Véleményvezér

vv

2011: A Nyugat alkonya még nem jött el

2011.12.28. I 0 komment I Címkék: usa orosz eu kina tarsadalom demokracia

A Nyugat egyedi kulturális ereje miatt hosszú időn át még akkor is az egyes számú hatalmi tényező marad, ha ezt a gazdasági alapok önmagukban már nem indokolnák. A világpolitika 2011-ben, évértékelő. (Fotó: EPA/Daily Mail)

A világpolitikában, azaz a világ hatalmi viszonyaiban 2011 a felfordulások éve volt. 2008 és 2010 között még úgy tűnt, hogy egy meglehetősen markáns trend rajzolódik ki: Kína befolyása lassan, de megállíthatatlanul növekszik, a fejlődő országok fokozatosan a fejlettekkel azonos szintű játékosokká válnak, miközben az alapvetően a hosszú távon magasnak gondolt nyersanyagárakra építő autokratikus rezsimek továbbra is megkerülhetetlen tényezők lesznek. Az idén azonban világossá vált, hogy ezek a szükségszerűnek gondolt folyamatok egyáltalán nem azok.

Ajánlott írásunk: Nesze neked, keleti szél!


Kína botlása

A történelem arra tanít minket, hogy nem is olyan egyszerű az első számú világhatalom okos és megfontolt kihívójának lenni, amire 2011-ben Kína példája nyújtott kiváló illusztrációt. A válság első három évében Peking ügyesen követte a gazdag és távoli nagybácsi stratégiáját, akire mindenki számíthat és akitől igazából senkinek sincsen félnivalója. Az idei évben azonban ez a kép összetört, méghozzá nagyon is látványosan.

A kiéleződő indiai-kínai határviták, de különösen a Dél-kínai-tenger kapcsán tanúsított agresszív kínai magatartás rövid időn belül egy táborba terelte az ázsiai nagyhatalom déli és keleti szomszédait. Még egy évvel ezelőtt is teljesen valószínűtlennek tűnt, mára azonban realitás, hogy szinte valamennyi ázsiai tengeri hatalom egységesen az Egyesült Államok intenzívebb helyi jelenlétét propagálja. Miközben a Nyugat látványos vezetési válsággal küzd és a világgazdaság dinamizmusa is Ázsiára helyeződik át, akárcsak annak idején a vilmosi Németország, a frissen felfedezett erejétől hamar megrészegülő Kína is szinte kiprovokálja saját maga ellensúlyozását. Teniszben ezt hívják ki nem kényszerített hibának.

2011 utolsó hetét az évértékelő írásoknak szenteljük. Négy cikkben fogjuk összegezni, hogyan láttuk gazdasági és politikai szempontból a világ és Magyarország történéseit. 

Kedd: A világgazdaság 2011-ben
Szerda: A világpolitika 2011-ben
Csütörtök: A magyar gazdaság 2011-ben
Péntek: Magyarország helyzete a világban 2011-ben


A demokrácia megállíthatatlan

Az év másik fontos világpolitikai fejleménye az a demokratikus forradalmi hullám, amit tényleg csak 1989-hez lehet hasonlítani. Minden külső szemlélő számára egészen váratlanul egy kétségbeesett tunéziai gyümölcsárus önégetése olyan tüzet gyújtott, mely a világ legstabilabbnak tűnő diktatúrái és autokratikus rezsimjei bukásához vezetett. Mindez azt mutatja, hogy a demokrácia mindmáig a legvonzóbb univerzális politikai eszme, amelynek hiányában még a látszólag sziklaszilárd rezsimeknek is állandó félnivalójuk van.

Ennek a ténynek a közvetlen és kézzelfogható hatalmi jelentőségét kiválóan illusztrálják az elmúlt hónapok oroszországi és kínai fejleményei. A látszólag teljesen bebetonozott Medvegyev-Putyin csere, és vele együtt az egész orosz „menedzselt demokrácia” modellje megkérdőjeleződőben van. Egyelőre csak ötvenezer ember tüntetett Moszkvában a választási csalások miatt, de a saját legitimitásuk ingatag voltát nagyon is jól felismerő orosz államfő és miniszterelnök már most komoly engedményeket tennének.


Ennél is elképesztőbb, hogy immáron három hónapja kommunista vezetők nélkül, szabadon választott képviselőik által irányítva él Vukan, az a húszezres dél-kínai település, mely egészen egyszerűen elkergette korrupt kommunista pártbeli vezetőit. Bár a rohamrendőrök hetekkel ezelőtt körbevették a települést, a pekingi kormány nem merte megkockáztatni a falu lerohanását, attól tartva, hogy az éppen olyan szikrát lobbanthat, mint ami az arab tavaszt is elindította.

Évértékelőnk előző része: Megfizetjük a válság(félre)kezelés árát!


Még nem jött el a Nyugat alkonya

Utóbbi jelenség is arra enged következtetni, hogy a Nyugat elsősorban teljesen egyedi kulturális ereje miatt hosszú időn át még akkor is az egyes számú hatalmi tényező marad a világban, ha ezt már a gazdasági fundamentumok önmagukban esetleg nem indokolnák. Ráadásul az egyetlen komolyan vehető kihívónak, Kínának saját magának is legalább két óriási kihívással kell szembenéznie: az egész kommunista államszervezet legitimitás-deficitjével, továbbá a vele szemben formálódó Amerika-barát ázsiai szövetséggel.

2011 azt mutatja, ha hanyatlik is a Nyugat, ez egy nagyon hosszú folyamat lesz.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása