Véleményvezér

vv

Nonprofit rezsi: félázsiai népnek félázsiai megoldások Orbán Viktortól

2012.08.24. I 2 komment I Címkék: jog fidesz orban allam korrupcio

mtiovkul.jpgOrbán gyakorlatilag államosítaná a lakossági rezsiszolgáltatásokat. Most a külföldi a rosszfiú, de ennyi erővel akár az ellenzéki vagy a megfelelő helyre vissza nem osztó tulajdonos is sorra kerülhet. (Fotó: MTI)

Félázsiai népnek félázsiai megoldások – ez jutott eszünkbe, amikor olvastuk Orbán Viktor bejelentését, miszerint a rezsiszolgáltatókat nonprofittá kívánják tenni. Attól félünk, a kormányfő ismét saját rövid távú hatalmi céljai érdekében áldozná fel azt, ami az ország hosszú távú jóléte szempontjából fontos.

Ajánlott írásunk: Jobbik: egyszerű politikusbűnözők?

Lassú államosítás

Nézzük a nyilvánvaló következményeket: ha egy szolgáltatás csak nonprofit lehet, akkor abba értelemszerűen nem éri meg befektetni. Magyarul: a lakossági áram-, gáz- és vízellátással foglalkozó privát intézményeknek semmilyen ösztönzőjük nem lesz arra, hogy bármilyen további befektetést eszközöljenek az általuk fenntartott infrastruktúrába. Ennek hiányában pedig egyre alacsonyabb minőségű ellátásra és egyre gyakoribb szolgáltáskimaradásra kell majd számítanunk.

Nyilvánvaló továbbá az is, hogy egy ilyen rendszer csak akkor fenntartható, ha a szóban forgó vállalatok előbb-utóbb állami kézbe kerülnek. A kormány elképzelései szerint valószínűleg ingyen, hiszen ami a jövőben nem termel profitot, annak gyakorlatilag piaci értéke sincs. Valójában tehát a lakossági szolgáltatások lassú államosítására tett kísérletről van szó.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Szörnyű ötlet

Az ötlet olyan szörnyű, hogy a hátunkon feláll a szőr. Egyrészt a magyar államnak a valóságban nincsen pénze arra, hogy a lakossági közszolgáltatási infrastruktúrában szükséges felújításokat elvégezze. Az államilag finanszírozott beruházások döntő többsége már ma is EU-pénzből történik, és nagyon valószínűtlen, hogy az elkövetkezendő néhány évben ebben változás következzen be.

De hajmeresztő az ötlet már csak azért is, mert bár természetesen tudunk olyan elméleti modellt gyártani, ahol az állami vállalat nem a hatalomban lévő politikai párt egyszerű kifizetőhelye, csak éppen erre Magyarországon valahogy eddig nem akadt példa és szintén nem tűnik valószínűnek, hogy ez a közeljövőben megváltozzon.

Harmadrészt ismét precedenst teremtünk arra, hogy hazánkban a magántulajdon szentsége csak a kormány úri kénye-kedvétől függ. Most éppen a külföldi tulajdonos a rosszfiú, de ennyi erővel holnap akár az ellenzéki vagy a megfelelő helyre vissza nem osztó tulajdonos is sorra kerülhet.

Már érik egy következő összecsapás a rezsiszolgáltatások nonprofittá alakítása miatt az Európai Unióval - jelentette ki Orbán Viktor szerdán Magyarország nagykövetei előtt tartott beszédében. A kormányfő szerint az energiatermelést ugyan nem lehet nonprofittá tenni, de az elosztását, legalább lakossági szinten igen, és ebből biztosan konfliktus lesz.

Visszaüthet Orbán álma az olcsó áramról (origo)

Kell a harc

Ha tehát az intézkedés rossz a fogyasztóknak és rossz az ország egészének, akkor vajon miért forszírozza mégis a kormány?

A Véleményvezér szerint egyrészt azért, mert mint a héten már megírtuk, a kormányfőnek és a kormánynak égető szüksége van az újabb konfliktusra. Ezzel a lépéssel pedig garantált, hogy ismét magukra ölthetik a szabadságharcos pózát a kamerák előtt. Másrészt szerintünk a kormányfő már hisz is abban a retorikája által felépített párhuzamos világban, ahol a Föld egyébként leggazdagabb országai vesztesként jelennek meg, miközben társadalmi problémák által terhelt, nyomorúságos életkörülményeket biztosító államok pedig valamifajta követendő modellt jelentenek.

Ezért aztán 2012 Orbán Viktora valószínűleg egyszerűen kizárja a gondolataiból mindazt, amit 1990, vagy akár 1998 Orbán Viktora még tudott a kézivezérelt magyarországi állami vállalatok működéséről.


Olvasd el ezt is: A bűnözőink megbűnhődnek, csak túl későn

Pedig lehetne civilizáltabban is

Ráadásul lenne olyan megoldás, amelyik csökkenti a fogyasztók rezsijét, de közben nem hozza ránk az EU-t és nem tépázza tovább a magántulajdon szentségét. Mivel szabályozott iparágakról van szó, ezért a megfelelő hatóság egészen egyszerűen alakíthatná úgy a vonatkozó árakat és feltételeket, hogy a tulajdonosok tényleg csak elenyésző nyereséget termeljenek. Ez annyira egyszerű, hogy az áramszolgáltatók esetében a kormány már két éve ezt alkalmazza is.

Akkor miért nem ezt az utat választja a kormányfő? Mert elsősorban nem ezek a szempontok érdeklik, hanem hogy tovább vihesse a „függetlenségi harcot” – az egyetlen dolgot, amit a következő választásokon híveinek eladhat.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2012.08.24. 09:34:17

Két elemet tegyünk hozzá:
Maga a non-profit működés még nem jelenti azt, hogy ne lenne beruházás. Csak akkor nem a (szemét külföldi) tulajdonostól kell várni annak finanszírozását, hanem a (szemét külföldi) hitelezőktől, bankoktól. Más kérdés, hogy a magyar hitelpiaci szabályozás jelenlegi helyzete, illetve a közszolgáltatók működési feltételeinek kiszámíthatatlan és populista változtatásai (mondjuk kikapcsolási tilalmak) mellett hajlandó lesz-e valaki ilyen hiteleket adni magyar közszolgáltatóknak. Különösen, ha közben a közművállalatok állami, önkormányzati kézbe is kerülnek…

Másrészt ez a profit-tilalom (vélhetően) nem csak a jövőbeli beruházásokra vonatkozna, hanem már megtörtént befektetések megtérülését is érintené, azokat korlátozná. De tegyük hozzá: nem csak ez, hanem a cégek „válságadóztatása”, vagy éppen a cikkben civilizáltabb megoldásként emlegetett szabályozási változások is. Mindegyik növeli a kiszámíthatatlanság érzését és ezzel, a magyarországi befektetések kockázatát – nem csak a közműszektorban, hanem mindenhol. A kockázat miatt nőnek a hozamelvárások, vagyis a kamat és az elvárt profit. És ezzel adott is lesz a muníció a következő populista politikusnak: ismét hivatkozhat majd arra, hogy milyen rengeteg pénzt fizetnek ki a cégek profitként, ebben vagy abban a szektorban, ahelyett, hogy alacsonyabb árakkal is megelégednének, vagy a béreket emelnék.

Varró László 2012.08.24. 10:26:48

A probléma nem csak a külföldi befektetőket érinti. A derék, nemzeti vállalat MOL tulajdonában lévő földgázszállitó vezetékekkel éppen olyan cudarul elbántak, mint bármelyik lézengő ritterrel. Nem is látni markológépeket a vezetéklétesitési terv nyomvonalán. A hazai földgáz kitermelés bányajáradék szabályozásában a MOL-t kifejezetten negativan diszkriminálták az amerikai koncessziós befektetőkhöz képest, a cinikusok szerint azért, mert nem akartak újabb konfliktust amerikai vonalon. Energiahatékonysági területen az etelközi fajmagyar E-Star tudna mesélni a dominánsan fideszes önkormányzatok szerződések betartásával kapcsolatos attittűdjéről. A valóban állami árszabályozást igénylő természetes monopol hálózati területen egyébként nem voltak indokolatlan extraprofitok, ez egyszerűen városi legenda, amely pénzügyi tájékozatlanságból táplálkozik. 2010-ben a hálózati tarifák mind szintje, mind megállapitásuk módszertana az elfogadott nemzetközi gyakorlatnak megfelelt. Az iparág azon szegmenseiben, ahol valóban bosszantó méretű indokolatlan extranyereségek voltak (termelői – nagykereskedelmi árszint illetve a kereskedelmi tevékenység árrése) nem az adminisztrativ árszabályozás a megfelelő válasz, hanem a hatékony verseny, ahhoz viszont sajnos meg kellene erőltetnem a fantáziámat, hogy olyan energiapolitikai lépést emlitsek, amely a verseny élénkitése irányába hatott volna.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása