Véleményvezér

vv

Bűn lesz az eladósítás? Akkor mindenki börtönbe mehet!

2011.08.08. I 0 komment I Címkék: jog mszp fidesz allamadossag

A legtöbb ország vezető politikusát rács mögé kellene juttatni, ráadásul az adósságot a politikusok nem egyedül „csinálják”, ebben a választópolgárok nagyon is segítik őket. (Fotó: MTI)

A kormány eltökélt szándéka, hogy az ország eladósodásáért felelős politikai vezetőket ne csak politikai felelősség terhelje, hanem büntetőjogi felelősségre is lehessen őket vonni valamilyen formában. A probléma csak az, hogy a kormányszóvivő elmondása szerint azt is fontolóra veszik, hogy visszamenőleges hatályú büntetőtörvény segítségével tegyék ezt lehetővé.

A Véleményvezér úgy gondolja, ha a Fidesz ezt valóban megteszi, azzal új fejezet nyílik az ország politikai történetében. Egy olyan Magyarország jönne létre, amiben egészen biztosan csak kevesek szeretnének élni.

Ajánlott írásunk: Államcsőd jön, az adósság a Kínaiak kezében?


A cél: helyes, a módszer: elfogadhatatlan

A kormány tehát a szocialista kormányok elszámoltatását és felelősségre vonását tervezi, amit a Véleményvezér teljes mellszélességgel támogat. Azonban nem mindegy, hogy hogyan. Ha ugyanis ezt visszamenőleges hatályú büntetőtörvény-alkotással érik el, akkor az egyszerűen vállalhatatlan. Méghozzá azért, mert ez egyszerűen igazságtalan lenne. Bármennyire is fáj az ország eladósodottságát látni, teljesen nyilvánvaló, hogy senkit nem lehet felelősségre vonni olyan cselekedete miatt, amiről nem tudhatta az elkövetéskor, hogy az jogellenes.

Másrészt látnunk kell azt is, hogy az állam eladósodottsága majdnem az egész világban problémát jelent, és nem valami hungarikumról beszélünk. Európa déli államai mostanra jobban el vannak adósodva, mint Magyarország, az USA államadóssága pedig megközelíti saját GDP-jének 100%-át, és akkor még nem is említettük az egyre többet tárgyalt kínai adósságállományt, ami a kozmetikázott adatok ellenére is súlyosnak tűnik.

Vagyis korunk egyik legáltalánosabb politikai-gazdasági problémájáról van szó, és ha ez alapján akarnánk büntetni, akkor a legtöbb ország egykori vagy mai vezető politikusát rács mögé kellene juttatni. Ráadásul az államadósságot a politikusok nem egyedül „csinálják”, hanem ebben a választópolgárok nagyon is segítik őket: sajnos Magyarországon a politikusok teljes joggal érezhették az elmúlt húsz évben, hogy ha a problémát a kiadások lefaragásával próbálnák orvosolni, akkor azt a választópolgárok keményen megbüntetnék.

Igazságtétel helyett politikai per

És végül nem mehetünk el amellett sem, amin a Véleményvezér mélységesen meg van ütközve: hatvan év szörnyű politikai diktatúrái és a megtorlatlanul maradt bűneik után a kormány most nem a történelmi igazságtétel ügye miatt fontolgat egy visszamenőleges hatályú büntetőtörvényt, hanem azért, hogy saját politikai ellenfeleit rács mögé dughassa.

Úgy látszik a Fidesz inkább képes elnézni, hogy vérbírók, sortüzeket elrendelők, körömletépő ávósok és biszkubélák háborítatlanul élhessék öregkori éveiket, mint azt, hogy néhány szocialista közgazdász szabadlábon legyen.

survey software


Ellenség kell

A Fidesz valóban forradalmat csinál. A forradalomhoz pedig ellenség kell. Ellenség, aki mindenért hibás, és akit le lehet győzni. Volt már ellenség Gyurcsány, Bajnai, Simor, az „offshore-lovagok” és más „politikusbűnözők”, azonban az ő elszámoltatásuk láthatóan kudarcot vallott. Az új ellenség most az államadósság, illetve azok, akik ezért felelősek.

Félő azonban, hogy a kormány sokkal inkább érdekelt egy ellenségkép felépítésében majd látványos legyőzésében, mint abban, hogy az ország valós problémáira, így többek között magára az elszabaduló államadósságra megoldást találjon.
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása