Véleményvezér

vv

MOL, oroszok, Fidesz: miért jó üzlet?

2011.05.25. I 59 komment I Címkék: fidesz orosz energia mol

Csak a legnaivabbak gondolhatják, hogy a MOL orosz tulajdonrészén keresztül Moszkvának ne lett volna célja a magyarországi politikai események befolyásolása. (Fotó: Martin Lahousse/eu2011.hu)

Tegnap Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és magyar–orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján az elmúlt évek egyik legfontosabb gazdaságtörténeti jelentőségű eseményének nevezte a MOL orosz részesedésének a magyar állam általi kivásárlását. És nem túlzott. Bár a MOL eddig szinte teljesen magántulajdonban lévő vállalat volt, mégsem vitatta soha senki, hogy a cég komoly gazdaságstratégiai és nemzetbiztonsági jelentőséggel bír.

Miért fontos?

Gazdaságstratégiai jelentőséggel bír, hiszen szükségünk van legalább néhány olyan magyar nagyvállalatra, mely saját iparágában valóban európai szintű játékosnak számít, miközben a vállalat életének összes fontos döntését Budapesten hozzák. A sajátos magyar privatizációs folyamat egyik következménye az volt, hogy nagyon kevés hasonló nagyvállalatunk maradt, pedig nyilvánvalóan nagy szükségünk lenne rájuk. Ezért egyszerűen nem kívánatos, hogy a megmaradt ilyen cégeink bármelyike is olyan tulajdonos kezébe kerüljön, aki a döntési kompetenciákat elvinné Budapestről.

A Mol Nyrt. tulajdonosi szerkezete 2010 végén, Forrás: Index


A nemzetbiztonsági szempont, ha lehet, még nyilvánvalóbb. A MOL Magyarországon monopolhelyzetben lévő finomítói kapacitásának köszönhetően a magyar gazdaság egyik legfontosabb szereplője. Ha ezzel a vállalattal gond van, azt mindenki más is megérzi. Arról nem is beszélve, hogy csak a legnaivabbak gondolhatják azt, hogy a MOL orosz tulajdonrészén keresztül Moszkva ne próbált volna egy egyedülállóan hatásos csatornát kialakítani a magyarországi politikai események befolyásolására. Aki egy kicsit is követi az orosz politikát, az nagyon jól tudja, hogy a régióban az ilyen jellegű befolyásszerzés kifejezetten célja a Kremlnek.

Vagyis valóban nagy szükség volt arra, hogy a Szurgutnyeftyegaz 21,2%-os részvénycsomagja más kezekbe kerüljön. Miután pedig úgy tűnik, hogy a magyar államon kívül senki nem akarta vagy nem volt képes végrehajtani ezt a tranzakciót, ezért a kormánynak kötelessége volt ezt a döntést meghozni.

Jót tesz a Mol-papírok árfolyamának, hogy az állam megvásárolja a Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjét – nyilatkozta az fn.hu-nak Herczenik Ákos. Eddig az ellenséges felvásárlónak tekintett orosz céggel szemben a részvények 46 százalékát tudhatta a háta mögött a Mol menedzsmentje; ez az arány patthelyzetet jelentett - magyarázta a Raiffeisen elemzője. Most az állam csaknem blokkoló kisebbséghez, azaz 25 százaléknyi részesedéshez jutott a nemzeti olajtársaságban, miután a most visszavásárolt 21,2 százalék mellett a magánpénztárak 2,4 százaléknyi Mol-részesedése is az államé. Mindez azt jelenti, hogy az olajcég ellenséges felvásárlása értelmetlenné vált, így az eddigi 46 százaléknyi „baráti tulajdonrész” csökkenthető, sőt csökkentendő. Növelhető belőle a tőzsdén forgó Mol-részvények mennyisége (a közkézhányad), sor kerülhet részvénybevonásra, sőt az olajcég saját részvényeivel finanszírozhat további felvásárlásokat. Mindez növeli a cég lehetőségeit, a menedzsment mozgásterét, így jó hatással lehet a részvények árfolyamára is – mondta az elemző.

Bombaüzletet csinált az állam (fn.hu)


Ellenzéki reakciók

Érdemes röviden kitérni két ellenzéki párt siralmas reakciójára is.

Az MSZP közleményben tiltakozik és egyszerűen nem érti, mi volt a baj az orosz tulajdonlással. A Véleményvezér pedig azt nem érti, hogy a szocialisták hogy nem vették még észre, hogy a Moszkva iránti határtalan lelkesedésük alig húsz évvel a megszállás vége után egyszerűen gyomorforgató. Azt pedig fel sem merjük tételezni, hogy a nosztalgián túl esetleg más is motiválja ezt a lelkesedést.

Az LMP-s Jávor Benedek is mintha szándékosan igazolni akarta volna az LMP-vel kapcsolatos sztereotípiákat, miszerint ez a végtelenül naiv párt semmit nem ért a politika természetéből. Jávor többek között azt találta mondani, hogy ettől a tranzakciótól még nem lesz „egy cseppel sem több olaj Magyarországon”. Valóban nem lesz – más kérdés, hogy ez senki számára nem volt releváns szempont.

customer survey


Jó döntés

A Véleményvezérnek is van néhány félelme az üggyel kapcsolatban, elsősorban azt illetően, hogy vajon mennyire fogja megpróbálni a kormány beilleszteni a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe ezt az egyébként sikeresnek mondható céget. De ez már egy másik történet. Most inkább örüljünk annak, hogy a kormány tegnapi lépése végre egyértelműen az ország érdekét szolgálta.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2011.05.25. 08:50:01

Moszkvának nyilván céljai voltak a MOL-lal, de a Lex MOL miatt esélye sem volt rá, még a MOL közgyűlésébe se tudtak bejutni. Ez a veszély tehát nem volt reális.

Egy erős stabil gazdaságú országban öröm lehetene egy nagy és fontos cégbe való bevásárlásra költeni, csak hát eddig azt hallottuk, hogy nincs pénz, csőd van, vészhelyzet van, ezért kell megszorítani. Senkit nem zavar az ellentmondás? Most meg kiderült, hogy az 500 milliárdos adóelengedés mellett újabb 500 milliárdot tudunk költeni részvényvásárlásra. Nem látom hol a vész, ha csak erre a két tételre volt szabadon elkölthető 1000 milliárdunk?

A kommunikáció fő csapásiránya az volt, hogy a fő ellenség az adósság, ami maga alá temeti az országot, stb. Ezt hallgatjuk régóta. Ehhez képest kiderült, hogy ott csücsült a jegybankban 3,3 milliárd euró. (Ennek csak a kamata 5-6%, ez az elmúlt 14 hónapban önmagában 50-60 milliárd ft kamatterhet jelentett nekünk.) Mi tagadás, én úgy érzem átvertek. Elhallgattak egy nagyon fontos infót, miközben nyomták az adósság-vészcsengőt. Most kiderült, hogy Ha Orbán akarta volna, még tavaly májusban kapásból visszafizethette volna az IMF-nek ezt a 3,3 milliárd eurót, ezzel a 80%-os adósságot 75,5%-ra csökkentve.

És ha az államosított manyup pénzeket is az utolsó szálig az első számú közellenségnek kikiáltott államadósság visszafizetésére költenénk, akkor további 11%-kal csökkenne az államadósság, tehát lemenne 64% környékére...

Ezzel a kiderült 3,3 milliárddal, meg MOL vásárlással és a többivel végleg megdőlt az államadósságot és csődhelyzetet vizionáló hisztéria.

sashimi 2011.05.25. 08:50:07

A kormány deklarált célja az államadósság csökkentése.
A MOL csomag megvásárlása viszont 500 milliárd forittal növelte a netto adósságot. Minden egyes magyar állampolgár 50 ezer forintot adott ki.

sárkányfő 2011.05.25. 08:50:13

Megjegyzem, szerintem a helyes kérdés nem az, hogy önmagában jó dolog-e MOL részvényt venni, hanem az, hogy ha van szabadon elkölthető 500 milliárdunk, és nem az adósság a fő probléma, akkor az hol hasznosul a pénz a legjobban? Ezt kellene felelősen eldönteni.
Az egészségügy tényleg az összeomlás határán áll, egy csomó doki már letétbe helyezte a felmondását, tömegesen fognak emigrálni... ha tovább fog süllyedni az amúgy sem fényes egészségi rendszerünk színvonala, további kórházi osztályok fognak megszűnni orvoshiány miatt, akkor is jó ötletnek fog tűnni, hogy de van 21% MOL részvényünk? És ez csak egy példa volt, van még sok...

kadarnepe 2011.05.25. 08:50:22

Hosszútávon valóban hasznos, ha a MOL vezetése magyar kezekben marad, viszont rövidtávon nem biztos, hogy szerencsés. A részesedést a valutatartalékból vásároltuk meg, amit majd előbb-utóbb fel kell tölteni, ha elkezdik ismét a forintot rángatni.

Engem az is érdekelne, hogy mennyire volt a jelenlegi MOL vezetés személyes érdeke, hogy ez így alakuljon. Lehet, hogy ez is csak valami fizetség volt 0. Viktortól a MOL vezér részére?

egyszo (törölt) 2011.05.25. 08:50:33

Arról szemérmesen hallgat a kedves kormánypárti poszt, hogy IMF-pénzből sikerült venni ezeket a részvényeket. Mennyiért és milyen gazdasági helyzetben... ott a baj... nem maga a vásárlás.
Meg ugye elkergettük a zájemeffet, húú...most meg kértünk tőlük egy kis lóvét?

Robinzon Kurzor 2011.05.25. 08:50:37

Biztos csak helyhiány miatt maradt ki két, szinte lényegtelen részlet.

1. Miből is fizetjük ezt ki?

2. Az oroszok még a közgyűlésre se tehették be a lábukat, tehát eleve esélytelen volt, hogy bármit befolyásoljanak.

Összességében akár még lehet ez jó dolog is, de az eddig ismertté vált részletek alapján nem utal erre semmi kézzelfogható körülmény.

A VV a kincstári optimizmust nyilván a kormány eddigi zseniális gazdaságpolitikai húzásaiból meríti.

Ja, gondolom majd átnevezik. Lehetne mondjuk ÁFOR.

Transylvanianmixedgrill 2011.05.25. 08:50:55

Arról nem is beszélve, hogy csak a legnaivabbak gondolhatják azt, hogy a MOL orosz tulajdonrészén keresztül Moszkva ne próbált volna egy egyedülállóan hatásos csatornát kialakítani a magyarországi politikai események befolyásolására. Aki egy kicsit is követi az orosz politikát, az nagyon jól tudja, hogy a régióban az ilyen jellegű befolyásszerzés kifejezetten célja a Kremlnek.
Öööö, lehet hogy le vagyok maradva: tehát akkor eddig a magyar belpolitikát (értsd: az Európai Unió és a NATO tagját) Moszkva a MOL-on keresztül befolyásolta? Nocsak!!! Kedves Véleményvezér, ne kerteljünk, mire gondoltatok, hisz ha ez így van, az az évszázad nemzetközi botránya, a Wikileaks ehhez képest smafu?! Nyilván nem süllyedtek le a kocsmai összeesküvés-elmélet gyártás szintjére, ezért nyilván vannak pontos információitok, hogy a ruszkik a MOL-on keresztül próbálnák rángatni a magyar szálakat! Konkrétumokkal lehet tele a tarsolyotok, ki vele, mire, milyen esetekre gondoltatok!? Netán Kósa Lajos irodájában csöngött a piros bakelit MOL-os telefon, hogy Lajoskám, Moszkvából leszóltak, hogy jó lenne egy kis plusz milliárd, úgyhogy légy szíves döntsd már be a forintot! Vagy mi másra gondoltatok, ki vele?! Ha semmi konkrétummal nem szolgáltok, akkor ez az írás valójában tényleg nem több, mint hogy alkalmat találtatok egy hagyományosan jobbos kocsmai összeesküvés-elméletbe pontosan beleillő esemény alapján végre, végre megbuksisimizni a fijúk fejét. Az viszont több mint gáz és ciki, hogy rajtatok kívül senki nem oszt ilyen lelkesedéssel bukisimit ezért a tranzakcióért, szóval nagyon átlátszó a dolog, hogy ez egy eléggé kényszeredett nyalintás.

1116001 2011.05.25. 08:51:02

Én inkább attól félek, hogy a nyilvános áron kívül valamivel még ellentételezni kell az oroszokat. Túl egyszerűen megoldódott azzal, hogy csak piaci árat fizettünk a részvényekért.

sárkányfő 2011.05.25. 09:01:43

Még két dolog...

1. Tuti nem csak 500 milliárd volt. A titkos záradékot nem kötik az orrunkra. Régóta tudni,hogy a kormány csomgban tárgyal az oroszokkal, tehát MOL, Paks, Malév, gázár, stb., mind egyben. Azt majd soká tudjuk meg, hogy mit kaptak még.

2. Amikor Varga Misi tavaly végigturnézta a sajtót a csontváz-vadászatos sóműsorával, nem felejtett el valamit? Hogy pl. csontvázak helyett több száz pénzeszsákot talált dögivel? Ott csücsült több száz milliárd ft az MNB számláján, de ezt valahogy nem reklámozták.

Apafarkas 2011.05.25. 09:03:24

@Transylvanianmixedgrill: Az oroszok a gázzal még Németországot is rángatják/rángatták, ahogy arra pár éve volt is példa.
Nem véletlen akar az EU Déli Áramlatot.

kadarnepe 2011.05.25. 09:50:59

@sárkányfő: Az MNB valutatartaléka ismert volt, erről már több cikk is jelent meg. Viszont arról is irtak, hogy ehhez nem célszerű hozzányúlni, ha stabil forintot szeretnénk.

Transylvanianmixedgrill 2011.05.25. 09:51:02

@1116001: Pontosan. Sokkal egyszerűbb magyarázat is van erre. Te mint Szurgut megveszel valami részvénycsomit X egységért, és éppen X+Ymilliárdot ér. Nyilván úgy tudsz a nyereségedhez jutni, ha eladod a részvényeket. De vevőt nem találsz, mert ez így rajtad kívül másnak nem igazán jó üzlet, hisz a részvénycsomik előre láthatóan már nem fognak az új gazdának ekkora Y hasznot hozni. Aztán jön egy ajánlat a magyar kormányt képviselő magánemberektől: megveszik tőled X+Y milliárdért a csomit, de csak úgy, ha Y milliárdból visszacsorgatsz az üzletre rábolintó magánembereknek Z milliárdot. Nem kell sokáig gondolkodni, naná, hogy belemész, te így is úgyis a pénzednél vagy, hisz az Y milliárd már így is sokkal több, mint amire számítottál, jut ebből Z milliárd az üzletet megkötőkre. Az üzletet megkötőket meg végképp nem érdekli, hogy ez jó üzlet volt-e vagy rossz: nem az ő, hanem az adófizetők pénzét költötték el a megvásárlásra, nekik ebben az üzlet az a Z milliárd volt, amit visszacsorgattak nekik.

fidesz friend 2011.05.25. 09:51:05

a MOL a kormányközeliek kifizetőhelye lesz. ld. a tulajdonosi szerkezetet a Véleményvezér táblázatában: csupa kis pakett, nincs meghatározó tuladonos, ami a legkényelmesebb a management számára: azt csinálhatják, amit akarnak, ám a döntéseikre igenis lehet ovinak befolyása. dőlni fog ki a cégből a pénz, és az áramlás irányán sem kell töprengeni.

a sok megszorítás mellett (Szíjártó szavával élve) POFÁTLANSÁG

indapass2009 2011.05.25. 09:51:11

Szvsz ha egy cég nem akarja, hogy bárki megvegye a papírjait az ne menjen a tőzsdére. Szánalmasnak tartom, hogy egy ilyen egyszerű koncepciót is, mint a tőzsde, az állam agyonszabályozott (mindenütt a világon) a különböző érdekeknek engedve.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.25. 09:51:12

Ez marhaság. Igen, az oroszok nem szívesen látott befektetők, de vegyük észre, hogy ez egy magáncég. Nyrt. azaz a tulajdoni hányada szabadon forog.
Meg lehet vásárolni, de nem kötelessége senkinek, beleértve az államot se. Lehet érdeke az államnak, de kötelessége semmiképp. Lehet, hogy hosszú távon megéri, lehet, hogy lesznek pozitív externáliái stb., de nagyon bizarr, hogy egy olyan kormány végezzen egy ilyen ügyletet, amelyik ennyire nagytőke ellenes.

Arról nem beszélve, hogy most 500 milliárd forinttal többet kell majd az adófizetőknek kiköhögniük, mert bár igaz, hogy már beleszámított az adósságba, de még nem volt elköltve, holott az eddigi kommunikáció szerint az adósság a főellenség.
Valahol van valami bájos (ahogy mcs kolléga mondta), hogy a Manyup tulajdonában lévő MOL részvényeket eladják, míg a Szurgutéban lévőket megveszik. Valaki biztos jól jár vele.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.25. 09:51:26

Nekem csak az fáj, hogy az orosz cég kb. 30-40%-os árfolyamnyereségre tett szert a tranzakcióval.

Azonkívül a gáz- és olajcsap ugyanúgy a ruszkiknál maradt, tehát ha Putyin fenyíteni akar, elzárja a csapot, aztán nézhetünk. Ha már befolyásolni akar, télen csinálja meg ezt, hogy jól megnáthásodjon mindenki (az utóbbi két télen eljátszotta).

Volt egy bejelentés, hogy a stratégiai tározókban csökkentettük a tárolt gáz mennyiségét. A kitettségünk így nőtt, szerintem ez is az alku része volt. Valójában még kevésbé tudunk "ugrálni".

-----

Szolgálati közlemény!

A KOMMENT ABLAKBÓL KILÓG A SZÖVEG, MIÓTA FASZBÚKON IS LEHET KOMMENTELNI A CIKKEKET!

kötözködő 2011.05.25. 09:51:29

Ez most hogy is van, hogy Matolcsy kiűzte az IMF--et, mint az ördögöt, de mégis az általuk adott hitelből vesszük meg a részvényeket?

BŐS 2011.05.25. 09:51:38

A szlovák olajipari vállalat, a Slovnaft kb. 7-8 éve a MOL 90%-os tulajdonában van és ráadásul nem létezik Lex Slovnaft...

ez azt jelenti, hogy 7-8 éve rángatjuk a szlovák politikai szálakat, hát őszintén én ezt nem hiszem

az oroszoknak nem attól függ a befolyása, hogy mekkora tulajdonrésszel rendelkeznek, hanem, hogy mekkora olaj és gáykészlettel rendelkeznek, ez viszont a múlt hét óta nem változott jelentősen :)

brlv24 2011.05.25. 09:51:44

@sashimi:
"A MOL csomag megvásárlása viszont 500 milliárd forittal növelte a netto adósságot. Minden egyes magyar állampolgár 50 ezer forintot adott ki."

De nem! Ez a vetel a mar korabban lehivott IMF hitelbol valosul meg. Eddig az egy bankszamlan csucsult.

Ez nem olyan kiadas, mint pl a nyugdij, munkanelkuli segely stb...
Ezek reszvenyek. Gyakorlatilag 1-2 ev mulva is ugyanennyit fog erni (ha nem tobbet), es hasonlo aron el lehet adni.

Pajtás 2011.05.25. 09:51:47

hát nemtom. nekem olyan érzésem támadt hogy most tapsolták(tőzsdézték) el a nyugdíj vagyont.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.05.25. 09:51:53

"Csak a legnaivabbak gondolhatják, hogy a MOL orosz tulajdonrészén keresztül Moszkvának ne lett volna célja a magyarországi politikai események befolyásolása."

Van bárminemű bizonyítékotok erre, vagy ez ismét csak a Fidesz aljamédiájának szokásos paranoiája, a "mindenki ellenünk, szabaccságharc" jegyében zajlik?

A csúnya IMF pénze most milyen jól jött igaz, szabadságharcosok? Nem lett volna jobb az államadósságot finanszírozni ebből a pénzből?

Lassan kiviláglik, hogy a nagy államadósság is egy nagy hazugság, mármint nem a megléte, hanem az ellene folyó harc. Ellopta OV a manyupos pénzt, de azt sem arra használja, Egy éve ültek ezeken a milliárdokon, ezt sem arra használta fel. Az a szerencséje, hogy egy elég komoly buta réteget lehet felvillanyozni ezzel a mártír szereppel, miközben csak hazudoznak és lopnak. De a talpasmédia majd igazolja őket ebben.

perikles2K 2011.05.25. 09:51:56

Az egész történet az ÖMV üggyel kezdődik. Ők adták el a részvényüket az oroszoknak. A MOL management kapálódzott a felvásárlás ellen. A skaninávoknak miért jó, hogy egy darab légitársaságuk van? Ott miért nincs ez a nemzeti para? Lehetett volna egy erős CE olajtársaság, mindenkinek jobb lett volna, kivéve a MOL management-et.

Mr. Ewing 2011.05.25. 09:52:12

Ez mind nagyon nagyon szép.

Csak ott hibádzik, a hatalmas orosz befolyás kizárásáról szóló történetetek, hogyha Moszkva valóban a 21%-os paketten keresztül kézivezérelte (vagy vezérelhette) volna a magyar politikát, akkor ugyan mi a jó életért vált volna meg ettől az opciótól aprópénzért? Mert nekik 500 milliárd forint aprópénz, ez csak nekünk felmérhetetlen összeg.

Na itt a bukta kedves fijjug.

Komolyan gondoljátok, hogy a nagy orosz medve összecsinálta magát Orbántól és kiadta a kezéből Aladdin lámpáját? Ennyire naívak még ti se lehettek..

Az a helyzet, hogy Surgut csinált egy kurva jó befektetést, szarrá keresték magukat rajtunk, a mi adónkból és most ennek még tapsolnunk is kellene. A sok hülye tapsol is, újra magyar a MOL. Hát lófaszt mama...

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.05.25. 09:52:14

Az jó hogy magyar tulajdonba került ez a pakett, de milyen áron, mi a simli mögötte?

Ma már nincs elég orvos a normális gyógyításhoz, óriási katasztrófa várhetó, de van pl.:
- nevetséges tér és utcaátnevezés
- nemzeti szarkotmány, kódolt konzultációs semmi levél kiküldés
- külföldi magyar pártok menedzselése nagy pénzekért
- 2,5 milliós Szargyártó Péter fizetés...stb.stb.

Szánalmas, simlis, álszent banda!
-

Artie 2011.05.25. 09:52:20

@sárkányfő: @Robinzon Kurzor: Teljesen igazatok van. Ezek szerint ott csücsült 3,3 mrd EUR az MNB-nél, lehívva, fizettük rá a kedvező IMF-kamatot, ezek meg egy évig csontvázaztak és lószart nem csináltak vele. Erre ahelyett, hogy ezzel csökkentették volna mind a nettó, mind a bruttó adósságállományt (mondjuk a legrosszabb hitelt lehetett volna visszafizetni belőle), vesznek egy olajcéget.

Már csak két kérdés:
1. Mi lesz az ezek szerint ottmaradó 1,4 mrd euróval? Ülünk még rajta sokáig, ahelyett, hogy használnánk valami értelmes célra, ha már itt van?
2. Miért is jó nekünk egy olajcég, amelynek annyi gáza van, amely az ország felhasználásának 10%-át teszi ki, és nincs egy gramm olaja sem? Ez a cég miért is stratégiai?

Az már csak hab a tortán, hogy Gyurka ma meglepődve olvashatta a Napiban, hogy hát bizony itt még a döntő tulajdoni hányaddal gond lesz, és ha a manyupok MOL-részvényeit el kell adni, majd nézze meg az árfolyamokat. Január óta ezt pofázom, hogy az ottani 3000 mrd nem 3000 mrd...

Terézágyú 2011.05.25. 09:52:25

Én nem nagyon értek ehhez, de nem nagyon látom a fentebbi tulajdonosi listából, hogy ez a mol annyira magyar cég lenne... Nagyjából húsz százalék a magyar...

szekőcei 2011.05.25. 09:52:28

Már várom a 2011-es osztalékról mit dönt a MOL - újfent nem osztanak, mint 2009-2010-ben?

Dr. No 2011.05.25. 09:52:31

@Apafarkas: No igen, de Németországot az oroszok nem az E-On-on, hanem a gáz árán keresztül rángatják. Márpedig az olajár befolyásolása náluk maradt a MOL-részesedésük megszerzése után is...

Szerintem ez a tranzakció legalább annyira az olajár kormányzati befolyásolásának képességét célozta, mint az oroszok kiszorítását... Gondoljunk csak bele, 2014-től szabadáras lesz a gáz, és a magyarok a németekkel fognak árversenybe szorulni a fűtés költségeit illetően.

Vahakomb 2011.05.25. 09:52:37

Nagyon jó! Így helyes. Pont.

(Mivel a háttérről nem sokat tudni, ezért egyelőre ennyit mondhatok. A szakértők sem tudnak egyelőre mást ökögni-makogni, mint, hogy így is lehet, úgy is lehet, jó is lehet, rossz is lehet, példa értékű is lehet, rossz példa is lehet... Na, majd meglátjuk!)

Žďárský 2011.05.25. 09:52:39

@Apafarkas: Csakhogy a MOL tulajdonosi szerkezete jottányit sem változtat azon a tényen, hogy gázt per pillanat szinte kizárólag az oroszoktól lehet venni. A németeknek is ez volt a baja, nem az, hogy ki a tulajdonosa az e.on-nak és a Ruhrgasnak.

Amalfi 2011.05.25. 09:52:49

Abból nem lesz gond, hogy a MOL-nak vannak érdekeltségei Oroszországban? Én tartok tőle, hogy orosz résztulajdonos nélkül, hamar kigolyózhatják őket onnan, és akkor már nem is lesz az a cég olyan értékes.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.25. 09:52:52

@Robinzon Kurzor: "Ja, gondolom majd átnevezik. Lehetne mondjuk ÁFOR"

Az nem jó, mert nincs benne az, hogy nemzeti. Szóval inkább NFOR :-)

Álszentfazék · http://alszentfazek.blog.hu/ 2011.05.25. 09:52:55

" ... szükségünk van legalább néhány olyan magyar nagyvállalatra, mely saját iparágában valóban európai szintű játékosnak számít, miközben a vállalat életének összes fontos döntését Budapesten hozzák.... nyilvánvalóan nagy szükségünk lenne rájuk. "

1.Miért is olyan nyilvánvaló ez?
2. Nyilvánvaló-e, hogy ebben a nyilvánvaló nagyvállalatban állami tulajdonnak kell lennie
2. Bizosak vagyunk-e benne, hogy Svájcnak, Ausztriának, Dániának vagy mondjuk Csehországnak van ilyen nyilvánvaló nagyvállalata?

balf 2011.05.25. 09:52:59

Politikát félretéve egy pillanatra.

A Mol csoport nettó eredménye a 25,8 milliárdos válságadó és a 35,2 milliárdos pótlólagos bányajáradék befizetése után 2010-ben100,8 milliárd forint volt.

Ha tehát 25% körül lesz az állami rész, és az állam nem pofázik bele a vállalat irányításába, akkor évente 25 mrd visszakerül a kasszába. Igaz, az IMF-hitel kamata is kb ennyi (cca 5%), de legalább akkor annak a résznek megvan a finanszírozása most az egyszer. Még mindig sokkal jobb erre költeni tehát, mint pl 13. havi nyugdíjra!!!

Nemzetgazdasági szempontokról már sok szó esett, nem vitás, hogy erősíteni kell a magyar kontrollt, és gyengíteni a külföldit, akár Moszkva akár más főváros. Ha valaki ezt nem érti, akkor egyszerűen nem tudja, hogy működik a világ.

fetyisob 2011.05.25. 09:53:04

Baromság!

az oroszok 100 milliárd !!!!!! forintal adták el drágábban mint 2009ben megvették!
idiota a fidesz!! ez a nagy üzlet? szerintem gazdasági analfabéta minden fideszes !
ország érdek.: 100milliárdbol elég sok mindent megoldhatak volna föleg 500milliárdbol!
csak hogy kell nekik a mol a kis pénzmosodájukhoz!!!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.25. 09:53:06

@1116001: "Én inkább attól félek, hogy a nyilvános áron kívül valamivel még ellentételezni kell az oroszokat. Túl egyszerűen megoldódott azzal, hogy csak piaci árat fizettünk a részvényekért."

Miért, szerinted a ruszkiknak nem volt elég, hogy két év alatt közel 30%-os hasznot realizáltak? Nem olyan rossz az, főleg, ha azt nézzük, hogy a Lex MOL miatt meg volt kötve a kezük, szóval nem igazán tudtak élni a tulajdonosi jogaikkal. Szerintem a két kezüket összetették, hogy ilyen jól jöttek ki ebből az üzletből...

G. Wolf 2011.05.25. 09:53:12

"Jót tesz a Mol-papírok árfolyamának, hogy az állam megvásárolja a Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjét" - ti ezt emeltétek ki.

"A Mol árfolyamának csökkenésével járhat, hogy az állam megvásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz kezében lévő részvénypakettet a bejelentés után nyilatkozó brókerek szerint." - www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110524-a-brokerek-nyilatkozatai-a-mol-megvasarlasarol-es-hatasairol.html

Nah most akkor ??? :)

Amúgy szerintem inkább jó döntés volt. De majd utólag kiderül.

Bár érdekes, hogy ezt a csomagot annó 6000ft körüli áron értékesítette az állam, most meg 23000 körül vette vissza - www.zsiday.hu/blog/top

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.05.25. 09:53:14

@sárkányfő: "Ott csücsült több száz milliárd ft az MNB számláján, de ezt valahogy nem reklámozták."

Lehetett ezt tudni, ha az ember nem csak fideszes médiuából tájékozódott. Pont az volt a pláne, hogy bár rendelkezésre áll az IMF-től kapott pénz, de nem azt költöttük, csak a biztonsági tartalék szerepét játszotta. Ezzel sikerült Bajnaiéknak némileg visszaszerezni hazán megtépázott tekintélyét.

tevetevegelő 2011.05.25. 09:53:17

Na ez azért elég vicces történet. A szurgutnak pénzre volt szűksége? Esetleg a valódi tulajdonos kért még valamit Szerintem itt valami gázvezeték biznisz van vagy esetleg a vitatott INA részesedést kell eladnia a Mol-nak
Az amugy is jobban illeszkedne a képbe
Arra gondolni sem merek hogy esetleg finomitót vennének

pr0letar · http://proletar.blog.hu 2011.05.25. 09:53:22

na majd cserebe kicsit dragabban vesszuk a gazt, azt meg majd "nem engedjuk raterhelni a fogyasztokra"... ugy erzem a VV most indokolatlanul csontig benyalt...

teljesen feleslegesen lett elkoltve tobb szaz milliard forint. semmi masra nem volt ez jo csak a fidesz es klienturajanak sajat zsebenek tomesere. a fidesz folytatja a teljes kaosz strategiajat

Jofiu 2011.05.25. 09:53:35

Szerintem ez egy nagyon rossz cikk.
Szerintem a cikk legalabb olyan elfogult mint amilyennek az MSZP-t allitja be. Ez a szoveg: "A Véleményvezér pedig azt nem érti, hogy a szocialisták hogy nem vették még észre, hogy a Moszkva iránti határtalan lelkesedésük alig húsz évvel a megszállás vége után egyszerűen gyomorforgató. Azt pedig fel sem merjük tételezni, hogy a nosztalgián túl esetleg más is motiválja ezt a lelkesedést.", na ez a 'gyomorforgato'. Azert, mert tenyek helyett erzelmekkel apellal. Pont azzal mint amit szamon ker.
De a legrosszabb, hogy nem indokol konkretumokkal csak altalanositasokkal. Mint pl. hogy szukseg van olyan fontos cegre, amelynek a donteseit helyileg Mo.-n hozzak.
Vallalkozasokrol beszelunk, amelyek a sajat erdekukben hoznak donteseket. Hasznot akarnak termelni. Hogy hol hozzak a donteseket, az ebbol a szempontbol nem igazan jelentosegteljes. Ami inkabb erdekes, hogy figyelembe veszik-e Mo. erdekeit. Csak attol mert magyarorszagon hozzak a donteseket helyileg, a penz univerzalis.
Aki vallalkozasba fekteti a sok penzet az nem nepjoletet akar, hanem hasznot. Helyszintol fuggetlenul.
Azt hiszem barki aki egy sikeres vallakozas 'titkai'rol beszel az ritkan emlegeti a nep erdeket, az altalanos joletet.
Tovabbra is, a kodos altalanositasokon kivul nem latszik konkretan mi volt a problema. Nem mondom, hogy nem volt, nem mondom, hogy jo volt igy, csak a cikk se errol beszel, keruli a konkret kovetkezteteseket, altalanosit. Pl. ami hianyzik, hogy elmagyarazza, hogyan tehettek volna kart az orosz tulajdonosok a magyar tulajdonukban konkretan, nem csak kodosen altalanositva 'nyilvanvalo' dolgokrol beszelve (a nyilvanvalo az a butak mentsvara mert nem tudnak ervelni). Miert kellett konkretan annyira felni, hogy mas erdekeik vannak a haszontermelesben mint egy magyar tulajdonosnak? Ha a veszely valos egesz biztos el lehet magyarazni es nem kell a szanalmas MSZP-rol beszelni, romantikazni veluk kapcsolatban. Ez igy nem profi.

Az elmult evek kozeleti hireibol nem latszott egyertelmuen miert voltunk ilyen szornyu veszelyben, hogy sokszazmilliardot kellett koltenunk erre. Biztos el lehet magyarazni vilagosan, konkret peldakkal. Nem kell erzelmekkel apellalni megint, foloslegesen is hiteltelenul.

Ami konkreatum leszurheto szerintem:
"így az eddigi 46 százaléknyi „baráti tulajdonrész” csökkenthető"
Ertsd: a magyar tulajdonosok eladhatjak, penzze tehetik a reszvenyuket. Eladhatjak idegeneknek egy nemzetkozi tozsden.
Na most akkor azer vettunk kolcsonpenzen reszvenyeket, hogy a tulajok penzhez jussanak, meglegyen a hasznuk? Mert ez jon le.

Szoval jobban kellene ervelni. Szeretem atlatni a helyzetet mindenfele moszkvanosztalgian hulyeskedes nelkul.

Büszke_troll 2011.05.25. 09:53:39

Jó döntés volt.
A nyugdíjak után a Mol-t is megvédték.

A legszebb, hogy ez nem növeli az államadósságot -ami ugye minden baj forrása-, hiszen a megvételre fordított pénz, már bele volt számítva abba.

Ideggyógyközpont 2011.05.25. 09:53:44

Üdv Mindenkinek!

Amennyiben a MOL-ban történő állami befolyásszerzés egy közép/hosszútávú energiastratégia része, amelyben a még meglévő hazai energiaforrások hatékony kiaknázása, ezen keresztül a függőség csökkentése a cél, a döntés támogatható/támogatandó. Egy ilyen jellegű ellátási forrás esetén ugyanis a megújuló energiaforrások használatának felfuttatása nem ütközik semmilyen érdek akadályba. Így hosszabb távon is biztosíthatóvá válik az elérhető - elérendő függetlenség szintje.

Ellenben - remélhetőleg a kormányzati kommunikáció hibájából - egy a fentihez hasonló stratégiáról ritkán, elvétve, inkább elveket hangoztatva hallunk.
Ebben az esetben viszont - bár a nemzetközi függőség csökkentése hosszú távon nem elvetendő cél - a lépés a jelenlegi gazdasági és belpolitikai feszültségek között bár indokolhatónak, de mindenképpen elhamarkodottnak tűnik.

kicsijuti 2011.05.25. 09:53:46

a MOL közép és kelet-európa második legnagyobb vállalata a mol, nyilván rossz vétel volt. Persze szétoszthatták volna azt a pénzt szociális juttatásokra mint az mszp tette annak idején, tők jól is jöttünk ki belőle...

eztEgyed! 2011.05.25. 09:53:56

Sajnos néhány hónapja "kisebb" összeget veszítettem a MOL árfolyam esésére játszva. Akkor az derült ki, hogy "valakik" a legnagyobb esések közepette is másnap visszarántották az árfolyamot 24500 környékére. Ha minden esett akkor is. Az árfolyam max 1 napig volt 24000 alatt.

Most meg mit hallok? Az elmúlt időszak átlagára lesz a kifizetés alapja? Nahát de érdekes...

Arra is kíváncsi lennék, hogy kap-e valaki jutalékot ezért? Ha csak 10%-kal volt följebb tornászva az árfolyam az is 50.000.000.000 Ft.

Az pedig, hogy máig nem tudjuk ki áll az orosz fél mögött, csak hab a tortán. Ha gonosz lennék arra gondolnék, hogy a nagy magyar válság közepette valaki itthon irtózatos mértékű jutalékot kaszált...

vernarancs 2011.05.25. 09:53:59

En nagyon orulok annak, hogy hitelbol (IMF) visszavasaroltuk a MOL reszvenyeket. Az az 500 milliard az semmi. Az orszag legnagyobb problemaja ezzel ki is van pipalva. Az teljesen pitianer dolog, hogy az orvosok jelentos resze letetbe helyezte a felmondasat. Viktor, Viktor ez az auto nem jobbkormanyos, tessek a masik oldalon vezetni!

kamerasmobil 2011.05.25. 09:54:03

Itt sokkal inkabb arrol van szo hogy a Mol rengeteg penzt koltott par evvel ezelott sajat reszvenyek vasarlasara, a mostaninal is 30-40%-al magasabb arfolyamon (29-30 ezer forint) alapvetoen azert hogy kivedje az OMV felvasarlast. Az osztrakok ugyanis nyilvan kiraktak volna a vezetoseg egy reszet, meg atrendeztek volna mindent a cegen belul.

Ezt a reszvenyvasarlast tobb szaz milliard forintos hitelbol finansziroztak, amit azota is gorgetnek magukkal, a kamatok pedig eveken at elvitték a nyereseg nagy reszet.
(a fennallo sajat reszesedesi korlatozas miatt ezeket a papirokat egyebkent eldugdostak, pl. az OTP-hez, ezert van a kimutatas szerint csak 7% sajatreszveny... a BET nyilvan nem kifogasolta ezt)
Akit erdekel, az utanaolvashat ezeknek a neten, bar elég sokat kell keresgelni. Nem veletlen hogy a MOL sem tudta megkozeliteni a gazdasagi valsag elotti arfolyamcsucsokat, viszont amiota az uj kormany egyertelmu szandekot mutatott a kivasarlasra azota kimaszott azert a godorbol.

A kormany mostani lepesenek koszonhetoen tehat ezeket a reszvenyeket mar el lehet adni, nem fenyeget a felvasarlas es igy a hazai management is megtarthatja a poziciojat. Persze a 30 ezren vett papirokon igy is szep veszteseg lesz... De a hiteleket vissza lehet fizetni, es ujra komoly nyereséget realizalhat majd a ceg.

Tehat meg egyszer, az orosz felvasarlas es befolyas szerzes sosem volt realis veszely ahhoz tul sok papirt szivott fel a MOL mar evekkel ezelott. Viszont majdnem belerokkant ebbe a lepesbe es ezert kellett egy megbizhato kulso szereplo, hogy rauljon elegendo papirra ahhoz hogy a MOL eladhassa a sajatjat. Ez lett most a magyar allam, gondolom nagyreszt a magannyugdij penzekbol vagy hitelbol finanszirozva a lepest.

Ez igy mind szep es jo is lenne - csak igy a magyar adofizetok zsebere huznak ki egy maganceget a kakibol, es segitenek a vezetosegnek meguszni nehany nagyon rossz dontes kovetkezmenyeit...

tommybravo 2011.05.25. 09:54:08

Az oroszok a huszonpár százalékos részesedésükkel nem sok befolyással lehettek eddig a MOL működésére. Az ő befolyásuk sokkal inkább ott érvényesül, hogy a Magyarországon felhasznált olaj és földgáz tekintélyes része tőlük származik. Ha bármit el akartak/akarnak érni, ezen a csatornán keresztül képesek rá továbbra is.

Másrészt, azt mondják a kormányék, hogy az IMF pénzből vesszük meg, nem a nyugdíjvagyonból. Lássuk be, ez kamu: ha nem költenénk el az IMF pénzt a MOL részvényekre, akkor olyasmire jutna belőle, amire ezek után a nyugdíjvagyont kell elverni. Remek.

M. Bertalan 2011.05.25. 09:54:14

Nem kéne az LMP-t naívozni, úgy látom a VV sem ért sokat a politika természetéből. Egészen biztosan sokkal több történt itt. Nem kizárt, hogy az egy pakett része, ahol valahol máshol bejön az orosz-függés.

Hát igen, az a szemét IMF, akinek nem kell a pénze, a szemét Bajnai, aki csődbe vitte az országot. Hm.

rozsdamentes arcél 2011.05.25. 09:54:19

A Fehér Kéményseprők szerint ideje, hogy rögzítse a kormány a benzinárat is 180Ft-on.

Hungeralien 2011.05.25. 09:54:21

Hogy is volt az hogy "eltőzsdézik az emberek pénzét"?

Miért kellett ez, most komolyan... A szocik felvesznek egy kölcsönt az IMF-től, a Fidesz meg ahelyett hogy a maradékot visszafizetné az IMF-nek, tőzsdézni kezd.

Az IMF hitel kamatait ne a zemberekkel fizettessék meg!

Mad Mind 2011.05.25. 09:54:25

@Apafarkas:
Ja az a gáz, de a most a MOL-ról van szó.

Peetee 2011.05.25. 09:54:27

Fontos lépés, ezt nem vitatom, de milyen áron?
Szépen elrejtették a sorok között a lényeget, az oroszok 25%-os tiszta haszonnal szálltak ki az üzletből!!!!
500.000.000 EUR-t játszottunk át a kezükre!
Nagyon jól hangzik ,hogy 500milliárdért üzleteltünk MOL-részvénnyel, meg a ruszkik alig 500millát kerestek rajta. Csak éppen mi forintban fizettünk, az ő nyereségük meg EUR-ban van számolva!!!!
125milliárd forintnyi IMF-hitelt adtunk az oroszok kezébe, akkor ki paktált le a ruszkikkal (az MSZP-n kívül)? Igen, a Fidesz (is)....

CICMÓK 2011.05.25. 09:54:30

Félő, hogy ennek további következményei lesznek. MOL-MVM fúzió, többségi állami tulajdonú mamut energia cég. A függőségünk semmit nem változik. Az olaj az oroszoktól jön a MOl-nak, a gáz kereskedel döntő részét az EON kezeli, ( pletykákat hallani, hogy azt is megveszi az állam, gáztárolókkal együtt, ld. MVM gázkereskedelmi engedély).
A MOL egy jó cég, most, de mi lesz, ha többségi lesz az állami tulajdon. Hatalomváltás esetén, vezetésváltás, állandó politikai beavatkozás! Volt már ilyen időszak, nem is fejlődött a MOL!
Mutasson valaki egy jól működő állami tulajdonú nagyvállalatot!

bájgúnár 2011.05.25. 09:54:34

Régóta tudott hogy a pénzes embereknek és a politikusainknak a pénze MOL értékpapírokban van.Velünk fizettetik meg hogy nekik több osztalék jusson.Nekünk ebből semmi de semmi hasznunk nincs.
Érdekes hogy a kisembereken qurvára nemakar segíteni senki.Táppénz elvonás,munkanélküli segély elvonás,Nyugdíjak nyírbálása,stb.Miközben az elit vigan él.Hülye magyar,hülye vezetőkkel.Birka nemzet!

amit még megtehetsz 2011.05.25. 09:54:38

Az tuti, hogy nem nemzeti hevületből tették ezt.
Itt nagy biznisz készül.
Pár hónap vagy év és aki benne van nagyon nagyon jól jár.
Az adófizetők pénzéből megveszik aztán kijátsszák vhogy majd vkiknek.
Na, hát amúgy meg ez is megmutatta, hogy a Fidesz hazudik (mondjuk nem csak ők).

egyszerüen 2011.05.27. 09:44:43

nekem csak egy kérdésem van

Tényleg olyan fontos volt ennyi pénzt kiadni egy olyanra ami még igy se lesz állami többségbe??

Nekünk szaros pooolgároknak mi lesz ebbe a biznisz azon kivül hogy a IMF hitelt velünk fizetettik meg

Nagyon elfogult a poszt. Lehet nem szeretni az oroszokat, de mekkora piac van náluk. Inkább azt kellene elérni hogy ezt a piacot megszerezük és szállitsunk ki olyan dolgokat amit kifizetnek. Az se érdekel ha olajjal fizetnek

A világ legelbaltázott lépése volt az orosz piacot a nyugatiak kezére átjátszani

Lehet nem szeretni öket, de nekik van pénzük és van nyersanyagjuk. Nekünk pedig már zero mezőgazdaságunk van és egy valag munkanélküli

Ringlósztár 2011.05.29. 10:47:15

1) 500 mrd-dal nőtt az államadósság
2) Ekkora cégből (MOL) még a vasút- és útépítésnél is egyszerűbben lehet tízmilliárdokat évente átirányítani az éppen kedves pártoknak, vagy a BL döntőre utaztatni az éppen kedves párt vezetőjét
3) Nem hozták nyilvánosságra, hogy mit KELL még a pénz mellé adni az oroszoknak azért, hogy belementek az üzletbe
4) Amikor a horvátok ugyanúgy és ugyanolyan indokokkal kipicsázzák a MOL-t az INA-ból, nem ér majd sivalkodni

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.05.30. 10:07:23

@Ringlósztár:
1) Nem nőtt. A bazi nagy devizatartalékból vettük. Inkább "akár csökkenthettük is volna 500 mrd-vel".
2) A MOL perspektivikus cég, ezért akár még jó üzlet is lehet. Ha a pártok nem kifizetőhelynek fogják használni (amire én kevés esélyt látok)
3) Ha igaz, hogy kell még valamit vállalni, akkor az gáz LEHET. Lehet, hogy olyan kértek, amit amúgy is jó nekünk. Ez nem tudhassuk...
4) A MOL nem ugyanúgy zárják ki! Az egy másik meccs. A MOL sokkal átláthatóbban működik, mint akármelyik orosz félállami cég és nem hiszem, hogy a Horvátoknak azon kellene aggódniuk, hogy a MOL-lal a magyar maffia beteszi a lábát.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása