Véleményvezér

vv

Gyurcsány-bukta: ezért nincs visszaút

2010.09.13. I 96 komment I Címkék: mszp gyurcsany orban

Gyurcsányt jelenleg azért lehet nyugodtan leírni, mert pont az ellenkezőjét teszi annak, amit egy bukott politikusnak a visszatéréshez tennie kellene. Nem pozicionálja újra magát és tábora sincs. (Fotó: Index)

Gyurcsány Ferenc a „100 nap – Becsapott Magyarország” c. rendezvényen előadott beszédét elmondhatta volna egy, két, vagy akár öt évvel ezelőtt is. A volt miniszterelnök a bukásából láthatóan semmiféle következtetést nem vont le, és semmit sem változott.

Gyurcsány visszatér?

Amit Gyurcsánytól ismét hallhattunk: Orbán Viktor véglegesen diktatúrába taszítja az országot, Magyarország pedig egy ugar, amit fel kellene szántani. Ezt azonban sem az ország, sem a szocialista párt nem fogja fel, egyedül ő, hiszen senki sem annyira patrióta, demokrata, modern, progresszív és – a legújabb megfogalmazás szerint – ’89-es, mint Gyurcsány Ferenc. (Mostanra a közvélemény számára 1989 a nem-rendszerváltozást jelenti, a kommunista hatalomátmentést, a vadprivatizációt, korrupciót, politikai bűnözést. Gyurcsány ebben az értelemben valóban ’89-es.)

A napnál is világosabb, hogy Gyurcsány Ferenc saját politikai visszatérésén dolgozik, ami tűnjék bármennyire is reménytelennek, nem kizárható – gondolják sokan, például Török Gábor vagy Gazda Albert. Ahogy Talleyrand mondta, a politikában nincs soha és örökké. És való igaz: tipikus hiba, hogy választási vereségek után teljesen leírunk politikusokat és pártokat. Gyurcsányt azonban azért lehet jelenleg egészen nyugodtan leírni, mert ő látványosan az ellenkezőjét teszi annak, amit egy bukott politikusnak a visszatéréshez tennie kellene.

Kapcsolódó írásunk: Megszabadulni Gyurcsánytól


A bukott politikus két útja

A volt miniszterelnök továbbra sem érti, hogy a politikai színre egy bukott politikus csak két úton kerülhet vissza.

Az egyik, ha teljesen újrapozícionálja magát. Például a politika egy más színterét választja, mint elnöksége után Bill Clinton, akinek így sikerült elérnie, hogy ne Monica Lewinsky, hanem mindenféle humanitárius ügyek jussanak róla az emberek eszébe. A másik út – melynek sikerére jóval kevesebb a példa –, ha a bukott politikus, mint Orbán Viktor 2002 és 2006 után, saját eredményeire, a múlt sikereire hivatkozva megpróbálja táborát egyben tartani.

Gyurcsány Ferenc egyiket sem teszi, teheti. Mivel ugyanazt mondja, mint mindig, nyilván nem az első utat választotta. A másodikat viszont nem is választhatná. Hiszen ahhoz támogatottságra lenne szükség, méghozzá a saját a táborában. Márpedig pont az nincs.

Ha Orbánnak sikerül, Gyurcsánynak miért nem?

Amit ugyanis Gyurcsány nem akar megérteni, hogy őt nem a Fidesz vagy Orbán Viktor, hanem saját pártja és elvtársai buktatták meg. Nagyon jól lehetett látni, hogy 2006-tól kezdve hogyan hátrált ki fokozatosan a szellemi holdudvar, a baloldali elit és szavazótábor a volt miniszterelnök mögül. Gyurcsány öt éve egyszerűen vállalhatatlan lett a magyar baloldalnak, saját közvetlen környezete sem gondolja úgy, hogy regnálása alatt az ország jó irányba ment. Talán az volt a szimbolikus vég, amikor pár hónapja Gyurcsány házi "konzervatív-liberálisa" (bármit is jelentsen az 2010-ben), Debreczeni József is arra a következtetésre jutott a Népszava hasábjain, hogy Gyurcsánnyal egyszerűen nem lehet folytatni.

survey services


A volt miniszterelnöknek abban igaza volt, hogy akit egyszer megválasztanak, az valamikor el is bukhat – így természetesen Orbán is. Csak nem mindegy, hogy valaki hogyan bukik. Meg lehet bukni úgy, hogy abból legyen visszaút, és úgy is, hogy ne. De miközben Orbán Viktor tudja, hogy a kettő között mi a különbség, nagyon úgy látszik, hogy Gyurcsány Ferenc nem.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vanek B. Eduard 2010.09.13. 10:21:01

Jó írás ez itt, de ez inkább a szerző óhaja. Addig igaz, hogy minimális a valószínűsége GyF feltámadásának, de nullára leírni nem lehet.
Sajnos benne van a pakliban, hogy OV leamortizálja az országot, meg magát, új erő meg sehol a láthatáron. Ebből még Ferkó is profitálhat (bár nem cseng jól, ha az ország leamortizálásából "profitál" valaki).

Kalmár 2010.09.13. 10:52:51

Öszödön politikailag főba lőtte magát.
Nincs visszaút. Ha valaki nyilvánosan ennyire megszégyenül, mert kendőzetlen gátlástalansága napvilágot lát, az nem lesz többé miniszterelnök.
A személye annyira megosztó, hogy minden megmozdulása demonstrációt válthat ki.
Ezt nem akarja beismerni és végtelen gőgjében újra és újra megpróbáll visszatérni, ezzel szétszakítja az amúgy is gyenge Mszp-t.
Akik öszöd után egységesen mögé álltak, meg is érdemlik, hogy vele együtt eltűnjenek.
Mindent, nem lehet büntetlenül megúszni.

stratez 2010.09.13. 10:52:52

Nem utolsó sorban a világgazdasági folyamatokból következően kiszámíthatatlan idők jönnek a politikában is, de nem annyira, hogy Gyurcsány jövője ne lenne kiszámítható: a politika csúcsára nincs visszatérés, marad a bloggolás meg az ilyen szoci valóságshowk, mint ez a szombati, amiknek közük sincs a valósághoz.

Jelentéktelen Hangya 2010.09.13. 10:53:10

Nem hiszem, hogy a szerző óhaját olvashattuk itt.

Gazda Albert is ott téved szerintem, hogy összehasonlítja Orbán és Gyurcsány bukását.

Szerintem nagy nem mindegy, hogy valaki második lesz, vagy diszkvalifikálják csalás miatt.

Péter51 2010.09.13. 10:53:14

@Vanek B. Eduard: neked már kora reggel eldurrant az agyad....Szeretnéd ha Fletó profitálna,bár nem cseng jól? Az elmúlt 62 évből 54-ig szocik vezették az országot,az "eredmény" közismert.

NewC 2010.09.13. 10:53:31

az a baj Gyurcsány Őszöd Ferenccel, hogy mindig szerepel, hogy maga találja ki vagy más, azt nem tudom, egyszer adta önmagát, az meg nagy gáz lett... valamiér' nem veszi észre, hogy nem idevalósi... menjen vissza bizniszelni, ott meg vannak neki a jó alapok, itt a politikában sztem vége van, hogy Orbán mit csinál, az majd kiderül, mindenesetre nem nehéz Gyurcsányék után jót alkotni

valaki23 2010.09.13. 10:53:32

A Viktort a többség nem szereti, de pont a Ferenc miatt lett a Viktornak kétharmada, ennyire nem szeretik a Ferit. Innen kurva nehéz lesz visszajönni, szóval amíg Ferenc óbégat, a Viktort nehéz lesz kiütni a hatalomból.

Beefboneknock (törölt) 2010.09.13. 10:53:39

A fidesz média folyamatosan felszínen fogja tartani Fletót (bajnaival) úgy, hogy mindent neki "köszönhetünk" . Ilyen hátszéllel :) az elvtársi kezek nélkül és ha a hűvösön ülő madárkák majd elkezdenek (esetleg) csicseregni akkor nem sok esélye van a visszatérésre, max arra, hogy véglegesen paprikajancsit csináljon magából. Ez utóbbit szívesen megnézem. Nem vagyok egyik párt elkötelezettje sem, minden politikust rühellek. függ attól is , hogy OV mit villant, egyelőre szinte nulla a valós teljesítmény de ez nem ide tartozik. Meseházy él még?

drkovax 2010.09.13. 10:53:59

@Vanek B. Eduard:

Mivel GYF a közvélekedés szerint már egyszer leamortizálta az országot, így ő még abból sem profitálhat, ha OV is megteszi, ugyanazon a szinten, saját hibából. De akkor is, bárki esélyesebb mint ő. Sőt, még a pártja is csak nélküle nyerhet rajta.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.13. 10:54:00

Alapvetően tetszik az elemzés, azért pár dologgal kiegészíteném.

Az részben igaz, hogy GyF 5 éve "vállalhatatlan" a magyar balliberális oldalnak. (Nyugodtan tekinthetjük ezt egy tábornak. Hiszen az MSZP mainstreamje és az SZDSZ "ideológusai" és háttéremberei valójában egy csapatot alkotnak, miközben létezik egy valóban baloldali gondolkodású értelmiségi réteg, csak épp a felszínre nem tudnak jutni kellő kapcsolatok és összeköttetések hiányában.)

Én inkább azt mondanám, hogy ambivalens ez a viszony. Gyurcsány Ferenc egy dologból élt a saját politikai táborán belül. Abból, hogy legyőzte Orbán Viktort. Utóbbi tényező szemmel láthatóan a szőnyeg alá söpört minden más problémát, és szemmel láthatóan öncéllá vált. (Most látszik, mekkora eredménnyel.) Épp ezért, regnálásának első, őszöd előtti szakaszában mindenki inkább beállt a megválasztott vezér mögé, hogy teljes legyen az egység, mert különben jön Orbán Viktor.
A poszt-őszödi időszakban pedig pont ezért tudott mindig trükközve, a személyzeti politikát "mesterien" alkalmazva a székében maradni. A selyemzsinórt se a sajátjaitól kapta, hanem az ország hitelezőitől. Más kérdés, az MSZP mainstreamje vélhetően nagyon is fellélegzett.

Most pedig ugyanez a kettősség áll fönn: A párt "öregjei", és Mesterházyhoz kapcsolódó ifjú titánjai belátják (Ujhelyi már a koalíciós szakadáskor belátta), hogy a párt mélybe süllyedését GyF kormányzása hozta el.
A párt másik részében viszont megvan az a motívum, hogy na jó, de mégis más nem tudja OV-t legyőzni.

Itt megint egy probléma jelenik meg: Ismét öncéllá válik Orbán Viktor legyőzése, és ennek mentén gondolkoznak a szocialista potentátok.
Ez pedig mára nem olyan logika, amely a választók nagy részét megmozgatná. Túl sok volt a nyolc év ahhoz, hogy ezt el lehessen felejteni.

És a bukás igazi oka: Sokan azt feltételezik, hogy Gyurcsány azért bukott ekkorát, mert megszorított, illetve mert ekézték a reform-elképzeléseket. Ez egy tévedés, mivel a bukás igazi oka az volt, hogy a társadalommal nem tudta megértetni azt, amit akar. Sajnos igen valószínű, hogy azért, mert ő maga se tudta, hogy mit akar, azt viszont nagyon. Se szeri, se száma nagy ívű bejelentéseinek, amikből később semmi se lett.
Az őszödi beszédben világosan beszélt róla, hogy fogalma nem volt arról, hogy kormányoznak tovább, ha nyernek. És innentől kezdve elkezdett ad hoc politizálni, amely koncepciótlanság végeredményét láttuk.

A következő probléma az volt, hogy ő a konfrontálódást is öncélként határozta meg. Úgy tűnt, élvezi, hogyha valami "ügy" mellett harcosan kiállhat, és ennek érdekében szabadon konfrontálódik bárkivel. Legyen koalíciós partner, legyen saját párt tagok, legyen ellenzék, legyenek vállalkozók, gazdák, kamarák, vagy csak épp a "megújulni nem hajlandó nép".

És ezért nem fog tudni visszajönni, úgy, mint Orbán Viktor. Orbán - lehet kedvelni, vagy nem kedvelni - abban kétségtelen óriási tehetség, hogy megpróbálja megértetni az emberekkel, mit miért tesz. És hogy ha most nehéz is lesz, de tudjuk, hogy pár év múlva milyen eredmények lesznek.

Gyurcsány ezzel szemben a saját tévedhetetlenségét, és a politikájának ellenzőinek "retrográd" beállítódását hangsúlyozta.

És ami szerintem az ország szempontjából a legszomorúbb, hogy már rengeteg leütést elpazaroltam stílusra és kommunikációra. A tartalomról még szó se esett. Mert valahol a Gyurcsány-féle országlásban is ezek voltak az arányok...

bokrif 2010.09.13. 10:54:05

@Vanek B. Eduard: Mondjuk Orbán is pont ezt tette, profitált az ország leamortizálásából. Nézőpont kérdése, lehet "nemzetmentésnek" is mondani a dolgot. Gyurcsány visszatérhet, de sok-sok évbe fog telni, míg kevéssé az indulatok alapján fogják megítélni, és akkor sem biztos, hogy jól. Az MSZP-ben pedig tényleg megcsinálhatná a rendszerváltást. Nem kell oda az a sok öreg előző rendszerben szocializálódott figura.

Bilbo 2010.09.13. 10:54:15

GYF olyan mint Mekk-mester. Tízszer megverik, mert olyan kontár, és tizenegyedszerre is előadja hogy ő világhírű ezermester. Nem érzékeli a környezet reakicóit, imád szerepelni, és meg van róla győződve, hogy ő remek ember, akkor is ha 95% utálja. Az érdekes az, hogy ilyesmi diktátorokban szokott kialakulni 20 év diktátoroskodás után. GYF pedig már a kezdezektől ilyen volt. Nem tudom, hogy ez ovosi eset-e, de mindenesetre az empátia hiányzik: hihetetlen pusztítást végzett, hihetetlen szenvedést okozott, és ezen el sem gondolkozik, hanem az egész mulattatja.

Robinzon Kurzor 2010.09.13. 10:54:25

Orbánt 3x írták már le (1994, 2002, 2006) és most nem csak a 168 óráról, meg a Népszaváról beszélek.

Persze nem lenne jó, ha Gyurcsány visszatérne, pláne, ha miniszterelnökként, de nagyon messze vagyunk attól, hogy leírjuk ezt az embert.

Orbán is azért akarja Gyurcsányig vinni a büntetőjogi felelősségre vonást, hogy ne politikai, hanem "fizikai" akadálya legyen Gyurcsány részévételének a következő választásokon.
Nem állítom, hogy kifejezetten félne tőle, de hogy neki az a kényelmes, ha Gyurcsány börtönben van, az is biztos.

lorantka_a_gall 2010.09.13. 10:54:46

@Vanek B. Eduard: "benne van a pakliban, hogy OV leamortizálja az országot, meg magát" Ezt ugye nem gondolod komolyan?

Szavazatszám és -arány, 1990-2010:
1990 439 481 8,95% V
1994 379 295 7,02% V
1998 1 263 522 28,18% GY
2002 2 306 763 41,07% V
2006 2 272 979 42,03% V
2010 2 706 292 52,73% GY

Akár vesztett, akár nyert, (majdnem) minden alkalommal növelte a szavazóbázist. Szerinted ez a 20 év alatt építgetett "birodalom" összeomlik 4-8 év kétharmados kormányzás alatt?
A Fidesz szavazótábora lassan fog amortizálódni, és az mszp (miután a Fidesz most, 2010-ben győzte le először listán) nem tud felállni. Gyurcsány meg megpróbálkozhat a saját fanatikusaival, de azok meg még az szdsz-eseknél is kevesebben vannak.

Anti Anyag (törölt) 2010.09.13. 10:54:55

Addig szeretik, amíg el nem fogy a pénze. Mert nemsokára (novembertől) már a sajátjából kell finanszíroznia a gyűléseket.

genyamagyar 2010.09.13. 11:02:11

Gyenge poszt, bűzlik a Gyurcsánytól való félelemtől.

Gyurcsány Ferenc a következő 20 évben meghatározó személyisége lesz a magyar politikának. Lehet, hogy valakit előretolnak helyette, de ő fog irányítani, mégpedig azért, mert tehetséges és széleslátókörü. (Mondjuk ezért is bukott meg).

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.09.13. 11:04:04

AZ MSZP-nek jelenleg a bizonytalanokra kiábrándultaknak van szüksége.
Ezeknek viszont bizonyos hogy nincs szükségük Gyurcsányra.
Azaz paradox módon jelenleg minnél inlább visszatérne annál inkább esélytelen.

Ha majd az MSZP megint összeszed egy stabil bázist magának, akik bárkit elviselnek (ahogy 4-10 éve), a Fidesz rémképe ellenében, akkor talán.
De az oda vezető út csak Gyurcsány nélkül jöhet létre, és partvonalról vélhetőleg nem adnak rá csere mezt akkor sem leendő párttársai, akik (ha így lesz) kikaparták a gesztenyét.

Viktus 2010.09.13. 11:38:53

@genyamagyar:

Te v.mi humor harold vagy? vagy ezt tényleg halálosan komolyan írtad? :P

Gyurcsány Ferenc politikai hulla eleve bármikor előmerészkedne próbálkozni akármilyen ellenfelének elég lenne elővenni az elkúrós beszédet ... na meg feleleveníteni a régi szép emlékeket Feriről.

Diocles 2010.09.13. 11:44:48

Én sem kedvelem Gy-t, de azért egy elemző blogtól elvárható volna a kevésbé sarkos véleménykifejtés.

Félreértés ne essék, kifejezetten örülök, h nem a Török Gábor-féle itt is jópofizok, ott is jópofizok, a határozott véleményalkotást kínosan kerülő politológiát művelitek, eredeti gondolatokkal, de ez totál wishful thinking.

Hogy miért?

Mert Fletónak még mindig bőven van annyi ereje és támogatottsága, h egy bő 10%-os pártot összegründöljön magának, vagy legalábbis ezzel revolverezze az MSZP-t, és így engedményeket csikarjon ki magának és híveinek.

Miniszterelnök nyilván nem mostanában lesz, de ez sem elsősorban az ő "bűne", hanem a baloldal teljes megroggyanásáé. Jó, tudom, h tönkrevágta az országot, de ez egy 94-es ballib médiafölénnyel könnyedén elfeledhető volna, Gyurcsánynak és az MSZP-nek az a gondja (ahol könnyedén elfeledtették a 40 évet, sőt, plusz ráadásként egy bevallottan pufajkás múltú politikust hoztak be.), h ez már nincs meg. És ez Gyurcsány személyétől független jelenség.

Viktus 2010.09.13. 11:45:03

Ráadásul Orbánéknak rendelkezésre áll pár olyan apróság, hogy prezentálni tudják , hogy mi okból is következik a jónépnek a cumi lásd. legutóbbi Orbán beszédben a mennyi is kell visszafizetni államadósság címén részek ... na ezek még Feri elkúrta címszóval az elkövetkező években is futni fognak teljesen jogosan.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.09.13. 11:45:03

@Kalmár: "ha valaki nyilvánosan ennyire megszégyenül, mert kendőzetlen gátlástalansága napvilágot lát, az nem lesz többé miniszterelnök."

A dolgok jelen állása szerint ez nem érv. Orbánnak is már párszor napvilágot látott a kendőzetlen gátlástalansága, és mégis miniszterelnök lehetett újra, pedig erre négy éve még Kósa Lajos se fogadott volna. Szóval bár most valóban kicsi az esélye, hogy Gyurcsány újra hatalomközelbe kerüljön, de kizárni nem lehet.

ostván 2010.09.13. 11:45:15

Most divat Gyurcsányt köpködni, de azért élünk jól (!), mert ők úgy működtették az országot (osztogatás). Ellenfelei szerint csupa rosszat csináltak, de azóta sem derült ki, hogyan kellene jobban vezetni az országot. Ha Orbán mást akar csinálni, az fájni fog. Ezért nem merte eddig meglépni a gyeplő szorosabbra fogását. Ha Orbán meg akarja lépni az irányváltást, akkor nagyon jól kell nekik kommunikálni. Eddig még ezt sem látom.
Az is tény, hogy nem törik magukat azért, hogy a táborukon kívülieket meggyőzzék. A hívőik meg elég bigottok ahhoz, hogy mindent jónak lássanak, amit Orbán mond, vagy tesz.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.13. 11:45:18

@Bilbo: Ezt kiegészíteném mindazzal, hogy a népszavazás után gyakorlatilag semmi másból nem állt a politikája, minthogy a saját miniszterelnökösködését meghosszabbítsa. Az vezérelte minden egyes politikai cselekvését. Illetve, hogy az egyes szituációkból ő jöjjön ki kommunikációs szempontból a legjobban.

@Robinzon Kurzor: A büntetőjogi felelősségre vonás kockázatos, kétélű fegyver. Egyik oldalról, ha megdönthetetlen bizonyítékok vannak a bűnösségére, akkor nem kérdés, mi a teendő. És ekkor az ő korábbi feltétlen híveinek kell elgondolkodni, mi is a probléma...

Ha viszont nincsenek ilyen bizonyítékok, könnyen mártírt lehet belőle csinálni. Na ezt nem kéne. Mert ez az új kormány politikáját is megkérdőjelezné, másrészt pedig ez tényleg visszaemelhetné egy középerős pozícióba.

Meggyőződésem egyébként, hogy innen nincs felemelkedés GyF-nek és csapatának. Ha Orbánék valamit nagyon elbaltáznak, akkor sem ők jönnek vissza. GyF szerintem tipikus "egyválasztásos" személyiség. Kampányban nagyon jól tudta húzni a pártját, sokakkal elhitette a pozitív jövőképet, hogy modernizálja az országot, aztán ahogy nyert, kiderült, hogy ez egy jó kampány volt, és ha már oda kell ülni a munka mellé, akkor azt se tudja, mihez fogjon. (Hangsúlyozom, ő mondta őszödön!!!)

A másik, hogy meg kell nézni a káderpolitikáját: Veres, Lamperth, Szilvásy, Szekeres Imre, Molnár Csaba???
Két üdítő kivételt tartok: Bajnait és Gráfot.

egysegelem 2010.09.13. 11:45:38

Az osszehasonlitas ertelmetlen Ovival mert egyreszt Ovi 52-48 aranyban (cirka) bukott a masik parttal szemben mikozben a sajatjainak 90% koruli a tamogatottsaga, es annal kevesebb szinte sosem volt.

fran7 2010.09.13. 11:45:45

@genyamagyar: Nem mondom, hogy nincs abban némi igazság abban, amit mondasz, de a széles és nagy látókörű politikust szeretnék megnevezni, aki tényleges hatalom nélkül bukás után is meghatározó volt a háttérben, akkor nekem Nixon jut eszembe, aki az egyik legjobb politikus volt a világon jó és rossz értelemben egyaránt. S szerintem Gyurcsányból az a nagyívű gondolatiság hiányzik, ami alkalmassá tenné őt arra, hogy a Nixon által vitt szerepet másolja. S szerintem a baloldali vezetők is így látják: nem buta gyerek a Feri, de csak akkor ér valamit, ha hatalom van a kezében, az esze meg nem elég hogy hallgassunk rá.

Lefetyke 2010.09.13. 11:45:53

Nagyon bízom benne, hogy Gyurcsány már sose tér vissza az ország élére.

Abban viszont szinte biztos vagyok, hogy legalább még egyszer felkapaszkodik az MSZP csúcsára. Egyrészt amikor legutóbb ott járt, bevásárolta magát. Sokan a lekötelezettjei, amit egy ideig el lehet felejteni, de véglegesen soha. Másodszor Gyurcsány óta nincs karizmatikus vezetője a pártnak, a helyén keletkezett légüres teret még senki nem töltötte be. Mesterházy ehhez nagyon kevés.
Harmadrészt, és ez a legfőbb ok: épp az volt Gyurcsány legfőbb erőssége, hogy az MSZP-t nagyon jól ismerte és manipulálta. Emlékezzünk, hogyan lett először miniszterelnök: gyakorlatilag hátbaszúrta azt, akinek legfőbb tanácsadója volt, Medgyessy Pétert. A hatalmát közvetve még a koalíciós partner SZDSZ-re is ki tudta terjeszteni, legalábbis amíg Kóka "választási csalása" ki nem derült.
Az MSZP-be még simán visszatér, mert magának a pártnak nincsen semmilyen elképzelése arra, hogyan szabaduljon ki a politikai vákuumból, ahova megérdemelten zuhant. Megújulni képtelenek, ezzel az erővel vissza is hozhatják a régi nagy vezért, hiszen a szavazótábor egy része már akkor is szenilis volt, és jópáran meg azóta szenilisek.

De nagyon remélem, hogy amikor Gyurcsány legközelebb visszatér és elkezd miniszterelnök-aspiránsként beszélni, akkor a rivális párt, a teljes média és a közvélemény meghatározó többsége felemlegeti majd neki a hazudozásait és az Orbánénál ezerszer antidemokratikusabb lépéseit.
Gyurcsány Ferencs az európai Richard Nixon azzal a különbséggel, hogy nem mondott le.

kiwiman 2010.09.13. 11:45:58

genyamagyar
"mert tehetséges és széleslátókörü."
Nagyjabol pont annyira mint te magad.

tbb 2010.09.13. 11:46:07

Amilyen töketlenek a szocik, gyurcsányt újra kooptálják. Vagy gyurcsány a szocikat.

Ismerek egy szélhámost, 3x döntötte be a hitelőzőit. Épp most készül negyedszer. Ugyanazokat. Ez ugyan egy tanmese, de nem mese. Hanem a magyar valóság.

Leonard Zelig 2010.09.13. 11:46:13

A politikában nincs olyan, hogy soha neg örökké. Pont.

Lefetyke 2010.09.13. 11:46:16

@genyamagyar: Ezzel az a baj, hogy mind igaz.
Csak akkor még egy szót sem szóltál a minden más magyar politikusnál alacsonyabb moráljáról és arról, hogy a puszta visszatérésen túl semmi célja nincsen az egésszel.

tlac 2010.09.13. 11:46:16

"Nem ezt mondták Feri.."

pamut 2010.09.13. 11:46:30

"Amit ugyanis Gyurcsány nem akar megérteni, hogy őt nem a Fidesz vagy Orbán Viktor, hanem saját pártja és elvtársai buktatták meg. "

Komolyan érdekelne, mire alapozza az ilyen magabiztos kijelentéseit a szerző. Gyurcsánynak sok hibája van, de talán ne nézzük tök hülyének. Valszeg nem szorul kioktatásra alapfokú politológiából. Amikor miniszterelnök lett, már akkor a legelső interjúi egyikben előre megmondta, hogy minden vezetőt végső soron a sajátjai buktatnak meg, nem az ellenség. De ez amúgy is közhely a politika világában.

tibsi 2010.09.13. 11:46:46

Korrekt írás. Ferenc testvér továbbra is a saját világában él, képtelen felfogni, hogy felesleges pedáloznia, senkit se érdekel már a süket dumája. Tipikus szociopata magatartás.

qwertzu 2010.09.13. 11:46:53

Gyurcsány Ferenc egyféleképpen lehet miniszterelnök:
Úgy ahogy az első alkalommal: valaki mást megválasztanak, aztán a parlament lecseréli rá. Soha többé nem választják meg a választók. És ez megakadályozza az MSZP jó szereplését is. Amíg a pártban van, addig lehet bárki a miniszterelnök-jelölt, az ellenfélnek elég csak annyit mondania, hogy Gyurcsányt akarják visszahozni.
Orbánnal nem lehet összehasonlítani. A Fidesz mindkétszer szoros küzdelemben maradt alul, az MSZP viszont nagyon durván vesztett, és pont Gyurcsány miatt.

@genyamagyar: "mert tehetséges és széleslátókörü. "
Felfogtad, hogy miatta kerültünk a régió vezető pozícióból a béka segge alá. Felfogtad, hogy a miniszterelnöksége alatt durván eladósodott az ország? Ez neked tehetség?

Gyárfás 2010.09.13. 11:46:58

Szerintem téved aki azt hiszi, hogy nincs tábora Ferkónak, szerintem, ha egyedül elindulna összeszedne 5%ot simán.

Hihetetlen, de igaz, hogy sokan még mindig úgy tekintenek rá, mint a bal oldal Orbánjára.
Persze nyilvánvaló, hogy az elutasítottsága nagyon magas, de a törzstábor még mindig egy olyan megmentőként tekint rá, aki mindent megtett, de a rossz fidesz, meg a rossz Mszp káderek, meg persze a rossz szdsz szabotálta a zsenijét.

Van és lehet visszatérés, de ehhez kellene program, alternatívák, és egy teljesen új közeg.(ami szerintem meglesz a nagy októberi szocialista fiaskó után egy új párt színeiben).
Ez az ember nem tud veszíteni, öszöd után sem tudott, és most sem tud és hihetetlen, de a rajongók pont ezért tarták alkalmasnak.

2010.09.13. 11:47:04

@genyamagyar: Maradjál már Feri. :-)

gitáros 2010.09.13. 11:47:18

@Kalmár:
"Öszödön politikailag főba lőtte magát.
Nincs visszaút. Ha valaki nyilvánosan ennyire megszégyenül, mert kendőzetlen gátlástalansága napvilágot lát, az nem lesz többé miniszterelnök."

Vicces, hogy valaki négy év alatt se fogja fel, miket vágott GyF a t. elvtársak arcába azon a tanácskozáson. Ma kábé ugyanúgy érvényes lenne a szöveg.

És ma már Ovi is elmondhatná, mert rájuk is.

is 2010.09.13. 11:51:23

a kedves posztiro es kommentelok itt ugy csinalnak, mintha maguk nem tevekenyen allitottak volna elo ezt a helyzetet. laboratoriumi orvosokhoz hasonlatosan, feheregerekkent vizsgaljak Gyurcsanyt, meg Orbant.

eloszor is, az oszodi beszedrol kb. felevente kellene felmerest vegezni, annyira valtozik meg most is a megitelese. meg a tehetetlenseg miatt mindenki azt mondja, hogy hat az emberek orokre elitelik, de valojaban csak a kozhangulatot probaljak visszhangozni.

masodszor a 2008-as nepszavazas nagy tehetetlensegi erovel bir, az vitt el sokakat iden tavasszal is Orbanra szavazni, mert Orban elhitette veluk, hogy akkor jot csinaltak, aztan azota sem gondol utana a tobbseg, hogy valojaban mindket oldalrol (Gyurcsany Oszoddel, Orban a 18 honapos kampannyal) felbasztak az agyat, de rosszat csinalt a reformok megakasztasaval (Szocska pontosan ott akarja folytani, ahol Molnarnak abba kellett hagynia).

harmadszor pedig tavasszal tobb alternativa is volt Orban helyett, senki nem mondta, hogy Orbant vissza kell hozni, volt Bokros is, volt LMP is. ha barmelyikre szavaztak volna, akkor most nem Gyurcsany lenne az egyetlen 'remenyseg'.

az elmult 4 evet az emberek alalkitottak ilyenne (felhoztak Orbant, es nem adtak masnak eselyt Orbannal szemben). ezek utan en nem irnek ilyen ujjal mutogato posztokat es kommenteket, hogy maganak koszonheti, meg o a hibas.

Viktus 2010.09.13. 11:52:49

@gitáros:

Az a vicces , de inkább tragikomikus, hogy aztán még durvábban csaptak bele a lecsóba a szocik lásd. az utóbbi idők letartóztatásait ... ennyit az arcokba vágásról.

La Serenissima 2010.09.13. 12:05:39

nemrég pont itt olvastam, hogy az a mai szoci csapdahelyzet lényege, hogy Gy.F. nagyon népszerű az ő köreikben, de mindenhol máshol roppant népszerűtlen.

ez az írás meg pont arra futtatja ki az érvelését, hogy Gy.F.-et úgymond balról buktatták meg...

a kettő éles ellentmondásban van.

ki mit gondol? nekem az első változat valószínűbbnek tűnik, mint ez a mai.

tlac 2010.09.13. 12:05:40

mind az MSzP-nek (akinek Fletót köszönhetjük), mind Fletónak game over van. Az öregek jártak jól, mert volt egy jól elalibizett 8 évük, amit az idióta fedezett nekik, és MÉG 4 évig képviselők, pénz, paripa, mentelmi jog. kb. 50-en. ennyien maradtak. és a sajtótáboruk is meggyengült, változott. Vége a posztkommunizmusnak, nagyon úgy néz ki. Amire Mo. sose volt igazán fogékony kalasnyikovok nélkül..

Naumov 2010.09.13. 12:05:58

@gitáros: Az öszödi beszédnek két fő motívuma volt, az egyik az elkúrtuk-hazudtunk-nem csináltunk semmit beismerése, a másik meg kísérlet az elvtársak meggyőzésére, hogy most aztán tényleg muszáj lesz dolgozni. Az utóbbi akár még tiszteletre méltó törekvés is lehetne, az előbbi azonban nagyjából hazavágja az egész beszédet, úgy ahogy van.

Egyébként nagyjából egyetértek a poszttal, Fletónak most leginkább csendben kellene maradnia, építkezni a pártjában, és majd akkor előjönni, ha Orbánék népszerűsége szignifikánsan csökkeni kezd. Fletó azonban minden jel szerint képtelen erre, és ezzel leginkább saját maga alatt vágja a fát.

beragadt 2010.09.13. 12:06:02

Gyurcsány, mint miniszterelnök?!

Azért mindennek van határa. Ezt kikérem magamnak, minden magyar nevében...

noreg 2010.09.13. 12:14:05

@Viktus:
A probléma ott van, hogy te és a hozzád hasonlók nem tudják vagy nem akarják megérteni az öszödi beszédet.
Kiragadjátok azt a két, három ominozus mondatot és azt szajkózzátok már évek óta, mégha a beszéd tartalmához vajmi kevés köze is van.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.13. 13:58:39

@is: A népszavazással kapcsolatban én is úgy gondolom, hogy bonyolultabb a megítélés. Főleg annak a fényében, ami most Orbán és pártja véleménye a dologról.

A népszavazás nem a három díjtételről szólt, hanem itt tudta megfogni az ellenzék a kormányt. Ez egy véleménynyilvánítás volt a kormány tevékenységéről. Igen, Horn Gábornak igaza volt.

Persze, erre lehet mondani, hogy szerencsétlen témaválasztás volt, csak akkor az ellenzék nem látott lehetőséget arra, hogy más mentén odaálljon. A másik négy, eredetileg felvetett kérdés tartalmasabb lett volna, ott viszont voltak ugye ellenkérdések, stb.

A másik része a dolognak, hogy a sértődött, vesztes fél a dolgot utána a reformok bukásának állította be. Ez már csak azért nem volt igaz, mert a vizitdíj nem is szerepelt a reformtervek között, az GyF SZEMÉLYES ötlete volt. (Erről ajánlom Molnár Lajos - nyilván szubjektív - visszaemlékezését.)

Az viszont nekem se tetszik, hogy most hirtelen fordult a világ Orbánnal, és nem szimpi neki a népszavazás. Szerintem igenis föl kéne vállalnia.

Tavasszal kb. a nagy többség az előző garnitúra ellen szavazott. Itt pedig Orbán volt a legkézenfekvőbb alternatíva, a választók nagy része pedig így gondolkodik, hogy a legerősebbet támogatja.
Bokros kb. a szadesz egyenes vonalú folytatója lett volna, ezért nem volt érdemi alternatíva. Az LMP-nek meg nagy siker, hogy egyáltalán ennyit elértek. (Az önkormányzati indulás kapcsán még inkább kitűnik.)

Most persze van egy Orbán-féle teljhatalom, de ha nem fog jól dolgozni, ez is ki fogja termelni a saját maga leváltó alternatíváját, nem kell az ellenkezőjétől félni.
De ez pont nem Gyurcsány lesz. Sőt, amíg ő fönn van, addig bizony van egy menekülés Orbán irányába is, hogy oké-oké, csak őt soha többet vissza.

2010.09.13. 13:58:42

@tothh:
Grat, mert sztm ez az elemzés mutatja a legtömörebben azokat a hibákat, amik miatt Gyurcsány lehetetlen. Kicsit több szót érdemelne talán az, hogy miért problémás a jelenlegi politikai erőtérben az egész "baloldal" egységes ellenzékké kovácsolása, szemben azzal, hogy Orbán, noha maga tényleg többször is bukott, azonban jól ismerte fe (már polgári-radikális-liberálisból, nemzeti-konzervatív-jobboldaliba váltásakor is) a követendő politikát. Személyiségjegyei lényegében megfeleltek annak amit egy jobb-közép politikusnak föl kell mutatnia a táborának, ahhoz hogy továbbra is vezetője maradhasson. Ő maga valójában (csak) egy ügyes, sikeres szörfös.
A baloldal legfőbb problémája az, hogy noha már teljes vezetése, a társdalomban, gazdaságban meglévő érdekviszonyai "89"-esek, azaz polgáriak (tht eleve nem "valódi" baloldaliak), a retorikája sok tekintetben 68-as, az intézményi, hivatali apparátusa és annak működtetése 80-as évek-beli, azaz korrupt, és gyakran kontraproduktív. Ezen közben ez a párt óhajt dolgozó tömegek, bérből-fizetésből élő alkalmazottak érdekének a szószólója lenni. Hát sztm., ez így ebben a formában még nagyon sokáig nem fog sikerülni.

Lúdtalp 2010.09.13. 13:59:00

Az MSZP élére biztosan visszakeveredik, és remélhetőleg szétveri az egész hóbelevancot, hogy annyi esélye legyen a vöröseknek a hatalomra, mint Dávid Ibinek.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.13. 13:59:07

@La Serenissima: A szoci párt egy nagyon sokrétű konglomerátum, több szinttel. Éppen ezért mindegyik megközelítés igaz.
Bár mint kifejtettem, végső bukását nem sajátjai hozták el, azonban a párt közép és felső szintű vezetői már egyértelműen negatívan tekintették a tevékenységét, szívesen szabadultak volna.
Az egyszerű párttagság szemében viszont ő a hős, az Orbán legyőzője, stb. A kettő éles ellentétben áll. Nem véletlen, hogy ilyen jól tudott egyensúlyozgatni.

Az meg teljesen igaz, hogy a széles párttagság benne látja a megmentőt, viszont az MSZP-n kívül a társadalom viszolyog tőle. Kíváncsi lennék amúgy egy kvk-ra, mennyi most a népszerűségi indexe. Sajna tavalyi bukása óta őt nem mérik. Vajon miért?

@Naumov: Való igaz, hogy a beszédnek van egy olyan része, hogy most már tényleg dolgozni kéne, nem a saját pecsenyéket sütögetni. Azonban az nem derült ki se onnan, se máshonnan, hogy mit kéne csinálni. Sőt, az ellenkezője, hisz maga ismerte el, hogy nem tudják a lépéseket.
A kifejezetten pozitív indíttatású beszédrészletnek, miszerint be kéne fejezni a pozícióalapú politizálást az MSZP-ben, pontosan adta cáfolatát, amikor mesterien tömte be bizonyos párttársai száját jobbnál jobb pozíciókkal, csak, hogy magához láncolja őket.
Ha tényleg ilyen reformot akart volna pártszinten is csinálni, akkor önmagának kellett volna azt mondani, ezzel a régi bandával nem lehet, ezt nem hajlandó csinálni. Ehelyett az élére állt... Ennyit a kib***ott jó könyvek írogatásáról.

Pályi Márk 2010.09.13. 14:00:02

Kivételesen a saját nevemen írok, hogy nyomatékosítsam - Szabolcs:

Teljesen hülyeséget írtok! Gyurcsány vissza fog jönni.

Az okfejtés logikátlan és több ponton _megkerüli_ ahelyett a valóságot, hogy _körülírná_.

Publius Decius Mus 2010.09.13. 14:00:10

Szerintem még mindig vannak támogatói. Természetesen nem sok és azok is erodálódnak, de vannak.

Namármost ez azért fontos neki, mert ha már mindenki ellene lesz, akkor esetleg megindulhatnak ellene a számonkérések, eljárások, jogi következmények. Aki időt nyer életet nyer, vallja Ferenc, ezért egy kis vallás prófétájának tetteti magát, még védekezhet ezért azzal, hogy politikai ellenfelei akarják kicsinálni, ő nem csinált semmit, számíthat támogatói szavára is. Még vannak valszeg lezáratlan, folyó ügyei is, elvarratlan szálakkal.

Mellesleg egyelőre egybe esnek az érdekei a Fideszével is, mert amíg ő felszínen tartja magát az MSZP-ben, addíg az tovább sűlyed, nem nyerhet meg semmilyen választást ezzel a vállalhatatlan figurával. Tehát ez a lendület eltarthat akár a következő választásokig is.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.13. 14:00:20

Azt állítani, hogy az MSZP Gyurcsány miatt vesztette el a választásokat enyhén szólva is eufemizmus. A szocialisták saját magukat írták le, remélhetően hosszú időre (legalábbis ameddig a pártot a jelenlegiek vezetik).
Hogy Gyurcsány visszatér-e, az még a jövő zenéje, miután a soha fogalma nem létezik a politikában.
De nem is tudom, minek kínlódik a szocikkal, pillanatok alatt össze tudna rántani egy új pártot, ahol ugyanúgy egyértelműsítené a főnök személyét, mint vetélytársa a másik oldalon.
Igaz annyira nem lenne demokratikus, de hát szerintem az a naiv, aki még demokráciát vizionál a jelenlegi állapotok között. (És ezt nem csupán a hazai viszonyokra értem.)

Péter51 2010.09.13. 14:00:30

@genyamagyar: nem kéne drog hatása alatt élned,veszélyes vagy a környezetedre..

becike4 2010.09.13. 14:00:44

@noreg: A beszéd tartalma röviden a következő:nem elég,hogy rászartunk a választók arcára,még viet-nami papuccsal szét is csapkodtuk.

sirsteve 2010.09.13. 14:00:56

Azoknak, akik szerint GyF már soha ne lehet Magyarország miniszterelnöke ajánlanám, hogy gondolkozzanak el azon, hogy 1994-ben miért lett Horn Gyula a miniszterelnök. Esetleg még azon is, hogy ha Kádár János még élt volna 94-ben, és elindult volna miniszterelnök-jelöltként, mennyi szavazatot kapott volna.
Nem szabad elfelejteni, hogy az egyszeri választópolgár a pénztárcájával szavaz, nem pedig az emlékeire hagyatkozva. Ez még a kommenteken is látszik, ui. GyF legfőbb bűneként már fel sem merül a december 5-i népszavazás előtti kampány, csak az őszödi beszéd, holott az előbbi színtiszta hazugság volt, az utóbbival meg már többé-kevésbé mindenki tisztában volt, aki kicsit is nyitott elmével vizsgálja a világot.

Benket 2010.09.13. 14:01:05

Én csak azt bánom hogy nem volt előrehozott választás akkoriban! Kíváncsi lettem volna hogy a Fidesz hogyan orvosolta volna az akkori helyzetet, nem vagyok benne biztos hogy a mostani választáson kétharmada lett volna....!!!

alfredo20 (törölt) 2010.09.13. 14:01:14

@noreg: megérteni az Őszödi beszédet? Konkrétan azt mondja benne a Feri, hogy 4 évig nem csináltak semmit. És aztán 2006 után megint nem csináltak semmit, csak pszichopata őrjöngést

turboczi 2010.09.13. 14:01:18

Még egy különbséget ne felejtsünk el OV és GYF között: OV egy hadsereget épített, amelynek csak a külsőségei demokratikusak. Ezt eufemisztikusan úgy szokták emlegetni, hogy "egyben tartotta a híveit" és készült a következő megmérettetésre. Erre GYF-nek semmi esélye, és ha ehhez hozzávesszük az összes többi fönt felsorolt érvet, akkor a tavárisnak konyec.

Persze a legjobb az lenne, ha börtönben is végezné, mert mentelmi jog ide vagy oda, beismerte a bűnösségét több rendbeli csalásban, márpedig akkor rács mögött a helye.

Persze lehet mondani, hogy OV és a Fidesz is csal meg hazudik, ami persze igaz is, de legyen az a játékszabály, hogy aki lebukik, az húz a dutyiba. Egyből izgibb lenne és jobb érzésekkel töltene el mindenkit.

Jelentéktelen Hangya 2010.09.13. 14:01:21

@noreg: Tessék, egy saját gyűjtemény a kedvenc részeimből:

forum.index.hu/Article/viewArticle?a=67078468&t=9153406

Hidd el, részemről pontosan értem az Őszödi beszédet.

Szerintem sokan mások is, mint a jelenlegi helyzet mutatja.

Táksi 2010.09.13. 14:02:10

@noreg: A probléma ott van, hogy mi és a hozzánk hasonlóak nem akarjuk megérteni-elfogadni az öszödi beszéd előtti helyzetet. Sajnos ott és akkor el kellett volna zavarni ezt az egész kócerájt, és akkor a mostani politikusoknak is lenne félnivalója.

SiKom 2010.09.13. 14:02:24

@Robinzon Kurzor:
"Nem állítom, hogy kifejezetten félne tőle, de hogy neki az a kényelmes, ha Gyurcsány börtönben van, az is biztos. "

Az nekünk is kényelmes lenne.

Amekkora kárt okozott Gyurcsány a dolgozó, adózó embereknek!

Hihetetlen, hogy egyesek képesek isteníteni egy olyan embert, aki az inaktívaknak szórta a pénzt, közben nyomorította a dolgozókat, és felélte a gyerekeink leendő termelését (hitelek).

genyamagyar 2010.09.13. 14:02:28

@kiwiman: "Nagyjabol pont annyira mint te magad."
A szakmámban az egyik legjobb vagyok az országban.

rázó 2010.09.13. 14:02:30

@tothh:
Tökéletes elemzés, tetszett!

genyamagyar 2010.09.13. 14:02:46

@qwertzu: "Felfogtad, hogy miatta kerültünk a régió vezető pozícióból a béka segge alá. Felfogtad, hogy a miniszterelnöksége alatt durván eladósodott az ország? "

Aha! Tehát Meggyesy Péter alatt minden rendben volt? N ocsak, nocsak!

Roy 2010.09.13. 14:02:48

@Kalmár:
Öszödön nem "főbelőtte" magát, hanem "főbelőtték". A beszéd kiszivárogtatása csak valamelyik MSZP-s párttársához köthető.
Ezenkívűl a pártja is eléggé kihátrált mögüle. Tulajdonképpen saját pártja buktatta meg.
Visszajön vagy nem ez a jövő zenéje. Nem volna a legjobb húzása.

genyamagyar 2010.09.13. 14:03:08

@Viktus: " az utóbbi idők letartóztatásait ... ennyit az arcokba vágásról."

Most éppen a szekszárdi Fideszes polg.mesterről derültek ki komoly umbuldák. (Kossuth rádió)

Dr.Traktor 2010.09.13. 14:17:28

ferkóban az a jó, hogy mivel a valóságtól teljesen elrugaszkodott tévképzetekben él/élt érdekes nézni a bohóckodásait.

én emiatt nagy jövőt jósolok még neki, csak egy másik szakmában.

genyamagyar 2010.09.13. 14:17:32

@alfredo20:

Öszödi beszéd:

A főnök megbízza a 4 kőművesét, hogy aznap húzzanak fel 4 falat. Délután 3-kor megnézi, hogy hogy haladnak. Látja, hogy csak 3 fal kész, a 4.-et éppen hogy elkezdték. Erre leüvölti a hajukat, hogy "basszátok meg, ma semmit nem dolgoztatok!"

Kovácsék húsz év után válnak. Ülnek a bíróság folyósólyán. Egyszer Kovács megszólal: "hazugság volt az egész életünk!"

Nos, így tessék értelmezni az öszödi beszédet.

Transylvanianmixedgrill 2010.09.13. 14:26:58

A másik út – melynek sikerére jóval kevesebb a példa –, ha a bukott politikus, mint Orbán Viktor 2002 és 2006 után, saját eredményeire, a múlt sikereire hivatkozva megpróbálja táborát egyben tartani.

Hát igen, ebben van valami. Gyurcsány és a szocik közel se olyan jók papagájkommandóban mint a Fidesz. Márpedig ahhoz, hogy elhitessük a jónéppel, mekkora fasza Kánaán volt az a 98-2002 közti időszak (holott egy duplanulla hatalmi arrogancia volt) napjában 10-szer el kell mondani a tévében, rádióban, kocsmában, polgári körben. Hogy aztán egy idő után el is higgye mindenki. De persze időnk minta tenger, nyolc év múlva ki fog emlékezni egy Gyurcsány kormányra, nem igaz? Különösen a droidok, akinek egy nap elteltével lehet tálalni mindent és annak az ellenkezőjét is, úgyse emlékznek semmire, mert olyan buták mint a segg. Bár mondjuk a Fidesztől kitelik, hogy nyolc éven keresztül minden nap elmondják, mekkora pokol volt ez a nyolc év, hisz 2006 óta ugyanezt mondják pepitában ("előző négy év", "előző hat év"...), mint az "előző negyven év" jelző az "átkosra", úgy ez az "előző nyolc év" jelző a libszoci korszakra is mindennapos jelző lehet a jobboldalon, tehát a NER-t minden nap lehet pozicionálni valamihez az idők végezetéig.

Napkutya 2010.09.13. 15:01:26

Szerintem is jó írás. A kérdés, ebben a kontextusban az, hogy mibe kerül nekünk, porbafingó állampolgároknak, ha bukik egy miniszterelnök.

Elnézve az elmúlt száz napot, Gyurcsányt "viszonylag" olcsón megúsztuk.

Attól félek, Orbán rohadtul drága lesz.

Várúr 2010.09.13. 15:01:37

@Transylvanianmixedgrill:
Bukott politikus az (Medgyessy/Furcsány) aki kibukik a pozíciójából menet közben. A másik (Orbán) aki minimális különbséggel választáson veszít. Tízezer milliárdos államadóssághoz hogyne lehetne "pozícionálni", ha évekig nyögjük? Rendőrterrorhoz, kordonhoz, beismert hazudozásokhoz is viszonyíthatunk. Sőt, közel félévszázados kommunista diktatúrához is. Ha ennyire feledékeny vagy, kapd be a gyógyszered. Jobbulást.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.13. 15:12:08

@Napkutya: Tölgyessy Péter fejtette ki "számolgatásait" valamikor tavasszal. Ő azt állította, hogy gyakorlatilag az elmúlt nyolc éves szociálliberális kormányzás nagyjából két havi nyugdíjnak megfelelő forrást pazarolt el.

Én azt is számolgatnám (sajna nem vagyok közgazda), hogy mennyibe került a magyar adófizetőknek az, hogy "ne térjen vissza Orbán Viktor", és az a lépéssorozat, amit ennek érdekében hoztak az elmúlt nyolc esztendő folyamán. Mindenesetre, megkockáztatom, Orbán a magyar közélet "legköltségesebb" szereplője. Ami lesújtó...

Viktus 2010.09.13. 15:14:57

@Publius Decius Mus:

Gyurcsány támogatóinak biológiai órája eléggé ketyegésben van az idő vasfoga marja szépen el a híveit, ahogy Thürmer Gyulusnak is elfogyott a tábora.

ÁkiBáki (törölt) 2010.09.13. 15:20:09

@Viktus: Na igen csak Gyulusnak soha nem volt, nincs és nem is lesz pénze pártot csinálni. Meg nem is állt mögé senki. Ezzel azért Gyurcsány nem így volt és soha nem tudni, mit hoz a jövő. Hiba lenne a "Gyurcsány takarodj" szlogent üvöltözők hangulata alapján következtetni arra, hogy mondjuk mi lesz egy-két év múlva.

Transylvanianmixedgrill 2010.09.13. 17:19:20

@Várúr:

Bukott politikus: mindenki, aki elveszít hatalomból egy választást. Ez a "Bukott politikus az (Medgyessy/Furcsány) aki kibukik a pozíciójából menet közben. A másik (Orbán) aki minimális különbséggel választáson veszít. " nevű klasszikus Fideszes mantra, amit úton útfélen lehet olvasni évek óta napi 10-szer a fórumokon, kocsmákban, haveri sörözések közben ezzel "érvel" a sok droid, és ti ezt jól beszoptátok önmegnyugtatás gyanánt, csak nehogy a Kedves Vezéretek alkalmatlansága megkérdőjeleződjön.

Rendőrterror: újabb ismert elem a 2006 óta épített Fideszes mondavilágból.
Közel félévszázados kommunista diktatúra: kevered a szezont a faszommal, a szocializmust meg a Rákosi-féle kommunista diktatúrával.

Egyszóval: tájékozatlan félművelt szektás fideszfan vagy, ráadásul a suttyóbbik változatból.

andrush 2010.09.13. 17:19:26

Már alig várom, hogy hányan fognak 2014-ben Fletóra szavazni azok közül, akik ma utálják...

Lefetyke 2010.09.13. 17:19:30

@Transylvanianmixedgrill: Nekem úgy tűnik, hogy ezúttal a Te memóriád bizonyult rövidnek, ha a 98-02-es kormányzást rossznak tartod 2002-2010-hez képest.
A Fidesz teljes léleknyugodtsággal mondhatta, hogy jobban kormányozták az országot, mert tényleg úgy volt.
Azon lehet vitatkozni, hogy a Fidesz csinálta-e jól annak idején, vagy azóta az MSZP végzetesen rosszul, de az biztos, hogy 2002-ben nem csak az ország gazdasága, de nemzetközi megítélése és önbecsülése is sokkal nagyobb volt, mint most. Ha azon a szinten (vagy urambocsá jobban) teljesített volna Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai - kezdjük mindjárt azzal, hogy akkor valószínűleg csak Medgyessyről beszélnénk -, akkor már lenne Euronk, viszont nem lennénk ennyire eladósodva. Hogy a nem-gazdasági természetű problémáinkról (pl. oktatási színvonal, etnikai súrlódások, a demokrácia és demokratikus intézmények tekintélye) és a korrupciós veszteségekről már ne is beszéljünk.

Egyáltalán nem kell ahhoz Orbán-rajongónak lenni, hogy az ő kormányzásukat (vagy akár Antallét, akár Hornét) jobbnak értékeljük, mint az elmúlt nyolc év MSZP-s sáskajárását.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.09.13. 17:19:38

@tothh: Ez részben igaz. Ám azt kétlem, hogy Orbán a hibás azért, hogy a szocik mindent feléltek, ha részben azért is tették (MSZP) mindezt, nehogy Orbán visszajöjjön.
Persze nagyobb részben az az igazság, hogy gátlástalanul loptak mindent ami mozdítható.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.09.13. 17:19:45

@Benket: Nem a Bajnaival volt gond.
Bajnai kb ugyanazt csinálta mint most a Fidesz.
Próbálják tartani a 3%-ot.
És ez a szívást ami most van, devizahiteltől a munkanélküliségen keresztül az ország eladósodottságáig elsősorban Gyurcsánynak köszönhetjük (másodsorban Medgyessynek).
98-2002-ig volt koncepció. (Medgyessiék is 2006-os Euro bevezetéssel kampányoltak, és ami a vicc, hogy reálisan tatték. Ha nem kúrják el.)
Ma már koncepciónak esélye sincs. Romokba pakolték Gyurcsányék az országot.

Lord_M_ 2010.09.13. 17:19:51

@genyamagyar: csakhogy

A 3 fal kontra 4 esete az őszödi beszédben pontosan úgy hangzik, hogy nem csinálTUNK... de ez a kisebbik baj, a problémás résznél ez ott csúcsosodik ki, amikor

"Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére"

illetve amikor elmondja, hogy mindent eltitkoltak csak azért, hogy a választást megnyerjék.

És értem azt is, hogy a sajátjait ostorozza... csak a baj az, hogy előtte másfél évig ostorozhatott volna, hogy eredménye legyen, ehhez képest csak az volt az eredménye hogy a megszorításoknak hála 2006 végén nem szaladtunk bele egy államcsődbe...

a buzdító beszédének meg az lett a vége, hogy a dübörgő gazdaságunk és a nagy jólétünk eredményeként mindenki megvert minket a környéken...

a 2006-os euró bevezetésből (medgyesi kormány átvétel orbántól) semmi nem lett, már akkor látszott hogy nem lesz amikor 2004-2005 magasságában nem léptünk be az erm-ii rendszerbe...

az is problémás a beszéddel, hogy ám legyen, hogy 20 évig hazudtak (bár ő 4 évet emleget) de az I. orbánkormány legalább úgy hazudott, hogy csináltak hozzá 4%-os gazdasági növekedést, meg csökkenő államadósságot...

És legvégül, én értem a beszédet, és tudod nem azzal van a baj, hogy elmondta... meg hogy buzdítani akarta a kissé belassult mszp-t... fenét... a baj azzal van, amit tett előtte, és tett utána.

és ha már példabeszédek
Ha a munkahelyemen bejelentem, egy meetingen, hogy amúgy nem dolgoztam az elmúlt két évben, csak éppen trükkökkel és mindenféle megoldásokkal csak azon voltam, hogy az ki ne derüljön, de most már dolgozni fogok... akkor lehet, hogy megveregetik a hátam, hogy "ez igen, ez egyenes beszéd... igazgatósági tagnak javasolnak" ... vagy lehet ám, hogy kivágnak mint macskát sz*rni...

és a kőműves példához: tudod Feri volt a mesterember... és ha az emberei nem építették fel a 4 falat... (bár a hármat sem...) akkor NEKI kellett volna őket kivágni... és olyan embereket odarakni akik felhúzzák a falakat... de ő megtartotta a rossz embereket, márpedig ilyen vállalkozóval nem akarnék házat építettni...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.09.13. 17:19:56

@Transylvanianmixedgrill:
Tekintve, hogy tényleg ez a 8 év volt a pokol, és tényleg 1998-2002 közt ment legjobban az országnak, jogosan mondhatják.
Ez a túlnyerés (2/3) oka, nem a duma. Hanem a valóság, és emlékezet.

Lord_M_ 2010.09.13. 17:20:10

csak egy "érdekes" megfigyelés:

azt remélem mindenki észrevette, hogy Ferit szokták a "baloldal Orbánja" ként tekinteni..."

én még sehol nem hallottam, hogy Orbánra mondják hogy a "Jobboldal Gyurcsányja..."

Gest anyó férje 2010.09.13. 17:20:18

Gyurcsány életpályája egy felfelé ívelő spirál, az általa vezetett országé meg egy lefelé ívelő volt. Ebből kerekedett az a nagy performansz, amit az elmúlt években megcsodálhattunk. Mivel Magyarország az öngyilkosok országa, mindig lesznek hívei a jövőben is, de azokat úgyis elnyeli az örvény, amibe a hülyeségük, továbbá az életkoruk miatt kerülnek. Magyarán: GYURCSÁNYICI KONYEC

Lefetyke 2010.09.13. 17:20:24

@tothh: "Én azt is számolgatnám (sajna nem vagyok közgazda), hogy mennyibe került a magyar adófizetőknek az, hogy "ne térjen vissza Orbán Viktor", és az a lépéssorozat, amit ennek érdekében hoztak az elmúlt nyolc esztendő folyamán. Mindenesetre, megkockáztatom, Orbán a magyar közélet "legköltségesebb" szereplője. Ami lesújtó... "

Az most úgy hangzott, mintha Orbán tehetne róla, hogy a baloldal mennyit költött az ország pénzéből az ő lejáratására. Egyébként ha nem Orbán lenne (lett volna) a baloldali kormányzás elsőszámú fenyegetője, a "váltó-miniszterelnök", hanem más, akkor ugyanazt a pénzt annak a másvalakinek a lejáratására költötték volna. És akkor most annak a másvalakinek a nevéből képeznék a "Viktatúra"-típusú szlogeneket.

Az MSZP-vel az a(z egyik) baj, hogy a politikai riválisuk lehet egy földreszállt angyal vagy akár az antikrisztus, ugyanazt a propagandát, és ugyanazt a hangnemet kapod. Ugyanez ment Antall és minden rivális miniszterelnök-jelölt ellen.

Kalmár 2010.09.13. 17:20:27

@Roy: Azt hiszem ez erkölcsi kérdés.
Ha jól értem, szerinted az a főbelövés, hogy kiderült mit mondott.
Szerintem az a főbelövés, hogy ilyet mond, bárhol bármikor.
Nagy különbség. A bűn akkor is bűn ha rejtve marad.
Ezenkívül volt többször is bizalamtlansági inditvány ellene, ahol kiálltak mellette a párttársak. (helyesebben bűntársak)
A végletekig húzta,közel lenullázva a baloldalt és az mszp szavazóbázisát. Ha azonnal lemond, ma nincs 2/3, amitől úgy rettegnek páran.
Végül is köszi Ferenc, te voltál a kampány kulcsfigurája.....

tlac 2010.09.13. 17:20:32

amúgy jó lenne időnként felbukkanna Fletó, most már kifejezetten hasznos a jelenéte, bloggolkodása, de valójában sok vizet nem zavar már.. Kálmán Olgáék is kiröhögik egy ideje.. Fletónak meg öröm kiraknia magát a kirakatba..
kérdés mikor teszik ki a szűrét a Szemlőhegy utcából.

Kalmár 2010.09.13. 17:20:36

@gitáros: Az tényleg vicces.
Én sem értem, hogy lehet.
Ennyi idő után már nem ugrok neki, hogy elhitessem veled: Azt mondta amit a szavak jelentenek.

tölgyes 2010.09.13. 17:20:42

Gyurcsány politikai jövője!

Én úgy látom, hogy az MSZP elit és az MSZP tagság jobbára taktikai áldozatot hozott, amikor leváltotta, majd a szélre tolta Gyurcsányt. Megtették, mert azt gondolták, hogy ha Gyurcsányt beáldozzák, akkor a választók feledik a sérelmeket.. és ahogy Medgyessyt elfelejtették 2006-ra, úgy felejtik el, bocsátják meg az MSZP-nek Gyurcsányt, aki egy tisztes vereség után majd szépen előtérbe kerülhet. Most a súlyos vereség miatt még ők is csalódottak, bár szívesen visszahoznák Gyurcsányt.. de egyúttal azt is érzik, hogy az jóra nem vezet.
Én úgy gondolom, hogy az elitnek több mint a fele, de a szűk tagságnak a fele sem mérte még fel, hogy Gyurcsánnyal a megsemmisülés útjára lépne az MSZP. Ezt olyan az önkontrollt különböző okok miatt elveszítő, talajtalanná vált politikusok mint Vitányi, Debreceni, Bauer, vagy tehetségtelen és kiégett médiások mint Gréczy, Batiz nem képesek belátni.. Őket az érdekeik és a maguk körül kavart por elvakítja.

papamaci1 2010.09.13. 17:32:17

A maastrichti kritériumok szerint számolt államadósság a GDP közel 80 százaléka, összesen 20 396 milliárd forint. Ennek 80%-áért az MSZP felel(ne).

MIRŐL BESZÉLÜNK AKKOR ?

Cantona 007 2010.09.13. 17:32:20

genyamagyarnak üzenném, hogy az őszödi beszéd értelmezését szeretném én saját magam elemezni.
értelmezési magyarázatot nem kérnék és nem hiszem, hogy te lennél arra avatott, hogy egy orvosilag beteg ember beszédeit nekünk magyarázd.
hacsak nem vagytok egy szinten, vagy emeleten a zárt osztályon.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.13. 17:57:10

@Lefetyke: Akkor bocsánat, félre értettétek. Pontosan arra próbáltam kissé cinikusan utalgatni, hogy mennyit kótyavetyéltek el a ballib kormányok az Orbán Viktor ellenes hadjáratban, és mennyi évvel vetették vissza a gazdaság, társadalom, stb fejlődését. Gondolok itt az osztogatásokra, az ötéves adócsökkentési programra, mindenre, amiknek végtére is mindig az volt az alapindoka, hogy félni kell Orbán esetleges visszatértétől, és ennek érdekében össze kell zárni, és feláldozni a racionális kormányzást.

És abban is egyet értek, hogyha nem ő, akkor más az ellenség. Van egy olyan szellemi kör Magyarországon, amely képtelen elfogadni bármiféle jobboldali kormányzást, és automatikusan a demokrácián kívül helyez mindenkit, aki nem úgy gondolkodik, mint ő. (Göncz Kinga pl., akkor inkább ne is legyen Mo. EU elnök, ha már nem a "progresszív oldal" kormányoz?)

Szóval az a helyzet, hogy Orbán vált démonná, az annak köszönhető, hogy Antall halála után ő tudta legjobban integrálni a jobbközép politikai tábort. És a tényleges veresége (2006) után meggyőződésem, hogy az tartotta az élen, ahogy GyF és társai kormányoztak. Hisz igen megingott a pozíciója.

gondolkodjunk Béláim 2010.09.13. 19:00:02

@papamaci1:
2004. július 17-én cikk jelent meg a Népszabadság 'Hétvége' mellékletének első oldalán Jaksity György tollából, aki akkor még a Magyar Tőzsde elnöke volt. Érdemes visszakereseni az interneten. Tömörítve, nem kevesebbet állít, mint hogy a magyar politikai elit EGYÜTTESE az előző években lenyúlta és elherdálta a nemzeti bruttó össztermék 5, illetve az államháztartási bevételek 10%-át. Ebben a Fidesz is vastagon benne volt. Természetesen a szocik az elmúlt 20 évből 12-ben voltak hatalmon, a Fidesz pedig csak 4 évig. Ennek alapján lehet felületes arányszámítást végezni.
A cikk legérdekesebb része a visszhang volt: ZÉRÓ!
Senki sem kommentálta mindmáig. Egy normális demokráciában, ha a tőzsde elnöke ilyet állít, akkor hónapokig erről zeng a sajtó. Esetleg pert is zúdítanak a nyakába, hogy bizonyítsa be az állítását. Itt néma csönd uralkodott. Gondoljátok, hogy a Fidesz az előző kormányzati ciklusa idején, vagy akár előtte, nem lopott? Joszip Tót? Kaya Ibrahim? Az érdektelenségbe fulladt Várhegyi per? Varga Tamás? Jelentenek ezek a nevek valamit? Akár érdemes lenne elővenni, amit a nemzeti radikalizmus mai élharcosa, ha jól emlékszem az 5-ös számú fideszes párttagsági könyv büszke tulajdonosa, Bayer Zsolt írt 1994-ben, amikor a Fidesz választási vereségét követően, a tőle megszokott gerincességgel átnyergelt a Népszabadsághoz. Ha jól emlékszem maffiózókhoz hasonlította Simicska Lajos körét, aki akkor a Fidesz vezető pénzembere volt, 98-ban pedig az APEH elnöke lett.

Balt 2010.09.14. 00:33:35

@tothh: Ez pontos elemzés, egy önálló blogbejegyzést is megérdemelne.

Balt 2010.09.14. 00:33:46

@Robinzon Kurzor: "Orbán is azért akarja Gyurcsányig vinni a büntetőjogi felelősségre vonást, hogy ne politikai, hanem "fizikai" akadálya legyen Gyurcsány részévételének a következő választásokon.
Nem állítom, hogy kifejezetten félne tőle, de hogy neki az a kényelmes, ha Gyurcsány börtönben van, az is biztos."

Én fordítva gondolom: Gyurcsány rendre megteszi azt a szívességet a Fidesznek, hogy kampányhajrában előáll, ezzel pedig - nem biztos, hogy nem szándékosan - megfelezi az MSZP maradék szavazati arányát... Ezért tkp. Fidesz-érdek Fletóban manifesztálódni az elmúlt 8 év minden elkúrását, noha az országos érdek talán valóban az lenne, ha súlyos vasra verve látnánk minél többet...

Balt 2010.09.14. 00:34:10

@tothh: "Az vezérelte minden egyes politikai cselekvését. Illetve, hogy az egyes szituációkból ő jöjjön ki kommunikációs szempontból a legjobban."

Ez igaz volt kezdetektől, lásd a miniszterelnöki antréját, a 2004-es népszavazást! Simán megtehette volna, hogy a - státusztörvényt kénytelen-kelletlen feladó - Fideszt sarokba szorítja azzal, hogy a már láthatóan elkerülhetetlen népszavazási kezdeményezés élére áll, ezzel végleg lemosva a (finoman szólva) "nemzetietlen" megbélyegzést a baloldalról. (Ez egyébként egy egykori Centrum-párti szavazó ötlete volt az origo fórumon, még a kiáltványt is megszövegezte Gyurcsánynak. :)) Ehelyett pusztán konfrontatív erőfelméréssé degradálta a határok feletti nemzetegyesítést...

Balt 2010.09.14. 00:39:58

@tothh: "A kifejezetten pozitív indíttatású beszédrészletnek, miszerint be kéne fejezni a pozícióalapú politizálást az MSZP-ben"

Ez egy szimpla zsarolás, a bézbólütős örző-védők is mondhatnák, miközben összetörik az utcai új kereskedő kirakatát...

jaegtoer 2010.09.19. 09:53:39

@genyamagyar:

"___A szakmámban az egyik legjobb vagyok az országban.___"

Csak nem a hitelezés üzletágban tolja kiválóságod?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása