Véleményvezér

vv

Lázár lett a miniszter Fellegi helyett?

2011.01.28. I 43 komment I Címkék: jog fidesz energia allam lazar janos

Nem arról van szó, hogy rossz az irány, hanem arról, hogy fél órával egy törvény elfogadása előtt még azt sem lehet tudni, hogy mi az irány. Így nem lehet kormányozni. (Fotó: Index.hu)

Tegnap szokatlan dolog történt: Bencsik János államtitkár a Facebookon nyíltan bírálta Lázár János frakcióvezetőt, akinek egyéni képviselői indítványa felrúgná a kormánynak a megújuló energiát termelő cégekkel kötött egyezségét. Bencsik az indítványt szakmailag és politikailag is vállalhatatlannak nevezte.

A Véleményvezér maximálisan egyetért vele.

Mi történt?

Egy már régóta húzódó ügy újabb fordulatát láthatjuk. A tavalyi év végén a régi támogatási rendszer megszűnésével ellehetetlenült volna jó néhány zöldenergiát termelő erőmű, melyeket csak a távhő díjának drasztikus emelésével lehetett volna rentábilisan továbbműködtetni. A probléma átmeneti megoldásaként született az a kompromisszum, melynek értelmében a korábbi támogatási rendszer főbb pontjait két évvel meghosszabbították, időt adva ezzel mindenkinek egy új rendszer előkészítésére, és az átállásra való felkészülésre.



 

Mindezek után Lázár János egyszer csak benyújtott egy javaslatot a semmiből, ami egyszerűen felborítaná a fentieket. A módosító indítvány ugyanis nyíltan szembemegy az Orbán Viktor és Matolcsy által bemutatott új Széchenyi-tervvel, a kormány saját deklarált céljaival, és mindennel, amit a Fidesz ezen a szakterületen korábban képviselt. Bencsiknek a Facebookon megjelent soraiból az is kiolvasható, hogy ez a módosító nyílt arcul csapása azoknak, akik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vonatkozó részlegében a szakmai és szakpolitikai feladatokkal foglalkoznak.


  Forrás: Facebook/Index

Nemcsak a zöldenergiáról van szó

Bencsik János reakciója azért is olyan jelentős, mert először fordult elő, hogy egy kormánytag nyilvánosan szembefordult azzal az egyébként nyilvánvalóan tarthatatlan helyzettel, hogy a normális kormányzás által megkövetelt egyeztetési és előkészítési folyamatok megkerülésével, korábban senki által nem látott egyéni képviselői indítványok döntsenek egész iparágak sorsáról, és persze megannyi ember megélhetéséről, munkahelyéről.

A Fidesz köztudottan gyakorlattá tette, hogy hasonló egyéni képviselői indítványokat, illetve azokhoz módosítókat adnak be pár nappal a szavazás előtt, úgy, hogy azok normális áttanulmányozására sem marad idő, nemhogy az egyeztetésekre. Az ezen gyakorlatban hinni akarók azt az érvet szokták felhozni, hogy ez a módszer megakadályozza a forradalmi változások „szétlobbizását”.

web survey


A valóság azonban az, hogy mindez olyan mértékű kiszámíthatatlanságot eredményez, hogy az ellehetetlenít bármiféle hosszú távú tervezést. Az állam egyik feladata pedig éppen az lenne, hogy kiszámítható szabályozás segítségével mindenki számára lehetővé tegye a tervezést és ezen keresztül a jövőbe való befektetésre ösztönözzön. Vajon mit gondol mondjuk Lázár János, miért is fogna bárki is egy tíz év alatt megtérülő beruházás megvalósításához, ha Lázár vagy bárki más egyik percről a másikra felrúghatja a magyar állam ígéreteit, és egyéni indítványával keresztülhúzhatja hosszú hónapok egyeztetését, előkészítő munkáját?

Így nem lehet kormányozni. Nem arról van szó, hogy rossz az irány, hanem arról, hogy fél órával egy törvény elfogadása előtt még azt sem lehet tudni, hogy mi az irány. Csak gratulálni tudunk Bencsik Jánosnak, hogy mindezt felelős pozícióból is ki merte mondani.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2011.01.28. 08:56:28

Elég kártékony jószág ez a Lázár...
A távhő már csak ilyen, hogy támogatásra szorul. Ha nem kapja meg, az mindenkinek rossz. Az erőművek árat emelnek, a távhőcégek továbbhárítják a fogyasztókra, a fogyasztók fizetési morálja már így is a béka segge alatt van, egy 40%-os áremelkedés katasztrófa lenne. Persze, ha nem fizetnek, akkor deficites lesz a távhőcég, kirúgja a dolgozóit, a fogyasztók eladósodnak, oszt' annyi. Végül visszatekeredik a kormányra ez az egész fos.

Roberito 2011.01.28. 08:56:46

Azt hiszem, hogy a helyzet értelmezésében az általam nagyra tartott Véleményvezér komoly hibát vét. Szavazásra nem azt a kérdést kell bocsátani, hogy "Kinek lehet igaza?", hanem azt, hogy "Kit fognak a történtekért elmarasztalni? a) Lázár Jánost b)Bencsik Jánost c) Senkit, csak kommunikációs problémáról volt szó"

vic 2011.01.28. 10:33:02

érdemes lenne három dolgot külön kezelni
1.) a szakmai vitát, amihez laikusként nem tudok hozzá szólni
2.) a kommunikációt házon belül, egyeztetések hiányát, az államtitkár jogosnak tűnő kiakadását, de a FBn jogosnak tűnik az a kritika is, hogy ezt miért a nyilvánosság előtt vitatkozva (amatőrnek tűnő módon) teszik. költői kérdés, válaszom nincs rá
3.) ami m ég érdekes: LJ személye és a heti sajtója. Az egyik leglendületesebb, legsikeresebb, legerősebb (nem feltétlen legnépszerűbb) kormánypárti politkusa, hogy kap ennyi támadást ilyen rövid időn belül. Kezdve az autó ügytől most a kommunikációját/vezetési gyakorlatát kritizálva, pont akkor amikor ő nincs is itthon. Megjegyzem, az egyedi történeteket nem tudom minősíteni info hiányában, csak érdekesnek tartom az időzítést, koncentráltságot... kéne (?) tudni mi folyik a háttérben

ODIV 2011.01.28. 10:33:05

Volt szerencsém Pécsett egy évig távhődíjat fizetni. Téli időszakban 30ezer, nyáron 20ezer körül volt egy 52nm-es szigetelt panelban. El lehet képzelni, ha a mai árakkal számolunk és megszorozzuk 1,4-gyel, hány család fog inkább enni, mint 50ezres hődíjat fizetni.
Megjegyzem azt is, hogy egy szigetelt panelban akkor is 27-30°C van, ha az összes radiátor le van zárva. A fürdőszobában pedig úgy 35°C mivel ott két vastag cső fut és nem lehet elzárni a fűtést.
Még senki nem gondolkodott el azon, hogy kinek éri meg túlfűteni az egyedi mérő nélküli lakásokat?

anonymus0911 2011.01.28. 10:33:12

Azért ne higgy senki, hogy a Miniszterelnökünk egy olyan ember, aki ne tudja mit miért csinálsz és nem tud rendet tartani maga körül....
Mint tudjuk, minden valamiért van, semmi sincs csak úgy önmagában.
Lázár János most jött, vihart kavart és elvonta a figyelmet (mondjuk az utolsó pillanatban 70.000 főre duzzadó mnyp tagok számáról, vagy a strasbourgi történésekről, stb..van miből választani).. a bármiről.

De majd jön Szeretett vezetőnk és akkor Ő majd rendet tesz, megmondja a valót, eligazít mindent-mindenkit és "igazságot" tesz.

ENNYI és nem több...... Kenyeret és cirkuszt a Népnek !

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.28. 10:33:30

Lázár J. aligha magától találta ezt ki... Mindenesetre a politikai stróman-rendszertől felfordul a gyomrom:
michaelknight.blog.hu/2010/10/17/stroman_toni

bebe tv 2011.01.28. 14:52:37

@Bruti: Abszolút nincs koncepciójuk, hogy mikor merre.
A már működő hőszolgáltatóknak már eleve biomasszával kéne működniük. Gondolom abból meg nincs elég. Itt az óriási különbség köztünk és nyugat között. Felépítettük jó pár hőszolgáltatót anélkül, hogy
felmértük volna, hogy van-e elég biomassza, energiafű, kukoricaszár stb. amivel működhetnének. Hát működtek a kivágott fákkal., esetleg gázzal. Szerintem az áramszolgáltatók szóltak be nekik, hogy ha már elszednek tőlük több 10 milliárd Ft válságadót, akkor ők szeretnék az összes áramot termelni. A generátoraiknak akkor is kell forogni miközben mások árama kerül a hálózatba. Ezért ágálnak annyira az alternatív energiával előállított áram átvételétől.
Tudtommal nálunk 50 szélerőműben maximálták a kvótát, miközben csak egyedül Burgenlandban Hegyeshalom után egy helyen kb. 80 db üzemel.

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2011.01.28. 14:55:39

Szerintem is parasztvakítás az egész. most majd kimagyarázzák, hogy milyen fasza demokratikus a fidesz, nem pedig gombnyomogató orángutánok.

bruntentur 2011.01.28. 14:58:11

Valszeg szándékosan csinált egy műbalhét Lázár "Audi S8, mert az nekem jár" János, hogy ne froclizzák már a közpénzen szerzett 450 lóerős 40 millás luxusautóját, hanem rágódjanak egy kis fidesz belső háborús gumicsonton.
mellékesen azért is beszólhatott volna, hogy az igy előállított hővel fűtött lakótelepek 5 %- os ÁFA-ja sem igazságos, szemben a családi házak 25 %-os ÁFA-jú fűtésével

Molenaar 2011.01.28. 15:00:49

Ebbe nem lehet belekötni. Hogy lehetne átgondoltabbá tenni a kormányzást? Önkorlátozás? Egyeztetés? Második kamara?

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.01.28. 15:03:10

Nagyon bölcs a képaláírásba is kitett megállapítás... Ilyen ügyekben fog kiderülni, hogy a csúcsminisztériumi rendszer és a köztisztviselők újrarendezése több problémát generál, mint amennyit megold.

ijontichy 2011.01.28. 15:04:48

Újabb szép példája a Fidesz-féle jogértelmezésnek.
Úgy tudom, létezik valami olyasmi is, hogy "jogalkotói szándék". Számomra elég nyilvánvaló, hogy az "egyéni képviselői indítvány", a jogalkotó eredeti szándéka szerint nem arra szolgálna, amire a Fidesz használja.
Nem lesz ennek jó vége, mármint annak, hogy "most egy picit a saját ízlésünk szerint értelmezzük/módosítgatjuk a törvényeket, kizárólag a rendrakás céljából, de aztán majd...". Egy idő után már nem fogják tudni, hol a határ, a "határőrséget" meg kiiktatták (persze kizárólag a magasztos cél érdekében ;-) ). És nagyon nem lenne jó, ha a sokat emlegetett "NÉP" alakítana önkéntes alapon "határőrséget" ;-).

DB 2011.01.28. 15:08:13

Na most azért itt érdemes szerintem szétválasztani a dolgokat:

1. A jelenlegi KÁT rendszer igen távol áll az ideálistól, ugyanis elsősorban a kapcsoltan termelő gázmotoros erőműveket és a többnyire rönkfát (!) biomassza címszó alatt elégető hőerőműveket támogatjuk ezzel mindannyian, akik fizetjük a számlát. Ezt pedig azért nem nevezném zöldenergiának... a kapcsolt termelés tekintetében pedig elértük az európai színvonalat, tehát jelentős további támogatás ott sem indokolt, legfeljebb egy minimális szint, azért hogy ne legyen veszteséges.

2. Lázár, na meg a frakció eminensei (Rogán stb) valóban érthetetlen módon, és ezek szerint tényleg mindenféle egyeztetés nélkül dobálják be, látszólag ad hoc módon a törvénytervezeteket, ez pedig valóban a kormányzati és a párton belüli koncepció hiányára utal.

2011.01.28. 15:08:17

Majd megegyeznek. Itt 20 éves hatalomra készülnek, muszáj nekik.

JohnHenry 2011.01.28. 15:09:30

bencsiket majd kirúgják, fellegi meg tán csak papíron nagyúr (akárcsak a többi csúcsminiszter). lázárt pedig a mocskos komcsik támadják.

agyarország, én így szeretlek :(

is 2011.01.28. 15:17:41

@ODIV: te vlsz a 9. emeleten laktal egy 10 emeletes hazban. ugyanezek az erteke az elso emeleten: 18 es 22 fok. egycsoves futesi rendszer, ezzel jar.

is 2011.01.28. 15:23:36

egyebkent jelen esetben pontosan ulk a ne lehessen szetlobbizni. merthogy:

1. a kapcsoltak joreszt a szokasos kulfoldi kezben vannak, ez meg egy kis ajandek lenne a haracsadora
2. a megujulok meg szoci kezben vannak (tokaji szalmaeromu pl.), nekik igazi selyemzsinor lett volna.

csak hat eddig ert a gondolkodas, tovabba egy centit se. ez egy hisztics picsa kormany, duzzog, es azt hiszi, hogy mindig o az erosebb, es hogy kibe hol rughat bele. mar vagy feltucat pofont bekapott, de meg mindig pattog. neeem, nem a magyarokert pattog, hanem duzzogasbol, ertelmetlenul, elvakultan.

Doberdo 2011.01.28. 15:27:01

Mi van akkor, ha vagy Bencsik János, vagy Lázár János
kicsinálására játszik a legfőbb irányító, esetleg mindkettő
esetében igazak a fentiek ?

ODIV 2011.01.28. 15:27:08

@is: Én annak idején a másodikon laktam, a barátnőmék pedig most a 3-on. Így állítom ezt. A 9-10 emeletről fogalmam sincs. De mint mondtam, ez a szigetelés után értendő. Szigetelés előtt nyilván nem ilyen hőmérsékletek voltak.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2011.01.28. 15:48:29

Földgázt égető gázmotorokban termelt energiát (hő és villany) zöldenergiának nevezni kicsit talán durva.

spinat 2011.01.28. 22:25:44

ugyan, valakinek érdekeltsége van valamilyen erömüben és szívesen átvenni a távhöszolgáltatást a bioerömüvektöl. és ahogy ez lenni szokott, ismert valakit, aki szólt valakinek. Nagyon is van koncepció a módosító mögött. Az eléggé életszerütlen, hogy a kormánypárt frakcióvezetöje reggel felkel, eszébe jut, hogy már rég nem nyújtott be tövényjavaslatot, majd hasra ütve leírja egy papírra, hogy vágjuk meg a bioerömüvek támogatását és azt benyújtja az OGY-nek.

Ez még nem jutott senki eszébe?

dekol84 2011.01.28. 22:25:48

bencsik vagy lázár? lázár vagy bencsik? Nagyon nagy ívben sz@rok rájuk, minta ahogy sz@rok a gazdájukra, a zorbánra is. Egyetlen következtetés, amit ebből a csörtéből levonok, az az, hogy a jelenleg hazánk nyakán ülő rezsim, egy impotens, hozzá nem értő, ad hoc politizáló banda, akit egy cezaromániás barom irányít. Amíg ezek a seggfejek tespednek a fejünk felett ez az ország egy kupleráj marad!

sztd 2011.01.28. 22:25:52

Amennyire pletykákból hallottam, Lázár elkövette azt a hibát, hogy Navracsiccsal szember keresztülverte a médiatörvény legvitatottabb részeit. Emiatt most ugye nemzetközi botrány van, szóval most éppen átcsapnak a feje fölött a hullámok.

Mondjuk a szakmai kérdésben nekem úgy tűnik, hogy az igazság a kettőjük között van, hosszú távon szerintem is a Lázáré a járható út, de az áttérés ütemezése nem mellékes szempont. Szóval a kötéltánc közben éppen megrázta a kötelet, hogy "siess már!"

nehogymárne 2011.01.28. 22:26:01

az, hogy ez így megy még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy nincs koncepció. lehet, hogy több is van, sokan sokfele lobbiznak és ez néha ilyen helyzeteket szül. addig működik a forradalmi kormányzás, amíg van, aki a folyamatokat koordinálja. a "minden módszer megengedett a forradalom nevében" szisztémából nagyon hamar lesz "minden módszer megengedett" rendszer.

a "nem kéne a nyilvánosság előtt"- nyafogóknak meg üzenem, hogy de. ha ez nem közügy, akkor mi az?

nyolc évig ekézték a szocikat a felvilágosult abszolutizmusuk miatt, az ukázba adott reformok miatt, az egyeztetés hiánya miatt, a társadalmi vita hiánya miatt, a "zemberek véleménye" alapján, és most tessék, "beadom egyéni képviselőibe és beleszarok a szátokba". kedves fideszes szavazópolgárok, tátsátok nagyra, különben még képes, és nem fér be.

Hapax legomenon 2011.01.28. 22:26:03

Bencsiket ki fogják rúgni, nincs kétségem.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.01.28. 22:26:05

@bebe tv: 330 MW a maximuma a hazai, közhálózatba termelő szélerőműveknek. Ennél többet az igények azonnali követését lehetővé tevő tározós erőmű megépítése nélkül a magyar energiahálózat nem bír el.

A probléma ugyanis az, hogy a gázturbinás erőművek indítása is 10 perc legalább, viszont ennyi idő alatt akár teljesen, előrejelzés nélkül is megszűnhet a szél, vagy ellenkezőleg, olyan erőssé válhat, hogy az erőműveket le kell állítani.

Ausztriában megtehetik, hogy annyi szélerőművet építenek, amennyi jólesik: ők ugyanis rendelkeznek hegyekkel. Ha nem fúj a szél, egyszerűen megnyitják a zsilipeket, és megtermelik ugyanazt az áramot vízzel. Ha megint fújni kezd a szél, a zsilipek mennek vissza, és ismét gyűlik a patakvíz a tározóba.

Elmondható tehát, hogy a Zemplénbe tervezett, zöldek által megtorpedózott tározós erőmű kb. a legzöldebb dolog lenne, amit a hazai energiaszektorért lehetne tenni. De helyette inkább égetjük a szalmát meg a fareszeléket, széndioxidot és kormot termelve. Ha mindez Tokajnál tesszük, az se baj, pedig több kárt okozna, mint annak a pár völgynek az elöntése, csak persze a tározós erőmű nagyobb, így a laikusok szerint nyílván több kárt is okoz.

Benbe · http://www.benbe.hu 2011.01.28. 22:26:07

@is: Föltalálták a söntcsövet, persze, a tízemeletesekben kispórolták. Mi '84-es panelban lakunk, itt van, nincs is hőmérséklet-különbség.

blacklord 2011.01.28. 22:26:09

@Bruti: azért ne haragudj, de ez nagy állatság... Nem a "ne nyúljunk hozzá" a jó megoldás, hanem az 5-10 évre tervezett átmenet egy sokkal energiahatékonyabb, és több zöldet és atomot tartalmazó koktélba.

Bencsik előtt meg le a kalappal, végre valaki nem egy ostoba gombnyomogató mindössze!

second 2011.01.28. 22:26:12

@Biederman: A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés primerenergia-megtakarítást és ezen keresztül ÜHG-kibocsátáscsökkenést jelent ahhoz képest, mint ha a két energiát elválasztva terméelnénk meg. Ráadásul egységnyi primerenergia-megtakarítást ezzel a technológiával messze a legolcsóbban lehet elérni. A zöld jelleg igencsak valós.
Ha komolyan vesszük, a földgázfüggőség csökkentésének, az ÜHG-kibocsátás csökkentésének fontosságát, akkor bizony a támogatást nem volna szabad leradírozni.

MyOpinion 2011.01.28. 22:26:15

@Biederman: nem zöld, de primer energiát takarít meg. A villanyt meg kell úgyis termelni, meg a hőt is. Előbbi hőt is termel, kapcsoljuk hát össze!
A technológia összességében drága, de még mindig zöldebb, mint külön-külön a kettő.

Ettől még a KÁT rendszer nem tökéletes, sose volt az, bár az első csírát a fityisz hozta össze, maszop meg hagyta elszaporodni. Igazi fejőgép 2003-4 környékén volt. Akkor elég volt egy radiátort kötni egy jó nagy erőműre és jött a lé. Na az nem volt zöld.
Az új helyzetben, amit Kósa úr hozott össze pl. az történt, hogy a korán ébredő, sokáig kevesebbet fizető debrecenieket, illetve annak megtérült erőműveit támogatják a budapesti, kétségtelenül későn ébredő fogyasztók és meg nem térült beruházású termelők.
Azért ezen lehet gondolkodni.

Claritas 2011.01.28. 22:26:17

@DB: a "rönkfa" jelen esetben nem azt a minőségű fát jelenti,amit pl bútornak használnak el, hanem a bútoripar, építőipar számára értéktelen típusokat. ( erdőgazdálkodásból származnak,tehát hasonló, mint a kukorica, búza,csak itt nem évente van aratás )
Azokban a nagyvárosokban,ahol saját erőmű működik, életfontosságú a KÁT, így lehet "normális" szinten tartani a távhőárakat, enélkül jelentősen nagyobbak lennének, hála az orosz gáznak pl.
Nem tudom, Lázár János honnan szedte ezt a marhaságot, de nincs igaza. Lehet, hogy a KÁT nem ideális, lehet, hogy a családi házasok megint szívnak a nekik nem járó támogatás és a magasabb ÁFA miatt ( pl én is ), de azért a lakótelepeken nem a menő bankárok élnek, hanem pl. kisnyugdíjasok, kisgyerekesek. Ne tőlük sajnáljuk a lehetőséget...
És végül: hajrá,Bencsik János!

szerénységem 2011.01.28. 22:26:19

A normális kormányzás mindenhol úgy működik (és az első Orbán-kormány alatt is így volt), hogy az igazságügy- és egyéb minisztériumokban folyik a törvényelőkészítő munka hosszan, majd a kormány elé kerül, majd a parlament elé, hosszan tárgyalják, ha kell, módosítják (a folyamat során többször is akár), végül elfogadják.
Ehelyett nyolc hónapja az megy, hogy valahol (nem tudni, hol) elkészül lóhalálában egy törvénynek látszó izé, amit minisztérium sokszor nem is lát, majd még a parlament elé kerülés előtt szétlőnek ilyen-olyan javaslatokkal, a képviselőknek esélyük nincs tudni, mit szavaznak meg, de ez úgyis mindegy, majd elfogadnak egy kalap szart, ami aztán törvényként kellene, hogy funkcionáljon.
Ha szelíd vagyok, azt mondom, hogy ez nem törvényhozás és nem kormányzás, hanem katasztrófa, ha durva, akkor azt, hogy a párt kiiktatja a törvényhozói és végrehajtói hatalom kontrollját a törvények elkészülésének folyamatából.

Nézzünk utána, 89 előtt hogy is zajlott le ez az egész?

Claritas 2011.01.28. 22:26:22

@is: kapcsoltak közül jónéhány magyar ( önkormányzati) tulajdonban van. ( Tatabánya, Debrecen,stb )tokaji szalmaerőmű pedig nem épül meg szerencsére. ( hajrá,tokaji bor! )
Bencsik János pont azért pattog,mert miután 20 évig volt polgármester Tatabányán,pontosan tudja,mekkora baj lenne a kisember számára, ha Lázár javaslata átmenne.

kabátlopó-merkel 2011.01.28. 22:26:24

Akár mi lesz a vita kimenetele, nagy előrelépés, hogy valaki ki merte nyilvánítani ellenvéleményét. Ez ma megtörtént egy másik fronton is, amikor egy KDNP-s fölszólalt Újpest fideszes polgármestere és Derce életjáradéka ellen. Reméljük mindez gyakrabban és magasabb szinten is megtörténik majd (elvégre erről szól a demokrácia).

parlamentarista 2011.01.28. 22:26:26

még annyit az előzőhöz, hogy persze lehetne a régióé is, ha itt lennének a tájegységekhez illeszkedő tartományi parlamentek. de nincsenek. és addig ökopolitikáról beszélni felesleges. az intézményi keretek hiányoznak.

Biederman · http://nukleraj.blog.hu/ 2011.01.31. 08:54:17

@second: persze mindig az a kérdést mihez képest, kapcsoltan a hő közel 80%-át használod, ez jó a sima villanytermeléshez képest, de még mindig szar egy mezei kazán 90% körüli értékéhez képest (tényleg zöld?)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.01.31. 08:54:26

Látom, mindenki arra gondol, hogy ez a kis csörte mindenről szól, csak az erőművekről nem.

Bencsik , ébresztő !

Ez a Fidesz egy forradalmi párt.
Bármiben is állapodik meg,
egyszercsak fölkél a népi igazságérzet és lecsap a gillotin.

Ma ezek mennek a levesbe, holnap azok, aztán mindenkire sor kerül.

DB 2011.01.31. 08:54:31

@second: Azt azért nem szabadna elfelejteni, hogy ezek a kapcsolt beruházások már egytől egyig megtérültek, sőt többségük igen komoly profitot hoz/ott a beruházóknak. Mire fel szubvencionáljunk tehát ezeket a cégeket? Illetve ahogy már korábban is írtam, és egyébként ez a Magyar Energia Hivatal véleménye is, ezeknek az erőműveknek a támogatása legfeljebb annyiban indokolt, hogy a továbbiakban veszteséget azért ne termeljenek, tehát ne kelljen bezárni ezeket. De ennyi.

Abszurdnak tartom ugyanis, hogy már megtérült és jelentős profitot is hozó vállalkozásoknak gyakorlatilag fix hasznot fizessünk... ugyanez igaz egyébként a szélerőművekre is. Addig jogos a támogatás, ameddig meg nem térült a projekt, de utána azért igen abszurd, hogy bizonyos vállalkozók, gyakorlatilag mindenféle kockázat, vagy további fejlesztés nélkül biztos profithoz jutnak "állambácsi" hathatós közreműködésével... (arról nem is beszélve, hogy ezek bebetonozása nem sok fejlesztést ígér a jövőre nézve....nem véletlenül tervezte az Energia Hivatal ezeknek a gázmotoros erőműveknek a támogatásból való kivonását 2011-2012-től kezdve...csak a lobbik ügyesebbek voltak, megint)

DB 2011.01.31. 08:54:40

@Claritas: Nyilván nem a kisnyugdíjastól sajnálom (bár ez azért erős sarkítás, mert nem csak a nagy panelblokkok fűtéséről beszélünk most...), de ami ma hazánkban biomassza címszóval fut, az egyszerűen nevetséges... a biomassza akkor tekinthető zöldenergiának, ha mondjuk egy meglévő mezőgazdasági üzem mellé telepítik, és annak a hulladékát elégeti, de nálunk ez szintén lobbi-alapon megy, építenek egy ilyen hőerőművet, aztán akár több száz kilométerről, kamionokkal szállítják oda a jó esetben hulladékot, rosszabb esetben pedig rönkfát (amelynek jó része korántsem olyan értéktelen, mint ahogy leírod), utána pedig a KÁT-on keresztül mindezt mi fizetjük....

Ezzel a rendszerrel tehát nem hogy támogatnánk a zöldenergiát, hanem épp ellenkezőleg. Ha a gázt engednék piaci áron értékesíteni, nem hatóságilag árazva, akkor rögtön versenyképesebbek lennének az alternatív energiaforrások. Aztán ezekhez lehetne nyújtani különböző támogatásokat, hiteleket stb. A jelenlegi KÁT rendszer tehát csupán bizonyos üzleti köröknek, valamint a távhőrendszerek valódi korszerűsítésének elodázását, gyakorlatilag a szegényebb rétegek támogatását jelenti, egy közvetett "adón" keresztül.

krj 2011.01.31. 08:54:51

Nem az indítvány vállalhatatlan, hanem Lázár János. Vakarják már meg egy kicsit Hmvh gazdálkodását és az egész kiskirályságát...

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2011.01.31. 08:54:59

@blacklord: A váltással semmi bajom, előbb-utóbb elengedhetetlen. Csak ebben a helyzetben szerintem nem túl okos megszopatni pl. Debrecen szinten 30 ezer panellakót. Mert úgy is ők szívják meg végül.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.01.31. 08:55:04

Bencsik János értelmesen gondolkozott és vállalta a véleményét. Az effajta reákciós erőknek nincs helye a Nemzeti Együttműködés Rendszerében. Ideje lenne leváltani!

Claritas 2011.02.02. 00:15:52

@DB: igen,sokmindenben igazad van. ám ezek az erőművek nem mostanában,lobbiérdekből "építődtek", hanem örököltük őket . És persze, jó lenne mezőgazdasági üzem mellé építeni az erőművet, de akkor meg a hőenergia szállítása szinte megoldhatatlan. ( mezőgazdasági üzemek mellett ritkán vannak lakótelepek)
Jól látod, hogy recsegnek-ropognak a távfűtő rendszerek, viszont a lakók már így is alig tudják fizetni a számláikat, ha mindez piaci alapon működne, nem tudom,hogy lenne távfűtés.
Egyszer hallottam,talán éppen Bencsik Jánostól egy jó gondolatot: a legolcsóbb energia a fel nem használt energia, szóval a spórolást kellene támogatni nagyon: szigetelést, alternatív energiát lakossági szinten ( pl termálvíz,stb ), vagy fűtéskorszerűsítést.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása