Véleményvezér

vv

Miért olyan veszettül unalmas a kampány?

2010.03.16. I 0 komment I Címkék: mszp fidesz mdf jobbik lmp voks10

Mesterházy Attilára és Vona Gáborra túl nagy a kabát, Bokros Lajost pedig a sok kommunikációs tanácsadó egyszerűen "kiherélte". Erős karakterek nélkül viszont nincsen jó dráma.

(Fotó: hetivalasz.hu)

A 2010-es választási kampány rettenetesen unalmas. Nyilván részben azért, mert tudjuk, ki fog győzni. De ettől még rengeteg a nyitott kérdés: hány párt jut be a parlamentbe, megelőzi-e a Jobbik az MSZP-t, lesz-e a Fidesznek kétharmada stb. A valódi izgalom mégis hiányzik, mint ahogyan a március 15-i beszédek és megmozdulások is mutatták.

Az a helyzet, hogy erős karakterek nélkül nincsen jó dráma. És a mostani szereplők igencsak gyengécskék. Van, ahol már a hozott anyag is harmatos, és van, ahol az egyébként érdekes figurákból a kommunikációs tanácsadók gyúrnak unalmas sablonkaraktereket. 

Hozott anyag

Mesterházy Attilára és Vona Gáborra szemmel láthatóan túl nagy a kabát. Amikor egy jelöltnek azt kell bizonygatnia, hogy egyszer bizony ő is kapott valami ösztöndíjat, nyilvánvalóan esélyünk sincs tragédiára, legfeljebb komédiára. De Vona Gábor sem sokkal jobb. Ellentétben Morvai Krisztinával, a párt 2009-es kampányarcával, a Jobbik elnöke sem jó szónoki képességgel, sem karizmával nem rendelkezik. Ráadásul mindezt rendre erőszakos bumfordisággal próbálja meg helyettesíteni. Mesterházy és Vona agilis fiatalemberek, de vibráló szellemi jelenléttel egyikük sincs megáldva. 

A Lehet Más a Politika pedig egyenesen sportot űz abból, hogy nincsen arca. Ez a politika már annyira más, hogy az ember nem is tudja, hogy most akkor kire is voksolna a listán. 

online survey

Heréltek

Bokros Lajos esetében más a helyzet. Ő a kampány kezdetéig rendkívül karakteres figura volt, akit azonban a sok kommunikációs tanácsadó egyszerűen "kiherélt". Azzal, hogy egy átlagos, disznóvágáson fényképezkedő és a Frizbi című bulvárműsorban táncoslányokkal szambázó politikussá tették, éppen az egyéniségét, a különlegességét szüntették meg. 

Pedig ha Orbán Viktor kihívói egy kicsit elszakadnának az okostojások által kigondolt forgatókönyvektől, és egy kis ízt vinnének a kampányba, csak nyerhetnének vele. Már csak egy hónap van hátra a választásokig, lényegi viták hiányában legfeljebb a személyiség erejével lehetne valamit változtatni a jelenlegi erőviszonyokon.

Persze ez az, amit a Fidesz nem akar. Az ő céljuk a mostani helyzetet jegelni. Orbán Viktornak egyáltalán nincs most szüksége drámára. Játékát így a "csak nehogy hibázzunk"-logika határozza meg, ami miatt ő is pusztán árnyéka önmagának. 

Mi lesz ennek a következménye?

Az elmúlt húsz év politikatörténete azt mutatja, hogy a magyarok elsősorban személyiségekre szavaznak – ilyen volt Antall, Horn, Torgyán, Orbán, a Medgyessy magyar hangjaként dolgozó Kovács László és Gyurcsány Ferenc is. 

 

Valódi vezető személyiség hiányában nem lehet majd kormányváltó erővé integrálni a most apró darabokra eső baloldali szavazóbázist (a mai MSZP, LMP, MDF szavazóit és a jobbikosok jelentős részét). A mostani gyengécske jelentkezők valószínűsíthető bukása után viszont minden bizonnyal megindul majd a tolongás a posztért. Talán még néhány valódi főszereplő-típus is felbukkan majd.

Addig viszont a Fidesznek nem lesz valódi ellenfele.

>> GYURCSÁNY A KAPUK ELŐTT - pénteki vezérvéleményünk

>> MIÉRT NE JELENTSÜK FEL A RENDŐRT, HA MEGERŐSZAKOL - csütörtöki vezérvéleményünk

>> korábbi írások

Írások a témában:

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása