Véleményvezér

vv

Orbán Viktor miért beszél mindig háborúról?

2011.09.15. I 0 komment I Címkék: fidesz orban demokracia

A kormányfő folyamatos retorikai durvulása annak a jele, hogy hatalmát nem érzi biztonságban. Viszont háborúban a parancs nem megtagadható, a hadvezér nem kritizálható és nem is leváltható. (Fotó: Guy Martin/WSJ)

A miniszterelnök hétfői beszédéről a Véleményvezér már megírta az elmúlt két napban, hogy az egyrészt alapjában véve téves feltételezéseken alapult, másrészt pedig, hogy a bejelentett intézkedések a valóságban egy burkolt államadósság-növelést eredményeznek. Emellett azonban a beszéd retorikája is megér egy misét.

A kormányfő folyamatos retorikai durvulása ugyanis egyértelmű jele annak, hogy Orbán Viktor a hatalmát nem érzi biztonságban.

Ajánlott írásunk: Orbán Viktor nagy tévedése


Megváltozott retorika

A miniszterelnök beszédei nagyon komoly változásokon mentek keresztül az elmúlt két évben. Az addigi diplomatikus, hol könnyed, hol már túlságosan is kimért, de mindig udvarias Orbán Viktor folyamatosan átváltott egy egyértelműen támadó, keménykedő, mindenfajta kifinomultságot nélkülöző retorikára.

Ennek az új stílusnak a legfontosabb elemei az újabb és újabb ellenségek megnevezése és a háborús retorika használata. Először csak védekezésről és védelemről beszélt Orbán Viktor, majd a választások után megjelent a kormányzati kommunikációban a forradalom, melyet hamarosan egyre-másra követtek a háború, csata, támadás és más harci kifejezések. Mindezt pedig hónapról-hónapra egyre inkább vegyítették az aktuálisan megjelölt ellenségek nyílt fenyegetésével.

Eleinte ez az erőt sugárzó retorika még akár üdítőnek is hathatott a megelőző évek langyos-semmilyen politikusi viselkedéseihez képest. Akiknek elegük volt az elmúlt évtizedek teszetoszaságából, azok bizonyára örültek is a miniszterelnök határozottságának. A kormányfő ugyanis már ezzel is tabukat döntögetett: nevén nevezte a problémákat.

Azonban a tabudöntögetésnél nem állt meg. A beszédek mostanra szinte semmi másról nem szólnak, csak ellenségekről, fenyegetésről és háborúról. Minden beszédében a miniszterelnök azt sugallja, vagy nyíltan ki is mondja: nem foglalkozom semmivel és senkivel, bármit megtehetek és meg is fogok tenni, mert csak az érdekel, amit én gondolok. A kormányfő stílusa a visszafogottan diplomatikusból a kurucoson keresztül mostanra leginkább erőszakossá, néha kimondottan pökhendivé vált.Mit akar ezzel leplezni?

Közhely, hogy az az ember fenyegetőzik, az próbálja magát a legnagyobbnak mutatni, aki nem biztos saját erejében. A Véleményvezérnek úgy tűnik, a mostani magyar miniszterelnökkel is ez a helyzet.

Látható, hogy a kormányfő csak úgy tudja fenntartani pártján belüli megkérdőjelezhetetlen hatalmát, csak úgy tudja biztosítani a kritikáktól mentes kormányzást, ha háborús hangulatot tart fenn. Egy háborúban ugyanis hadvezér van és katonák, akik követik: a parancs nem megtagadható, a hadvezér nem kritizálható és nem is leváltható. A háborúban a katona egyetlen dolga, hogy beálljon a sorba és teljesítse a parancsot: minden más magatartás dezertálásnak számít.

Ez az egyetlen módja annak, hogy a miniszterelnök-pártelnök hatalma megkérdőjelezhetetlen legyen párton belül is. Hiszen amint engedne egy kicsit a háborús retorikából, azonnal megjelennének a bírálók és az elégedetlenkedők, és rögtön számon kérnék rajta az ígéreteket és a hibákat.

survey tools


Hová vezet ez?

Ez a fajta retorika azonban magában hordozza, hogy nem lehet belőle kiszállni: nyilván ez azt jelenti, hogy a miniszterelnöknek egyre durvábbat és durvábbat kell mondani, egyre újabb és újabb ellenségekre van szüksége. A másik probléma pedig, hogy amint már eddig is láthattuk: a háborúban semmit sem lehet átgondolni, nincs idő egy kérdés alapos elemzésére, azonnal kell dönteni és nincs lehetőség a korrekciókra.

A kormányfő tehát a saját retorikájával zsákutcába szorította magát. Ebből nem lehet engedni, ugyanis akkor azonnal felengedne a rendszer is, és azonnal megjelennének a kritikák, amik akár a hatalmát is megkérdőjelezhetnék. De mégsem ez a legnagyobb baj ezzel a retorikával: hanem az, hogy nem vagyunk háborúban. Így aztán minden hasonló háborús retorika alapjában véve egy torz valóságképen alapszik.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása