Véleményvezér

vv

Az új magyar Alapító Atyák

2010.09.03. I 31 komment I Címkék: fidesz pozsgay stumpf istvan boross alkotmany palinkas szajer schopflin

Az alkotmányt előkészítő testület össszetételéből látható, hogy Orbán Viktor a magyar szellemi elit mely csoportjainak tulajdonít akkora súlyt, hogy demonstrálni akarja részvételüket az alkotmányozás folyamatában.

Schmitt Pál tudomása szerint 2011. március 15-én fogadják majd el az új alkotmányt, melynek tervezetét egy hatfős, Orbán Viktor által felkért testület hivatott elkészíteni. Ha mindezt valaki elfelejtette volna, akkor Boross Péternek a témában nemrég tett nyilatkozatai minden bizonnyal emlékeztették erre.

Miért vannak itt?

Természetesen mi sem gondoljuk, hogy valóban a felkért csoport alkotná meg az új alkotmány tervezetét, ám a tagok személye mégsem lényegtelen. Szerepük leginkább a 2005-ben ugyancsak Orbán által életre hívott Nemzeti Konzultációs Testülethez hasonlítható, melynek tagjai szintén nem végeztek valódi munkát, hanem inkább egy-egy fontosnak vélt csoportot reprezentáltak. Az sem véletlen, hogy közülük ketten – Pozsgay Imre és Schöpflin György – most újra itt vannak.

Ez a hat ember a kormányfő szándékai szerint minden bizonnyal azt hivatott szimbolizálni, hogy az új alkotmányt az ország legtekintélyesebb és legbölcsebb emberei készítik. Sőt, nekik így együtt valahogy a magyar értelmiségi társadalom közéletileg fontos részét kellene megtestesíteniük – valamennyiük képvisel egy-egy fontosnak gondolt csoportot, réteget.

Személyük éppen ezért nagyon sokat elárul Orbán Viktor gondolkodásáról. Arról, hogy a miniszterelnök a magyar szellemi elit mely csoportjainak tulajdonít akkora súlyt, hogy demonstrálni akarja részvételüket az alkotmányozás folyamatában.

Ki kit képvisel?

Kezdjük az egyszerűbb esetekkel. Schöpflin György nyilvánvalóan a kommunista rendszerből kimaradó, és közben magyarságát teljesen megőrző nyugatos emigránsokat szimbolizálja. Ugyanakkor Schöpflin mind személyén, munkásságán, mind pedig nagyapján, a Nyugat egykori legendás kritikusán keresztül a magyar kultúra nyugati civilizáció felé tekintő, de a határon túli magyarság kérdését mindig szem előtt tartó részét is megszemélyesíti.

Ezt a polgári tradíciót, valamint a fideszes rendszerváltó generációt képviseli Szájer József, aki a kommunizmus utolsó évében az állampárt egyik legélesebb kritikusa volt. Mára nem foglalkozik magyar belügyekkel: az öt nyelven beszélő, az Európai Parlamentben a hírek szerint rendkívül magas presztízzsel rendelkező Szájer ízig-vérig EU-s politikus lett.
 

Az ő ellenpontja Pozsgay Imre. Mind korban, mind kulturális háttérben, mind életútjukat tekintve. Különösen ironikus az a tény, hogy 1990-ben éppen Pozsgay ellen indult egyéni képviselőjelöltként Szájer – akkori bevallása szerint egyetlen célja nem saját győzelme, hanem Pozsgay győzelmének megakadályozása volt. Húsz év azonban hosszú idő, és az egykori MSZMP-s vezető politikus szerepeltetése nyilvánvalóan üzenet a magyar társadalom azon szeletének, mely kivette a részét az elnyomó rendszer üzemeltetéséből: a Fidesznél is van bocsánat. De csak akkor, ha az illető „nemzeti érzelmű”, és nosztalgia helyett kritikusan tekint vissza a Kádár-rendszerre.

Pálinkás József MTA-elnök természetesen a tudományt, és főként a magyar elit természettudományos hátterű részét hivatott szimbolizálni. A természettudósok ilyen hangsúlyos képviselete már csak azért is fontos lehet, mert az ő gondolkodásukat szinte senki nem képviseli a jogászok, szociológusok, bölcsészek és közgazdászok által dominált politikai életben.

Innentől azonban egy kicsit bajban vagyunk.

Boross Péter esetében ugyebár nem nagyon merül fel, hogy valamifajta jól meghatározható hátterű értelmiségi réteget jelenítene meg. Talán leginkább az egykori MDF-eseket, a rendszerváltozás és a jobboldal idősebb generációját képviselheti. De ebben az esetben joggal merülnek fel hitelességi aggályok. Boross ugyanis nem tartozott a rendszerváltozás meghatározó alakjai közé, az „antalli örökség” ügyében pedig meglehetősen erodálta őt a Dávid Ibolya melletti hosszú kiállása. De tegyük fel, mégis mint a rendszerváltozás korának egyik ismert figurája van itt.

Már csak azért is, mert ez megmagyarázná, hogy mit keresett  Stumpf István a testületben – a rendszerváltozás idején a másik oldal egy fontos csoportjának, az egykori reformkommunistáknak a képviselője.

Ők az új magyar Alapító Atyák.


 

customer survey
online survey


Miért éppen ez a hat ember?

A miniszterelnök szerint tehát az alkotmány megalkotásában – mely a kormányzati retorika alapján egyfajta rendszeralapítás is lesz – a következő csoportoknak kell képviselve lennie: a határon túli magyaroknak, a Fidesz-generáció nyugatosainak, az egykori kommunista népi baloldalnak, a tudományos elitnek, a régi, rendszerváltó jobboldalnak és az egykori reformkommunista értelmiségnek.

A Véleményvezér szerint ez így egy nem teljes, de meglehetősen széleskörű lefedése a magyar szellemi elitnek – 1989-ből.

Csakhogy azóta eltelt húsz év! Ki képviseli ebben a testületben ennek a két évtizednek a legfontosabb fejleményeit, tapasztalatait? Igaz, tudjuk, Orbán Viktor szerint az előző két évtized rendszere megbukott. De ki van ebben a csapatban, aki tudná, hogy mi miatt is vezetett szakadékba a rendszerváltozással kijelölt út, melynek kijelölésében többek között ők maguk is szerepet vállaltak? És végül: hol vannak az elmúlt húsz évben megjelent új értelmiségi csoportok vagy generációk képviselői?

Érzésünk szerint a testület összetétele által küldött üzenet legalábbis vegyes és zavaros. Az ugyanis inkább az 1990-es rendszerváltozásról, semmint 2010-ről szól. Már csak ezért is nagyon jó lenne végre több információt látni az alkotmányozással kapcsolatos elképzelésekről, még ha ezt nem is feltétlenül a fenti testülettől fogjuk megkapni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.09.03. 09:34:48

Fején találta a szöget a szerző. OV sajnos minden lépésével bizonyítja, hogy ő a múlt embere. Ha ezt a kétharmadot 1990-ben, vagy 94-ben, esetleg 98-ban kapja, az az ország nagy esélye lehtett volna.
Így most egy évtizeddel vagyunk lemaradva - akkori magunktól, és mostani szomszédainktól is...

Az alaptörvénnyel kapcsolatban azonban épp a lényegi kérdésekről nem esik sosem szó. Ez a cikk is csak a píárt elemzi, hisz a hat díszpintynek a tartalomhoz nyilván semmi köze sincs. S a tartalom a lényeg. Közjogi berendezkedés, egyéni/közösségi jogok aránya, folyamatosság a múlttal, önállóság biztosítékai, és így tovább. Ezekről kéne már évek óta valódi társadalmi vitát tartani.
(Ehhez képest szinte mellékes a forma - de azért megemítem, hogy VAN Alkotmányunk. Ősi. Íratlan. Magyarok generációi formálták. Csak a 49.évi XX. tákolmányt kell eltörölni, s meghozni megfelelő vita után a sarkalatos törvényeket...)

Robinzon Kurzor 2010.09.03. 09:34:53

Azért egy előkérdést is meg kellene vizsgálni: elhisszük-e, hogy ennek a bizottságnak érdemi köze lesz ahhoz, hogy mi lesz az új alkotmányban?

Alexander Hamilton 2010.09.03. 10:09:36

Számomra problémát jelent, hogy szó sincs széleskörű társadalmi párbeszédről a leendő új alkotmány szakmai tartalmát illetően - legalábbis a fenti urakat figyelembe véve. Hol maradnak a nők? Hol maradnak a nemzeti és etnikai kisebbségek képviselői? Hol maradnak a vallások képviselői? Hol maradnak a civil szervezetek képviselői?
Még sorolhatánk.
Boros Péter legutóbbi nyilatkozatával kvázi 70-80 évet repült vissza az időben, Pozsgay nyilván no comment kategória, Szájer is néha tud sületlenségeket mondani, a többiek közül szakmailag talán Stumpf tartható, de ideológiai semlegessége (ami nem egyenlő az értékek mentén történő politizálással) fel sem vetődhet, Gyuri bácsit megtörte a múlt és Viktor hű szolgájává vált olyan elképzeléseket felemlegetve, amely már 211 éve érvényét vesztette, Pálinkás pedig jó szakember - FIZIKUS. Az alkotmány megszövegezése szakmai - jogi, társadalomtudományi - feladat.

radala 2010.09.03. 10:10:05

@Damján: Nagyon szomorú de tökéletesen egyet kell, hogy értsek veled is meg a VV-vel is.
Igazából nekem Stumpf belefér, Pozsgay nagyon nem fér bele, de OK érteni vélem az üzenetet. De Boross az azt az egyetlen üzenetet hordozza, hogy akinek az isten hivatalt adott annak Orbán szerint észt is ad. Boross a leggusztustalanabb féreg a magyar politikában és a legkártékonyabb a jobboldal számára, ráadásul extrémen buta is.
@Robinzon Kurzor: Szerintem az nyilvánvaló, hogy a bizottságnak nincs ehhez sok köze. Ez nem is baj, a nagy baj, amit a bizottság képvisel, illetve ez nem baj, de baj. A bizottság 50 %-ban tökéletes 66 %-ban érthető, 83%-ban elfogadható és csak a 17 % az, ami teljesen elfogadhatatlan:-)

JohnHenry 2010.09.03. 10:25:18

ez a poszt nekem teljesen új megközelítése a dolognak, viszont azonnal felmerül a kérdés: ki képviseli a magyarországon lakó, átkosban és most is egyaránt a vesztesek közé tartozó többséget?

==T== 2010.09.03. 10:31:59

@Damján: Sajnosez igaz, és az a nagy baj, hogy ő ezt nem tudja. És el is hiszik, hogy mögöttük a 2/3, miközben a szavazóik többsége /jelentős része nem rájuk, hanem az mszp ellen szavazott.

Endru · http://herbon.hu 2010.09.03. 10:32:56

Kedves Szerző és Kommentesek!
Megemelem a kalapom e kulturált iromány előtt! Számomra is ott merül föl a probléma, hogy nem egészen világos a ki, és a miért. De azt is mondom, hogy nem látok alternatívát! Persze van néhány ezer másik ember, aki lehetne - akár én is, vagy Ti is - de minket nem ismernek ott fönn.

Azt gondolom, a leginkább az lehet a jó eljárás számunkra, ha folyamatosan feltesszük - sajnos egyenlőre csak itt - a kérdéseinket. Talán később össze tud állni egy azonos véleményt vallók csoportja, talán civilszerveződhetünk, mert szerintem ez hiányzik a legjobban: erős, hiteles civil kontroll. Nem a mesterségesen generáltakra gondolok, akiket a hatalom generált önmaga támogatásaként, miként azt korábban a SZOT-al és leányaival tették a komcsik.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2010.09.03. 10:33:10

az alkotmányozás egy szánalmas pótcselekvés. ki a szart érdekel, amikor a magyar munkaképes emberek 3/4-ének nincs megtakarítása (mert nem érzi szükségesnek), és 1/3 nem dolgozik, mert nem éri fel ésszel, hogy ez kötelessége volna? az állampolgári neveléssel kéne törődni, nem ezzel a baromsággal

gonosztojás (törölt) 2010.09.03. 10:33:34

hehe...
és melyik lesz közülük Sherman?

radala 2010.09.03. 10:35:06

@radala: nem baj, de baj= nem nagy baj, de baj

radala 2010.09.03. 10:48:40

@Endru: Szerintem azért az, hogy nincs alternatíva az nem igaz. Mondjuk ez a bizottság Boross nélkül épp alternatíva lenne, vagy ez a bizottság Boross és Pozsgay/Stumpf nélkül pláne alternatíva lenne.
Azt kb. be tudom látni, hogy az elmúlt 20 évből valakit beválogatni nehéz ügy lenne, mert kit. Szerintem az igazi baj, hogy 16,32,50 %-kkal nagyobb a bizottság a kelleténél. Mondjuk le lehetett volna cserélni az 1 Borosst a 2 utolsó KE-re GÁ-gondolom már úgysem tudna semmilyen fölkérést elfogadni.

Kedves Véleményvezéresek!
Szerintetek hogy van ez. Tudatosan ilyen hülye OV vagy csak kapkodnak?
Szerintem egyszerűen csak rohannak, épeszű ember nem veregeti meg Boross Péter vállát.
Boross Péterből nem lehet hasznot húzni senkinek.

Zebrateve 2010.09.03. 10:57:22

@Alexander Hamilton: Az utolsó mondatothoz csatlakoznék - természettudósként. Az alkotmány a társadalom működésének fő szabályait és feltételeit kell, hogy leírja. Ehhez egy természettudós alapvetően sokal kevésbé ért, mint egy társadalomtudós.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.09.03. 12:52:24

Érdekes gondolatmenet, tetszett. Magamtól sohasem jutott volna eszembe így megközelíteni, de ez csak a saját képem korlátaira utal. Szükség van erre is, a valóság része. Hasznos írás.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.03. 12:52:40

Ahogy a szavazás állása is nagyon jól mutatja, a csapat felének semmi keresnivalója nincs ott.

Bár ha azt nézzük, hogy az új Alkotmány se létkérdés, mert a mostani is megfelelő, akkor végül is az egész csapatra nincs szükség.

andrush 2010.09.03. 12:53:11

Még véletlenül sincs köztük egy olyan sem, akiből kinézem, hogy tud épkézláb alkotmányt kreálni. Szörnyű banda...

Kalmár 2010.09.03. 12:53:18

Nekem tetszik, hogy ennyiféle ember bekerült.
Némelyikkel nem szimpatizálok ugyan, de az látszik, hogy nem egy szellemi irányzat kizárólagos joga lesz az alkotmány alapjainak elkészítése.

Vanek B. Eduard 2010.09.03. 12:53:30

@Alexander Hamilton: "Pálinkás pedig jó szakember - FIZIKUS. Az alkotmány megszövegezése szakmai - jogi, társadalomtudományi - feladat".

Azonban ez a feladat sem nélkülözheti a JPE módszertan ismeretét (Józan Paraszti Ész :-)). Egy fizikus logikus gondolkodást tanult / kellett volna tanulnia, míg a társadalomtudósoknál gyakran megelégszenek a lexikális (beseggelt) tudással. Tehát egyfajta gondolkodásmóddal igenis hasznosan járulhat hozzá az eredményhez.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.09.03. 12:56:56

Én csak annyit remélek, hogy megnyerik az önkormányzati választást is, aztán nekiállnak dolgozni.

A kétharmad akkora esély, hogy belátható időn belül még egyszer nem fog előfordulni. Ki kéne használni.

EMBEREK! (törölt) 2010.09.03. 12:57:07

@Zebrateve: Mondjuk az eredeti alapítók között is volt ugye egy természettudós - Franklin.

Pozsgay meg azért kell a csapatba, mert ő már írt egy Alkotmányt. Amiben ugye az lett volna kódolva, hogy ő lesz az első KE. Amit aztán egy Szdsz-Fidesz által indított népszavazás akadályozott meg...

De most nem lesz népszavazás, OV azt mondja, hogy nem szereti. 1989-ben szerette. 2004-ben szerette. 2008-ban szerette. Most nem szereti, istenem...

is 2010.09.03. 12:57:17

Orban nem egy halatlan ember. nem felejtkezik el senkirol, aki hozza lojalis volt, segitett itt vagy ott. az ertekrendet az urambatyam hatarozza meg, es mindenki szamithat ra, hogy kap koncot. persze mindenkinek be kell ernie azzal, amit Orban kijelol neki, aki csak egyszer is kritizal, az mar nem sok jora szamithat. nem gondolom, hogy ez a 6 ember olyan boldog lenne, hogy ilyen helyeken mutogatjak oket mint vasari majmokat (az nyilvanvalo, hogy fontosabb szerepuk nincs), de ha ide rendelte oket a vezenylo tabronok, akkor oda alltak. aki lojalis, az fog kapni koncot. lehet, hogy volt mas, akit felkert, es visszamondta. azt kihuztak a listarol.

pioker1933 2010.09.03. 12:57:32

Hiányolom a szavazásból az "egyik sem" opciót.

Ez a fontos emberek, meg papírokat függesztgetni, meg hatalmat bebetonozni, meg terror elhárítózgatni, meg alkotmány módosítgatni, meg nemzeti együttműködni, meg cenzúrát kiépíteni, meg identitást sulykolni az óvodásokba, meg nyilatkozgatni, amitől összeesik a forint. Ez B+.

Az ne érdekelje a tisztelt 2/3-ot, hogy közben az egészségügy, az oktatás és az agyonadóztatott becsületes emberek megroggyannak. ÁÁ, bagatel!

sztd 2010.09.03. 12:57:51

Szerintem a Véleményvezér kissé benézte a felállást.
Mit keres Stumpf a testületben? Az egyik (ha nem a) legelismertebb társadalomtudós széles-e hazában. Leginkább ő az, "ebben a csapatban, aki tudná, hogy mi miatt is vezetett szakadékba a rendszerváltozással kijelölt út, melynek kijelölésében többek között ők maguk is szerepet vállaltak".
Sőt, ő kb. az egyetlen, akiről el lehet képzelni, hogy a kiutat is tudja. (Mondjuk a elképzelni a többiről is lehet.)

Boross Péter szerintem a háború előtti értelmiséget és a magyar jogi hagyományokat képviseli.

Mondjuk nekem a műszaki értelmiségi és a nyelvész hiányzik a csoportból. Azért, hogy az alkotmány közérthető és világosan struktúrált legyen. Stumpf esetleg segíthet a strukrúrán, de a közérthetőségre így is nehéz garanciát találni.

andrush 2010.09.03. 12:58:22

@Vanek B. Eduard: Látszik te sem beszéltél még komoly gyakorló jogásszal...

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.03. 13:09:04

Ez most valójában egy komolykodva előadott vicc, vagy csak egy hangulatfelmérés az megjelenített személyekről?
Mert az egész csapatot komolytalannak tartom, de Pozsgay és különösen Boross tényleg a rossz vicc kategóriájába teszi az egészet.

Aëtius 2010.09.03. 13:38:07

@sztd: mondjuk a Stumf-ot nem igazán "társadalom tudósként" ismerik, hanem a Fidesz vezérkar leginkább társadalom tudományokkal foglalkozó tagjaként. (Bár, ha az alkotmánybírósági tagságát nézzük bizonyára univerzális ember. Régen ezt úgy mondták ’káder’.) Az „alkotmányozó alapító atyák” összetétele eléggé gáz. A Pálinkás kivételével olyan nagyon elismert nagy tekintélyű figurák nincsenek benne. Összességében: szolid, magyar, középszerű. A szerencse az, hogy valószínűleg (ha gyártanak egyáltalán) az új alkotmány némi frázispufogtatás kivételével nem nagyon fog különbözni a régitől. De persze ezt is el lehet adni forradalomnak, mint a fülkeforradalmat.

Tell Vilmos 2010.09.03. 14:20:54

Őskonzervatív vagyok, de ez a hatos még nekem sem jön be! Totál kilóg a sorból a "vendéglátós" Boross no meg az önnönmagától teljesen elszállt Pozsgai. Stumpf se éppen echte alkotmányozó alkat. Politológusnak még elmegy, no de mint Alkotmányt előkészítő tag? Fura...

Jómagam a királyság híve vagyok (azon belül szabad királyválasztó) és a Szent Korona Tan híve. Szerintem a "friss" alkotmányba is be kellene illeszteni valamiképp.
Mint mezei állampolgár persze csak azt kapom amit készen elém raknak majd...

Üdv:

Tell.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.03. 14:21:08

Jelképes figurák.
El is hiszem.

De akkor ki a fene írja az új Alkotmányt ?

.

EMBEREK! (törölt) 2010.09.03. 14:28:51

@sztd: "Boross Péter szerintem a háború előtti értelmiséget és a magyar jogi hagyományokat képviseli.2

Miért? Mert ő azt mondja magáról?

Egy gebines.

Talán Moldova mondta, hogy 90 előtt mindenki aki a vendéglátóiparban volt, azt nem szervezték be, az automatikusan jelentett. Nem tudja valaki, ki volt a 70-es években az Astoria igazgató-helyettese?

VIII. Nagyapó 2010.09.05. 10:38:48

Hát, ha így fogjuk fel a dolgot, akkor érzésem szerint egyvalakit látványosan kihagytak a csapatból. Az illető leginkább talán Tölgyessy lehetett volna, de talán helyettesíthető mással is...

VIII. Nagyapó 2010.09.05. 12:16:18

(Tudom, persze, épp az volna az üzenet, hogy az ő rendszerük megbukott.

Csak épp nekem nem szimpi az a rendszer, ahol Pozsgaynak van kegyelem, az - annyira azért általam sem kedvelt - SZDSZ-holdudvarból viszont mindenki árulónak tekintendő.)

aBringakirály 2010.09.10. 11:09:27

Lemaradva, de elolvastam, szokás szerint jó a post.

De Bororss Péternél elsiklottál egy fontos részlet felett, VV! Aktív résztvevője volt 56-nak, Forradalmi Bizottsági tagként pl. 57-ben internálták is.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása