Véleményvezér

vv

Bajnai Gordon, az utolsó technokrata

2010.02.23. I 21 komment I Címkék: technokrata bajnai

Bajnai Gordon Németh Miklós húsz évvel későbbi politikai reinkarnációjának tűnik. Tisztességes ember, aki saját feladatát a rövid távú válságkezelésben látja és a válságkezelést önmagáért való célnak tekinti.

(Fotó: MeH)

 

Mit tudtunk meg a beszédből – Bajnai Gordonról?

A miniszterelnök tegnapi beszédéből sokat tanulhattunk – elsősorban magáról Bajnai Gordonról. A témaválasztások és az érvelések alapján úgy tűnik, hogy a miniszterelnök elsősorban gazdasági problémákban gondolkodik, a politikát pedig a szakértelem megvalósulásának akadályaként éli meg. 

Amint az alábbi ábra jól mutatja, a tegnapi beszédet a gazdasági kérdések és vonatkozások dominálták. Bajnai a nemzet elé csak gazdasági célokat tűzött ki (2014-es euró, a foglalkoztatás bővítése és a gyors gazdasági növekedés beindítása), de még a nem-gazdasági témák többségét is gazdasági szemüvegen keresztül látja vagy akarja láttatni.

web surveys

Szavaiból úgy tűnik, hogy a cigányság integrációja azért lenne jó, mert sikeres cigányság nélkül nincs sikeres többségi társadalom. A nácizó-kommunistázó közbeszéd pedig rossz a gazdaságnak, ahogy a Jobbik is rosszat tesz a gazdaságnak, hiszen rontja külföldi megítélésünket. 

 

Magyarázat: Bajnai beszédében 26 altémát találtunk (pl. euróbevezetés, az Alkotmány védelme stb.), melyeket három főtémába (gazdaság, Jobbik és egyéb politikai témák) soroltunk. Ezután megnéztük, hogy az altémák közül hánynak van a beszédben a gazdasági vonatkozása, vetülete kihangsúlyozva. Ami látványos: 1. a gazdasági altémák túlsúlya, 2. a nem-gazdasági témáknál a gazdasági vonatkozások megjelenése.

 

Mondandójának másik hangsúlyos eleme a politika szembeállítása a semleges, politikamentes szakértőiséggel. Minden, ami pártok versengő elképzeléseiről és érdekeiről szól, rossz, romlásba dönt. Bajnai hitvallása a jó kormányzás „apolitikus eszménye”.  Össze kell fogni, félre kell tenni a különbségeket, minél több intézményt és célt (pl. jegybank, Költségvetési Tanács, szigorú gazdaságpolitika, Jobbik-ellenesség stb.) kell a politika fölé emelni.

Németh Miklós?

Bajnai Gordon Németh Miklós húsz évvel későbbi politikai reinkarnációjának tűnik. Egy tisztességes ember, aki a saját feladatát a rövid távú válságkezelésben látja és a válságkezelést önmagáért való célnak tekinti. Miközben ’89-ben Németh Miklós a válságkezeléssel volt elfoglalva, a feje fölött vagy tőle függetlenül megkezdődött a spontán privatizáció, a pártvagyon átmentése és a történelmi demokratikus pártok leszalámizása. 

A rákövetkező évtized alapjait nélküle, a háttérben rakták le mások.

A párhuzam nagyon látványos. Az elmúlt tíz hónapban az MSZP nagy pártból középpárttá zsugorodott, a Jobbikkal húsz év után először valóban potens erővé vált a radikális jobboldal, miközben korábban elképzelhetetlen módon hat magyar cigányt pusztán cigány voltuk miatt gyilkoltak meg.

Az elkövetkező évtized legnagyobb kérdései elkezdtek kirajzolódni, és nem sok közük van a válságkezeléshez.

Írások a témában:

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrJohnson 2010.02.23. 13:18:19

Valójában Európa-szerte megfigyelhető jelenség, hogy a modern baloldali pártok hirtelen megszűntek relevánsak lenni. Bajnai Gordon és az MSZP története zavaróan sok mindenben hasonlít Gordon Brown és a New Labour történetéhez az Egyesült Királyásgban, és nem csak a felszínen (persze azért akad néhány különbség is).

sorokinV 2010.02.23. 13:58:34

Bajnak egy kvázi koalíció szükségességét vázolta fel a beszédében. Olyan témák megtalálását, amely (szerinte) értékmentesek és még hadiállapotban sem mutatnak fel törésvonalakat a két nagy (egy nagy és egy közepes) között. Kivétel nélkül ilyen témákat említett a beszédben, a gazdaságot, a szélsőség(ek) elutasítását és az újra felfedezett céldátumokat.

Alapvetően hibás ez a megközelítés! A sokszor emlegetett és mindenki által ilyen-olyan mértékben elfogadott kényszerpályákat és a gazdasági mozgástér hiányát, mintegy lehetőségnek, pozitívumnak beállítani finoman szólva is a politikus hivatás totális félreértése, hiszen adott esetben az együttműködésnek mindig (mint a szerződéseknél) a két fél önálló és egybevágó akarata a feltétele, nem a az elképzelt kényszerek és alternatívanélküliség felvázolásának zsaroló ideológiája!

hhh. 2010.02.23. 14:02:34

bajnai miniszterként és üzletemberként is egy simlis, pislogó bábú. technokratának csak az látja, aki a párthuszár mémethmiklóst technokratának tudja elképzelni...
egyszerűbb lenne a beszédei helyett a "mit csinált" és "mit nem csinált"-nak utánanézni.

nyg 2010.02.23. 14:15:14

Nem tudom miért, nekem Bajnairól nem az utolsó technoktrata, hanem a gátlástalan Wallis-vezér, és a Hajdú-Bét embereket halálba kergető figurája jut eszembe.

soproni1 2010.02.23. 14:17:52

A kékgallérosok és vérkommunisták szemében Gordonka, Fleto meg Bokros, mindig üldözendő vadkapitalisták lesznek. Nem is értik mit mond, ezért csak a drága öltönyt nézik. Az lesz hosszútávon nyerő miniszterelnök, aki a sörhöz, pálinkához hasonlítja a programját ( persze, a "több" szónak sűrűn kell benne lenni ).
Az viszont előny, ha egy politikusnak volt és lesz a magánszférában egy biztos háttere. Ebből a szempontból példát mutattak a szocik.

2 év mulva meg majd Orbánt akarjuk leváltani.

Németh Miklós mennyire nem vágyódik közszolga lenni...

Google 2010.02.23. 14:30:03

@nyg:

Erre - és a Bokros csomagra - mondja azt Tóta W. a publicisztikájában, hogy idővel az emberek rájönnek, szükség volt az áldozathozatalukra.
Bajnainak mindenképpen szüksége volt rá.
Hogy feljusson oda, ahol van/volt.

lüke 2010.02.23. 14:58:52

ez jó:)
csak azt a jó Marx KKE képzést nem kapta s a Dobi István fémjelezte munkás -paraszt politikai órákat se............

vagyok59 2010.02.23. 15:14:06

Tehetségtelen komcsi samesz, mint Németh, vagy Bokros viszont bármire képes.

Nem értem, egyik sem tett le semmit, mindegyik munkásságáról üvöltött, hogy a nagy lopás fedezői és mégis bekerülnek egyfajta tiszteletreméltó arcképcsarnokba.

Németh nevéhez füződik a rablóprivatizáció a "nem etikus, de törvényes". (Mert a szükséges törvényeket naná, hogy nem hozták meg).

Bajnainak májusban bevonulóként a sitten kellene üdvözölnie a 15 évét letöltött és most szabaduló Németh Miklóst

Bogyó 2 2010.02.23. 15:20:28

"a Jobbikkal húsz év után először valóban potens erővé vált a radikális jobboldal, miközben korábban elképzelhetetlen módon hat magyar cigányt pusztán cigány voltuk miatt gyilkoltak meg."

Igen, de ennek oka van. Nem azért van így, mert hirtelen mindenki hülye náci-fasiszta-rasszista stb. lett. Hanem, mert felnőtt egy roma generáció, amelyik hírből sem ismeri azt, milyen munkából élni. Mert vannak falvak, ahol nem művelik az emberek a kertet, mert mindent letarolnak azok, akik enélkül sem művelnék. S igen, ezért vezetnek emberek áramot a kerítésükbe, s azon bizony általában olyanok akadnak fenn. Mert Olaszliszkán történt ami történt.
Ezért erősödik a Jobbik. Persze annak is oka van, miért történt ez a cigányokkal. A korábban rejtett ellenségeskedések nyílttá váltak, igen, füstös képpel nehezebb állást kapni, hitelt felvenni stb. De van egy kulturális közeg, amelyik összeütközésbe kerül a többségi (bár ki tudja meddig) értékrenddel. A Jobbik jogos problémákat feszeget, mert eddig impotensen kezelték ezeket, más kérdés, hogy a javaslataik célra vagy folyamatos háborúra vezetnek.
De idióta ultraliberális módra kár rácsodálkozni a jelenségre, Hitler se jutott volna oda ahova jutott, ha nem alázzák meg és fosztják ki a németeket az első világháború után a győztesek.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.02.23. 15:38:30

Nem szeretem a "szakértők" felvilágosult abszolutista hozzáállását. Az a feltételezés, hogy létezik egyedül üdvözítő, politikán túli kormányzás végső soron magának a demokráciának a tagadása.

vagyok59 2010.02.23. 15:43:02

@Bogyó 2: Egyetértek. Az MSZP-SZDSZ kormány gyakorlatilag tétlenül bambulta az egészet, mert azt hitte, a szükségszerűen generálódó felháborodás kitermel egyfajta szélsőséget, amivel szemben ők demokrataként léphetnek fel.

Nem jött össze nekik, saját magukat tették margón kívülre, mert egyikük sem gondolt arra, hogy a létbiztonság mindenkinél értelemszerűen előrébb való szempont, mint a tömegében deviáns cigányok emberi jogai.

budai zöld 2010.02.23. 16:22:55

Bajnai Gordon = Németh Miklós

1. A halódó régi rendszer átmeneti fenntartása volt a feladata, amíg a régi vezetögarnitúra biztonságosan átmenti magát az 'üzleti világba'. Ez rá személyesen is igaz, ha nem miniszterelnök, lehet, hogy már Wallis-botrányunk is lenne a többi mellett.

2. Rövid távú válságkezelés = költségnyirbálás. Szakmailag nem nagy dolog, egy idomított majom is megcsinálja az IMF-nek, csak politikai akarat kell hozzá. Magyarország a nemzetközi befektetök számára kockázatos adós banánköztársaságból egy kicsit kevésbé veszélyes banánköztársaság lett. Oké, ez fontos, de a gazdaság nincs rendben.

3. Rövid távú válságkezelés politikai kockázata? A politikai akaratot az MSZP adta, nem a Bajnai kormány. Bajnai ezzel semmilyen személyes politikai kockázatot nem vállalt, mivel 2010 második felétöl legalábbis egy idöre valószínüleg nem akar politizálni.

4. Bajnai jóságos-semmitmondó-államférfiúi beszéde: persze, hogy nem vagdalkozott, mivel
a) nem ö az MSZP 2010-es jelöltje
b) menedzseli a karrierjét a választások utáni idöszakra (akár az EBRD-be, akár a Wallisba vissza, mindenhol jól jöhet, ha ö nem bukott MSZP-s politikus lesz, hanem sikeres válságmenedzser)
c) még az is lehet, hogy ö lesz az mszp 2014-es miniszterelnök jelöltje, a bizonytalan szavazóknak lehet, hogy vonzó lesz majd 4 év Fidesz után (visszafogott ktgvetési politika, inaktívak támogatásának csökkentése, lassan induló növekedés, csúcsra járatott balos médiakampf)
d) ö is tudta, hogy ha ö dicséri a Fideszt és támadja a Jobbikot, azzal 2-3% bizonytalan szavazót mozgat át a Fidesztöl a Jobbikhoz.

Szóval nem hülyegyerek a Gordon, eddig terv szerint teljesíti a pártfeladatot.

marós 2010.02.23. 17:07:30

Bajnait úgyanúgy nem lehet Németh Miklóshoz hasonlítani, mint a körtét az almához. Bajnai egy olyan ember, akinek a tevékenysége csak egy szóval jellemezhető, országromboló. Nehogy szentté avassuk, mert résztvett egy olyan kormányzati munkában, melynek eredményeként egy ország sűllyedt el. Németh Miklóst az európai történelem az aranylapokra jegyezte fel, annak ellenére, hogy egy diktatúra kormányfője volt.

elfelejtette 2010.02.23. 18:53:37

Bajnai szepen visszavette azokat a vivmanyokat, amiket Medgyessy es Gyurcsany az orszagra telepitettek. Amint egy pici mozgaster keletkezett, a szuperszakertoi kormany regi kadari reflexszel egybol levitte a tavho afajat. Ezt en nem neveznem hosiessegnek, a mor megtette a kotelesseget, most mar elhuzhat.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.02.24. 11:30:14

Surányi kifejtette a Népszabi hasábjain, hogy alapvetően elhibázott volt a kereslet csökkentése árán tartalék képzésbe kezdeni.

Folyton olyan kockázatokat vállanak, amiről utólag kiderült, hogy óriási ára van.

EU miniszterként és gazdasági miniszerként az Ő felelőssége, hogy mit produkált az ország a munkahelyteremtés területén.

Kb. az a munkastílus abban a szférában, mint ami a Barneválnál volt. Tatárjárás méretű pusztítást vitt véghez abban a szférában, ami nem a teknős béka hátrafelé futatás tipusú ügy.

Elhiszi valaki, hogy a MUNKAHELYTEREMTÉS fontos?

Ha igen, akkor miért tartjuk ezt az embert technokratának?

szamarhegy 2010.02.25. 11:33:10

Bajnai és Oszkó korrekt munkát végeztek, azután, hogy átvették a kormányzást Gyurcsánytól (aki egy jó poénért, pózért, napi népszerűségért sajnos mindent odadobott) , napi kérdés volt a gazdasági összeomlás, a 4-500 Ft,-os Euro. A feladatuk nem a fejlesztés/ fejlődés, hanem a stabilitás megteremtése volt, ezt korrektül megtették és megteremtették a Fidesznek az alapot, amihez persze nem ártana egy bővülő EU-s gazdaság sem... Saman, Nem hiszem, hogy az ilyen túlzó megközelítés pl. előrevivő lenne, a közszféra munkamorálját pedig kérlek ne is említsd egy lapon bármelyik magáncégével se. Ismerem mind a kettőt , és a kivételek tisztelete mellett gyalázatos hatékonysággal, 2-300%-os belső munkanélküliséggel müködik a legtöbb állami, önkormányzati intézmény. Kétségtelen, hogy sok munkahely szünt meg, de közgazdász legyen a talpán, aki a különböző negatív hatások közül pontosan megmondja, hogy minek milyen hatása van a magyar gazdaságra, bár az export visszaesése és közvetve a német gazdaság recessziója sokszor elhangzik mint a magyar gazdaságra gyakorolt legnagyobb hatás. Jó lenne más különben, ha pl. a fórumokon elterjedne egy személyes felelősségvállalás attitüd, ahelyett, hogy Bajnait, Gyurcsányt vagy majd Orbánt ekéznénk, mindenki vállalhatna egy saját részt Mo. problémáiból, mely az egyéni képzettlenségből, a nyelvtudás hiányából, a rossz mentalitásból, az egyén korrupciójából, az egyéni önbecsapások seregéből áll össze.

szcsongor 2010.02.25. 14:27:45

@szamarhegy: jol szoltal, nem is tudnek meg mit hozzatenni.
abba kene mar hagyni az allando bunbakkeresest meg sirankozast es el kene kezdeni ugy gondolkozni, hogy EN mit tudok javitani a sajat magam eleten es mivel tudom novelni az eselyeimet...

milanello 2010.02.26. 16:10:24

Szerintem Bajnai minden csak nem technokrata.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása