Véleményvezér

vv

Balhé Berlinnel

2011.01.04. I 105 komment I Címkék: fidesz multik nemet kulpol

Éppen akkor idegenítjük el az egyik legfontosabb szövetségesünket, amikor a gazdasági kiszolgáltatottságunk és a soros EU-elnökségünk miatt a leginkább szükségünk lenne a segítségükre.

Magyarország meghatározó német befektetői, valamint a hozzájuk csatlakozó osztrák, francia és holland vállalatok közösen fordultak az Európai Bizottsághoz egy beadvánnyal, melyben a magyar válságadókat kifogásolják, és azt kérik, hogy a Bizottság „győzze meg a magyar kormányt a befektetőket érintő törvényes keretek stabilitásának jelentőségéről és bírja rá Budapestet a jogtalan terhek visszavonására”.

Bár Orbán Viktor már megmondta, hogy felesleges Brüsszelbe szaladgálni – értsd: a magyar pozíció úgysem fog változni –, azért nem ilyen egyszerű a helyzet. A vállalatok panasza ugyanis legalábbis részben meghallgatásra talált, és egy tegnap megjelent interjúban már a német gazdasági miniszter is kritizálta a válságadókat. Berlin pedig sokkal veszélyesebb ellenlábas lehet, mint Brüsszel.

Miért különleges Németország?

A Magyarországra érkező külföldi befektetők közül messze a németek a legjelentősebbek, ahogyan első számú exportpiacunk is Németország – nyilván nem meglepő, hogy a külföldi országok közül gazdaságilag elsősorban Németországtól függünk. A hagyományosan erős magyar-német viszony egyik jellegzetessége az elmúlt húsz évben az volt, hogy a sűrű mikroszintű kapcsolatok állandó védelmet nyújtottak a makrószintű feszültségek kezelésében. Magyarul: lehetett bármilyen rossz a viszony a két kormány között (lásd Orbán-Schröder ellentét, majd a Gyurcsány-Merkel viszony), ez nem befolyásolta a kapcsolatok lényegét, mert az itteni német vállalatok mindig gondoskodtak arról, hogy Berlin soha ne távolodjon el igazán hazánktól.

Ráadásul a német nagyvállalatok mindig próbáltak „jó külföldiek” lenni. Először is nagyon sokuk hozta Magyarországra regionális központját. Másodszor, szemben más országok befektetőivel (például a sokat emlegetett keleti széllel), nemcsak tőkét hoztak, hanem nagyon komoly tudást és technológiát is. Végül, de nem utolsó sorban a németek mindig is igyekeztek jó „vállalati polgárokként” viselkedni: elfogadni a magyar játékszabályokat. Szemben másokkal, a német vállalatok, illetve a kereskedelmi kamara szinte soha nem kritizálták az aktuális magyar kormányt, és csak nagyon ritkán adtak nyilvános „tanácsot” a magyar gazdaságpolitikának. Egy szó, mint száz, könnyű volt velük együtt élni.

Mindezek miatt különösen nagy súlya van, ha ezek a vállalatok összeállnak és a magyar kormány ellen fordulnak.

Forrás: KSH, Külkereskedelmi termékforgalom, 2010. január–október


Valóban a külföldi cégeket sújtják-e a válságadók?

A probléma lelke a válságadó. Pontosabban, amit válságadónak nevez a kormány, de persze időközben kiderült róla, hogy nem a válság idejére szánják, hanem annál sokkal hosszabb távra. A németek vállalatok most azt állítják, hogy ez a sarc a külföldi tulajdonú cégekre lett kihegyezve, és azon belül is a német vállalatoknak kell rendkívül nagy terhet viselniük.

Ennek az állításnak a második fele már csak a német vállalatok magyarországi súlyából adódóan is igaz: ha Magyarországon bármi a nagyvállalatokat sújtja, az nagyon jelentős részben bizony a német nagyvállalatokat fogja sújtani. Lehet ez ellen ágálni, de biztos, hogy a magyarországi válságadók önmagában csak emiatt nem támadhatóak Brüsszelben. Persze, hogy mi következik ezekből Berlin számára, az egy másik kérdés (erről majd később).

Az állítás első fele, miszerint a válságadók a külföldi cégekre lennének kihegyezve és azokat aránytalan mértékben sújtanák, egy kicsit bonyolultabb. Ha megnézzük az egyes szektorokra kivetett válságadókat, azok feltételei valóban úgy vannak megfogalmazva, hogy láss csodát, tényleg a külföldi tulajdonú vállalatoknak kell megfizetniük az adók nagy részét. Különösen a kiskereskedelmi láncok kapcsán feltűnő ez, és persze a legtöbb bankadót is nyereségarányosan a külföldi bankoknak kell fizetniük. Ugyanakkor a törvényben természetesen sehol nincs kimondva, leírva, hogy a külföldi vállalatok lennének az elsődleges célpontok. Persze mi, akik itt élünk és látjuk, halljuk a kormány kommunikációját, tudjuk, hogy a vád teljesen nyilvánvalóan igaz. Nem azt mondjuk, hogy a külföldi vállalatok kipécézése önmagában jó vagy rossz, csak azt, hogy a kormánynak tényleg ez a célja.

panel management


Milyen következményei lehetnek?

Amennyiben az Európai Bizottság valahogyan bizonyítaná, hogy Magyarország az EU egyik alapelvét megszegve kifejezetten a külföldi tulajdonú vállalatokat sarcolja, úgy az óriási politikai kudarc mellett jelentős anyagi veszteséggel is számolnia kellene a magyar kormánynak. A Véleményvezérnek fogalma sincs, hogy mi egy ilyen kimenet valószínűsége, de az eddigi kommentárok alapján alapesetben valószínűleg csekély.

A nagyobb fejfájást a várható berlini reakció jelenti. A német kormány ugyanis abban az előnyös helyzetben van, hogy ebben az esetben úgy védelmezheti a német nemzeti érdeket, hogy eközben az Unió alapértékeinek védelmezőjeként lép fel. Ha tehát a német kormány el akarja verni a port Budapesten, akkor uniós alapelvekre hivatkozva ösztönözheti például az Európai Bizottságot a vállalatok által kezdeményezett eljárás szigorú lefolytatására. Ráadásul Berlin helyzete most még kényelmesebb, hiszen nyugodtan kapaszkodhat a magyar kormány által gálánsan felkínált megannyi más lehetőségbe is, mint amilyen például a médiatörvény. Minden jel arra mutat, hogy bőven lesz még magyaráznivalója Szijjártó Péternek.

A Független Hírügynökség kérdésére a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság úgy tájékoztatott: a kormány tudomásul vette, hogy a külföldi nagyvállalatok az EU-n keresztül szeretnének nyomást gyakorolni a magyar kormányra az extranyereséggel bíró ágazatokra kivetett válságadó miatt. "A kormány e nyomásnak a magyar lakosság és az ország érdekei miatt természetesen nem fog engedni" - írják. A válságadókra az ország pénzügyi stabilitása és a költségvetés egyensúlya miatt van szükség. "A kormány azért döntött a válságadók mellett, mert semmiképpen sem a lakossággal kívánja megfizetetni az elmúlt 8 év rossz politikájának árát, amely az államadósságot felduzzasztotta és az országot gazdasági és szociális válságba sodorta" - olvasható az állásfoglalásban. A válságadó mértéke és az adóztatottak körének meghatározásakor az volt a fő szempont, hogy azoktól kérjék a többletteher vállalását, akiktől lehet, vagyis a kivételes profittal rendelkező szektoroktól. Ezek az energiaszektor, a távközlési és telekommunikációs szektor, a kereskedelmi láncok. Ezen okok miatt a válságadók bevezetésével járó vitákat a kormány vállalta, vállalja - zárul az állásfoglalás.

Forrás: Független Hírügynökség


A magyar kormány nagyon furcsa stratégiát választott. Éppen akkor idegenítjük el az egyik legfontosabb szövetségesünket, amikor a gazdasági kiszolgáltatottságunk, a soros EU-elnökségünk vagy éppen a rengeteg belső változás miatt a leginkább szükségünk lenne a segítségükre.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1116001 2011.01.04. 09:21:43

Orbánék szerintem ott szúrták el a dolgot, hogy a válságadóból sima adót csináltak. Ha csak 1-2 évig kellett volna ezt fizetni, gondolom simán lenyelték volna a multik, egy nagyon pici morgás mellett.

De SZP úgyis megmagyarázza a dolgokat a népnek, hogy tulajdonképen a ballib befolyás miatt van az egész.

9mmPara 2011.01.04. 09:23:09

Semmi gond. Egyrészt Szijjártó imád megmagyarázni, másrészt ott van tartalékban Ágh Péter, akinek a képességei hónapok óta nincsenek kihasználva. Sőt, ha minden kötél szakad, Rogánt is elő lehet kotorni újra.

ja reklama 2011.01.04. 09:32:56

és akkor a szegény német kancellárasszonyozást nem is említettük:(

pollio 2011.01.04. 10:18:38

Olyan német cégek is reklamálnak, ahol valódi hozzáadott érték készül, és nem kereskedelmi meg biztosítási cégekről van szó? Az Audi és a Mercedes nem szerepel a listán, mert őket semmiféle különadó nem sújtja, nagyon helyesen, mert ők valódi, kézzelfogható hozzáadott értéket termelnek, ami a külkermérleghez pozitívan járul hozzá. Az összes többi viszont a külkermérleghez negatívan járul hozzá, egyrészt rengeteget importál, és semmit nem exportál, másrészt a magyar munkavállalók ott elköltött pénzét (kiskereskedelem!) a külföldi anyacéghez profitként kiszivattyúzza. Ezért cserébe kapunk néhányezer munkahelyet. Biztosan megéri ez az országnak? Nyilván nem. Az ellenzék legnagyobb érve az a néhányezer munkahely, amit ezek a cégek létrehoznak. Jelentem, ha ők nem lennének a piacon, akkor a megfelelő profilú magyar vállalatok tudnának terjeszkedni, és ők ugyanúgy létrehoznák azokat a munkahelyeket, csak a vásárlóknak egy magyar hipermarketben elköltött pénze bennmarad a magyar gazdaságban, mert a tulajdonos itthon fog a profitja után adót fizetni. Hátmég ha magyar termékeket rak a polcra, ami környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból sem utolsó, hogy nem többezer kilométerről rengeteg benzin elégetésével és légkörbe pufogtatásával nagy kamionokkal hozzák ide a GMO zöldséget. Mindenki jól jár, kivéve persze a szeeegéény külföldi hipermarketláncokat... Szívem szakad meg értük!

sztd 2011.01.04. 10:29:36

A nyomásgyakorlást természetesnek gondolom, ez az élet velejárója. Bár a magyaroknak általában alacsony a konfliktustűrő képessége, ehhez szerintem jobb hozzászokni. A német vállalatokról nekem is jó véleményem van, de látni kell, hogy értelmes piaci szereplőnek nem tetszik, ha fizetni kell valamiért, amiért eddig nem kellett, és akkor sem tetszik neki, ha tudja, hogy ez az igény jogos.

Berlin lehet, hogy nyomást gyakorol, de nem nagyon tehet mást. Ha az nem szabálytalan, hogy az ottani sör csak német vízből készülhet (ill. két francia patak is felkerült a listára), akkor szerintem az sem, hogy véletlenül a szolgáltatószektorokat tömegesen adóztatják, minél nagyobbak, annál jobban.
Ez biztosan nem fog a kapcsolatok romlásához vezetni. Ha mégis, akkor az azt jelenti, hogy eddig is gyarmatként kezeltek minket, és ez után is ez a szándékuk.

Hogy miért most jött el a balhé (fizetés) ideje? Nos, nem Magyarország akarta azonnal leszorítani a hiányt, hanem pl. a németek ugye?

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.01.04. 10:35:29

Sajnos teljesen jogos a cikkben összefoglalt meglátás.

Alapvetően, azt nem tartom gondnak, hogy a külföldiekre hegyezték ki a válságadókat. Meg azt se lenne szabad elfelejteni, hogy itt milyen SZEKTORokról van szó. Kvázi monopolhelyzetben levő szereplőkről beszélhetünk, akik hatalmas nyereséget tudtak realizálni.

A másik dolog az, hogy nem nagyon tudom, honnan lehetne az IMF hitel visszafizetésének idejére bevételhez jutni. Mert itt erről van szó. Persze annyira szar a kormány kommunikációja, hogy ezt a nyilvánvaló indokot meg se említik.

Amúgy meg úgy viselkedik a kormány, és a kormánypárt, mint az elefánt a porcelánboltban. Nem a meghozott intézkedésekkel van a probléma többségében, hanem az ezeket kísérő lenéző és arrogáns bicskanyitogató stílus miatt.

Lehet azt mondani, hogy az ancien régime emberei gerjesztik pl. a médiatörvény keltette galibát, van is benne elég nagy igazság. De ha a magyar kormány csak egy Szijjártót meg egy Lázárt tud erre válaszul kiállítani, az maga a szegénységi bizonyítvány.
Lánczi András említette a minap, hogy a jobboldal egyszerűen nem foglalkozik a külfölddel. Nagyon igaza van, hozzátéve, hogy ilyenkor megelégszenek az itthoni felhatalmazásra hivatkozni.
A felhatalmazás itthon persze hatalmas. De ez kint nem érdekel senkit és semmit. Kint ez egy - hitelesség-deficittel küzdő - tagállam kormánya. Egy a sok közül. Pont leszarják a kétharmadot meg a fülkeforradalmat.

Ha ezen a hozzáálláson sürgősen nem változtat a kormány, nagyon megnézheti magát, meg mi is magunkat, mert ezzel még az alapvetően vállalható és támogatható célkitűzései is rendre falakba fognak ütközni, és nem számíthat jóindulatra. Remélem, az EU elnökség módot és alkalmat ad a sorok rendezésére.

munkagep 2011.01.04. 10:58:02

@pollio: a komment első felével még egyet is tudnék érteni, a második fele azonban nem felel meg a magyar valóságnak. A magyar cégek tendenciózusan egyrészt akkor sem fizetnek adót ha megtehetnék, másrészt ők többnyire Ciprus, Málta és egyéb jól csengő helyekre szivattyúzzák ki a pénzt, bár az később részben valóban visszajön.

Lássuk már be, hogy a külföldi cégek nem az ördögtől valók, hanem a piaci versenyt hozzák be. Ennek a fogyasztók érzik meg legjobban a hatását, mert ezért olcsók az utált hipermarketekben is a termékek.

zfuly 2011.01.04. 11:46:26

@pollio: Kieg: a Bosch szintén nincs a listán, nekik is van 4 gyáruk Magyarországon! Egyébként ugyanaz a kör, valódi hozzáadott értékkel.

A német kormányt nem értem. Ha itt sikerül védeni az álláspontunkat, az nekik nem jó. Hacsak Merkelék nem saját konszernjeiket akarják nyakon csapni, hogy tessenek dolgozni, nem sírni. Ami ugye nem lehetetlen forgatókönyv, tekintve, hogy sok-sok állami pénzt felmarkoltak különféle okokkal.

A kommunikációnkat javítandó pedig ki lehetne emelni, hogy a LEGNAGYOBB német befektető vállalatok (Audi, Bosch, Mercedes) nem sírnak - tehát tényleg nem a német vállalatok ellen megy a sarc.

bádogos 2011.01.04. 11:46:29

@pollio: Na, akkor megint egy kis alap közgáz:

"Az összes többi viszont a külkermérleghez negatívan járul hozzá, egyrészt rengeteget importál,..."

A magyar kereskedelmi cégek legalább annyi importárut forgalmaznak, ha náluk vásárolsz (ugyanazt a fogyasztói kosárt feltételezve), az ugyanúgy befolyásolja a külkereskedelmi mérleget.

"... a magyar munkavállalók ott elköltött pénzét (kiskereskedelem!) a külföldi anyacéghez profitként kiszivattyúzza."

Nem. Csak a kereskedelmi árrés mínusz költségek, azaz a fennmaradó hasznot viheti ki, miután megfizette az erre eső vállalati nyereségadót. (Kereskedelmi cégek általában nem kaptak adókedvezményt.)

"... mert a tulajdonos itthon fog a profitja után adót fizetni."

A külföldi kereskedő is itthon fizet adót (ld. fent).

nyafnyaff 2011.01.04. 11:46:36

@munkagep: "Ennek a fogyasztók érzik meg legjobban a hatását, mert ezért olcsók az utált hipermarketekben is a termékek. "
Hát nem nagyon gyakran jársz vásárolni, mert én a kis maszek boltokban olcsóban és jobb minőséget vásárolok nap mind nap a TescoExpresszhez képest. A maszek termelőtől 180-t veszem a liter tejet és nem 256-t a 9 dc fehér színű vizet. A péksütikről nem is beszélek.

zfuly 2011.01.04. 11:46:45

Ha teljesen pontosak akarunk lenni, azt kell mondjuk, hogy tényleg szektorokat kapott el a kormány - történetesen olyan szektorokat, ahol alig van hazai szereplő.
Ez pech...

Kéretik gondosan magyarázni Brüsszelben!

Ps: ettől függetlenül pofátlanságnak tartom a válságadót.

mr_gubahwr 2011.01.04. 11:46:51

@pollio: vagy demagóg vagy naív vagy amikor azt mondod, hogy ha egy vállalat magyar tulajdonú, akkor az majd itthon is fog adózni, meg majd csak magyar terméket rak a polcaira. ugyanúgy fog adót optimalizálni, mint bármely más tulajdonú vállalat. A multik nem profitként szivattyúzzák ki a pénzt, hanem transzferárakkal, meg egyéb kamu költségekkel. Az Audi meg a Merci majd akkor fog nyavajogni, ha letelik az államilag dotált időszakuk és Kedves Vezetőnk kitalálja, hogy akkor most róluk nyírjunk le még némi válságadót, hiszen évekig pofátlan mértékű állami támogatáscsomagot kaptak. A külkermérleges megállapításoddal amúgy én is egyetértek.

orient 2011.01.04. 11:46:56

@pollio: A kereskedelmi cégek akiket említesz a példádban töredékét képezik a multiknak akik itt termelnek, munkát adnak és tudást, technológiát, termelést hoznak ide. Lásd szolgáltató központok. Lehet kritizálni őket de alapvetően szüksége van az országnak rájuk. A példád sántit mert sajnos a multik nem szeretnek oda menni ahol kiszámíthatatlan, populista dilettáns kormányok vannak. Lehet említeni az Audi - Mercedes párost azonban hiába nem fizetnek extra adókat sajnos mivel látják mi megy hidd el ők sem tapsolnak örömükben. Ahogy te is leírtad sajnos ezekre a cégekre szükség van mert a magyar GDP több nagy részét ők lapátolják össze, az exportot is, és az agyon istenített KKV-knak akik az emberek jelentős részét alkalmazzák sajnos belőlük élnek. Te mit szólnál hozzá ha gazdag gyerekként a suliban a csóró vagánycsávók minden reggel elvennék a másik gazdag gyerekek uzsonnáját és pénzét, igaz téged nem bántanának mert te "jó fej" vagy, de a hozzád hasonlókat igen. Biztonságban éreznéd magad? Tetszene attól még amit a haverjaiddal csinálnak, ha tőled nem is szedik el? NEM! És sajnos így gondolkozik a többi multi is. Talán nem mennek el de 100% senki sem fog idejönni új, mert ahogy profitot termelne azonnal elvennék tőlük, hülye lenne. Vagy tudod bizonyítani az ellenkezőjét? Sajnos nem és más sem ezért a büdös életbe nem jönnek majd ide.

Másik példa a Telekom. Lehet anyázni , fikázni...stb. de a szolgáltatás és technológia amit kiépített az elmúlt évtizedben húzóerő a magyar gazdaságban. Ahol nincs jó hálózat, gyors és versenyképes, internet, telefon...stb. ott gazdasági fejlődés sincs. (pl. Mercedes gyár azért jött ide Románia helyett mert infrastruktúra jobb itt, hiába lett volna olcsóbb ott..). Sok szolgáltató központ azért jön ide és közvetetten jelentősen növelte e gazdaság versenyképességét ezzel.

A telecom nem csak alkalmazottai, de háttértevékenységet és egyéb szolgáltatásaival együtt KÖZVETLENÜL 5000! azaz ÖT EZER embernek ad munkát jelenleg. KKV-kal és egyéb bedolgozó alvállalkozókkal együtt ez a szám a többszöröse lehet akik belőlük élnek. Valóban megéri tökönrugdosni őket pár milliárdért. Van fogalmad róla mekkora kárt tesz ez a kormány az országnak? Ez rég nem a Tesco-ról és SPAR-ról szól barátom. Itt nagyon komoly veszteségeket szenved az ország aminek Orbán és teljesen dilettáns csapatának fogalma sincs! Mindez ismétlem pár milliárd forintért, de méginkább a populizmusért mert lehett villogni mi megszoppattuk a multikat. Akiknek a 90% semmi kárt nem okoz az országban a 10% aki okoz azt meg le kéne nyelni a 90% miatt, mert ez az ország , az emberek és MUNKAHELYEK érdeke. De zorbánékat nem izgatja mert úgy is a nyuggerekre, rokkantakra, más segélyen tengődőkre építik ezt a rendszert és az ő szavazataikra, nem az ország jövőjébe és növekedésébe!

Ui.: A multiknak legjobban mélyen benyaló országok produkálják a legnagyobb gazdasági növekedéseket a világban és ott növekszik az életszínvonal a legmeredekebben (Kína, Szingapúr...stb.) Szingapúrban pl. a multik nagy része szolgáltató központ ami a magyar paraszt gondolkodás szerint semmi, mert nem termelés, más okosabb országokban pedig rájöttek már hogy a 21. század húzó iparága és ahol több van ott élnek majd jobban. Fizikailag nem állítanak elő semmit, viszont szellemi termékeket nagyon keményen és az a mi századunkban sokkal többet ér életszínvonalban mint a fizikai termelés. Most alapozza meg a kormány végső leszakadásunkat a világ fejlett részétől. Lesz itt még nagy szopás amiért megint lehet a multikat hibáztatni, csak az igazság az hogy pont a hiányuk fogja kiváltani nem pedig az ittlétük.

_X_ 2011.01.04. 11:47:05

@munkagep:
ilyen kommentet akartam én is írni, 100%ig egyetértek.

Én dolgoztam magyar és multi cégnél is. Vajon melyikben dolgoztam "szürkén" melyikben fehéren? Sztem mindenki tudja a választ, mert ez nem egyedi eset... Lehet a nagy multi cégeket utálni, de ők legalább bejelentik a munkaerőt és nem minimálbér+boríték (vagy minimálbér elhagyása) komboval nyomják többségében. + ők jobban bánnak a munkaerővel tapasztalatom szerint.

Másik oldalról meg nem látok nagy különbséget pl. egy magyar OTP és egy külföldi Bank között. Az OTP és ugyanúgy megpróbálja a legtöbbet lehúzni az emberekről, hiába NAGYMAGYAR bank.

bádogos 2011.01.04. 11:47:09

A "válságadó" filozófiájáról:

Az erkölcsi háttér: A külföldi nagyvállalatok tulajdonosai természetesen nem szivarozó kövér nagytőkések (ezt legfeljebb a kommunisták, meg a "jobboldal" rájuk kísértetiesen hasonlító butábbik része gondolja így), hanem részvényesek tömegei, köztük különböző befektetési és nyugdíjalapok, amelyek a nyugat-európai középosztály megtakarításait kezelik. Ők pedig (már aki egyáltalán gondolkodik rajta), nem érti, miért nekik, akik körültekintően gazdálkodtak a pénzükkel, kellene megfizetniük Magyarország felelőtlen gazdálkodását. Amikor bármelyik nyugat-európai (most éppen a német) kormány fellép, az ő érdekeiket védi, teljes joggal - ezért választották meg.

A "ne-az-emberekkel-fizettessék-meg" ostoba propaganda duma. Természetesen mindig mindent az utolsó fillérig az emberekkel fizettetnek meg - a kérdés csak az, hogy kikkel. A terhek tologatásában a mindenkori magyar kormányok mindig is nagy spílerek voltak, országhatáron belül is (aktívak-inaktívak, családosok-egyedülállóak, stb. - aszerint, hogy éppen kitől akartak szavazatot vásárolni). Most megpróbálják a saját hülyeségünk költségeit a külföldre lapátolni, azoknak meg még van képük ellenállni. :)

Egy állam természetesen meghatározhatja, hogy milyen adók mellett működhetnek náluk a vállalatok, de a visszamenőleges adókivetés erkölcstelen, mert lehetetlen előre kalkulálni vele, a sarc bizonytalan ideig való fenntartása pedig szétveri azt az üzleti bizalmat, amire bármilyen normális gazdasági környezet épül.

A mértékről: Magyarországon a válságadók teljes összege meghaladja a teljes vállalati szektor által befizetett "normál" nyereségadó összegét, tehát nem valamiféle ráadásról van szó, hanem arról, hogy néhány önkényesen kipécézett szektor szereplőire hárítjuk a céges adók nagy részét (szándékosan nem neveztem nyereségadónak, a kereskedelemben pl. veszteséges cégeknek is fizetniük kell).

manager2008 2011.01.04. 11:53:45

@pollio: Ha vásárlóként nézed a dolgot, akkor el kell ismerned hogy a német kereskedőcégek sokkal olcsóbban hozzák be a különböző import termékeket, pld. az extra szűz (olasz) oliva olajat (amit mi nem is termelünk) mint mondjuk a CBA.
Sokszor a TESCO-t is megverik az áraikkal.
Összehasonlítva ugyanazt a terméket, egy csomó kereskedelmi lánc áraival, akkor a legmagasabb , pofátlanul magas árakat a magyar láncoknál lehetett megtalálni. Az akciókról nem is beszélve.
Ha egy faluban vásárolsz a Coop -tól, a 4 km re lévő TESCO helyett akkor sokkal rosszabbul járhatsz.
A verseny szükséges, ne kábítsuk egymást ezzel a magyar tulajdonú hülyeséggel, ezt a meccset profitra játszák, persze ez is olyan mint a póker, blöffölni lehet, és aki beveszi az úgy járt..

orient 2011.01.04. 11:56:15

@_X_: én dolgoztam magyar cégnek (első munkahely) informatikusként. Minimálbér. Kértem én jelentsen be rendesen, válasz: nem lehet mert nincs rá pénz magasak az adók, járulékok. Értem én ok, 2 hétre rá látom tulaj jön a 3 éves BMW-je mellé vett egy új Mercedes-t. Csak úgy. Hát ha bejelentene mindenkit valszeg ez nem menne igen, de korántsem a csőd szélén álló kft volt. Persze így több a haszon. Próbaidő alatt felmondtam. Pár év múlva hallottam APEH ellenőrzésen buktak, le kellett húzzák a rolót. Nagyon sajnáltam őket. Csak az a baj hogy a cégek többsége továbbra is így megy. Mellesleg a minimálbéres fekete munkáért beültettek egy szar irodába ahol 12 órát, és hétvégéket kellett dolgoznom. A multinál 2x annyiért, HIVATALOSAN, jó körülmények között, 8 órát dolgozok. Na ennyit a geci multikról. Köszönjük Viktor.

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2011.01.04. 12:01:23

Nem lehet, hogy a német tiltakozások (válságadó+média) hátterében pont az a néhány cég áll, akit hírbehoztak a Brüsszelbe rohangálással?

Mennyire demokratikus, ha egy kisebbség, igaz gasdaságilag igen erős kissebség, képes egész államokat, szövetségeket mozgatni a saját érdekében? A sajtó mennyire független tőlük? Ez nem sérti a demokráciát?

Az ismert történelmi példák alapján a demokrácia akkor szokott haldokolni, amikor a polgárok közötti vagyoni különbségek drasztikusan megnőttek. Most is ebben az állapotban lennénk?

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2011.01.04. 12:14:27

Tudjátok mi a baj?
Már több kommentben szerepelt a napokban,hogy a külföldi "nagy" államok multijai mennyit élősködnek rajtunk és nekünk nincsenek multijaink. Az a baj,hogy mi kicsik vagyunk, és ezt nem vesszük észre. Itt hőbörgünk, de esély sincs arra, hogy elfogadható áron magyar cégek vegyék át a magyar piacot, ráadásul ugyanúgy importra szorulnánk és külföldi terméket kellene behozni. Az árak meg magasabbak lennének,mert a magyar mezőgazdasági termékek előállítása drágább ,ezért veri az olcsó külföldi (árban, a minőség meg 100 emberből 99-nél sosem számított).

Annyira el lett cseszve 1945. után a mezőgazdaság,majd az ipar, hogy veszett fejsze nyele... :/

pizsama 2011.01.04. 12:14:29

"azoktól kérjék a többletteher vállalását, akiktől lehet"

khm, akkor talán nem egy, a magasabb jövedelműeket előnybehozó adózást kellett volna bevezetni, kéremszépen. Mert ezzel az szja 'csökkentéssel' a foglalkoztatottak kb. 20-30%-a járt jól, az átlag alatt kereső gyermektelenek tutira szívnak! Ahogy a multik megadóztatása is rajtuk fog csattani, hiába hirdetik azt, hogy 'nem a zemberektől akarjuk elvenni'. Arra kéne már ráébredni odafenn, hogy nem csak a bevételi oldalt kéne megreformálni, hanem az állami kiadásokét is, és bár nem lehet számottevő az összeg, de kezdhetnék pl. saját magukon. Szerintem egyik-másik politikus teljesen elveszítette a realitásérzékét, és fogalmuk sincs milyen lehet ma, akár csak átlagjövedelemből megélni.

Igen, azoktól kell adókat beszedni akiktől lehet, viszont azoknak kéne visszaosztani akik megérdemlik, akik tényleg rászorulnak, akik a maguk módján előrébb szeretnék vinni ezt az országot. Nem az élősködőknek, nem az ügyeskedőknek, nem a holdudvarnak és barátaiknak, hanem a becsületes adófizetőknek, és elsősorban csak nekik!

orient 2011.01.04. 12:14:36

@régészbúvár: Akkor leülhetsz egyes:

"a demokrácia akkor szokott haldokolni, amikor a polgárok közötti vagyoni különbségek drasztikusan megnőttek. "

A komcsik alatt szinte nem volt vagyoni különbség az emberek között. Az valóban a demokrácia mintája volt. De megnézheted az összes többi diktatúrát is. Ugyan ez. USA-ban és nyugateurópában is van jelentős különbség az emberek életszínvonala között és fizetésekben is, azonban még a lépcső legalján levők sem élnek szarul, csak rosszabbul mint a fentiek. Ez a demokrácia. Ahol nincs demokrácia meg mindenki vegetál kb. egy szinten. Más kérdés USA mennyire demokratikus mondjuk, mert nem az, de szabad piac és gazdaság van ami a legfontosabb eleme az életszínvonalnak. Egyébként a diktatórikus kínában is a cégeknek és gazdaságnak óriási a szabadsága. Ezért nőnek. Magyarország pont ezzel megy szembe, mint mindig magyar ember tudja hogyan kell tönkretenni magát. 1000 év történelme ezt ékesen bizonyítja. Ugyan azokat a hibákat követjük el amiket a múltban csak szinte még rosszabul. Senki sem tudja jobban tönkretenni a magyar népet mint saját maga, ez az igazság!

Szerintem alapvető fogalmakról, társadalmakról, rendszerekről, történelemről olvass pár évet mielőtt véleményre nyitod a szádat, mert ezzel sok embert tévútra vezetsz a környezetedben is.

szőketisza 2011.01.04. 12:14:43

@_X_: "Másik oldalról meg nem látok nagy különbséget pl. egy magyar OTP és egy külföldi Bank között. Az OTP és ugyanúgy megpróbálja a legtöbbet lehúzni az emberekről, hiába NAGYMAGYAR bank." Ez így igaz. De jó lenne végre, ha mindenkiben tudatosulna: az OTP NEM magyar bank. A tulajdonosok csaknem 80 %-a külföldi! Ugyanolyan multi, mint a többiek, csak éppen a legmagasabb díjakkal és a legmagasabb nyereséggel.

gányolás (törölt) 2011.01.04. 12:21:41

Láthatóan nem igen izgatja ennek a szélsőséges megmondóblognak a szerzőit a valóság és a szavazógépben is azt sugalmazzák: a csúnyagonoszorbánsátán a külföldi cégeket szivatja a különadókkal. Miközben ez nettó és bruttó hazugság. A különadó nem szelektál, az bizony a magyar cégeket is eléri - csak ők futkorásznak Brüsszelig sikoltozva, hanem tudomásul veszik, hogy a Gyurcsány-rezsim alatt betegre kaszálhatták magukat, s ez tkp. csak egy kis törlesztés, vissza az államnak, népnek. Még igen nagyvonalú is, szinte semmi ahhoz képest, amit el kéne venni ezektől a cégektől.

Egyébként ha ezeknek a cégeknek annnnnnnnnnnnnnnnnyira nem éri meg a bizniszelés, akkor szép és nagy a pálya, nyugodtan kivonulhat a Telenor vagy mit tudom én, mondjuk a TESCO a magyar piacról, vagy a SPAR vagy az OBI. És van helyette más cég, mondjuk magyar is - akik bizonyára örömmel veszik majd, hogy csökkent a konkurencia és betöltik a megnyílt piaci rést, ha megéri nekik azt betölteni. De nyilván megérné, hiszen ők nem sikítoznak Brüsszelig reggeltől estig. Ráadásul ezek majd magyar cégek lesznek, tehát a profitot se viszik ki az országból.

Mindenki nyer vele tehát. Szevasz TESCO, bye-bye SPAR!

Severus 2011.01.04. 20:56:17

@pollio: Lehet, igazad van sokmindenben, de ez nem ilyen egyszerű.

A magyar kereskedelmi láncok semmivel sem forgalmaznak kevesebb importterméket, sőt... Meglepődnél, ha megvizsgálnád a CBA és a Tesco terméklistáját...

Ha az a kép alakul ki Magyarországról, hogy ellenséges befektetői környezet, akkor nem fognak idejönni a "hozzáadott értéket" előállító cégek. Azokról nem beszélve, akik mindkettőt csinálják, pl. Y-Gomi csoport, ami a Connexissel a SEI-vel meg kitutdja milyen cégekkel közös konszernven működik. Ezek egyszerre nyújtanak call-center szolgáltatást és végeznek szoftverfejlesztést is. Igen, Magyarországon is. Debrecenben beköltöztek a régi böhömnagy Dohánygyárba, és ahol addig melósok tekerték a nikotint éhbérért, most sokszázan keresnek annyit, hogy minimum középosztályi életnívót tudnak biztosítani a családjuknak. Na, ha a szolgáltatási szektort elkezdik fingatni, mert "nem állít elő hozzáadott értéket", akkor az ilyenek nem jönnek ide, mert nem éri meg az egész cégcsoport minden tagjának a leányvállalatát itt létrehozni. Summa summárum, az ilyen különválasztás a posztindusztriális korszakban nem túl bölcs. Ritka az a vállalat, amelyik nem vesz részt a szolgáltató szektorban is.

ZOH 2011.01.04. 20:56:19

@pollio: az egyik érintett multinak vagyok alvállalkozója és elég csúful érintene, ha elunnák a balhézást és inkább keresnének egy közeli jogállamot maguknak

persze akkor kimehetnék Münchenbe tovább alvállalkozni, de úgy 4-5 nyugdíjasnyi pénz helyből ugrana csak miattam, egyetlen adófizető polgár miatt

Walter Melone (törölt) 2011.01.04. 20:56:28

már most több itt működő cég csökkentette az aktivitását, és tőkét vont ki a magyar gazdaságból.

ebben a meccsben orbánéknak csak a szopóálarc marad.

minél előbb észreveszik annál kisebb lesz a szívás....

Táskás Tóni 2011.01.04. 20:56:31

@gányolás: Igazad van és Illés építsen az Orbán bányák köveiből gátakat a határok mentén, olyan lesz,mint a Kínai Nagy Fal. Úgyis keleti szél fúj a delejes ember szerint.

pizsama 2011.01.04. 20:56:34

Távközlési cégekről nekem is van jó sztorim.
Dunántúli kisvárosban a 2000-es évek elején kb. 3 szolgáltatón keresztül lehetett internethez jutni. Volt a matáv infrastruktúráját átvevő utód, aki lassú ISDN vonalat adott, de legalább olcsón. Volt egy gyorsabb vonalas internetet biztosító kisvállalkozás (ami azóta csődbe ment), valamint egy másik kisebb cég, aki a korábban kiépett kábeles televizó rendszerén kezdték meg a szolgáltatásukat, természetesen az ISDN-nél drágabban. Sokáig ez a drága, kábeles net érte meg jobban, mert sokkal kevesebb probléma volt vele, és az ISDN-nel szemben baromi gyors volt. Teltek múltak az évek, a magyar tulajdonosú kábelnet-szolgáltató jól elvolt, nagy haszonnal tette zsebre az előfizetői pénzeket, jól tartotta magát és alkalmazottait, közben a hálózat üzemeltetésére, fenntartására és fejlesztésére minimálisan költött csak, éppen annyit, hogy ne érje meg átmenni a telefonvonalas konkurenciához. Aztán egyszercsak jött a matáv-utód céget felvásárolta egy külföldi vállalat, és fejleszteni kezdték a rendszert, jó sok pénzt beleőltek, és hipp-hopp lett baromi gyors ADSL internet a városban. És a nép, az istenadta nép bizony szép lassan kezdett elpártolni a kábeles internettől, mert kb. azonos áron, de jobb szolgáltatást (garantált sebesség, feltöltési sebesség) kapott a pénzéért. A magyar kezekben lévő, és évekig jól élő kábeles internetet szolgáltató társaság meg most csak kapkod, próbálja magánál tartani az előfizetőket. Úgy 2 röhögve hagytuk ott őket, mert rendszeresen gondok voltak a szolgáltatással, és a garantált 64k-s letöltési, illetve a maximális 256k-s feltöltése sebességet se tartottuk túl jónak. Ennyit az aktuálisan épp helyzetben levő magyar cégek tulajdonosainak hozzáállásáról, tisztelet a kivételnek!

orient 2011.01.04. 20:56:40

@gányolás: Akkora barom vagy hogy azt tanítani lehetne. Telenor helyett nincs más magyar. D.Telecom helyett sincs. Nem is lesz jó ideig. Nem a Tescoról és SPAR-ról szól ez az egész csak a hozzád hasonló gondolkodásra képtelen, politikusuktól teledumált emberek szajkózzák a betanult szöveget. Kifejtettem itt korábban, nem a Tesco-t, Spar-t és néhány ilyen céget vagy bankokat sajnálja az ember. Ők elmehetnének nyugodtan, hanem azokat a a multikat akik igenis termelnek itt, és nincs magyar aki a helyére lépne. Hiába közvetlenül nem érint egy multit az adó, közvetve mindet érinti. Te itt az emberek 90% munkahelyéről beszélsz barátom, bár gondolom nehéz megérteni, hogy a gazdaság FŐ részét adó cégeket, vállalatokat nem szokás sem pofán vágni , sem fenyegetni közvetve (audi-mercedes...stb. akiknek a biztonságérzetét nem fogja növelni ez a környezet). Nem is beszélve azokról a cégekről akik be sem teszik ide a lábukat majd ez miatt, de komoly termeléseket hoznának ide. Gondolom szar egy mercedes-ben vagy Nokia telefonban azt olvasni Made in Hungary. Csak a maradék kevés embernek akinek van munkája is veszélybe került és a hőn áhított foglalkoztatáson is csak rontani fog ez a politika.

Szécsényi terv úgy baromság ahogy van. Nem szabad cégeket állami szinten támogatni erőteljesen. Egy alacsony adó és járulékrendszer kéne amiben a cégek nőhetnének állami segítség nélkül is, ez így megy minden fejlett és jól működő , jóléti gazdaságban. Ez megint a kormány sógor koma-pajti támogató programja lesz csak semmi más...

orient 2011.01.04. 20:56:43

@gányolás: Ja és a sötétséged, hozzánemértésed a matolcsyval vetekszik:

"És van helyette más cég, mondjuk magyar is - akik bizonyára örömmel veszik majd, hogy csökkent a konkurencia és betöltik a megnyílt piaci rést, ha megéri nekik azt betölteni. "

Igen ennek amagyar cégek örülnek és te is mivel versenytárs hiányában mindent 10x áron adhat majd mert vagy nála veszed meg többszöröséért, vagy sehol. Ha lesz egy magyar mobil szolgáltató percenként 500 forintért vagy kifizeted, vagy kidobod a telefonod. Persze hallom már sötét válaszod nem kell annyit pofázni, valóban csak a jó és olcsó telekommunikációt elsősorban nem mari néninek az érdeke, hanem a gazdaságnak és cégeknek akik milliókat költenek számlákra és ahol szar és drága rendszer van ott az iroda bezár és átmegy oda ahol normális a rendszer, mondjuk Szlovákiába. Gondolom mondjuk minden munkahelyveszteség szntén nem gond, mert lehet vasárnapi munkát is megszüntetni. Akik elveszítik az állásukat az olyan okosak miatt mint te majd mind mennek segélyre, mert lesz rá a magánnyugdíj lenyúlásából, vagy elmegy közalkalmazottnak, ott mindig lesz munka mint régen.

Ezerrel építik a Viktorék a Kádár rendszert, mit keresek én itt komolyan nem tudom.

darkmirjam 2011.01.04. 20:56:46

Fejlesztőként dolgozom Németországban. Sokáig német-magyar érdekeltségeken keresztül. Jelenlegi cégem tervei között is szerepelt egy esetleges magyar központ létrehozása. Ezt itt persze mérve teszik. Pontokat adnak minden apró körülményhez, összegeznek, és bizony hajszálakon múlik, hogy mosolygós magyarok helyett, mosolygós csehekkel vagy lengyelekkel egyeztessenek inkább. Valóban reális veszély, hogy a kellemetlenkedés egyszerűen csak ront az ország versenyképességén. Azt meg tényleg nem értem, hogy ez kinek és miért jó. Abból a legendából, hogy Magyarország a jó koponyák földje, egyre kevesebb marad, be kell látni, megfelelő oktatás mellett bármelyik ország képes jó koponyákat nevelni. Meg is teszik, amig mi a nagyarcú önteltet játszuk.

Publius Decius Mus 2011.01.04. 20:57:10

A válságadóra sajnos azért van szükség, mert válságban vagyunk. Nem kicsit, nagyon. Nálunk már akkor világválság volt amikor még a világban bőség.

Furcsa a stratégia? Lehetne még több elbocsátás, még magasabb adó. De németek meg az IMF akkor sem lennének puszi pajtásaink, mert jogosan hívnák fel a figyelmet arra, hogy amagyar gazdaság összeomlásban van.

igazi hős 2011.01.04. 20:57:13

@gányolás: "A különadó nem szelektál, az bizony a magyar cégeket is eléri" Bizony, ezért fizet a CBA és a Coop több tízmillió forintot, míg az előttük áll és az utánuk következő csak pár milliárdot. A "magyar cég nem viszi ki a profitot az országból" mondáshoz meg csak gratulálni tudok.

manager2008 2011.01.04. 20:57:16

@gányolás: Kedves barátom, téged nem érintett meg a közgazdaságtan az tuti.
Egyébként valószínűleg még hiszel is abban amit írsz.
Vevőként rosszul fogsz járni, az tuti.
Amit egy TESCO tud (logisztika, nagy tömegű vásárlásokból adódó árrés, stb.) azt nem tudja a CBA.
Aki egy faluban nem rendelkezik autóval, az sokkal többet költ a falusi kisboltban mint a +benzin költsége lenne ha elmenne egy multihoz. Tehát legrosszabbul a legszegényebbek járnak.

Publius Decius Mus 2011.01.04. 20:57:18

@gányolás: Csak szólok, hogy a Tesco olyannyira nem akar menni, hogy 18%-ról 30%-ra kívánja növelni a piacrészesedését. Ezt az új kisboltjaival könnyedén megteszi, valószínüleg a CBA, a Reál és a Honi kontójára. Mivel ezek Franchise láncok, az egyéni közértekből simán kivásárolja a helyi tulajt a Tesco.

Ez van, viszont akkor fizessen a Tesco, mert egyébként csillió-zilló forintokat könyvel ki az országból a transzferárak mozgatásával.

xboxer 2011.01.04. 20:57:28

@gányolás: istenem, hol van ebben az országban olyan magyar cég mint a Telenor? Ez egy sötét paraszt ország, a külföldi multik nélkül már rég éhenhaltunk volna, mert a magyar tulajdonú cégek (tisztelet a kivételnek) lopnak csalnak hazudnak.

BruceTheHoon 2011.01.04. 20:57:32

@gányolás: "Ráadásul ezek majd magyar cégek lesznek, tehát a profitot se viszik ki az országból. "

Ez érdekes és új gondolat. Mesélj, miért és hogyan számít az nekünk, hogy kiviszik-e a profitot vagy sem? Ha már verseny- és tőkésellenesek vagyunk, akkor ne dögöljön meg egyformán mindenki, aki profitot realizál? Vagy magyar burzsuj jó, külföldi burzsuj rossz?

avus · http://avus.blog.hu 2011.01.04. 20:57:34

@gányolás: Ha már mondjuk a Telenort szóba hoztad, te hány magyar mobilkommunikációs cégről tudsz?

nem nemsiker_s 2011.01.04. 20:57:43

Mondja már meg valaki, milyen más módszerekkel lehetne az államadósságot csökkenteni ? Mert csökkenteni kell, különben sose lépünk ki ebből az adósságspirálból.
Tudom, tudom, az államigazgatás "korszerűsítése", ami gyakorlatilag a közhivatalokban dolgozók létszámcsökkentését jelenti. Magyarul, egy közepes méretű városban a közhivataloktól kivágnak 100 embert az utcára. Nos ebből jó ha fele talál magának új munkát. Tehát munkanélküli segély.
Akkor mit nyert a költségvetés ? Tapasztalatot azt igen.

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2011.01.04. 20:57:48

@orient: Köszönöm intelligens, alátámasztott és logikus érveléseddel szélesíteni próbálod látómezőmet!

Azért emlékeztetnélek, hogy a demokrácia ógörög kifejezés, és a "démosz kratosz" kifejezésből ered. Az eredeti értelmében arról volt még szó, hogy a polgárok maguk intézték városállamuk ügyeit. Ezek között a polgárok között volt ugyan vagyonkülönbség, de nem szignifikáns.
A dolog addig jól is működött, amíg az állam egyrészt nem nőtte túl nagyra magát (földrajzilag), illetve nem szakadt szét túlságosan a polgárság vagyonilag.

Demokráciát csak jóllakottan lehet művelni.

AZ USA példájának ismertetése esetében szerintem saját magaddal is ellentmondásba kerültél.

Az ex-szocialista/kommunista diktatúrával kapsolatos példádra azt tudom mondani, hogy a vagyoni egyenlőségtől még nem lesz demokrácia. Tehát két "halmazról" van szó, amelyek nem feleltethetőek meg egymással, mindenesetre van átfedett felület (és akkor működne a legjobban a rendszer).

A modern demokráciák már mások, de fenntartom, hogy a demokrácia alapjait ássa alá, ha az alapvető létbiztonság sokak számára nem adott, nagyok a különbségek (szakadék-szerűen) az egyének életlehetőségei között. A multinacionális konszernek, és az őket birtokló maroknyi egyén anyagi erejüket kihasználva messze túlléptek már azon a szinten, ami (szerintem) a demokráciában megengedhető lenne.

Fenntartom véleményemet azon a téren is, hogy a jelenlegi média, illetve politikusi támadások mögött ezeknek a pénzügyi csoportoknak a szervezkedése állhat.

Azt azonban nem kétlem, hogy a mi kormányunk is léphetett volna megfontoltabban.

Szerintem Te is kommentelhetnél megfontoltabban - ha nem veszed sértésnek.

pizsama 2011.01.04. 20:57:52

Jah, a magyar cég az nem viszi ki a profitot, ellenben lenyeli és egy árva petákot nem forgat vissza!

Sátán meg a Jocó 2011.01.04. 20:57:55

Érdekes, a multik akkor nem sírtak, mikor KÜLÖNadómentességgel "súlytották" őket pont amiatt, hogy külföldiek.

Egyébként mehetnek Isten hírével, mert ők a magyar munkavállalók mindösszesen 6%-át foglalkoztatják, ellentétben a KKV-szektorral, akik a maradékot, és sosem kaptak adókönnyítéseket...

dr. trafik nomac 2011.01.04. 20:58:00

@gányolás: Ez igy minden szep, es a torvenyeken meg megtoroljuk a labunkat... Azert ez jusson majd eszedbe, ha mondjuk 10 ev mulva eppen trollkodsz valahol.

nyubocs 2011.01.04. 20:58:04

@gányolás:

Mégis melyik magyar cég veszi át a Tesco vagy a Spar helyét szerinted?

A CBA? A Real? A Coop?

Mert ezek nem ugyanazt a szar minőséget árulják mi? Csak jóval drágábban.

Mond már meg, hogy a CBAREALCOOP gazdaságos virsli mennyivel különb, mint a Tesco gazdaságos virslije?

Fehérszakál 2011.01.04. 20:58:07

@pollio:

Ekkora ökörséget rég olvastam mint amit te írtál.

"zért cserébe kapunk néhányezer munkahelyet. Biztosan megéri ez az országnak? Nyilván nem. Az ellenzék legnagyobb érve az a néhányezer munkahely, amit ezek a cégek létrehoznak. Jelentem, ha ők nem lennének a piacon, akkor a megfelelő profilú magyar vállalatok tudnának terjeszkedni, ...."

Csak nézd meg mondjuk a tesco.hu oldalt és azonnal meglátod a reklámok alatt legalul a "rólunk" menüpontot ahol kiderül, hogy csak a tesconak 22.000 dolgozója van magyarországon és évente 1500-al növelték a dolgozóik számát.
Légyszíves mutass nekem egy olyan magyar céget, amelyik évente 1500 új munkahelyet teremt!
A tesco nem csak 22.000 munkahelyet teremtett, mert ebben az adatban nincs benne az a sok ezer, talán tizezer kistermelő akiknek a termékeit átveszik, nincs benne azoknak a malmoknak a dolgozói akiknek a lisztjét árulják, stb.... A biztonsági örségben dolgozó másik pár ezer embert is hozzá kellene adni mivel azok külsős cégek. Ha ezeket csak hasraütésszerüen is összedjuk akkor itt 50-60.000 embernek biztosítanak munka lehetőséget. És ez csak 1 cég a sok megadóztatott közül.

szamarhegy 2011.01.04. 20:58:10

gányolás, Itt már nem a kvázi monopol cégekrő van szó, hanem a német illetve a többi itt befektető cég bizalmáról. Ha jól emlékszem volt egy próbálkozás Járai cégét mentesíteni a válságadó alól, a bankadót a Csányi OTP-re és a a Demján féle takarékszövetkezetekre optimalizálva hozták meg, az élelmiszer kereskedelemnél a CBA és a COOP volt a 'kedvezményezett'. Ráadásul ideiglenes 2012-ig tartó adóról beszélt Orbán, majd 'kiszivárgott' (Költségvetési Tanácstól feloszlatásuk rövidesen megtörtént) ,hogy a Kormány nem mondott igazat a befektetőknek , mert 2012 utánra tervezi a válságadó fenntartását.

A Kormány Mo. működését veszélyezteti, ha ilyen brutál, elefánt a porcelánbolt módon kommunikál és hoz protekcionista döntéseket, ráadásul nem mond igazat, mert az export legalább 3/4-ét a nagy multi cégek biztosítják. Ha pedig szép lassan leépítik az itteni kapacitásaikat, akkor nem a munkahelyek száma fog drasztikusan csökkenni, hanem nem lesz devizánk energiát, autót, hitelt törleszteni és lehet 500Ft./Euro (+dollár,jen,frank) árfolyam szűkíti az import dolgok elérhetőségét.

Dr. No 2011.01.04. 20:58:16

Szerintem a cikk közvetve egy nagyon fontos problémára is felhívja a figyelmet. Ti. Orbán egyáltalán kire kíván számítani a külkapcsolataiban? Berlinnel, a németekkel, akikre a vasfüggöny lebontása óta az egyesítésben játszott szerepünk miatt szinte tűzön-vízen át számíthattunk, most vész össze éppen. A franciákkal, hollandokkal ugyanez a helyzet, az ő vállalataik is a panaszkodók között vannak. Nagy-Britanniával feltűnően semmilyen a viszony.

Ki támogatja majd az EU-elnökséget, a hülye Berlusconin kívül, akinek egyre inkább kezd égni a talaj a lába alatt otthon, és az unión belüli súlya nulla?

A hülye jobbos újságírók mindig Pinochettel példálóztak. No de mögötte ott állta az USA és konkrétan a CIA, mellé nem államosított, hanem az államosítást akadályozta meg, mi milyen viszonyban vagyunk ezekkel? Melyik amerikai elnök fogadta Orbánt, és melyik elé próbált ő állni a fényképezkedéskor?

Vagy talán Izrael a barátunk? Moszkva? Peking? Ők ugyan legalább tudják, hol van Magyarország, mert szorgosan tanulnak, de legyünk őszinték, egy milliárdos ország nem egy tízmilliósat fog partnernek választani.

A szomszédainkkal meg már úgyis régóta szívélyes, szeretetteli a viszonyunk, per pillanat még a románokkal a legnormálisabb (értsd: velük épp nincs botrány), sokat segítenek nekünk ők is.

Az ősmagyarkodók látomásaival szemben ez egyáltalán nem jelent a "gyarmatosítás elleni szabadságharcot". Ha ugyanis gyarmatként kezelnének minket, akkor ideküldenének egy ötven fős zsoldoscsapatot, Stallone és Schwarzi vezetésével, és kétórányi csetepaté után Nenyi-csere lenne a közintézményekben, oszt jónapot, mint Sierra Leonéban szokás. A legjobb úton vagyunk a snassz jugó utódállamok irányába, amikről Európában nem szokás beszélni.

szerjóska 2011.01.04. 20:58:24

@gányolás: Mármint, hogy az egy szem OTP nem szalajtja Csányipapát a Vidi díszpáholyból Brüsszelbe? Hű.
A TESCO szerepét meg kb. 5-10 év alatt tudná átvenni akárki is, addig meg 500 forintos tejjel törlesztenénk az idiotizmust.
A 90-es évek legelején lehetett volna gondolkozni, hogy mit osztunk ki az angoloknak, mit az osztrákoknak, mit a németeknek, mit a franciáknak és mit magunknak, viszont most már késő és szánalmas a vinnyogás (egyébként meg a Lidl-Aldi duó bámulatos gyorsasággal terjeszkedik a telítettnek vélt piacon, bizonyára értenek ahhoz amit csinálnak, míg a Coop-Reál duó annyira nem).

Kisvárosi Fojtogató 2011.01.04. 20:58:26

@tothh: Érdekes a gondolatmenedet. Ha szerinted elsősorban csak kommunikációs probléma az, ami itt történik, akkor neked épül a párhuzamos univerzum.

R.H. ny. 2011.01.04. 20:58:29

@gányolás: Így van. Nem kell bedőlni ennek a hisztinek, ez csak politika.

Melee 2011.01.04. 20:58:31

@gányolás: A különadóról szóló törvény szövegét sikerült úgy megfogalmazni, hogy az OTP és a CBA ne essen a hatálya alá. Akkor most ezek a cégek szolidaritásból becsengettek pár milliárdot a nyereségükből, nehogy nekik jobb legyen mint a többieknek, vagy te tévedsz? A Tuskó egyébként angol, a SPAR valóban német.

nizal 2011.01.04. 20:59:09

Ha már szövetségnél és alapelveknél tartunk, nem árt felidézni, hogy alig 1-2 évvel ezelőtt szűnt meg az amerikai vízumkényszer, és Londonban hamarabb kapott munkavállalásit egy nigériai menekült, mint egy magyar EU-polgár. De az is része egy csúnya történetnek, ahogy a német ügyészség szétbarmolt vagy 150 magyar vállalkozást (miután nullázta őket az üzleti életben, bocsánatot kért), vagy ahogy elbántak a magyar libamáj-termelőkkel. Sokan vannak jó állásban, azt hiszik, hogy sikerült nekik az élet. Hogy a rokonság egyes tagjai, a volt barátok vagy a szomszédok milyen gondokkal küzdenek, az mellékes.

Squid 2011.01.04. 21:01:15

@gányolás: "Egyébként ha ezeknek a cégeknek annnnnnnnnnnnnnnnnyira nem éri meg a bizniszelés, akkor szép és nagy a pálya, nyugodtan kivonulhat a Telenor vagy mit tudom én, mondjuk a TESCO a magyar piacról, vagy a SPAR vagy az OBI. És van helyette más cég, mondjuk magyar is - akik bizonyára örömmel veszik majd, hogy csökkent a konkurencia és betöltik a megnyílt piaci rést, ha megéri nekik azt betölteni. De nyilván megérné, hiszen ők nem sikítoznak Brüsszelig reggeltől estig. Ráadásul ezek majd magyar cégek lesznek, tehát a profitot se viszik ki az országból.

Mindenki nyer vele tehát. Szevasz TESCO, bye-bye SPAR! "

Gratulálok! Elképzelhetetlen számomra, hogy miképpen lehet valakinek ennyire korlátolt a gondolkodása...

Vegyük a Telenort ha már emlegetted! Rendben, megfogjuk és visszakarikásostorozzuk őket Norvégiába kézkrémet csinálni bébifókából!

Mondd már el nekem, kérlek honnan és ki fog magyar tőkéből grundolni egy GSM céget, milliárdos nagyságrendű éves fejlesztési kényszerrel ha versenyképesség érdekében? Kiássuk bakker Attilát és eladjuk az aranykoporsókat a BÁV-nak és abból? Vagy majd jön a 64 Vármegyés Idióta az index videóból és megteremeti a levegőből szűznemzéssel a Magyar Apostoli Mobiltávközlési Vállalatot feszület alakú adótornyokkal?

Honnan a vérből gondolod, hogy annyi tőke/know how létezik ebben az országban, amiből az összes multi ("csak" a GDP 80%-a) által termelt pénzt és munkahelyet kiváltja?

Emlegetted a CBA-t mint oly sokan mások a "Nagy Magyar Példa"-ként. Tudod egyáltalán kikből áll az a cég és milyen háttérrel? Kérdezz meg akárkit (tuti lesz itt a blogon is) aki CBA-ban dolgozott, a tulajdonosokról és a dolgaikról. Ők a "Magyar Nagyvállalkozó" tökéletes példái, extraprofit a minimálbérből az okoskodásból és a necces árúk eladásából, a költségekkel való okoskodásból és az ebből származó pénz meg megy offshore.

Hát ja bakker ebből kell még!!! Vágjuk ki a multikat akik foglalkoztatják azoknak a hülyéknek a döntő többségét akik ebben a tetves országban a teljes jövedelmük után fizetnek járulékot és adót. Nyírjuk ki azoknak a tisztességes embereknek a munkahelyét akik a hátukon hordják a 1,5Mil minimálbérest a nyugdíjasokat, a rokinyugdíjasokat az államigazgatást és a még tanulókat.

Óriási ötlet! Nem akarsz politikus lenni esetleg?

_X_ 2011.01.04. 21:01:19

@gányolás:
jah aztán a zsemle is 100Ft lesz és örülhetünk h heti 1szer majd tejre is tellik mert kb olyan lesz mindennek az ára. Persze számítógépet se használjunk, mert annak az alkatrészei is hülyemultis, kocsit se mert az is hülyemulti, tv-t se az is hülyemulti, fűtést se mert az is hülyemulti, majd igazmagyar fát vágjon ki mindenki és azzal fűtsön. Csak szalámit és turórudit a magyarnak semmi mást!

annyira tudok örülni ennek a szélsőségesen igazmagyar megmondóembereknek...

Birkesz 2011.01.04. 21:01:22

@gányolás: Majdnem komolyan vettem a hozzászólásod, de azután rájöttem, hogy csak ironizálsz és a Fidesz/Jobbik által megetetett, gondolkodni képtelen emberek érveit figurázod ki.

bebe tv 2011.01.04. 21:01:25

@pollio: Ja mint a CBA nem? Akinek a tulajdonosi köre
csak a %-t szedi le a franchise rendszerbe belépet boltok tulajdonosaitól a közös beszerzés fejében. Mi ebben az üzleti rizikó szerinted? Nulla.
Az Audi meg a Mercedes épp most jelentette be, hogy több milliárd €-s beruházást hajt ismét végre. Gondolod, ha őket is megsarcolnák beruháznának?
A multi kereskedelmi láncok pedig még nyugaton is attól szerzik be az árút, aki a jó minőséget olcsóbban adja.
Ha nem lenne haszna a gyártónak, hogy pl. Németországban az ALDI-nak szállít nyomottabb árakon, akkor vajon mi a francnak szállítana nürnbergi kolbászt a Hoeness nürnbergi húsfeldolgozó üzeme oda már lassan 20 éve. Az ALDI-nak még az is kikötése volt a szerződéskötés idején, hogy a nürnbergi kolbász nevet csak akkor használhatják, ha valóban ott is készül.
Forrás: interjú Uli Hoennes-el az N24 adón az kétezres évek elején. Uli Hoeness a Bayern München volt játékosa, majd managere, jelenleg ő a klub elnöke.

_X_ 2011.01.04. 21:01:27

Amúgy a német érdekeket is érdemes megnézni, hogy miért reagálnak ilyen kritikusan.

A válság idején le kellett nyelniük, hogy a görög adósságot valamilyen szinten nekik kell fizetniük, mellette van még Portugália, Spanyolország, Írország, melyek szintúgy adósságban úsznak és valszeg azt is nekik kell nagy részben rendezniük.

Mellette jön még kezdésnek Magyarország is azzal, hogy ő adósságaikat is részben a német cégek fizessék ki.

És valszeg tudják a németek, ha ezt most lenyelik és elfogadják, hogy nekik kell fizetni részben a magyarok adósságait, akkor majd jön a többi keleti állam is hasonló törvényekkel.

neeskens 2011.01.04. 21:01:30

Nem a válságadóval van a baj, hanem hogy fű alatt a haverok cégeit hozzák vele helyzetbe.

atila68 (törölt) 2011.01.04. 21:01:33

Azért ésszel, nehogy már a nyúl (külföldi nagyvállalatok) vigye a vadászpuskát.
UFF

szamarhegy 2011.01.04. 21:01:37

A Mo.-on működő vállalatok teljes nettó árbevételének több mint felét, és a magyar export több mint háromnegyedét külföldi tulajdonú vállalatok állítják elő.
Ha a Fidesznek nincs olyan stratégiája, amely kiváltaná ezt, akkor érdemes lenne abbahagyni mindenkitől független, mindenkire fittyet hányó politizálást, mert ezen a szinten már egyáltalán nem vicces...

nemecsek ernő áruló 2011.01.04. 21:01:42

@pollio: Mindegyik hipermarket polcain ott vannak a magyar termékek. Szerintem ezon kéne elgondolkodni, hogy a portugál csirke miért fele annyiba kerül még szállítással is, mint a magyar. Nem válságadózni.

Egyébként a turbomagyar CBA-ban nincs magyar fogkrém. Hétvégén fater verte ki a balhét, mert mindenképpen azt akart. Ajánlgatták neki a Colgate-et, azt mondta, erre inkább nem is mond semmit. (A Sparban van (vö.: szivatott német cég))

nemecsek ernő áruló 2011.01.04. 21:01:45

@gányolás: Tényleg csak kíváncsiságból, de fel tudnád sorolni az érintett magyar cégeket?

Muad\\\'Dib 2011.01.04. 21:01:48

@orient:
"...Ugyan ez. USA-ban és nyugateurópában is van jelentős különbség az emberek életszínvonala között és fizetésekben is, azonban még a lépcső legalján levők sem élnek szarul, csak rosszabbul mint a fentiek..."
Ez a kijelentés már bocsánat, de valótlan.
Ezzel szemben a helyzet korántsem volt olyan rózsás mostanában:
"...(Reuters) - Some 37.9 million people -- one in eight Americans -- received food stamps to help buy food at latest count, the government said on Tuesday as enrollment set a record for the ninth month in a row.
Food stamps are the primary federal anti-hunger program. It helps poor people buy groceries. The economic stimulus package boosted benefits by $80 a month for a family of four..."
www.reuters.com/article/idUSTRE60C07520100113

Seregbontó 2011.01.04. 21:01:56

1. Nyilvánvaló, hogy a válságadó döntő részét külföldi cégek fizetik, mivel Magyarországon a piac döntő részét ők uralják. Legalábbis ami a távközlési, energia, nagykereskedelmi és részben a bankszektort illeti. Márpedig manapság ezek a legpénzesebb ágazatok.

2. Halkan megkérdezném, hogyha van ezeknek a cégeknek lehetőségük rá, hogy áthárítsák a válságadó terheit (vagy azok többségét) a társadalomra, akkor miért panaszkodnak. Talán mert mégsem tudják? Már csak azért is, mert itt a VV-n sokat cikkeztek erről a veszélyről.

3. Már megint előre rettegünk a külföld válaszától. Várjuk ki a végét! Németországnak sokféle érdeke van, köztük pl. az is hogy ne dőljön be még több ország. Ha Magyarország pénzügyi helyzete neaggyisten megroppan, és magával rántja a régiót, az sokkal többe fog kerülni nekik, mint a válságadó.

4. Ezek a cégek nem fognak innen sehova elmenni. Tudniillik, ha elmennének, a helyüket pillanatok alatt átvenné valaki más, pontosan az általuk birtokolt szektorok profitabilitása és fontossága miatt. Most nyilván megpróbálnak mindent megtenni a meg lehet, de előbb-utóbb kénytelenek lesznek belenyugodni a megváltozott körülményekbe.

És most lehet fideszbérencezni.

Toporodottordog 2011.01.04. 21:02:00

@pizsama: Ez egy nagy baromság.. ha kicsit képes lennél gondolkodni akkor magad is gyorsan rájönnél.

Ha az alacsony bérre bejelentett emberek adóját csökkentenék, akkor a munkáltatók röhögnének. Mert ki van bejelentve alacsony bérre? Képzetlen mezőgazdasági vagy ipari munkás, vagy pedig az aki zsebbe kapja a fizetését. Magyarán a hülye jár jól vagy az a munkáltató aki adót csal.

Így ki jár jól? Az aki teljes bérre van bejelentve, és adózik is rendesen a munkája után.

A te esetedben most azt a képzett dolgozó réteget adóztatnád aki így is a vállán viszi az ország terheit.

Grat sokész!

Szelid sunmalac 2011.01.04. 21:02:01

@gányolás: Gratulalok! Nyilvan a NEP a ZEMBEREK kapjak vissza penzuket, amit a gonosz multik kivettek a zsebebol mikor ok csak egy kis tejet meg kenyeret akartak venni a Tecsoban!
Szerintem is vonuljanak ki! Bizonyara lesz eleg olyan magyar ceg aki felszivja a tobbezer dolgozot lehetoleg annyi berert amennyiert a gonosz multi foglalkoztatja oket. Hm-hm mennyi ceg ellen is indult felszamolas iden? 14500? Ebbol mennyi a multi es mennyi a balszerencses/ugyetlen/ugyeskedo magyar vallakozo?

nemecsek ernő áruló 2011.01.04. 21:02:04

@szőketisza: Én látok különbséget az OTP, és bármelyik másik bank között - de nem érdekel, hogy külföldi tulajdonú-e vagy sem. Azt látom, hogy hülye, aki náluk van. Mert igazi magyar bank, ugyanis ott húzza le az ügyfelét, ahol tudja. 2000 forintot von le csak azért, hogy náluk van a pénzem? Ne már. Van, ahol kamatnak adnak ennyit. Olyan is van, ahol lekötés nélkül. Ők milyen betegre kereshetik magukat? Ja, hogy a válságadó őket pont nem érinti, de mondjuk az AXÁ-t igen? Ejnye...

campobaszo 2011.01.04. 21:02:06

@orient: "A komcsik alatt szinte nem volt vagyoni különbség az emberek között."
Ez jó vicc volt!Te hol éltél?Lehet,hogy a nagy átlag be volt lőve egy langyos szintre,de hogy ne lett volna szegénység,gazdagság?

"USA-ban és nyugateurópában ... még a lépcső legalján levők sem élnek szarul"

Arra felé senki nem védte meg a bedőlt lakáshiteleseket.
Több mint 30 millió szegényről beszélnek Amerikában.Keressél rá "hunger usa"...

nemecsek ernő áruló 2011.01.04. 21:02:08

@gányolás: Egyébként téged is nagyon félrevezettek, de hát ha egyszer politikai elkötelezettség, és OV szavai a döntőek számodra, SZP mantráinak morzsolgatása közben, ez nem nehéz dolog. ;)

Ott van a kutya elásva, hogy a törvény hatálya visszamenőleges.

Bizonyára te is örülnél, ha vennél egy kocsit, aztán egy évvel később jönnének, hogy "ja, meggondoltuk magunkat, mert még 500K Ft-ot ki kéne fizetni. Nem? Akkor visszük a kocsidat, nagyon fog fájni nekünk, bye-bye." Persze ezzel nem lenne semmi gond. Ez olyan... igaz magyar virtus!

==T== 2011.01.04. 21:02:10

Ebben a kérdésben most Orbánék oldalán állok.

Nem értékelném túl a német szövetséget (a határnyitásért sem kaptunk semmit, bár állítólag felajánlották, csak Antal ne mkért belőle). Ami pedig az exportot illeti, az csak papíron magyar export, valójában itteni magyar cégek exportja, akik egyébként jelentős import hányaddal dolgoznak.

Marvelous 2011.01.04. 21:02:17

Megírom ma a véleményemet erről a blogban, addig is a válságról, a multikról:

atlagfoldlako.blog.hu/

Bebes 2011.01.04. 21:02:20

@pollio: "Olyan német cégek is reklamálnak, ahol valódi hozzáadott érték készül, és nem kereskedelmi meg biztosítási cégekről van szó?"

Ezt az ostobaságot maga OV terjesztette el, és senki nem hívta fel a figyelmét, hogy a XXI. sz-ban talán mégse kéne már XIX. sz. közgazdaságban gondolkodni. Akár tecc, akár nem, kb. az 1970-es évektől posztindusztriális társadalmakról beszélünk, ahol az ipari termelés hasonlóan szorult vissza a szolgáltatásokkal szemben, mint korábban a mezőgazdaság az iparral szemben. És nem a nyersanyagokban szegény Magyarország lesz az, ahol ez a világtrend megállítható vagy visszafordítható.

Seregbontó 2011.01.04. 21:02:25

@pizsama:
Öregem, fogy a magyar, mégis kit kéne helyzetbe hozni? A gyermekteleneket, hogy még jobban fogyjunk? Zseniális.

tygger 2011.01.04. 21:02:26

@gányolás: és akkor nyilván nem a zemberek fizetik meg, hogy verseny híján a jó magyar réstöltő nem szégyell mondjuk 500 hufot kérni a kiló kenyérért. hiszen tökre megéri.

P.Guszti 2011.01.04. 21:02:29

A kormány rendkívül okos húzása volt a különadók kivetése az energetikai, telekommunikációs, bank és kiskereskedelmi szektor nagyvállalataira. Valóban, mivel ez az adó csak a legnagyobb cégeket érinti, inkább külföldi cégekről van szó. Azonban ezek terhelhető, biztos anyagi alapon álló cégek, amelyeknek biztos bevételi forrása a magyar fogyasztó. A telekommunikációs szektort kivéve ezek pusztán piacot vásároltak Magyarországon, beruházásaik nem jelentősek. Ennek következtében attól sem kell különösebben féljünk, hogy kivonulnának Magyarországról.

Ráadásul néhány szereplő kifejezetten aljas módon járt el: pl. az E.ON eladta az E.ON Hungaria részvényeinek 25%-át a GAZPROM-nak, hasonlóan járt el az OMV a MOL-lal szemben. Tehát német és osztrák barátainknak köszönhetően gyakorlatilag az orosz állam kezébe került a magyar energiaipar egy jelentős rélsze. Kösz.

Persze, most nem nehéz felfedezni, hogy ezek a cégek támogatják a kormány elleni médiahisztériát, belerántva a német kancellárt is.

Ésaiás 2011.01.04. 21:02:38

@pollio:

@gányolás:

Az érveket, úgy általában, illetve pro és kontra nagyon jól illusztrálnák azok a pontos adatok, amelyek a GDP azon százalékára vonatkoznak, amely az országban maradt és azon százalékára, amely nem maradt Magyarországon.

danmay 2011.01.04. 21:02:40

@gányolás: oké, húzzon el a szemét telenor, meg t-mobile. jó. töltse be a piaci részt egy magyar cég. szuper. de áruld már el, hol van jelenleg Magyarországon egy olyan tőkeerős cég, amely képes lenne betölteni ezt a piaci rést? nincs. nem volt, és nem is lesz. ja, de volt egy, a matáv, node az meg ugye állami volt, állami tőkéből működött, hát eléggé gyenge minőségben...

Netuddki. 2011.01.04. 21:03:07

@orient: Az a helyzet, hogy a magyar kormányok már 20 éve folyamatosan a leszakadásunkon munkálkodnak.
Amit itt leírtál az fokozottan igaz a magyar munkavállalókra. Akiktől még nagyobb mértékben szedi el az állam a pénzt.
Évek óta ugatom, hogy aki sokat akar markolni az keveset fog. Sokan azt gondolták a fidesz más lesz, hát nem az. A magyar "politikusok" (muhaha!) sajnos nem tanulnak. Ilyeneknek hagyjuk, hogy évtizedekre betonozzák be magukat és szétcsesszék az országunkat, életünket?

misiapu71 2011.01.04. 21:03:10

nyugaton működik a demokrácia a sajtó szabadság a melós nyolc órai munkából jól elvan a munkahelyén be van jelentve nem kap feketén semmit mert tudja hogy az szopásmi miért nem így csináljuk ki van ez találva rég óta nyugaton

Lord_M_ 2011.01.04. 21:03:16

Pár embernél elgurult a gyógyszer azért azt látszik...

A multik nem hülyék, nem mennek sehová. És ez így van jól. 3 év múlva újra választások lesznek, mindenki ezzel számol. Ráadásul okos ügyes trükkökkel ezek a válságadók átháríthatóak (csak ugye nem mindegy hogy 5-6 millió emberre hárítják át, vagy éppen 2.8millióra... ha SZJA-t emeltek volna, akkor 2.8 millió ember fizetne... így meg mindenki akinek valamennyi bevétele van (nyugdíj, fekete bér)... És ez is rendben van.

nekem csak az tetszik ebben az országban, hogy az emberek végletekben képesek csak gondolkodni, nem mellesleg bármely aktuális kormány aktuális lépése baromság és fúj.

Ha most szja-t emeltek volna, meg elveszik a családi pótlékot és fizetőssé teszik az egészségügyet, akkor rohadt embernyúzó banda lenne... ha nem csinálnak semmit akkor töketlen banda, megadóztatják a nagy forgalmú cégeket, rohadt országellenségei...

Persze a másik véglet szerint, ez az üdvözítő, és takarodjanak a multik ha nem tetszik. Ha véletlen eltakarodnának, akkor tessék megmondani ki fizeti be a 200.mrd forint extra bevételt? A CBA? miből?

Miért nem sikerül ezt a helyén kezelni?
Ó igen... mert a bevételi oldat bűvészkedik a kiadásit nem

segítek kicsit
- a kiadási oldalon a nyugdíjakat kell levágni
mindenki készüljön fel rá hogy mamát, papát magához vegye, mert ha elveszed a 70ezres nyugdíj 20%-át, akkor baráti 54.000 forintból kell megélnie a mamának, rezsivel, kajával, gyógyszerrel
- kiadási oldalon van a gyógyszerártámogatás, gondolom mindenki szeretne néhány ezerforinttal többet fizetni a patikában egy torokgyulladással (gyerekesek tudják miről beszélek)
- ott van az egészségügy : Bokros jól csinálta, fizetős fogászat.. legfeljebb az életmentő műtétek ingyen. (mármint tisztán tb alapból). Hohó...
- tandíj : ne is ecseteljem ugye
- vegyük el a segélyek felét, a szoctámok egy jó részét, és mert az országban egynéhány család a gyerekek számából tartja fenn magát, a családipótlékot maximáljuk 2 gyerekben fejenként 10.000 forintban.

Gondolom ezután senki nem fog örülni amikor gyerekek ezrei kerülnek állami gondozásba, ezzel is a kiadási oldalt növelve. Gondolom mindenki örülni fog amikor megélhetési bűnözők tucatjai lepik el az utcákat és aluljárókat, este pedig üvegcsörömpölés zajára lehet ébredni és fogadásokat kötni, ma kihez törtek be.

Jaj, csökkentsük le a közszféra létszámát mondjuk a felére... ugyan gyártunk vele néhány ezer munkanélkülit, bár a csökkentett segélyezés miatt ez nem akkora tétel mint mondjuk enélkül, de boldogok leszünk ha az ügyintézési idő mondjuk megtriplázódik, és mondjuk egy útlevélkészítési idő 2-3 héttel még tovább tart.
(ha cinikus lennék, azt mondanám végül is mindegy, mert utazásra úgysem marad pénz)

Azt értem, hogy fejlett nyugati országok a költségvetés arányos részét tekintve kevesebbet költ a fenti tételekre, de azt vegyük észre, hogy nem 14.000 mrd forint költségvetésről beszélünk mondjuk Franciaországban...

Az ésszerű átalakítások nem radikálisak, nem azonnali hatásúak, és egy darabig többe kerül mint előtte.

Tehát aki azzal dobálózott, hogy az idei költségvetés kiadási számai gyakorlatilag nem változnak, és hogy ez hiba, az nem érti a rendszert. Persze lehet krízis kezelni mint a románok, hogy félnyugdíj és csókolom, csak ekkor a családok kénytelenek az időseiket eltartani, márpedig az ország fele most sem él túl fényesen és hónap végén már csak imáiban bízik hogy jön fizetés... akkor nem hiszem hogy képesek lennénk újabb 1-2 főt eltartani.

+ ezekkel a lépésekkel királyul ki lehet végezni a gyerekvállalási kedvet, és újabb 20 év múlva még egy saját belső válsággal nézünk szembe.

azt nem is említve hogy a nettó 120.000 forintos fizetés alatti emberek hogyan örülnének egy 8.000-es gyógyszerszámlának, egy 12.000-es mandulaműtétnek, és a gyerek 30.000ezres tandíjának...

Ha a fenti lépések nem tetszenek, akkor viszont marad a bevételi oldal. No és ott mi van?
- Szja és járuléktársai
- Társasági és egyéb cégeket terhelő adó és járulék
- kamat és nyereségadó
- tandíj : 0 ft
- eü bevétel tb felett 0 ft
- nyugdíjjárulékok
- ÁFA
(nyilván pár tétel még van itt de a lényeges elemeket ezek adják)
tehát mit lehet emelni? szja? = népnyúzók = mszp
Áfa emelés = népnyúzók = mszp
tandíj, eü extra bevétel ? = fúúj = leszavaztuk
cégeket terhelő adók ...

Komolyan nehezen értem és nem is hiszem, hogy ha az SZJA kulcsokat rúgják fel vagy szűkítik a sávokat esetleg emelnek az ÁFÁn, akkor most mindenki elégedett lenne, és azt mondaná, hogy nahh... jólvan... igaz hogy 12.000 forinttal csökken a fizetésem, meg 8.000 forinttal többet hagyok a boltban, de legalább a multikat nem bántottuk, és nem kavartuk fel a port a német-magyar viszonyban...
Jaj nem... jövedéki adó emelés... a Joker... legyen a benzin 520... dohányosok örömére 1000 körül a füstölni való, meg drágítsuk ezzel a szeszt is...

a kérdés ugye bonyolultabb mint a multik zaklatása, vagy nem zaklatása...

FüstM 2011.01.04. 21:03:19

@pizsama:
Kezd agyamra menni az a hülye állítás, amit az egykulcsos adóval kapcsolatban te is ismételsz. Az adócsökkentés állításoddal ellentétben NEM a munkavállalók max. 20-30% -nak jelent lényeges csökkentést, hanem a többségnek. A téves állításotok két (szándékolt) torzításból vezetődik le:
1.) a KSH bérstatisztikát veszi alapul (noha mindenki, te magad is tudod, hogy pont az eddigi durva adóztatás miatt emberek százezrei minimálbérre vannak bejelentve, miközben többet keresnek). Magyarán a hivatalos staisztika nagyon erősen lefele torzítja az átlagkereseteket. Azaz a tényleges bérek átlagosan lényegesen magasabbak, azaz az egykulcsos adó már ezeknél a munkavállalóknál is pozitívan hat.
2.) Mivel a gyermekkedvezményt nem lehet az összehasonlításokat kimutatni, ezért minden hülye állítás kizárólag arra a munkavállaló típusra készíthető el, aki egyedülálló és nincs gyereke. Viszont nem a 22 éves szingli a jellemző munkavállaló típus.

Szóval az egykulcsos adó helyes és hasznos. Minden hamis állítás, pedig tudatlanság, vagy szándékos rosszindulat.

orient 2011.01.05. 08:39:35

@régészbúvár: Ok sok mindenben egyetértek de sok mindenben nem. Előző kommented demagógnak hangzott, talán mert nem fejtetted ki.

Válaszom:
"a demokrácia ógörög kifejezés" A demokrácia ekkor létezett a klasszikus formájában utoljára. Sehol nincs igazi demokrácia a klasszikus értelemben. Nem akarom kifejteni miért, érted szerintem.

USA nem demokrácia csak látszatra, ezt én is elmondtam korábban. Azonban fentartom a véleményem, hogy a szocialista féle rendszer ahol az emberek 90% ugyan úgy él nem élhető. Lehet egy fizikai melós nyugaton csak 1000-1300 eurót visz haza de nem hal éhen belőle, sőt elvan. Lehet valaki keres 10.000 -t havonta, de nem hiszem ez gond lenne. A lényeg aki akar talál munkát és abból elélhet (értsd nem kell számolgatnia ki tudja fizetni a havi számláit)

Ugyanakkor MO kelet európa, felzárkózásban vagyunk a többiekhez és akár tetszik akár nem ez a multik hátán vezet. Bármelyik gazdag régiót nézzük európában mindenhol a multik húzzák a gazdaságot. Ahol van ott jobb az élet (pl. észak olaszország, ahol nincs csak KKV multi nélkül és kis helyi cégek ott mindenki szegény-pl. dél olaszország). Németországban is csak azért él jól a vidék mert az államnak van elég pénze segélyeket, támogatásokat fizetni a kis cégek pedig JÓL megélnek vagy a NÉMET multik megrendeléseiből, vagy az emberek pénzéből amit ők többniyre nagy cégektől keresnek meg. Veszik a cipőt, lakást, helyi árukat, fodrászhoz járnak mert van miből, de közvetve ott és itthon is mindenki ebből él. Amiről beszéltem az az hogy függünk a multiktól. Lehet utálni, de nem csak mi függünk tőlünk hanem az egész világ és még nálunk sokkal erőssebb gazdaságok is. Kár velük kicseszni. Lehet multi ellenes, nyugatellenes társadalmat építeni de példák vannak az eredményről (ex-szocialista blokk, Fehéroroszország, Kuba és egyéb délamerikai államok...). Vagy vannak ellen éldák, mint nyugat európa, fejlettebb nyugati országok vagy ázsiai országok (dél Korea, Japán, Szingapúr, Kína...stb.)

Sajnos a példa azt mutatja ahol a multik erőssek ott jobban élnek az emberek. Nem azt jelenti minden fenékik tejfel és mindenki szuperül él, de legalább van munka és emberek meg tudnak élni. A multi ellenesség nem vezetett sehova eddig sehol. Szeretnék egy modern kori példát hallani akárkitől itt ha igen, és valahol ettől jobb lett, de nincs!

Igen abban értek egyett mikor sok szegény kezd lenni akkor sok rendszer el kezd hanyatlani és új szélsőséges , erősebb rendszerek alakulnak (kommunizmus, Hitler rendszere...stb. ) Sajnos ezek sem pozitív példák a történelemben. Erre sincs jó példa ahol ez jól sült volna el a történelemben. Persze a németek örülnek a saját multijaiknak meg az olaszok, mert a Fiat, Lancia, AUDI, BMW a "mi autónk" ott, de amikor ide költözik csak egy rohadt vérszopó sok ember szemében. Pedig ott bizony sok ember megsiratja hogy bezárják a gyárat, itt meg anyázás megy.

Ahhoz is tartom magam hogy a lakosság 80% közvetve vagy követetten a multikból él. A fodrász és bortermelő is akinek az ügyfele/vásárlója a fizetését a multitól kapja vagy egy KFT-től aki a multitól kapja a megrendelését..stb. Nagyon hejtelen lépések ezek és a magyar gazdaság alapját rengetik meg.

Tudom én szar, a tesco, spar és egyéb multik azonban hiába csak őket adóztatják a maradékot is fenyegetik akik látják ezt (audi, mercedes) vagy még ide sem költözött beruházások. Az egész gazdasági klímát teszik tönkre és visszafogja a befektetéseket, vagyis a fejlődésünket!

orient 2011.01.05. 08:39:45

Te valami cenzor lehetsz aki beledumál dolgokat valamibe ami nincs ott:

""A komcsik alatt szinte nem volt vagyoni különbség az emberek között."
Ez jó vicc volt!Te hol éltél?Lehet,hogy a nagy átlag be volt lőve egy langyos szintre,de hogy ne lett volna szegénység,gazdagság?"

Ebből a mondatból te hogy olvastad ki ogy azt mondtam nem volt szegény és gazdag? Persze hogy volt. Én azt mondtam, hogy a többség/átlag nevezzük akárhogy kb. egy szinten élt. Nagy különbségek nem voltak. Voltak gazdagok és szegényebbek, de a társadalom kisebb része. Mellesleg ahogy írtam ez szar is volt. Mert egy értelmetlen , fenntarthatatlan szar rendszer volt, de ez más történet.

orient 2011.01.05. 08:39:49

@Muad\\\'Dib: Egy szóval sem mondtam hogy amerikában kolbászból vana kerítés. Ez is belemagyarázás a mondandómba. Vannak szegények, igen nem is kevesen bizonyos államokban, és az amerikai rendszernek sok igazságtalan eleme van (pl. egészségügy), de alapvetően, egy jó léti társadalom. A többség ha akar tud dolgozni. Szociális rendszer szar valóban, de a munka tart fent társadalmakat nem a szociális segélyek. Lakáshiteleseket nem mentették ki? Nagyon helyes, itt sem kéne. Ez nem egyenlő a szegénységgel. Eladja a házát, kifizeti a hitelt, valami kis pénze marad, és elmegy dolgozni és bérel valahol egy szerényebb otthont amíg nem lesz jobb a helyzet. Ez nem szegénység, csak szerényebb élet. Van fedél, étel és alapvető szükségletek. Lehet navajogni NEW-Yorkban hogy szarul él valaki mert csak olcsó munka van, de le lehet költözni mondjuk Texas-ba ahol kb. ugyan annyi fizetésért, sokkal olcsóbban lehet élni (lakás bérlés, benzin, VAT, étel..stb.) mind töredékébe kerül. Ezt tapasztalatból mondom, mert megjártam ezt. Amerikában a többség aki szegény az tehet róla (kivéve vietnámi veteránok és 1-2 kicseszett réteg), de aki egészséges az megél. Rég nem szegénység az ami ott van. Afrikában és más régiókban valóban szegénység van, valaki nem tudja fizetni a lakás törlesztőjét az nem szegénység). Food stamps az nem jó viszonyítás alap sajnos több okból sem. Hosszú lenne leírni miért.

MO-n is sokkal többen élnek az állam segítségén mint amennyi valóban rászorulna. Lusta emberek mindenhol vannak akik a könnyebb utat választják és munka helyett más utakat keresnek.

igazi hős 2011.01.05. 08:39:51

@FüstM: Álljunk meg egy pillanatra! Komolyan gondolod, hogy aki most minimálbéren van + zsebbe keres, az bármilyen kis mértékben legalizálni fog az SZJA változás miatt? A rokkantnyugdíj/munkanélküli segély mellett dolgozókról nem beszélve. Abszurd amit írsz, aki feketén dolgozik, az beállt a potyautas sorba és önként semmilyen SZJA kulcs mellett sem fog kiállni onnan. Hiszen 0% SZJA mellett is 40% "előnnyel" indul, az hogy ezt az előnyt kitől veszi el, az ebben az országban senkit nem érdekel. (Mármint mindenkit érdekel, hogy a másik mennyit lop, de az ő kezét ne nézzék.)
Olyan TB, nyugdíj és munkaügyi szabályok kellenének, amik átkényszerítik legalább egy részüket

igazi hős 2011.01.05. 08:39:53

@Lord_M_: Láttál már önkormányzati irodát belülről? Akkor ne mondd, hogy fele ennyi emberrel nem lehetne sokkal gyorsabban elintézni az ügyeket. Állami szervek dettó. Csak hát ezt a rendszert így örököltük meg és 20 év óta nem mernek hozzányúlni.
Tandíjra is szükség lenne, persze egy kidolgozott ösztöndíjrendszerrel együtt, én azt se bánnám, ha amerikai mintára cigánykvóta is lenne (pozitív és nem Jobbikos értelemben).
Az egészségügyet is igen alapvetően át kéne alakítani, ehhez valóban sok pénz kéne, de ennél is nagyobb probléma, hogy csak ellenérdekeltek vannak. Illetve mi szeretnénk egy korrekt, szolgáltató eü-t, sőt azt is hogy figyelembe egyék, hogy mennyit fizettem be, de ez nem számít sehol.

orient 2011.01.05. 08:39:55

@Lord_M_: Sok részletet kihagysz te is. Lennének kiadásra megoldások megszorítás nélkül is. Önk. rendszer reformja pl. Ez kb. 2000 milliárd forint. Ehhez kirúgni sem kellett volna tömegeket, csak egy értelmes rendszert kitalálni amivel egy ilyen rendszer működtethető lenne sokkal olcsóbban.

Rokkant nyugdíjasokat nem említetted szintén. Aki valóban beteg az legyen támogatva azonban aki tudna dolgozni azt nem szabadna segélyen tartani. Márpedig a rendszer 70% min. visszaél ezzel.

Lehetne pl. megvonni a 2010. után született gyerekek utáni pénzt. 0 forint, cserébe még jobban kedvezni a családi munkavállalásnak. Nemcsak adókedvezméény de járulékcsökkentéssel is pl.

Közalkalmazotti és más lépések ahogy írtad fájdalmasak de egyszer valakinek el kell kezdeni. Nem tartható örökre. Többet kellene várni ügyintézésre? Ez nem igaz, mert ha 4 ember munkáját nem 10 végezné valóban többet kéne dolgozni viszont lehetne valamivel jobb fizetést adni nekik. Akit meg a pénz nem motivál munkára és biztos állás azt ki kell rúgni, 20 ugrik a helyére. Sajnos mindenki tudja a közalkalmazottak mennyire szeretnek dolgozni, nem azért kell várni mert nincs elég hanem mert a munkaidő 50% kávézás és best magazin olvasása. Aki mást állít az hazudik.

Ha ezeket meglépte, vagy legalább is egy részét elkezdte volna meglépni finoman akkor barátom a népnyúzó IMF és EU simán bele ment volna egy 4-5% GDP arányos hiányba, de mivel látták egy populista kormányunk van akinek esze ágában sincs felszámolni a Kádári szocializmust a rendszerváltozás után 20 évvel, bekeményítettek és nem engedtek semmit. Sajnos épeszű emberként tökéletesen megértem őket. Aki nem az ugyan úgy a kádári rendszerben él vagy akar élni, nem pedig munkából.

shinichi 2011.01.05. 08:39:58

@FüstM:
Az első és a második pont amit írtál, ellentmondás. Aki minimálbérre van bejelntve, az nem fog tudni élni a gyerekkedveménnyel. Hiszen a bejelentett bér után kap kedvezményt.
Igen magas bérednek kell lennie és három gyereknek, hogy jól járj. Más kombinációk nem fognak drasztikus előnnyel járni.
Aki papíron minimálon van, és zsebbe még kap valamit, az azt fogja tapasztalni, hogy többb adót kell fizetnie, mert mostantól a minimál is adózik. A jövedelem "fekete" része után eddig sem fizetett. A munkáltató a járulékokon spórolt, nem a jövedelmadón. Ezért van a fél ország minimálbérre jelentve. Milyen kedvező hatásról beszélsz?
Visszatérhetünk erre február 5.-e után? Amikor mindenki megkapta a borítékot?

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2011.01.05. 09:07:58

@orient: Mint minden gazdasági-történelmi jelenségnek, a globalizációnak is megvan a maga története, fejlődése. A multik ebben a rendszerben jöttek létre. Nem kétlem a globalizáció értelmét, és nyilván van még ráció a multikban is. Ebben nincs vita.

Amit felvetettem az az, hogy a jelen helyzetben már jelentkezik az a veszély is, hogy a multi már nem a gazdasággal foglalkozik, hanem "zsebre teszi" a demokráciát is. A konkrét esetben élek a gyanúval, hogy a nagy tiltakozási hullám mögött, amely ugyan első sorban a sajtószabadság miatt aggódik (de azért emlegetik a multik megadóztatását is) nem a magyar demokrácia miatti valós aggodalom áll ('89 előtt sem derogált nekik kölcsönöket adni, üzletelni, nemzetközi szinten érintkezni, barátkozni), hanem pár cég, és sok milliárd forint/euró.

Figyelmeztető példa Kína esete. A multikat nagyon nem zavarta az emberi jogok és a média szerepe, amikor kivitték a termelést. Ami kifejezetten aggasztó ebben, az az, hogy - legutóbb a ritkaföldfém kereskedelem szabályozása esetében - Kína tudatosan manipulálta a nyugati piaci folyamatokat. Lenyomta a saját árait, hogy odamenjen a piac nyersanyagért. Ezzel lenyomta a többiek bányászatát. A tragikus az, hogy ezek a fémek kellenek a modern technológiákhoz. Most Kína szabályozza a kivielt (áremelés, kvóta), ezzel kiütheti a "szabad világ" ilyen jellegű iparát. Csakhogy a rakéták, tankok vezérléséhez is ez kell! állítólag 15 év, mire az USA termelése ismét képes ellátni az iparát. Ezt bizony szintén a globalizációnak és a multiknak köszönhetjük. Ez az igazi nagy veszély (ill. az ami ennek nyomán hamarosan rendszerbe indul). Hol van ehhez képest a magyar médiatörvény? Mi is itt kommentelünk, szabadon. Lehetetlen a véleményt elfojtani. Ez egy műbalhé. A valós cél (szerintem), hogy az a pár német stb. multi pár milliárddal többet vihessen ki az országból.

Arra is felhívták itt is többen a figyelmet, hogy nem minden multit adóztatnak, inkább csak a szolgáltatókat. Pl. az autógyártók nem fizetnek különadót. Az Alianz, amely az általam látott listán az első tilatakozó, pl. mit termel? Csak pletykákat hallottam, de azok folyamatos leépítésről, tőke-kiszivattyúzásról szólnak, plusz egy fiókvállalattá lefokozásról. És ez függetlenül indult el a mostani jogszabályoktól!

A magyar kormány partizánakciója ezt a világot nem képes megváltoztatni. Szövetségesek kellenének. Ha jobb stratégiával, kommunikációval, időzítéssel mentek volna bele a játszmába, most jobban állnának. Az igazságérzetem azonban azt sugallja, hogy injkább nekik szurkoljak, mint a tiltakozóknak.

Lord_M_ 2011.01.05. 09:31:01

@igazi hős: Igen láttam belülről, többet is mint kéne. Ezért említettem 50%-ot, akit garantáltan ki lehet(ne) rúgni, csak az a baj és itt kapcsolódik be @orient: is,

Hiába tudjuk hogy 100 önkormányzati alkalmazottból (és társaiból) 50-et ki lehet rakni, ha a rendszer 100-ra van méretezve és elosztva. Egyszerűen az van, hogy 1) először is végre fel kellene mérni hogy mi hogy működik, azt totálisan átszervezni, a feladatköröket újra elosztani, megírni (megvenni) azokat a szoftvereket amik hatékonyan támogatják a csökkentett létszámot, majd ezután kirakni (valami segítséggel) a felesleges embereket. 2) úgy ahogy van újra kell tervezni az egészet, a régi figyelembe vétele nélkül és mikor készvan erőből bevezetni és letolni az emberek torkán.

Egyiknek is, másiknak is van előnye, előbbinél elosztva kerülnek emberek az utcára, azaz lehetőség nyílik arra hogy munkához jussanak, viszont lassú, és az átszervezés időszaka pénzigényesebb. A második estben egycsapásra megoldódik a kiadási oldal lefaragása, illetve egycsapásra leegyszerűsödik a rendszer, cserébe viszont néhány ezer embert (tízezer?) egyszerre dobunk a munkaerő piacra.

Tandíj: persze hogy kéne, teljesítmény arányosan. Nyilván ha valaki 2.0 átlagra is alig képes akkor nem jó helyen van... tehát ha diplomát akar, fizessen érte... Nyilván nincs szükségünk olyan építő/építész/gépész/informatikus mérnökre aki éppen csak átbukdácsolta az egyetemet. (ismerjük Einstein példáját, de azért nem minden bukott diák zseni). Tehát ha mondjuk 4.0 átlagot tud a diák akkor már csak 10%-át kérjük tőle... 4.5 felett semmit... lehet ingyen tanuló.

csakhogy önmagában ez sem elég... egyszerűen nem kell ennyi diplomás. Azért kár diplomát adni bárkinek is hogy (már elnézést) de a mekiben a salátát mossa. Miközben mondjuk cnc esztergályosból meg nincs elég, vagy épp bútorasztalosból. Jöhetne a kérdés hogy nem mindegy hogy asztalos vagy tanárként mossa a salátát? Naná, hogy nem. Az egyiknek a kiképzése többszöröse a másikénak. No tehát az oktatási rendszert is reformálni kéne.

Rokkant nyugdíjasok: egy részük tényleg alkalmas lenne valami munkára, akár teljes munkaidőben is, de nézz körül a piacon, hova menjen dolgozni? Akkor amikor huszon-harmincéves életerős friss, fitt dolgozni akaró emberek nem jutnak munkához, vagy mint fent említettem salátát mosnak egy gyorsétteremben. A magyar környezet meg a világon a legfrusztrálóbb... ööö fiatal vagy ? - nincs tapasztalatod!, meg különben is lehet hogy gyereket akarsz (nőknél)... ööö középkorú vagy? sok fizetést akarsz... és lehet hoyg gyereked is van... meg nyári szabadságra is akarsz menni... ööö idősebb vagy? lassú vagy és ostoba, nem is értenéd mi folyik itt... meg különben is beteges fajta a te korosztályod...
Munkahelyiterror-blogon ha jól megnézi az ember ebbe fut bele, mindegy hogy 25 - 35 -45 -55 éves vagy mindig remek kifogásokat találnak a (főleg az itt agyon dícsért magyar) cégek.

És hogy mennyire összefügg ezzel minden : tegyél ki az utcára majd 10.000 embert a közszférából. ezeknek egy része pont idős lesz, pont olyan akik esetleg korkedvezménnyel akár nyugdíjba mehetnek, pont olyan aki gyakorlatilag ott fog topogni hogy nincs munkája. Ráadásul a tökönrúgott multik nem vesznek fel ennyi embert, a magyar vállalkozó meg a fenti éles logika alapján szelektál, és ha fel is vesz akkor meg történetesen (sajna egy jelentős része) adót csal és borítékos fizetést ad... ha bejelent egyáltalán.

Azaz egy jelentős részük megjelenik a kiadási oldalon mint támogatni való. Előkészítetlenül, a piac jelenlegi helyzetében egyáltalán nem biztos hogy nettó megtakarítást jelent...

Félreértés ne essék, én támogatom a közszféra megkurtítását, mert az tényleg nem buli, hogy 8tól 11ig van "munka", aztán 13-tól 16ig... pénteken 14.ig ... ráadásul úgy hogy páran a körmüket reszelgetik... szó se róla, tudok olyat aki(k) kidolgozzák a belüket, hogy a rendszer működjön... (XIV ker okmányiroda pl) és akár este 8ig is ott vannak. De ezt nem lehet máról - holnapra meglépni, kellene minimum fél - egy év hogy pusztán csak felmérje valaki ezt az egész kócerájt, felrajzolja hogy mi hogy működik, és értelmes (hangsúlyozottan értelmes) módon optimalizálja a rendszert. Utána ki lehet dolgozni az új működési rendet, kitalálni hogy mi és hogyan kell hozzá, a szükséges lépéseket összerakni, megrendelni, megvenni. Aztán végül meghatározni az input-outputokat egyes intézmények között és lentről felfelé ezeket megtartva szépen lassan átszervezni az egészet. szerény számításaim szerint ez olyan 3-4 év. Addig viszont : fizeted mindazt aki eddig is ott volt, fizeted azokat akik tervezik és építik az új rendszert, fizeted az új szoftvereket (mert a régieket ismerve ... ), végül pedig fizeted az átszervezés költségeit, a kirakott munkavállaló végkielégítését, átképzését, egy ideig esetleg a munkanélküli támogatását... végeredmény : 10-20-30% (ha nem50) megugrik a kiadási oldalon a közszféra fenntartása. Ez akkor amikor az ország pénzügyei amúgy is a templomegere szinten vannak, szerintem majdhogynem megengedhetetlen.

Szval IMF és EU ha azt mondja hogy márpedig a 3%-os hiánycél tartandó ÉS most amúgy is kuss... akkor irreális azt mondani hogy ekkora méretű strukturális átalakítás bevállalható. Ezt még Gyurcsánytól sem vártam el, holott őt aztán tényleg nem kedveltem. (bár ők aztán tényleg esztelen pazaroltak, helyette náluk ez lehet belefért volna, mára meg már jobb lenne)
Tehát mégegyszer : igen kéne az átalakítás, de az nem átalakítás hogy kirakunk 10.000 embert az utcára. Annál kicsit bonyolutabb a rendszer minthogy pusztán az emberek kirúgása megoldja ezt.

nahh nagyon off lett...

orient 2011.01.05. 09:41:25

@régészbúvár: Igazad van a multik világot és demokráciát mozgató erejével kapcsolatban. Lehet valóban a mostani támadások mögött is ők vannak, kicsi vagyok én ehhez hogy átlássam, de a többi kommentelő is. Azonban a mi Viktorunk is kicsi ebben a világban sajnos hogy ezzel szembemenjen. Ha ezt valaki meg akarná törni akkor az egész EU-nak, USA-nak , Kínának...stb. összes nagy gazdasági hatalomnak kéne szembemenni velük, sajnos te is belátod ez lehetetlen. Nem lenne rossz nyilvánvaló, én is örülnék neki, de amíg ez nem következik be addig a 99%-a az országoknak ebben a csónakban evez,a mi viktorunk pedig ha kiugrik a csónakból és szembe kezd úszni az árral sokáig nem fog jutni csak még jobban lemaradunk mint ahogy az elmúlt 10 évben is.

Allianzzal kapcsolatban igazad van. Sőt még Tesco, és ker. láncokkal kapcsolatban is igazad lenne, hogy semmi értelmeset nem folytatnak itt, kitölthetőek lennének (mondjuk ha elmenne mind és egyedül a CBA marad akkor megnézném az árakat, mert így is CBA az egyik legdrágább bolt ma MO-n), tegyük fel. Nem őket sajnálom, hanem ezeknek a cégeknek a fenyegetése, fenyegetés az egész "multi-globalizációs" rendszer ellen. Sajnos hiába nem érinti a termelő mltikat (audi-mercedes.nokia...) sajnos ők sem alszanak nyugodtan hidd el. Ők is végiggondolják megéri-e egy olyan országban termelést, technológiát növelni ahol ha extra profitot termel (márpedig ezért jött ide) akkor egyszerűen lenyulják az egészet. Nem is beszélve arról, hogy hány beruházás NEM fogja ez miatt MO-t választani hanem egy nyugodt, tőkebarát klímát mondjuk. Sajnos ennek példáját már láttuk az elmúlt 10 évben mikor a visgrádi országok köröket vertek ránk, amit szintén a a multiknak köszönhetnek. Sajnos a szar multikat (tesco,Auchan...stb.) le kell nyelni a többi multi idevonzása érdekében. Bankadó érthető volt még mert az egész válságot az ő nyakukba lehet varrni és valahol meg kell fizettetni a szemétségüket, ebben nem is lógunk ki más országoktól. Mellesleg az energia és termelő cégek nem feltétlenül rosszak mint a bankok és ker. láncok. Nem akarom leírni mert rohadt hosszú lenne és az első kommentemben itt már kifejtettem valamennyire.

Ami a megoldás lenne az ha a mostani multik hátán elkezdenék a magyar vállalatokat erősíteni, Rába, Ikarusz...stb. esetleg új márkák, gyárak alapításával. Amikor azok mennek, pörögnek és vannak megrendeléseik itthon és külföldön, tömegeket alkalmaznak, munkanélküliség 5% vagy az alatti akkor lehet elkezdeni elküldeni a multikat a francba. De ez idő kérdése sok évbe telik felépíteni egy ilyen nemzeti gazdaságot, márpedig addig sajnos szükség van a külföldi termelőkre, multikra itthon. Csak azok hőzöngenek ellenük sajnos akik szarul élnek és nem látják át a rendszer működését. Márpedig a multik adnak sok munkát, és ha a korábban említett reformokat, szociális reformokat meglépnék akkor olyan mértékű JÁRULÉKcsökkentést vihetnének a rendszerbe ami valóban megdobná a foglalkoztatást és magyar cégeket is. A mostaninak is lesz ösztönző hatása szerintem már idén, de közel sem mérhető ahhoz amit akkor lehetne ha az összes potyautast lerugdosnák a rendszerről.

Mellesleg mennyivel jobb lenne ha az egészséges rokkantak visszakerülésével a valóban rokkantaknak lehetne emelni valamennyivel a segélyeit és ők valóban nem éhezve, fázva számolgatnák a forintjaikat hanem rendes juttatásokból élhetnének. Ehhez azonban refromra és bizonyos megszorításokra lenne szükség ami ördögi gondolat a mstani populista kormányunk számára. Megkockáztatom buknák is a köv. választást mert a sok agyament ingyenélő nem értené miért történik mind ez azonban az ország és emberek érdekében meg kéne ezt lépni ha választást is veszítenek ez miatt esetleg. Ez egy felelős vezetés dolga (lásd pl. volt Dzurinda kormány Szlovákiában és Fico az Ő Orbán Viktoruk sajnos...)

orient 2011.01.05. 10:07:50

@Lord_M_: Sok ferdítés van itt majd belátod te is, leírom.

1. Senki sem várta hogy kapkodva ész nélkül kezdjenek kirugdosni embereket akárhonnan , felborítva az egész rendszert. De ne határolódjanak el mindennemű reformtól! Kijelentették kerek perec nem lesz elbocsátás és semmi megszorítás pont. Tehát az említett átalakítások még csak tervbe sincsenek véve. Nem is fogják meglépni soha mert buknák a köv. választást. Maradnak populisták, elverik a nyugdíjpénzeket és felvesznek még sok potyautast a rendszerbe. Ha leépítenek nyilván nem az 50-s korosztállyal kéne kezdeni, a korkedvezményes nyugdíj meg röhejes és ezért omlik össze a nyugdíjrendszer(vagyis nem mert pár évig kihúzzák a magánnyugdíjak lenyúlásából).
Tehát a köz-állami-önk. rendszer reformja tervbe sincs véve! (van dumálás róla, de drasztikus lépéseket sem most sem soha nem fog meglépni a kormány). Mellesleg az mszp a 2/3 hiányában találta a reformok gátját (ez kifogás volt persze), de a fidesznek valóban megvan most a hatalma véghezvinni ezeket, és ez miatt szomorú , hogy semmi szándék nem mutatkozik erre e részükről. Az IMF -EU páros pedig azért nem engedett semmit mert még a szándékát sem látták annak , hogy ez a kormány valamit tenni is akarna az említett reformok irányába. Közel nem állunk annyira szarul mint románok mondjuk és nem kellett volna fizetéseket, nyugdíjakat vágni. Elég lett volna megígérni hogy a potyautasok kikerüljenek e rendszerből, és máris tárgyalt volna velünk a gonosz IMF és EU, sőt szerintem még segítséget is adtak volna a reformokhoz (értsd pénz, hiányemelés...stb.)
Csak hát valakire kellett kenni a szarul mennek a dolgokat, és a multik-IMF_EU dumát már beszopta a nép a jobbiktól, tehát más irányuk nem volt, ők a bűnbakok most a mi felelőtlen gazdaságpolitikánkért. Nagyon nagy népbutítás megy itt sajnos.

2. Az egészséges rokkantak nagy része jelenleg is dolgozik elárulom. Csak feketén. Ismerek olyat aki 3-4 állásban is nyomja mint leszázalékolt és röhög rajtam meg a rendszeren is mekkora b@lfasz, hozzáteszem teljes joggal.

3. Fiatalok könnyen találnak munkát. Nálunk ahol én dolgozom sok fiatal friss diplomást vesznek fel minden évben akiket többek között én tanítok be melóra. Ez egy rohadt külföldi multi mellesleg. A tapasztalat nélkül nem veszünk fel stílus egyébként PONT a magyar cégek tulajdonsága ahol 30 körös, több órás interjúk vannak. Multiknál meg felvesznek tapasztalat nélkül is. Nekem ez a tapasztalatom15 éve vagyok a pályámon. Persze a sok szükségtelen diplomával nehéz melót találni, nem azért mert nincs tapasztalatuk hanem mert egyszerűen rossz szakot választottak és nincs rá igény. Sokkal több fiatalnak kéne egyszerű szakmákat választani, és nem diploma felé menni. Németországban és nyugaton ezt meg is teszik. Persze ahhoz megint potyautasokat lerugdosva csökkentve a járulékokat és adókat, több pénzzel az emberek többet is költenének lakásfelújításra és egyéb dolgokra ami a kétkezi munkásoknak biztosítana megélhetést.

De ez egy újabb regény lenne kifejteni..

régészbúvár · http://buvarregesz.blog.hu 2011.01.05. 10:41:36

@orient: Az egézséges rokkantak ügyét én sem értem. Úgy emlékszem, tavaly még szó volt a rendszer fellülvizsgálatáról.
Az is igaz, hogy egy időre brutálisan megugrana a munkanélküliségi ráta a statisztikában. Ugyanakkor, ha nem érdekli őket különösebben a nemzetközi elvárás, kritika, akkor ez pont egy olyan statisztikai adat lenne, ami valóban nem számít. Hosszabb távon viszont pozitív lenne az eredménye.

Lord_M_ 2011.01.05. 10:46:35

@orient: Jaj istenem, azért remélem nem gondolod hogy én ferdítem a dolgokat és védem a jelenlegi rendszert.

Csak hogy biztosan lásd: magam is azt említettem hogy a magyar vállalatok játszanak inkább a munkavállalóval
magam is említettem hogy nem feltétlenül diploma felé kéne lökdösni mindenkit (sőt még tandíjról is beszéltem)

Azt feltételeztem, hogy érted te is, hogy nem egyszerre kell kivágni mindenkit, de talán jobb ha körbejárjuk a témát és kb világossá tesszük mások előtt is hogy az nem úgy megy hogy 2011-től a kiadási oldal slussz - passz 40%kal visszametszve. Irtózatos munka (és annál is komolyabb problémákat szülhet : lásd vedd el a segélyeket, majd fuss az elszabadult megélhetési bűnözők hordája elől).

Az sajnos tényleg esélyes hogy nem kezdenek átfogó reformokba, ahol érintve van akár a közszféra, akár a potyautasok...

ugyanakkor: a rokkantnyugdíjasok egy része tényleg dolgozik, ez nyílt titok, ugyanakkor ezek az emberek mint ahogy mondod feketén alkalmazottak. Ha nem feketén kellene őket foglalkoztatni, már nem is kellenének igazán.

Ha elveszed a nyugdíjat, akkor két eset jön: 1) megjelenik segélyért (marad a kiadási oldalon) 2) emellett marad fekete alkalmazásban... nyilván egy 120ezres nyugdíjhoz képest az 50.000-es segély már nem tétel, de mennyi embert tudsz garantáltan kirakni a 780.000 rokkantnyugdíjas közül? Ha a felét (azaz kb) 390.000 embert, az ok... havi szinten máris megfogtál : 70.000x390.000 forintot
éves szinten tehát 327mrd forintot. Ez akkor szép ha mindenkinek akit megfogtál 120.000 forint volt a nyugdíja, ha ebbe több esik 80.000-hez közel, akkor már nem ilyen szép a helyet... persze 100mrd is megtakarítás. (bankadó fele ugyebár), de a kérdőjel az, hogy hány ilyen embert tudsz visszaterelni... pláne a munkaerő piacra. ha csak néhány ezret 10ezret... akkor alig marad jelentős megtakarítás, ráadásul jön az örök kérdés: mi alapján fogod őket szelektálni. (és ki vállalja, hogy egy hiba miatt, valódi beteg embert küldesz el a rendszerből)

persze a politikai öngyilkosság is benne van : 800.000 ember egyszerre történő elvesztése a szavazóbázisból...

Amúgy ha értetted az írásaimat, akkor láthatod hogy nem vagyok a multik ellen, sőt...

szerintem mi egy malomban őrlünk, csak legfeljebb más szemszögből nézzük és más megfogalmazásban mondjuk amit gondolunk... Te azt mondod, hogy reformálni kell, én meg hozzáteszem hogy nem olyan egyszerű... de attól még tudom hogy kell... más tészta (és ez a keserű benne) hogy ahogy mondod, nem látszik hogy lenne politikai akarat a változtatásra...

bár én abban nem hiszek hogy strukturális reformok esetére kaptunk volna 3-4-5% deficit kedvezményt. Számomra kicsit olybá tűnik hogy akár a magyar ember, akár a külföldi megmondók (IMF, S&P, Moody's, EU) úgy várják el a szerkezeti átalakításokat hogy azok már - most azonnal látszódjanak, legyen kevesebb a kiadás azonnal, és persze holnaptól azonnal működjön az új rendszer. Holott mint mondottam, se azonnal nem lehet megnyirbálni a dolgokat, sem pedig működni nem fog ha mégis. Ez idő és (bármily borzasztó is), pénz kérdése... ráadásul egy ideig több pénz kérdése. Mondjuk ez is igaz: (a manyup pénzt most hagyjuk) : kevés mozgástere van a jelenlegi kormánynak arra hogy akár csak 10%-ot is adjon az átalakítási folyamatok beindítására.
(azt persze értem, hogy káros hogy terv sincs...)

de azért elég jól elmentünk az eredeti témától :)

igazi hős 2011.01.05. 11:00:26

@Lord_M_: Egyértelmű, hogy egy átszervezés drága dolog, de!
1. Ha biztos vagyok abban, hogy valami X forintot hoz évente, akkor arra akár hitelt is érdemes felvenni (valahol 5X körüli korláttal), sőt ilyen célra egész jó feltételekkel kaphatnánk is pénzt, _ha_ nem lenne teljesen hiteltelen bármilyen átszervezési ígéret.
2. Épp most "jut" a kormány 3000 mrd mozgástérhez, ennyiből már elég sok mindent meg lehetne csinálni. Bár ezek népszerűsége Bokros Lajosával vetekszik, a legközelebbi választáson én leszek a leglelkesebb Fidesz szavazó.

orient 2011.01.05. 11:03:35

@Lord_M_: Jó többé kevésbé egyet értünk. Legyen ahogy mondod csak az én bajom még mindig az hogy a kormány elhatárolódik minden reformtól és azt a gyurcsány és bokrosi ördögi dologként kezelik. Ne rúgják ki mind a 40% közalkalmazottat, de rúgjanak ki mondjuk 5-10%, rokkantak közül is szépen lassan mondjuk 10%. Nem kell drasztikusan, de valamiféle terv, vagy szándék mutatkozna erre. Nem fog mert féltik a szavazatokat. Ezt abból lehet tudni hogy az ilyet a legeljén lenne értelme meglépni. Ha tavaly már 5%-t kidobtak volna ,idén is5%-t mondjuk és mind ment volna járulékcsökkentésre, értsd arra hogy ezek az emberek gyorsan találjanak munkát már be is fognám a pfámat. Látnám van valami irány és lassan de biztosan eljutunk oda. Nem lehet valóban drasztikusan.

Azok az ezrek akik így utcára kerülnek először hőbörögnének majd pár éven belül ha mind talál munkát, kevés adót és járulékot fizetve, DOLGOZVA, de jobban élne akkor lehet nem is veszítenék el mint szavazót. Ha viszont 1-2 év múlva lépik meg akkor még a jó hatásait nem érzik tehát biztos szavazatbukás, magyarul biztos nem is lépik meg már ebben a 4 éves ciklusban. Finoman és lassan el lehetett volna kezdeni már tavaly és idén. De hát szar sem történik.

Lord_M_ 2011.01.05. 11:29:37

@igazi hős: Jelenleg a hitelfelvétel nem tűnik jó ötletnek, már csak azért is mert nyakig úszunk benne... Ha az államháztartási hiány kb60% körül lenne, akkor simán megérné... most olyan 80% környéke... innen már kockázatos. A 3000mrd manyup pénzről meg nem tudom mit mondjak....
@orient: igen... az akarat hiánya a legfájóbb. Bár várjuk meg februárt hogy mi lesz az az orbitális bejelentés amire Matolcsy most mindent feltesz... (nem hiszem hogy ennyire átütő lenne, de hátha valami reményt ad)

Ugyanakkor abban igazatok van hogy apró lépésekben is lehetne haladni, és bár néhány lépés fájó lenne, a másik oldalról lehetne majdnem ennyi szavazatot szerezni. Ahogy kolléga is írja, ha látná hogy alakulnak a dolgok, lenne lelkes szavazó... ebből a logikából kiindulva talán maradna valami előny 2014-ben... ugyanakkor lássuk be, és itt térjünk vissza a poszt eredeti forrására : a magyar ember szolidaritásból... buta. Gondold végig, ha kiraknak 2000 közszolgát, (az a 10% kb?) akkor felhördül a maradék 18000 is... hogy fúúú... igaz ugyan hogy lesz kb 2000 új szavazó... de van 20.000 mínusz. Ez még elviselhető lenne... de felhördülne egy marék nyugdíjas aki valaha ott dolgozott, a tanárok egy része... meg úgy általában a szociálisan érzékenyebbek, hogy mi lett 2000 emberrel és a családjával... mindjárt 100-200ezer szavazatnál járunk... 2000 ember esetére. Hol ér ez össze a kiinduló poszttal? Megsarcolták a magasabb profittal bíró szektorokat... a fél ország hőbörög hogy jaj dehát a multik... a másik fele meg éjjenez hogy rohadt multik. Itt jön vissza igazi hős: ha bokrosi vagy gyurcsányi szintű megszorítást csináltak volna, akkor az ország jelentős része hőbörögne hogy megint a kisembereket nyúzzák... a maradék meg értené hogy most ez kellett...

aztán ott tartanánk, mint 98-ban hogy az MSZP elbukja a választásokat a Bokroscsomag miatt (is).

de köllene a reform... köllene az átalakítás...

orient 2011.01.05. 12:15:00

@Lord_M_: 10% közszolga az kb 70.000 ember. Sok tudom de halogatják 20 éve! Mellesleg a Bokrosi program egy nagyon durva és brutális vágás volt és sokan nem emlékeznek rá hogy az Mszp akkor bizony nem bukott sokat. A választást a fidesz és FKGP-vel együtt éppen hogy csak megnyerte, de nem nagy fölénnyel. Meg lehetett értetni az emberekkel akkor is hogy szükséges reformokkal a saját jövőnket építjük. Nem kell annyira drasztikusan mint Bokros, de finoman keresztül lehetne vinni. Az mszp most sem a megszorítások miatt bukott ekkorát hanem a mérhetetlen korrupció, hazugság és egyéb tényezők miatt. Lehet reformot csinálni értelmesen, kis lépésekben, megértetve az emberekkel és akkor nem is buknának nagyot, még ha fájna is. De hát a semmi reformnál nincs rosszabb!

orient 2011.01.05. 12:24:21

@Lord_M_: Érdekes részlet. Egy kő kemény Bokros csomag utáni reformok utáni választási eredmény a következő volt:

"Az 1998-as választások eredménye a Fidesz stratégiájának győzelmét hozta. A választásokat ugyanis a szavazatok száma alapján az MSZP nyerte az 1994-est megismétlő, 33 százalékos eredménnyel, több mint 3 százalékkal a Fidesz előtt. "

Tehát ezért nem értem a min. reformoktól való elzárkózást!

Lord_M_ 2011.01.06. 21:41:16

@orient: 70.000 ember kirakása már tömeges elbocsátásnak tűnik. De még mindig egyet értek veled. A 98-as választási eredmények meg elég jól elhalványultak az emlékeimben... a megnyert választást elbukni... mintha tényleg valami ilyen lett volna... hasonlóan 2002 vagy 2006-hoz ahol az mszpt igen... a koalíciót nem tudta megverni a fidesz...

Azért egy kicsit aggódnék én mégis, ha most (az elképzelésed szerint tavaly és idén 5-5%ot raktak volna ki) ... 35.000 embert rádobnánk a munaknélküliek piacára... tehát mondjuk 70.000-et a két év alatt... tudom, hogy ideiglenes lenne a munkanélküliség megugrása, de itt megint oda lukadok ki, hogy 70.000 embert nehéz úgy összeszedni hogy azok biztosan olyanok legyenek akik nem dolgoznak. és a munkájuk nem hiányozna. Szóval 70.000 munkahely megszüntetése szerintem már átalakításokat is jelentene a rendszerben, és akkor megint ott vagyunk, hogy nem megy, legalábbis nem 1-2 év alatt. Meg kell nézni minden helyet, fel kell mérni a munkaafolyamatokat, és mondjuk 65.000 ember pozícióját nagyon meg kell nézni (a maradék 5000 mondjuk garantáltan csak naplopó)... de ennek a 70.000 embernek a munkahelyét felderíteni hogy hol van 70.000 ember azt körbe kell járni rendesen. A fűnyíró elv, szerintem ekkora tételben már nem biztos hogy jó megoldás.

Bár ki lehet adni hogy 10%-os bértömegcsökkentés... és a területre bízni hogy az most 10% ember vagy fizetéscsökkentés...

fene tudja, a logikát még látom, és a rendszert is hogy kb hogyan működik egy ilyen dolog, de nyilván nem a minsztériumban dolgozom ahonnan a belső szerkezetre rálátnék és azt mondhatnám hogy "Orinet, megfontolom a tanácsodat... mennyi tanácsadói jutalékot kérsz ?"...

semmi reformnál nincs rosszabb.... ööö.... tudnék ellenpéldát hozni :) szerintem a havonta megjelenő (volt)miniszterelnök világmegváltó programjai alulmúlják a semmittevést... mert az meg látszat volt és szemfényvesztés... és elhitetni hogy látjuk, értjük és csináljuk, azaz tévhitben ringatni mindenkit... szerintem rosszabb... (ez most nem GYF OV vita... csak ellenpélda)... hovatovább nekem azért keserű kicsit a szám, mert azért szavazott ezekre az a kétharmad, mert elhitték hogy "Mi majd megmutatjuk!"... és eddig olyan égető kérdésekre kaptunk csak választ, hogy ki veszi meg a malévot, milyen lesz a jövő médiája, és hogy a köztársasági elnök mennyire jó lecsót (vagy mit) főz...

ohh.. igazságtalan vagyok... van adócsökkentés és válságadó is...

FüstM 2011.01.06. 21:41:17

@igazi hős:
Bizony komolyan gondolom, hogy 16%-os SZJA-t be kell fizetni. Aki pedig ezt a jövőben nem teszi, azt el kell ásni.
Eddig indok lehetett az adócsalásra, hogy tényleg vállalhatatlanul versenyképtelenné tette a gazdaságot a környező országokhoz képest. Az új adó viszont versenyképes.
Szerintem nem látott még vállalatot az, aki azt mondja, hogy eddig is csak azért csaltak ilyen sokan a munkavállaók / munkáltatók, mert ilyenek vagyunk. Az eddigi adókulcsokkal egyszerűen nem lehetett bizonyos ágazatokban életben maradni.

trabant 2011.01.06. 23:14:17

@Squid:

"Emlegetted a CBA-t mint oly sokan mások a "Nagy Magyar Példa"-ként. Tudod egyáltalán kikből áll az a cég és milyen háttérrel?"

Azt is észreveszik a CBA-vásárlók, hogy a pultnál a duplaréteges csomagolópapírt is belemérik az áruba és szalámiáron számolják fel, vagyis az is beleszámít az árba? A mérlegen a tárát csak kérésre mérik le az árutól külön.
Napi sokezer egyenkénti tételnél ez a vevôk hatalmas átvágása, egyben több milliós jogtalan haszonszezés a gój motorosoknak.

orient 2011.01.06. 23:14:19

@Lord_M_: Sok, nem sok, nagy átalakítás...stb. Mindent kifejtettünk már csak egy elgondolkoztató adat: Magyarország közalkalmazottainak száma közel egyezik Németországéval. Ezt gondolom nem kell magyarázni...

igazi hős 2011.01.07. 12:22:23

@FüstM: "Bizony komolyan gondolom, hogy 16%-os SZJA-t be kell fizetni. Aki pedig ezt a jövőben nem teszi, azt el kell ásni." Ezzel egyetértek, viszont ezt írtad korábban:
"Az adócsökkentés állításoddal ellentétben NEM a munkavállalók max. 20-30% -nak jelent lényeges csökkentést, hanem a többségnek. A téves állításotok két (szándékolt) torzításból vezetődik le:
1.) a KSH bérstatisztikát veszi alapul (noha mindenki, te magad is tudod, hogy pont az eddigi durva adóztatás miatt emberek százezrei minimálbérre vannak bejelentve, miközben többet keresnek). Magyarán a hivatalos staisztika nagyon erősen lefele torzítja az átlagkereseteket. Azaz a tényleges bérek átlagosan lényegesen magasabbak, azaz az egykulcsos adó már ezeknél a munkavállalóknál is pozitívan hat."
Erről írtam, hogy alaptalan feltevés: eleve nem a bérek, hanem a jövedelmek magasabbak a statisztikában szereplőnél. (Ez sem igaz, hiszen a becsült fekete jövedelmek is szerepelnek a statisztikákban.) Ezen pedig nem fog változtatni az alacsonyabb adókulcs, ami mellékesen épp a legálisan bevallott sávban nem is csökken. Aki el tud tüntetni x összeget, hogy ne x*0,4 maradjon nála, az ezután is meg fogja tenni, hisz még mindig x*0,6 maradna nála, ha bevallaná. A megoldás az lenne, hogy ne tudja eltüntetni, ehhez adószabályok kevesek, izomból kéne megoldani.

orient 2011.01.07. 12:22:25

@Squid: Tökéletesen leírtad. Lenne még mit hozzáírni de aki ennyiből nem ért az többől sem fog. (pl. telekom infrastruktúra és verseny elengedhetetlen az erős gazdasági fejlődéshez, mert ugye ahol vánszorognak a bitek nem csak a film jön lassan a bunkónak le, de a cégek sem tudnak hatékony rendszert kiépíteni...stb.) Trolloknak lehet érvelni, de kezdem érezni hogy disznók elé vetett gyöngy.

De lehetne tovább boncolni, mint a fogorvosom aki habzó szájjal szajkózza ugyan ezt, és minden rohadt "zsidó" multit és EU-t elüldözne ,mert szerinte meglennénk nélkülük is , KKV-k foglalkoztatják a legtöbb embert ugye (mint ő is) akkor finoman megkértem kérdezze meg hogy a tejelő ügyfeleinek hány százaléka kapja multinál a fizetését amiből neki munkája van és páciensei mint én. Akkor hirtelen csöndben maradt mert rájött 90% a multiktól kapja a lóvét és ezért van neki melója, meg a fodrásznak, borásznak és c ukrászdának is a sarkon. Sőt még a CBA-nak is.

Alig várom már a Csodaszarvas autót ami lesöpri a szar Audikat a piacról. Kínával példálózunk ugye kedves OV, mint a jövő! Ebben egyetértünk azonban, szeretném ha megemlítene 1 kínai márkát ami világhírt és kereskedelmet futott be. Mert minden made in china, de kiknek is a termékeit gyárják? Nem a sajátjukat az biztos! Na innentől kezdve lehet nem egészen a kínai mintát követjük. Orosz minta és példa szar mert ők a nyersanyagjaikból (olaj,gáz) gazdagszanak amiből nekünk van zéró.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása