Véleményvezér

vv

Mit kezdjünk Szlovákiával?

2010.05.14. I 119 komment I Címkék: martonyi fico kulpol szlovakia hataron tuliak

Hosszú távon az egyetlen sikeres külpolitikai stratégia az, ha okosabbak, jobbak és gazdagabbak vagyunk, mint mások.

Robert Fico ismét elemében van. Martonyi János pozsonyi látogatása után a szlovák kormányfő kijelentette, „ha a (kettős állampolgárságról szóló) törvényt elfogadják, Szlovákia kemény választ fog adni, és azok is rosszul járnak, akik kérik majd a magyar állampolgárságot.” A miheztartás végett országa budapesti nagykövetét is hazarendelte.

A probléma szlovák oldala

Az indulatos reakciót részben persze az északi szomszédunknál folyó választási kampány magyarázza. De csak részben. A következő négyéves mandátum megszerzése után Fico minden bizonnyal továbbra is ezen logika mentén fog gondolkodni, legfeljebb egy csipetnyivel kevesebb színházat kerít köré.

Szlovákia fiatal nemzet, mely bizonyos kérdésekben elsősorban saját belső bizonytalanságaira reagál, ezért reakciói kívülről nézve sokszor logikátlannak tűnnek. Ráadásul a szlovák nemzettudat jelentős részben a magyarokkal szemben fogalmazza meg önmagát. Pozsony számára Budapest állandó viszonyítási pont. Ugyanez fordítva viszont nyilvánvalóan nem igaz, ami tovább nehezíti egymás szempontjainak megértését.

Mindezen tényezők a szlovák-magyar viszonyt különösen bonyolulttá teszik.

Mi volt a magyar stratégia eddig?

Az elmúlt tíz évben három kezelési stratégiát próbált ki a magyar kormányzat Szlovákia viszonylatában.

Orbán-kormány: A státustörvény megpróbálta magyar belügyként kezelni a határon túli magyar kisebbségeket. Ezzel nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar állam akár komoly nemzetközi konfliktusokat is hajlandó felvállalni az ügyben. Romániával szemben működött ez a módszer. Szlovákia viszont kézzel-lábbal kapálózott és fenyegetőzött. Az első Orbán-kormány leváltása miatt ahhoz már nem volt elég idő, hogy kiderüljön, végül ki került volna ki győztesként.

Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok: Ez a külpolitika arra az előfeltevésre épült, hogy a problémák okai a magyarok és a túlzó magyar követelések. Tehát ha kellő önmérséklettel, megértéssel és kedvességgel fordulunk Szlovákia felé, minden meg fog oldódni. A nyelvtörvény megjelenése mutatta: ez totális illúzió volt.

Bajnai-kormány: Ez a politizálás retorikájában megadta Ficóéknak azt, amire vágytak, de közben próbált ügyeskedni és ravaszabbnak lenni, mint a szlovákok. Csak éppen ez nem sikerült. Hivatkozhattunk az EBESZ-biztosra vagy bárkire, Ficóék a nyelvtörvénnyel azt csináltak, amit csak akartak. Ráadásul a megengedő retorikával még annak az esélyét is kizártuk, hogy amennyiben ez a stratégia is kudarcot vall – mint ahogy megtörtént –, akkor még mindig megpróbálhassunk nemzetközi botrányt csinálni a nyelvtörvényből.

web survey

 

Mi legyen a magyar stratégia a jövőben?

A kettős állampolgárság bevezetésével természetesen az első Orbán-kormány által megkezdett stratégia folytatódik. Senkinek sincs kétsége afelől, hogy ez sok konfliktust fog generálni Pozsonnyal. Ezzel a ténnyel önmagában nincs semmi baj. Az államok érdekei eltérőek és rendszerint az veszít, aki mindig a másik kedvét lesi. Ugyanakkor a konfliktus önmagában semmi esetre sem garantálja a győzelmet. A kettős állampolgárság intézménye pedig számos olyan konfliktushoz vezethet, amelyeket bizony el is veszíthetünk.

A kérdés tehát az, hogyan nyerhetünk hosszú távon.

Először is szögezzük le: egyedül nem fog menni. Szövetségesek kellenek. Ugyanakkor a szóba jöhető szövetségeseink egyszerűen hátat fordítanak mindennek, amit a kelet- vagy közép-európai államok „nemzeti” kérdésként és sérelemként adnak elő. Siránkozhatunk emiatt, de ehhez a tényhez egészen egyszerűen alkalmazkodni kell.

El kell kerülni, hogy minden a magyar állam vs. szlovák állam-vitára redukálódjon. Állami intézkedések mellett célszerű volna állami pénzekkel NGO-kat (nem állami, civil szervezeteket) támogatni, és ezeken keresztül érvényesíteni a magyar érdekeket. Ha civil szervezetekkel perlekedik Szlovákia, egészen biztos, hogy azok sokkal nagyobb védelmet fognak élvezni az EU-tól, mint a magyar állam.

Tanácsos lenne továbbá zöld ügyekkel vagy roma ügyekkel összekapcsolni az érdekérvényesítést. Végül: bármennyire is kínos, igényeinket az emberi jogi, multikulti nyelvezetben érdemes előadni.

surveys & polls

 

Mindennél fontosabb azonban, hogy az alapjaink erősek legyenek. Hosszú távon az egyetlen sikeres külpolitikai stratégia az, ha okosabbak, jobbak és gazdagabbak vagyunk, mint mások. Akkor az érdekeink érvényesítése is sokkal egyszerűbb lesz. A legjobb külpolitika a jó bel- és gazdaságpolitika.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-oldalához!

 

>> KETTŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁG: NEMZETI, NEM PÁRTÉRDEK

>> LENDVAI ILDIKÓ VS. SÁNTA KUTYA

>> LE A MENTELMI JOGGAL!

>> korábbi írásaink

Kapcsolódó írások:
Fico: a kettős állampolgárság nemzetbiztonsági kockázat (Index)
Kemény szlovák válasszal fenyegetett Fico a kettős állampolgárság miatt (origo)
Szlovákia hazarendelte budapesti nagykövetét (Index)
A kettős állampolgárság és a felvidéki magyarok (Horbulák Zsolt/Körkép)
Fico nem kocka (Kockablog)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Superlativus 2010.05.14. 10:21:05

@walter77: Jó elképzelés! A szerbek mellé még jöhetnek a lengyelek, horvátok, szlovénok és a románok. Mindegyiknél lehet találni olyan számukra fontos ügyeket, melyeket lehet támogatni, ráadásul a lengyelek helyből testvérek. Most már csak el kell kezdeni dolgozni:)

Senkifia 2010.05.14. 10:31:00

szlovákok olyan szinten frusztráltak, amivel, ha ők nem tesznek érte(mondjuk pszichológusi kezelés, vagy hasonló:)) akkor érdemben a magyar fél hozzáállása teljesen lényegtelen, ami a szlovákok szopatási kedvét illeti. tehát a legmegfelelőbb valami olyan lenne, hogy ha te úgy,hát én is úgy. bevezeted a nyelvtörvényt? én átírom az alkotmányt,és kirekesztem a szlovák kisebbséget(na jó, ez túlzás, szegény itt élő szlovák nem tehet arról, ha hülyék a földijei.:)). De ha ezt nem is, legalább mondjuk a Sólyom kitiltása kapcsán lehetett volna egy nagykövet visszahívás, és ideiglenes diplomáciai kapcsolat felfüggesztése, ezzel egyidejleg a bigbráner eunál bepanaszolni a szlovákot,hogy az idiótája egy szövetséges állam államfőjével úgy bánt,mint valami terroristával, és kikérjük magunknak. valamint amíg nem jön ide megcsókolni a seggünket,legalább, a kereskedelmi kapcsolatokat is felfüggesztjük. szerintem kb 1 héten belül( a kefr, meg a joghurt romlási ideje:)) tömegesen tüntettek volna az élelmiszeripariak ficóéknak, hogy bazmeg, viselkedjetek,mert éhen fogunk dögleni, vagy legalábbis ehetjük a rohadt joghurtunkat,meg a penészes teszkós tarját. Mert nem tudom, mekkora a szlovák piac magyaréknak, de hogy a magyar tesco 85szzalékban csak szlovák kajákat forgalmaz, az hétszentség. szóval rá kéne vezetni az idiótáit arra,hogy egyrészt senki nem akar átmenni a dunán, másrészt meg ők sokkal jobban rá vannak utalva a magyar piacra,mint mink a szlovákra.És kicsit kapják össze magukat,mert ez minden csak nem szövetséges baráti meg mittoménmilyen viselkedés. Az állampolgárságom odaadásának a feltételének meg folyamatának a kialakítása az én privát szuverén jogom, és senkinek nincs beleszólása. pont.

MagyarZizzi (törölt) 2010.05.14. 10:31:11

@walter77:
Igazad van. A többi szomszéddal még meg is lehetne oldani, hogy jól kijöjjünk egymással, és mindenki jól járjon. De még mindig nem tudom, mit kezdjünk a frusztrált szlovákokkal (nem vagyok bérrettegő, de néha megfordul a fejemben, mikor jut eszükbe "megelőző katonai csapást" mérni)?

herbert 2010.05.14. 10:35:22

@kingStreetboyz: na igen, elég érdekesek akik háború után sírnak. Aztán ha valahogy mégiscsak kikapunk, és miskloc, eger határvárosok lesznek a szlovák oldalon, akkor lehet majd kezdeni sírni a történelmi igazságtalanság ellen, mintha nem mi akartuk volna a bajt. Trianonnal kapcsolatban azon is el kellene gondolkodni, ki kezdte el a háborút. Nem bűn volt, amiért vezekelni kell, de aki magától ül le kártyázni, ne rinyáljon ha szar a lapjárás és a gatyáját is elnyerik. Álljuk is a pofont vagy csak adni szeretnénk? Nem háború kell, hanem nyomasztó gazdasági fölény és pénzügyi befolyás, ami magával hozza a nemzetközi szervezetekben is a nagyobb súlyt, zsarolási potenciált. Ha ez sikerül, a Fico félék sem vehetnek palira. De most még nincs tekintélyünk a nemzetközi közösségben és gazdaságban, meg kell dolgozni érte. És nem feltétlenül a ruszkik és irán ánuszának kitartó nyalogatásával.

herbert 2010.05.14. 10:38:53

@herbert: és még ide azért hozzátenném Németországot, és az USÁ-t, Izraelt is, hogy a másik rajongótábor is említve legyen. Szóval saját jogon legyen erőnk, ne egy nagyhatalom ürülékén tengődjünk.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 10:39:17

@herbert:
"...Trianonnal kapcsolatban azon is el kellene gondolkodni, ki kezdte el a háborút. .."
A Habsburgok...
"...Aztán ha valahogy mégiscsak kikapunk, és miskloc, eger határvárosok lesznek a szlovák oldalon..."
Az is mutatja a XXI. század leépülését, hogy komoly kérdésként merül fel, hogy egy 5 milliós állam (amelyből majd 500 000 magyar) eséllyel ront neki (védekezik) egy 10 milliós országnak.

Közöd??? 2010.05.14. 10:41:56

a magyarok szeretnek álmodozni, mint az írásból is kitűnik. szlovákia legyőzése nem fog menni, szövetségesek nincsennek és az emberjogi előadás sem fog menni tekintve a magyaroszági romák és zsidók helyzetét nem utolsó sorban ott üldögél a parlamentben 17%-nyi nyilas leszármazott (eszmei mielőtt valami hülye beleköt).

walter77 2010.05.14. 10:42:45

Számomra eleve műbalhé szagú ez a "nemzetbiztonsági veszély" szöveg. Könyörgöm az EU-ban vagyunk, hát itt úgy járkálhatunk kersztbe kasul, hogy csak csuda.

Lehet, hogy félreértették, és azt hitték minden magyar a szlovák állampolgárságot kapja meg? :)

@MagyarZizzi:

Szerintem tényleg csak a politikai vezetésük okolható ezzel (meg a miénk is persze, mert vagy tutyi-mutyik vagyunk vagy megyünk ész nélkül). Igazából senkinek sem könnyű ezzel a trianonnal mit kezdeni, itt sokáig tabu volt, ott is. Ők megtapasztalták, hogy valaki kaphat egy államot az ölébe emiatt frusztrálja őket, hogy amit kaptak azt el is veszíthetik, emiatt reflexből támadnak. Mi azt tapasztaltuk meg, hogy amid van azt elveszik, ezért nekünk (a magy többségnek) nem az jut eszünkbe, hogy visszavegyük, hanem az, hogy valahogy normalizájuk azt, amit 90 évvel ezelőtt elkúrtak.

@Superlativus:

Igen jó mondod: dolgozni kéne rajta. Remélhetőleg el is kezdenek dolgozni...

herbert 2010.05.14. 10:44:47

@Muad\\\'Dib: te tényleg azt hiszed hogy a jelenlegi külpolitikai viszonyaink között egyedül lennének ha mi kirobbantanánk egy fegyveres konfliktust?

Közöd??? 2010.05.14. 10:45:57

@Muad\\\'Dib: hígagyúkám, a 10 milliós államnak nincs hadserege, nemhogy esélyel rontanának nekünk hanem abszolút esélyesek, ha holnap délelőtt Slota részegen támadást vezényel akkor délután már Sólyomnál szolgálják fel neki a kaját.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 10:48:28

@herbert:
Eszem ágában nincs azt mondani, hogy ki kellene robbantani egy fegyveres konfliktust. Egyébként kik lennének mellettük? A románok? Kisebb gondjuk is nagyobb annál, mint elmebetegeket támogatni. A lengyelek? Nekik is a tökük tele van velük, lévén az ő történelmüket is előszeretettel lopják? A csehek? Hát ők nem kedvelnek minket 68 óta, de a szlovákok sem a szívük csücskei? A szerbek? Na, nekik aztán van bajuk a koszovóiakkal elég, nem kellenek még a szlovákok is.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 10:49:32

@Közöd???:
"hígagyúkám..."
A kedves anyuka
"...a 10 milliós államnak nincs hadserege..."
Pont ez a szomorú...

Superlativus 2010.05.14. 10:49:57

A katonai megoldás csak a legvégső megoldás lehet, beszélne nem szabad róla, de fel kell rá készülni, mert szerintem a Szlovákok nem komplettek. Nem lehet tudni, hogy milyen lesz az új szlovák parlament összetétele, de ha katonai agresszióra kerülne sor - ennek elég halovány az esélye - akkor tudni kell nagyon határozott és hatékony választ adni.
Mi a diplomácia eszköztárából szinte semmit nem használtunk ki eddig. A gazdasági nyomásgyakorlás az EU belső szabályai szerint kivitelezhetetlennek látszik, de egy görögország után pitiáner szabálysértés lenne egy szlovák termék bojkott...

lehet más a propaganda 2010.05.14. 10:51:39

Az emberi jogokra alapozott kampány ötlete elég nagy naivitás. Sokkal több támogatót lehet külföldön szerezni a barnamacik védelmére mint a szlovákiai magyarok védelmére

órarugógerincű (törölt) 2010.05.14. 10:53:36

Szlovákiának - élén ezzel a borzalmasan buta Ficóval - az fáj, hogy a történelmük belefér egy 160 karakteres sms-be.

Hogy mit kezdjünk velük? Rém egyszerű: amíg nem vesznek vissza a kötekedésből és a szlovákiai magyarok terrorizálásából, TELJES BOJKOTT a Szlovákiából érkező minden árura. Ennyi. Nem hiszem, hogy olyan sanyarú lenne a sorsunk a szlovákok hulladéka nélkül.

herbert 2010.05.14. 10:54:51

@Muad\\\'Dib: a másik: muszlim bosznia-szerbia; csecsenföld-orosz föderáció, afgán lázadók-NATO koalíció. Ezek a példák azt mutatják, hogy katonailag sem lennének esélytelenek, a földrajzi adottságok is megvannak, hogy kihúzzák amíg nemzetközi szervezettől vagy más országtól segítséget nem kapnak.

Superlativus 2010.05.14. 10:55:09

Még egy fontos dolog a szövetséges keresésénél: az ellenségem ellensége a barátom. Ilyen szemmel is érdemes megvizsgálni a helyzetet.

herbert 2010.05.14. 10:57:24

@Muad\\\'Dib: ha fegyverrel kezdünk bele trianon revíziójába, szerintem a románok és a szerbek is félreteszik az egyéb bajaikat. Ne kelljen kiderülnie, igazam van-e.

c63amg 2010.05.14. 10:57:45

@blueberry:
Szlovák hulladék???

Nem tudsz irni olyan terméket amiben a magyar jobb lenne, mint a szlovák...

hááááát 2010.05.14. 10:58:56

8 év alatt bele lehet sódródni egy háborúba a szlovákokkal.AZT AMIKOR AZ ITT KOMMENTELŐK MEGKAPJÁK A BEHÍVÓJUKAT, KIVÁNCSI LESZEK HÁNY MARAD ITTHON.Bár a 20%-ka már alapból külföldről osztja a az észt.
A szlovák politikusok velünk riogatják a jónépet és simán leváltanák a mostani korrupt vezetőiket, ha néhány balfasz nem ülne fel annak, amit a Viktor és bandája dalol.Érdekes, ez már eldöntött kérdés, de hogy miért lesz nekem jó, mint itt élő magyarnak arról egy q szót nem hallok(esetleg idén vagy talán jövőre).Előtérbe kéne helyezni az ország érdekét, mielött külpolitikai döntéseket hozunk.

orient 2010.05.14. 11:00:14

@c63amg: lool. Azért ajánlom, hogy menj be egy boltba és vegyél pár szlovák felvágottat, és szalámit. Én múltkor megtettem (véletlenül) otthon láttam, hogy szlovák. Ok, mindegy kipróbálom. Kb. 30%-t ettük meg maradék ment főzésre mert olyan szar volt. Magyar termékekhez képest ég és föld. Sörük az jobb pl.

walter77 2010.05.14. 11:00:43

Ugyan emberek, hát az teljességgel kizárt, hogy itt akárcsak légpisztoly is eldurranna. (legfeljebb tisztítás közben véletlenül) Nem lesz itt semmilyen katonai forgatókönyv. Ugyan.

walter77 2010.05.14. 11:03:21

@c63amg:

Tokaji Aszú...

c63amg 2010.05.14. 11:03:27

@orient:

Érdekes, én meg pont ugyanezt tapasztaltam, csak forditva, a magyar egyszerüen ehetetlen volt...

órarugógerincű (törölt) 2010.05.14. 11:05:55

@c63amg: namármost ezzel vitatkoznék. Magyarország évszázadok óta élelmiszertermelő ország, és jelezném, hogy a magyar élelmiszerek általában híresek a jó minőségükről. Nem azt mondom, hogy itthon nem gyártanak szemetet, persze hogy de, viszont nem ez a jellemző. Te mondd csak; annyira véded a szlovák árukat... nem teszkós vagy véletlenül? :D

novákandris 2010.05.14. 11:12:25

Szerintem el kéne jutni lassan odáig, hogy elkezdjük keresni a közös érdekeinket. Ez Romániával is működik, pl. orosz gáz és energia viszonylatban.

Hosszabb távon kéne gondolkodni és elindulni a történelmi kiegyezés felé vezető úton. Ehhez - hosszú előkészítés után - politikai gesztusok kellenek.

nazer 2010.05.14. 11:12:38

@yafet:jó ötlet,nem kell ügyvéd,a fletó megoldja,meg a demszky.

órarugógerincű (törölt) 2010.05.14. 11:13:27

@hááááát: egyetértek.

Az agyam eldobom, hogy Fico kispöcs szindrómája miatt (mert kétségtelenül az van neki), itt mindenki háborút kiált. Álljon már meg az a sok eszetlen kommentelő és gondolkodjon el egy pillanatra.

Trianont - ha valahogy, akkor - diplomáciai úton kell rendezni. Háborút Trianon miatt? Ha nem rólunk lenne szó, röhögnék ezen a viccen. Aki ezt szeretné, nyissa ki szépen a földrajz atlaszát, és nézze meg hány ország van körülöttünk. Na, az mind az ellenségünk lenne ebben a bőszen vágyott háborúban, mivel mindegyiket érinti a dolog. És ha valaki még ezek után is harcolni szeretne, fogja meg a játékpuskáját és szaladjon!

_Vezo_ 2010.05.14. 11:21:21

@nyg: Te nem fogod látni és érezni. Majd azon magyarok fogják, aki megélik. Adjon az Isten nekik elég erőt.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 11:21:37

@herbert:
Abszolút nem szabad fegyverrel revízióba kezdeni. Sőt, Jobbikosként is azt mondom, jelenleg semmilyen revízió nem aktuális, mert amíg folyamatosan fogyunk, úgy sem magunknak kapunk vissza bármit is. Területet szerezni/visszaszerezni csak növekedő nemzet tud.
"...csecsenföld-orosz föderáció, afgán lázadók-NATO koalíció..."
Ez a példa azért sántít, mert ezen helyeken nem egy határsáv a kérdése, hanem egy megszállt ország biztosítása.

Illés Béla 2010.05.14. 11:22:19

Egy sok igazságtartalommal és iróniával rendelkező írás erről az "országról":

gyuloltellensegeink.blog.hu/2009/04/17/a_szlovakok

Olvassátok el mert érdemes :)

_Vezo_ 2010.05.14. 11:26:01

Egy szövetséges kinéz nekünk, mégpedig Németország.
Ők is szívtak a Benes-dekrétum miatt, mi meg tettünk nekik egy elég komoly gesztust annak idején. Ők elég erősek és befolyásosak lehetnek, bár erre már rácsesztünk...

Dick Kock 2010.05.14. 11:27:35

tegyük fel, hogy tényleg lenne valami háborúféleség a szlovákok és köztünk(jó, tudom, h butaság), az EU, a NATO, az USA mit szólna? mi történne? de tényleg

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.14. 11:27:53

le kell másolni a szlovák állampolgársági törvényt és hangoztatni kell, hogy az volt a minta.

énisfélek 2010.05.14. 11:28:16

@fludd: "Ilyenkor azért meg kéne szólaltatni az egykori döntéshozó államokat (Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, USA), hogy büszkék-e még a 90 évvel ezelőtti diktátumukra. "

Ha jól tudom az egész ország-szétvágást egyetlen francia ezredes intézte el egy megbeszélésen, Benes javaslata alapján, öt perc alatt (sem az angolok, sem az amerikaiak nem akarták szétszedni az országot). A trianoni szerződés többi része (ceremóniák, tárgyalások, stb) csak látványos körítés és a részletkérdések tisztázása volt.
Na az ilyesmit hiányolom az iskolai történelem könyvekből, de nagyon.

c63amg 2010.05.14. 11:29:32

@Illés Béla: Botrányos irás...
Az jelzi legjobban a magyarok nyomorúságát, hogy állandóan bizonygatni próbálják, hogy ök minden tekintetben jobbak, okosabbak, ügyesebbek a szlovákoknál, de a tények ezt valahogy nem támasztják alá, tekintve az IMF hitelnek köszönhetöen elkerült államcsödöt, a guriga taknyot sem érö forintot, a lassan már országos méretü anarchiát...
Tanuljatok már meg a jövöbe tekinteni, a múltból sosem fogtok megélni...

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 11:32:45

@c63amg:
"...Tanuljatok már meg a jövöbe tekinteni, a múltból sosem fogtok megélni... "
Köszönjük, pontosan ezzel a jelszóval kaptuk meg ajándékba Rákosiékat, sikerült is végképp eltörölniük a múltat, meg kiirtani a nemzet színe-javát.

walter77 2010.05.14. 11:32:53

@Dick Kock:

Szerintem elvennék tőlünk a lapátot és bezavarnának minket a homokozóból kezet mosni. De tényleg. Fegyveres konfliktus az EU-n belüli országok esetében elképzelhetetlen!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.05.14. 11:33:34

csak kérdezném: a szlovák hatóság honnan tudhatja meg (jogszerűen), hogy az adott állampolgár megszerzett-e egy másik állampolgárságot. bejelenteni nem köteles, ha kötelezik rá nem lehet végrehajtani, ellenőrizni, stb.

Publius Decius Mus 2010.05.14. 11:33:52

Elsősorban nézzük a saját érdekeinket és az ottani magyarokéit.

Másodsorban törekedjünk lehető legkevesebb konfliktusra és alakítsunk ki lehetőleg baráti, netán szövetségesi viszonyt.

A múltban súlyos szereptvesztés miatt a második szempont volt az első.

herbert 2010.05.14. 11:34:21

@Muad\\\'Dib: értem, de én arra a feltételezésre írtam, hogy le kell rohanni szlovákiát és katonailag megszüntetni az önálló szlovák államot. (a határsáv biztosításának kérdése egyébként gyakorlatilag ugyanezt jelenti, ha a magyarlakta területek végénél megállsz, 40 km-rel északabbról még kényelmesen lehet lőni a vidéket és akkor mit foglaltál?) De nem is hiszem hogy köztünk van vita. Inkább azokat csodálom, akik véres szájjal követelik hogy rohanjuk le szlovákiát, lehetőleg máma még. Csak tudnám, ha ennyire erősek, ki akadályozza meg őket őket, hogy fogjanak egy franciakulcsot és elinduljanak északra minden szlovákot agyonverni. Még határellenőrzés sincs:)

walter77 2010.05.14. 11:36:50

@c63amg:

Na de dzsoni, nekönk legalább van múltunk.

ja és nem reagáltál a Tokaji Aszúra, akkor az jobb termék, mint a szlovák megfelelője?

Ja persze ott nem is lehetne tokaji aszút csinálni, ja de mégis mert annyira fruszrált a banda, hogy még ebből akarnak egy sajátot. Kaptak egy hegyet, kapálják, de a nevét legalább ne vegyék el...

énisfélek 2010.05.14. 11:38:03

Sokan emlegetik a fórumokon a fegyveres visszafoglalást.
Azután valószínűleg mennek Ficóhoz a fizetésükért.
Mert ingyen senki nem lehet ennyire hülye,
Ficónak viszont megéri, ha ilyen megnyilvánulásokra mutogathat.

Alfonz69 2010.05.14. 11:39:07

HÁBORÚ? HÁBORÚT AKARTOK? TUDJÁTOK TI EGYÁLTALÁN, HOGY MIT BESZÉLTEK??? TUDJÁTOK, HOGY MI AZ A HÁBORÚ??? NEKEM VOLT BENNE RÉSZEM! OTT VOLTAM BOSZNIÁBAN. SENKINEK NEM KÍVÁNOM! MIT GONDOLTOK MI A FASZÉRT UGAT A SOK VÉN EMBER AKIK ÁTÉLTEK EGYETLEN EGY CSATÁT IS? A HÁBORÚ A LEHETŐ LEGROSSZABB VÁLASZTÁS! A HÁBORÚBAN AZ IGAZSÁG ESIK ÁLDOZATUL ELŐSZÖR! HA BELE AKARTOK KÓSTOLNI, AKKOR NÉZZÉTEK MEG MONDJUK A PACIFIC, VAGY AZ ELIT ALAKULAT CÍMŰ FILMET, OSZT SZOROZZÁTOK BE MILLIÁRDOKKAL! SOK HÜLYE FASZ!!!

c63amg 2010.05.14. 11:39:17

@walter77: na és mire mentek a múlttal? olcsóbb lesz a kenyér? jobb lesz a forint-euró árfolyam?
a tokaji aszút nem szeretem...

walter77 2010.05.14. 11:42:31

@Alfonz69:

Csak netes pöcsfejkedés. Persze ettől még káros és hülye dolog. De igazad van: Samo da rata ne bude...

Alfonz69 2010.05.14. 11:44:35

bocs a kirohanásért, szinte soha nem kommentelek, de ez a sok buta se**fej kiakasztott

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 11:46:22

@walter77:
Si vis pacem, para bellum. Normális ember nem akar háborúzni, de ez nem ok arra, hogy töketlenül viselkedjen egy ország.

Nigger bácsi 2010.05.14. 11:47:44

Fegyveres konfliktus? Mruhahah...Minek?
Adjatok egy üveg jó fajta göcsei körtepálinkát nekem éhgyomorra, és egy csorba kanállal kivájom mint az összes tótnak a szemét :)))))

nioden 2010.05.14. 11:50:45

A legnagyobb gond mindkét országban, hogy vannak büdös nácik, akik a hülye emberek frusztráltságát kihasználva, idegengyűlölettel szereznek népszerűséget (gyk. a magyarok a hibásak mindenért náluk, nálunk: a hülye szolvákok a hibásak mindenért) Észre kéne már venni, hogy ha mindkét oldalon megszüntetnénk a nemzetieskedő (de valójában a nemzet, ország érdekeit figyelmen kívül hagyó) nácikat, az égivilágon semmi gond nem lenne. A szolvákok ugyanolyan rendes emberek, mint mi kivéve a véresszájú nácikat. (nálunk is) A különbség, hogy náluk kormányon vannnak a nácik, és fasiszta, anitdemokratikus törvényeket tudnak hozni (nyelvtörvény), nálunk meg még "csak" a parlamentben vannak.

Jimbo75 2010.05.14. 11:51:15

@c63amg:

Most csak így az "ebédem" két hozzávalóját mondanám, Pick szalámi és tokaji bor, ami szarrá veri bármelyik szlovák gagyit. Ja és sajnos nem vagyok burzsuj, csak névnap van a cégnél:-))

walter77 2010.05.14. 11:53:01

@c63amg:

Semmire, csak kötekedtem. Az aszút amúgy én sem szeretem...
Arról van szó, hogy nagyon rosszul kezeli a szlovák politikai vezetés a szlovák - magyar kérdést. Politikai céljaik miatt riogatnak hülyeségekkel, amire itt így reagálnak, amire ott megint durvábban stb. Ez nem jó.

Nekem személyes kaocsolatom nincs szlovákiáva nagyon kevés szlovákot ismerek csak. De teljesen biztos vagyok benn, hogy a többségük teljesen leszarja, hogy akkor most hányan lesznek kettős állampolgárok, meg hogy van-e himnusz a tanítás előtt.

Éltem olyan helyen ahol ez egy ideig fontos volt, aztán eltelt egy kis idő és már nem számít.

Azt egyszerűen meg kell tanulnia mindenkinek (magyarnak, szlováknak egyaránt) hogy a másik útálatától nem leszek jobb hazafi, a másik nyelvének korlátozásával nem védem meg jobban a sajátomat. (Az idióta nyelvtörvények egyik legszebb példája, amikor a szerbeknél bevezették egy ideig, hogy a hivatalos közleményeket, iratokat stb. magyar nyelven lehet írni, de ciril betűkkel! Annyira nagy hülyeség volt, hogy senki se szerb se magyar meg sem kísérelte betartani, mert lehetetlen volt)

ugg cardy 2010.05.14. 11:56:40

Hirdetmény: Hogy megünnepeljük a létrehozott társaság 5. évfordulóját, mi vezetett be szabad hajózás valamennyi termék, tevékenység ideje 2010-05.05-05.15, kevés esély, nem elszalasztani.

www.uggcardy.org/christian-louboutin-c-1469.html

www.uggcardy.org/herve-leger-dress-c-1273.html

walter77 2010.05.14. 11:56:42

@Muad\\\'Dib:

Ez igaz.

Ésszerű érdekképviselet oké, fejjel a falnak nem oké.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 11:56:45

@nioden:
Nácik... ROTFLMAO... Ne erőltesd szerintem, ha fogalmad nincs miről beszélsz.

Rob67 2010.05.14. 11:57:59

fludd 2010.05.14. 09:46:58
...Ha lenne hadseregünk, le lehetne rohanni őket, de így...

Mondjuk ha a szüleid szex helyett moziba mentek volna aznap este mikor készültél, azért jobb lett volna, de így...

asd123321dsa 2010.05.14. 11:58:49

Szerintem ugyanúgy, mint itt is, a nagy többség le sem szarja a szlovák-magyar viszonyt, csak éppen nem kiabálják bele ezt a világba mint ahogy Fico teszi...

Aki meg fegyveres konfliktusban szeretne részt venni annak tudtommal Francia Idegenlégió kapuja mindig nyitva áll, már ha nem csak a szájuk nagy.

flort 2010.05.14. 12:09:07

@blueberry: na, itt adtam fel. Háború, bojkott, miegymás? Bakker, elgurult a gyógyszeretek?

Csak közbevetőleg: szerintetek pl. a Tesco-ban fitymált szolvákiai tej elkészítésében nincs része a védendő/jövendő kettős állampolgár stzlovákiai magyar etnikum egy részének?

Seggfejek

órarugógerincű (törölt) 2010.05.14. 12:14:43

@c63amg: a kérdés nem arra vonatkozott, hogy szereted-e...

órarugógerincű (törölt) 2010.05.14. 12:22:11

@flort: akkor ennek fuss neki mégegyszer. Éppen a háború ellen beszéltem. A bojkott meg arra jó, hogy az a sok, egyébként nagyon kedves szlovák újragondolja, vajon jó vezetőt választott-e az ország élére.

Igyál sok fincsi szlovák tejet, a magyar termelők meg dögöljenek meg a teheneikkel együtt. Ha alapvető gazdasági ismereteid lennének, amik úgy tűnik nincsenek, tudnád, hogy a szlovák tejjel a pénzed a szlovák államhoz vándorol. (Persze, ott is vannak magyarok.) Nem a sajátodhoz. Észlény.

A stílusod pedig téged minősít.

Harald Blåtand 2010.05.14. 12:24:44

"Szlovákia fiatal nemzet"
Bocs, de max. fiatal ország. A szlovák semmivel nem fiatalabb nemzet mint a magyar, a lengyel, a szerb, a német stb., a modern nemzettudatunk ugyanúgy a XVIII-XIX. században alakult ki. A magyar népi tudat sokkal régebbi persze, mint a szlovák, de az más tészta. Magyarország meg mint független nemzetállam ( a Magyar Királyság a középkorban természetszerűleg nem volt nemzetállam, nem "a magyaroké" volt, hanem a királyé, meg a natio Hungaricáé, vagyis egy átlag 1700-as évekbeli magyar parasztnak semmivel nem volt jobban az országa, mint egy szlovák parasztnak) kemény húsz évvel idősebb az első Szlovákiánál (ha nem számítjuk bele magyar részről 1849., szlovák részről a Szlovák Tanácsköztársaság rövidke időszakait). Szóval nem igazán értem, mire verjük ezt az ej, de régebbi nemzet vagyunk, mint a szlovákok mantrát.

2010.05.14. 12:29:45

@asd123321dsa:

ez szerintem nincs így. Egy szlováknak a magyar-szlovák viszony több okból is lényegesen fontosabb.

flort 2010.05.14. 12:59:14

@blueberry: na ide figyelj!

igen, a magyar termelők dögöljenek meg, ha nem tudnak olyan minőségben, olyan árban dolgozni, mint a szlovákiaiak (akik esetleg szintén magyarok). Ezt hívják piacnak. Németországban pl. ír és dán a legjobb vaj, és nem is drágább sokkal, mint a helyi Butter, így mindenki azt veszi.

Ettől Te vehetsz magyart, nemzetiszín pántlikával, tarsolylemezzel, de én inkább maradnék a tátrai tejnél, mert azt szeretem. Sőt, a sörök is jobbak. Stb.

Amúgy nem értem, hogy jön ide a gazdasági tájékozatlanságom, amit vélelmezel.
Itt eredetileg k.rv.ra nem arról volt szó, hanem, hogy mit lehetne kezdeni egy kissebségi komplexusokkal sújtott ország hivastalos politikájával. Mint a kommentem első mondatában leírtam, nálad dőlt ki a bili, amikor a háború (hahaha) után a másik baromságot, a bojkottot vezetted elő.

És igen, engem minősít a stílusom (mégha nem is úgy, ahogy te gondolod), de én legalább két lábbal állok a földön.

flort 2010.05.14. 13:00:27

Bocs a helyesírásért, kicsit kapkodva írtam.

min 2010.05.14. 13:04:06

Kurvára nem a kettős állampolgárság a legfontossabb amivel foglakozni kellene. Ha szavazás lesz most is nemmel szavazok.

órarugógerincű (törölt) 2010.05.14. 13:13:52

@flort:

:)

Na, oda figyeltem.

Te meg ne kapkodj, ráérsz.

Javaslom, hogy idd meg szépen a tátrai tejedet, és állj továbbra is két lábbal a földön. És ne mérgesítsd magad, ezek itt csak vélemények. Mindenkinek a sajátja. És nem vagyunk egyformák. Ha neked bejön a XXI. században egy náci vezető egy európai ország élén, hát legyen úgy. Aki mellesleg minden elképzelhető módon terrorizálja a nemzeted tagjait. (Ha ugyan a magyar a te nemzeted, ebben sem vagyok biztos.) És úgy sejtem még nem merült ki a fantáziája. Hát, tudod, fene gusztusod van.

Várúr 2010.05.14. 13:15:37

Hadd keménykedjenek a tótok... Egyelőre megvan a nyugati hátszelük (nehogy má' legyen valami Közép-európai összefogás, egységes piac, akaratérvényesítés, stb.) de ezútal emberükre találtak Vityában, Navracsicsban, a ravasz Martonyiban, stb. Románoknak, szerbeknek eszükbe se lesz melléjük állni, miért tennék? Ukránoknak kicsik, megvan a maguk baja... Egyedül valami hallgatólagos osztrák támogatásban reménykedhetnek (ott épp most nem akarják a Dél-tiroli osztrákok kettős állampolgárságát). Nézetem szerint a Nyugat a pénzpiaci balhék után nem érdekelt egy jelentéktelen tót politikus hangoskodásában és választási érdekeiben, egyébként is szoci balos, az meg az EU-ban éppen nem menő.

Bozdurgán 2010.05.14. 13:16:11

@min:

Az elvbarátaidnak sosem a nemzethez kapcsolódó kérédsek voltak a legfontosabbak...

A kettős állampolgárságot 90ben kellett volna megadni a legelső demokratikus parlameni ülésen.A gyávaság soha nem kifizetődő, most egy sokkal rosszabb helyzetben kell sokkal nagyobb konfliktusokat vállalva elérni ugyanazt.

Várúr 2010.05.14. 13:18:13

jahh... még a szlovákok és a jobbos szlovák pártok sincsenek annyira oda a fickós Ficoért, míg a magyar közvélemény eléggé egyöntetűen a kettős állampolgárság mellett van. Ebben a kérdésben többé-kevésbé egységes a nyugati magyar lobby is.

Várúr 2010.05.14. 13:21:15

@min:
Neked az lenne a legfontosabb, hogy megtanulj helyesen írni. Tényleg fontos (egy s-sel). A többit jobb, ha egyelőre a felnőttekre hagyod.

Várúr 2010.05.14. 13:27:13

@Harald Blåtand:
Kékfogú. Még a szlovák irodalmi nyelv sem alakult ki (egyelőre). Megy a vita a középcseh és az ún. "újszlovák" nyelvhasználat közt a literatúrában. Gond van (nem létező) önálló történelmükkel is. Senkit nem nézek le, szeretem a tátrai juhsajtot, stb., de a tót hepciáskodás megnevettet. (lásd. pl. Matyej Cak, azaz Csák Máté oligarcha mint szlovák nemzeti hős, Válent Valasa, azaz Balassi Bálint eredeti tót költő, és így tovább). Nem szólva a pozsonyi koronázóvárosról, mint "Bratislaváról, ami szó szerint szláv barátságot jelent. Jó, hogy nem Leningrádnak nevezik.

flort 2010.05.14. 13:39:34

@blueberry: edédidő volt, azért kapkodtam kissé.

Amúgy te tényleg egy seggfej vagy. Náci vezető, terrorizálja a nemzetem tagjait, hol élsz te? Ha a foci-ultrák a nemzet tagjai, akkor én tényleg nem tartozom hozzá, de kérlek, menj már el Kassára, vagy Rozsnyóra!Vagy Ipolyságra, vagy Párkányba. Aztán beszélgethetünk a véleményekről, meg hogy terror alatt van-e arra az ember.

Roy 2010.05.14. 13:45:16

Nem a magyar állampolgárság megadásáról szóló törvény megalkotása a lett volna a legfontosabb.
A romokban heverő gazdaság, és egészségügy megoldása nem lett volna előbbre való?
Ezzel az amúgy sem jó magyar szlovák viszonyt sikerült mégjobban elmérgesíteni. A rossz viszony nem rajtunk múlott.
Ráért volna akkor amikor egy normálisabb szlovák kormány megalakulásakkor.
A trianoni békeszerződésen sajnos most már úgy sem tudunk változtatni hiába ágálunk ellene.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 13:49:21

@Roy:
"...Ráért volna akkor amikor egy normálisabb szlovák kormány megalakulásakkor. .."
Soha többé nem szeretnék olyan külpolitikát, ami minden érdekérvényesítést pont azoktól tesz függővé, akikkel szemben ki kellene állni az érdekeinkért.
"...A trianoni békeszerződésen sajnos most már úgy sem tudunk változtatni hiába ágálunk ellene. .."
Jelenleg nem tudunk, azonban a történelem gyakran és gyorsan változik. Az izraeli nép hány év elteltével kapta vissza a szentföldet (bár kérdéses mennyire volt az övé bármikor is)? Ha jól gondolom, nem 90 évig vártak, hanem kicsit tovább.

Flaggx 2010.05.14. 13:55:23

Megegyezünk a csehekkel és a lengyelekkel: előbbié a nyugati rész, utóbbié az északi, miénk meg a déli.

Szlovákia-probléma: pipa.

Várúr 2010.05.14. 13:55:43

@Muad\\\'Dib:
Épp ideje a tót hangoskodást lecsöndesíteni. Keményen, okosan, ehhez szövetségeseket gyűjtve. Ami a Szentföldet illeti: arabok, Iszlám, stb. még nem is létezett, mikor zsidók éltek ott. Az a Biblia földje, nem a Koráné. Ami Szlovákiát, pontosabban a magyar Felvidéket illeti: a tótok a XIX. szd. elején kezdtek leszivárogni Észak felől, amivel semmi gond, csak a hősi szlovák múltat ne emlegessék. Pontosabban miért ne, ha egyetlen nemzeti nagyságuk egy Jánosik nevű kisstílű betyár...

c63amg 2010.05.14. 14:00:45

@Várúr: vegyétek már észre magatokat!
Folyamatosan jöttök itt a fellengzös dumával, magyarok igy meg amúgy, a szlovákok meg egy senkiházi népség, történelem, meg minden nélkül, de nem veszitek észre, hogy annál nagyobb a szégyen a magyarokra nézve, hogy egy fiatal, föld és történelem nélküli nép húzott el úgy a dicsöséges magyarország mellett, mint a japán szuperexpressz, ugye milyen vicces?:-)))))))))))))))))

Flaggx 2010.05.14. 14:05:13

Azért én még megvárnám ezt az "elhúzást"! :) A költségvetésük fele megy a görögnek, hála az eurójuknak, lesz ennek még böjtje.

Az a baj, hogy túl sokat gondolkodtok.

Érdekes, szövetségek csak azután szoktak bedőlni, hogy mi becsatlakozunk, most az euró előbb dől be, üdítő változás. :)

Roy 2010.05.14. 14:05:29

@Muad\\\'Dib: Ezzel csak azt akartam érzékeltetni, hogy sokkal fontosabb dolga is lenne az új kormánynak, mint a magyar államplgárságról szóló törvény megalkotása, és nem ennek kellene lenni az elsőnek.
Talán itthon kellene rendet teremteni a gazdaság, egészségügy területén. Munkahelyteremtés, korrupció megszüntetése, egészségügyi dolgozók helyzetének rendezése, és még lehetne sorolni a teendőket.
Látom sikerült kiragadnod a "lényeget".

c63amg 2010.05.14. 14:08:29

@Flaggx: az elhúzás már ré g megtörtént...
inkább adjanak ezerszer a görögöknek, mint nap mint nap azon idegeskedni, vajon ma mennyivel esik a forint, és mikor kell újabb milliárdokért kuncsorogni az IMF-nél, hogy elkerüljék az államcsödöt...

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 14:09:24

@c63amg:
Nem vicces, szomorú. De szerintem rossz embereknek címzed a dolgokat. Higgy nekem, semmi közöm a 12 év ballibsi kormányzati produkcióhoz. Egyébként én személy szerint nem kívánom sértegetni a szlovákokat. Nem tartom jó ötletnek a hazátlan, meg senkiházi kifejezéseket rájuk. Legyenek boldogok a saját nemzetükkel, nem irigylem amit elértek, csak ne más nemzetek történelmét lopják, valamint fogadják el, hogy ajándékba kapott országuk területén rengeteg más nemzetiségű él, akiknek pont annyi joguk van nemzetiségük megtartásához, mint nekik.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 14:13:48

@Roy:
Ahhoz, hogy esély legyen közösen alkotni, lassan el kéne kezdeni felépíteni a nemzet fogalmát. Alap kérdés, hogy megértsék az emberek az egymásért való felelősségvállalás fogalmát. És ennek egy kezdő pontja a kettős állampolgárság. Ne gondold, hogy azok, akik itt örülnek, hogy nemmel szavaztak és most is azt tennék, nem ugyanilyen közömbösek mindenkivel szemben. Akkor majd talál más kifogást, amiért leszarhatja az adott embert, hidd el. Pont az ilyenekkel kell megértetni, hogy elég. Többet nem kérünk abból, hogy az ő beteg értékrendjéhez igazodjunk. Nem erőszakkal, fenyegetéssel, hanem egy ilyen szép gesztussal, mint a határontúli magyarok felvállalása.

c63amg 2010.05.14. 14:17:07

@Muad\\\'Dib: tudod mi az egészben a legjobb? Szlovákiában az égvilágon SEMMI probléma sincs a szlovákok és a magyarok között, mindenki elvan a másikkal!!! a szlovákok döntö többségének semmi baja a magyarokkal, magyarországgal, megeszi a finom pick szalámit, megissza a finom magyar bort, a magyar pedig megeszi a finom szlovák juhtúrót és megissza a sört, megfordul az utcán a gyönyörü szlovák lányok után... a feszültséget a két ország pár idióta politikusa szitja, mesterségesen, és sajnos az egyszánjegyü iq szinttel rendelkezöknél célba is érnek...

Flaggx 2010.05.14. 14:20:24

Nekünk se kellett volna, ha nem lett volna egy ilyen töketlen, felelőtlen és korrupt kormányunk.
De azt hiszem, jobban jártunk, hogy még nem vezettük be az eurót. Most duplán szívhatnánk a fogunkat. Viszont azért megkérdeznék pár szlovákot, mi a véleményük arról, hogy ők "elhúztak" tőlünk.

Egyébként az egyéni véleményem a helyzetről: szánalom a köbön. De tényleg. A (cseh)szlovákok szétvannak frusztrálva, nem is csoda, hisz egy 8. osztályos öregebb, mint az országuk, és most köpködnek mindenkire - ránk elsősorban. (Ezt mondjuk azt hiszem üldözési-mánia néven ismerik) Csakhogy ennek előbb utóbb meg lesz a következménye, slotát már letorkolták, érzik, hogy kezd túlzás lenni a dolog.

Muad\\\'Dib 2010.05.14. 14:25:48

@c63amg:
Nézd, én Jobbikos vagyok, és biztos, hogy van előítélet a szlovákok irányába, de az is tuti, hogy az politikai elitjükkel ellentétben a Jobbik nem a szlovák nemzet ellen dolgozik, hanem a magyar érdekében. Nem is lenne szlovák kérdés, ha ők nem próbálnának meg minden bokorban irredenta magyar fasisztát keresni...

blah 2010.05.14. 14:35:19

@yafet: bazmeg ez kúrva nagy :)

Flaggx 2010.05.14. 14:43:08

Egyébként meg az egész dolog marhaság; azért hisztiznek ilyen látványosan ficoék, mert választások lesznek, és próbálják kijátszani a "nemzetudatpfujmagyarok" kártyát, hogy ezzel is szavazatot szerezzenek. Kb. mint az, hogy mindenki azzal foglakozott, hogy Vona vajon felveszi e a (betiltott) gárdamellényt vagy sem (ami meg jó nagy marhaság. Bennem a 3 kilós nyaklánc és a fekete merci kelt félelemet, betiltjuk?). LoL. Mert igen, ez most a legfontosabb dolog az országban, mert az egészségügyünk tök rendben, a gazdaságunk a válság ellenére "dübörög" (ja, mint ahogy az összeomló épületek szoktak...) , totál ráér mindenki azzal foglalkozni, hogy a parlamenti közvetítésből divatműsort csináljanak.
Szóval az egész nem szól másról, mint feszültségkeltésről, hisztiről és szavazat szerzésről.

órarugógerincű (törölt) 2010.05.14. 15:06:06

@flort: rendben, egyszer majd talán elmegyek és megnézem. Viszont te attól még egy arrogáns majom maradsz.

flort 2010.05.14. 16:39:38

@blueberry: jót fog tenni, hidd el.

Ja, addig gyűjts néhány kis érvet is, hátha a vagdalkozás és baromságok mellett valami értelmeset is ki tudsz hozni magadból.

Jó hétvégét!

u.i. azért ne pukkadj meg! Hisz ez csak egy vélemény!

levéltáros 2010.05.14. 19:43:31

@fostosmacska: Szlovákia!! Te Drága!!!!

Qqriq 2010.05.14. 21:08:02

A magyar külpolitika megint amatőr volt. Martonyinak nagy csinadrattával be kellett volna jelentenie, hogy azért megy Tótországba, hogy egyeztessen velük. Majd elmenni, elmesélni mit akarunk, meghallgatjuk mit akarnak tóték, és egy újabb sajtótájékoztatón kiállni, szépen mosolyogni, és elmesélni, hogy figyelembe vesszük tóték véleményét. Hazamenni, fogadni a köcsög nyugat elismerését a kompromisszumkészségért, majd 3-4 hónap múlva, mikor már egész mással vannak elfoglalva, megszavazni azt, amit most is megszavaznak. Nagy ívben leszarva tóték véleményét. Oszt jónapot.
Pontosan így húzta csőbe Fico Bajnait is Szécsényben. Ezt hívják EU konform diplomáciának. Visongott az EU mikor tóték leszarva a magyar véleményeket megszavazták a nyelvtörvény végrehajtási rendeletét? Naugye, hogy EU konform!

riksafighter 2010.05.16. 10:20:08

nem szlovákiával van a gond hanem egy elmeroggyant szlovák szélsőségessel , és pártjával akiknek van belső demokratikus politikai ellenzéke... éppen kampányol mert választásokra készül ... talán akkor célszerű lenne az ellenzékével tárgyalni, baráti gesztusokat tenni rajtuk keresztül biztosítani, tájékoztatni a szlovák polgárokat hogy magyarország nem ellenséges, bizonyos szlovák demokratikus és mérsékelt pártokkal kifejezetten baráti viszonyt ápol , és mindenki jobban járna, ha ezt a ficó nevű szerencsétlen hőbörödött félnáci idiótát a következő választásokon mellőznék. (egyébként valszeg bukni fog ha minden jól megy ) ...és akkor kb ennyi

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2010.05.18. 08:47:41

"Végül: bármennyire is kínos, igényeinket az emberi jogi, multikulti nyelvezetben érdemes előadni."

Erdekes szamomra az tunik vegtelenul kinosnak, hogy valaki ilyen mondatot le tud irni.

kékangyal 2010.05.18. 09:05:59

Kedves Véleményvezér!

A kérdés feltevés ROSSZ! Mit kezdjünk Ficóval? Azt, amit egy hisztis gyerekkel. Nézzük levegőnek!

Milyen ideges lehet szegény. Azt hitte, hogy a nyelvtörvénnyel mattot adott! Pedig az csak egy sakk volt. A mattot mi adjuk be a kettős állampolgársággal.
Nem vette figyelembe szegény, hogy ők is az Európai Unió tagjai. Hi-hi-hi.

Komolyre fordítva:
Azt kellene elérnünk, hogy a szlovákok "hülyézzék le" le Ficót. Ehhez kiemelten kellene támogatani a szlovák-magyar turisztikai, valamint civil kapcsolatok kialakítását.

Körbenéztem egy picit, hogy idegenforgalmi látványosságaink honlapjai elérhetőek-e szlovák nyelven. Hát, az eredmény siralmas. Íme a lista: Budapest főváros, szentendrei skanzen, nemzeti parkok, visegrád, Szépművészet Múzeum, Állatkert, Bazilak, Pannonhalmi Főapátság angol , német esetleg francia nyelven. Szlovákul, románul, szlovénul, szerbül nem.
Találkoztunk-e már szlovák nyelvű étlappal bárhol? Hát én nem.
Ha egy szlovák turista az anyanyelvén megérteti magát Magyarországon, akkor nagy valószínűséggel jól fogja érezni magát és Ficó kakaskodását nem fogja komolyan venni.
A szlovákokkal kialakított testvérvárosi kapcsolatok is képesek rombolni Ficó és barátai egóját.

A szlovák-magyar kapcsolatok ápolására szánt pénzeket ezekre kellene fordítani.

A "Hülye szlovákok" helyett inkább a "Hülye Ficóék" alkalmazzuk.

Mónika@Táltos.TV · http://www.taltos.tv 2010.05.18. 15:00:49

@greycup: Ott a tíz pont. A politikai elitet és néhány szélsőségest leszámítva szerintem senkinek sem érdeke a feszültség szítása. A határ nem a magyarok és a szlovákok, hanem a hülyék és a nem-hülyék között húzódik... :)

stim 2010.05.21. 13:55:47

Jó ötlet megkérdezni azokat az államokat akik Trianont kimondták, hogy igazságosnak ítélik-e így 90 év távlatából is? Vajon mennyi áldozattal járt ez a II. vh-ban? És kell a jún. 4-ei megemlékezés. Nem szabad elfelejteni mekkora arcátlan, rosszindulatú túlkapás történt ami miatt ez az egész most van. Mert a szlovákok attól paráznak, hogy elvesztenek mindent de nem akarnak lemondani arról a területről ahol 600.000 magyar él. Pedig ez a hosszútávú béke kulcsa. Megnyugodna a sarokba szorított, terhelt lelkiismeretük. Csakhát ezek a legjobb területek, ami nem véletlen merthogy a magyarok a Magyar Királyság területén a legjobb helyeken éltek. Idehaza is azt mondhatnák a higgadtanbbak, hogy miért akarnak konfliktust, hogyha nem is élnek a Kassa fölött húzódó magyar határtól északra magyarok a Szlovákia nevű országban. Nekem mondjuk egy jelképes méretű lengyel-magyar határ jól esne:)

Leroi 2010.05.22. 15:55:33

flort

Természetesen, a tátrai tej nagyon finom.
Mert a mienk, magyaroké.
Magyar Kárpátjaink mindig bőséges tejet eredményeztek.
Hogy ideiglenesen a tótok bitorolják?
Láttunk már karón varjút...

Leroi 2010.05.22. 15:57:43

Ez a torzszülött majom a képen Fico?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása