Véleményvezér

vv

Orbán felrúgta a választóival meglévő egyezséget

2012.12.07. I 0 komment I Címkék: fidesz oktatas orban tandij kozeposztaly

ovreuters2.jpgOrbán szavakban a felemelkedés lehetőségét kínálja mindenkinek, aki tesz vagy tett érte. A tandíj azonban hosszabb távon akár családok százezreit foszthatja meg attól, hogy hihessenek saját vagy gyermekeik felemelkedésében. (Fotó: Reuters)

Az államilag támogatott felsőoktatási helyek radikális csökkentése lényegesen fontosabb kérdéssé válhat, mint esetleg elsőre tűnik. Az ügy ugyanis a Fidesz, azaz Orbán Viktor hitelességének velejébe vághat.

Ajánlott írásunk: Meddig húzhatja Semjén?

Miért kell nekik a hatalom?

Valamennyi politikus azt állítja magáról, hogy van valamilyen magasabb rendű késztetése, valamilyen célja, ami miatt hatalomra szeretne kerülni. És ezt hajlamosak is vagyunk elhinni nekik – legalábbis azoknak, akikre szavazunk. Hiszen a hatalmat önmagáért akarókra a mi kultúránkban gyanakvással, sőt megvetéssel szokás tekinteni.

Ezért aztán minden politikus egy többé-kevésbé hihető történettel áll elő azzal kapcsolatban, hogy mi is az, amit ha szerencsés lesz, ő fog elhozni nekünk. Amikor már nincs ilyen története, célja, akkor a politikus kiüresedettnek, kiégettnek tűnik, és ezzel nagy valószínűséggel súlytalanná is válik. A kérdés tehát nem az, hogy mi mozgatja a politikusokat, hanem hogy mi az, amiről ezt el tudják hitetni.


Orbán Viktor céljai

Orbán Viktor az elmúlt több mint két évtized alatt három ilyen célról hitette el 2010-re, hogy a sajátja.

Az első, hogy ő volt-van-lesz az, aki megtisztítja Magyarországot a kommunistáktól. Ennek az ígéretnek a vonzereje könnyen érthető egy olyan országban, ahol a baloldali kormányok egy volt pufajkást, egy volt ügynököt és egy volt KISZ-vezetőt adtak miniszterelnökként.

A második a nemzeti érzés rangjának helyreállítása, a mainstreambe való visszahelyezése. Ennek része a határon túli magyarok ügyétől a magyar zászló lengetéséig sok, elsősorban szimbolikus, de ettől nem kevésbé fontos ügy.

Orbán Viktor harmadik és legkésőbb megfogalmazott célja pedig az, hogy tisztességes megélhetést és a felemelkedés lehetőségét kínálja mindenkinek, aki tesz vagy tett érte.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Miért kulcskérdés a tandíj?

A tandíj ügye pedig a fenti szempontból azért kulcsfontosságú, mert azok közé tartozik, amelyek kézzelfoghatóvá tehetik, szimbolizálhatják azt, amit egyébként sokan éreznek, miszerint Orbán Viktor felrúgta a közte és a választói között meglévő implicit egyezséget.

A tandíj kérdése egészen nyilvánvalóan családok tízezreit, hosszabb távon akár százezreit foszthatja meg attól, hogy saját vagy gyermekeik felemelkedésében hihessenek. Magyarországon ugyanis az oktatás hagyományosan a társadalmi mobilitás első számú csatornája. Nálunk ugyanis nem a self-made manek vagy (egyelőre legalábbis) nem a pártapparatcsikok jelentik a családok előtt álló mobilitási példát, hanem a „paraszt volt a nagyapám, technikus az édesapám, én főiskolán végeztem, a fiam pedig már egyetemen fog" a kívánatosnak tekintett felemelkedési pálya.

Olvasd el ezt is: Így nem lehet majd feljutni a középosztályba

Eljátszhatják Orbán hitelességét

Miközben tehát a kormányzati agytröszt nyilván kiszámolta és kiokoskodta, hogy a tandíj 2013-as általánossá tételével csak néhány tízezer embert ér közvetlen érdeksérelem, egyáltalán nem biztos, hogy abba is belegondoltak, hogy a miniszterelnök maradék hitelességének jó részét is eljátszhatják ezen az ügyön.

Bármilyen kormányzás szükségszerű kompromisszumokkal jár, ezért aztán senki nem várja, hogy a deklarált célok maradéktalanul meg is valósuljanak, de azt azért szeretjük látni, hogy legalábbis ezek irányába mozgunk. A tandíj ügyével nagyon sokak számára válhat nyilvánvalóvá, hogy nem ez történik.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása