Véleményvezér

vv

Ami a növekedéshez kell: jó állam

2010.09.02. I 42 komment I Címkék: fidesz allam allamadossag

A két nagy kihívás: a gazdasági stabilitás és a növekedés. Ha nincs növekedés, vagyis új munkahelyek, több pénz egészségügyre, nyugdíjra vagy oktatásra, a hatalmon lévő kormányokat sem nagyon szokták újraválasztani.

Az elmúlt hetek után, úgy tűnik, végre egy kicsit meggyőzőbb lett a kormányzati kommunikáció. Hétfőn Orbán Viktor, kedden pedig Navracsics Tibor beszélt arról, hogy rugalmasabb, hatékonyabb, a vállalkozók, illetve az adófizető polgárok igényeit a jelenleginél sokkal inkább szem előtt tartó, növekedést ösztönző, magas szintű szolgáltatást nyújtó, Navracsics kifejezésével: „jó” államra lenne szükség.

Üdítő elképzelések a korábbi évtized primitíven államellenes („az állam rossz gazda”) és az elmúlt hetek ijesztően vakmerő („gazdasági szabadságharc”) retorikája után. Az állam szerepének újragondolásához azonban komoly problémákat kellene megoldani.

Ajánlott írásunk: Bankadó - a demokrácia ára


Első probléma: a stabilitás

A magyar gazdaságnak a jelenlegi helyzetben két nagy kihívásra kell választ találnia: az egyik a stabilitás, a másik a növekedés kérdése.

A pénzügyi stabilitás önmagában nem teszi gazdagabbá, a stabilitás hiánya viszont nagyon gyorsan tönkreteszi az országot. Magyarul: az alacsony állami adósságszinttől vagy az alacsony költségvetési hiánytól még nem leszünk sokkal boldogabbak, de ezek magas szintje a jelenlegi helyzetben nagyon hamar államcsődhöz vezethet.

A stabilitás legfontosabb rövid távú indikátora a forintárfolyam. Ha a forint jelentősen gyengül, az egyértelműen rossz nekünk. (A gyenge forintot követelők tavaszi kórusa gyanúsan hallgat mostanság, amikor jól látszanak a gyenge forint veszélyei.) Ilyenkor ugyanis az államadósság még drágább, a bankrendszer pedig még kevésbé tud hitelezni.

Második probléma: a növekedés

Tegyük fel – bár az elmúlt hetek alapján ez igen bátor feltételezés – , hogy Magyarország a stabilitási problémáját meg tudja oldani. Ebben az esetben még mindig ott van a másik kérdés, hogy hogyan fog tartósan növekedni a magyar gazdaság. Növekedés nélkül ugyanis nem lesznek új munkahelyek, nem lesz több pénz egészségügyre, nyugdíjra vagy éppen oktatásra. Növekedés nélkül nem nagyon szokták újraválasztani a hatalmon lévő kormányokat sem.

Tartós és jelentős növekedést elérni azonban nagyon nehéz. Részben azért, mert a mi exportunk döntő többségét felvevő Nyugat-Európa országai is tartósan lassú növekedésnek néznek elébe. Ráadásul a nyugati vállalatok befektetései a régiónkban minden jel szerint meredeken fognak csökkenni, lassítva ezzel régiónk országainak növekedési lehetőségeit.

Forrás: Ecostat, Egyensúly és növekedési kilátások 2010-2011; Adatok forrása: KSH, Európai Bizottság, Bureau of Economic Analysis (Nagyobb méretért kattints a képre!)


Ebben a helyzetben Magyarországnak valami különlegeset, valami újat kellene felmutatni ahhoz, hogy a tartós 4% feletti növekedés elérhető cél legyen. A Véleményvezér nem akar úgy tenni, mintha tudná, hogy mi vagy mik lehetnének ezek a különleges dolgok. De annyi bizonyos, hogy nagy piac és jelentős természeti erőforrások híján különösen fontos, hogy a gazdaságunk legfontosabb szereplője, a magyar állam mit és hogyan tesz.

Elsősorban szabályozóként, másodsorban aktív szereplőként.

Mit tehet az állam?

Az államnak tudnia kellene, milyen fejlesztésekre van valóban szükség, és hogy azokat miből és hogyan lehet megvalósítani. Továbbá, hogy milyen módon lehet a szabályozást úgy változtatni, hogy a vállalkozónak is jobban megérje befektetni, de közben ne az állami szabályozás és támogatás kijátszására specializálódott ún. járadékvadászok húzzák a legnagyobb hasznot.

És ez még az egyszerűbb feladat! Mert stratégiát alkotni sokkal könnyebb, mint azt megvalósítani. Szükség lenne egy olyan államigazgatásra, amelyik megalkotja és korrigálja a megfelelő jogszabályokat, a kellő helyre irányítja az állami segítséget, valamint annak felhasználása felett nemcsak becsületesen, hanem sikeresen is őrködik. És ennek az államnak még azt is tudnia kellene, hogy melyik az a pillanat, amikor jobb visszahúzódnia, mert a jelenléte csak a rossz vállalkozók túlélését és a jók háttérbe szorulását eredményezi. S akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a konkrét támogatandó terület számára is az a legfontosabb, hogy a magyar állam úgy általában is hatékony, kiszámítható és tisztességes legyen.

Valódi gazdasági növekedésre csak így lehet esélyünk.

survey service


Mindettől borzasztóan távol vagyunk. A magyar állam jelenleg a navracsicsi értelemben nem jó, hanem rossz. Nagyon rossz. Ugyanakkor örömteli, hogy a kormány legalább a problémát felismerte. A következő lépés nehezebb lesz, de reméljük, belevágnak.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timpanon 2010.09.02. 10:26:19

Jó kitörési pont lehetne nekünk is az alternatív energia források (nap-, szél-) alkalmazása és ezen területen szükséges eszközök gyártása és exportálása. Továbbá a természetes anyagokat (föld, agyag, kő) használó építési technológiák terjesztése, mely nem idegen a magyar hagyományoktól (sárból tapasztott házak.

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2010.09.02. 10:26:30

Csakhát az Orbán-kormányhoz köthető eddigi nyilatkozatokat olvasgatva pont semmit jelent, hogy mit mondanak. A nagy ötlet dübörög: kommunikálok a Világnak, meg elbúgom az országhatáron belülre szánt verziót...

Lesz itt még forintzuttyantás.

Sieg 2010.09.02. 10:26:39

„Jó” állam nincs, legfeljebb kevésbé rossz. Az „állam rossz gazda” nem primitív államellenesség, hanem teljesen nyilvánvaló igazság, egészen elképesztő, hogy a populista piacellenesség utóbbi éveket jellemző sulykolása után eljutottunk odáig, hogy ezt sem egyértelmű.
Ha valaki nem szemellenzővel jár, annak ez egyértelmű, csak meg kell vizsgálni az állami szolgáltatások színvonalát: MÁV, BKV, egészségügy, oktatás. Ezek csak azért maradtak fent, mert állami monopóliumok. Hatékonyságuk vizsgálatához javasolt olvasnivaló a MÁV eredmény-kimutatása.

Politikailag érthető a „vonjuk el a pénzt a gazdaságból, aztán majd én annak adom, akinek gondolom” stratégia, mert az emberek jó része számára az „elvonás” rész nem esik le, azt hiszik, ha valami az államtól jön, az ingyen van. Ennél nagyobb tévedés kevés van: az állami szolgáltatások nemcsak hogy drágák, de cserébe még katasztrofálisan rosszak is.
Politikailag azért is érthető, mert rövidtávon működhet: a most felvett hitel gazdaságba pumpálása rövid távú és törékeny gazdasági növekedést produkálhat (és kamatostul üt vissza később), a visszafizetésen meg fájjon a következő kormány baja, ha ezért megszorításra kényszerül, még be is jöhet, csinálunk belőle „népnyúzót”, meg mutogatunk grafikonokat hogy nálunk magasabb volt a növekedés, nédda. Az istenadta nép nem lát az orránál tovább.

A „gazdaságba pumpálással” is vannak komoly problémák. Népiesen szólva az állam „nem a saját faszával veri a csalánt”, vagyis a pénzek elosztásánál nem az az elsőrendű szempont, hogy a legjobb helyre kerüljön, hiszen ha elveszik, nem térül meg, az az odaítélő embernek nem fáj. Ez ma Magyarországon erős korrupciót jelent, de még a legjobb szándék mellett is gyenge a hatékonyság. Az egészben nem a sajtóban jól mutató korrupciós rész a probléma („XY átvett egy Z milliós borítékot), az bulvárkompatibilis, lehet rajta hörögni, de marginális jelentőségű. Az igazi gond az, hogy a pénz rossz helyre ment, rossz szolgáltatást finanszíroz, nem életképes vállalkozást tart életben ideiglenesen, stb. És ez az igazi probléma.
Ilyen szempontból lehet javítani az állam hatékonyságán, de jó sosem lesz.

Anteovin 2010.09.02. 10:27:01

Tök jó, hogy mindenki tudja, mit kellene tenni, mi? Szerintem ez egy gazdag ország! Csak az a baj, hogy odafönn egy kicsit sokat lopnak. Többet, mint más államokban. Így aztán a nép csak szopik tovább, mint eddig. Ugyan mi változott itt az utóbbi 100-200 évben? Semmi. Továbbra is csak birtokosok vannak, meg parasztok. Megy a csere-bere egymás között. Bárcsak a nép is cserélhetne uralkodó osztályt, vagy mindegy minek hívjuk-ot. Legutóbb akkor volt itt rend amikor az ÖREG irányította a dolgokat!

Viktus 2010.09.02. 10:27:20

"Az elmúlt hetek után, úgy tűnik, végre egy kicsit meggyőzőbb lett a kormányzati kommunikáció. "

Engem nem nagyon győzött meg semmiről. A 220 mellett elvágtázó CHF árfolyam annál inkább ... jöhetne már az október, hogy elkezdjenek kormányozni is v.micskét.

Iridium 2010.09.02. 10:48:51

@Anteovin: "Csak az a baj, hogy odafönn egy kicsit sokat lopnak"

Mindig agyrémet kapok, amikor valaki csak így szimplán ostorozza a politikusokat, mert "ők ellopják, ami a miénk". Szerintem az igazi gond azzal van, hogy _mindenki_ egyformán lop. A buszvezető nem ad jegyet, a sarki boltban nem kapsz blokkot, az orvos hálapénzt kap, 'okosba' megy minden, Te is lopsz. A politkusok pedig közülünk kerülnek ki, ergó ők is lopósak lesznek. A rivaldafény és a versengés miatt azonban hamarabb kiderülnek a turpisságaik. Hidd el, nem rosszabbak, mint akármelyik magyar ember...

Pont valamelyik nap beszélgettem ezekről egy ismerőssel, mondtam neki, ha ezt felszámolná valamelyik kormány, akkor beszélhetnénk igazi nyugatiasodásról. Lenne nagy-nagy munkanélküliség? Lenne. Csökkennének a bérek? Igen. Lehet, hogy sokan meg is halnának? Egészen biztos.
Viszont amíg sok másik ország körülöttünk képes volt drasztikus intézkedéseket hozni, hogy később Európához tartozzon, addig a magyar imád szenvedni, és újra és újra eljátsszuk, hogy nekünk jár az ingyenes oktatás, az ingyen egészségügy, a munkahelyről szabad lopni, mindennek tetejébe pedig a mienk a legokosabb nemzet a világon! Büszkék lehetünk. Aztán majd ne lepődjünk meg, ha 10-20 év múlva mi fogunk a szlovákokhoz meg a románokhoz járni vendégmunkásként...

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.09.02. 10:54:03

@Viktus: Aki hét éve vette föl a svájci frankos hitelét, annak összesen most vesztesége vagy nyeresége van a fölvétel előtti hét év átlagos árfolyamához képest?

Másrészt mennyi az összefüggés az árfolyam és a törlesztőrészlet között?

Devil 2010.09.02. 10:54:04

Szerintem az adofizetok igenye az hogy mas legyen kormanyon, ne a Fidesz. Ne olyan aki a politikai erdekei celjabol felaldoz barmikor barmit, demokraciat, gazdasagot, az orszag ji hiret.
Az eros allam pedig egy szocialista-fasiszta ideologia; ha az eros allam jo lenne a Szovjetunio ma is allna es Eszak-Koreaban nem halnanak ehen az emberek (ameddig a szolszedos Del-Korea a vilag egyik vezeto gazdasagi hatalma).
Az allam "ereje" abban tudna megnyilvanulni ha onmagat korlatozna, nem osztogatn penzt (mert az politikai celzattal fogja elkolteni) nem csinalna kozteveket (mert azok a Part szocsoveve valnak) nem tartana fenn rafizeteses allami nagyvallalatokat (mert azok a lenyulas es rovidtavu politizalas ezkozei lennenek) csinal viszont valodi szolasszabadsagot, valodi jogbiztonsagot (pld valodi korrupcio-ellenes torvenyek nem csak a politikai ellenfelek vegzalasa, valoban fuggetlen ugyeszsegek), azt segelyezne aki valoban raszorul, a gazdasagi donteseket onkormanyzati szintre vinné (mert azokat konyebb szamonkerni a helyi polgaroknak) , a kozerdeku adatokat magatol elkuldene minden valasztopolgarnak nem titkolozna rola.
Na ilyen egy adofizet-barat allam. A Fidesz ilyet nem fog soha epiteni mert nem erdeke; jo neki a nagy elvonas, nagy ujraelosztas, nagy titkolozas.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.09.02. 10:54:13

@Sieg: Az első bekezdésed szerintem annyit jelent, hogy a magyar állam rossz gazda. Én például nem látom a cseh vagy az osztrák vasút ellen lázadó adófizetők tömegét.

A másik két bekezdésedet remélem, legalább te érted.

Bobby Newmark 2010.09.02. 11:02:23

@timpanon: Az alternatív lufit felesleges fújni. Még egy blokk (vagy kettő) Pakson lehetne megoldás.

SiKom 2010.09.02. 11:04:44

@Devil:
"Szerintem az adofizetok igenye az hogy mas legyen kormanyon, ne a Fidesz. Ne olyan aki a politikai erdekei celjabol felaldoz barmikor barmit, demokraciat, gazdasagot, az orszag ji hiret."

Ja. Bezzeg az MSZP! Ők nem áldoztak fel semmit! Tűzön-vízen át fizették a 13. havi nyugdíjat, a segélyt, a gázárkompenzációt (szigetelés támogatás helyett), stb.
Közben szinte folyamatos adó és ÁFA emelés volt, majdnem plusz ingatlanadót is kaptunk. Ismétlem: PLUSZ ingatlanadót. Nem valami helyett.
Azok voltak a szép idők!

Pelso.. 2010.09.02. 11:10:44

A jó állam-erős állam víziója csak a szokásos populista demagógia része.
A jó állam először mutasson példát: önkorlátozás, átláthatóság, civil ill teljes parlamenti kontroll, számon kérhetőség.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.09.02. 11:12:55

Nem lesz itt se jó állam, sem tartós magas gazdasági növekedés. 10 millió embert nem lehet leváltani. Marad a pitiáner szarakodás, a húzd meg erezd meg politika.

likuzir 2010.09.02. 11:17:35

@Benbe: sok az összefüggés. Zum beipisil ha felvettél az egyszerűség kedvéért 10 ezer CHF-et, 100 hónapra, akkor mondjuk 100 CHF a havi törlesztés. A kamat aprópénz ugyanis a svájci jegybanki kamat jelenleg 1% alatt (!!!) van. Nem mindegy, hogy 15000 Ft a havi részlet, vagy 22000 Ft. Figyeld az arányokat.

A másik téma: valóban nem hőbörögnek az ÖBB dolgozói, de a MAGYAR állam a rossz gazda, és a MAGYAR emberekben és kultúrájában van a baj. Ördögi kör: ezeknek én nem fizetek adót, mert úgysem kapok semmit! Nem kapsz semmit, mert nem fizetsz adót!

Long R3 IGF-1 2010.09.02. 11:17:38

@Bobby Newmark: még egy Csernobil Pakson (vagy kettő) az lenne a végső megoldás :D

színjáték az egészvilág 2010.09.02. 11:21:05

anteovin

én meg úgy gondolom, hogy - persze lopnak fent is - lent sokkal többet lopnak

tipikus kettős mérce: mindig az szidja leghangosabban a politikusokat, aki feketén dolgozik, nem fizet járulékot, külföldi rendszámú kocsivál jár, nem fizeti ki a parkolási büntetést, lefizeti a dokit a betegállományért, nem vesz jegyet a bkv-ra, feketén adja bérbe a lakását...soroljam még?

persze a fenti réteget nem akarom védeni

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.09.02. 11:30:26

A beszéd eddig is ment mindenkinek. Amikor meg csinálni kellett volna, senki nem csinált semmit. Azt azért ne felejtsük el, hogy a Nemzeti Egység Kormánya is volt hatalmon már 4 évig és akkor is elmaradt a világmegváltás.

ősirománszokás 2010.09.02. 11:39:32

1. Az tárgyi tévedés hogy egy ország gazdasági stabilitását le lehet mérni a fizetőeszköz árfolyamával. A forint nem elsősorban a gazdasági instabilitás miatt van hullámvasúton, hanem a katasztrofális gazdaságpolitika miatt, ahol egyébként többet jelenthet adott esetben a jó kommunikáció mint a tényleges eredmények (egyszerű példa: a külkereskedelmi többletünk óriási mégsem érdekel senkit).
2. Naná hogy Vityáék "jó államot " akarnak, merthogy egy etatista bagázsról beszélünk akik a szocializmusban magukba szívott mantráiktól nem tudnak szabadulni. És nem akarják a redisztribúciót lejjebb nyomni, mert az az állami hatalom csökkenésével jár.
3. Az első Szécheny terv megmutatta hogy mennyit tudnak a fiúk gazdaságpolitika terén, aki tőlük vár ágazati stratégiákat az komolyan fog csalódni.
4. Amíg haveri alapon töltik be az állami pozíciók többségét, addig esélye sincs a "jó államnak" t.i. aki ott ül nem azért ül ott mert olyan rendkívül jó szakember, hanem azért mert hithű mameluk.
5. Gondolom az adócsökkentés elmeszelését kezdik kommunikálni a fiúk, ellenkező esetben nem tudom miből lenne keret nagyobb állami szerepvállalásra (ami egyébként így is túl nagy).
6. Jó lenne ha végre olyan kormányunk lenne amelynek van valamiféle stratégiája, és nem kommunikációból akar megélni. Vicces hogy a különböző orgánumok lelkesen elemezgetik a különböző bejelentéseket, csak azt felejti el mindenki hogy a nagyívű bejelentések után semmi nem történik. A sok idióta meg tizenx év csápol a bejelentésekre és azt hiszi hogy közben történik valami, pedig nem, vagy legalábbis nem sok jó.

elwood 2010.09.02. 11:53:04

"Az elmúlt hetek után, úgy tűnik, végre egy kicsit meggyőzőbb ... Navracsics kifejezésével: „jó” államra lenne szükség."

Hátha ez téged meggyőzött akkor gratulálok.

Csak Kövér Lászlót tudom idézni aki az MDF 1990-es "programját" gúnyosan így foglalta össze: "Legyen mindenkinek jó!"

Most is ez a kormányprogram. Téged meg is győztek.

belekotty 2010.09.02. 11:53:13

@színjáték az egészvilág: Bocs, de nekem már sok ismerősöm mondta, szavazni nincs értelme, mert két a háttérben összekacsintó klikk felosztotta a hatalmat. Ők egy módon szavaznak, nem fizetnek adót.

Publius Decius Mus 2010.09.02. 12:02:45

A mai armageddon jellegű gazdasági rendszerünket Horn Gyula bácsi alkotta meg Bokros Lajcsival.

Fontos megérteni mit csináltak az IMF-el karöltve.
1. A híres és előkészítetlen megszorítócsomaggal párosult adóemelések megroppantották a gazdaságot, cégek ezrei mentek egyszerre gallyra.
2. A még nagyobb közfelháborodást elkerülendő, az 1 millió kirúgott embert előnyugdíjba és kövér segélyekre tettek.
3. A felturbózott inaktívak osztályának eltartását a szétadóztatott maradék aktív pénzével fedezték le sok évre előre, illetve mi mással mint ..
4. ..további államadósságok felvételével.
5. Az államkasszába befolyó nyugdíjmilliárdokat kiszervezték nyugati biztosítóknak, tovább csökkentve az állam mozgásterét.
6. Kiárusították az ország infrastruktúráját. Az autópályák jogait, a csatornahálózatot, a telekom jogokat, az áramellátást, a gázellátást. Ezek után már nem az országban döntik el az emberek rezsije mennyi legyen és a bevételekhez sincs közünk.

Egy ilyen lejtőre állított országot nehéz kormányozni. Pesze további óriáshiteleket könnyű fölvenni mint ahogy Megyó és Fletó csinálták, vagy csak lefeküdni az IMF-nek mint Gordon. Erősen kérdéses, hogy mennyi mozgástér maradt.

Bobby Newmark 2010.09.02. 12:08:24

@Long R3 IGF-1: Látod milyen pillanatok alatt, pár szóval hülyét tudsz csinálni magadból? Csernobil egy teljesen más típusú erőmű SZÁNDÉKOS szétkúrása volt.

@Dr. Antekirtt: Rettentően szűk látókörű kifogások ezek, és inkább politikai, mint energetikai kérdéseket boncolgat. Ráadásul legalább ennyit fel lehet hozni a "megújuló" energia ellen is.

Devil 2010.09.02. 12:13:20

@Sir Kommentor: En nem beszeltem az MSZProl, egy szoval sem emlitettem oket... de ha neked mindenrol csak ok jutnak az eszedbe - hat nem lehet tul izgalmas az eleted.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.02. 12:19:51

@Dr. Antekirtt: Az energia klib egy rossz vicc. A másik viccel karöltve - greenpeace - meg aztán tényleg azok...

Csak viszonyításképpen. Pl. biomasszánál 200 EZER tonna anyagot kell kb. megmozgatni, hogy Paks teljesítményének kb. 1% (!!) át megkapjad...

Alaperőműként az atomnak ninc ma versenytársa. Pont. Kár, hogy sok sötétzöld ezt nem fogja fel.

Spiro 2010.09.02. 12:20:12

@ post

Fogyó népesség esetén nem szükségszerű, és lehetséges a gazdasági növekedés.
Illetve, szerintem a jelenlegi mérsékelt inflációt hajhászó rendszerbe kódolt, a szükségszerű defláció esetén (remélhetőleg ez nem egy újabb válsággal tör majd ránk) a stagnáló, vagy esetleg csökkenő GDP sem jelent mindig gazdasági visszaesést (lásd Japánt most).

Az állami (költségvetés I. fejezetében csak a Közmédiumokra kiadott ~50MRD??, stb.-had ne soroljam), önkormányzati rendszer (3174 Önkori nagyságrendileg ~ 2000MRD kiadás) működésében van vagy 3000MRD Ft felesleges kiadás.

Nyugdíjrendszer 1997 óta ~ 9000MRD Ft deficitet termelt. Idén 800MRD körüli a deficit. (vagy kevesebb nyugdíjas legyen (700.000 korhatárt el nem érő nyugdíjas van), vagy legyen 30%-kal alacsonyabb nyugdíj, ami 900MRD-dal csökkenti a kiadást.

Azt nem lehet csinálni, hogy 600.000 munkanélkülit elküldünk korkedvezményes nyugdíjba (akiknek elvileg még nyugdíjjárulékot kellene fizetni), és további ~1.700.000 ember nem fizet nyugdíjjárulékot (gazdaságilag inaktívak), de ennek ellenére annyi nyugdíjat fizetünk kia nyugdíjasoknak, mintha mindenki rendesen fizetné a járulékokat??

A szükséges logikus ltakarékossági lépéseket meglépve 8 év alatt nem lenne államadósságunk (és ehhez gazdasági növekedés sem lenne szükséges)

Devil 2010.09.02. 12:20:16

@Publius Decius Mus: Sokmindent lehetne tenni - ezek kozul a legkevesbe hasznos (gazdasagi szempontbol) az elozo kormanyokat (kulonosen csak a politikai ellenfeleinkét) savazni. De a melldongetes es masra mutogatas eddig nem nagyon valt be, kerdes tud-e mast csinalni a Fidesz, erdeke-e neki mast csinalni?

Spiro 2010.09.02. 12:41:28

@Publius Decius Mus:

Egy apró hibára hívnám fel a figyelmet.

A statisztikák szerint az Antal kormány idején nőt meg a korhatárt el nem erő nyugdíjasok száma (a megszűnő állami cégektől elengedték az embereket nyugdíjba, hogy legyen jövedelmük, és esetleges elégedetlenségükkel ne veszélyeztessék a rendszerváltást).

Jelezném, hogy a mai államadósság nem létezne (beleértve a hitelből finanszírozási költségeket), ha a mindenkori nyugdíjasoknak a befizetett nyugdíjjárulék bevételnek megfelelő nyugdíjat osztottak volna szét.

Ha visszaemlékszel a Taxis sztrájkkal a „választók” megüzenték itt akarnak. Ez azóta minden párt fülébe cseng, ezért nem történnek meg a logikus lépések.

CubE 2010.09.02. 12:44:31

munkahelyeket csak a fogyasztás növelésével lehet létrehozni, mikor jönnek már rá a kedves hozzáértő közgazdasági szakemberek. Több kenyeret, tejet csak akkor lehet termelni, ha van ki megveszi!! Persze nem hitelből!!

CubE 2010.09.02. 12:44:37

Platón - azon a véleményen volt – és ebben más antik szerzők is követték –, hogy a demokrácia a csőcselék uralma, azoké, akik a szabadságot megfelelő erények (például mértékletesség) hiányában a szélsőségességig fokozzák, s így a szabadságból szabadosság lesz. Arisztotelész a demokráciát az egyenlőség iránti (olykor túlzott) igény szülöttjének tartotta, az egyenlőtlenségre épülő oligarchiával szemben.

vizibicikli 2010.09.02. 12:47:44

@Publius Decius Mus: jézus, neked is inkább csöndbe kellene maradnod.

Legjobb a 4. pontod, ami konkrétan vicc. Hisz a már meglévő hitelállomány ami implikálta nagyrész a csomagot.

ennyi write-only embert, komolyan.

Publius Decius Mus 2010.09.02. 12:54:36

@Spiro: Nem hiba. Valóban Antallék alatt indult a folyamat több lépése is. Viszont Gyuszi és Lajos egészen új színtre vitték.

Antal másik hülyesége az volt, hogy a kádári államadósságot átvállalta. Ezt annak idején a ruszkik vetették fel velünk, a pénz pedig Moszkvába és Kadhafi fegyvereibe ment, a közhittel ellentétben egy fillérünk nem lett belőle. Bár talán valami mégis, mert Losonczy és Lázár a rendszerváltáskor hirtelen svájci bankszámláikhoz költöztek.

A lengyelek bezzeg megmondták, hogy nista. Volt egy kis pampogás, aztán tiszta lappal indultak.

Publius Decius Mus 2010.09.02. 12:59:56

@vizibicikli: Téves logika ecsém. A hitelt valóban a már meglévő hitelállomány implikálta, de a hozzá tartozó csomagot nem. Azt a magyar érdekképviselet hiánya, a pillanatnyi érdekek, a hülyeség és a nemtörődömség implikálta. Esetleg szimplán a közgazdaságtanhoz sem értettek.

is 2010.09.02. 13:13:08

hat nem akarok senkit elkeseriteni, de a szomagian illene atlatni. a "jo allam" szep kifejezes, de a vilagban azt a leirast, amit most Orban es Navracsics megadott, azt SZOLGALTATO ALLAMnak hivjak, legalabb egy evtizedes elkepzeles (Lisszaboni strategia 2000), es pontosan egybevag Gyurcsany 2006-os torekveseivel, amit masik szomagiaval ("megszoritas") sikerult hiszterizalni.

a szolgaltato allamnak semmi koze ahhoz, hogy az allam mennyire szocialista (allami vallalatok, tulajdon, termeles) vagy kapitalista (magangazdasag). a szembeallitas ezert csak felrevezeti az olvasot. raadasul ugye mint irtam, mar 2006-ban Gyurcsany bevezetni tervezte, ezert ket evtizedezni kifejezetten nem felel meg a tenyeknek.

es hogy mit varhatunk? egy pelda erre a gondolatra: "Az államnak tudnia kellene, milyen fejlesztésekre van valóban szükség, ". a 1998-as Orban kormany a Szechenyi terv zaszlajara az elmenyfurdoket tette. a nemet nyugdijasok pontosan addig jottek, amig a nemet TB be nem szuntette a meleg vizben azas tamogatasat. azota nem jonnek, az elmenyfurdok csak a veszteseget termelik. szerinted mi a kitoresi pont Magyarorszag szamar 2010-ben a FIDESZ szerint? tovabbi gyogvizes turizmus (olvasd el batran). na ennyit arrol, hogy tudja-e a partunk es kormanyunk, hogy milyen fejleszteseket kell csinalni. dilettansok.

csak a jegyzokonyvnek diktaltam, nem gondolom, hogy a forradalmi tobbseg akar utana is nezne annak, amit lertam.

is 2010.09.02. 13:14:29

@Publius Decius Mus: teged nem nagyon zavarnak a tenyek, ugye? most csak egyetlen egyre van idom: 1994-ben az allamadossag a GDP 86%-a volt, amikor meg 1998-ban Orban atvette, akkor 61%. milyen eladosodasrol beszelsz? az egyetlen idoszak 1990 utan, amikor visszafizettunk hitelt. meg Orban sem fizetett vissza, csak a Bokros miatt belendult gazdasag GDP-novekedese miatt az arany csokkent, de az osszeg nem.

is 2010.09.02. 13:16:48

@Publius Decius Mus: "A lengyelek bezzeg megmondták, hogy nista. Volt egy kis pampogás, aztán tiszta lappal indultak. "

meg kenyerjeggyel, meg husjeggyel. 198x-ben, egy tabornokkal az orszag elen. szerintem is ez a kovetendo ut: 5 ev kenyerjegy, aztan nem marad adossag. elore a ceausescui uton, Romanianak sem volt allamadossaga 1989-ben.

Lúdtalp 2010.09.02. 13:17:26

Azzal kéne kezdeni hogy ne variálják a szabályokat és az értelmezésüket negyedévente. Egy fillérbe nem kerül, mégse képes rá senki.

Netuddki. 2010.09.02. 14:03:50

MICSODAAAA! Miről beszélsz?

Az állam először is csak annyi adót szedjen be amennyi feltétlenül szükséges az alapvető állami feladatok fenntartásához. Oktatás, alap E.Ü., rend, jog...
Ezek a feladatai, ezért fizetjük.

A többit köszönjük, de mi állampolgárok megoldjuk...

Mellesleg Magyarországon elég nagy lehetőség lenne a növekedésre mivel az elmúlt 20 évben akkora volt a jövedelemelvonás, hogy egy csomó ágazat szinte megszűnt. De ehhez valóban egyszeri és NAGYARÁNYÚ adócsökkentésre lenne szükség.

Publius Decius Mus 2010.09.02. 14:03:51

@is:
Az államadósság arányánakcsökkenése szerinted nem siker? Mert nem vettek még föl mint mindenki más előttük / utánuk.

Gyuláék csökkentették az adósságot. Igen, rövid távú siker középtávú kudarcért. Az inaktív, nyugdíjas-segélyes osztály megerősítésével, piszlicsáré, de a társadalom számára nagy jelentőségű tételek megvágásával mint a GYES.

198x-ben egy tábornok Lengyelország élén. Hogy jön ez ide? Ha ezt is belekevered, akkor legyen szó Trianonról, Kádárról meg Marxról.

Netuddki. 2010.09.02. 14:03:54

@is: :)

Ja. De ahhoz, hogy jegyért kelljen árulni a kenyeret a gabonát külföldön kell eladni (kenyeret nem hiszem, hogy vennének).

Ja a legfontosabbat majdnem elfelejtettem. Ahhoz, hogy az állam eladja ahhoz az övé kéne legyen az a gabona. :P

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2010.09.02. 14:09:29

Most már beleszólok, mert nem értem a dolgot.
A fidesz apparátus jó része lopott csalt és hazudott az előző kormányzat alatt is. Miből gondolja bárki, hogy most, amikor már nem ellenzékként nűködnek megjavulnak ezek az elvtársak és tolni fogják a szekeret?
Az ország stabilitását nem lehet elérni, ha a korrupció kiirtása csak az MSZP-re vonatkozik.

Spiro 2010.09.02. 14:47:25

@Publius Decius Mus:

„Gyuláék csökkentették az adósságot. Igen, rövid távú siker középtávú kudarcért. Az inaktív, nyugdíjas-segélyes osztály megerősítésével, piszlicsáré, de a társadalom számára nagy jelentőségű tételek megvágásával mint a GYES.”

Már írtam egyszer, hogy az inaktív rétegek 1994 előtt kerültek felduzzasztásra.

Az összes párt és az egész társadalom felelős azért, hogy azóta sem mondták meg a nyugdíjasoknak, ál-rokkant nyugdíjasoknak, ál-inaktívaknak, ál-segélyből élőknek, hogy ez nem fog működni. (1998-2002 között sem hallottunk ilyet, illetve a 13. havi nyugdíjat ezután minden idióta megszavazta).
Pedig ez felelős a jelenlegi 20.000MRD Ft-os államadósságunkért, azaz szétosztották a társadalom tagjai között, és hitelt vettek fel.

Most kiderül ki a fasza gyerek (mert a Bajnait-Oszkót elzavartuk). Meg lehet mondani, hogy:

- a nyugdíj bevételek csak 9 havi nyugdíjra elegendőek, és/vagy 70+ év lesz a nyugdíj korhatár.
- nincsenek segélyek, csak a vagyon terhére hitelek
- fizetős lesz az EÜ, mert a bevételek nem fedezik a kiadásokat (így most nem csak a vizitdíjat kell fizetni, hanem jóval többet). Az ingyenes alapellátás kb. 1 tábla ingyen aszpirin lesz.
- 100.000 család elveszti az otthonát
- a tényleges munkanélküliek száma az ál-nyugdíjasokkal, ál-rokkantakkal, 1.200.000+, ami a munkaképes korú lakósság csaknem 20%, nem beszélve az inaktívakról.
- az új világrend az lesz, hogy a Kinai, Indiai bérekhez kell vonzódnia a nyugati béreknek, az életszínvonalnak, mert nem vagyunk versenyképesek





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása