Véleményvezér

vv

Orbán: magyarázkodás a médiatörvényről

2011.01.19. I 111 komment I Címkék: media eu orban posztkommunizmus

Fideszes körökben nagyon hamar közkeletűvé vált az a magyarázat, miszerint egy előre kitervelt, központilag megszervezett lejárató akcióról van szó. Ennyire nem értik, hogyan működik Nyugat-Európa. (Fotó: hetivalasz.hu)

Ma délelőtt Orbán Viktor az Európai Parlamentben fogja előadni a magyar elnökség tervezett programját, ugyanakkor várhatóan szembe kell néznie azokkal az európai politikusokkal, akik bizony kínos kérdéseket fognak feltenni neki a médiatörvényről. A Véleményvezér őszintén reméli, hogy a miniszterelnöktől másfajta válaszokat hallhatunk majd, mint eddig.

Mi a baj a fideszes reakciókkal?

Jól emlékszünk rá, a Fidesz kezdetben vagy nem reagált, vagy cinikus érvekkel utasította vissza a médiatörvényt érő kritikákat (pl. "nem is olvasták", "már európai országokban is ilyen szabályozás van" stb.). Amikor pedig a felháborodás már valóban nemzetközi méretűvé nőtt, fideszes körökben nagyon hamar közkeletűvé vált az a magyarázat, miszerint itt valójában egy előre kitervelt, központilag megszervezett lejárató kampányról van szó.

Ez az összeesküvés-elmélet nagyon jól mutatja, hogy egyrészt milyen mélyen élnek még jobboldali körökben is a kádárizmus gondolkozási mintái, másrészt azt is, hogy a Fidesz mennyire nem érti, hogyan működik Nyugat-Európa. Az a gondolat ugyanis, hogy minden, ami a közéletben történik, mindössze látszat, csak egy kis cirkusz a népnek, és kizárólag csak a színfalak mögött, ki nem mondott érvek alapján dől el minden – tipikusan a Kádár-rendszerre jellemző mentalitás. Persze mondanunk sem kell, hogy a kádári Magyarország valóban így működött: amit a tévében mondtak és az újságban megírtak, azt kicsit is értelmesebb ember már nem hitte el. És valóban mindenki biztos lehetett benne, hogy a valódi döntések pártirodák cigarettafüstös műbőrfoteljeiben születtek, soha meg nem magyarázott okok és érdekek mentén.

Mi a különbség?

Igen, így működött valamikor a Kádár-rendszer – de nem így működik napjaink Nyugat-Európája. És ez az, amit a médiatörvény kritikái kapcsán sokan nem értenek. Természetesen nem vagyunk naivak és nem gondoljuk azt, hogy minden lényeges kérdés kizárólag a parlamenti és médianyilvánosság előtt dőlne el. Hogy ne volnának elhallgatott motivációk, „magánérdekek” vagy titkos megállapodások. De azt is látni kell, hogy a nyugati világának valóban az alapköve a nyilvánosság és a szólásszabadság. A nyilvánosság előtt elhangzott szónak pedig önmagában hatalma van, az nem csupán „titkos hatalmak szolgálója”.

Pontosan ezért óriási félreértés azt gondolni, amit számos fideszes vezető informálisan, de már kamerák előtt is hangoztat: hogy az egész botrány hátterében tulajdonképpen a hazai baloldal, az újabb verzió szerint pedig a német nagyvállalatok állnak (hiszen a különadó a németországi magyar leányvállalatokat sújtja a leginkább). A magyar kormány nyugodtan megharmadolhatná vagy akár el is törölhetné a különadót, egészen biztosak vagyunk benne, hogy a médiatörvény körüli felhajtás ettől még nem szűnne meg.

Ez a történet ugyanis nem arról szól.

survey service


De akkor miről?

A médiatörvény, az Alkotmánybíróság korlátozása, a magánnyugdíjpénztárak államosítása vagy éppen a különadók miatt érkező nyugati kritikák nagyon könnyen kiolvashatóan egyetlen tényezőről szólnak: a bizalomról. Az egyik lépés a másikat erősítette, és a médiatörvény volt talán az utolsó csepp a pohárban. Nyugat-Európa tényleg egyre kevésbé bízik a magyar kormányban, abban, hogy az európai értékek mentén és az európai játékszabályokat betartva fog kormányozni. Ezért is utasították el a kormányoldal azon képviselőit, akik bár elismerték, hogy a médiatörvény lehetőséget ad a visszaélésre, de fogadkoztak, hogy semmi „olyasmi” nem fog történni. Vannak esetek, vannak kormányok, amikor ezt el lehet hinni: a magyar kormányban azonban egyre kevésbé bíznak.

Nagyon reméljük, hogy a Fidesz vezetői ezt kezdik végre megérteni, és hogy a miniszterelnök ma már nem a kritikák mögött sejtett titkos motivációkra, hanem magukra a kritikákra fog reagálni. A bizalom visszaszerzése enélkül biztosan nem fog sikerülni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

global001 2011.01.19. 09:48:40

Nekem meg az az érzésem, hogy ez egy elterelő hadművelet. Bármennyire is teszik a hülyét egyes képviselők - Szíjjártó szegény kivétel - nem azok.
Ott van mindjárt a 3000 milliárd, ennyit megér ez a médiacirkusz. Vagy az AB jogköreinek a csorbítása, van a visszamenőleges !!!! hatájú törvények stb.stb.
Az se véletlen, hogy már több hete Buda az ügyeletes hülye a Fideszben. Még mindig tömi az agyát a szavazóinak a tolvaj Mszp-ről. Úgy állítják be, hogy az egyik egy szent a másik meg maga a megtestesűlt gonosz, holott egy szikra különbség sincs köztük. Nem véletlen, hogy csak 2002-ig "vizsgálódik" az ügyeletes hülye.

És még annyit, hogy az "Oszd meg és uralkodj" elvet nagyon jól csinálják.

GázGéza 2011.01.19. 09:48:51

"Nagyon reméljük, hogy a Fidesz vezetői ezt kezdik végre megérteni, és hogy a miniszterelnök ma már nem a kritikák mögött sejtett titkos motivációkra, hanem magukra a kritikákra fog reagálni. "
Én még külföldről érkező konkrét kritikát a média tv-el kapcsolatban csak olyat hallottam, ami igazából nem veszélyezteti a sajtószabadságot. A többi csak bullshit, ami nyilvánvalóan olyanok szájából hangzott el, akik nem ismerik a törvényt. Mire kéne itt reagálni?

SashaBraun 2011.01.19. 09:48:56

Na igen, a szlovák nyelvtörvény kapcsán az egész művelt, liberális nyugat kushadt, mint a befenyített kutya. Netán a szlovák vezetőknek nem járt volna néhány kínos kérdés legalább? Nekik miért nem kellett soha magyarázkodni? Akkor persze néma csönd, hiszen az egy ország belügye. Akárcsak a tömegbe lövés, az is tök normális, nincs itt semmi látnivaló kérem, oszoljanak.

Egy másik cikkben meg azt olvasom, hogy az IMF szűköl. Amikor deklaráltan trükkök százai voltak, senki nem szólt egy szót sem, most, hogy az elmúlt nyolc évben legelőször képesek voltunk tartani a deficitcélt és nem vagyunk a kölcsönökre rászorulva, azonnal mindenki nekünk esik. Vajon tényleg összeesküvés-elmélet azt állítani, hogy a nyugatnak nem feltétlenül az a jó, ami nekünk, magyaroknak jó, illetve fordítva? Ahogy a mondás tartja: azért, mert valaki paranoiás, még nem biztos, hogy nem üldözik.

gt_ 2011.01.19. 09:49:02

Teljesen egyet értek. És nagyon elszomorít, hogy az átlag magyarnak ezek nem fontosak, vagy éppen semmit sem ért belőle.

morbiczer 2011.01.19. 09:49:07

"Az egyik lépés a másikat erősítette, és a médiatörvény volt talán az utolsó csepp a pohárban."

Szerintem ez a mostani csak a felvezetes. Az igazan komoly kritika majd az alkotmanyra jon.

2011.01.19. 09:51:02

Miután a hiszterolibsik riadóztatták a külföldön élő haverokat és azok szépen le is közölték az itthon már unalomig ismert rettegő paneleket, elég nehéz lesz letagadni, hogy a baloldalnak és ezen belül főleg a bosszúszomjas szadesz maradványoknak semmi köze az egészhez.

Bundili 2011.01.19. 09:51:09

A miniszterelnök bizonyára fog válaszolni a médiatörvény kifogásolt elemeire, bár ezt Navrasics már megtette. Ennek ellenére a mai ülésnek nem ez az eredeti célja, hanem az elnökség programjának ismertetése. Én igenis hiszek az összeesküvés elméletben! Mikor veszik elő Sárközyt, Berlusconit, vagy a többit? Miért pont Orbán Viktort???

sas70 2011.01.19. 11:06:33

Tudomásul kéne már venni, hogy egy tűzoltó fecskendővel lehet széllel szemben is locsolni, de ha Pistike a futyijével széllel szemben pisál, akkor jó eséllyel pisis lesz a nadrágszára. Megpróbálhatjuk megmondani az eu-nak, hogy hogyan kell országot építeni, médiát szabályozni, stb. csak ők általában már régebben is csinálják, meg nagyobban is. Ettől persze nem biztos, hogy jobban, de akkor is a mi gatyánk szára lesz pisis.
Az eu-ban elfogadott dolog, hogy a sajtó a nyilvánosság, ez által a demokrácia egyik örzője. Ha mi ezzel szemben akarunk menni, akkor igen is rendre utasítanak bennünket, először finoman, aztán egyre keményebben, sőt akár nagyon keményen is. Vagy elfogadjuk ezeket a játékszabályokat, vagy kizavarnak a homokozóból a nagyfiúk, és játszhatunk egyedül, ha tudunk.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.01.19. 11:07:05

Élmény a jobbos trollokat olvasni, kár hogy hülyeségeket beszélnek. A nyugati sajtónak három alapvető problémája van a médiatörvénnyel:
1. Nem a szólásszabadságot veszi alapnak, és a korlátozást kivételnek, hanem fordítva. Ilyen sehol nyugaton nincs.
2. Teljesen homályos feltételekhez köti a birságolást. Ilyen sincs. (Valahol le van írva, hogy mi a kiegyensúlyozott tájékoztatás? Van végrehajtási utasítás?)
3. Tény, hogy előfordul nyugaton is, hogy a köztévé vezetőjét vagy a felügyelet elnökét, vagy valamilyen biztost egyeztetés nélkül a kormányoldal nevez ki. Olyan viszont sehol nincs, hogy az összes résztvevőt egyszerre.

Erre válaszolt bármelyik fideszes politikus, újságíró, blogger, vagy troll? Nem? Naugye.

2011.01.19. 11:07:08

@namizu:

Ja hát a tömegbe lövetés, a szlovák nyelvtörvény meg a Benes-dekrétumok mááás. A felvilágosult européer libsik szerint az teljesen rendben van. Hisztizni csak akkor kell, ha közben bele lehet rúgni a magyarságba.

strappa 2011.01.19. 11:07:13

Én szívesen elfogadom azt az érvet, hogy a nemzetközi hisztiről csak Orbán és a törvény tehet, de akkor magyarázza el nekem valaki, hogy az EU-biztos törvényvizsgálata után hivatalos szinten miért csak három, teljesen lényegtelen, a sajtószabadságtól teljesen független aggály fogalmazódott meg?

Kotkodus 2011.01.19. 11:07:19

szerintem ov pont ugyanazt csinálja médiatörvény ügyben, mint amit fico csinált nyelvtörvény ügyben...

nekem mindkettő álságos, képmutató és demokráciaellenes...

ha valakinek a kettő közül csak az egyik tetszik az gondolkodjon el a kettős mérce fogalmán...

EUgén 2011.01.19. 11:07:23

Itt már nem a Médiatörvény a tét, az EU-t rúgják szét az eurokraták mozgalmárai ha nem képes valaki megfékezni őket

Bezsongott és megvadult csorda, bármit képesek letaposni, én a West Balkános tragédiához hasonlítanám az esetet

TGabi 2011.01.19. 11:07:27

A Fideszesek így gondolkodnak. Nekem is vannak aránylag jó fej, normális kollégáim, akik ennek ellenére teljes meggyőződéssel hajtogatják, hogy "a külföldieknek a különadó nem tetszik és ezért balhéznak."

A gond az, hogy Fideszfan nem érti, hogy külföldön nem úgy mennek a dolgok, hogy leszólok a haveromnak és már írja is a cikket megrendelésre...Ott kicsit komolyabban veszik a dolgokat.

FüstM 2011.01.19. 11:07:35

Vicces cikk.
Szóval a Nyugat működésének alapköve a nyilvánosság, meg a szólásszabadság? Szerintem meg fontos dolgok ezek ugyan a Nyugat számára, de a lényeg az mégiscsak az érdek. Pl. Irakot lerohanták mert "atombombája volt, meg sürgősen demokráciát kellett teremteni." Ott is volt nyilvánosság, meg szólásszabadság, ugye? A választók ugyan nem akarták, a kormányfők meg bizonytottan hazudtak, de nem érdekes. Fő a nyilvánosság, meg a sajtószabadság hangoztatása, de mégjobb ha manipulálhatóak az emberek.

caralho voador 2011.01.19. 11:07:39

Végtelenül ostoba és naiv bejegyzés ez. "a bizalomról szól" "európai értékek és játékszabályok". Milyen világban élsz te, kedves barátom? Nagy ívben tesznek ezekre a gyönyörű lózungokra, beleértve a sajtószabadság nemes eszményét is. Ebben a világban minden a hatalomról és a pénzről szól. Egy ilyen össznépi hőbörgésnél egészen biztos lehetsz benne, hogy ilyen mozgatórugók állnak a háttérben.
Ezzel természetesen nem arra utalok, hogy itt csak arról van szó, hogy a szegény legkisebb királyfi magyar kormányt, aki ártatlan és hibátlan, báncsák a csúnya bácsik, de azért mégiscsak. Ne nevettessük már ki magunkat ilyen (ál?)naiv marhaságokkal.

commando 2011.01.19. 11:07:47

Beleolvasva a törvénybe, ill. átolvasva a kifogásokat nehéz egyértelmű álláspontra helyezkedni. Az biztos, hogy végre illene rendet teremteni a média katyvaszában. Hogy ilyen módon kell-e, bevallom őszintén, nem tudom. Mindenesetre méltányolom, hogy próbálkoznak, még ha erősen kritizálható módon is. Én azért megvárnám a végkifejletet, úgy érzem, hogy fognak módosítani rajt, bár lehet, hogy ezáltal még rosszabb lesz. Szurkolok, hogy a februári gazdasági intézkedések nagyobb sikert érjenek el, elsősorban Magyarországon és csak másodsorban az Unióban.

budai zöld 2011.01.19. 11:07:57

@F. A. Hayek:
Nincs abban semmi meglepő, hogy a nyugat-európai politikai/sajtó közvélemény érzékenyebben reagál a sajtószabadság potenciális/vélt korlátozására, mint arra, hogy "a rendőrség erélyesen lép fel utcai utcai randalírozókkal szemben" (2006-ban külföldről ennyi látszott a történtekből, és kész, polgári értékek + az információ beszerzésének költségei).

Szerintem a Fidesz kormányzati kommunikációját működtetőknek azt kellene megérteni, hogy semmire sem megyünk a saját igazunk utólagos bizonygatásával.
Vannak bizonyos elég jól előrejelezhető szabályok, ahogyan a nemzetközi sajtó, a befektetők, az ellenzéki pártok és külföldi netwörkjük reagál bármilyen kormányzati lépésre.

A kormányzati kommunikációt ezek tudatában kéne tervezni, nem pedig ezek ellenére. Olyan kompetens kommunikációs szakembereket kéne alkalmazni, akik ezt tudják.

Én sem szeretem sokszor a esőt, a szelet, a gravitációt, de elfogadom a létezésüket, és megpróbálom felhasználni az előnyeiket.

goodsector 2011.01.19. 11:08:03

Biztos, hogy nem értik meg, mert csak egy vélemény lehet (a" megváltó"), és mindenkinek ahhoz kell alkalmazkodni. Önálló gondolat a fityeszen belül nem lehetséges, mert a pártvezetés mindenkiből droidot csinált, vagy kussolni kell. (különben nincs húsosfazék)

EUgén 2011.01.19. 11:08:09

@jozso929:
"Mi a faxért kell ígérgetni hogy "jók lesznek"? Hogy nem fogják majd a törvény teljes szigorát alkalmazni? Miért kellene ebben bíznunk? "

Akkor most ki a paranoiás?

Ha a szakácsnak konyhakése van, akkor már be se mész egy étterembe?

eremita 2011.01.19. 11:08:16

@Bundili:

Berlusconi egy kurvahajcsár. Ez legyen az olaszok baja.
Orbán meg egy médiahajcsár. Ez meg a mi bajunk.

Orbán permanens forradalma (benne a média törvénnyel) sokkal jobban zavarja az uniót, mint Berlusconi összes nőügye és gazdasági visszaélései. Mert Orbán Európa demokratikus értékeit veszi semmibe.

Ezért vagyunk mi magyarok szopóágon és még leszünk is egy jó darabig.

Kotkodus 2011.01.19. 11:08:19

@namizu: fico is kapott rendesen a nyelvtörvény kapcsán, csak az nem fájt neked annyira, hogy észrevedd.

szerinted, ha az imf-nek nincs igaza, miért kezdi el dicső kormányunk a megszorításokat (amelyeket kampányában a fidesz nem egészen pontosan vázolt fel, ha jól emlékszem)?

:O) 2011.01.19. 11:08:28

Kedves Véleményvezér.
Nagyon érdekes amit írtál. Ilyenkor mindig egy dolog jut eszembe.
A vélemény- és szólásszabadság mindig az aminek az érdekelt fél értelmezi. A Nyugat folyamatosan azzal támadja az országot, hogy itt nincs szólásszabadság. Elleneben náluk...
A Nyugat is csak akkor beszél vélemény- és szólásszabadságról, ha az az érdekeit nem sértni.
Milyen érdekes amikor a nyugat érdeksérelmére hoznak nyilvánosságra (a vélemény- és szólásszabadság nevében) egyes dokumentumokat. Akkor a Nyugat már nem beszél vélemény- és szólásszabadságról. Miért is????
Példaként előttünk van a Kanadai miniszterelnök tanácsadójának élő adásban tett nyilatkozata aza lapító meggyilkolásáról. (index.hu/kulfold/2010/12/01/a_wikileaks-alapito_meggyilkolasarol_beszeltek/) További érdekes cikk -> index.hu/kulfold/2010/11/28/az_egyesult_allamok_megtamadta_a_wikileakset/. Szintén a Nyugat szólásszabadságához való ragaszkodását mutatja az alábbi cikk is: index.hu/tech/jog/2010/11/20/kiadtak_a_nemzetkozi_letartoztatasi_parancsot_a_wikileaks-alapito_ellen/.

Ezek után kérdezem én: A Nyugat minket próbál kioktatni a vélemény- és szólásszabadság fogalmáról és jelentéséről?

(u.i. mondandóm puszta feltételezéseken alapul...)

sztd 2011.01.19. 11:08:32

Szerintem a Véleményvezérnek csak félig van igaza. Az valószínűleg túlzás, hogy a megfogalmazott kritikáknak a valósághoz sosincs közük, de éppen VV írta le a kulcsszót. A bizalom hiánya az a hátsó ok, és amit látunk az ürügy.
Kérdés, hogy miért bizalmatlanok? Az elmúlt 8, vagy az elmúlt fél év miatt?

Hajlok arra, hogy elfogadjam, hogy egy médiatörvény minden esetben bajt csinált volna, és óriási taktikai hiba volt, a sipítozni nagy hatékonysággal képes újságírókat pont az EU-elnökség előtt szabályozni, mivel a szabályozást senki sem szereti, és olyankor nyüszít, de a másik oldal az, amit Szájer József mondott, hogy Martin Schulz csak az ürügyet kereste, és mindig ezt csinálja mindenkivel, aki nem szocialista.

DE:
A zöldek kivételt jelentenek, de a szocialistáknak és a liberálisoknak (Európai Szocialista Párt, és az Európai Liberális Demokrata és Reformpárt) elmondhatja ugyanazt aktualizálva, amit elmondott Gyurcsánynak és Mesterházynak a parlamentben [t.i. tőlük nem kell kioktatás, szólhattak volna korábban is a magyar demokráciáért].
Érdemi magyarázatokat pedig elég a zöldeknek adni.
A kérdés az, hogy az határozott ellentámadásnak mi lenne az eredménye.

@gt_:
15-20 év múlva neked sem lesznek fontosak, ha megéred.

@morbiczer:
Ebben én is biztos vagyok. Pedig az alkotmány is ideiglenes.

Magyarországon az ideiglenes dolgok a legstabilabbak. Ideiglenes volt a szovjet csapatok ittartózkodása (46 év), ideiglenes ez az alkotmány (min. 22 év). Lehet, hogy az a bajuk, hogy a válságadók is ideiglenesek. :)

abaka 2011.01.19. 11:08:39

Hat a kommentekbol ugy tunik az ertelmesebb reteget kezdi kicsit untatni a tema es mar jobbara csak a fidesz-droidok ismetelgetik az ezerszer megcafolt erveiket:

- Mutasson valaki egy reszletet, ami nincs mashol (A torevnyt egeszeben kene nezni. Meg egyebkent 9 eves kinevezes pl nincs, ha jol tudom).

- A poszt nem irja le, mi a baj a torvennyel (persze, mert 100 masik poszt mar kifejtette).

-Nem is olvastak (bazmeg...).

- Most akkor csinaljak azt, amit az elmult 8 ev kormanya (mintha csak ugy meg igy lhetne kormanyozni).

- Szoci osszeeskuves (mert a mertekado kulfoldi jobbbos lapok, amik szinten kritizaltak a torvenyt, nyilvan leirnak barmit, amit egy magyar 20% alatti part ker toluk)

- Etc.

Szanalmas...

elwood 2011.01.19. 11:08:43

"miért nem tapasztalhattunk hasonlót a 2006. októberi tüntetések vérbe fojtásakor"

Párizsban szinte minden évben van gyújtogatás, aztán leverik. Nem olyan ritka ez odakint.

Gogolák etnő 2011.01.19. 11:08:46

Szeretném hallani hozzáértőktől (én nem vagyok az), hogy konkrétan mi a baj a médiatörvénnyel, milyen megtörtént, vagy jövőbeli elképzelt esetekben sérül(t) általa a sajtószabadság olyan mértékben, ami elfogadhatatlan és túllépi azt a bizonyos határt demokrácia és diktatúra között. Ilyet még az ellenzőktől nem hallottam. (Nem zárom ki, hogy van ilyen!)
A médiatv. támadása, annak mértéke és hangneme szinte példátlan az EU országok körében. Talán az Ausztria elszigetelésére tett kísérlet mérhető hozzá.
A magyar kormány érdekeket és hosszú évek alatt természetessé váló gyakorlatot, előjogokat sért intézkedéseivel. Sokakat, köztük gazdasági/politikai nagyágyúkat irritál ez. Nem kell paranoiásnak vagy összeesküvéselmélet-hívőnek lenni ahhoz, hogy felismerjük a felszínen zajló események mozgatórugóit. Amúgy érdekes, hogy ebben az esetben szvsz nem az itthoni hangok gerjesztik a kampányt, inkább csak csatlakoznak hozzá.

@F. A. Hayek és namizu: igen!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2011.01.19. 11:08:49

Remek írás!

@bonakovacs:
Viktor minden cselekedetében a "ki mint él, úgy ítél" megállapítás érvényesül. Kivétel nélkül.

Éhesló 2011.01.19. 11:08:59

Alapos tévedés azt gondolni, hogy az elmúlt hónapokban alkalmazott módszerekkel hatni tudnak buktorra és arra a hatalmi struktúrára amit vezet.

Ez már eddig is kiderülhetett annak, aki olvasni tud és akar, de hamarosan azok számára is világos lehet, akik nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy azt a csatát amit itthon a politkában az elmúlt 8 év böszmeségei miatt elvesztettek, majd megnyerik nekik ejrópaji barátaik.
Nem nyerik meg és nem is hozzák ki döntetlenre.

Ebben a bel- és külföldi erők által indított furcsa háborúban - amit a demokratikus választásokon megválasztott hatalom és ezáltal saját hazájuk ellen vívnak - érhetnek el "eredményeket:
- buktor lejáratódása, démonizálása,
- árfolyamok, hitelfelvételi és befektetési környezet romlása, de a hazai választási páston ez kevés.

Itthon a durva médiahatóság, az keményen kézben tartott ügyészség, a politikai és gazdasági maffia által vezetett rendőrség, a keresztapák által birtokolt és állami pénzekkel hízlalt gazdasági és médiaholdudvar ereje a döntő.
Ez pedig buktor és bandája kezében van a következő választásokig. Ha nem teszetoszáskodják el, mint 98-ban volt, akkor szokni kell őket, mert hosszas hatalomgyakorlásra rendezkednek be épp.
Ahogyan elnézem sokat tanultak a 98-02 közötti időkből.
Meglátjuk mire lesz elég.

Hoppázó Beléndek 2011.01.19. 11:09:02

@imperial: newsflash : olvasd el a cikket, épp rólad van szó benne! ha még mindig nem értenéd, kérd meg, hogy valaki magyarázza el, mi van leírva!

csekk 2011.01.19. 11:09:07

Nos ahol van még emlékezet ott talán még megtalálható az a gyurcsányi elszólás, miszerint Olyan ellenzéknek kell lennie a maszopnak, hogy "Orbán még azt is megbánja, hogy a világrajött"
Ennyi uraim.
S lásd fent idézett elszólás jelen eredményeit.
Nem számít ezeknek semmi és senki, csak a konc ami még megmaradt nekik és érdekköreiknek.

bastian 2011.01.19. 11:09:10

"európai értékek".
El sem tudom képzelni mit ért ezen a posztoló.
Az európai értékek jelenleg leginkább azt jelentik, hogy ami a nemzetközi nagytőkét érinti (és ez bizony vastagon benne van a magyar médiában is), az rögtön kiveri a biztosítékot, ami viszont nincs ezzel kapcsolatban (Benesi dekrétumok, nyelvtörvény, állampolgárságtól való megfosztás, stb...), az ugye az országok "belügye". Semmiféle emberi jogokról, szólásszabadságról (ilyen-olyan dolgok tagadásának tilalma, "gyűlöletbeszéd??") nincs itt szó, az egész EU a nemzetközi nagytőke lobbyszervezete, semmi más, minden egyéb csak maszlag...

Squid 2011.01.19. 11:09:14

@imperial: "Miután a hiszterolibsik riadóztatták a külföldön élő haverokat és azok szépen le is közölték az itthon már unalomig ismert rettegő paneleket, elég nehéz lesz letagadni, hogy a baloldalnak és ezen belül főleg a bosszúszomjas szadesz maradványoknak semmi köze az egészhez. "

Ja látom is magam előtt Gyurcsányt ahogy a piros telefonon felhívja Angela Merkelt, és felajánl egy kis libsibolsi pénzt, hogy picit sírjon a magyar kormány miatt.

Tök valóságszagú a dolog..

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2011.01.19. 11:09:22

Hogyne lenne már naivitás azt gondolni, hogy mögöttes érdekek irányítják a nyugat-európai politikát is!
Persze, szó nincs a szentkoronás-sumérrokonságos-szívcsakrás elmeháborodottak állandó amerikai/zsidó összeesküvés-elméleteiről. De pontosan ugyanekkora bornírtság azt gondolni, hogy magasztos elvek vezérelnék a nagypolitika lajtán túli szereplőit.
Ha már a Lajta... Ugyanilyen össztüzet kapott Ausztria is, amikor Jörg Haider szabadságpártja kormányzati tényező lett. Persze, a felszínen mindenféle -izmusokat pufogtattak, persze az első pillanattól kezdve, anélkül, hogy bármit lehetett volna borítékolni, s mint ahogy később az idő sem igazolta a koncepciós vádakat.
Beszartak viszont akkor is, hogy az Ausztria markánsabb, önállóbb szerepfelfogását, nagyobb mozgásterét követelő politikai tömörülés kormányzati tényezőként rálép majd az "össz-európai" érdekekre. És nem arról van szó, hogy az egyes vállalatvezetők leültek egy titkos szobában, és megbeszélték, hogy elkezdik szapulni Ausztriát. Hanem egymástól teljesen függetlenül rájöttek a nagyberuházók és a hozzájuk ezer szálon kötődő nagypolitikusok, hogy a status quo van veszélyben. Innentől kezdve egymástól teljesen függetlenül, de ugyanazon közös irányban licitáltak egymásra Ausztria sárba döngetésében és a nyomásgyakorlásban.
Pontosan ugyanez történik most velünk is. A magyar kormány döntései, a nagyobb mozgástér és függetlenség irányába tett lépések rengeteg lábra léptek rá egyszerre, és ezek mind ugyanazt a követ fújják.
Plusz adalék mindössze, hogy épp a média az egyik érintett, amely nem csak hogy nagy nyilvánosságot kap, hanem maga a nyilvánosság. Az újságírók mindig a szabadság bajnokainak érzik magukat (a bloggerek meg pláne), és ha ők érzik szorongatott helyzetben magukat, azonnal felhördülnek és szolidárisak egymásért, politikai értékrendtől teljesen függetlenül, és anélkül, hogy valaha is előre kellene erről egyeztetniük, "összeesküdniük".
A különböző megszólalások tehát abszolút nem egy tudatos, tervezett összeesküvés előre komponált részei, hanem spontán böffentések, amelyek egymást erősítve, egyre jobban hergelődve szajkózzák nagyjából pont ugyanazt.
A legszomorúbb, hogy ebben magyarok is asszisztálnak, hazai politikusoktól külföldön élő, magukat magyarnak valló "művészekig". Na, az utóbbiak undorítóak.
Hú, ez olyan jó lett, hogy meg is írom a blogomra. :)

borsikm 2011.01.19. 11:14:57

@F. A. Hayek: "Emellett kitérhetett volna a cikk arra is, hogy ha a jelenlegi felháborodást kizárólag a nyilvánosságért és a szólásszabadságért érzett aggodalom szülte, akkor miért nem tapasztalhattunk hasonlót a 2006. októberi tüntetések vérbe fojtásakor, a gyülekezési jog korlátozásakor, a szabálysértési jogszabályok szabadságellenes módosításakor, vagy éppen akkor, amikor a hazánkba érkező külföldi közjogi méltóságok a Patyomkin-faluként berendezett, tüntetők elől elzárt Kossuth téren kellett ünnepeljék az '56-os forradalom ötvenedik évfordulóját. Miért nem kiáltott diktatúrát a Die Presse a Magyar Hírlap elleni kormányzati támadásnál, miért nem rántott kardot Martin Schultz a Btk. szólásszabadságot korlátozó módosítása ellen? "

Folytatnám akkor a remek sort:

akik egyszer sem emelték fel a szavukat, fehérítették ki a profilképüket a facebookon, mentek el tüntetni a 2006-os és az azt követő rendőri és igazságszolgáltatási önkény és terror ellen, akik szerint a Buda 1541-es elfoglalásának történelmi jelentőségét (ja nem, bocs, a Holokausztét) kétségbe vonó véleményeket büntetni hivatott törvény teljesen rendben van, akik nagyban drukkoltak, mikor Draskovicsék megpróbálták megszüntetni a Kurucinfót, akiknek a lámpavasra húzás eléggé jogosnak nem tekinthető követelése helyett egy fikarcnyi ejnye-bejnyére sem futtotta, mikor Veres János drogügybe próbálta keverni a Célpont riportereit, akiknek egy szisszenésre sem futotta, amikor Pál Gáborra és Villány Károlyra ráküldte embereit Szilvásy, miután azok lesencefalui építkezése kapcsán oknyomoztak, akiknek nem érte el az ingerküszöbét, amikor Pindroch Tamást Keller feljelentése hatására rabosították, azok jobban tennék, ha a hisztériakeltés helyett a laposkúszás műfaját gyakorolnák, máskülönben nem lesznek hitelesek. Akkor sem, ha egyébként nagyhatalmú EU-politikusok ők. Ja, és akkor még olyan finomságokról, mint Sólyom László kitiltása Szlovákiából, vagy netán az egész kurzus abszurditását és moralitását szimbolizáló traktortáblák, szót sem ejtettünk.

Komolyra fordítva a szót: nem, valóban nincs szükség összeesküvés- elméleteket gyártani, elég megnézni a gyakorlatot. Az egész hadjárat mozgatórugója pedig nyilvánvaló: egy relatív gyenge ország vette át most az eu-elnökséget, akit a nagyok megpróbálnak rögtön az elején megfingatni, megzsarolni, hogy keresztülvihessék saját érdekeiket. Ugyanezt a kört egyszer Lengyelország esetében már átélhettük amúgy.

morbiczer 2011.01.19. 11:15:00

@imperial: "Miután a hiszterolibsik riadóztatták a külföldön élő haverokat és azok szépen le is közölték az itthon már unalomig ismert rettegő paneleket, elég nehéz lesz letagadni, hogy a baloldalnak és ezen belül főleg a bosszúszomjas szadesz maradványoknak semmi köze az egészhez. "

Index: "A HVG értesülései szerint Orbán Viktor kedd délutáni strasbourgi érkezése óta a médiatörvény megváltoztatásának ígéretével járta körbe az EP-frakcióvezetőket. (...) Ráadásul német néppárti források tudni vélik, hogy Orbán azért is kénytelen a médiatörvény kapcsán kompromisszumot kötni, mert saját EP-s párttársai sem álltak ki mellette az ügyben."

Huha, ezeknek a "bosszuszomjas szadesz maradvanyoknak" aztan tenyleg messzire eler a keze, meg a nepparti europai kepviseloket is sikerult mozgositaniuk.

sárkányfő 2011.01.19. 11:15:04

Ahogy olvasom a kommentek egy részét, úgy látom hamarosan "kiderül", sőt a napnál is sokkal világosabb lesz: A Véleményvezér is a "hiszterolibsik" dróron rángatott bábuja :)

Hetek óta jönnek a kritikák, aki akart talált bőven pontokba szedett konkrét listákat is, magyarul is, angolul is, németül is. A magyar újságok, blogok ezerszer leírták mi a baj vele. Én magam is linkeltem be ide, egy korábbi poszthoz egy nagyon hosszú angol nyelvű elemzést a médiatrövényről. Most már ezt meg sem teszem, ezen a szakszon már túl vagyok. Fölösleges. Sokadjára már abszurd lenne. Aki nem takarta el a saját szemét szándékosan, az látta. Most mégis azt a nótát fújják, ezredjére, körömszakadtáig, jól tudván, hogy ez nem igaz, hogy nicsenek is konkrét kritikák. Engem ezek után már csak egy dolog érdekelne. Lehet-e ezekkel bármit kezdeni?

is 2011.01.19. 11:15:09

@csekk: egyreszt Gyurcsany nem szo szerint ezt mondta. masreszt Semjen meg egy interjuban elismerte, hogy Gyurcsany kicsinalasa politikai fealadt volt, es buszkek ra, hogy sikerult. mas szemeben a szalkat is, magadeban a gerendat se? vagy csak felreertem, hogy te azt probalod mondani, hogy Gyurcsany rosszabb, mint Orban vagy Semjen? mert en nem nagyon latok ebben az aspektusban kulonbseget.

sárkányfő 2011.01.19. 12:41:01

@EUgén:
Pl. mert megígérték a választási kampányban, hogy biztosítják a magánnyugdíjpénztárak működését?

Pl. mert ellenzékben még azt mondta Orbán, hogy az AB döntése a demokrácia egyik megkérdőjelezhetetlen vastörvénye?

Pl. mert miközben égre-földre esküdöznek, hogy kiegyensúlyozott pártatlan média, kinevezik Philiet az MTv élére?

Csak egy dolgot mondj, hogy miért hinne bárki ép eszű ember ezeknek?

bádogos 2011.01.19. 12:41:05

"Mikor veszik elő Sárközyt, Berlusconit, vagy a többit? Miért pont Orbán Viktort???"

Azért mert
1. A nagy országoknak mindig más lesz a mozgástere, mint a kicsiknek - akár tetszik, akár nem. Amelyik politikus ezt nem érti, az nem való politikusnak.

2. A francia vagy az olasz demokráciát sokkal nehezebb lebontani, mint a magyart. (Hagyományok, több független intézmény, erősebb autonóm polgárság, stb. Ugyanazért, amiért az Egyesült Államoknak lehet atombombája, Iránnak meg nem.)

sárkányfő 2011.01.19. 12:41:10

Józan fidesz-hívőknek írom:

Be kéne látni, hogy a médiatrövény-botrány már rég túljutott önmagán. Függetlenül attól milyen a törvény, mennyire jogosak a kritikák. Hatalmas nemzetközi (és hazai) károkat okozott nekünk. Tehát, ha képes valaki higgadt és racionális mérlegeslésre, akkor be kéne látnia azt a nyilvánvaló igazságot, hogy ezt a törvényt még akkor is vissza kéne vonni, ha az maga a tökéletesség lenne. Persze nem az, de ezt a kérdést most tegyük félre a játék kedvéért.

Mennyi kárt ér még meg a Fidesznek az, hogy ragaszkodjon a törvényhez? Ezeket a károkat persze elsősorban az ország fizeti meg. Meddig fog elmenni Orbán a törvényért? Mennyi kárt ér még ez meg neki?
Azt már elértük, hogy Magyaroszág az EU rosszfiúja lett, és informálisan elszigetelődtünk nemzetközileg. A formális szankciókat is bevállalja? Hol ér véget ez az egész?

És egyáltalán, miért ragaszkodik ennyire (ilyen hatalmas pofonok sorozatát is bevállalva érte) ehhez a törvényhez a fidesz? Miért ilyen fontos neki ez a törvény?

bádogos 2011.01.19. 12:41:12

@Kotkodus: Bingo. És ez sajnos azt is jelenti, hogy a magyar kormány a külpolitikai mozgásterének nagy részét a szomszéd országokkal szemben már elveszítette.

(Orbán pontosan ugyanazt a stratégiát alkalmazza, mint Fico (a két politikus között sok más téren is erős a hasonlóság), csak néhany dolgot nem vesz figyelembe. Fico Európa felé mindig udvarias és mézesmázos volt, csak minket rugdosott, meg a hazai közönség egy részét, ezért Európa a kényelmes megoldást választotta, és úgy tett, mintha ehhez semmi köze nem lenne. Orbán azonban minden lehetséges frontot megnyitott, és így minden oldalról támadásnak van kitéve.)

Nzoltan 2011.01.19. 15:00:00

Tegyük fel, beindul a gazdaság (na nem úgy mint a szlovákoknál, mert ahhoz bizony kiadáscsökkentés is kell), akkor akármennyire is vonyít a nyugati média, a Fideszt nem fogják tudni kikezdeni, nem lesz igazán zsarolható.

bádogos 2011.01.19. 15:00:05

@EUgén: Azért pajtás, mert tavasz óta a Fidesz valamennyi cselekedete azt mutatja, hogy ha egy adott jogi környezetet lehet represszív módon alkalmazni, akkor úgy is fogják, ha pedig nem lehet, akkor a környezetet idomítják hozzá az elvárásokhoz.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.01.19. 15:00:10

Még ha védhető is lenne a médiatörvény, az EU nem csak emiatt akadt ki.
Ez csak az utolsó csepp volt a pohárban:
EU és IMF kitessékelése, multik extra adója, nyugdíj körüli macera, AB, Simor folyamatos ekézése, stb.

csekk 2011.01.19. 15:00:23

@is: Én csak sz összefüggésre próbáltam rámutatni.
Vajon miért nem volt ekkora felháborodás, tiltakozás, meg mindenféle apró csíny (lásd mai leragasztott szájak az EP-ben) például akkor amikor Pesten lőttek az emberekre?
Vagy akkor amikor Gyurcsány lebukott a hazugságaival?
Miért is nem tiltakoztak ilyen széles spektrumban akkor a külföldi politikusok????
Nos azért nem, mert akkoriban a média 80%-át a maszop-liberál érdekkőr birtokolta.
Most meg már ha minden igaz, talán a felét sem. :)
(remélem lesz az még annyi se)
Szóval vannak itt ezek a piciny gerendák a szemekben. .... szerintem higgyünk annak amit látni.
Kik tiltakoznak, és milyen formában. ...
Márpedig szerintem ez lófasz hölgyeim és uraim.
Ezt a tiltakozás dolgot ma is csak a ballib média fújja fel Magyarországon is.
külföldön ebből szinte észre se veszel semmit azon kívül, hogy az országról jó pár olyan embernek lesz újabb rossz véleménye, aki már elfelejtették a régebbieket. :(

Lucernaböde 2011.01.19. 15:00:43

Gyurcsany rosszabb, mint Orban vagy Semjen? mert en nem nagyon latok ebben az aspektusban kulonbseget.

Ja, értem, tehát az, hogy 8 év alatt meg két és félszerezték az államadósságot az ugyanolyan megítélés alá esik mint taratani a 3 %-os hiányt a megahiteltartozás 2800 milliárdos törlesztése mellett. Hogy csak ezt említsem.

Az emberi butaság, tudatlanság, tájékozatlanság határtalan.

Lucernaböde 2011.01.19. 15:00:47

@is:

De nagyjából ezt mondta. Nem a szóhasználat a lényeg, az a lényeg, hogy GYF személyesen motivált Orbán ellenében akár az ország kárára is, Orbán meg le se szarja.

Orbán nem GYF-el foglalkozik, hanem az országgal. Hol jól, hol jobban, hol meg kevésbé jól, de a dolgok eredője jót tesz az országnak.

milyen szép a Vértes, ó 2011.01.19. 15:00:50

@is: szerintem nem érted, ha Gyurcsány csinál valamit, az hazaárulás, ha fideszesek csinálják ugyanazt, általában sokkal durvábban és pofátlanabbul, az a Nemzet Megmentése, nem bonyolult ez

Lucernaböde 2011.01.19. 15:01:03

Mellesleg épp most nyilatkozta egy magánember, hogy elhalálozott felesége után a feleség által befizetett 1,5 millió forintos kötelező mnyp-i tagdíjból 1,1 milliót kapott vissza "öröklődés" címén. A hozam rovatban nulla szerepelt és a tőkebefizetésből is -10 %-ot levontak.

Azoknak akik annyira borzasztóan hisznek a köt. mnyp-i rendszerben.

szódabár 2011.01.19. 15:01:08

Hihetetlen ez a hisztéria. Szerintem az emberek nagy részét abszolút nem is érdekli a dolog és igazuk is van.
Emlékeztetnék arra, hogy a Népszabadság pár évvel ezelőtti meghamisított Teller interjúja miatt sem ragasztotta le vagy tépte a száját senki...
Kettős mérce elvtársak?

misiapu71 2011.01.19. 15:02:24

úgy lett volna jó az országnak ha a vitya ment volna a gyurcsánnyal a francba

Joaquin 2011.01.19. 15:02:28

Na jó, nagyon sokan kérték mi a gond a médiatörvénnyel, úgyhogy íme két szerintem kiváló cikk a témában:

napifix.tumblr.com/post/2480185118/mi-a-gond-a-mediatorvennyel-2-valasz-devenyi

Paragrafusokkal, stb. Kicsit hosszú, tudom ez gond...

hirszerzo.hu/elemzes/1390_a_mediatorveny_problemai

Ebben nincsenek paragrafusok idézve, de a törvény szövegét amúgy is hozzá lehet olvasni, és el lehet dönteni igazuk van-e. (Magyar Közlöny, dec 31.; nem tudom a NMHH honlapján lévő pdf frissült-e azóta)

VV-n volt már ilyen cikk? Szerintem érdemes volna csinálni egyet, titeket olyanok is olvasnak akik mást nagyon nem.

Joaquin 2011.01.19. 15:02:32

@sárkányfő: ne kövesd el azt a hibát, hogy abból, hogy ugyanazt írják, arra következtetsz, hogy ugyanazok is teszik. Lehet, hogy őket már meggyőzted, azért is nem írogatnak itt.
Kötelességünk felvilágosítani kevésbé tájékozott társainkat is, mert idővel ők is bőrükön fogják érezni a hatásokat. Van, aki ezt is politikai célokra használja fel, de ez nem erről szól. Ezzel a törvénnyel nem az a gond, hogy jobboldali, hanem hogy antidemokratikus.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.19. 15:02:42

"...Bankárok zsebében kutakodik Brüsszel
A nagybankok ismét több tízmilliárd dollárt költenek jutalmazásra, kiakadtak az európai hatóságok..."

no comment...

..illetve mégis. Remélem holnap ezt a témát is kifejti a véleményvezér, különös tekintettel a "szegény megadóztatott pénzintézetek" és a kifizetett bónuszok tekintetében. :-)

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.01.19. 15:02:46

Tárgyi tévedésben van mindenki az Unióban:)

szamarhegy 2011.01.19. 15:02:56

Én sem értem ezt a nagy ragaszkodást, hacsak nem a 3.000 mrd. visszamenőlegesség, alkotmánybíróság ügyekről való elterelés miatt.

Azokat sem értem, akik nem veszik figyelembe, hogy a mai politikai generáció még nyakig a Kádár rendszerben szocializálódott, akik nem akarják látni, hogy a hatalom, a pénz és titkosszolgálatok milyen veszélyes mértékben összefonódtak és ennek csak egy viszonylag szabad sajtó tud ellenállni. A magyar sajtó nagy része már most is pártokhoz kötődik, a másik része csődben van, a maradék működőképes valamennyire független sajtót pedig nem egy határeset, Fidesz emberekkel betöltött, a korlátozás és nem a függetlenség kereteit meghatározó törvénnyel kellene 'felügyelni'. Nem egy-egy média törvényi elemmel van a gond, hanem az egésszel, annak szellemével, és a Fidesz eddigi demokratikus intézményrendszerek elleni intézkedéseiből kiolvasható demokrácia deficitből.

s.e.c 2011.01.19. 15:03:01

Hát gyerekek nem hiszem el hogy még mindíg van aki szerintem ez nem gáz meg kínos, égő.

Rive 2011.01.19. 15:03:04

Érdemes figyelni az épp folyó EP plenáris ülést. Két dolog látszik:

- nem, a szlovák nyelvtörvény sincs elfelejtve
- amig nyelvtörvény van, addig a magyar elnökség lényegében kudarcra van itélve
- Orbánnak még mindig nem esett le, mekkora és mi a baj.

Fideszman 2011.01.19. 15:03:11

@sárkányfő: Orbán azt mondta, hogy most építik vissza a jogállamot mert eddig diktatúrában éltünk. És ő sosem hazudott szóval csönd legyen. Vagy vissza akarsz menni a diktatúrába? Elfelejtetted már amikor gyurcsányi falhoz állította a renitens ellenálló igazi hazafiakat és élő adásban kivégeztette őket? Én nem szeretnék oda visszakerülni

bioLarzen 2011.01.19. 15:03:17

@gt_: "nagyon elszomorít, hogy az átlag magyarnak ezek nem fontosak, vagy éppen semmit sem ért belőle. "

Szia,
ez nem csak ránk jellemző. Én szerintem Európa legtöbb országára igaz, hogy az átlagember szarik a demokráciára addig, amíg nem érzi a saját életét, lehetőségeit korlátozva.

És nem vagyok biztos benne, hogy ez így nincs rendjén...

bio

nagyat 2011.01.19. 15:03:28

Szóljon már valaki az Orbán Viktor nevű magyar állampolgárnak, hogy nem ő A MAGYAR NÉP! Teljesen szokatlan neki, hogy van aki a szemébe meri mondja a véleményét és az nem azonos az övével!!!!

Falu bikája 2011.01.19. 15:07:33

@strappa:
Nekem is feltünt, hogy az eddigi EU kritikák nem nagyon találkoznak az itthon elhangzott kritikákkal. A választ az origon találtam meg :

"Kroes jól végzi a dolgát, de az ő munkája arra korlátozódik, hogy a törvény mennyire felel meg a médiairányelvnek. Szerintünk azonban az alapvető jogok sérelmét is meg kellene vizsgálni" - mondta apró strasbourgi irodájában a képviselő. Ezzel arra utalt, hogy Kroes már többször hangsúlyozta, ő csupán azt vizsgálja, hogy a médiatörvény mennyire felel meg az EU úgynevezett audiovizuális irányelvnek, a szocialisták és a jogszabály más kritikusai szerint azonban ennél tágabban kellene kezelni a kérdést, és azt kellene megnézni, hogy milyen hatással van az alapvető emberi jogok részének tekintett szólás- és sajtószabadságra. Moraes azt mondta, elvárják, hogy az Európai Bizottság alapjogokért felelős biztosa, Viviane Reding is vizsgálja meg a kérdést. A hétfő esti bizottsági ülés kezdeményezői küldtek meghívót Redingnek is, aki azonban nem jött el, amit többen rosszallva szóvá is tettek.

tryclops 2011.01.19. 15:07:45

@simonmondja.: Nono, azért ne felejtsd el, hogy Orbán Nellie Kroessel áll éppen szemben. Az a nő egyszer már feltörölte a komplett európai távközlési szektorral a brüsszeli padlót.
Egyáltalán nem lefutott a keményfejűségi verseny közöttük.
Üdv,

Dubito 2011.01.19. 15:07:51

@sárkányfő: Azért, mert személyes ego-ja fontosabb, mint az ország, a nemzet érdeke. Azért, mert talál rá a "kocsmai bunyós" jelző, amit az amerikai nagykövet írt róla. Beveszem magam a sarokba egy széklábbal, és gyertek csak.

Ez jól látszott a mai EP plenáris ülésen is, ahol a felszólalók 90%-a vehemensen kritizálta a médiatörvényt, csak néhány fideszes és jobbikos állt ki mellette, illetve egy-két néppárti képviselő (de ők sem azt mondták, hogy a törvény jó, hanem, hogy inkább foglalkozzanak mással.)

OV pedig zárásképpen kiállt a plénum elé, és mindenkit lehülyézett. Így nehéz lesz sikeres elnökséget csinálni....

tryclops 2011.01.19. 15:07:54

@FüstM:
Igen, bakker ebben teljesen igazad van: a teljes amerikai média elégtelenre vizsgázott Irak lerohanása előtt, amikor nem szedte darabokra a Bush kormány érveit, meg akkor amikor utána kiment a fontra tapsolni.
De:
1. Ha már manipulációval ekkora károkat lehet okozni, akkor nem érv, hogy hivatalosan is engedjünk egy kormánynak jogot arra, hogy irányítsa a médiát.
2. Ugyanez a sajtó azóta többé-kevésbé feltárta az ügyet, és leleplezte a hazugságot. Azért nekem ez olyan üzenetet küld, hogy a sajtó működik...

Mérges 1234 2011.01.19. 15:08:02

Csodaszép az egészben, hogy ezek, maradnak vagy 20 évig.

Index főoldal. Kövér megerősítette, hogy a határon túliak is szavazuhatnak.

Game over lesz itt hamar.....

Bár ne úgy lenne.

Mocsok banda, ha annyira jók miért kell ennyire betonozni. Arról nem is beszélve, hogy még mindekivel harcolnak Magyarisztánban az is énhanhal aki eddig még nem.

Szvidrigajlov 2011.01.19. 15:08:07

Szerintem meg Orbán lemosta az EP bal, balközép frakcióit. A hozzászólások és a törvényszöveg összevetéséből látszik, hogy egyik barom EP képviselő sem tudja miről beszél. Az állításaik tételesen igazolható módon VALÓTLANOK!

Nem a szólásszabadságról van szó, hanem a magyar médiapiac újrafelosztásáról, amiben a magyar tartalmak és műsorok preferálása az RTL, TV2-es ViaSat-os szeméttel szemben történik meg. Nem a szólásszabadság, hanem cca. 100 milliárd forint a tét. Újraosztott reklámpiac, újraosztott kábeltévés bevételek. Ennyiért már érdemes lobizni a szoci frakcióknál.

Mivel is volt baja az EP kulturális bizottságának? Azzal, hogy 200 milliós bírság sok. Ki fizethet 200 milliós bírságot? Az RTL, a TV2 meg a Viasat (a törvény szerint) más nem nagyon érheti el ezt a léptéket.
Mi volt még a probléma? Az uniós vitarendezési eljárás nem megfelelő. (azaz, ha egy londoni cég magyar nyelvű műsora törvényt sért, akkor a brit hatósághoz kell fordulnia a magyar médiahatóságnak, hogy tiltsa el) Kinek az érdekét sérti ez? Azoknak a médiaszolgáltatóknak, akik azért léptek le Magyarországról (Viasat, Cool, F+ stb.), hogy "senki" ne érhesse utól őket és gátlástalanul, szabályozatlanul onthassák ránk a fost, drága pénzért (a mi drága pénzünkért).
Mi volt még a baj? HOgy a köztévékben a (hír)szerkesztői csoportok függetlensége megszűnik. Miért is baj ez? Merthogy nincs verseny, meg soxínűség? Á dehogy! Hiszen van RTL hiradó, TV2 hiradó, HírTV, ATV, stb. Az már elég soxínű nem? Ja, hogy ezek valójában nem versenyeznek egymással? Hát akkor versenyezzen a közszolgálat saját magával? Vajon a BBC versenyez saját magával? Tripla pénz fele élvezet Nekünk. Ámbátor a versenytársaknak! Ők eddig sem versenyeztek. Vagy talán az RTL hiradó, az tényleg hiradó? Ezek szerint a magyar piacon jelenlévő többi műsorszolgáltató nem versenytárs? És ez ki is derülhet, mert lesz pénz hiradóra is, meg filmre is?
De akkor ki fizet majd évente 25 milliárdot az RTL-nek (TV2-nek, ViaSatnak stb.stb.) reklámdíjra, ha a nézettségét a köztévék kiegyenlítik? A két nagy kereskedelmi TV éves büdzséje és a magyar közszolgálat költségvetése nagyságrendileg azonossá válik? Lesz magyar műsor? Nemcsak a Majmok közt, meg a Zsében, lében? Hókusz és Naplopó?
Jaj mi lesz akkor, ha a két nagy kereskedelmi (+ a kábelcsatornák) ugyanazt a reklámtortát a DunaTV-vel is meg kell osszák? Jaj mi lesz akkor, ha kurva sok pénzért rendes híradót és rendes műsort is kell csinálni majd? Csökken a profit elvtársak!? Nem elvtársak! Illetve ...elvtársak, de nem csökkenhet a profit.

Már tegnap kilógott a lóláb, ma már a teljes lovat láthatjuk. A szoci frakció az ügyet politikacsinálásra használja de valójában semmi mást nem tesz, mint az európai médiamogulok (pl. a luxemburgi Bertelsmann MTM-SBS stb.) érdekeit védi, közvetve pedig a magyar közszolgálatot támadja.
(aki meg tudja mondani, hogy miért pont a luxemburgi külügyér rikoltozott először, annak küldök egy csomag fruttit - segítség: az RTL cégkivonatában utánanézhet)

SZÓ SINCS A SAJTÓSZABADSÁGRÓL!

Szoclib olvasók kedvéért aláírom (választhatnak):
Üdvözlettel:
Szvidrigajlov az
a) elmebeteg
b) náci
c) antiszemita
d) diktátor
e) mucsai paraszt.

lkjpoi 2011.01.19. 15:08:11

@bádogos: épp akartam kérdezni, hogy ezek a kedves EP képviselő hölgyek és urak vajon ragasztgatták-e a szájukat a fico-féle nyelvtörvény kapcsán...

SashaBraun 2011.01.19. 15:08:14

Egyébként, őszintén szólva, el sem tudom képzelni, hogy ezt a nyugat hogyan gondolja. Van itt egy szuverén ország, amelyik hoz egy törvényt saját használatra. Most mégis hogy gondolják? Majd ezentúl minden törvényt, ami a nyugati hatalmaknak nem tetszik (ide azért hozzátartozik, hogy valaki csak elszaladt árulkodni, mert kétlem, hogy bárki nyugaton képben lenne, hogy itt épp mikor, milyen törvény van születőben), szóval minden törvényt, ami más országoknak nem tetszik, majd szépen kinyomtatunk, elpostázzuk külföldre, és akkor az ilyen kohn-bendit-féle csapzott, kétes figurák leülnek mellé egy ceruzával, egyes részeit kihúzkodják, máshoz hozzáírnak, és visszaküldik, hogy no, tessék, így már demokratikus, ezt tessék elfogadni? Aki ennek tapsol, hát, annak is van egy értékrendje...

Amúgy ennek az ügynek a kapcsán látszik csak világosan, hogy a mélyen tisztelt nyugati politikusok, újságírók, véleményformálók is pont ugyanolyan idióták, mint a helyiek, csak épp más nyelvet beszélnek. Médiaügyben sírjon csak a Népszabadság meg az ATV, az teljesen rendben van, hisz ez a dolguk. De egy németnek/franciának mi köze az egészhez? Mi sem pofázunk bele a dolgaikba...

puffatag 2011.01.19. 15:08:18

@sárkányfő: te is tudod és a fideszes rajongók is tudják a választ: minden hatalmat megkaparintott, kiiktatta az összes ellenörző intézményt... a sajtó elhallgattatása az utolsó feladat...múlt héten például simicska úgy tett szert kb 100 milliárd forintra, hogy az összes hirdetési felületet (oszlop, tábla stb) betiltották, maradt a mahír

whiterose 2011.01.19. 15:08:22

@abaka: te meg csak azt, hogy nincs szólásszabadság ma Magyarországon! :)))

abaka 2011.01.19. 15:20:49

@whiterose: Megmutatod, ezt hol irtam?

bádogos 2011.01.19. 17:08:10

@lkjpoi: Nem, mert Ficonak legalább volt annyi esze, hogy nem hülyézte le őket szemtől szembe.

Várúr 2011.01.19. 17:08:49

@Dubito:
"A felszólalók 90 %-a..." Lófaszt mama (mondaná Gyurcsány). A felszólalók a zöld-liberális törpefrakciókból ugattak. Pl. Cohn-Bendit, az egykori pedofil tanár és hivatásos forradalmár, stb. Egy szál érvük nem volt. Égtek, mint putri a gázolajban.

decens 2011.01.19. 17:08:56

@Robinzon Kurzor:
"hiába törölte fel a kormánnyal a svéd nagykövet is padlót, hogy másnak szabad valamit, nekünk meg nem."

Farok csóválja a kutyát?
Ugyan már!

2011.01.19. 17:09:00

@namizu: úgy látszik te még fel sem fogtad, hogy ez nem "egy törvény" a sokezerből, hanem egy igencsak feltűnő törvény, kint is.
Hát barátom én fidesz van voltam és még most is látok lehetőséget bennük, szóval én azok táborát szaporítom, akik képzeld csodák csodája nem zsidók, cigányok, buzik, drogosok stb. és mégsem tetszik a médiatörvény és tanács. Akkor mit gondolhatnak azok aki sosem hittek bennük.

Edigej 2011.01.20. 10:58:56

@namizu: Igen, pontosan így működik a dolog. Magyarország ugyanis az Európai Unió tagállama, amely egyrészt hatalmas anyagi és egyéb előnyökkel jár állampolgárai számára, másrészt viszont kötelezettségekkel jár. Például azzal, hogy a magyar parlament nem hozhat olyan törvényeket, amelyek sértik az Unió bármelyik jogszabályának betűjét, extrém esetben szellemét. A következő hat hónapban éppen az lesz a magyar elnökség egyik legnagyobb feladata, hogy elfogadtasson hat jogszabályt, amelyek következtében az egyes tagállamok még egymás költségvetései ellen is kifogást emelhetnek, még azok elfogadása előtt. Mert a dolog csak így működik. Másrészt: Orbánnak nem a Fidesz kétharmadával kell egyezkednie a következő hat hónapban, hanem azzal a német kormánnyal, amely szemében egyre szalonképtelenebbnek tűnik.

Az elnökségben egy ország számára épp az a legfontosabb, hogy ekkor százszorosan odafigyelnek rá, tehát pozitív képet lehet közvetíteni egy tagállamról, ami a későbbi alkudozásokkor, de befektetői szempontból is nagyon fontos. Persze ez negatív irányba is elsülhet, ahogy pl. most. A médiatörvény, és sokkal inkább a görcsös ragaszkodás a nyilvánvalóan megcáfolt érvekhez a magyar elnökséget fogja lejáratni. Nem a kritikák, hanem a kormány álláspontja.

Ami az ellenérveket illeti. Egyrészt nem igaz, hogy a médiatörvény minden része megjelenik egy-egy másik tagállam szabályozásában (a példákat többen leírták, nem akarom őket ismételni), de ha még így is lenne, akkor sem elfogadható a "legrosszabb gyakorlatok" összegyűjtése.

A szabályozásból (amit szöveghűen olvastam), nekem az jön le, hogy a magyar kormány egyáltalán nem bízik a sajtószabadságban. Meg akarja mondani a sajtónak, hogy mit és hogyan szabad leírni, közvetíteni, ahelyett, hogy a vélemények pluralizmusát biztosítaná. Olyan, hogy "kiegyensúlyozott" sajtó, nem létezik. Az ember meg azért ember, hogy ki tudja választani, melyik sajtóterméknek hisz, mi érdekli és mi nem. A kormány feladata az lenne, hogy a választás lehetőségét biztosítsa, nem pedig az, hogy központilag gyártott riportokkal, tartalmi követelményekkel és homályos alapú, de nagy bírságokkal öncenzúrára kényszerítse a sajtót. Ez éppen a sajtó funkciójának félreértése: demokratikus államban a sajtó ellenőrzi a kormányt, és nem fordítva.

Persze, a dolog összekapcsolódik a magyar kormány más intézkedéseivel is. Egyetértek azokkal, akik azt mondták, a kormány iránt elveszett a bizalom Európában. Valóban így van, és ez szomorú. Még nem lenne azonban minden veszve, hiszen Orbán elegánsan akár vissza is vonhatná a törvényt arra való hivatkozással, hogy nem akarja veszélyeztetni az EU-elnökség sikerét. Ez legalább akkora pozitívumként jelenne meg, mint amekkora negatívum maga a törvény volt. Ehelyett mit tesz? Sértetten azt kiabálja hogy de hát itt a magyar nemzetet sértegetik. Én a magyar nemzet tagjaként kikérem magamnak, hogy ma sértegettek volna, különösen, hogy számos hozzászólóval egyetértettem. A magyar nemzet szerintem sokkal inkább meg van sértve (hülyének van nézve) akkor, amikor elveszik a nyugdíjpénztári megtakarításait.

Ami a "hol voltak ezek akkor, amikor..." típusú kommenteket illeti, a szlovák nyelvtörvény ügyében igenis volt fellépés, csak mivel akkor Szlovákia nem volt az EU soros elnöke, kevesebb figyelmet kapott a téma. Aki nem nézte a mai vitát, annak elmondom, hogy Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője a szlovák nyelvtörvényt és a magyar médiatörvényt egy lapon említette, hozzátéve, hogy Márai Sándor, ha ma élne, sem Kassán, sem Budapesten nem tudna kiteljesedni e két törvény miatt. A 2006-os zavargások más téma. A baj az, hogy hiába volt valódi felelőssége a rendőrségnek, túlságosan összefonódott a dolog a szélsőségesek undorító randalírozásával. Az sem segített, hogy a témát az EP-ben utána állandóan a szinte minden más képviselő által (érthető okokból) lesajnált Morvaiék hozták fel.

bulvárcsávó az rtlklub sztárja 2011.01.20. 10:59:20

Médiatörvény, az Alkotmánybíróság korlátozása, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, különadók, a Fidesz nem európai. Médiatörvény, az Alkotmánybíróság korlátozása, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, különadók, a Fidesz nem európai. Médiatörvény, az Alkotmánybíróság korlátozása, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, különadók, a Fidesz nem európai. Médiatörvény, az Alkotmánybíróság korlátozása, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, különadók, a Fidesz nem európai. Médiatörvény, az Alkotmánybíróság korlátozása, a magánnyugdíjpénztárak államosítása, különadók, a Fidesz nem európai.

Menjetek már tüntetni bazzeg ha ennyire nem tetszik, csak csináljatok már valamit, mert ez az önrugózásos mantra már kibaszottul unalmas. Másról se lehet olvasni csak és kizárólag erről. Találjatok ki mást. U.N.A.L.M.A.S.!

Netuddki. 2011.01.20. 10:59:23

Nagyon egyszerű a magyarázat.
Külföldön kinyalták a sejhajokat, itt meg azt hitték beetetik a népet ezzel a maszopos összeesküvéselmélettel.
40 éve még talán bejött volna. Hát manapság már nem.

rex 2011.01.20. 10:59:35

Nem akarok okoskodni, nagyzolni, de vannak információim olyan német cégekről és -től, akik bizony eddig is kőkeményen beleszóltak a magyar politikába "hátulról", pénzeltek pártokat, minisztereket, stb.. Ezen ügyek közül ha kevés is, de egy-kettő napvilágot is látott.
Ne legyenek illúzióink, most is egy nagy(!) része ennek a felhajtásnak bizony azért van, mert olyan nagy cégek tyúkszemére tapostak most, akik ehhez nem voltak hozzászokva, vagy nem értik, ha eddig itt korrumpáltak (párttól függetlenül) most miért bántják őket, miért nem az van amit ők akarnak?!
(Azokat az EU-s országokat, akik cégei itt nem nagybefektetők, vajon miért nem zavarja ez a törvény olyan nagyon? Ők sem értik a demokráciát vagy Europát?)
Sajnos nem csak a Fidesz nem érti Nyugat Európát, a Vv sem érti a tőkét és annak hatalmát...

shinichi 2011.01.20. 10:59:45

Elnézve itt néhány kommentet, kezd összeállni milyen embertípus integet rózsaszín krizantémmal Phenjan főterén minden felvonuláskor.
Azok is szentül hiszik, legyőzték az imperialista nyugatot, kivívták szabadságukat.

Qqriq 2011.01.20. 10:59:58

Igaza van VV-nek, hogy a FIDESZ semmit sem ért az EU-ból. Csakhogy ezt kommunikációs téren teszi, nem tartalmi, érdemi dolgokban. Ez az egész hiszti a Fidesz kormány külpolitikai kommunikációjának totális csődje. Tanulhatnánk a szlovákoktól. Mit tettek, amikor az EU összeráncolta a szemöldökét (mert olyan típusú hörgést én nem hallottam, mint magyar média ügyben, talán mert az elmúlt 90 év után pont ezt várták tőlük?) a nyelvtörvénnyel kapcsolatban? Azonnal megígérték az elképzelések felülvizsgálatát és az egyeztetést a magyarokkal. Az EU megnyugodott. El is mentek Bajnaihoz jópofizni egyet, az EU el is alélt azonnal a gyönyörűségtől. Milyen fasza gyerekek ezek a szlovákok! Aztán 3 hónap múlva, eredeti formában, minden magyar ellenvetést nagy ívben leszarva elfogadták az apartheid törvényüket. Az EU-nak szava sem volt.
Ezt kellene Orbánéknak megtanulni: merjünk kicsik lenni. Az EU-ban igaza csak a nagyoknak van (nagyok = nagy piac/GDP) a kis nyulak csak lesik a nagyok jóindulatát. Ez a jóindulat kimerül az "okosok" kritikáinak maximális tolerálásában, de persze csak verbálisan, aztán amikor kicsit elbambulnak, gyorsan keresztül verik vélt nemzeti érdekeiket.
Ez a karakán kiállás a vélt igazunk mellett csak olaj a tűzre: a kis nyulak simulnak! Ha a nagy Merkel azt mondja szar, akkor arra nem az a válasz, hogy miért nem szar, hanem hogy mikor fogjuk felülvizsgálni, és kivel fogunk egyeztetni. Jön majd új gumicsont, elrágódnak azon, a kutyának sem tűnne fel 3 hónap múlva, hogy minden maradt az eredetiben.

És ezt nem azért mondom, mert szerintem jó, vagy Orbán fan lennék. Én készséggel elhiszem, hogy szar (bár a jelentősége huszadrangú). Csakhogy a kormány kudarca az ország kudarca is. És amíg az elsőben nem vagyok benne, az utóbbiban nagyon is.

bőrmók 2011.01.20. 11:00:11

@global001: a sok visszamenőleges lenyúlás szerintem is durvább, mint ez a médiatörvény

Seregbontó 2011.01.20. 11:00:21

Ebben a posztban erős elfogultságot érzek.

Úgy látom az a szerző alaptétele, hogy Magyarországot a "Nyugat" figyeli, aggódik a magyar demokrácia állapotáért, a magyar sajtószabadságért, népért stb.
Pedig ez nem így van. Minket idáig konkrétan le se sz@rtak.

Tudom ,hogy sokak számára ez már lejárt lemeznek tűnik, de tessék kicsit utána nézni, hogy milyen visszhangja volt a Lajtántúl a Gyurcsányi trükközések beismerésének, az öszödi beszédnek, a 2006-os tüntetőverésnek. Ezek, holott tagadhatatlanul sokkal súlyosabb ügyek voltak, mint akár a válságadók, akár a médiatörvény, közel sem váltottak ki olyan heves reakciót az istenített nyugati országok sajtójában.

Az köztudott, hogy a hazai baloldalnak igen komoly nyugati kapcsolatai vannak, és az a szokásuk is közismert, hogy előszeretettel mutatják be Magyarországot fasizálódó, diktatúrára vágyó országként a Nyugatnak. Ezért igenis megalapozott a gyanú, hogy a médiatörvény kapcsán is ez történhetett. Azt pedig elég nehéz elhinni, hogy megvágott külföldi vállalatok a hivatalos tiltakozást kiegészítendő, nem éltek azzal a fórral amit a kormány tálcán kínált nekik (nyomásgyakorlásból sosem elég).

Azt nem állítom hogy a "láthatatlan kezek", a Tel-Aviv-Washington tengely, vagy más egyéb "hatalmak" összehangolt akciója ez a cirkusz, de azt igen, hogy a hazai baloldali-liberális értelmiség és a multik egy része készségesen ellátta munícióval a "demokrácia védelmére" mindíg kész, témaéhes nyugati baloldali sajtót és politikusokat. Közvetett bizonyíték erre, hogy az egész kampány Orbán Viktor lediktátorozásával és lelukasenkózásával kezdődött, s később kiegészült olyan vádakkal, hogy hazánkban félkatonai szervezetek vonulgatnak és irtják a cigányokat. A Magyarország-ősember párhuzamot, a "ronda kis országot" vagy az EU-elnökségre való alkalmasság elvitatását csak futólag említem meg. Ilyen aljas támadásra nem igazán lehet értelmesen válaszolni, ahogy a vörös fejjel ordibáló és káromkodó emberrel sem lehet észérvek alkalmazásával tárgyalni. Vérmérséklettől (és testi erőtől) függően vagy nyakon vágod, vagy otthagyod vagy megvárod, míg lenyugszik. Nem állítom, hogy az új médiatörvény hibátlan lenne (pl. kilenc évre szóló kinevezés), de a kormány csípőből történő lefasisztázása sem a Nyugat (jobban mondva a nyugati baloldal) konstruktív kritikára való készségét tükrözi.

Ez a nyugati médiahiszti összességében azt mutatta meg, hogy bizony a ottani média és politika "sem jobb a deákné vásznánál" ugyanúgy befolyásolható, felhergelhető, ugyanannyira nélkülözi objektivitást és a konstruktív kritikára való hajlamot mint a hazai.

Petykabá 2011.01.20. 11:00:27

@Kotkodus: Az, hogy az IMF-nek nincs igaza, az még nem jelenti, hogy nem kell megszorítani. Az IMFnek abban nincs igaza (bizonyítja ezt az összes IMF hiteles ország), hogy úgy kell a hitelválságot megoldani, hogy még több hitelt veszel fel és megszorítasz. Viktorunk is tudta ezt, de legyünk reálisak, ezt nem mondhatta meg ha rendet akart tenni (utáljuk a politikusokat, mert hazudnak, de azért kell hazudniuk, mert a nyugdíjasok és kispénzűek (mint egész választóbázis, nem mint személyek) havi száz forintért eladnák a fél országot. Ezért 2/3-os többséget szerzett. Két dolog lehet: hogy ezt arra használja hogy rendet tesz: megszorítás és versenyképesség javítás, vagy valami baromságot. Nekem eddig úgy tűnik, hogy az elsőt teszi, de hiába hápog itt bárki, ez csak 20-30 év múlva lesz tiszta, hogy melyik történt.
Médiahisztiről annyit, hogy nyilvánvaló, hogy nem a politikát akarja szabályozni, hanem azt a NYUGAT EURÓPAI értéket, hogy hat csőből folyik a szar műsor, ahelyett, hogy mondjuk egy átlagember kézbe venne egy kurva könyvet. Tényleg van olyan ember aki el tudja képzelni, hogy az Internettel egy médiahatóság felveheti a fegyvert. Baszki legyen már eszetek.

Petykabá 2011.01.20. 11:00:35

@namizu: pont ezt írtam meg most angolul a spiegel blogba... A kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében jó lenne ha oda is megírná valaki, hogy van itt talán egy jó millió ember legalább, akinek nem tetszik hogy úgy próbálnak beleugatni a törvényekbe, mint a Szovjetek anno.

Már csak azt várom, mikor jönnek felszabadítani a felnyomás alól a közös német francia hadsereg...

sga 2011.01.20. 11:00:40

"Ezért is utasították el a kormányoldal azon képviselőit, akik bár elismerték, hogy a médiatörvény lehetőséget ad a visszaélésre, de fogadkoztak, hogy semmi „olyasmi” nem fog történni. Vannak esetek, vannak kormányok, amikor ezt el lehet hinni: a magyar kormányban azonban egyre kevésbé bíznak."

Szerintem ez félreértés. Egy olyan törvény, ami lehetőséget ad a visszaélésre, önmagában probléma. A törvény akkor is törvény marad, ha esetleg más fogja végrehajtani. Ki tudja, ki hogy fog élni a lehetőséggel? Illetve egyszer valaki bizonyosan fog, ha Murphy-ből indulunk ki. Persze mindemellett fenntartom: hiszi a piszi, hogy nem akarnak élni a törvény nyújtotta lehetőségekkel. Különben mi a túrónak hoztak ilyen törvényt?

felfújta a szél 2011.01.20. 11:00:49

Egészen meg vagyok döbbenve, bár ritka nálam.

Írtam délután néhány kommentet a Süddeutsche Zeitung fórumára az EP ülésről készült cikkük mellé, és az összes olyat elnyelték (hármat), amiben bíráltam a német sajtó egyoldalú tájékoztatási gyakorlatát.

Bameg, ilyen cenzúrától már elszoktam teljesen. Hol tartanak ezek?

www.sueddeutsche.de/politik/viktor-orbn-vor-dem-eu-parlament-ich-bin-zum-kampf-bereit-1.1048322

hüjeliba 2011.01.20. 11:01:03

Nekem az a döbbenet ,hogy itt senki sem olvasta magát a törvényt , még az MSZP prominensek sem. A blogolók meg pláne.
A fő gond a médiahatóság jogkörének mérhetetlen kiterjesztése.
1.Rendelkezik házkutatási joggal, mint egy rendőrség, 2.Szabályokat alkothat, mint a polgárok által választott jogalkotók
3. joga van harmadik félt perbe vinni és az eljáró bíróságot kijelölni, mint a bíróságoknak, a harmadik fél nem kérhet más bíróságot !
4. Az általa bekért adatokat más eljárásban is felhasználhatja, ez a jog egyik szervnek sem adatik meg (alkotmányellenes is.)
5. ugyanabban az eljárásban egyszerre ügyfél és bíra is lehet. Na ilyen állat sincs.
6. Az eljárásba bevont személyek , szervezetek kötelesek kiadni minden információt, nincs védett tanú(informátor) és nincs üzleti titok.
7. hogy mi a jogsértés azt csak ő dönti el.
8. A médiabiztos(ok) létezésének ténye. (olyan ügyekben jár el ahol jogsértés nem történt.) Ez a biztos a hatóság fejétől függ munkarendjét ő határozza meg, csak neki tartozik beszámolni. Jelentése alapján hatóság jár el , de kisebb súlyú ügyekben a biztos is bírságolhat.
Ezeket nem lehet megmagyarázni azzal, hogy hatékonyabb közízlés és erkölcsvédelmet kell biztosítani a választóknak, hogy ne hangozhassék el uszítás, holokauszttagadás, stb, szólásszabadság ürügyén.
Ez kiegészítve a hírkészítés monopolizálásával és azok ingyenessé tételével, a politikai és gazdasági újságírás végét jelentik. Ez a törvény arra jó hogy többet ne legyen olajügy, KH botrány, Macis bank , BKV szerződéseit se juttassa ki senki.
Kurva anyázni eztán is lehet, ahogy volt régen Rádiókabaré, Hofi meg pajkos összekacsintás. A kádár kornak volt humorérzéke, mert tudták ,hogy a pozíciójukat csak KB titkárától kell félteniük.

Qqriq 2011.01.20. 11:01:08

Ennek az E-on-nak és társainak lehetett volna annyi eszük, hogy legalább egy Népszabót nyomtak volna ennek a szerencsétlen majom Cohn-Benditnek! Így kúrva hiteles volt a lukasenkózás.....

salamander 2011.01.20. 11:01:33

A szavazás eredményéből is látszik, hogy itt csupa ZöldLiberális elvtárs a látogató!

Már hogy nem egy nemzetközi lejáratókampány lenne médiatörvény mögött... Hát szinte minden ezt támasztja alá. Kivéve a ti véleményetek... sokat számít, de annyira azért mégsem.

Álljon itt Kant örökbecsű idézete:
-----------------------------------------
4. "Nem szabad államadósságot csinálni a külső államüzletek vonatkozásában."
A nemzetgazdaság céljaira (útjavításra, új telepítésekre, raktárakat szerezni várható rossz esztendők elé s így tovább) aki az államon kívül vagy belül segítséget keres: ez a segélyforrás nem esik gyanúba. De más a mai hitelrendszer (egy kereskedőnép elmés találmánya ebben a században), ahol az adósságok a beláthatatlanba növekednek, s mégis a jelen követelésre mindig biztosítva vannak - mert hisz az sosem történik minden hitelező részéről egyszerre. Ilyen rendszer - mint a hatalmaknak egymás ellen működő gépezete - veszélyes pénzerő. Mert oly kincset adhat a hadviselésre, mely az összes többi államok kincseit összevéve fölülmúlja, s csak az illetékeknek egyszer bekövetkező kimaradása által merülhet ki - amit azonban a közlekedés élénkítésével (az iparra és a kereskedelemre való visszahatás folytán) még soká föl lehet tartani.
Így könnyűvé válik háborút viselni. Ez a könnyűség, hozzájárulva a hatalom birtokosainak arra való nagy hajlandóságához, ami szinte, úgy látszik, az emberi természetbe van plántálva: nagy akadálya az örök békének.
-----------------------------------

Ebbe a hibába beleestünk de ki kell másznunk.
Veletek nem fog menni.

fitball 2011.01.20. 11:01:37

@namizu: Röhejes ez tényleg! Más ország belügyeibe beavatkozni...

tolsztoj 2011.01.20. 11:01:43

"Fideszes körökben hamar közkeletűvé vált a magyarázat, miszerint előre kitervelt, központilag megszervezett lejáratóakcióról van szó."

Nemcsak fideszes körökben VILÁGOS ez - minden egyes kicsit gondolkodni tudó embernek VILÁGOS ez - dehát maradékország a megszállt területeken arról hírhedt, hogy az agyhalottakkal Dunát lehetne rekeszteni - íme megint egy példa....

szamarhegy 2011.01.20. 11:01:51

@namizu: Biztos feltűnt, hogy 2004-ben csatlakoztunk az EU-hoz, ami egy szerződés aláírásával járt, amely nemcsak az EU-s pénzek beáramlásával járt, hanem európai, EU-s értékek, a közös politika és egy integrációs folyamat elfogadásával (adózás, oktatás, társadalombiztosítás, katonai kérdések, stb. ) járt. Orbán EU-s állampolgár is, még ha ezt többnyire elfelejti, kivéve persze, ha pl. a 3/4 éve vissza tartott az EU-s pénzeket átpántlikázhatja új Széchenyi tervnek....

Tleilaxu · http://djofftopic.blog.hu 2011.01.20. 11:01:55

@sárkányfő: lehet hogy úgy gondolták, a nyugdíjpénztárak (vagyonának) biztos működtetését állami keretek között jobban meg tudják oldani, illetve felügyelni. Érted teszik, elvtárs, nem ellened!

Kotkodus 2011.01.21. 08:47:31

@Petykabá:
az imf-et azért zavarta haza viktor mert tudta, hogy le fogja nyúlni a manyupot (így vagy úgy) és ezáltal rövid távon nem lesz szüksége más pénzére... csak remélni tudom, hogy 2-3 év múlva nem leszünk újra a tönk szélén...

ha lenne még költségvetési tanács lehet, hogy nem kellene 20-30 évet várni arra, hogy kiderüljenek kormányunk intézkedéseinek követkeményei... miért is lett megszűntetve a fidesz szavazatával létrehozott KT?

egyetértünk abban, hogy ha a fidesz elmondja mire készül, nem lett volna meg a 2/3. na most a bejelentett intézkedések (1 év után) kb megegyeznek bajnai megszorításaival... miért kritizálta a fidesz ugyanezeket a lépéseket, amikor a bajnai hozta meg őket? miért nem kezdünk reformokba 2/3-dal? Miért kellett 1 évet várni ezekre a megszorításokra egyátalán?

te lehet, hogy elfogadhatónak tartod azt, hogy központilag határozzák meg a kultúrát, én nem! ha valaki rtl-t akar nézni, nézze azt. a hat csövön kívül, ahonnan keresztül - leírásod szerint a szar jön - van 15 másik kultúrális csatorna és van közszolgálati média is. ne próbálja senki a közízlést felülről meghatározni. jobb ha tőlem tudod, hogy ez nem demokratikus! mit szólnál, ha a törvény a könyvolvasást akarná szabályozni? egyetértenél?

a fidesz már bemutatta mit gondol a pártatlan közszolgálati médiáról 98-2002 között. ha emlékszel tudod, hogy 90% fölötti volt a kormányoldal képviselete. szóval, ha a fidesz elkezdi a privát médiát is szabályozni, bocs, de én nem bízom bennük...

internetet meg nem szabályozni akarják... talán ennyi eszük még nekik is van... az internetet demonizálják... csak hallgass és figyelj... a bloggereket diszkreditálni akarják és ez folyamatban van... amilyen hülyék nem veszik észre, hogy az internet lassan átveszi a mainstream szerepét és bizony nagyon rossz stratégia az internetes közösség letámadása...

Petykabá 2011.01.21. 17:11:07

@Kotkodus:

Nyugdíj. Sztem nem leszünk. persze aggódni lehet. Érthetően nem szimpi a nyugdíjbiznisz. De nézd meg a tendenciákat. Semmiből nem lehet elmozdulni. Kétségtelen, hogy a nyugdíjakat majd meg kell fizetni (Bár ez sem biztos még: lásd:Merkel). Ezért a nyugdíjak átcsoportosítása stratégiai lépés. Lehet, hogy jó, lehet hogy nem majd kiderül.

Miért kritizálta Bajnait? Egyértelműen azért, mert politikailag ezt kellett tennie. (és miért kellett ezt tennie?, mert a választók egy kritikus része ez alapján választ) Minden párt ezt csinálja folyton. Talán emlékszel milyen meghatót alakított annak idején Gyurcsány a miniszterelnöki vitában. Bajnai egyébként nem volt ilyen, ez nagyon szimpi volt benne, de nem is akarta a szociknak megmenteni a választásokat lássuk be. Viktor nem csak megszorít azért, és más mentalitással tolja mint Gyurcsány szerintem.

nem értek egyet a 98-02 közötti médiauralommal kapcsolatban. nem tudom ez milyen adat, de olyan szinten ment Viktorunk flémelése, hogy az igen furcsán jön össze a 90%-al. Egyébként szerintem az is elgondolkoztató, hogy vajon a nem közszolgálati médiumoknak (ahol meg szerintem Orbit mondjuk 10%-ban komáló kommentek voltak anno) a bias-a nem problematikus-e demokrácia szempontjából. Nem hiszem, hogy ez az akkori emberek véleményét tükrözte.

egyébként meg folyton ezen a közszolgálati médián lovagol mindenki. Adjuk inkább oda a szerencsétlen mindenkori kormányoknak végre, vagy tudod mit? a mindenkori ellenzéknek inkább, egy csomó energiát megspórolunk+ az emberek legalább tudnák milyen irányba kell szűrni (ugyanis az emberek nem hülyék).

hogy az internetet szabályozni akarják, hogy az internetes közösséget támadják. nem, én semmi ilyet nem érzékelek. Van egy érzékeny pont, amit amerikában kezdtek el nyomatni a bérbloggerkedés, amit komolyan büntetnek. És pont azért mert erős manipulációs faktor.

Összességében azt mondanám, hogy szerintem a demokratikus értékeknek van egy felszíni vetülete, hogy ne korlátozzunk semmit. És van a valóság, ahol ha valamit nem szabályozol, akkor valaki más kezdi el szabályozni. Ez van. A hatalomkoncentráció a demokrácia legnagyobb veszélye, nem a korlátozás. És a médiumok egyike másika olyan szintű hatalomkoncentrációt mutat, hogy az a veszélyes.

A személyes blogok, ezek a kommentek, még ha durvák is néha, szerintem ez a demokrácia egyik esélye...

Éhesló 2011.01.22. 21:19:10

Az Európai Bizottságot nem is a szólásszabadság megsértése, hanem technikai dolgok zavarják

Technikai jellegű, nem pedig a szólás- és sajtószabadsággal összefüggő kérdéseket fogalmaz meg az Európai Bizottság levele, amelyben a testület a magyar médiatörvénnyel kapcsolatos kérdéseit ismerteti - hangsúlyozta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombaton. Kovács Zoltán elmondta: szó sincs ultimátumról, a Neelie Kroes által jegyzett levél a már ismert felvetések írásos változata.
Az államtitkár kifejtette: a médiaügyekért felelős uniós biztos korábban feltett kérdéseit küldte el, levele azokhoz képest nem tartalmaz újdonságot. Hozzátette, Neelie Kroes két héten belül kért választ, ami után a Bizottság, ha szükségesnek tartja, további kérdéseket tehet föl.
Kovács Zoltán megerősítette, hogy az aggályok egyike jogharmonizációs jellegű, az Európai Unió audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló irányelvének átültetésével függ össze, és a médiatörvény területi hatályával kapcsolatos. Az államtitkár szerint azonban a magyar jogszabály ezen a ponton szinte szó szerint emeli át az uniós rendelkezést.
Ugyancsak technikai jellegűnek értékelte a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének kiterjesztését firtató és a médiumok regisztrációjának részletszabályaival kapcsolatos kérdéseket. Kovács Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy e felvetések egyike sem kérdőjelezi meg az alapjogok, a sajtószabadság és a véleménynyilvánítás érvényesülését, amelyekre hivatkozva a médiatörvényt számos támadás érte.
Közölte, hogy a Bizottság levelét Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek címezték, és azt a kormány rendkívül gondosan fogja tanulmányozni. Arra a felvetésre, hogy a médiatanács már hétfőn megalapozatlannak minősítette Neelie Kroes aggályait, úgy reagált: most a kormányon a sor, hogy precízen és minden részletre kiterjedően válaszoljon a biztos kérdéseire.
Jonathan Todd, a Bizottság médiaügyekben illetékes tagjának szóvivője a levelet ismertetve pénteken elmondta: a testület észrevétele szerint a magyar médiatörvény a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra az uniós irányelvben rögzített feltételeken túl is vonatkozik. Neelie Kroes kifogásolta, hogy a jogszabály a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatásokra is kiterjeszti, és ezzel kapcsolatban egyéni esetekben túl tág értelmezési lehetőséget biztosít. A harmadik vitatott felvetés a médiaregisztrációs szabályok alkalmazását érinti: a biztos szerint korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll az eshetősége az idevágó szabályok túlterjeszkedő alkalmazásának.
A levél ugyanakkor nem tér ki a médiahatóság függetlenségére, ezzel kapcsolatos rendelkezés ugyanis az uniós irányelvben nem található - ismertette a szóvivő.
(MTI)

Kotkodus 2011.01.24. 23:36:05

@Petykabá: nem állnak távol egymástól álláspontjaink...
annyiban különböznek, hogy én egy kalap alá veszem gyurcsányt és orbánt motiváció és hazugság szempontból annyi különbséggel, hogy viktornak talán fejlettebb a küldetéstudata.

98-2002 közötti közmédia ügyben, talán emlékszel, hogy itt óbégatott minden "transparancy" szervezet, hogy ez azért sok... (számokra pontosan én sem emlékszem). hozzátenném, hogy a közmédiát a mindenkori ellenzéknek adni kifejezetten jó ötletnek tartom:)... persze sajnos lehetetlen és ráadásul nálunk megbénítaná az amúgy is nehézkes politikát...

végül hatalomkoncentráció ügyben is teljesen egyetértünk (legveszélyesebb), csak szerintem a végkövetkeztetésed nemhelytálló: ha a már központosított hatalom maga mellé koncentrálja a médiát is törvény erejével, akkor a koncentráció szerintem veszélyesebb, mint ha egy koncentrált média lenne az ellenzéke egy koncentrélt hatalomnak...

végül a





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása