:08:42

Mennyire életszerű az hogy hogy éjfél körül még pár másodpercenként, növekszik 1-et az egyik opció számlálója? Főleg annak fényében hogy egy másik online újságot nézve teljesen eltérő vélemény bontakozik ki, valamint egy egyszerű cookie törléssel újra lehet szavazni?

offshoreceg 2010.11.30. 08:11:00

@Lord_Valdez: Hát, ha a mostani magyar nyugdíjasokat nézzük, akkor be kell vásárolni egy svájci életbiztosítási kötvényt, az tuti. Külföldi bankszámlája meg mindenkinek van már, kell a szlovák/belizei céghez, meg az online pókerhez.

Din Serpahis 2010.11.30. 08:11:13

@hackbard.celine: Ne izguljatok, gyakorlatilag óráról órára nő az esély, hogy nem kell kivárnunk a 2013-at, hanem egy jótékony államcsőd heteken belül megszabadít minket Mihálytól és bolsi bandájától.

otapi 2010.11.30. 08:11:22

Állami vagy magán? A dillemmám a következő - állami mellett:
- Ha erős az elhatározás (és miért ne lenne az?), akkor a mostani lépesek csak az elsők az mnyp-k államosítása felé. Most még megvan az illúzió, hogy minden mnyp tag megtarthatja az eddig felhalmozott tőkéjét, és másfél év után kapja a 10%. Viszont bármikor hozhatnak egy újabb törvényt a 4 (?) év alatt, hogy a maradók is kötelezően átlépjenek. Volt már olyan is hogy államosítottak magántőkét.
- A csökkentett működési költségek talán kigazdálkodhatók, talán nem. Az biztos, ha kevesen maradnak, akkor nagyobb eséllyel csődölnek be a mnyp-k.
- Államcsőd esetén az állampapírok sem fizetnek, ergo ilyen esetben a mnyp tőke nagyrésze is ugrik.
- 30-40 év alatt jöhet egy újabb hiperinfláció (a 40-es
évek végén volt már egy, ugye), ebben az esetben a 20-30 milliós mnyp tőke semmit nem fog érni. Ezzel szemben az államit újra számolják a hiperinfláció után, mikor talpra áll a gazdaság.
- Az államháztartásunknak mindenképpen jól jönne gyorssegélyként az mynp-k pénze. Kevesebb állami tartozás -> kevesebb kamat amit meg kell fizetni.

A magán mellett:
- A gyerekek nem örökölhetik
- Demográfiai okok. Bár, amíg növekvő vagy legalábbis stagnáló GDP-vel számolnak hosszútávon, addig van miből fizetni a nyugdíjakat népesség így, vagy úgy. Már most sem csak nyugdíjjárulékból mennek a mai nyugdíjak, hanem áfából, jövedéki adóból is kipótolják.
- Saját számla, ami kamatozna gyakorlatilag nem lesz. Igazolás a befizetett járadékról eddig is volt...
- Hazugságra épül a kormány kommunikációja: nem igaz, hogy az mnyp-k rosszul teljesítettek volna pl. 10 év alatt.
- Ha ez kell hogy ne csődöljön be az ország, akkor miért nem lehet kiállni és megmondani hogy ezért csinálják?

Szóval, nem egyszerű :(

Gonbolkozó 2010.11.30. 08:11:30

@tothh

Az a helyzet, hogy az elmúlt egy hét egyik visszavonhatatlan fejleménye, hogy a "gyurcsányozás, SZDSZ-ezés" mára igencsak hiteltelenné vált.

Szomorú azt mondani, de Gyurcsányék sok hülyeséget csináltak, az SZDSZ tele volt végiggondolatlan ötlettel és elvtelen megalkuvással, de egyik sem. EGYIK SEM, SOHA úgy nem ment neki egyszerre a picgazdaság alapjainak, a demokratikus berendezkedés alapjainak és a szabadság alapjainak, mint a FIDESZ.

Ezek ma két külön dimenzióan vannak!

Ma azt kell mondanom szinte BÁRKI (talán a Jobbikot kivéve) bárki jobb náluk, ha a szabadságot, a demokráciát és a piacgazdaságot védi.

Gonbolkozó 2010.11.30. 08:11:40

A probléma kedves elvtársak (higgadtak és dühösek) abban van, hogy ma összeomlott ennek az egész egetverő jusztizmordnak az egyetlen lehetséges legitimációja.

Már tudnillik, hogy a nyugdívagyon erőszakos bekebelezése (azt nehéz lenne tagadni, hogy ez zajlik) azért történik, hogy ezzel az államadósságot tudjuk csökkenteni és ezzel a Maastrichti kritériumok közül az utolsót is teljesítdük. Vagyis, hogy mihamarabb megszabaduljunk nemzeti valutánktól (és ezzel az állandóan a fejünk fölött lebegő árfolyamkockázattól).

Ma, újabb habként a tortán (minden napra jut egy mellbeszúrás) a kormány bejelentette, hogy el kívánja engedni az inflációt. (3-ről 3.5-re emelné az inflációs célt)

Akkor meg minek az egész?

Más magyarázat már tényleg nem maradt, mint az a program, amelybet azt gondoltam, csak a dühös rágalmazók vádolták őket. A FIDESZ program tehát:

a.) demokratikus intézményrendszer szétverése (megtörtént)

b.)közigazgatás megfélemlítése (megtörtént, aki még ott maradt, az retteg. ugyanis lényegében indok nélkül kirúghatják...)

b.) piaci mechanizmusok szétverése (a tőkepiacé éppen megtörténik, az infláció elengedésével piac maradéka is szétmegy, az őrző intézmények közül még pár hónapig az MNB áll fenn)

c.) hatalmas tartalékok kiépítése államosítások és rendkívüli különadók által. (éppen útban van, erről beszélünk)

d.) központilag vezérelt gazdaságélénkítés: Széchényi program, Kossúth program, Petőfi program, Wass Albert program, Papp-Váry Elemérné program, stb...
Értelemszerűen a gazdaságélénkítés haszonélvezői majd csak a "helyesen" gondolkodó Nemzeti érzelmű polgárok lehetnek (esetleg feltétel lesz majd az "Egységes Magyarország"-ra átkeresztelt FIDESZ-be való belépés is.)
(Szóval gyanítom, hogy ez lesz a kövektező lépés.)

Mindez - kedves elvtársak - Magyarország Putyini Oroszországgá való átalakításának programja.

Nálunk ez a program legfeljebb 5-6 éven belül mindenképpen összeomlik. Viszont itt marad majd egy összeomlott, végletekig lezüllött, esetleg polgárháborúba is sodort ország.

Talán most még meg lehet állítani!

Állítsátok meg!

2010.11.30. 08:11:41

@Robinzon Kurzor: "A kérdés nem az, hogy az MNYP-k a jelenlegi formájukban ideálisak-e.
Mert messze nem azok."

Ez így ugyanolyan semmitmondó hangulatkeltés, mint az ellenkezője. Miért? Miért nem?

Szó szerint tökéletes nem lesz soha, mivel nincs olyan ember alkotta dolog, ami tökéletes lenne. Viszont a mnyp a sok károgó ellenére nem küzd(ött) sok problémával, csak tájékozódni kéne, miről beszélünk.

Legfőbb károgás, hogy magáncég ne vigye el a pénztári pénzeket. Kéremszépen, többféle kockázati portfólióból lehet választani, a legkisebb kockázatú soha nem volt negatívban. Tetszettek volna azt választani, és nem lennének negatívan.

88888888 2010.11.30. 08:11:48

@hackbard.celine: ott a pont. miért nem hallunk arról elemzést, hogy a kockázati felár növekedésével mennyivel többet bukunk, mint a kamatterhek csökkenésével? nem számoltam utána, de sztem simán minuszban vagyunk.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 08:12:01

@barang:
Az a baj, hogy az alacsony foglalkoztatottság és a demográfia együttes hatása még rosszabb, és ezen nem lehet kormányzati intézkedésekkel jelentősen változtatni.
Irreális, hogy 2 millió fővel növekedjen a lakosság, illetve az 1 millió új munkahely is illúzió. Ezek a demográfiai és gazdpol tündérmesék kategóriájába tartozó állítások. al

Szerintem érdemes maradni a mnyp-ban, ha még 20-30 éved van nyugdíjig. Ez a rezsim se tart örökké. A következő kormány valószínűleg csak azzal megnyerheti a következő választást, hogy visszaadja a fidesz által most elvett állami nyugdíjat azoktól, akik kitartanak a mnyp-ban. Én legalábbis ezt tenném, ha ellenzéki politikus lennék.
Sőt még az is lehet, hogy egy új pártot is lehet eköré építeni. 3 millió ember (munkavállaló) meg tud szervezni egy normális jobboldali pártot, mert valójában erre lenne most szükség. Nekem már elegem van a kommunista eszközökkel kormányzó demagóg kormányból. A 3 milliós mnyp-i megtakarításomból még áldoznék is arra, hogy ezek eltakarodjanak végre a picsába. Hogy saját szavaikkal élve kibaszni ezt a zsaroló tolvaj rezsimet a történelem szemétdombjára.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 08:12:04

@Kálmánbátyám: Pff... biztonságos az állampapír? Az államcsődnek most nagyobb kockázata van, mint a MOL részvénynek. Benzinre szükség van ezt a kormányt meg valószínűleg el fogja vinni a saját maga okozta kormányválság. 2013-ra elfogy a 3 ezermilliárdos megtakarítás, ha addig össze nem omlik a forint, ami akár egy hét alatt is bekövetkezhet.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 08:12:08

@hackbard.celine: én úgy tudom, hogy 80% van államkötvényben és csak 20% a részvény.

magyar ember teli szájjal 2010.11.30. 08:12:20

Ébredjetek már fel. Szét fogják verni a nyugdíjpénztárakat, ha nem most akkor a ciklus végéig. Elveszik a maradék pénzt is, vagy megemelik a költségeket, azt majd kitalálják.

Európai erőnek pedig majd ott lesz Gyurcsány.

magyar ember teli szájjal 2010.11.30. 08:12:24

@bee-lah: Nem fogják adósságcsökkentésre fordítani. Ez abból derül ki hogy a piacokra az igen-igen jó hatással lett volna, magyarán szólva azzal kezdték volna a bejelentést.

Ki fogják szórni az ablakon, és/vagy lenyúlják.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 08:12:30

@hackbard.celine: Rövidtávon pedig a piac inflációval fog reagálni. Akárt 2 számjegyű is lehet jövőre. A 3.5%-os inflációs cél hamarosan a tündérmese kategóriába kerül.

Közvetetten a zemberek fogják megfizetni az adóemelést, ha addig össze nem omlik a forint. Ha összeomlik (320 EUR/HUF felett) a lakáshitelpiac, akkor a bankrendszer összeomlása is elkerülhetetlen, ez pedig biztos államcsődhöz vezet. 1-2 bankot ki lehet húzni a szarból, de az összes bank tele van devizahitelessel amik most ugyanazzal a válsággal néznek szembe, mint az amerikai pénzügyi rendszer, azzal a különbséggel, hogy a devizahiteleket a kormány MAGA dönti be a felelőtlen gazdpolitikával.

hopihe60 2010.11.30. 08:12:32

Egy "apróságra" szeretném felhívni azon honfitársaim figyelmét, akik úgy hiszik, hogy mivel ők nem Magánynyugdíj Pénztár tagok, őket ez az egész vita -ami kialakult a megyek-maradok fronton -nem érinti.
Nos! Azt mondja a fityesz, hogy a ha a munkáltatók által fizetett 24% nyugdíj járulék az állam részéről kötelezettséget jelent arra, hogy ezért ellenszolgáltatást, vagyis nyugdíjat fizessenek bármikor is, hát oldjuk meg!! Kereszteljük át nyugdíj adóra, és így már semmiféle ellenszolgáltatás nem kérhető érte.
Vajon a 3 millió mnyp tagon kívül a többiek nem kapják fel erre a fejüket? Mert ezzel éppen így húzza ki a kormány a biztosnak hitt székeket a többiek feneke alól is!Ugyanis ha a mynp tagoknak nem kell a befizetett 24% után a jövőben semmilyen ellenszolgáltatást adnia az államnak, akkor a jelenleg a felsztó-kiróvó renszerben lévőknek sem kell kötelezően nyugdíjat kapniuk!!!
A Fidesz mindig értett ahhoz, hogy hogyan állítsa egy zászló alá az enmbereket megtalálva néhány olyan témát, amire mindenki érzékeny. Ezt teszi most is ha azok is végiggondolják a történéseket akik eddig mosolyogva figyeltek a partvonalon kívűlről, és eddig azt hitték őket ez a dolog nem érinti mert ők az állami rendszerben vannak.
Nos kérem szépen. A partvonalak kitolva!!
A tervezett törvényváltoztatás azt jelenti, hogy bár a mnyp tagok kényszerítő eszközének szánták a járulék átkeresztelését, de ezzel MINDEN aktív korú államporgált egy zászló alá tereltek, mert innentől SENKINEK!! nem bizos a nyugdíja. Úgy hogy Isten hozott mindenkit a "klubban"!! És csak remélem, hogy ennek a virtuális zászlónak a hátoldalán az a felirat is rajta van hogy FIDESZ THE END. Hogy is van egy fityesz csatakiálltás? Épp ide illik! " Közös a tábor ...vagy mi...Köszi Viktor:)

t0thl 2010.11.30. 08:12:37

Számolgathat mindenki mindent, de garantálni senki sem fog semmit. A legfrankóbb az lenne, ha a 24% -ot és mindent nem kellene befizetni, és mindenki gyűjtögethetné saját belátása szerint.
Tudom kockázatos, de mi nem az ?
Ráadásul lesz még szép világ mikor tömegével megy nyugdíjba a minimálbéres generáció....legalábbis az a része amelyiket 50 éves korában nem építenek le.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2010.11.30. 08:12:51

Még mindig azt hiszi bárki is, hogy ez a nyugdíjjal összefüggésben van?
Túrót. A Fidesznek pénz kell, minél több és minél hamarabb (orosz vonal?). Ehhez ideális a mnyp-nél levő pénzek begyűjtése.

Mindettől függetlenül ti hisztek egy olyan embernek, aki politikus és még a szeme se áll jól?

LucyBp (törölt) 2010.11.30. 08:12:57

arra törekszem, hogy minden megspórolt forintot kivigyek egy olyan bankszámlára, ahova ennek a tolvaj országnak a keze nem ér el.

rulettes 2010.11.30. 08:13:01

Már csak dafke is maradok a mnyp-ban.
Ha a cocializmus 40 évet bírt ki, erős szovjet támogatással, ez a fideszizmus NEM tarthat 20 évig még. Nulla külföldi támogatással. Na jó, tudom hogy észak koreára esetleg számíthat mint elvbarátra orbán, de ők messza vannak. (km ileg)
Ami a legfőbb gáz hogy nekünk kell személyesen kérni a bentmaradást, tehát sokan elvük ellenére "átlépődnek" az államiba mert kedvük, idejük nem lesz utazni ügyintézni. Azért bízom benne hogy sokan maradunk.

Kálmánbátyám 2010.11.30. 08:14:17

@EgyEmber: Szakszerűvel nem szolgálhatok, de szerintem is jóllátod. A MNYP-ok az állam legmegbízhatóbb hitelezői, mert akkor is kötelezően állampapirokat kell venniük , amikor más, piaci vevők nem vesznek (lásd a közelmúlt diszkont kincstárjegy aukciókat, ahol kb.az egyharmada lett lejegyezve)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.11.30. 14:15:29

Bővebben: a demográfiai érv hibás.

Legyenek bár jelentős megtakarításaim időskoromra, észre kell venni, hogy a pénzt nem lehet megenni.

A nyugdíjrendszerben alapvetően arról van szó, hogy az aktív népesség az által teremlt GDP-t megtestesítő termékek és szolgáltatások egy részéről lemond a már inaktív idősek javára. A transzfer módja technikai részletkérdés.

Egy előregedő társadalomban, ahol (a nem előregedőhöz képest) csökken a GDP, mindenképpen kevesebb reáljószágot lehet elosztani az aktívak és inaktívak között. Nincs olyan a nyugdíjrendszer, amely a demográfiai eredetű GDP-kollapszust az újraelosztás módján keresztül megoldaná.

belekotty 2010.11.30. 14:19:18

Hülyeség volt 97-ben létrehozni a a manyupokat.
Akkor bizva a világpiacban, a világ pénzügyi rendszerében, a befektetési alapokat, ez jó ötletnek tűnt, bár a magyar nyugdíj rendszerből vonta ki a pénzt.
Mára a világ pénzógyi rendszerébe vetett hit oda.
De akkor sem így kellene a manyupokat megszüntetni, mert a teljes adómorált tönkrevágják vele, az állammal szembeni minden bizalom elveszik.
Csak végig kell olvasni ami itt van. Erre nagyon ráfarag az állam, egyszerre megjelenő többszázezer minimálbérest nem fognak tudni levizsgálni az apehesek.
Már pedig ha az állam ráfarag és Mo. bedől, akkor a kertitörpét fel fogja akasztai a nép. Nem kétharmadot fog lógni, hanem három harmadot, a kétharmad államformájú országban.

belekotty 2010.11.30. 14:19:43

@rulettes: "Nulla külföldi támogatással. "
- Milyen nulla támogatással? Minusz támogatás. Ott fognak alávágni Viktornak ahol csak tudnak.

Kálmánbátyám 2010.11.30. 14:19:58

@Hari R. Seldon: Őőő, nem mondtam, hogy magas kockázatú államok kötvényeit kell venni. Gondoltam,ez evidens. :-)
Ha viszont vállalja valaki a rizikót, akkor lehet azár ír állampapírt is venni, ha jól tudom 30 % a kamat :-)

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 14:20:07

@barang: Az 1 millió új munkahely olyan közgáz tündéremese, mint az a demográfia abszurditás, hogy 2 millióval nő 20 év alatt a populáció.

A foglalkoztatottsági ráta és a demográfia külső tényező. Nincs olyan gazdpol, vagy szocpol, ami JELENTŐSEN befolyásolhatná, esetleg megfordítaná a trendeket.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 14:20:23

@Mészáros Laci: Mire gondolsz? A demográfiai elemzések mind azt támasztják alá, hogy 20 év múlva 4 millió nyugdíjas lesz és kábé 2 millió munkavállaló.

Az állami felosztó-kirovó rendszer össze fog omlani és ez törvényszerű. A demográfiának van egy "tehetlensége". 20-30 évre előre meg van határozva az a szűk tartomány amiben mozoghat. Ha most születne egyszerre 2 millió gyerek, 20 év múlva még ezek is gyerekek lenének, gyk. ELTARTOTTAK, vagyis a mi generációnk piszkosul meg fogja szívni ha NINCS ÖNGONDOSKODÁSI ÖSZTÖNE. A kormány ennek az alapjait rombolja le, az államosítással.

kukatr 2010.11.30. 14:20:37

@Rwindx: Hmm, akkor már értem, hogy miért nem vettem sohasem komolyan ezeket a 'statisztikákat'.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.11.30. 14:21:43

@EgyEmber:

1. Nem csak a manyup által megvásárolt kötvényállományra kell a költségvetésből (a reálgazdaságot terhelő adókból) hozamot fizetni, hanem a megnövekedett költségvetési hiány és magasabb adósságállomány miatt rosszabb az ország kockázati besorolása és emiatt a TELJES fennálló adósságállományt magasabb kamatokkal kell finanszírozni. ez évente 200-300 milliárd forint többletterhet jelent.

2. Az ország folyó fizetési mérlege negatív, vagyis folyamatosan külföldi pénzre szorulunk, hitelek formájában. Ha a manyup a belföldön felhalmozott tőkét külföldre viszi befektetni, még több hitelt kell felvenni a folyómérleg kiegyensúlyozására.

SzaGyu 2010.11.30. 14:21:54

A FIDESZ képviselők:
Többek között Pogácsás Tibor Monor polgármestere (00:35) nem hajlandó elárulni a nevét. Vajon tényleg ennyire szégyenlik magukat, vagy tényleg félnek?
index.hu/video/2010/11/29/nyugdij/

bballs32 2010.11.30. 14:21:59

Mit nyafog itt mindenki ennyit? Hisz több mint a fele erre szavazott. Ügyesek vagytok, nyomorogni fogtok és egy szavatok sem lehet. Talán egyike vagytok az 1 millió közalkalmazottaknak akit hiába hívunk sosem veszi fel a telefont? Vagy talán egy rokkantnyugdíjashoz van szerencsém aki télen disznótoron vesz részt tavasszal pedig megújult erővel kapál a másik 1 millióból? Vagy talán egyike vagy hátrányos helyzetűekből? (+2 millió) Azért legjobb eséllyel beszélek egy nyugdíjashoz (isten áldjon titeket) akik kemény munkájának köszönhetően országunk virágzik? (3 millió) vagy talán egy gyerekhez beszélek? (2 millió) oh várjunk csak, azt hiszem kifogytunk az emberekből, de kár.

Külön köszönet annak aki több mint egy kritériumnak felel meg. (én egyiknek sem)

Sunsertes 2010.11.30. 14:22:09

Hi!

Pistike, add ide a malacperselyedet, amiben három éve gyűjtesz bringára.
Be kell fizetni a villanyszámlát.És persze veszünk sört apának is.

driopios 2010.11.30. 14:22:19

Hol vannak ilyenkor a online gazdasági újságok? Korábban, ha valami jogszabály módosítás volt, rögtön megjelentek a mindenféle online kalkulátorok, devizahitel kalkulátor, vagyonadó kalkulátor, szja kalkulátor, most miért nincs sehol egy "magánnyugdíj kalkulátor", ahova beírhatnám a megtakarításomat, kiválasztanám a portfoliómat és után kiszámítaná, hogy nagyjából mit várhat aki marad meg aki megy?

byrdie11 2010.11.30. 14:22:23

@Salata: Ne haragudj de neked valami óriási melléfogásod lehet, mert nekem még 2008-ben sem csökkent a MANYUP vagyonom.
Ehhez csak megfelelő portfoliót kell választani. Állampapír, nem mindenféle részvény. Ha van vagyonod akkor foglalkozz vele higgadtan.

sztd 2010.11.30. 14:22:27

@vadász2:
Ebben egyébként azt hiszem nincs teljesen igazad. Hozzáértők cáfolhatnak, de tudtommal állami nyugdíjrendszer létezett már korábban is, de akkor még csak az állami hivatalnokok élvezték. A többieknek volt a magán, amit (egyébként 60 éve) államosítottak.

A magam részéről arról beszéltem, hogy pénzügyesek hajlamosak voltak mindig is a virtuálisan kezelt és könnyen mozgatható pénzekkel egyszerűen meglépni, továbbá időnként csődbe is mentek. Gondolom ez a jövőben sem változik, és Mo-n akármilyen galiba van, végső soron mindenki az államhoz fordul. Ezért nem alaptalan az állam igénye, hogy, ha már a kockázat az övé, akkor a nyereség is legyen az övé.

@Halál Bika:
A rendszer már csak úgy működik, hogy azt, aki 1990 után született még nem választják meg. :)
Ettől függetlenül @Din Serpahis: és @..,: által linkelt kalkulátor szerint lehet, hogy nem jársz rosszul, ha most nem engedsz a zsarolásnak. Ebben mondjuk én még kikérném @Kettes: véleményét is, mert nekem úgy tűnik, nem teljesen járatlan témában.
Azért valamit jobb, ha észben tartasz. A rendszer bevezetése még diktatórikusabb volt, mint most a megszüntetése. Nekem pl. most van választásom, de amikor munkavállaló lettem, akkor nem volt.

@hackbard.celine:
Már hetek óta tőzsdeesést vártam. Ez után ugyanis már előbb utóbb emelkedést jön, és lassan lehet keresni. ;)

@Myta:
Ez a rendszer nekem is tetszene. :) Stílusos lenne. ;)

@EgyEmber:
Nem vagyok szakártő, de mivel rám reagálva kérdezted:
Az a rendszer amit leírsz elméletben működik. Valójában az átlagembernek az átlagjövedelemből 10%-kal több hozama lenne, mint ami van, ha legalább ezt megcsinálták volna. Az egész baj ott van (és ezért értem meg a Fideszt), hogy bár az állam kifizette ezt a kamatot, az mégsem az embereknél csapódik le. Ezek után gondolom érted, hogy a részvényekkel még ennél is magasabb hozam keletkezett volna (nem annyira 2-3 mint inkább 13 év után), amit végkép nem értek el a pénztárak.
Szóval ők maguk szerintem megérettek a pusztulásra (nagy átlagban).
Amit írsz a Jobbik javaslatáról, az szerintem is működne amíg nem jön egy MSZP (vagy ilyen felfogású) kormány, és nem privatizálja az egészből a hasznot, az államnál hagyva a kötelezettségeket (mint ahogy ez a rendszer is született). Ettől függetlenül az elképzelésük nekem is tetszik, de ez a lehetőség még a jövőben is nyitva áll.
Amit pedig az izzadásról írsz. Hm. Inkább olvasd el ezt: index.hu/velemeny/menonemmeno/2010/11/26/evtizedekre_tervezni_nem_meno/

eszkep 2010.11.30. 14:23:22

Azért egy ilyen cikkben illet volna megemlíteni, hogy mennyi a magánnyugdíjpénztárk reálhozama: 2,5-2,7%.
Figyelembe véve az inflációt ez tiszta bukás (ui. az állami nyugdíjat az inflációs adatoknak megfelelően indexálják.)

Ráadásul mint "saját megtakarítás", pont az alasonyabb jövedelműeknek nem kedvez ez a konstrukció, hisz "illik majd" nyugdíjbamenetel után gyorsan meghalniuk. (Mostani árfolyamon összegyűlik nekik 6-7 millió forint, osszuk már el pl. 5év x 12hónappal...)

A demográfiai érv is ferdít, hisz nem számol a képzetlen, érdemi munkát végző tömegekkel, akiknek nem lesz meg a nyugdíjjogosultságuk (20 év munkaviszony kellene ehhez). Már most is látható 500 ezer ember, akik semmiféle nyugdíjat nem fognak kapni (ők tehát nem terhelik a nyugdíjkasszát) és akkor még ott van az a 600 ezer ember, aki minimálbérre van bejelentve és emiatt jelképes nyugdíjjal terheli majd a kasszát.

Sunsertes 2010.11.30. 14:23:37

Tizen x éve fizetek mnyp-t és tíz év után felvehettem a hozamot kb 800.000Ft.
Kb 30 éve fizetek nyugdíjat és nem látom mi lesz vele.
Szerinted hova fizetnék szívesebben?

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.11.30. 14:24:31

@bebe tv:

Azt, hogy fogalmad nincs miről beszélsz, betudom a hajnali időpontnak. Az általad felsorolt NYP-ak ÖNKÉNTESEK és nem MAGÁN NYP-ak.

A hozzád hasonló kaffogó tudatlan hangulatkeltő trolloktól száll el az agyam. Legalább arra vennéd a fáradtságot, hogy utánanézz a témának, mielőtt feldobod.

A KÖTELEZŐ.... ismétlem a kedvedért: KÖTELEZŐ nyugdíjpénztári befizetésekről és megtakarításokról van szó, amik igen is többségükben MSZP-SZDSZ holdudvar érdekeltségi körébe tartoznak. A minap volt egy érdekes riport a Kossuth rádióban, ott a 10 legnagyobbról fel is sorolták kinek az érdekeltsége.

Ami az állampapír vásárlást illeti, sok troll ezt is hangosan kiabálja, mert hallotta valahol. Nos ez meg a legnagyobb biznisz, amit ki lehetett találni. Adva van egy KÖTELEZŐEN fizetendő ÁLLAMI járulék, aminek egy részét az államkassza helyett magánkézbe tesszük. Ezt a magánkézbe tett pénzt aztán kölcsönadjuk az államnak kamatra (állampapírt vásárolunk belőle).
Ez kb olyan, mintha a te fizetésed minden hónapban hozzám jönne én pedig kamatra kölcsönadnám neked. Aztán megfejelhetnénk ezt még azzal, hogy a megtakarításodat is odaadod nekem, amit visszaadok kamatra.. ezt párszor megcsináljuk és papíron mindjárt van 1000 milliárdod.. hmm?

Legyen már világos minden droid számára:
1. A KÖTELEZŐ MNYP rendszerét az EU erőltette rá a keleti országokra (és csak rájuk) az elosztó kirovó rendszer kiváltására. - ez nem jött be (nem csak nálunk nem, nem véletlen, hogy OV sok más országgal EGYÜTT lobbizott ez ügyben)
2. Ugyanezen szervezet most elutasította ezen rendszernek a költéségvetésben való szerepeltetését, miközben a válság ellenére a hiánycélokból nem engedett.
3. A nyugdíjjárulék SOSEM a nyugdíj
megtakarításra ment nálunk, hanem az aktuális nyugdíjak kifizetésére, aki mást mond, az hazudik!
4. A KÖTELEZŐ MNYP-ba befizetett pénzzel a MNYP-ak bizonyos keretek között azt tettek, amit akartak. Működési költségre is tellett belőle: Reklám, luxusautó, nyaralás, 5 titkárnő, szép rucik, vacsik, stb-stb. a kutya nem kérdezte meg tőlük mit mire és miért költenek...
Tették ezt könnyedén, hiszen az első kifizetés is csak évek múltán lenne majd esedékes
5. A törvény szerint a KMNYP-rak kifizetéseit az ÁLLAM garantálja. Azaz, ha esetleg ez a díszes kompánia eltapsolja a nyugdíját az embereknek (értsd: Elment működési költségre!) akkor majd az állam garantálja a nyugdíjat.

...na ez a legnagyobb ebben a bizniszben. Egy állami adót kezelek, élek a kamataiból és a befolyt összegből, ha meg elköltöm, legfeljebb az állam majd fizet helyettem. Szerintetek nem jó üzlet?

Tessék már megérteni, hogy az állam most a nyugdíjjárulék azon RÉSZÉT veszi vissza a KMNYP-tól, ami amúgy is csak egyfajta adó volt és sosem megtakarítás. Ergo: visszavesz egy magánkézbe elsíbolt állami adót! (át is nevezi, mint tudjuk, hogy a droidnak is világos legyen)

stratez 2010.11.30. 14:29:14

Az mnypénztárak és a szocik, a kettőjük között nagy az átfedés, folytatják az utóvédharcokat, hiszen az évtized lopási lehetőségének vetettek véget Orbánék. 2500 milliárd forint 12 évnyi hozamán garázdálkodhattak anélkül, hogy bárki a körmükre nézett volna, ráadásul úgy hogy egyetlen fillér nyugdíjat nem fizettek ki ez idő alatt, miközben az állam belerokkant a nyugdíjkifizetésekbe és az így keletkezett költségvetési lyukak hitelekkel való tömködésébe.

Selli69 2010.11.30. 14:29:29

Komolyan, aki azzal a szöveggel jön, hogy "hova tűnt a manyupokból az a sok pénz" gondolkodjon már el azon, hogy ha nem lenne ott valahogy, valamilyen formában, akkor nem fájna rá ennek a pofátlan bagázsnak a foga.
Köszönöm.

TiZ 2010.11.30. 14:29:35

Korrekt, lényegre törő cikk. Én maradok, és a szavazás állásából ítélve, nem vagyok egyedül. :-))) A bizonytalanoknak pedig nagyon jó támpont a döntéshez.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2010.11.30. 14:29:42

@Kálmánbátyám:

Fogd már fel a kis agyaddal, hogy azt a pénzt adja kölcsön az államnak, amit az kötelezően beszedett adóból ingyen odaad neki!!

Szerinted ez tényleg biznisz az országnak?? Hihetetlen apám...

midnight coder 2010.11.30. 14:29:59

@hopihe60: Elég nehéz elhinni hogy ennyire nehézfejűek itt egyes emberek. A jelenlegi manyug rendszer, azáltal hogy állam bácsi hitelből kipengette a delikvensek helyett a felosztó-kirovóból hiányzó pénzt mintegy 10%-kal növelte meg a magyar államadósságot. És ez nem csak azt jelenti, hogy azzal hogy Gipsz Jakab számlájára átutalták ezeket a forintocskákat ugyanakkor ennyivel nőtt a Gipsz Jakabra eső államadósság - amit így vagy úgy az átlagpolgárnak fizetnie kell, de azt is, hogy ez rontott a többi államadósság hitelkamatain is, mivel megnövelte a GDP arányos államadósság mértékét, illetve az államháztartási hiány mindenkori értékét is.
Ami azt jelenti, hogy a Jakab számlájára kerülő 1 forint nem 1 forint adósságot jelentett Jakab számára, hanem sokkal többet. Amit persze Jakab nem érez közvetlenül - csak legfeljebb úgy hogy nincs munkája a szar gazdasági környezet miatt, esetleg szar az egészségügyi ellátás, a közbiztonság, stb.

Kalmár 2010.11.30. 14:30:07

@rulettes: az érdekes, hogy valaki, már csak dafke is tömi pár bankár zsebét, és hagyja elúszni a nyugdíját.
Persze a gyűlölet nagyúr.
Nehéz pillanat lesz, amikor 30 év múlva röhögve eltűnik a pénztár, mint már százszor láttuk.
Akkor majd, feszíthet a büszkeség.....

JuveKrisz 2010.11.30. 14:30:18

@Salata:
Ha 2 éve nem fizettél járulékot az MNYP kasszába, akkor ne csodálkozz, hogy eltűnt 2 millió forint a számládról.
Csak megsúgom, hogy most volt egy gazdasági válságnak kikiáltott valami, ami ettől azért messze volt.
De ennek hatására ha nem volt befizetésed, nem volt miből fedezni a veszteséget. Főleg akkor ha kockázatos részvénycsomagban volt a pénzed, ugyanis volt olyan hogy a részvény alig 30%-át érte a 1 évvel azelőtti árfolyamának.

Látszik a demagóg gondolkodás.
Csak azt nem látod, hogy az rendben van, hogy orvosolja majd a problémát pár évig ez a bezsebelt pénz.
De most évi 900 milliárd az állami rendszer hiánya.
Az Egészségbiztosítás hiány csaknem ugyanennyi.
Mi lesz azután ha elfogy az a közel 3000 milliárd forint?
Az évi államadósság 22.000 milliárd.
Ember! Gondolkozz már.
Ha elfogy az MNYP-ből bezsebelt vagyon nem lesz miből fedezni a hiányt.
2014-re 30%-al nő a nyugdíjasok száma, növekszik a cigányság létszáma, rengeteg a rokkantnyugdíjas.
Egyre kevesebb a bejelentett bér, egyre kevesebb a befolyt járulék.
Akkor ebből szerinted hogyan lesz helyreállítva a nyugdíjrendszer?
Sehogy.

Nemcsak hosszútávon, de még középtávon sem fenntartható az állami rendszer. Annak idején amikor a Horn kormány és Bokros Lajos kitalálta ezt az egészet, egy dologgal nem számoltak. Azzal, hogy a reformok nagy részét nem fogják tudni bevezetni. Ki miatt is? A FIDESZ miatt. Ha a reformok átmennek, most Magyarország legalább Ausztria szintjén, de lehet még jobb szinten állna. Az tényleg más kérdés, hogy elherdálták a szocik a nyugdíjasok pénzét, de szerinted nem ugyanezt fogja csinálni a fidesz?
Dehogynem.
Most elveszi a megtakarításomat, hogy kifizesse a költségvetés folyó kiadásait (nem is feltétlenül a nyugdíjakra költi). Aztán a további befizetéseket nem egyéni számlán tartja majd nyilván, hanem továbbra is munkáltatói nyilvántartást vezet majd. Vagyis megint nem lesz semmi, ami megakadályozza, hogy elköltse a befizetett járulékot. Tehát ugyan arra készülnek.

Ezért én nem adom nekik a megtakarításomat. Ha nem is lesz belőle nyugdíjam akkor sem érdekel. Van még egyéb lehetőség, hogy miként lehet nyugdíjat teremteni. Önkéntes pénztárak, nyugdíjbiztosítás, meg még egyéb megtakarítási forma.

A legnagyobb probléma, hogy a sok demagóg gondolkodású ember támogatja a fideszt. És majd csak akkor fognak észbekapni, amikor már késő lesz. Csak sajnos ez 2-3 évben belül, de lehet még hamarabb be fog következni.
Főleg ha eurót is be akarnak vezetni.

Publius Decius Mus 2010.11.30. 14:30:29

Egy ilyen kis ország nem engedheti meg magának, hogy a költségvetési hiányhoz hozzá kelljen adni a mnyp befizetéseket. De még a híres német nyugdíjasok is állami nyugdíjat kapnak.

Namármost a nyugdíj a 30-as 40-es évek óta létező dolog. Akkoriban egy családnak 4-6 yereke volt (a század elején még 6-10), teljes mértékben biztosítva volt hosszú távra a forrás. Ma már nincs, lehet, hogy akinek nem lesz gyereke, az majd éhezik akármennyi fizetett be akárhová. Odafigyeltetek a mostani válságokra? Minek nagyobb a valószínűsége, hogy egy állam szűnik meg jogutód nélkül máról holnapra, vagy egy pénztár? Aki nem gyereket csinál és mnyp-ban tartja a pénzét az meg is érdemli sajnos.

mojszipupi 2010.11.30. 14:30:52

Akinek még van min 15 éve de inkább több a nyugdíjig mindenképpen maradjon!!! Legyen eszetek! Az állam semmit nem tud garantálni, de még ha garantálná is, akkor is ki hisz nekik?????? Majd visszamenőleg kreálnak egy törvényt és máris oda minden garancia.
A MANYUP-os portfóliók biztonságosnak minősíthetők, és valóban rejtenek kockázatot magukban de nem hosszútávon!!!! Nincs ráció abban ha kiragadunk éveket és azt mondjuk lám mennyi veszteséget termeltek! NEM TERMELTEK MERT NEM REALIZÁLTAM!!!! Csak a relizált veszteség veszteség. 10-15-20 éves távon gyönyörű hozamokat termelnek, ne dőljetek be ennek a dilettáns bandának!

mojoking77 2010.11.30. 14:31:10

Tiszteletem,
Mint ahogy mar azt mas forumokon is megirtam, a legfobb problema, hogy a hozzaszolok javat nem is igazan erdekli maga a problema, csak ismet lat egy jo lehetoseget, hogy kommunistazhasson/zsidozhasson egy jot.
Akik itt kopkodonek, szidjak az elozo kormanyt, gyakorlatilag teljesen feleslegesen koptatjak a billentyuzetet. Semmit nem kell az egadta vilagon csinalniuk, sot orulhetnek, valamikor jovore az allam bacsi meg egy kis zsebpenzt is utal nekik.
Azok, akik viszont ugy erzik, hogy ez nem a legjobb dones volt, szinten gondolkozzanak el egy kicsit. Lassuk be, az orszag bajban van, szukseg van a penzre. Ha szerencsenk volt/van, es tudunk annyit felretenni (onkentes magannyugdij, esetleg hosszabb tavu eletbiztositas), amivel ki tudjuk potolni a leendo nyugdijunkat, akkor jo, nyeljunk egy nagyot, es fogadjuk el, ez van. Tenni ellene sokat nem tudunk, fogjuk fel ugy, hogy segitjuk az allamot.
Ha mindez nem lehetseges, akkor azt kell megerteni, hogy vannak szerencses, es vannak szerencsetlen emberek. Vissza kell menni az allamiba, es megprobalni nem LCD TV-t , meg nyaralast venni hitelbol, hanem azt a penzt valamilyen megtakaritasi szamlara atvezetve felretenni.
Szar ugy, de sajnos ugy tunik ez van.

Blogger Géza 2010.11.30. 14:31:14

@Mészáros Laci: Itt mindkét fő érv hibás.

Egyrészt a demográfián nem változtat semennyi pillér. A rendszer alapvetően úgyis a felosztó-kirovó rendszeren működik, max egyfajta kiegészítést jelentett volna ez a 2. pillér. És hiába mondogatják állandóan, hogy össze fog omlani, nem omlott össze eddig se sehol. A rendszer elbírta a 3 millió feletti nyugdíjast 3,7 munkavállalóval, ez az arány pedig talán még javulni is fog, nem romlani, ha több lesz a munkavállaló. A grafikonok nem mutatják azt, hogy közben a nyugdíjkorhatár is változik, ugye.

Másrészt hiába jön bármilyen új kormány (bár a közvélemény-kutatás alapján erre a leghalványabb esély sincs egyelőre), ha a manyup vagyon átvándorolt a központi költségvetéshez, és abból finanszírozták az adóreformot illetve csökkentették az államadósságot, akkor ezt már visszacsinálni nem lehet, csak ha hirtelen gigantikus mennyiségű hitelfelvételre kerülne sor, és ezt nyilván senki nem fogja választani.

Caprica99 2010.11.30. 14:31:16

@pioker1933: hát persze!
Majd január 31--én zárás előtt 5 perccel hirdetik ki, mikor és hol lehet nyilatkozni!
Ne legyen kétségetek afelől, hogy elintézik minél kevesebben tudjanak nyilatkozni a maradásról!

midnight coder 2010.11.30. 14:31:19

@Kálmánbátyám: Viszont az államadósságot stabilan növelik - amivel alaposan lerontják a mindenkori hitelminősítést.

Homeoffice 2010.11.30. 14:31:26

Hölgyeim és Uraim.
Van másfél hónapunk megdönteni ezt a kormányt.
Azon naiv kommentelőknek akik biznak abban hogy ezt vissza lehet csinálni, szólok, hogy nem lehet.
Ha megkapják a 2700 millárd forintot, akkor elő lehet venni a fehér zsebkendőt és lehet integetni...

Jólfelhúztammagam 2010.11.30. 14:31:32

Aki azt mondja, hogy a magánnyugdíjpénztárak majd ellopják a pénzt, azokat emlékeztetném, hogy az állami nyugdíjkassza üres, míg a manyup pénztárakban 12 év után is megvan mind a 3000 milliárd forint. Ezért is fáj rá a patás törpe foga.

Ha sikerül elvennie, akkor mindkét kassza üres lesz. Persze majd mulat az ország 2-3 évig, de után mi lesz?

ThufirHawat 2010.11.30. 14:31:32

Maradok MNyP tag. Semmi sem biztos, de inkább bízom olyan valakiben, akinek anyagi érdeke a pozitív hozam, mint egy köpönyegforgató politikusban.

kubatov_kommunista 2010.11.30. 14:31:42

A fenti gondolatmenetet én is végigjátszottam és jogos.
a gondom csak a következő:
Ez a kormány már szerintem elköltötte a be sem fojt pénzt, úgyhogy addig fog szórakozni amíg tacsra nem vágja a magánynyugdíjpénztárakat.

Arra mégegyszer nem lesz pénz, hogy egy következő kormány visszapakolja azt amit most kizsarolnak.

A legoptimistább verzió talán az, hogy ha most nem számolodnak fel a nyugdíjpénztárak és ez a kormány eltakarodik akkor egy következő helyreállítja azt a törvénytelenséget amivel ez most revolvereznek a munkaadói rész. Ez a kormány le fogja tojni a törvény de bármilyen törvény is hoz a következő utalni fogja ezt az ominozus 24%-ot. szerintem az EU is kikényszeriti. ha nem törvénnyel oldják meg mert azzal nem tudja akkor járadékkal vagy akárhogy de a következő kormány már utalni fogja azt a pénzt a magánynyugdíjszámlákra. mást nem hiszem.

vernal 2010.11.30. 14:31:51

2 úriember segítségével elkészült 2 nyugdíjkalkulátor, amivel sok, nyugdíjjal kapcsolatos dolog kiszámítható.Többek között: kinek mennyi pénz gyűlne össze a kötelező nyugdíjpénztárában, ezzel szemben mennyit kapna, ha visszalépne az állami rendszerbe, illetve, hogy az összegyűlt összeg hány évnyi nyugdíját fedezné.
Minden mutató állítható a táblázatokban, és már több szakember javítását is tartalmazza.
data.hu/get/3236450/MNYP_tokekalkulato_javitott.xls
data.hu/get/3236440/MNYP_tokekalkulatok_v2.xls

Szabadon terjeszthetőek. Az eredmények magukért beszélnek, és erősen cáfolják a kormánynyilatkozatokat........

arbabar 2010.11.30. 14:31:56

Jó kis dilemma elé állítja az embert ez a szemét kormány,
Ha visszalépek az államiba a zsarolás hatására, akkor jó nagy nulla nyugdijra lehet számitani öregkoromra, mivel az állam úgyis elherdálja a pénzt pár év alatt, az egyéni számlás mese meg egy nagy parasztvakítás
Ha maradok a magánpénztárnál, akkor a meg fel lehetek készülve, h a kormány szivatni fogja a magánpénztárakat, akik lehet, h feladják és bedőlnek, v elmennek
Nem tudom járható út-e, ha lemondok az államiról és inkább keresek külföldön vmi nyugdijpénztárat? Oda nem ér el a kormány lopós keze. Vagy a nyugdijpénztárak miért nem lépnek le Magyarországról és a tagok utalhatnák ki a pénzüket. Jelen pillanatban még egy román, v bolgár székhelyű pénztár is biztonságosabbnak tűnik, mint egy hazai:(

Következő körben szerintem a lakáskasszák pénzét akarják majd lenyúlni és aztán jönnek majd a magánbankbetétek. Már több ismerősömtől is hallottam, h célszerű minden pénzt kimenteni, mivel ugyanaz lesz, mint Argentínában.

Qub 2010.11.30. 14:32:18

Én nem izgulok.. 2015-től 65 év a nyugdíjkorhatár
azaz még min 35 évet kell dolgoznom.. 2028-tól egész Európában a jelenlegi tervek szerint 70 év lesz ez a nyugdíjkorhatár az elöregedés miatt.. Magyarul minimum 40 évet még dolgoznom kell(ene).. Persze 2050-re valószínűleg ez még feljebb fog menni:)
A férfiak átlagéletkora ma Magyarországon legjobb tudomásom szerint 62 év (pár éves adat nem emlékszem pontosan).. Ha véletlenül annyira jól fogunk élni a következő negyven évben hogy ez az átlagéletkor jelentősen megnő akkor sem valószínű hogy megérem a nyugdíjkorhatárt.. Úgyhogy b***k rá hogy mi lesz negyven év múlva és hogy a magánnyugdíjat vagy államit kaphatok-e és az 25-75%-ban vagy 100-0%-ban esetleg 0-100%-ban oszlik meg.. Lényegtelen.. Mindamellett hogy magán nyugdíjpénztári tag vagyok (kötelező és önkéntes is) a fórumokon csak "gazdag rétegnek" titulált igen magas befizetésekkel.. Még negyven éven keresztül csak egy számot látok egy papíron a "pénz" csak elméletben létezik de semmiképp nem férek hozzá.. Számomra a különbség az örökölhetőség lenne egyedül, ha mégsem lesz egyedi számla..

Király Rák · http://konzervatorium.blog.hu 2010.11.30. 14:32:22

@KopaszMercis: Én azt is tudom, mire költi! Vesz még egy szőlőbányát az apjának!! Ezek a cigányok már csak ilyenek.

belekotty 2010.11.30. 14:32:36

index.hu/gazdasag/magyar/2010/11/30/a_fidesz_hazavonzana_az_offshore_vagyonokat/

És ezt ezekután ki hisze le nekik? Mi lesz ha kivetnek a hazahozott pénzekre utólag 98 százalékos különadót, 5 évre visszamenőleg?
Ezek hülyének nézik az embereket? Rogánkával az élen?

moncayo 2010.11.30. 14:32:50

Javaslat fiataloknak, közepeseknek: maradni.
Megoldás: minimálbéren lenni (minimális nyugdíjadó)

Az itt szerzet SZJA és NYADÓ megtakaritást, ami nem nem csak a 10%, hanem a céges 24% megtakarítása is) biztonságba tenni.

Nyitni a bécsi határ mellett számlát, adó vinni, lekötni, vagy osztrák állampapirba fektetni.

Biztosan nem csak biztonságosabb, hanem gazdaságosabb megoldás, mint itthon mondjuk 300.000 után fizetni a 16%-SZJA-t, a 10+24% nyugdíjadót, amiért egy politikus (no meg a szőke liba) azt igéri, hogy amit ma befizetsz azt majd 20-30 év múlva visszakapod. 20 év múlva hol lesznek ezek már? És az igérvény (szóban) egy szart se ér.

kukatr 2010.11.30. 14:32:54

@Hari R. Seldon: Tévedsz. A következő kormány azzal nyerheti meg a választást, ha megÍGÉRI, hogy kármentesíti a magánnyugíjpénztár tagokat. A sok ostoba meg tapsolva ikszel a nevük mellé, miközben még mindig nem történt reform. Aztán lehet még át is lesznek verve.

Ngelina 2010.11.30. 14:33:03

:) Eddig egy hasonló témájú posthoz sem szóltam hozzá de most már nem bírom magamban tartani: nem igazán értem hol van itt a mérlegelés opciója? Sajnos elég egyszerű a helyzet.

Szerintem a bérből és fizetésből élők nagy része az első fizetésekor már biztos volt abban, hogy amit az államtól kap majd nyugdíjas korában, az párizsira is alig lesz elég.
(ld Hofi, még az átkosban:
- miért van a patkánynak négy lába?
- hogy előbb érje el a kukát, mint a nyugdíjas. )

Ez így volt mindig ebben az országban, még az átkos alatt is amikor még az oxigént is dotálták.

Csak az lép vissza,
a)akinek nincs más választása, mert a megtakarított NYp-ban tárolt összeg nem elég 20 évi megélhetésre.

b) az idealisták és az utópistikék, akinek irreális reményei vannak a jövő kolbászkerítéseit illetően (és valószínúleg nincs nyugdíjas ismerősük/rokonuk akinek fillérezni kell erősen).
Az ő reményeik sokfélék de egy dolog közös: azt gondolják, hogy a létminimum megállapításának módja egyszer majd megváltozik és ezáltal a nyugdíjak is megélhetésre alkalmas magasságot érnek el. Például a minimálbérbe belefér majd kényelmesen a havi panel fűtésszámla. Muhaha.

1. Mitől lenne már bármilyen pénz is értékálló?
Pont attól használható eszköz, mert lehet vele játszani. Ha megtiltanák a mesterséges fel- és leértékeléseket (amely aztán valódi le- és felértékelődést von maga után), minden állam csődbe menne és betiltanák a papírpénzt.
Akármelyiket pénznemet nézed, már 10 év alatt kábé ötödére-tizedére vagy még inkább csökken egy egység vásárlóereje.
Ehhez elég tudni, h mennyit emelkedett 10 év alatt egy kiló kenyér v. egy liter tej ára, és a fűtés/áramszámla. És ehhez képest hányszorosára nőtt a fizetésed? (Na ez vicces: a karrierállomások nem számítanak! Kábé ugyanannyit kap friss nyugdíjasként egy volt mérnök-középvezető, mint egy altajisztika-diplomás banki OTP ügyintéző).

2. Mitől csökkenne a jogtalan ingyenélők száma 30 év alatt?
Vajon a 12 purdé az albérleted szomszédjában miből fog élni 40 évesen amikor már min. 5 gyereke lesz és 12 unokája? Naugye, hogy azokból akik visszalépnek most az állami rendszerbe!
Namost, körükben nő a beilleszkedett, tisztességes dolgozó emberek aránya de velük együtt sem lesznek az eltartók annyian, hogy eltartsák a majdani nyuggereket (3 millió?) és a maradék jogtalan ingyenélőt (4 millió ?).

De nem értem, mitől dilemmázik a nép, miért kell napi egy post a témában...???

Tiszta sor, hogy csak az a tiéd amit magadnak összeszedsz. És ha már összeszedted akkor fektesd be ésszel.
(Szomorú az is, hogy mivel sajnos ma már az excrementumot is megadóztatják, itt már nincs szó nyereségről csak veszteség- minimalizálásról.)

Én nem lépek vissza.
Elfogadom, hogy attól még vonják majd a járulékot, de ha nem nyugdíjalap címén nyúlná le az állam a tizedet, akkor kitalálna mást - akkor meg nem mindegy?

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2010.11.30. 14:33:04

Tényszerű kalkuláció, ezaz ami hiányzik ebből a bejegyzésből... oké, hogy maradjak meg minden, de miért is?

Számolja ki nekem valaki, hogy mennyit kell ahhoz a MNYP-be perkálnom, hogy legyen 40 év múlva életképes nyugdíjam!

Lehet, hogy jobban megéri... de a lehet az kevés!
Én abszolút nem hiszek az állami nyugdíjban, viszont úgy ahogy van abban sem hiszek, hogy bárki fog itt nekünk olyan nyugdíjat fizetni, ami bármire jó...

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.11.30. 14:33:21

@egyittlakó: A megszólításod stílusával nem kívánok vitatkozni, az önmagáért beszél.

Arra azért felhívnám a figyelmedet, hogy az első világháború idején Magyarország kül, és hadügyi politikában nem élvezett teljes szuverenitást. Annyit azért még hozzá tennék, hogy a monarchia elitjében egyedül a magyar gróf Tisza István miniszterelnök ellenezte a háborút.

A második világháború idején a valódi jobboldali-konzervatív politika nem támogatta a belépést. Vö. Teleki öngyilkossága, Bethlen szerepe.
Egyébként meg a régióban egészen a német megszállásig Magyarországon volt a legkevésbé abnormális az élet.

De ha már itt tartunk, akkor nyilván Trianon, a padláslesöprések, Recsk, 56 megtorlása nyilván nagyon jó dolgok, amik a magyar baloldal megváltó erejét mutatják.

Amit meg jobboldalnak köszönhet Magyarország: A dualizmus idején végig "jobboldali" kormányzat volt Magyarországon, és évszázadok alatt ez volt a legstabilabb, legbékésebb, amúgy meg gazdaságilag a legnagyobb fejlődést hozó kor.

A két világháború között pedig érdemes megnézni Klebelsberg oktatáspolitikáját. Nemcsak, hogy az elitoktatásban világszínvonalat képviseltünk, de az akkori oktatásirányítás alapvető célja volt az addig analfabétizmusban élő tömegek oktatása is.

Egyébként meg javaslom, hogy olvass több politikai filozófiát, mert az alapján világos lehet Számodra is, hogy mit jelentenek bizonyos oldalak, milyen értékrendet képviselnek bizonyos politikai körök.

Én ez alapján támadom az Orbán-kormány utóbbi intézkedéseit.

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2010.11.30. 14:33:32

A Ratkó-unokákat szokás még GYES-gyerekeknek hívni.

tomwar 2010.11.30. 14:33:34

@Gyurma73:
MIERT biztosabb a MANYUP?

Minek utan elveszik a MAGNTULAJDONOM, megzsarolnak, tarsadalmon kivulinek belyegeznek, stb., meg kerded?
Azok legalabb koszonnek, ha felhivom oket.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.11.30. 14:33:37

Az igaz, hogy csak az állami nyugdíjból nem fogjuk tudni fenntartani magunkat. De senki ne higgye, hogy majd az állam megoldja helyette ezt a problémát! Saját magának kell félretennie, megtakarítania. Legyen az ingatlan, vagy önkéntes m.ny.pénztár, vagy bankbetét. A te jó gazdálkodásodért, takarékos életedért te magad vagy felelős, és nem az állam!

Amnezia 2010.11.30. 14:33:45

Ez megint egy olyan dolog, hogy mi a különbség a zsebtolvaj és a politikus között? Az, hogy a politikusokat Mi választjuk, a tolvaj minket választ. Egy ügyvéd barátommal jelenleg egy kölcsönszerződésen dolgozunk, Mi mint kölcsönadók az összespórolt MNYP-os összegünkkel állam bácsi mint igénylő. Azt gondoljuk, hogy jelen állásban ez lesz az egyetlen megoldás, hogy ne nyúlják le a pénzünket. Ha kölcsön kell adunk, pontosan úgy ahogy ezt Ők is tennék ha kérnénk. De kérjenek ne lopjanak, aztán megint jön majd a kárpótlási jegy?????

Squid 2010.11.30. 14:33:55

Valaki belegondolt már esetleg abba, hogy az államnak mit kell majd fizetnie 30 év múlva?

Lesz cirka 1millió ember akik nem járulék és adócsalók és a többi aki minimálbér után fizet. Na az utóbbiak minimálnyudíjat is fognak kapni, ennek tükrében mégszebb a mnyp rendszer lebontása, mert az lenne az egyetlen mankó nekik. Így marad majd az éhenhalás vagy a tüntetés állami segítségért.

Másrészről senkinek ne legyenek illúziói a mnyp sorsát illetően. A rendszernek annyi és nem a munkavállalók felé történt ultimátum miatt, hanem azért mert a működési költségeiket törvényileg leszabályozzák 0.2%-ra ami mindenképp bedönti őket. (jelenleg cca 0.9% ha jól tudom)

Mellesleg érdemes megjegyezni azt is, hogy tulajdonképp mi is történik a magyar gazdasággal jelen pillanatban!!!

1. Bank és Multiadók
2. Mnyp államosítás
3. Matolcsy elengedi a hiányt 3,5%-ra éves szinten 2015-ig! (ez magában durvább mint a 2. pont)

Mire kell ez a pénz? Mi a tervük? Most akkor nem akarunk csatlakozni az eurozónához? Felmérték mivel fog járni a 3-as pont és mit fog tenni a magyar gazdasággal?

Most tényleg feladták az euró bevezetését? Ezt lehet?

Zsiráfovics Zsiráf 2010.11.30. 14:33:59

@Salata:
"S ahogy lattam Orban Viktort, s neztem milyen jol beszolt Gyurcsanyyak"
Függetlenül a témától és a személyektől, számodra az a menő, hogy ha valaki nem válaszol egy feltett kérdésre, hanem beszól a másiknak?

Rwindx 2010.11.30. 14:36:50

@Schaf:
El sem fogják olvasni amit írtál, nemhogy felfogni. Én is leírtam már párszor erre-arra, de csaka hiszti megy "Az enyém az enyém!"

Ennyi.

Salata · http://www.forintgyengules.blog.hu 2010.11.30. 14:55:20

@Zsir@f: Mar ne is haragudj, de nem tom mit neztel. Eleg diplomatikusan valaszolt a kerdesre, amely valasz soraiban erezheto volt, hogy Ferikem bortonbe fox kerulni. S ha neked az amit mondott, nem volt megfelelo valasz, akkor sajnalni tudlak. S egy ilyen Gyurcsany Ferenc meg arra sem melto, hogy beszeljen vele az ember.
Te nem erezted az elmult 8 evben, hogy szarabb lett az eleted vagy talan te is jol eldegeltel, mert elkoetelezett mszp tag vagy!
Csak egy egyszeru pelda: MSZP 2002ben: Nem lesz gaz aremeles!!!! De az elmult 8 ev alatt 9 szeresere nott a gazfogyasztasom ara, pedig a amai napig ugyanazt a m3 fizetem mivel altalany dijas vagyok.

Tudod e hogy Gy. F. nek vannak MOL reszvenyei nem is keves s a gaz ar emelesekkel tobb millio haszna volt?
Ki is mondta azt meg oszodon, hogy hazudtunk az elmult 4 evben s nem csinaltunk semmit

Mibol lett multi milliomos s milliardos a legtobb mszp es mszp-s kormany tag?

Voros iszap: 10M Ftert vesznek meg milliardos gyarat majd milliardjaik lesznek. Szerinted ez jo? Ez nem lopas?
Miert lett nem veszelytetett a vorosiszap? Mert Gy. F is erdekelt volt benne s nem akart tobb kiadast!!!

Akkor mirol is beszelunk. Ki a tolvaj?
Ennyit errol s nem is akarok ez ugyben tobbet irni koszi

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 14:56:51

@kukatr: Ez lenne az első intézkedése az új kormánynak. A többit rábíznánk az EU-ra.

Hari R. Seldon (törölt) · http://pirateradio.blog.hu/ 2010.11.30. 15:13:51

@Kálmánbátyám: Ha válság van aranyba fektetnek, nem állampapírokba.

Rwindx 2010.11.30. 15:13:56

@vernal:
Ember! Szerinted így számolják ki az állami nyugdíjat? Olyan negatív hozamot számolsz a fizetésre hogy öröm nézni :D:D:D

Aztán szerinted miért 10% az fizetésedből levont mnyp járulék mértéke amikor az csak 8%?

Amellett ha 1%-os béremeléssel és 3.5% inflációval számolsz, akkor az mnyp esetében is látszódik hogy a módszered alapján egész fizetésed elértéktelendik a fenébe mire nyugdíjba mennél. Ami nyilván nem igaz hacsaknem a következő 40 évben az ország GDP-je csökkenne...

Ezek az xls-esek biztosan sok mindenre jók, de az mnyp és állami nyugdíjat összehasonlítani tuti nem, mert mindkettőre fals értéket hoz ki, a valótlan számítási metódus miatt.

Akkor már inkább ez:
www.hrportal.hu/index.phtml?page=nyugdijkalkulator
Ez sem valódi értéket fog adni, de lehet vele játszani és kicsit kipucolt adatokkal lehet következtetni mire mi fog járni. Hát nem azok amik az xls-ben vannak.

M11an 2010.11.30. 15:20:32

Salata és fajtájától mentse már meg valaki ezt az országot!

Salata · http://www.forintgyengules.blog.hu 2010.11.30. 15:33:27

@M11an: Nehogy azt mond te orulnel annak, hogy a fizetesed majdnem 20% at az egeszegugyre koltod, aztan meg fizetned kellene az orvosnak mikor elmesz egy rendelesre mert faj a torkod??????????
Te fovarosi, varosi vagy videki falusi vagy? Te orulsz a gaz szamladnak mikor megkapod mondjuk igy telviz idejen??????

Inkabb a te fajtadtol kellene megmenteni az orszagot meg attol a sok begyepesedett kommunista gondolkodasu embertol, akikkel meg sajnos vitatkozni sem lehet :( ezert olyan az orszag amilyen. Sajnos

2010.11.30. 15:55:49

@Rwindx:
Kiszámoltam az általad javasolt kalkulátorral, amely szerinted reálisabb:
Várható havi nyugdíj nettó: 190 613 Ft
Várható havi Magán-Nyugdíjpénztári járadék: 175 290 Ft
Várható havi Önkéntes-Nyugdíjpénztári járadék: 40 287 Ft
ÉÉS ezt úgy nézzük ám, hogy az állami a kb 75%, a mnyp pedig a 25%, ha jól emlékszem az arányokra. Az állami az egy ígérvény alapján számított érték, a mostani rendszerből kiindulva (amiről tudjuk, hogy össze fog dőlni), míg a mnyp egy ismeretlen hozammal kalkulált valami, de legalább kézzelfogható. Akkor most melyik is a jobb? Ha a xls táblákkal számolok, akkor mégjobb arányok jönnek ki az mnyp javára.
30 éves vagyok, mérnök informatikus, átlagnál kicsivel jobb fizetéssel.

Rwindx 2010.11.30. 16:17:43

@EgyEmber:
Azaz?

Nem tűnik reálisabbnak annál hogy bruttó 200-as fizetésnél 25.000Ft lesz az állami nyugdíjad és 97.000Ft az mnyp-ből származó nyugdíjad?

Az xls-t felejtsd, el, ha valóban mérnök vagy, akkor neked is eszedbe kéne jutni utánanézni az xls képleteinek és azonnal feltűnnie az irreális eredményeinek.

Aztán igen alapban úgy számol (75/25), de ezt elfelejtheted a jövőre nézve. Vagy a 100% államival számolsz, vagy a 25% mnyp-ből származóval. Annyi további csavar mindenképpen van, hogy az eddigi állami befizetéseit senki sem veszíti el akkor sem ha mnyp-ben marad.

Ha szeretnéd hogy tömören fogalmazzam meg az előző kommentem: az az xls manipulatív.

Az állami magánnyugdíjrendszer igérvény. Igen. Miért mi nem az? Fizeted a kötelezőt, majd ha kár ér, nem fizet a biztosító, vagy csak 1 év után, vagy csődbe megy mint a Köbe, pedig megígérte hogy fizet, nem? Fizeted az adódat mert megígérik jóra használják fel. Levonják az mnyp járulékot és megígérik nem költik el, nem mennek csődbe. Veszel egy webáruházban egy terméket, bankkártyával fizetsz arra az igérvényre hogy elküldik neked. Fizetsz sms-ben az autópályamatricáért mert megígérik, nem lopják el a pénzed és tényleg jogosan használod a pályát. Fizetsz a szülésznek mert megígéri egészésges gyereked fog születni komplikációk nélkül. Minden igérvény.

Ez az "amiről tudjuk őssze fog dőlni"... nah, légyszi ne akarj nostradamusabb lenni nostradamusnál. Annyit tudunk hogy problémák vannak a rendszerben, ahogy azt is hogy be lehet avatkozni.

kukatr 2010.11.30. 18:25:03

@Hari R. Seldon: És mégis miből fizetné ki a 2-3000 milliárd forintos 'kárt'? Ezért is volna jó a nyugdíjcsökkentés. A rákövetkező kormánynak nem volna pénze a 'helyreállítás' populizmusára.

Rwindx 2010.11.30. 18:25:10

@Rwindx:
"állami magánnyugdíjrendszer" = "állami nyugdíjrendszer"

2010.11.30. 18:25:14

@Rwindx: Jó, igazad van. Nehéz higgadtnak maradni.
De amikor egyik percben tudni vélem, hogy mit akarok, akkor jön egy másik vélemény, aminek hatására megint gondolkodni kedzek, megint elbizonytalanodom.
Erre mondja azt fidesz, hogy mindenkinek megvan a felelősségteljes döntési lehetősége. Eltekintve a két oldal hazudozásától, a populista semmit mondó szövegeléstől mindkét oldalról, és a zsarolás tényétől, hogy tudna egy átlag polgár, vagy egy most nem akarok senkit kiemelni, de minimális végzettséggel rendelkező valaki felelősségteljes döntést hozni, amikor mi tanult emberek 30 blog, 1000 komment végigolvasása, tanácsadók és közgazdászok meghallgatás után is vitatkozunk, de legalábbis nem is annyira apróbb részletekben nem tudunk egyetérteni? Könnyű ráhárítani a népre, hogy felelősségteljes döntéssel döntöttél. Ez pont ugyanaz a kommunikáció, mint a választási nyereségből levezetett 2/3-os mindenre felhatalmazás, miközben választási program ha volt is, az ország 3/4 biztos nem ismerte, mert nem jár mindenki fidesz nagygyűlésekre, nem olvas pártújságokat, stb. Példa rá én, aki nem vagyok fidesz fan, hagyjuk miért szavaztam rájuk, de azt bizton állíthatom, hogy a szavazatommal nem hatalmaztam fel ilyesmikre. Azonban a számba ad olyasmit, amit én nem mondtam, és soha nem is állítottam. Na de mindegy, ez már egy más téma.
Értem az érvelésed, el is fogadom, nem mondom, hogy nem állítasz igazat, de mivel nem vagyok közgazdász, ráadásul mint arra felhívtad a figyelmemet én sem látom a jövőt, de azt sem tudom eldönteni, hogy mennyire igaz, és így végsősoron ismét nem tudok dönteni, csak a számok alapján. Azt mindketten látjuk, hogy bármelyik megközelítést nézzük ez nem fekete-fehér játék, és rendkívül sok a megjósolhatatlan, független tényező.
Lehet elő kell vennem a mérnöki gondolkodásmódot, és felsorolnom a létező összes eddig elhangzott érdemleges érvet és lehetőséget, majd ezeket bekövetkezési valószínűség szerint beárazni, az egyéni preferenciámmal, és érdekemmel súllyozni, végül a kapott eredményt értékelni. Akkor legalább lesz egy magam számára elfogadható rendszer amiben vizsgálni tudom a lehetőségeimet.

Dr. No 2010.11.30. 18:25:18

A "nyugdíj helyett szülj gyereket, majd az eltart"-elvet propagálók szerintem súlyos tévedésben vannak. Elfelejtik, hogy ez a modell kizárólag a klasszikus nagycsalád létezése mellett működik. A nagycsalád azonban nemcsak érzelmi és erkölcsi közösség, hanem gazdasági egységet is jelent, és mint ilyen, jelenlegi társadalmi környezetünkben túlhaladott. nyomokban a cigány népesség körében található már csak meg, de pont amiatt, hogy a gazdasági funkciója életképtelenné teszi, náluk is erős bomlási jeleket mutat. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a cigányok körében is felbomlott, csak halvány maradványait láthatjuk (és azok is milyen idegesítőek).

Ahhoz, hogy a gyerekem eltartson, ahhoz először is az kell, hogy együtt lakjon velem életem végéig. Ki hajlandó erre manapság? És itt nem csak a gyerekre gondolok.

Rwindx 2010.11.30. 19:55:22

@EgyEmber:
A mérnöki gondolkodást soha nem szabad elrakni, mert utána az ember néha elfelejti elővenni :)

Én nem akarlak meggyőzni semmiről, max arról hogy saját belátásod szerint dönts, és hagyd hogy felültessenek akármilyen indítékból.

Matolcsy ahogy fogalmazott az egyébként ritka nagy taplóság volt. Ilyet nem jelenthetne ki, már-már vetekedik a gyurcsány féle "innen el is lehet menni..." szöveggel.

Őszintén bevallom neked, én sem tudom hogy nekem személy szerint melyik rendszer lesz anyagilag jobb, mert ahogy te sem én sem látom a jövőt, még ha próbálom is azt optimistán szemlélni. Ezért próbálok is ettől elvonatkoztatni, és ebből kifolyólag máshogy közelítem meg a dolgot.

Egyrészt mindenképpen tudom üdvözölném ha az államadósságunk jelentősen csökkenne, ami a befektetők szemében biztonságosabbá tenné az országot, ez pedig stabilizálná a Forintot, és az ország további finanszírozhatóságát, aminek közvetve a lakosságra is kedvező hatása lenne, több vállalkozás => több munkahely, magasabb fizetések. A devizahitelesek is megkönnyebülhetnének. Mindezek egy pörgőbb gazdaságot, pozitív visszacsatolást jelentenek az országra nézve, így rám is.

Másrészt végiggondoltam azt hogy mi lett volna akkor ha 97-ben nem hozzák meg az mnyp-re vonatkozó jogszabályokat. Ez esetben most nem 8% mnyp + 0.5% munkavállalói nyugdíjjárulékot +24% TB járulékot fizetnék, hanem 8.5% munkavállalói nyugdíjárulékot +24% TB-t, tehát ugyanott lennék. A 97-es állapotokhoz képest nem buknék egy fillért sem, mert azt a pénzt akkor is beszednék tőlem nyugdíjjárulékra. Az azóta keletkezett hozamot pedig szépen kérni fogom egy önyp számlára és adóznom sem kell utána, (ezt a fenyegetők elfelejtik megemlíteni) de nyugdíjat kapok onnan is.

Harmadrészt mit végiggondolva én mit vártam a fidesztől. Van néhány konkrétum, de alapvetően azt hogy induljunk már el valamerre, mert ami itt eddig történt az sok minden de nem előrelépés volt,a véget nem érő igérgetések, az újabb és újabb díjak járulékok, adók tervének bejelentése. A nyakkendőadón még azóta is röhögök amikor eszembe jut, a különadón kevésbé. Úgy tűnik a régi "bevált" gyakorlatok nem működnek, már kitapasztaltuk őket és pórul jártunk. Jó ha van aki új utakat keres. Persze az arcból mindenképpen vissza kéne venni ott pár embernek, főleg ha az emberekkel próbálnak kommunikálni, mert azért ez így nem megy hosszútávon, de rövidtávon sem.

Én kb ezekre jutottam. Ezek alapján hoztam meg az én saját döntésem. Persze van még pár részlet, de az úgy már nagyon hosszú lenne, így sem rövid. A fő csapásirány ennyi.

2010.12.01. 09:15:32

@Dr. No: Ebben van valami. Hiszen manapság, ha nem akar a fiatal (lásd én) a szüleim nyakán élni (per pillanat ismét én), akkor előbb utóbb, de inkább előbb vagy felveszek b*szott nagy hitelt, amit aztán nyöghetek, vagy átmegyek okosba, és addig spórólok, amíg legalábbis már meg fogja érni egy kis kiegészítő hitellel is (jelenleg folyamatban), vagy a harmadik lehetőség az, hogy albérlet, és amellett, ha még mindig vágyom saját lakásra (amit majd egyszer én is továbbörökíthetek), akkor emellett 4x annyi ideig de tovább gyűjtögetek. Emellett félreteszek a saját nyugdíjamra, stb. Ebből az lesz, hogy nem marad arra pénzem, hogy nagy dolgokat tervezzek (pl nagy család, amihez azért nem ártana egy nagy ház is, meg elég anyagi "fedezet"), vagy épp a szüleimet segítsem. Szüleim meg a másik oldal, van egy viszonylag nagy házuk, amit kb saját kézzel építettek, egy életművük van benne. Érthető, hogy amíg élnek, nem akarják eladni. Persze majd ha meghalnak (ami ha hosszú életűek lesznek, kb nem sokkal az előtt lesz, amikor én nyugdíjba megyek), akkor öröklöm a házat ( a testvéremmel együtt). Visszatérve a gyerekvállalás/család gondolathoz. Én jelen helyzetemben 30 évesen napi 10-12 órázom, majd hazajövök és itt folytatom, illetve hétvégén is külön projekt. Nem sírni akarok, mert ezt vállaltam, ezért keresek "jól". Ha nem csinálnám, akkor nem aggódnék most sem a pénzemért, mert kb nem lenne miért. Emiatt ugyanakkor én nem vállalnék most be egy párkapcsolatot sem, mert én abban hiszek, hogy egy kapcsolat nem csak a szexről, meg a reggeli közös kávéról szól. Gyerek meg ilyen felállásban őrültség, azzal foglalkozni kell, nevelni, játszani vele, oktatni, kirándulni, mesét olvasni, stb, stb... Persze lehetne erre ott az annyuk, de nekem épp az intelligensebb csajok jönnek be, azok meg szintén karrieristák, nem is akarnak még gyereket ennyi idősen.
Ha viszont olyan igazi vidékifajta együttélős nagycsalád lenne, akkor a nagyszülők és szülők rengeteget tudnának segíteni. Bár aszem talán ez is változott. Az én nagyszüleim pl több gondoskodást igényelnek sajnos mint egy gyerek az egészségük miatt. És ma ez a jellemzőbb. Mire az ember nyugdíjba megy, amikor unokákkal, dédunokákkal foglalkozhatna örülhet ha nem kell kórházban töltenie a fél életét, és van még két "egészséges" perce egy nap. A nyugdíjkorhatár kitolásával ez egyre rosszabodik.
Szóval jó lenne az a nagycsalád dolog, de ma már nem működik. Viszont valóban ez egy elég komoly probléma.

bebe tv 2010.12.01. 09:15:51

@Schaf: Ezek után nekem már világos, hogy nálad van
totális black out ( németül Finsterniss ). Úgy látszik van
akinél bejön az agymosás de annyira, hogy már arra
sem emlékszik, hogy az OTP MNYP kinek az oldalán
van. Nem is tudtam, hogy a Csányi az MSzp-SzDSZ
kegyeltje.
Azt sem tudtam, hogy a Generali, Allianz és társai mind
MSzP-SzDSz érdekeltségek. Fogadjunk, hogy ezt is a
a fogszabályozós Selmeczi-től hallottad, és akkor kez-
dett egy kicsit derengeni. A világ összes nyugdíjpénz-
tára érdekes módon állampapírokba és részvényekbe
fektet be. Ezek szerint az amerikai német stb. nyugdíj-
kasszák mind faszkalapok. Nem tudom kinőtt-e már
az összes toll a hátadon, de azt kívánom neked és a
hozzád hasonló összes zászlólengetőnek, hogy élje
meg azt az időt amikor majd 35-40000 Ft nyugdíjat
hoz neki a postás.
PS: Az iskolába nemcsak tízóraizni menni kellett volna.
Üdvözlöm a tanáraid. Egyébként a nick namedből
ami magyarul "Birka" már sejthettem volna, hogy
ki osztja megint a tudományt. Ami engem illet, a
bebe tv nevet azért választottam, hogy egy szinten
lehessek az elvtársaiddal.

EgyEmber (törölt) 2010.12.01. 09:15:54

@Rwindx: Köszönöm a válaszokat. Én is ezt fogom tenni.
Egy dolognak még utána kell járnom: az önyp-ék mögött is van valamiféle garancia alap, meg valamilyen tőke biztosíték? Azoknak a törvényi szabályozása és felügyelete is ugyanolyan "szigorú", mint az mnyp-ké? Mi történik, ha egy önyp bedől? Mert azért jelenleg erre is van némi esély. Mi olyankor az eljárás? Elvileg ugye az én pénzem az egyéni számlámon ott van különféle papírokban, tehát az nem veszhet el. Ilyenkor át lehet irányíttatni egy másik pénztárba? Igazából, amíg a zárószavazásra sor nem kerül, addig még abban sem lehetünk biztosak, hogy az önyp-k változatlanul működnek majd tovább, mivel a kormánynak az ilyen irányú elképzeléseiről is csak most legutóbb lehetett ilyesformán hallani (most épp támogatják, sőt meg akarják erősíteni). De ugye az utóbbi pár hónap törvénykezéséből levont tanúlság szerint, a végszavazásig még bármi megtörténhet, akár 180 fokos fordulat is. Ha optimisták (vagy épp naivak) vagyunk, akkor azt mondjuk, hogy áááá ilyet úgyse tenne. Ha viszont továbbra is kiigazításra lesz szükség, és megint hirtelen pénz kell (mondjuk 3 év múlva), akkor ez lesz a következő nagyobb vagyon, amihez könnyen hozzá tudnak nyúlni. Persze lehet, hogy ez már túlparázás a részemről.

gC 2010.12.01. 09:16:03

@Qub: Csak aztán ügyelj majd, hogy nehogy tovább élj, mert az átlag azért 62 ám, mert relatíve sok férfi meghal viszonylag fiatalon (kb. 50) és lehúzzák az átlagot. Tudod a számtani átlag már csak egy ilyen trükkös dolog, és érzékeny a szélső értékekre.

EgyEmber (törölt) 2010.12.01. 10:05:31

@bebe tv: Raádásul egy szó sem esik az önkéntes nyp-kről, pedig azok sokszor rosszabb hozamokat is érnek el, legalábbis, amikor én egyszer megnéztem. Ugyanolyan költségesek, ugyanúgy külföldi és belföldi magánszemélyek állnak a tulajdonosi háttérben. Legutóbb épp a kormány is öngondoskodásként az önyp-ket hirdette. Szóval ezzel jönni a fidesznek, hogy azok mszp pénztárak újabb logikai bukfenc. Egyedül abban van ráció, hogy míg az egyik valóban kötelező (de azért közöttük váltani lehetett és portfóliót is lehetett választani), addig a másik valóban teljesen önkéntes, egyéni döntés.

Rwindx 2010.12.01. 13:03:33

@EgyEmber:
Az ÖNYP-k hasonló szerkezetűek mint az MNYP-k, még nekem is pár dolgot meg kell néznem velük kapcsolatban, viszont az államtól olyan szinten függetlenek hogy neked közvetlenül (önkéntesen) kell rendezned velük az egyéb befizetéseidet, és te határozod meg a mértékét is. Emiatt én úgy vélem hogy az állam ehhez mint pénzforráshoz nem fog nyúlni, ha ehhez hozzányúlna, akkor azt hiszem onnantól minden mindegy, ugyanis bármit vihetne, lakást, autót, ékszert, kp-t. Ezt pedig kizárt dolognak tartom.

Azt azért ne felejtsd el, amit mondtam csak a reálhozamot lehet átvinni majd az ÖNYP számlára az MNYP számláról, nem az egészet!

enmar 2010.12.01. 21:41:25

Info:Én már nyögdíjas vagyok /művészeti korkedvezmény/úgy hogy van tapasztalatom a mny pénztárral kapcsplatban.
Az állami 75% mellett a mny-tól kapNÁM a 25%-ot.
Kapnám,ugyanis csak egy összegben vehettem fel!
Az így kapott pénz 5 /azaz öt/ évre fedezi azt a bizonyos
25%-ot!
Ügyes mi?
Én az átlépés mellett döntenék.

EgyEmber (törölt) 2010.12.01. 21:41:35

@Rwindx: Igen azt tudom. :(

bebe tv 2010.12.01. 21:41:40

egy ember:
Olvastam a hozzászólásaid és azt veszem ki belőle, hogy te is aggódsz az mnyp-ben levő pénzedért. Nincs szándékomban védeni az MNYP-ket de, hogy mennyi-
re nem hülyeség arra a szlovákok, az összes balti állam a példa, ahol ugyanilyen konstrukcióban működik mint nálunk.
Azaz egy részéről a járulékoknak lemond az állam és az
megy az MNYP-be. A csehek gazdaságilag és bérekben is sajnos jóval előttünk járnak. Ők most akarják ugyanezt a konstrukciót bevezetni. Tehát van benne ráció. Úgy látszik, hogy csak mi vágjuk mindig taccsra azt ami pedig működött.
Tehát egyértelműen kiviláglik, hogy a jelenlegi kor-
mánypárt választások előtt igért egy bazi nagyot, de
nem volt mögötte fedezet. 500 milliárd-al marad
több a magas jövedelműek zsebében ez hiányzik a
költségvetésből. A regnáló hatalom a legegyszerűbb
módját választotta, az általa generált lyukak betömé-
sére. Rátenyerel a 3000 milliárdra.
Ahogy kivettem a hozzászólásaidból még nincsenek gyerekeid. Nem tudom, hogy mennyi a jövedelmed de félő, hogy mivel gyermektelen vagy 2011-től kevesebb lesz a borítékodban. Ha figyeled a híradá-
sokat, nap mint nap újabb barba trükkel állnak elő.
A legújabb amit eszes Gabika a nyugdíjőrző nacsal-
nyik mondott, lehetséges hogy 500 milliárdot a
kasszák elloptak. Tiszta pszihológiai hadjárat folyik.
Az emberekben mindaddig kételyt ébreszteni, amig
maguk is el nem hiszik amit odafenn kiötlöttek.

ave 2010.12.02. 08:28:27

En fontolgatom, hogy nem kellene adoadnom allambacsinak a magannyugis penzem.

Az alabbi problemaim vannak ezzel:
-Vajon hanyan maradnak? Elegen maradnak-e ahhoz, hogy a penztarak mukodni tudjanak? 200 tag ugyebar valoszinuleg edeskeves egy 10fos penztari "admin" szervezethez.
-Be kell mennem valami nyomorult hivatalba.

Az, hogy a Matolcsi mit iger nekem 30 ev mulvara, az nem erdekel, hisz o is tudja, hogy addigra alulrol fogja az ibolyat szagolni. Nem tudom leverni rajta, akarmi is lesz.

Világszám 2010.12.02. 17:03:01

Magánnyugdíjalapok létrehozását mérlegeli a cseh jobbközép kormány - derült ki abból a nyugdíjreform-tervezetből, amelyet a prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium dolgozott ki.

Hmmm, megy Orbán Viktor a közeljövőben Prágába?

Világszám 2010.12.02. 17:03:06

@enmar: Ez érdekes. Már nyugdíjas és magánnyugdíjpénztári tag? Kimondottan kérték az embereket, hogy az, akinek nem jön össze 20 év az ne lépjen be. Ezért nem volt kötelező az elején. Miért lépett be? Hülye volt?

Rwindx 2010.12.06. 08:54:41

@bebe tv:
"Ők most akarják ugyanezt a konstrukciót bevezetni. "

Ez nem igaz, nem ugyanazt a konstrukciót vezetik be. Egyrészt jóval kisebb mértékű a hozzájárulás aránya (8-10% helyett 3% az első 9 évben), ami jelentősen csökkenti a veszélyeket, és mivel a hiányt velünk ellentétben kezelni kívánják mielőtt úgy járnának mint mi, cserébe a 10 és 20%-os ÁFA helyett egységes 19%-os ÁFA-t vezetnek be. A keletkező ÁFA többletbevételt arra szánják, hogy kifejezetten ebből finanszírozzák az költségeket.
Magyarul szólván megmondták az árat. Minden kifli, tv, benzin stb vásárlásból valamennyi arra fog folyni hogy a mnyp rendszerből fellépő hiányt ellensúlyozza. Tehát fedezetet képeztek rá. Ha nálunk is mondjuk 30%-ra emelték volna az ÁFA-t, és a fellépő hiányt abból fedezték volna, akkor most nem lenne ebből probléma. Csak kérdés az emberek mit szóltak volna a méretes ÁFA kulcshoz...

bebe tv 2010.12.07. 08:54:42

@Rwindx: Arról, hogy az egykulcsos ÁFA-val kizárólag a az állami nyugdíjkasszából kieső részt akarják pótolni, nem hallottam. Természetesen az államkassza deficitjének mértékében természetesen a nyugdíjpénztár hiánya is szerepet játszik. Mindenesetre a kezdeti időkben átirányított 3% nincs arányban a 10%-os ÁFA kulcs 19-re emelésével. Tehát azon túl, hogy a kieső 3%-t kompenzálják, a kedvezményes kulcs emeléséből befolyó + bevétel döntő hányada az egyéb hiányokat lesz hivatva kompenzálni. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy annak ellenére, hogy Csehországban kb. 20 %-al magasabbak a jövedelmek az árszínvonaluk is kb.
annyival magasabb. Nálunk, ha figyelemmel kíséred e témával kapcsolatos kommenteket, akkor azokból az is kiderül, hogy nálunk az aktív munkavállalók kb. harmada minimál bérre van bejelentve. Ennél fogva
tehát, úgy nyugdíjjárulékot mint szja-t is kevesebbet
fizetnek be., ami természetesen hiányzik a büdzsének. Nem tudom a cseheknél mekkora ez az arány de félő, hogy a mienkénél jóval kisebb. Egyébként úgy veszem észre, hogy az egykulcsos szja nem szűri ki a minimálbéreken történt bejelentéseket. Pl. erre Szlovákia ahol az általános egykulcsos 19% szja és ÁFA ellenére dolgozók sokasága továbbra is minimál béren van bejelentve. Egyszerű matematika az egész.
A munkáltatónak még mindig olcsóbb a saját 19%-al megadóztatott nyereségéből a pluszt kifizetni, mert a nyereségéből zsebbe fizetett összeg után nem kell tb
járulékot a dolgozója után fizetni. Ez biztos információ, mert rokonaim élnek a Felvidéken, akik
közül jó néhányan ugyanebben a cipőben járnak.
Azt se hagyd számításon kívül, hogy a jövőre kieső
500 milliárd Ft amivel a magas keresetűeknek kedvez a 16%-os egykulcsos adó az nem minket gyarapít.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.07. 12:22:16

@Mészáros Laci: a demográfiai érv pont a Te állításod szerint helyes, hiszen az nem arról szólt hogy nem az fog történni mint amit leírtál, hanem arról, hogy ha már most megtakarítást képez a mindenkori kormány az eljövendő helyzetre, akkor jobb ha azt a piacon megforgatva nagyobb haszonnal teheti vissza az eljövendő inaktívainak. Ezért aztán a mindent egy kalapba és a külön kasszán növelhető megtakarítás összehasonlítás a kérdés. Illetve szerintem nem az.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.07. 15:16:36

@Legelő Őse:

a demográfiai érv azért hamis, mert a nagyra értékelt megtakarítás PÉNZ, amit viszont nem lehet megenni, ha a népesség csupa nyugdíjasból áll.

az öreg napjaimra félretett PÉNZ tényleges értékét az a GDP fejezi ki, amit öreg napjaim idején az akkor aktív népesség megtermel, pontosabban ennek a GDP-nek az a része, amiről az aktív népesség hajlandó lemondani az öregek javára.

enmar 2010.12.07. 15:16:41

@Világszám: Ha hülyeségnek lehet azt hívni,hogy arra gondoltam:
egyáltalán nem biztos az hogy a művészeti korkedvezmény megmarad,akkor vállalom.

enmar 2010.12.07. 15:16:50

@Világszám: Másrészt viszont 1990 és 2010 között kb. egész pontosan 20 telt el. Ki is a hülye?

Világszám 2010.12.07. 15:30:47

@enmar: AZ nem, de megmondták, hogy minimum 20 év kell.

Világszám 2010.12.07. 15:31:43

@enmar: Kötelező manyup 1998 jan 1-től van, az pedig 12 év. Akkor azt mondták, hogy a 47 éveseknek biztosan nem éri meg és a 37 éveknél fiatalabbaknak ajánlják, a köztes állapot pedig talán. Tehát te vagy a hülye.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.12.08. 10:30:41

@Mészáros Laci: komolyan nem értem hogy ez miért válasz...egyszerűsítsünk már egy kicsit. A két képlet között - tehát hogy van mnyp vagy nincs - a te olvasataodban tehát nincs különbség? vagy nem értem komolyan, A demográfiai érv azt jelenti , hogy csökkenő aktív befizető mellett fokozatosan növekvő inaktívak vesznek ki rendszerből pénzt. Éppen ezért irreleváns hogy a jövőbeni eszközeink mennyit érnek - illetve remélem nem kevesebbet - mert a fontos az, hogy van-e erre a célra elkülönített alap, amiből a demográfiai problémából adodó többletkiadást fedezni lehet. Ha vannak mnyp-k, akkor van ilyen alap - és az piaci szinten gyarapszik, ha nincsnek mnyp-k akkor nincs ilyen alap. Amit te írsz azért nem pálya, mert az állam kezességet vállal a mnyp-k megtakarításaiért is a befizetők felé. A lényeg a megtakarítás helyen és a módján van.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.08. 16:35:58

TFH elöregszik a társadalom, folyamatosan csökken az aktív népesség.

-- nincs manyup -- a felosztó-kirovó rendszerben állandó járulékkulcs (csökkenő járulékbevétel) mellett csökken a kifizetett nyugdíjak nominális összege. a nyugdíjasok nyomorognak.

-- van manyup -- a megtakarítási számlákon összegyűlt pénz megjelenik az áruk piacán, ugyanazon a piacon, ahol a (csökkenő számú) aktív réteg is szeretne bevásárolni.

enmar 2010.12.08. 16:41:23

@Világszám: 1998-ban 32 éves voltam.

enmar 2010.12.08. 16:46:25

@Világszám: Másrészt a "kötelező" manyup nem volt szabadon választható hanem mint a neve is mutatja kötelező volt,tehát nem választhattam hanem be kellett lépnem ha akarom ha nem mert kötelező volt.

enmar 2010.12.08. 16:55:04

A lényeg pedig nem az hogy melyikünk a hülye,hanem hogy a saját példám alapján /h csak 1összegben vehettem fel/ erős a gyanúm h
1. azt a lóvét amit a zemberek befizettek finoman szólva
saját zsebbe vándoroltatták.
2. ebből következtetve tovább- senki semmilyen pénzt nem fog belőle látni,ha csak úgy nem hogy az állami garancia valahogy érvényesíthető lesz.
az 1.-re a válasz meglesz január végén,a 2.-ra még várni kell kicsinyég.

Világszám 2010.12.08. 19:14:11

Mindig az zavar, ha szopatni akarnak. Nem nagy dolgokkal, aprókkal. Csak a kirendeltségen lehet maradni. Miért, meghatalamazást miért nem adhatok a manyupnak? Kocsit, lakást is el lehet adni meghatalmazással. Csak azért, hogy szopassanak. Elsőre senkinek sem volt kötelező, csak, ha azután álltál munkába, én 37 voltam, és nem volt kötelező, nyilatkozni kellett, hogy akarom. Az államban sosem hiszek. Van életbiztosításom, nyugdíjelőtakarékosságom, sőt rgyéb befektetésem is. Nem hoznak nagy pénzt csak az infláció körülieket. Függetlenül attól, hogy nem manyuposok, és az állam mit adott, ami követte az inflációt? A kincstárjegyek úgy ahogy, na és? A nyugdíj semmi esetre sem volt ilyen.!

2010.12.10. 13:31:50

Ez a cikk akkor készült, amikor a kormány még nem mutatta meg a foga fehérjét, és nem fenyegette meg a maradni akarókat azzal, hogy annak ellenére, hogy legálisan és folyamatosan évtizedekig dolgozik, és utána a cége fizet járulékot (bárminek is nevezik), nem fog nyugdíjat kapni, csak amit magának befektet.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása