Véleményvezér

vv

Orbán Viktor mániája egyre drágább

2012.04.24. I 1 komment I Címkék: fidesz orban egykulcsos ado adoemeles

orbanmti.jpgHa a kormányfő nem ragaszkodott volna annyira az egykulcsos adóhoz, a most bejelentett 600 milliárdos megszorításra semmi szükség nem lenne. Sőt 200 milliárd még a zsebünkben is cincogna. (Fotó: MTI)

A kormány immár a harmadik vagy negyedik megszorítócsomagját jelenti be azóta, hogy 2010 őszén Matolcsy György még 7%-os gazdasági növekedést vizionált 2014-re. Ez a mostani csomag pedig tényleg fájni fog, mert szinte mindenkit érint.

Mégis, a Fidesz megmaradt támogatói jól teszik, ha rögzítik magukban: erre a csomagra az égvilágon semmi szükség nem volna, ha Orbán Viktor nem hinne szinte vallásosan az egykulcsos adó üdvözítő erejében.

Ajánlott írásunk: Nincs több sunnyogás, Orbán és Matolcsy beint

Sarcok és megszorítás

A Széll Kálmán-terv 2.0 nevet viselő intézkedéstervezet sokban hasonlít az egyes verzióra. Akárcsak elődje, retorikailag ez a terv is elsősorban a kiadáscsökkentést hangsúlyozza, miközben azok megvalósíthatóságával kapcsolatban változatlanul nem sok kapaszkodót nyújt. A csomag valódi erejét így az újabb sarcok bevezetése adja, jelen esetben főként a tranzakciós- és telefonadó, továbbá a már egyszer beharangozott, de végül meg nem valósult e-útdíj.

Ami a kiadási tételeket illeti, fogalmunk sincs például, miként lehetne még 40 milliárdot spórolni a gyógyszerkasszán. Az a gyanúnk, Szócska Miklós államtitkár elkövette a legnagyobb hibát, amit egy bürokrata elkövethet: hozta a korábbi költségcsökkentési tervekben előírt számokat, és ezáltal szándéka ellenére felbíztatta főnökét, hogy szorítson még tovább a satun.

Az államigazgatásból lefaragni szándékozott 45 milliárd forint forrása hasonlóan bizonytalan. Igencsak kétséges, hogy ez az összeg a rendszer működésének komoly minőségi sérülése nélkül valóban behajtható lenne. Az önkormányzati funkciók átalakításából származó megtakarításokra vonatkozó becslések esetében pedig nincs igazán mihez viszonyítanunk, így csak remélni tudjuk, hogy nem a szokásos Matolcsy-módszerrel dolgoztak a tervezők.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Minőségromlás és megálló fejlődés

Azonban még ha minden, a megtakarítandó összegekre vonatkozó előrejelzés pontosnak is bizonyul, annak sem örülhetünk igazán. Senkinek ne legyen ugyanis kétsége, hogy a kiadási oldal vágásai sajnos nem hatékonyságjavulásból, hanem egyszerűen minőségromlásból, illetve ellátandó feladatok el nem látásból származó megtakarítások lesznek.

A bevételi oldal alakulása lényegesen egyértelműbb: bár az útdíj kivételével számszakilag megalapozottabbnak tűnik, mint a kiadási oldalra vonatkozó számok, az új sarcok azonban a magyar gazdaság hosszú távú fejlődése szempontjából sokszorosan károsabbnak fognak bizonyulni. A banki tranzakciós adó igazi rémálom, mely rengeteget fog ártani a gazdaság működése szempontjából oly fontos pénzügyi közvetítőrendszernek.

Összességében a Széll Kálmán-terv 2.0 nagyon jelentős terheket tesz a magyar társadalomra, miközben az ország fejlődése szempontjából kontraproduktív hatású cselekvésre ösztönzi a gazdasági szereplőket.

Olvasd el ezt is: Telefonadó: a velünk élő elmúltnyolcév

Egy mánia miatt van minden

Mindez viszont már nem az „elmúltnyolcév" bűne. A bejelentett intézkedésekből remélt 600 milliárdnyi megtakarítás ugyanis csak mintegy háromnegyede annak az összegnek, amit a költségvetés az úgynevezett egykulcsos adó bevezetésével elveszített. Magyarul: ha Orbán Viktor minden jótanács ellenére nem ragaszkodott volna annyira az egykulcsos adó bevezetéséhez, akkor most az egész Széll Kálmán 2.0 teljes egészében megúszható lenne.

Sőt mintegy 200 milliárd forint még a zsebünkben is cincogna.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madár István 2012.04.24. 20:13:00

Az ma már szerencsére konszenzusos álláspont, hogy a kormány 2010 közepén félremérte a lehetőségeit, voluntarizmusának és vakhitének köszönhetően olyan gazdaságpolitikai utat választott, amelynek az esetében már induláskor sem jött ki matek.

Ugyanakkor azt rögzítsük: az elmúlt évek még a konszenzusos (egészségesen konzervatív) makropályához képest is pocsékul alakultak - és ez nem csak a gazdaságpolitikai hibák miatt volt így, sőt, még azt is megkockáztatom, hogy ELSŐSORBAN NEM ezért alakult így. (külső környezet, adósságválság stb.)

Vagyis azért az amúgy teljesen ostoba szja-csökkentést már sokszor elköltöttük. "Ha nem lett volna szja-csökkentés, akkor
a) nem kellett volna bevezetni a beruházásokat visszavető ágazati különadókat!
b) nem kellett volna államosítani a magán-nyugdíjpénztárakat!
c) nem kellett volna a tavalyi szigorú konvergenciaprogram (bérbefagyasztással stb.)!
d) nem kellett volna elvenni a teljes adójóváírást!
e) nem kellett volna a SZKT 2.0 adóemelő megszorítása!"

Lássuk be, ennyi mindenért nem lehet felelős sem a rossz adópolitika, sem a kiadáscsökkentő politika egyéves csúszása. Inkább úgy fogalmaznám meg a problémát, hogy a hibás kiinduló koncepció miatt a magyar gazdpol egy pillanatra sem tud a víz fölé kerülni, és folyamatosan a rögtönzések, csodaváró hibás koncepciók mentén működik. Ezt lehetett volna elkerülni egy reális helyzetfelméréssel. Persze, hogy az úgynevezett "unortodoxia" mennyiben endogén (és így mennyire volt törvényszerű, hogy mind az induláskor, mind később elképesztő színvonalon működött az ötletbörze),az egy másik kérdés.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása