Véleményvezér

vv

A gazdaságpolitikában nemigen van jelen a tudatosság elve – Madár István különvéleménye

2012.04.14. I 0 komment I Címkék: különvélemény gazdasagi valsag madár istván

madaristvan2.JPGTudatosan gyengíti-e a kormány a bankszektort vagy csupán egyszerű pénzforrásként tekint rá, mint a bankrabló? Mi lesz így a hitelezéssel és Magyarország felzárkózásával? Különvélemény.

Új hétvégi rovatunkban a hét általunk legérdekesebbnek, legtanulságosabbnak, legprovokatívabbnak talált hozzászólása kapcsán kérjük meg annak szerzőjét, hogy fejtse ki bővebben állításait. Ezen a héten Madár István közgazdászt kérdezzük. Madár az Orbánék banki tranzakciós adója: mindannyian súlyosan megfizetünk érte! c. bejegyzésünkhöz írta a következő hozzászólást:

Madár István: Szerintem sincs feltétlenül tudatos gyengítésről szó, inkább „csak" arról, hogy indifferensek ez ügyben, nem értik a pénzügyi közvetítés jelentőségét, és általában ha felmerül két lehetőség, akkor inkább a „gonosz bankokat" sújtó megoldást választják, mintsem már érdeket sértőt. Tekintve, hogy itt állunk egy credit crunch lehetőségétől fenyegetve, bátor próbálkozás ez, remélhetőleg nem lesz belőle semmi.

A gazdaságpolitika egyik elsődleges feladata az ösztönzés. Az, hogy olyan gazdasági magatartás felé terelje a szereplőket, amelyek a társadalom számára fontosak. Szomorú tapasztalat, hogy igazából a gazdaságpolitika nagyon sok területen ilyen szempontból már akkor is sikeres, ha legalább semleges tud lenni a döntésekre. Az azonban valószínűleg már magyar unikum, hogy helyenként mintha kifejezetten arra törekednénk, hogy a gazdaságpolitika rossz irányba ösztönözzön.

Ez egy drága, rossz irányba ösztönző, torzító, szürke gazdaság felé terelő, pénzügyi hatékonyságot csökkentő ötlet, és már az is a gazdaságpolitika szégyene, hogy ilyen formában meg tudott fogalmazódni.

VV: Bankadó, végtörlesztés, tranzakciós adó: miért gondolod, hogy a kormány nem tudatosan gyengíti a bankszektort? Csupán arról lenne szó, hogy mint a bankrabló, azért támadják éppen a pénzintézeteket, mert „ott van a pénz"?

MI: Elsősorban azért gondolom ezt, mert a kormány néhány vízión kívül különösebben koherens stratégiát eddig sem mutatott fel, vagyis a tudatosság eleve nemigen van jelen a gazdaságpolitikában. Az egyetlen eligazító dokumentum talán a Magyar Növekedési Terv lenne a maga interkontinentális fordítókorongjával, de abból az erősebb állami szerepvállalás szándéka ellenére sem olvasok ki olyat, hogy a tőkeallokáció bevett kapitalista formáit érdemes gyengíteni, mert az állam úgyis ellátja helyette ezt a funkciót. Ugyanakkor az nyilvánvalónak tűnik számomra, hogy a pénzügyi közvetítő szektort nem is tartja igazán fontosnak a kormány, sőt akár némi ideológiai alapú ellenszenvet is érzek. Amikor a gazdaságpolitikát újra és újra emlékeztetik a tények, hogy kényszerpályán mozog, láthatóan szívesen tekint egyszerű pénzforrásként a szektorra. Pedig a mai növekedési problémánk részben arra az elégtelen hitelezési aktivitásra vezethető vissza, amelyben a kormányzat intézkedéseinek is jelentős szerepe van.

Madár István (1974) közgazdász, a Portfolio.hu vezető elemzője, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja.

VV: Említetted a kommentedben, hogy a kormány szemmel láthatóan nem érti a pénzügyi közvetítőrendszer fontosságát a gazdaság egészére nézve. Mit gondolsz, az ebből fakadó intézkedések mennyire korlátozzák vagy korlátozhatják a jövőben a magyar gazdaság konvergenciáját az uniós gazdaság irányába? Meg is akaszthatják, vagy akár vissza is fordíthatják ezt a folyamatot?

MI: Egyrészt érdemes azt elmondani, hogy már évek óta nincs érdemi konvergencia Magyarország és a fejlett európai országok között, tehát igazából sajnos nincs mit megakasztani vagy visszafordítani. Ugyanakkor ahogy említettem, a mai gyenge beruházási teljesítmény és növekedési potenciál már lehetne jobb is, ha a hitelezés beindult volna. Nem lenne igazságos, ha ezt csak a gazdaságpolitika számlájára írnánk, nyilván a nemzetgazdaság devizában való súlyos eladósodottsága miatt csodát nem lehetett várni, de talán azt sem, hogy ennyire elmaradjunk a régiótól. Jelenleg a „creditless growth" helyzetben vagyunk, és nagyon kell figyelni, hogy ne süllyedjünk a súlyosabb „credit crunch" állapotba, mert akkor hosszabb távon elakadhat a felzárkózás. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ha a gazdaságpolitika nem csinál hibát, akkor ez az állapot lassan, de enyhülhet.

VV: 2002 és 2010 között Magyarország látványosan lemaradt a visegrádi régió többi országától, majd az Orbán-kormány még rátett egy lapáttal és elkezdte gyorsítani ezt a rugalmas elszakadást. Látsz reményt trendfordulóra?

MI: Egy tartós trendfordulóhoz sok minden kellene. Hogy nagy szavakban, kicsit általánosan válaszoljak: kellenek hozzá olyan szakpolitikák, amik a munkapiaci problémákat kezelik, elsősorban az oktatás területén. Helyre kellene állítani a gazdaságpolitika hitelességét, amire helyenként még csak törekvést sem látok. Kellene a mostani rögtönzések helyett egy értelmes, a nemzetközi tapasztalatokra épülő adópolitika. Csökkenő kockázati felárak, költségvetési stabilitás, megerősödő intézmények, normateremtő elit. Ezzel nem akarom eltagadni, hogy a kormány is tesz egy csomó olyan lépést, amelyek előre visznek, a Széll Kálmán-terv intézkedései, vagy bizonyos munkaerőpiaci szabályozási döntések biztosan segítenek. Érzésem szerint azonban ez így még összességében kevés a trendfordulóra.

A legutóbbi különvélemények a Véleményvezéren:
Szalai Ákos: A plágiumügy főszereplője nem Schmitt
Lánczi Tamás: Az LMP az SZDSZ bunkósbotját suhogtatja

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása