Véleményvezér

vv

Áder János nem Orbán – és talán nem is lesz

2012.05.03. I 1 komment I Címkék: fidesz orban allam ader janos

Hamar ki fog derülni, hogy Áder valóban az első beszédében kijelölt útvonalon indul-e el. De legalább a remény felcsillant, hogy egy kis normalitás költözik a magyar belpolitikába. (Fotó: Huszti István/Index)

Áder János első elnöki beszéde nagyon kellemes meglepetés volt. Bár Áder nem álmaink jelöltje és nem gondoljuk, hogy eddigi teljesítményével kiérdemelte volna új pozícióját, ettől még előfordulhat, hogy a jelenlegi politikai konstellációban egy, az ő profiljával rendelkező köztársasági elnök viszonylag jól fog jönni az országnak.

Ajánlott írásunk: Ezért történelmi Schmitt lemondása

Korrekt beszéd

Nagyon korai lenne ítéletet mondani a kérdésben, de beszédének köszönhetően legalább a remény felcsillant, hogy Áder Jánossal egy kis normalitás költözik a magyar belpolitikába.

Először is nem szabad átsiklani a beszéd stílusjegyei felett: nem tartalmazott erőltetett népieskedést, a „nép” számára szándékosan lebutított mondatszerkezetet, és persze nem volt benne soundbite sem. Ez önmagában szakítás az elmúlt tíz év domináns gyakorlatával. Áder szövege ugyanakkor nem volt professzorosan tudálékos sem: viszonylag praktikus gondolatokat mondott el művelt emberhez méltó mondatokban.

(...) Tisztelt Honfitársaim!

Ma szinte nincs olyan ember, nincs olyan család, nincs olyan közösség, aki ne érezhetné úgy, hogy az elmúlt években, évtizedekben sok méltánytalanság érte, és nehezen gyógyuló sebeket is szerzett. Ez igaz a politika világára is.

Mit tegyünk hát ebben a helyzetben?

Én azt javaslom, ne arról szóljon az életünk, miként toroljuk meg a másikon sérelmeinket! Ehelyett szóljon inkább arról, hogyan tegyük helyre kudarcainkat és tévedéseinket. Őszintén hiszem, hogy Magyarország népe sikerre született. De ahhoz, hogy valóban siker koronázhassa törekvéseinket, néhány dolgot el kell még rendeznünk egymás között, amelyeket eddig elmulasztottunk.

József Attila szép szavával élve, „a múltat be kell vallani”. Végre nekünk is helyre kell tennünk tévedéseinket. Tanulnunk kell kudarcainkból. Mit is kíván tőlünk ez a feladat?

Netalán nagy és emberfeletti erőfeszítéseket? Én azt mondom, semmiképpen.

Egyszer az életben álljunk meg egy percre, és kérdezzük meg önmagunktól: vajon hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével, vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával? Csakis rajtunk áll, milyen sorsot választunk magunknak. Érdemes belátnunk: amit önmagunkról gondolunk, olyan lesz országunk. (...)


Részlet Áder János első államfői beszédéből

Áder nem Orbán

Áder hitet tett a kétharmados többség épülő mitológiájának néhány központi eleme mellett, hangsúlyozta például, hogy az új alaptörvény a 21. század kihívásaira született válasz – ennél azonban sokkal szembetűnőbb volt, hogy mennyi mindenben nem osztotta a jelenkori fideszes hiedelemvilág téziseit.

Az új elnök beszédében egy helyen Magyarország politikai nemzetéről beszélt – nem tudunk felidézni egyetlen egy alkalmat sem a közelmúltból, amikor Orbán Viktor vagy bármelyik meghatározó fideszes politikus a nemzet helyett vagy mellett a politikai nemzet kifejezést is használta volna akár csak az említés szintjén. A jelentésbeli különbség óriási, különösen akkor, amikor a kormánypárt a határon túli magyarok szavazati jogának kérdését emeli a magasba.

De legalább ilyen szembetűnő, hogy Áder nyíltan folytonosságot vállalt az elmúlt 22 év összes köztársasági elnökével. A Fideszben korábban elképzelhetetlen módon pozitív kontextusban említette Göncz Árpádot, ahogyan a párt által 2010 óta „elfelejtett” Sólyom Lászlót is. Harmadrészt kiemelte az EU és a NATO szövetségi rendszerét, két, a miniszterelnök által meghatározott kormányzati retorikában egyre inkább részben negatív konnotációval (EU) kezelt, részben teljesen kifelejtett (NATO) témát.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A régi Fideszt hallottuk

És akkor még nem is beszéltünk azokról a részekről, melyek a személyes teljesítmény fontosságáról és az annak kijáró tiszteletről szóltak. Utóbbi akár antitézise is lehetne az országot folyamatosan áldozatként bemutató kormányzati retorikának. Ha a kormányt hallgatjuk, akkor azt is gondolhatnánk, hogy ebben az országban mindenki áldozat: ki a bankok kizsigerelésétől, ki a multik sanyargatásától szenved, az EU és az IMF az egész országot üti, a külföldi spekulánsok a vérünket szívják, a nemzetközi baloldal pedig szokás szerint áskálódik a konzervatív értékeket választó magyar emberek ellen.

Áder János gyakorlatilag az első Fidesz-kormány világát idézte fel – mondanunk sem kell, hogy az köszönő viszonyban sincs a másodikéval. Ez a feszültség pedig már az első beszéd alkalmával nyilvánvaló volt. De Áder Jánoson múlik, hogy valóban lesz-e ereje és kedve ezen logika szerint végezni a feladatát: a kormányzati kétharmados többség olyan sebességgel gyártja a hajmeresztő új törvényeket és módosításokat, hogy egy önálló gondolkodású köztársasági elnöknek bőven lenne mit tennie.

Olvasd el ezt is: Gyurcsánynak vége

Hamar ki fog derülni

Mindez persze egyelőre csak puszta spekuláció a részünkről. Néhány hónapon, sőt talán héten belül látni fogjuk, hogy Áder János valóban az első beszédében kijelölt útvonalon indul-e el. A Véleményvezér üdvözölné, ha így történne.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.05.03. 09:41:35

Egyetértek, most nem érdemes kitérni a - szerintem - problémás mondatokra, a beszéd fontos gesztus volt, jól teszik a nem kormánypárti nyilvánosságcsinálók is, ha elismeréssel viszonozzák. Valóban, lássuk meg, a beszéd szép és fontos részeinek szellemében fogja-e végezni Áder a feladatát. Hátha.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása