Véleményvezér

vv

Egykulcsos adó és kevesebb munkahely: Rogán a kormány ellen dolgozik?

2011.06.21. I komment I Címkék: jog fidesz rogan egykulcsos ado

Rogán javaslata arra fog minden vállalkozót ösztönözni, hogy ne vegyenek fel legálisan átlagbér alatt kereső alkalmazottat. 2014-ben a kormány legnagyobb fejfájása a beígért új munkahelyek hiánya lesz. (Fotó: MTI/hirado.hu)

Úgy tűnik, Rogán Antal a fejébe vette, hogy megtorpedózza a kormány legfőbb gazdaságpolitikai célkitűzéseit. Ha a fene fenét eszik is, ő bizony akkor is megpróbálja rosszabb helyzetbe hozni a kormányt a 2014-es választásokra. Máshogyan ugyanis nehéz értelmezni azt a javaslatát, amely az állami forrásoktól és megrendelésektől való eltiltással szankcionálná azokat a vállalkozásokat, amelyek nem kompenzálják a bruttó 300 000 forint alatti fizetésűeknek az új adószabályok miatti bércsökkenését.

Egykulcsos adó: miért jó?

A Véleményvezér nem nagy barátja az egykulcsos adónak. Elsősorban azért nem, mert egy szűk felső rétegen kívül kevesen járnak vele jól, és szerintünk a kormány ugyanennyi pénzből egy okos kétkulcsos adóval sokkal több szövetségest tudott volna megnyerni egy kínálatoldali gazdaságpolitika számára. Kétségtelen azonban, hogy az egykulcsos adónak van egy óriási előnye: mégpedig az, hogy egyszerű. Könnyű bevallani és könnyű ellenőrizni, és mint ilyen, az egykulcsos adó eddig a kormány egyetlen látható lépése a söralátét méretű adóbevallás felé.

Az egyszerűség pedig azt is jelenti, hogy mindenfajta hazai és külföldi tőkebefektető számára átláthatóbb környezetet teremt, és ezáltal hozzájárulhat – még ha önmagában marginális mértékben is – az új munkahelyek teremtéséhez. A magyar kis- és középvállalkozások megsegítéséről meglehetősen sokat beszélő kormányzat gazdaságpolitikai lépései közül ez azon kevesek egyike, amely akár valóban segítheti is a vállalkozókat.

free polls


Egykulcsos adó: miért rossz?

Az egykulcsos adónak van azonban egy nagy hátránya is. Egy olyan hátránya, amivel mindenki mindvégig tisztában volt, csak valahogy a kormány nem volt hajlandó tavaly ezt elhinni vagy elismerni. A hátránya az, hogy bizony sokan buknak vele. Egészen konkrétan a minimálbéresek jelentős reáljövedelem-veszteséget kénytelenek elkönyvelni amiatt, hogy immár az ő jövedelmük is 16%-on adózik, míg az átlagos jövedelműeket az adójóváírás szigorodása miatt éri veszteség.

Ha valaki választási matematikában gondolkozik, akkor nagyon hamar rájöhet arra, hogy Magyarországon sokkal kevesebb vállalkozó van, mint minimálbéres vagy átlagos jövedelmű. Ennek megfelelően az egykulcsos adó bevezetése önmagában egészen biztosan szavazatvesztést okoz a kormánynak.

Forrás: Medián

Káros kármentés

Nekünk úgy tűnik, hogy a kormány (ha feltételezhetjük, hogy a valóságban természetesen nem Rogán egyéni ötletéről van szó) túl későn kapott észbe, és próbálja meg korrigálni ezt a meglehetősen nyilvánvaló politikai hibát. A szóban forgó javaslattal gyakorlatilag megpróbálják rászorítani a vállalatokat arra, hogy annyival emeljék az alacsony jövedelműek bérét, hogy az érintettek reáljövedelme az új adózási szabályok bevezetésével ne csökkenjen. Ám mint minden ilyen utólagos intézkedés, ez is sokkal több kárt fog okozni, mint hasznot.

Először is természetesen így eltűnik az egykulcsos adó nagy előnye: mostantól ugyanis ellenőrizni kellene majd’ minden vállalkozásnál, hogy valóban megtörtént-e a béremelés. Ennyit a kevesebb és átláthatóbb adminisztrációról, valamint a kiszámíthatóbb szabályozásról. De még ha sikeres is lesz ez az intézkedés és tényleg megemelik a vállalkozók a vonatkozó béreket, ez csak arra fog minden vállalkozót ösztönözni, hogy ne vegyenek fel legálisan átlagbér alatt kereső alkalmazottat. Ez azért is rossz hír, mert Magyarország híres-hírhedt foglalkoztatási hiányát már eddig is ennek a csoportnak az alacsony munkavállalási aránya okozta.

Öngól

A Véleményvezér már régóta mondja, hogy 2014-ben a kormány legnagyobb fejfájása a beígért új munkahelyek hiánya lesz. A mostani Rogán-javaslat csak rontani fog ezen a helyzeten.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása