Véleményvezér

vv

Megtámadták Magyarországot: Orbán elhitte

2011.11.28. I 0 komment I Címkék: fidesz orban posztkommunizmus hitelminosito

Ha én félrelépek, mindenki más félrelép, még a pápa is – a miniszterelnök nem tud különbséget tenni a nyugati világ és a mindenütt korrupcióval és hatalmi machinációkkal átszőtt keleti-balkáni kultúra között. (Fotó: Guy Martin/WSJ)

Magyarország bóvlivá minősítését követően a miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter 11 meghatározó jobboldali közgazdász szakemberrel találkozott, hogy meghallgassák a véleményüket az egyre romló gazdasági helyzetről. A találkozó után a sajtóban kiszivárgott, hogy a miniszterelnök a leminősítést nem csak kommunikációs szinten, hanem a valóságban is nemzetbiztonsági ügynek tekinti: véleménye szerint az bizonyos pénzügyi körök spekulatív akciójának köszönhető.

Ez a gondolat igen sokat elárul a miniszterelnök világfelfogásáról.

Nem érti az egészet

Nem akarunk túl sok időt szentelni annak, hogy olvasóinkat meggyőzzük, az ország leminősítését egyszerűen képtelenség valamiféle rosszindulatú spekulatív támadásnak betudni. Spekulánsok természetesen valóban akadtak és akadnak, de sikerrel csak olyan országok ellen lehet spekulálni, amelyekkel egyébként is alapvető problémák vannak. Másrészt azt is látni kell, hogy még ha meg is indítanak egy spekulatív támadást, annak semmilyen szempontból nem része a nemzetközi hitelminősítő intézetek tevékenysége.

Hogy Orbán Viktor erről mást hisz, abból csak azt a következtetést vonhatjuk le,hogy a miniszterelnök alapvetően nem érti a világban zajló nemzetközi pénzügyi folyamatokat. De sajnos nem ez az egyetlen dolog, amire a kormányfő véleménye rávilágít.

Az jött le a beszélgetésből, hogy Orbán vagy Matolcsy komolyan azt hiszi, valamilyen rosszindulatú pénzügyi körök, rejtőzködő spekulánsok megtámadták Magyarországot, be akarják dönteni, de mi elmagyaráztuk, hogy teljesen téves ez a nézőpont, rossz szemüvegen keresztül nézik a világot - festette le Orbánék hozzáállását ehhez a kérdéshez az egyik közgazdász. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Moody's leminősítésére kiadott közleményében is spekulációs támadásról beszél, a szerdai kormányülésen pedig nemzetbiztonsági vizsgálat lefolytatását rendelte el a kabinet, mert szerinte spekulánsok mentek neki a forintnak.


"Egy kicsit érződött Orbánon és Matolcsyn, hogy meg vannak ijedve" (origo)


Mindenki olyan, mint mi

A miniszterelnök láthatóan nem tud különbséget tenni a nyugati világ, illetve a mindenütt korrupcióval és politikai-hatalmi machinációkkal átszőtt keleti-balkáni kultúra között. Orbán Viktor egyszerűen abból indul ki, hogy ha Magyarországon döntenének egy hasonló leminősítésről, az óhatatlanul úgy működne, hogy vagy egy politikus szólna oda a hitelminősítőnek, vagy bizonyos politikai-gazdasági körök érdeke és a velük való összejátszás vezethetne csak egy ilyen döntéshez. És a miniszterelnök sajnos azt hiszi, hogy az egész világ így működik.

Ez sajnos annak a kádárista világfelfogásnak az egyik alapvető tézise, mely a különféle kultúrák és országok között kizárólag anyagi különbségeket volt képes észrevenni. Ismerjük a tételt: ha én félrelépek, akkor mindenki más félrelép – még a pápa is.

customer surveys


Függetlenség nem létezik

A másik nagyon szomorú következtetés, ami elég nyilvánvaló a miniszterelnök leminősítéssel kapcsolatos véleményéből, hogy Orbán Viktor egyáltalán nem hisz a független intézmények létezésében. Eszébe sem jut, el sem tudja képzelni, hogy egy hitelminősítő intézet valóban szakmai alapon, mindenféle politikai vagy pénzügyi erők utasításától függetlenül hozhasson meg egy ilyen döntést.

Sajnos ebben semmi újdonság nincs. Ezt láthattuk az elmúlt másfél év megannyi fideszes intézkedése során, amikor is a kormány rendre arról biztosította az addig úgy-ahogy függetlenül működni próbáló intézményeket és szervezeteket, hogy Magyarországon esély sincs a pártpolitikától mentes létezésre.

Olvasd el ezt is: Orbán nem látja, milyen csapdába gyalogol


Orbán Viktor szerint a világ

Annál, hogy a magyar miniszterelnök nem érti a nyugati világ vagy a pénzügyi piacok működését, csak az elszomorítóbb, hogy elképzelni sem tudja, hogy valahol valami ne pártutasításos rendszerben vagy politikai-gazdasági összeesküvések eredményeként történjen.

Ilyen előfeltevésekkel viszont a mostani kritikus gazdasági helyzetre különösen nehezen tud majd bármiféle megoldást találni a kormány.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása