Véleményvezér

vv

Orbán-beszéd: ünneprontás

2011.03.16. I 60 komment I Címkék: fidesz orban tortenelem allam

Vékony az a határ, ami a kicsit erőltetett politikai párhuzamot elválasztja az ünneprontástól. 1848 és 2010, valamint Bécs, Moszkva és Brüsszel azonosításával Orbán Viktor most ezt a határt átlépte. (Fotó: Huszti István/Index)

Orbán Viktor március 15-én szokásához híven ismét nagy ívű szónoklatot tartott. A beszéd valóban történelmi távlatú akart lenni, ez azonban most igen felemás módon sikerült.

1848=2010?

Nehéz dolog politikusként egy nemzeti ünnepen szónokolni. Úgy kell gyakran egy sokszáz évvel korábbi történelmi eseményre emlékezni, hogy a beszéd mégis aktuális legyen. És persze minden politikusban van némi emberi hiúság is, ezért például szívesen tetszelegnek történelmi figurák örököseként. Mégsem könnyű feladat párhuzamot vonni a régi események és a maiak között, hiszen rendkívül vékony az a határ, ami a kicsit erőltetett politikai párhuzamot elválasztja az ünneprontástól.

A Véleményvezér úgy érzi, a miniszterelnök ezt a határt most átlépte.

online survey


Orbán Viktor ugyanis beszédében gyakorlatilag egy lapra helyezte 1848-at a tavalyi parlamenti választással, és többször tett olyan utalásokat, mely szerint a Fidesz 2010-es választási győzelme a szabadságharc „méltó utódja”, követője. A Véleményvezér tisztelője 19. századi nagy magyarjainknak és az 1848/49-es heroikus szabadságharcnak. Hazánk akkor valóban példát mutatott a világnak bátorságból, szabadságvágyból és tetterőből. És ahogyan a miniszterelnök is – helyesen – mondta, bár a harcot elvesztettük, az ország soha többet nem kerülhetett vissza arra a pályára, amin a szabadságharc előtt haladt. Ráadásul ehhez a szabadságharchoz kötődik a magyar történelem egyik legnagyobb generációja, azon történelmi figurák sora, akikről méltán nevezzük el köztereinket az ország minden településén.

Ennek a forradalomnak azonban semmi köze a tavalyi választáshoz.


1848=/=2010

Nem akarjuk kisebbíteni a 2010-es választási győzelmet, hiszen abban valóban benne volt az elmúlt nyolc, sőt húsz évvel szembeni elégedetlenség. Azonban sem a nemzet nem volt annyira egységes, mint 1848-ban (a Fidesz ugyebár a szavazatok 53%-át szerezte meg), és azt sem állíthatja senki, hogy Magyarország egységesen forradalmat és szabadságharcot akart volna vívni tavaly bárki ellen is. Éppen ezért az, aki egy parlamenti választást 1848-hoz hasonlít, az vagy keveset olvasott, vagy egyszerűen tényleg csak ünneprontó.

De akár feltételezhetjük azt is, hogy a 2010-es parlamenti választás egyszer majd az 1848-as eseményekhez hasonló jelentőségűnek fog tűnni. Bár a Véleményvezér szerint ez több, mint valószínűtlen, az is teljesen biztos, hogy nem az aktuális miniszterelnök feladata, hogy saját győzelme után egy évvel ezt deklarálja. Bízzuk az időre és a történészekre, amit majd nekik kell eldönteniük! A politikusokat pedig jó lenne inkább abban serénykedni látni, ami valóban az ő feladatuk.

Ajánlott írásunk: Nesze neked, keleti szél!


Rabok voltunk mostanáig?

Az ünnepi beszéd másik érdekessége, hogy a miniszterelnök nyíltan kijelentette, ugyanaz a forradalmi hév, ami a ’48-as felkelő tömeget a „rabok tovább nem leszünk” felkiáltással egy akarattá formálta, ugyanaz vezérelte a kormányt is, amikor a „magyarok érdekében” hazaküldte az IMF-et, kivetette a rendkívüli válságadót és a bankadót. Vehetnénk persze ezt csupán retorikai fogásnak is, azonban annyi hasonló elszólása volt már fideszes politikusoknak, hogy ideje ezt tényleg komolyan venni: a kormány valóban úgy gondolta, az ország a multik, a bankok és Brüsszel rabságában sínylődik, és ez ellen egy kimondottan a multikra és a külföldi bankokra kivetett büntetőadóval lehet harcolni. Ez azonban ellentmond a bank- és válságadó sokat hangoztatott hivatalos indoklásának, miszerint a gazdasági válság az egyetlen oka az ilyen intézkedéseknek. Sőt korábban külön hangsúlyozták, hogy szó nincs semmiféle diszkriminatív, csakis a külföldi nagyvállalatokat kipécéző adóról.

Vajon belegondoltak-e a fideszes politikusok, hogyan fogják tudni például Brüsszelben megvédeni a távközlési különadót az ilyen beszédek után? Hiszen a kormány tagjai rendre nyilvánvalóvá teszik, hogy ezek az intézkedések valóban diszkriminatívak, ezeket az adókat valóban a külföldi multikra szabták.

Bécs=Moszkva=Brüsszel

Végül pedig külön érdekessége a beszédnek a Bécs-Moszkva-Brüsszel párhuzam, mely szerint ahogyan a magyarok lerázták Bécs rabigáját 1848-ban, úgy harcoltak Moszkva ellen 1956-ban, majd ’90-ben, és most ugyanúgy nem hagyjuk, hogy Brüsszel diktáljon.

web surveys


A párhuzam erősen sántít, hiszen Bécs sosem volt Moszkva, de még ha egy kalap alá is lehetne venni a két „elnyomót”, Brüsszel semmiképpen sem kerülhet velük egy csapatba. Az EU-ba ugyanis senki nem kényszerítette Magyarországot, arról nem is beszélve, hogy jelenleg sokkal többet kapunk onnan, mint amennyit adunk. De a párhuzam igazi „szépsége” az, hogy ezt az Európai Néppárt alelnökétől és az Európai Unió Tanácsának jelenlegi soros elnökétől hallottuk.

De ez már tényleg csak egy pikáns részlet, ami eltörpül a fenti problémák mellett.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kadarnepe 2011.03.16. 09:04:51

Néhány hónapja még csak poénkodtam vele, de ha így haladunk, akkor 0. Viktor bölcs királyunk tényleg elintézi nekünk, hogy kilépjünk az EU-ból. Miért nem üzenünk nekik rögtön hadat is? :-)

A fő gond ezzel a beszéddel és a párhuzammal, hogy a különadók brüsszeli elkaszálása utánra (aminek nagy része biztosra vehető) megint kényszerpályára tette magát, azaz meg kell próbálnia az erősebb kutyával kekeckednie.

jenőke 2011.03.16. 09:05:08

1848 nem azonos 2010
Világos?

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.16. 09:05:12

"Az EU-ba ugyanis senki nem kényszerítette Magyarországot, arról nem is beszélve, hogy jelenleg sokkal többet kapunk onnan, mint amennyit adunk. "

Ezt azért gondoljuk át egy kicsit jobban...

fg56 2011.03.16. 09:05:33

Orbán mindig is hazudott, általánosított és kisajátított mindent. Hazudik most is, mert úgy beszél, mintha az IMF-et hazazavarta volna és Brüsszelben megvédte volna Magyarországot a támadásoktól. Ezzel szemben az IMF maga hagyta itt az országot, mert a Fidesz nem volt partner a tárgyalásokban - ezzel sok-sok milliárdos támogatási lehetőségtől elütötték hazánkat, idén pedig az otrombán diktatórikus, különcködő és rossz médiatörvény EU-s megtámadását úgy állította be, mint aki legyőzte a komcsi szervezésű támadásokat, fű alatt pedig megegyezett Brüsszellel és egy sokkal megengedőbb, behódoló angol-nyelvű változatot küldött az EU-ba. Ezzel hülyének nézte saját népét - akit egyébként be is csapott és megalázó külföldi vereségét nyertes csatának állította be. Hát mi ez kérem szépen, mint szemen szedett hazugság???? És most ugyanezt az ócska retorikát folytatva próbálja magát fényezni 1948-as hőseink és saját kormánya közötti párhuzamot vonva. Arcátlan és képmutató politika ez, amely valóban ünneprontás egy olyan országban, ahol az elmúlt 10 hónapban tovább romlott az emberek életszínvonala, tovább romlottak a munkanélküliek kilátásai és számuk is növekedett, ahol csak és kizárólag korrupt haveri, rokoni kapcsolatok segítségével lehet jó munkahelyeket találni, a szólásszabadság szemfényvesztés csupán. Délután meg is látszott a Rákóczi úton hömpölygő civil tömeg áradatán, hogy az embereknek elegen van a képmutató hazugságokból - nemcsak a balliberális oldal miatt, hanem a jobboldalon is. Ezt jelezte a civilek 30 ezer fős tüntetése. Szégyen gyalázat, amit Orbán az ünnepet művelt. Az elmúlt hónapokról nem is beszélve.

7esbusz 2011.03.16. 09:35:27

Ez ugyan az a kettős beszéd, mint eddig. Mit kell ezen csodálkozni? Abszolút beleillik az eddigi "hazabezélések" sorába. Orbán azt mondja itthon amit a "népe" hallani akar. Hogy ez egy ünnepen van, vagy nem, az nem számít. (neki)

krmrn zorje 2011.03.16. 09:55:50

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
rendkívül találó nickname a mélységes sötétség érzékeltetésére. Mit is kellene átgondolni jobban?

Squid 2011.03.16. 10:05:03

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: ""Az EU-ba ugyanis senki nem kényszerítette Magyarországot, arról nem is beszélve, hogy jelenleg sokkal többet kapunk onnan, mint amennyit adunk. "

Ezt azért gondoljuk át egy kicsit jobban..."

Jééézusom! Te figyi! Vezesd már le itt nekünk a te verziódat és érvelésedet, roppantul kíváncsi vagyok!

Köszi!

pirimogyoró 2011.03.16. 10:11:06

Azt kéne mondani, hogy hülye, de mivel más írja a beszédet, ezt így egyértelműen nem lehet kijelenteni. Persze elképzelhető, hogy a megírt szöveget kénye-kedvére változtatja, amikor elragadja a hév, így aztán ez sül ki belőle. Őszinte részvétem.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.16. 10:18:05

@krmrn zorje:
Ha láttál már EU-s pályázatot, voltál már mondjuk LIDL-ben, no meg vidéken, kicsit visszavennél az arcból.
Az a nagy helyzet, hogy most ott tartunk, hogy ilyen-olyan EU-s szabvány elérése híján gyakorlatilag egy közepeset fingani sem lehet ebben az országban. Mit gondolsz, hova megy el az a "rengeteg EU-s pénz", ami "beözönlik az országba"? Nézd már meg, hogy kik nyernek a kötelezően teljes EU-ra kiterjedő nemzetközi közbeszerzéseken. Nem akarok bogárlászlós hangot megütni, de az összes szabványosítás, és piacnyitás gyakorlatilag mind arrafelé mutat, hogy a piacgazdaságban és tőkében velünk szemben 40+ év (de inkább jóval több) előnnyel rendelkező államok cégei legyenek pozícióban.
Szóval az EU az ide "beöntött" pénzt gyakorlatilag nyereség és adók formájában nagyrészt visszaszívja a nyugati országokba.

sztd 2011.03.16. 10:27:34

Van egy furcsa gondolatom. Ezek, amit érzünk, az lehet, hogy nem fognak sokat számítani.

- Beszólnak Brüsszelből, és megy a csörte, de a vége úgyis az, hogy Brüsszel tényleg nem Bécs és Moszkva, így nem tud csapatokat sem küldeni. Az Európa Parlament elítéli a médiatörvényt, amivel sikeresen megüzenték, hogy Orbán tényleg nem hajtott fejet, és csak (számukra is) lényegtelen kérdésekben engedett (bár nem hiszem, hogy ez volt a szándékuk).
- Megy a balhé az alkotmány körül, talán nem is lesz legitimebb, mint a korábbi, de ezzel lezárul az utolsó elfogadott érv is, az alkotmányozási kényszerről, és a Fidesz elmondhatja, hogy új alkotmányt csinált egyedül, és lám, működik.
- A közigazgatás átalakítása folyamatosan zajlik, és ebben is lesznek csetepaték (már halljuk az önkormányzatok elégedetlenségét), de nekem úgy tűnik, hogy ez is elmúlik, a változtatások megmaradnak.
- Az egyetlen kérdés, hogy az államadósságot sikerül-e csökkenteni (szerintem igen), és a munkahelyek számát növelni (szerintem nem).
- Ezekhez képest az egészségügyi és oktatási rendszerátalakítások úgysem most hoznak eredményt, de haladni (vagy egészségügy területén elindulni) lehet.
Ha ezekben is lesz siker, akkor a kormányzás sikeres lesz, és az eszközök, amikkel lezajlott, a feledésbe merülnek. Most azonban látjuk, és kellően idegesítő (különböző okokból, de oldalfüggetlenül) mindenkinek, amit látunk. Bár a jó idő, a 4 nap szünet és a tavasz nyilván segít az optimizmusban, de az tényleg pozitívum, hogy valamiről meg a vita, és nem a látványos semmittevésről.

A demográfiai problémákat pedig szerintem nem lehet 4 év alatt megoldani, szóval, ha igaza van VV-nek, hogy 4 év múlva már késő lesz, akkor sajnos elkéstünk (ilyen értelemben sokba fog kerülni az elszalasztott 8 év).

krmrn zorje 2011.03.16. 10:45:31

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
szóval azt mondod, hogy jobb lenne, ha nem jönne be ez a pénz? Azt tartanád szerencsésnek, ha békén hagynák Mo.-t, hagy fejlődjön magától, és úgy akkor nemsokára utolérjük azokat, akik szerencsésebb történelmi hagyományaiknak köszönhetően korábban élhettek a piacgazdaság nyújtotta előnyökkel?

BŐS 2011.03.16. 10:45:35

ez az a lépcső, ahová tényleg 1500 Ft-ot fizettek azért, hogy felálljanak oda az egyetemisták, hogy Viktornak tapsoljanak :) ????

márcziusi ifjak, röhög a vakbelem ...

Veg_ 2011.03.16. 10:50:54

Tök jó! Éljen Brüsszel pillanatnyi elnöke (Mo. királya és császára), aki harcol ellene, mert gonosz kizsákmányoló! Anyád.

Veg_ 2011.03.16. 10:54:01

@krmrn zorje: Ugy érted, pl. Csádot? :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.16. 11:01:44

Az osztrákok, az oroszok ELFOGLALTAK bennünket, és azért irányítottak, az EU-ba meg mi JELENTKEZTÜNK, hogy szeretnénk tagok lenni. Az Uniós tagságot az orbán vezette Fidesz megszavazta.

Már csak ezért is érthetetlen ez a kijelentés.

Az meg kimondottan bomlott elmére vall, hogy odakinn a "KÉSZSÉGESEN módosítunk rajta" szófordulatot használja, idehaza meg ellenállásról beszél.

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.16. 11:04:24

@krmrn zorje:
Szerintem jobb lenne. Magyarország ma kifelé egy nyugati ország képét akarja mutatni egy keleti ország gazdasági lehetőségeivel. Eközben nincs szerves fejlődés, csak lavírozás az EU-s normák között. Ma olyan irányba megy egy csomó fejlesztés, ahol az EU hozzátesz valamilyen pénzt. Ész nélkül, mert sokat ad. De ritkán tesszük fel a kérdést, hogy szükség van-e rá. Szükség van-e egy vidéki, kétszintes általános iskolában több 10 milliós EU konform mozgássérült liftre, amikor a probléma, ha esetleg valóban lesz mozgássérült diák, némi szervezéssel ingyen is megoldható. Ugyanakkor festésre, nyílászárócserére, működési költségekre nincs pénz.
Szükség van-e falvak főtereinek térkövezésére, amikor nem jut pénz az iskola kifestésére?
Szükség van-e Kínából érkező, Nyugat-EU-ban (legálisan) átcsomagolt, duplán-triplán csomagolt élelmiszerekre, amelyeket a LIDL-ben, ALDI-ban és hasonlókban zúdítanak ránk, miközben a privatizáció hevében ugyanezen országok cégei kinyírták a hazai feldolgozóipar jelentős részét.
Alapvetően piac vagyunk a Nyugatnak, engedtessék meg, hogy ne tapsoljak ennek...

becketman · http://putritours.blog.hu 2011.03.16. 12:19:53

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:

Többet kellene tudni az EU működéséről, a pályázati rendszer hazai alkalmazásának baromságait is beleértve - amiről viszont nem az EU tehet. Ehhez meg informálódni kellene meg tanulni. Persze az nyilván nehezebb és időigényesebb, mint puffogtatni a közhelyeket/patronokat.

kadarnepe 2011.03.16. 12:20:02

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: A lengyelek, csehek, szlovákok és várhatóan a baltikum is jól jött ki az EU csatlakozásból. Nem gyanús az, hogy csak mi, a mindenkinél mindent jobban tudó, fene nagy eszűek járunk ezzel rosszul?

Reset Elek 2011.03.16. 12:20:09

Felháborít és kikérem magamnak, hogy még csak gondolati szinten is akár valaki egy lapon emlegesse Kossuth Lajost és Matolcsy feleségét!

Egyébként itt vidéken (Szekszárd) a helyi kiskirály ugyanazt sugalmazta (?), mint szeretett vezére a nagyfaluban. Lehet, hogy ezek összebeszéltek?

Doberdo 2011.03.16. 12:20:18

Kedves Véleményvezér ! Talán elkerülte figyelmüket, de Orbán Viktor tegnap a magyar nép elleni összefogás
jegyében volt bátor azt is elmondani, hogy az új berendezkedést "örökre" gondolja. Ilyen örök berendezkedést csak az egyház garantálhat, de nem itt
a földön, hanem a túlvilágon. Ezzel az orbáni kijelentéssel
sajnos túlmentek minden racionális határon. A bukás
borítékolható.

cogito verus 2011.03.16. 12:28:14

Siralmas Orbán Viktor történelem és világszemlélete.
Magát a "magyar" világ megváltójának tekinti, holott csak egy elveit a hatalom érdekében levedlő és beteges hatalom vágyról tanuságot adó emberről van szó, aki kétségtelenül uralja a demagógia goebelsi eszközeit.
Nem véletlenül voltak a szünetek bejelölve a parlamenti beszédében. A jelszó szerü ismétlések a hangsúlyok, a hatásszünetek a retorika ismert és pl. Fidel Castro, de más népbolondító diktátorok által is használt módszerek.
Ami most már a konkrét kérdést illeti: képzeljük csak el, de ki is számolhatjuk, hogy az EU-s pénzek és a "hazaküldött" IMF pénzek nélkül hol tartana az ország.
Az EU-ba senki sem kényszerítette be Magyaországot.
A belépést a Fidesz és Orbán is akarta, megszavazta.
Milyen hátrányokat szenvedtünk el, ami Brüsszelt Moszkvához vagy Bécshez tenné hasonlatossá????
Tiszta skizofrén az összehasonlytás.
Kell az ellenség kép, hogy összefogja az igazságtalan adórendszer, az alkotmány-tákolmány bevezetése után a szavazóit. Erre egy ilyen retorika a legjobb duma, nem beszélve az őt és a báb államfőt fenyegető veszélyről és az emiat szükséges 800 milliós plusz kiadással járó kiadásról szóló hírekről.
Fél Orbán? Nem volt veszélyben tegnap sem, bár fizetett klakkőrök közé volt csak mersze állni.
Tényleg skizofrén.
Vigyázzatok emberek!

kisqtya 2011.03.16. 12:40:18

ORbánnak küldetéstudata van. Meg van róla győződve, hogy csak ő alkalmas az ország vezetésére, és nála van a bölcsek köve, ellentmondást nem tűrve. Minél előbb megbukik, annál jobb ennek az országnak. Beteges hatalomvágya van. Kaczynskiék hasonlóan baromkodva 2 évig húzták..

Mr.Treeger 2011.03.16. 12:52:30

1848: sajtószabadság, közös teherviselés, kisebbségek védelme (sőt a zsidók védelme). egyenlőség vallás téren
2010: médiatörvény, új Alkotmány

puffatag 2011.03.16. 12:55:40

@kisqtya: "Kaczynskiék hasonlóan baromkodva 2 évig húzták.." csak a lengyeleknél van normális jobboldal, ők vannak kormányon most, nálunk orbán elfoglalta a jobboldalt

puffatag 2011.03.16. 13:14:59

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka: "Szóval az EU az ide "beöntött" pénzt gyakorlatilag nyereség és adók formájában nagyrészt visszaszívja a nyugati országokba." - mint minden orbán-hívő, te is nagyon buta ember vagy. a multik az eu-támogatások nélkül is működhetnek nálunk

psr6 2011.03.16. 13:15:02

Bravo! De komolyan :)

üdv R

7esbusz 2011.03.16. 13:15:06

@a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka:
Erre, amit itt leírtál, már van példa. A neve: Ukrajna. Ha annyira tetszik, költözz oda.
Nem azon kéne itt verni a nyálat, hogy "van élet az EU-n kívül", hanem követni a sikeresebben integrálódó posztkommunista országokat, akik megmutatták, hogy igenis meg lehet csinálni, ha egy ország (vezetése) úgy akarja.

kartunboj · http://kartundoboz.blogspot.com 2011.03.16. 13:23:11

Orbán Viktor lassan elfér egy söralátéten

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.03.16. 14:02:25

@puffatag:
Figyu, jóember. Lehetnek itt multik EU nélkül is, persze. Nem ez a lényeg. Hanem az, hogy a multik lobbistái az egész EU-ra olyan szabványokat terjesztenek ki, amelyek miatt más labdába sem rúghat mellettük. A legújabb ilyen volt a gyógynövény-bevizsgáltatás, még kérdés, hogy átmegy-e a törvényhozáson.
A lényeg, hogy mindenféle fogyasztóvédelmi, egészségügyi, stb. megfontolásokra hivatkozva olyan szabványokat vezetnek be, amit egy többszázmillió eurós forgalmú cég könnyedén betart (sőt, így tud csak hatékonyan működni), a kicsik meg belepusztulnak.

@7esbusz:
Azért Ukrajna nem ugyanonnan indult, mint Magyarország.

Edigej 2011.03.16. 14:02:31

Tegyük hozzá a németek megsértését a nácizmusra való hivatkozással. Ez a viselkedés nemhogy az EU soros elnökségét betöltő ország miniszterelnökéhez, hanem egy kulturált emberhez sem méltó.

Kb. ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint ha 1999-ben az USA azt mondta volna, hogy Magyarország nem csatlakozhat a NATO-hoz, mert 500 éve csak vesztes háborúi voltak.

Gratulálok a miniszterelnök Berlusconi/Basescu méretű suttyóságához. Hozzájuk már biztosan felnőtt.

GGG77 2011.03.16. 14:02:42

Egyre inkább válik tenyeres-talpas, felfuvalkodott vidéki tahóvá, ahogy öregszik.
Ha egy felcsúti tsz-elnök lenne ez nem is zavarna, csak sajnos ő miniszterelnök. Jó lenne záros határidőn belül eltakarítani a hatalomból, csak 1-2 millió honfitársunkat fel kéne ébreszteni a narancs-álomból előtte.

pirimogyoró 2011.03.16. 14:02:45

@kisqtya: Magam is így gondolom, minden szavaddal egyetértek!

quendelapo 2011.03.16. 14:14:46

Teljesen természetes az, ami történik, aki mást várt illúziókat kergetett. A Fidesz története a magyar populizmus története.
Tanulságos lenne látni a beszédről készült közvélemény-kutatást, vajon több embernek tetszett-e, mint amennyit taszított? Hol tartunk most?
2010-ben a szavazók 53 százaléka gondolta, hogy Orbán Viktor a megoldás az ország problémáira. Ez egy alapvető tévedés volt. Sajnos nagyon lassan, jutunk el odáig, hogy 53 százalék rádöbbenjen, hogy Orbán Viktor nem a megoldás, hanem ő maga az ország egyik legnagyobb problémája.

Squid 2011.03.16. 15:45:49

@quendelapo: "Teljesen természetes az, ami történik, aki mást várt illúziókat kergetett. A Fidesz története a magyar populizmus története.
Tanulságos lenne látni a beszédről készült közvélemény-kutatást, vajon több embernek tetszett-e, mint amennyit taszított? Hol tartunk most?
2010-ben a szavazók 53 százaléka gondolta, hogy Orbán Viktor a megoldás az ország problémáira. Ez egy alapvető tévedés volt. Sajnos nagyon lassan, jutunk el odáig, hogy 53 százalék rádöbbenjen, hogy Orbán Viktor nem a megoldás, hanem ő maga az ország egyik legnagyobb problémája."

Hát kb ennyi, és a konklúzió hibátlan! OV, Megyóval, Torgyival,Gyurcsánnyal és az összes többi eszementtel Magyarország tragédiája az elmúlt 20 évben.

Ennek az országnak a sanyarúsága abból fakad, hogy volt pártfunkcionáriusok simán átmentették magukat a bal és jobboldalra ezért köztünk vannak a mai napig is.

Ha azt tettük volna mint az általunk lenézett és megvetett környező országok némelyike, és eltiltottuk volna őket a közszerepléstől örökre, lehet nem itt tartanánk már.

De nem tettük, hanem hagytuk és tapsoltunk amikor megosztottak minket "velünk" és "ellenünkre". Ezen kéne felülkerekedni és a megosztás kiötlőit elhajtani és konszenzus alapján vinni előrébb az országot konstruktív módon, nem egymást köpködve.

jenőke 2011.03.16. 15:45:54

@kadarnepe:
Ez jó!
Orbán Viktor Mihály, mint feladó, hadat üzen Orbán Viktor Mihálynak, aki épen képviseli a soros elnök Magyarországot (sic!) - a Köztársaság már ugrott.

ZOH 2011.03.16. 15:45:57

Teljesen jó az 1848 || 2010 párhuzam, csak abban téved Viktor, hogy ő melyik oldalt is képviseli tulajdonképpen. :-( (Cenzúra, államosítás, padlássöprés stb.)

ZOH 2011.03.16. 15:46:00

@GGG77: majd az államcsőd eltakarítja.

Radio Silicon 2011.03.16. 15:46:12

Orbán egy remek beszédet mondott. Igenis emeljük fel a fejünket és vegyük észre, hogy végre lehetőségünk van megszabadulni a posztkommunista mocsártól. Az új Alkotmány és a beindított társadalmi változásokat kieszközölő folyamatok meg fogják hozni a megfelelő eredményt. Nem kell persze álmodozni, a változás nem lesz gyors, mert a magyar lelkekben most töbnyire az irigység, gyűlölet és pökhendiség lakozik, a józanság, kötelességtudat és szorgalom helyett. De, ha a jelenlegi vonalat hosszú távon tartani tudják, akkor meg lesz annak az eredménye.

Squid 2011.03.16. 16:03:03

@Radio Silicon: "Orbán egy remek beszédet mondott. Igenis emeljük fel a fejünket és vegyük észre, hogy végre lehetőségünk van megszabadulni a posztkommunista mocsártól. Az új Alkotmány és a beindított társadalmi változásokat kieszközölő folyamatok meg fogják hozni a megfelelő eredményt. Nem kell persze álmodozni, a változás nem lesz gyors, mert a magyar lelkekben most töbnyire az irigység, gyűlölet és pökhendiség lakozik, a józanság, kötelességtudat és szorgalom helyett. De, ha a jelenlegi vonalat hosszú távon tartani tudják, akkor meg lesz annak az eredménye."

Tényleg remek volt!

Nekem az a kedvencem amikor lediktatúrázta az EU-t, és amikor lenácizta a németeket. Tök jó, hogy ilyen karakán miniszterelnökünk van, remélem az EU-ból is kilépünk, kell a francnak.

Úgy nyilaznák hátrafelé szürkemarhaháton aztán az Árpád Plaza előtt megnézném a karikásostor pattogtatókat, és tolnék egy kis kumiszt a kumiszozóban a haverokkal miközben fokossal vágnánk a debreceni ízű jégkrémet.

/szarkazmus off

SMD 2011.03.16. 17:19:15

Orbán Viktor párhuzamot vont 1848, 1956 és 2010 között. Az 1848-as és a 1956-os forradalmakat leverték. A 2010-es O. V. félét is lefogják verni?

pirimogyoró 2011.03.16. 18:19:41

@Radio Silicon: "mert a magyar lelkekben most töbnyire az irigység, gyűlölet és pökhendiség lakozik, a józanság, kötelességtudat és szorgalom helyett. De, ha a jelenlegi vonalat hosszú távon tartani tudják, akkor meg lesz annak az eredménye."

A magyar lelkekben többnyire a keserűség lakozik, amiért Orbán azt ígérte, hogy felemeli őket, ehelyett pedig letapossa.

Ha a jelenlegi vonalat tartani tudják, akkor ez az ország négy csoportra oszlik; fásultakra, az elkeseredettekre, a talpnyalókra és a haverokra. Na, akkor meg is lesz az eredménye.

Girhes Joe 2011.03.16. 18:19:44

Na jó, azon lehet vitatkozni, hogy helyes-e Orbánék irányvonala, meg lehet azt is mondani, hogy az EU-ba nem volt kötelező belépni, na de megkérdőjelezni azt, hogy Brüsszelből igenis diktálnak (vagy legalábbis próbálnak diktálni) nekünk, igencsak szűk látókörre vall. Innen kezdve nincs miről beszélni.

quendelapo 2011.03.16. 18:19:49

@Squid: Én ezt írtam: "Orbán Viktor nem a megoldás, hanem ő maga az ország egyik legnagyobb problémája" Tehát nem az egyetlen, de pillanatnyilag a legnagyobb. Sajnos az általa képviselt populizmus dominálta az elmúlt 13 év politikáját.
A posztkomcsik eltiltása a politikától szerintem nem lett volna kivitelezhető 90-ben. Lengyelországban sem tették ezt. Volt viszont a legtöbb posztkommunista országban reprivatizáció, ami rövid idő alatt a polgárság megszilárdulásához vezetett. Ez ott egyrészt hatékony "ellenanyag" volt a (bal- és jobboldali) populizmussal szemben és a hazai kkv szektor kiépülésére is jótékonyan hatott.
Sajnos erről már lemaradtunk.

Őszinte Őrült 2011.03.16. 19:26:53

elképzelem ahogy Martonyi intenzíven a falba veri kopasz fejét a beszédet hallgatva. ennyi örömöm maradt.

a fidesz ismét (továbbra is) bizonyítja hogy semmivel nem jobb a szocialistáknál, pusztán szerencséjük volt hogy nem nyertek 2006-ban.

vajon 48-ban mi járt a tüntetőknek? 3 óráért egy ingyen kávé a Pilvaxban, hatért dedikált Nemzeti dal?

neonbagi · http://neonbagi.blog.hu/ 2011.03.16. 20:52:05

Nyugi Emberek!
Biztosan ennek is van egy angol nyelvű változata.

Robinzon Kurzor 2011.03.16. 21:58:49

Orbán 2002-ben abba bukott bele, hogy a politikai céljai megvalósításához szükségesnél jóval több, amúgy semleges csoportba kötött bele, sértette meg őket.

Hogy hazudik mint a vízfolyás, mert 10 hónapja még azzal ment Barrosohoz, hogy engedjék elszállni a hiányt, akkor nem volt probléma az államadósság, aztán haptákba vágta magát és maradt a hiány, szóval, hogy hazudik, az nem újdonság.

Hogy itthonra, a "lelkes, de borzasztó" törzsközönségnek kell valami lelki táplálék és ezért mást mond itthon és mást Brüsszelben, az, legalábbis a helyzetét ismerve, érthető.

De hogy ezzel a nemzetiszocializmus és kommunizmus "kiagyalóira" való hivatkozással kinek és mit akart megmutatni ...

Most akkor:

1. Direkt csinálja és akkor tényleg elment az esze.
2. Nem direkt csinálja és a környezetében sincs már senki, aki észrevenné, hogy ez mekkora baromság.
3. Van, de nem merik neki megmondani. ("Ha szabad megjegyeznem, Ön zseniális, uram!")

mikroport 2011.03.16. 23:27:12

"Az EU-ba ugyanis senki nem kényszerítette Magyarországot, arról nem is beszélve, hogy jelenleg sokkal többet kapunk onnan, mint amennyit adunk."

Erről tudna valaki valamilyen adatot írni?

mikroport 2011.03.16. 23:44:55

Nekem tetszett az Orbán beszéd, nagyon jó volt. Főleg a vége, amikor befejezte...

És még ennél is érdekesebb lesz majd az a beszéd, ami a németeknek és az EU-nak fog készülni: amikor az EU elnökeként kell majd magyarázatot adnia, hogy a Bécs-Moszkva-Brüsszel tengellyel mit is akart mondani, meg hogy is értette, hogy a németek részéről nem fogadunk el kioktatást azok múltja miatt. Ó de jó volna, ha ezeket is leadná a tévé!!! :-)))

A kettős játszma nem mehet sokáig. Lassan ki fog derülni, hogy Orbán köpönyegforgató-e vagy hazafi. Kiáll-e a magyar érdekek mellett, vagy behódol és megalázkodik. Amit mond, azt ugyanis vállalnia is kell.

Fizetett statisztákat látni pedig külön öröm volt. Ebből is csak az látszik, hogy Orbán már elkezdte a munkahelyteremtő programot! - Igaz, még csak kicsiben gondolkodik, 500 fő és 1 napra 1500 Ft, na de valahol el kell kezdeni... :-)))

Veg_ 2011.03.17. 08:30:28

@Radio Silicon: Az a baj, hogy a hangos röhögésre mindig bejön a főnök - ezen meg halkan nehéz röhögni...

Humorista vagy?

Veg_ 2011.03.17. 08:30:38

@Squid: Valamelyik hegyünkben egész fejlett barlanglakásokban laktak anno. Meg kéne nyitni ezeket a fejlett épületeket, és persze lerombolni ami egy szintnél magasabb. Éjjen a kovaköves tüzgyujtás a barlangban! Persze lóhátról nyilazzuk majd az ebédre az apróvadat...

Radio Silicon 2011.03.17. 15:02:24

@Veg_: Nem vagyok humorista, "csak" egy egyetemi kutató egy NEM MAGYAR egyetemen. Gondolom nem kell részleteznem, hogy miért nem Magyarországon találtam kutatói állást. De a jelenlegi vonulat reményteljes legalábbis az én perspektívámból. A többi meg számomra teljesen másodlagos. Minden olyan fejlemény, ami a külföldi magyar szürkeállományt ide vonzza, jó.

room_101 2011.03.17. 15:02:29

Újabb szép, embert próbáló, nemes feladat a fidesznyikienek, hogy magyarázkodhassanak az eset kapcsán, hogy a nyilvánvalóan igen miért is nem. Tudom, nehéz a hitében buzgóaknak elfogadni, hogy a kétharmad néhány dolog ellen nem véd: például a matematika, az alapvető gazdasági összefüggések, és a józan paraszti ész szabályai ellen...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.03.19. 12:55:23

@jenőke: 1848=2010 mindkettőnek világos a vége :(

Veg_ 2011.03.19. 12:55:26

@Radio Silicon: Sajnálom, hogy nem fogod az iróniát.
De a lényeget már értem: nekünk szar, tehát a fejlemény jó. Ez is egy álláspont, csak nem udvarias közölni.

verhold 2011.03.19. 12:55:28

@Squid: hibátlan okfejtés, teljesen egyetértek.... kár, hogy ez soha nem fog megtörténni, ahhoz túl sok birka lakik ebben az országban :S

gt_ 2011.03.19. 12:55:33

@Robinzon Kurzor: "3. Van, de nem merik neki megmondani. ("Ha szabad megjegyeznem, Ön zseniális, uram!") "

"Jöjjön közelebb Safranek."
"Jajj, ne uram! Könyörgök!"
"Jelentsem inkább Mr. Gattonak?"
"Már jövök is uram."

gt_ 2011.03.19. 12:55:47

Ja és:

"Tudja Safranek, én igazi macskát akarok faragni magából. Vérszomjasat. Alattomosat. Kegyetlent."

pirimogyoró 2011.03.19. 12:55:48

@mikroport: "Fizetett statisztákat látni pedig külön öröm volt. Ebből is csak az látszik, hogy Orbán már elkezdte a munkahelyteremtő programot! - Igaz, még csak kicsiben gondolkodik, 500 fő és 1 napra 1500 Ft"

Szerinted ez fekete munka volt, vagy még adóztak is utána? Ennek utána járhatna valamelyik riporter.

Nekem az is "tetszett", hogy Petőfit cenzúrázták.
Petőfit egy állami ünnepségen megkurtítgani... Pont azt venni ki a versből, ami a tehetetlen országgyűlésről szól... Ez úgy látszik, tényleg az ő ingük volt!
Utána meg megmagyarázni, hogy "dramaturgiai és művészeti szempontoknak is meg kell felelni"... Ha nem felelt meg Petőfi, akkor miért nem szavaltak Ákost? Ő elég fideszes, biztos megfelelt volna!

CyranodeBergerac 2011.03.19. 12:55:52

"A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve"
Tételezzük fel, hogy Orbán Viktor igazi küldetéstudattal van megáldva (megverve?) és valódi jobbító szándékai vannak. Amennyiben ez így van, akkor minden jószándékú igyekezetét hiteltelenné teszi a folyamatos mellébeszéléssel, ellenségkép kergetéssel, a fomtos pozíciók tehetségtelen seggnyalóknak és "harcostársaknak" történő átjátszásával, a futótűzként újra terjedő mutyizások, gátlástalan lenyúlások támogatásával, vagy legalábbis elnézésével. Úgy tűnik, ha valóban jót akart ennek az országnak, ezzel mára magára maradt. Akik pedig még támogatni hajlandóak lennének, azok vagy ki vannak rekesztve a húsosfazék mellett tolongók által, vagy egyszerűen már visszariadtak attól, hogy bármit is tegyenek, vagy javasoljanak. Sajnálom, hogy ebbe az irányba tolódott el egy valóban történelmi mértékű lehetőség. De ez már ismét el lett kúrva.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása