Véleményvezér

vv

Ellentmondani Orbánnak: elindíthat-e egy lavinát a Schmitt-ügy?

2012.03.30. I 5 komment I Címkék: fidesz schmitt orban plagium

schmittsote.jpgA frissen felfedezett szellemi függetlenségről nem mindig egyszerű leszoktatni az embereket: aki egyszer a sarkára áll, az másnap nem szívesen megy vissza bólogatni. (Fotó: MTI)

Schmitt Pál plágiumbotránya akár meg is rogyaszthatja a NER működési rendjének egyik legfontosabb támaszát, a jobboldali elit Orbán Viktorba vetett korábban szinte korlátlan bizalmát. Nem is annyira az ügy önmagában vett súlya, sokkal inkább a precedensjelleg, a szellemnek a palackból való kiszabadulása miatt.

Ajánlott írásunk: Szegény Schmitt, szegény Matolcsy!

A jobboldali elit lojális

Minden kormánynak, így az Orbán-kormánynak is szüksége van az elit egy részének támogatására. Azokra a figurákra, akik személyes hitelességük segítségével pótolni tudják a kormány csetlése-botlása miatt keletkező hitelességdeficitet – legalábbis a Fidesz szavazóbázisa szemében.

A jobboldali elit eddig tapasztalt nagyfokú pártlojalitásának (akárcsak korábban a balliberális elit hasonló viselkedésének) számos oka van. Ezek egy része egzisztenciális természetű: nagyon sokuk olyan szakmákban tevékenykedik, ahol a kormányzathoz való viszony determinálja a pozícióhoz és a forrásokhoz való hozzáférést. Amíg az MSZP-kormányok regnáltak, addig a jobboldali elit ellenlábasai profitáltak ebből a helyzetből, most ők.

A második ok érzelmi: a legtöbbjük úgy gondolja (és sokan közülük joggal gondolják úgy), hogy az előző húsz évben többük politikai hovatartozás miatt került hátrányba a más pártkötődésű pályatársakkal szemben. Bármennyire is fáj ez, de Magyarországon egy rektori vagy dékáni szék, de sokszor még egy gimnázium igazgatói pozíciója is pártpolitikai kérdés. A Fidesz 2010-es elsöprő győzelme azonban megadta nekik a visszavágás, sőt valószínűleg a tartós visszavágás érzésének örömét.

Végül, de közel sem utolsó sorban ezen emberek igen nagy része egyszerűen hisz Orbán Viktorban. Egészen pontosan abban, hogy a miniszterelnök tapasztalata, adottságai és kitekintése mintegy a jobboldal természetes vezetőjévé teszik őt.


Először az ügynökügy, most a plágiumbotrány

Természetesen az elmúlt két év gyenge kormányzati teljesítménye mindenkiben felébresztette a kételyt. Korábban azonban nem akadt olyan ügy, amelyről egyszerre elmondható lett volna, hogy annak megítélésében egyrészt nagyon nyilvánvalóan téved a miniszterelnök, másrészt, hogy ez az ügy a jobboldali elit szempontjából fontos kérdést feszeget.

Az ügynökkérdés volt talán az első olyan téma, ahol ez a jelenség felütötte a fejét, és nem véletlen, hogy ennek kapcsán fordult elő először, hogy a miniszterelnöki irányvonallal szembeni szélesebb jobboldali kritika a nagyobb nyilvánosság előtt is megjelent. A plágiumügy pedig, ha lehet, még inkább alkalmas a kedélyek borzolására, hiszen a csalás is teljesen nyilvánvaló és az eltussolási kísérlet is kivételesen arcpirító. Ráadásul a plagizálás és a doktori ügye a magyar elit számos tagja számára egyben személyes büszkeség kérdése is.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Ez már túl sok volt nekik

Természetesen a már említett anyagi és érzelmi érvek továbbra is nagyon erősek, ezért aztán a többség hallgatott még az elnök botránya kapcsán is, a legbuzgóbbak pedig még ebben a helyzetben is a pártvonalat harsogták.

Akadt azonban jónéhány ember, akinek ez egyszerűen már túl sok volt, és szerencsére ezen néhány ember között találhatóak felelős beosztásban lévők is. Bár óvatosan, de az MTA elnöke mégiscsak nyíltan szembefordult Schmitt Pállal. Sőt, az elmúlt két hónapban többnyire kínosan hallgató Professzorok Batthyány Köre is összeszedte a bátorságát és kimondta azt, aminek a felfedezéséhez egyébként nem igazán kell tudományos fokozat.

És persze ott van a SOTE doktori tanácsa és szenátusa, melynek számos tagja a jobboldali elit részének tekinthető, és akik a végül magát szintén megemberelő rektor korábbi politikai egyensúlyozgatása helyett elsöprő arányban ugyancsak a józan ész mellett tették le voksukat.

További írásaink a témában:
A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól
Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll

Visszamennek-e bólogatni?

Egyelőre azonban kár volna ezekből a reakciókból messzemenő következtetéseket levonni. Az is lehet, hogy ezek az esetek megmaradnak a közmondásbeli fecskének, és továbbra sem lesz ebből nyár.

Mégis, ez a magatartás mindenképpen üdvözlendő, és ha úgy alakulnak az események, akár ragályos is lehet. A frissen felfedezett szellemi függetlenségről ugyanis nem mindig egyszerű leszoktatni az embereket: aki egyszer a sarkára áll, az másnap nem szívesen megy vissza bólogatni.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam 2012.03.30. 10:24:03

nem tudom, nem vagyok túl optimista. a professzorok batthyány köre meg a budapesti kdnp-sek tiltakozása pont annak a pszichológiai szituációnak tűnt, mikor mindenki a másikat figyeli, hogy ki meri végre kimondani, hogy szar van a palacsintában, és mikor valaki végre megteszi, csak akkor meri a többi is. de ha ez lecsillapszik, akkor utána kussolnak tovább.

a fent leírt érvek mellett ráadásul szerintem ott van az a szervilis szekértáboros magatartás, aminél már az egizsztencia sem nagyon számít: a bukott baloldal mellett is hány "elit" arc kitart még mindig, kritikátlanul. Ők azok, akiknek jöhet bármi, továbbra is hűségnyilatkozatokat fognak írni vezércikkek címén, és minden kritikusságot az ellenség támadásának fognak beállítani.

Ez a mentalitás vastagon ott van a jobboldalon, amire csak ráerősít Orbán Viktor vezérkultusza, ami szintén a csalhatatlanságról szól.

A jobboldali média reakcióin is látszott ez: a mandiner, konzervatórium jobbklikk fideszes kötődésein lehet vitatkozni, de elég egyértelműen leírták, hogy a csalás az csalás schmitt mondjon le. ehhez képest a többi jobber lapban ment egy kellemetlen átlátszó maszatolás, amit a heti válasz szívott meg a legjobban, mert ott még össze is ütközött ez a kétfajta reflex.

Szóval amíg meghatározó azoknak a véleménye, és mások véleményére ható gondolkodásmódja, akik csak így képesek látni a világot, addig nehéz lesz lavinát indítani.

Nádori Péter 2012.03.30. 10:28:40

1. Rettenetesen kevéssé transzparens hazánkban sajnos nehezemre esik elképzelni, hogy nem érkezett a bátran szembefordulókhoz valamilyen megnyugtató üzenet, mielőtt bátran szembefordultak. Csak annyi, hogy "ez nem politikai kérdés", vagy hogy "döntsenek legjobb meggyőződésük szerint". Persze az is lehet, hogy nem volt ilyesmi, ki tudhatja?
2. Schmittnek az athéni olimpia után el kellett volna tűnnie a közéletből. Hogy ehelyett minden korábbinál magasabbra jutott, az mindannyiunk örök szégyene, amin a plágiumügy kimenetele semmit nem változtat.
3. Nyilván nem jut sokkal előbbre az ország, ha Schmitt helyére egy hozzá hasonlóan súlytalan alakot ültet a parlamenti többség. A Fidesznek be kellene látnia, hogy Schmitt nem azért volt hiba, mert később kiderült róla, hogy másolta a disszertációját, hanem azért, mert előre lehetett róla tudni, hogy üres zakó, aki éppen buta szolgálatkészségével világít rá a kormány hatalomcentrikusságára és önbizalomhiányára. A Fidesznek be kellene látnia, hogy hiba volt nem Sólyom Lászlót felkérni újra államfőnek. Most itt a lehetőség a javításra: Sólyom nehéz, de egyben súllyal bíró ember (akivel száz dologban nem értek egyet például én sem), a parlamenti pártok többsége rühelli, és messze nem tud olyan rutinosan mosolyogni, mint Schmitt. De elnöknek azért megfelelne. Sólyom, felteszem, nem vállalná újra a posztot, ha csak a kormánypártok támogatnák, vagyis a Fidesznek és mondjuk az MSZP-nek is erőszakot kéne tennie magán a megválasztásához. Szóval az ország jól járna.

NagyLevin 2012.03.30. 16:18:47

Pokorninak és valamelyest még a tegnap csatlakozóknak is kijár az elismerés, de én sem vagyok túl bizakodó és a borúlátást máris igazolni látszik Borókai Gábor friss publicisztikája. A Heti Válasz – rejtélyes okokból – egyre elszántabban tapossa maga alatt az ingoványt. A Stumpf-cikk levétele ügyében ismét megszólaló főszerkesztő (hetivalasz.hu/jegyzet/a-szabadsag-nem-nelkulozheti-a-felelosseget-47515/) új cikke igazi sajtótörténeti csemege. Kiderül belőle, hogy a szerkesztőség az "igazán fontos, identitásunkat meghatározó kérdéseket, ügyeket, jelenségeket megbeszéli, és annak értelmében ír róla vagy nyilvánít véleményt". Borókai azonban még mélyebb bepillantást nyújt a szerkesztőségi „műhely” munkájába, e témában még azt is megtudjuk, hogy „Stumpfot korábban arra kértem: ha közjogi méltóságokkal kapcsolatban ír publicisztikát, arról előzetesen értesítsen engem.)". Világos: ami az identitásunkat érinti, arról közösen határozunk, ami magyarul annyit tesz, hogy aki Orbánról miniszterelnökről, Kövér házelnökről vagy Schmittről kíván mondani valamit, az előzetesen megmutatja. Ők az identitáskérdések ugyanis ezeknek az értéktisztelő, mértéktartó konzervatívoknak, ők hárman. Arról a meglehetősen szimpla tényről véleményt mondani, hogy Schmitt Pál lopott, identitáskérdés a Heti Válasznál. Nem a lopás megítélése identitáskérdés Borókai Értékelvű Konzervatív Gábornak, hanem Schmitté. Ennél világosabban újságíró ebben a honban még nem vallott arról, hogy szolgalelkűsége nem külső kényszer, gyávaság eredménye, hanem immár személyiségjegy. Ezt hívja Borókai Gábor "felelősségnek" valamint a Heti Válasz "szellemiségének". El kell ismerni, tiszta beszéd. A biztonság kedvéért azért még azt is hozzáteszi, hogy annak a témának a taglalásához, hogy szabad-e lopni, "nem elegendő az egyéni talentum". Nem hát, ehhöz még – felteszem - engedély is kell attól, aki mindennapi identitásukat megadja nekik az Ő végtelen szeszélye szerint. Orbánról, Kövérről, Schmittről szólva „az egyéni talentum” nemhogy nem lehet elég, de kimondottan káros is: a cikkből ki is derül, hogy Stumpfot megbüntették, amiért „hátba veregetős” stílusban írt az Emberek Emberéről, akiről úgy tudtuk idáig, hogy az ilyen közvetlenséget magas pozíciója ellenére kimondottan igényli. Továbbá azért is sarokba kell állnia, mert szerkesztői engedély nélkül vonta le azt következtetést, amelyet kivétel nélkül mindenki levont, akinek saját „identitását”, önazonosságát nem Orbán Viktor vélt vagy valós szándékai alakítják. Szóval azok, akiknek tényleg van ilyenjük.

Brückner Gergő 2012.03.30. 23:08:06

Nem értem, mindenki fanyalog, hogy a köztársasági elnök úrnak egy igaz mondata nem volt az esti interjúban.

Azt mondta, hogy a kisdoktoriját a legjobb tudása szerint írta.

Egészen biztos vagyok benne, hogy igazat mondott.

Martin József Péter 2012.04.01. 21:22:50

Minden olyan politikai megnyilvánulás és gesztus üdvözlendő, amely a szekértábori lojalitás elé helyezi a nyilvánvaló tények, logikai összefüggések és elemi szakmai, emberi normák tiszteletben tartását, mivel a klánszerű és szervilis működés felől a meritokrácia irányába mutat.

Magyarországon sajnos az utóbbi jónéhány évben rengeteg gazdasági-társadalmi probléma ideológiai alapállás kérdésévé, végső soron hitvitává silányult; ezt a második Fidesz-kormány tökélyre fejlesztette. Alig volt-van olyan ésszerű érv, amely felülírná a klánérdekeket.

Ennek a mostani kisszerű és tragikomikus Schmitt-afférnak látszik egy olyan kedvező mellékhatása, hogy a józan ész és a tisztesség nevében ebben a kérdésben egy platformra helyezkedik a jobb- és a baloldal jelentős (?) része. Ebből a szempontból majdnem mindegy, hogy mikor távozik az államfő.

És Tulassay Tivadar mai lemondása végérvényesen megcáfolta azt a széles körben osztott vélelmet, hogy az egész folyamatot Orbán Viktor vezényli, aki úgymond elengedte volna Schmitt kezét, és az elnök lemondására felszólító, a jobboldal berkeiből származó nyilatkozatokat (MN, Professzorok Batthyány köre, jobboldali blogok közös közleménye, stb.) valójában a kormányfő láthatatlan keze írná. Éppen ellenkezőleg: úgy tűnik, a Schmitt-ügy kicsúszott a kormányfő irányítása alól.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása