Véleményvezér

vv

Végre: más világ jön az egészségügyben!

2011.05.06. I 5 komment I Címkék: fidesz allam egeszsegugy szocska

Jó hír a reformfetisisztáknak! Végre az egészségügy legalapvetőbb ösztönzőit próbálják megváltoztatni. Már ha a kormány nem hátrál ki Szócska Miklós és tervei mögül. (Fotó: szegedma.hu)

Nem kapta meg a méltó figyelmet, de a tegnapi nap legfontosabb híre ettől függetlenül Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak egy konferencián elmondott beszéde volt. Az államtitkár ugyanis vázolta az egészségügy átalakításával kapcsolatos elképzeléseit. Végre egy jó hír a reformfetisisztáknak!

Kapcsolódó írásunk: Halál a diplomagyárra: igen; a Corvinusra: nem


Padlón van

Senki nem vitatja, hogy a magyar egészségügy a padlón van. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy ez az utolsó nagy szektor, ahol a ’80-as évek sajátos gmk-szocializmusa mindmáig létezik. Gondoljunk csak bele, az úgynevezett magánpraxisok nagy része állami eszközökön, állami épületekben, munkaidő alatt vagy után működik.

A sok részérdek sikeres lobbitevékenységének és a közérdek nem megfelelő képviseletének sajátos kombinációjaként az egészségügyi szektorunk valószínűleg jobban le van maradva a Nyugattól, mint 1990-ben. Az elmúlt húsz évben nem volt ugyanis egyetlen olyan kormány sem, amelyik képes lett volna az egészségügy rendkívül komplex és politikailag nagyon kényes viszonyait a maguk teljességében, rendszerszerűen kezelni.

Sokan hullatnak könnyeket a 2006-os egészségügyi reformkísérletért, de miközben annak bukása politikailag valóban vízválasztó lett a Gyurcsány-korszak történetében, szakpolitikai szempontból egy rettentően kidolgozatlan, előkészítetlen, és alapvetően komolytalan terv volt már az első pillanattól kezdve. Emlékszünk még párducmintás egészségbiztosítók modelljére? Vagy arra, amikor ötven patikus kézen fogva körbesétált egy gyógyszertárat, és ezzel meg is fúrta a kormány gyógyszerértékesítés-liberalizációs elképzeléseit? Emlékszünk még arra, hogy ennek a sokszor átláthatatlan viszonyokkal, szakmai hiúsággal és mindennapi megélhetési problémákkal terhelt rendszernek az átalakítását egy 33 éves miniszterre bízták? Egészségügyi reformnak hívták, de még papíron is elsősorban csak finanszírozási reform volt. A gyakorlatban pedig egy nagy semmi.

Mi jön most?

A most bejelentett intézkedések az elmúlt húsz év első valóban átfogó kísérletét jelentik az egészségügyi rendszer logikájának átszabására. Hosszú idő után először, kampányszerű, kézivezérlés-jellegű beavatkozások helyett a rendszer legalapvetőbb ösztönzőit próbálják megváltoztatni.

Az állami intézmények funkcionális integrációja nevű borzasztó szakkifejezés azt jelenti, hogy az egészségügyi kormányzat végre felvállalja a kórházak összevonását és racionalizálását. A szükségletalapú kapacitástervezésnek nevezett szintén irodalmi értékű kifejezés pedig azt, hogy nagy számban lesznek ágyak, melyek megszűnnek kórházi funkciót ellátni.

Az irány nagyon bíztató, és végső soron valami hasonlót vártunk volna a kétharmados kormány minisztereitől rengeteg más területen is.

online survey


De végigviszik-e?

Szócska Miklóstól azonban azt várják el, hogy mindezt csökkenő egészségügyi költségvetés mellett valósítsa meg. Ez pedig legalábbis megkérdőjelezi azt, hogy a kormány vezetői valóban megértették-e, milyen mélységű változások vannak készülőben. Ezért aztán csak remélni tudjuk, hogy az érdeksérelmet szenvedők óhatatlanul jelentkező ellenállásakor ugyanúgy megmarad a politikai akarat Szócska államtitkár és tervei mögött. A Véleményvezér mindenesetre szurkol neki.
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2011.05.06. 09:10:57

"Végre egy jó hír a reformfetisisztáknak!"

Azt kéne megértenie ebben az országnak sokaknak, hogy a reform az nem öncél... A reform eredetileg azt jelenti, hogy egy rendszert jobbá alakítunk... és nálunk fejlettebb országokban a reform folyamatos...

Amúgy óriási botrány lesz. A jelenlegi viszonyokból sok ember nagyon jól él, és ők nagyon hangosan fognak tiltakozni... Mások meg nagyon rosszul élnek, ők ezért fognak tiltakozni...

Ami a vizitdíjat illeti, az egyik leginkább elhazudott dolog volt. A vizitdíj ugyanis jó dolog (a szegényektől nem kell szedni). Bokros ezerszer elmondta, hogy amihez ingyen férnek hozzá, azt túlhasználják. Így is van. Ajánlom az "Egy mentőorvos feljegyzései" blogot, ahol a doki leírta, hogy a vizitdíj után eltűntek az indokolatlan hívások, "Negyedére-ötödére csökkent az orvoshívások száma (a rendelő sincs tömve). És akik hívnak, azok nagy részének valóban szüksége van orvosi segítségre". Konkrétan hurrázta a vizitdíjat.
De ha mi ilyen gazdag ország vagyunk, ám terheljük túl az egészségügyi rendszerünket...

Ja, ezt is ki kéne mondani egyzser: a patikaliberalizáció miatt senki nem halt meg a benzinkútnál vett ragtapasz vagy c-vitamin miatt. Pedig ezt is hogy szajkózták...

Amúgy mai hír, hogy a dokik is szervezkednek. Kíváncsian várom, hogy ez a kormány ellenszélben vajon mire lesz képes...

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.05.06. 09:11:04

drukkolok én a Szócskának, de új megközelítést még nem ünnepelnék.
intézményi összevonásokat (például az OPNI bezárása, aminek határozott ellenzéki és szakmai kritikája önmagában is komoly sebet ejtett a reformon) azért próbáltak már a szocik-szadeszesek is, az ágyszámcsökkentés-szabályozás (pl. a teljesítmányvolumen-korlát szintén gyönyörű magyarsággal megalkotott fogalmán belül, meg a súlyponti kórházakkal) szintén volt már a szadeszes miniszterek egészségügyi politikájában is
meglátjuk

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.06. 09:11:13

Szurkolni én is szurkolok neki, csak nem hiszek benne. Ez megint egy olyan terület, aminek megpiszkálásába már több, mint egy tucat miniszter belebukott.

"Az állami intézmények funkcionális integrációja"
Most nem azért, de Molnár Lajcsiék csináltak ilyet is.

AdamK 2011.05.06. 09:18:42

Népszavazás is lesz?

wazelin 2011.05.06. 09:50:01

Kíváncsi leszek, hogy az a MOK, amelyik korábban gyakorlatilag minden tervet próbált megfúrni, ami a status quo változását tűzte ki célul, beáll-e a változtatások mögé.

Ráadásul addig kellene megtenni a változásokat (főleg a fizetések, vagy legalább a jobb kilátások terén), amíg azok, akik külföldre mentek, még szívesen visszajönnek (azért pénz ide vagy oda, külföldön sem fenékig tejfel az élet), vagy el se mennek, mert érdemes itthon is maradni.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.