Véleményvezér

vv

A Fidesz állama: abszurd adóállam

2011.10.26. I 0 komment I Címkék: fidesz allam afa matolcsy adocsokkentes egykulcsos ado

Adókkal akarnak megoldani társadalmi, politikai vagy gazdasági problémákat. A Fidesz az adórendszert nem csak a közteherviselés szabályozására, hanem politikai furkósbotnak is használja. (Fotó: Index)

Matolcsy György tegnap a jövő évi adótervekre vonatkozó javaslat expozéjában arról beszélt (amellett, hogy öt áfakulcsról ábrándozott), hogy szerinte valamennyi gazdasági siker és kudarc rejtett oka az adórendszerben keresendő.

Ez a mondat akár a Fidesz elmúlt másfél éves elhibázott gazdaságpolitikájának az összegzése is lehetne.

Ajánlott írásunk: Így szenved vereséget Orbán Viktor gyorsnaszádja


Az adó a megoldás mindenre?

Ne gondolja senki, hogy a gazdasági miniszter csupán valami üres politikai beszédet tartott: nemcsak a most benyújtott adócsomag, de a kormány eddigi tevékenysége is bizonyítja, hogy mennyire a Fidesz politikájának a lényegét ragadta meg a fenti mondattal Matolcsy György. A valódi probléma ráadásul az, hogy a kormány a tetteiben még ennél is tovább ment.

Ki kell mondanunk: az Orbán-kormány teljesen felforgatta a magyar adórendszert. És itt elsősorban nem arra gondolunk, hogy majd 27%-os áfát kell fizetünk, vagy, hogy az egykulcsos adó csalódást okozott. Hanem arra, hogy a Fidesz-kormány – Matolcsy tegnapi kijelentésének megfelelően – gyakorlatilag mindent az adórendszer változtatásával akar megoldani, legyen szó társadalmi, politikai vagy gazdasági problémákról.

20 új adófajta, melyet a kormány
lebegtetett/ tervezett/ be akart vezetni/ bevezetett


1. baleseti adó (elfogadás előtt)
2. bankadó (bevezetve)
3. bújtatott ingatlanadó (valószínű)
4. chipsadó/népegészségügyi termékadó (bevezetve)
5. diplomásadó (ötlet)
6. energetikai különadó (bevezetve)
7. giccsadó (ötlet)
8. gyógyszeripari különadó (bevezetve)
9. ingatlanügyletek kirívó jövedelmének büntetőadója (elfogadás előtt)
10. jóvátételi adó (terv)
11. kereskedelmi láncok különadója (bevezetve)
12. kommersz szeszek büntetőadója (elfogadás előtt)
13. külföldi rendszámosok duplaadója (bevezetve)
14. luxusáfa (ötlet)
15. multiplexek különadója (LMP-s terv, valószínű fideszes támogatás)
16. nyugdíjadó 1. (meghiúsult ötlet) és nyugdíjadó 2. (terv)
17. online szerencsejáték-adó (terv)
18. pornóadó (terv)
19. telekommunikációs különadó (bevezetve)
20. végkielégítések 98%-os különadója (bevezetve módosítás után)

(A lista kiegészítését várjuk a kommentekben!)


Nem a közteherviselés a cél

Emlékezzünk: a „szocialista káderektől” 98%-os különadóval próbálták meg visszavenni a végkielégítésüket, a főleg nemzetközi cégek által dominált iparágakat válságadókkal sújtották, a bankokra bankadót vetettek ki, a legújabb ötlet pedig az, hogy a magas beosztású volt kommunista funkcionáriusok nyugdíját ún. jóvátételi adó beszedésével csökkentik. De ezt a sort gyakorlatilag a végtelenségig folytathatnánk a már megvalósult, vagy ötlet szintjén felmerült adókkal: a chipsadóval, a nyugdíjadóval, a baleseti adóval, a tervezett pornóadóval, vagy éppen a diplomásadó és a luxusáfa egyelőre jegelt ötletével.

Sajnos nyilvánvaló, hogy a Fidesz az adórendszert annak eredeti funkciójával ellentétben nem csak a közteherviselés szabályozására, hanem valamiféle politikai furkósbotnak is használja.

feedback surveys


Kiszámíthatatlanság

Pontosan ebből következik a kormány adópolitikájának másik alapvető problémája: a kormány képtelen belátni, hogy az adórendszernek nem csak az adók nagysága az egyetlen fontos eleme, hanem legalább ennyire jelentős szempont az adórendszer kiszámíthatósága is.

A Fidesz a kormányzása elején valóban megvalósított egy nagyobb adócsökkentést, ami azonban a várt eredményt nem hozta meg. De ezen nem is csodálkozhatunk: önmagában bizonyos adók csökkentése nem elég. Hiszen ki akarna olyan adókörnyezetben beruházni és munkahelyeket teremteni, ahol az adónemeket és mértéküket egy évben több, mint tízszer módosítják, sőt olykor visszamenőleges hatállyal is megpróbálják azokat kivetni? 

feedback surveys


Nem univerzális megoldás

A nemzetgazdasági miniszter téved: egy ország gazdaságának sikere vagy kudarca távolról sem csupán az adórendszertől, főleg nem csak az adók mértékétől függ. Ez a hibás gondolkodás vezetett ahhoz, hogy a kormány elmúlt egy éves működése gyakorlatilag az újabb és újabb adók kivetéséből és módosításából, vagyis gyakorlatilag az adórendszer folyamatos buherálásából állt. Nem véletlen, hogy ezt a kormánypártban politizáló nem-gazdasági végzettségű politikusok a maguk nyelvére úgy fordították le, hogy az ő szakterületeik problémáit is adók segítségével kell megoldani.

Az adók fetisizálása azonban egy gazdasági és politikai zsákutca. Ha valamit meg kellett volna tanulnia a Fidesznek az elmúlt két évtizedből, az éppen az, hogy az újabb és újabb adók bevezetése sosem hozza meg a várt adóbevételt, ráadásul az állandóan változó, bizonytalan adókörnyezet az egyik legfőbb akadálya az új beruházásoknak.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása