Véleményvezér

vv

Amit mindenki tudni akar: mennyire SZDSZ az LMP?

2010.04.13. I 359 komment I Címkék: szdsz schiffer lmp voks10

Az SZDSZ 1998-as és az LMP 2010-es eredményeit nézve komoly átfedést találunk. Az LMP-sek nagyon hasonlítanak az egykori SZDSZ-szavazókra. (Kép: vokscentrum.hu)

Lendvai Ildikó hétfőn azt bizonygatta, a Fidesz kétharmadát csak az LMP-vel együtt lehet megakadályozni. Lendvai meglebegtette a két párt közötti második fordulós visszalépések lehetőségét is, elsősorban azonban az LMP szavazóit próbálta meg a szocialistákhoz édesgetni.

Úgy látszik, Lendvai Ildikó el van tévedve. Minden valószínűség szerint ugyanis azok számára, akik az LMP-re voksoltak, a szocialisták finoman szólva nem igazán vállalhatóak. Az LMP mint párt pedig azonnali öngyilkosságot követne el egy ilyen lépéssel. És ezzel rögtön igazolná azt az előítéletet is, miszerint az LMP valójában az új SZDSZ.

Főleg, mert bizonyos szempontból tényleg az. Legalábbis ami a szavazóikat illeti.

Kik az LMP szavazói?

Egyszer már volt a mostanihoz hasonló helyzet Magyarországon. Mégpedig 1998-ban, amikor szintén leváltottak egy baloldali kormányt. 12 éve azok, akik az MSZP és Horn Gyula regnálását lábszagúnak, túlságosan is kínosnak érezték, de a jobboldalra mégsem szavaztak volna soha, az SZDSZ-t választották.

Vessük most össze a két baloldali kormányzást lezáró választás adatait! Az SZDSZ 1998-as (7,57% területi listán) és az LMP 2010-es (7,48%) eredményeit nézve komoly átfedést találunk a két párt támogatottságának földrajzi megoszlása között. (Ezt az SZDSZ későbbi, 2002-es és 2006-os eredményei is alátámasztják.)

 

De van egy másik szempont is. Az LMP szavazóit a közvélemény-kutatások látványosan alulmérték. Kézenfekvő magyarázat, hogy azért, mert sok bizonytalan, ingadozó szavazó választotta végül az LMP-t. Honnan érkezhettek ők? Nem tudjuk, de valószínű, habozásuk oka az lehetett, hogy nem akartak sem a jobboldalra, sem az MSZP-re szavazni.

Nagyon hasonlítanak tehát az egykori SZDSZ-szavazókra.

LMP=SZDSZ?

Természetesen nem feltétlenül arról van szó, hogy akik korábban az SZDSZ-re voksoltak, most mind átpártoltak az LMP-hez. Sokkal inkább arról, hogy Magyarországon van egy baloldalinak tekinthető választó réteg, mely számára az utódpárt nem elég modern, nem elég városi, és ezért csak nagyon végső esetben támogatná a szocialistákat. Az is világos, hogy ez egy stabil szavazói réteg, és hosszú távon is számolni kell velük.

Természetesen az LMP korántsem azonos az SZDSZ-szel. Azonban az LMP értelme szavazáslogikailag ugyanaz, ami korábban az SZDSZ-nek: alternatívát jelent ezeknek a baloldali szavazóknak.

web surveys

Segítheti-e az LMP a szocikat?

Hogy az LMP szavazói támogathatják-e az MSZP-t, nagyban múlik azon, hogy ezek a szavazók mennyire elkötelezettek és mennyire egységesek.

Egyrészt élhetünk a gyanúval, hogy jelentős számú LMP-szavazónak nincs stabil kötődése új pártjához, ezért a második fordulóban nagyrészt teljesen mindegy, mit mond neki vagy mit kér tőle a párt vezetése. Másrészt, az LMP-szavazók, mivel egy új konglomerátumról van szó, nagyon valószínűtlen, hogy egyforma másodlagos pártpreferenciákkal rendelkeznének és így egységes blokkban szavaznának az LMP-n kívül is.

Végezetül, az LMP bolond lenne bárkinek is a támogatására felszólítani a második fordulóban. A párt vezetői ettől mereven elzárkóznak. Hiszen ezzel a párt pont saját értelmét kérdőjelezné meg. Nem lenne többet sem „más”, sem pedig valódi alternatíva. 

Ennyit csak megtanultak az SZDSZ sorsából. 

Frissítés: Kommentelőnk, kopaszskodas kiszámolta, hogy a két fenti térkép közti korreláció nem csak szemre, hanem számszakilag is jelentős, 0.80. Köszönet érte!

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sanz 2010.04.13. 02:57:15

Ugyanezt hasonlítottam össze magamban én is kb. 5 órával ezelőtt, de nagyon jó, hogy megyei bontásban térképre is raktad. Abszolút erről van szó, hogy a legtöbb párt nélkül maradt liberális átment az LMP-hez. Kérdés, az LMP meg tudja-e tartani őket véglegesen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.13. 06:51:19

Felbaszol három képet, hogy lám, mennyire hasonlítanak egymásra.

És mennyire?

Van három megye, meg Budapest, ahol hasonló eredményt értek el ezek a szerencsétlen hippik.

Szemmel látható átfedés. lol

A hasonlóság felfedésének vannak matematikai módszerei. Az, amit felvázoltál kb akkora hasonlóság, mint ami egy bálna és egy pálcikaember között van: mindkettőnek van szeme meg feje.

Szerintem pszichológus vagy. Azok szoktak 0.3-mas korrelációra cikket írni.

Hóember 2010.04.13. 08:37:13

Az LMP nem fog visszalépni, ez 100%
A kérdés inkább az, hgoy az MSZP visszalép-e a javukra és akkor mihez kezdenek?

Én nem osztom ezt a szavazó teóriát se, maximum egynegyedre tenném a volt szdsz szavazókat az LMP-nél. (eleve, a korábbi SZDSZ szavazók jó része csak taktikai MSZP átszavazó volt. Másrészt, most is volt alternatíva számukra: a neolibek támogathatták bokrost, az antifidesz rettegőklub pedig az MSZP-t (lásd Punci Gábor), az LMP-re csak az szavazott át, aki gyengén kötődő, politika iránt kevéssé érdeklődő ad-hoc SZDSZ szavazó volt)

Az LMP valóban annyira más (gyakorlatilag anti SZDSZ) nézeteket képvisel, főleg vidéken, hogy nem állhat meg ez az elmélet.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.13. 08:51:02

1. Az LMP nem egyenlő az SZDSZ-szel. Sem a vezetősége, sem a gazdaságpolitikája, sem a módszertana, sem a kapcsolatrendszere nem ugyanaz. Az újbaloldali ökopárt meghatározás áll valószínűleg a legközelebb az igazsághoz.
2. Ettől még persze igaz, hogy a pártot vesztett egykori SZDSZ-esek számára (pláne az MDF kidőlése után) az LMP a legelfogadhatóbb csapat, hisz sok mindenben liberális értékeket képviselnek.

kiselefánt 2010.04.13. 08:57:29

Nem ilyen egyszerű a helyzet,mint te elképzeled.Az én környezetemben nem volt egyetlen ex-SZDSZ-szavazó sem az LMP-re szavazók közt.Szerintem a legtöbben nem elsősorban a liberális elveik miatt szavaztak rájuk.Bizonyos átfedés Bp-en van,de máshol?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.13. 08:59:01

@Hóember: "eleve, a korábbi SZDSZ szavazók jó része csak taktikai MSZP átszavazó volt"

Ez max. csak 2006-ra igaz, korábbra nem. Ne feledjük már el, hogy az SZDSZ egykor nagy párt volt, és nem sokon múlott 1990-ben (mindössze 3%-on), hogy az első miniszterelnököt ne Antall Józsefnek hívják, hanem mondjuk Tölgyessy Péternek.

Tényleg, kiváncsi vagyok, mennyivel lett volna másabb az elmúlt 20 év ebben az esetben. Na jó, ez már sci-fi kategória :-)

Hóember 2010.04.13. 09:18:05

@Fedor: Ez persze igaz, de ilyen alapon a 94 utáni fidesz is lehetne az "új SZDSZ".

Avatar 2010.04.13. 10:06:59

A jobbik meg számos olyan helyen erős, ahol korábban a szocik voltak nagyon erősek. Több elemzés is pedzegette, hogy az alacsony társadalmi státuszúak egy része (akiket ők korábban agyhalott komcsiként aposztrofáltak) pártolt át hozzájuk.
Akkor jobbik=mszp?

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 10:08:56

A kommentáradat beindulása előtt szeretném nyomatékosan felhívni a figyelmet a következő részre:

"Természetesen az LMP korántsem azonos az SZDSZ-szel. Azonban az LMP értelme szavazáslogikailag ugyanaz, ami korábban az SZDSZ-nek: alternatívát jelent ezeknek a(z MSZP-t vállalhatatlannak tartó) baloldali szavazóknak."

Bougheau Tschichka 2010.04.13. 10:15:00

a pártvezér hasonlít Radnótira :)

Aki szerint ökopárt(?) és nem liberális, az egyszerűen buta mint az aludttej

Artie 2010.04.13. 10:19:19

@véleményvezér: Nagyon egyszerűt kérdezek: a liberális miért baloldali is egyben?

FDP elég jó példa, ugye?

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.13. 10:20:18

@Bougheau Tschichka: "a pártvezér hasonlít Radnótira :)" Fuckyeah kreatív zsidózás!!

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2010.04.13. 10:21:51

hát pedig a képlet ilyen egyszerű. LMP=SZDSZ. csak vannak akik ne akarják belátni, ők maguk pedig nagyon kapálóznak ellene, mert szavazatokat veszítenének. de a semmiből jöttünk és országos listát állítottunk, mivel lelkes amatőrök vagyunk teória az tündérmese..

Samuzia 2010.04.13. 10:23:02

@Fedor: Egyértelmű, hogy vannak volt liberális szdszesek és fideszesek, meg mszpsek az lmp-ben, meg újak is.. De a kapcsolatrendszer u.a. nem véletlen, hogy náluk járt az amerikai nagykövet ünnepelni, mint annó az szdsznél. Hit gyülis támogatottság is mérhető volt náluk (ilyen jelöltjük is volt!) stb. ugyan úgy mint egykor a szadesznak. A választóit meg a volt szdsz, némi mdf, és a szocik libsi tagjaiból jött létre.

aaaaaa_ron 2010.04.13. 10:26:40

Én akkor a szavazáslogikán túl még arra felhívnám a figyelmet, hogy pl. 1998-ban 10 éves voltam, most meg LMP-tag. Mielőtt nagy szavazótömegeket képzelünk el akik ide-oda állnak, gondoljunk bele, hogy négy év alatt (pláne nyolc vagy tizenkét év alatt) mennyire lecserélődik a szavazók összetétele. Az LMP-re mérhető tömegben szavazhattak most első-második szavazók, akik 1998-ban még mit sem tudtak a politikáról. Illetve még felhívnám a figyelmet néhány Pécs melletti falu LMP eredményére: Orfű 15%, Abaliget 14%, Bakonya 10%, Pécsudvard 14%, Romonya 17%, Pereked 9%, Bogád 13%, Lothárd 18% Ilyet is tudott az SZDSZ?

efhábé 2010.04.13. 10:27:31

@Bougheau Tschichka: Vagy csak tisztában van pl. a liberális és libertariánus közötti különbséggel.

Az LMP nem liberális, mivel gazdaságpolitikája jórészt konzervatív. Programjának vannak libertariánus elemei is, de ugyanez elmondható az mszp-ről, fideszről, mdf-ről is.

Akinek még arról sincs fogalma, hogy a mai politikai rendszerben mit jelent a liberális kifejezés, azt milyen tejtermékhez hasonlítsuk?

Artie 2010.04.13. 10:28:10

@véleményvezér: Tehát te azt feltételezed, hogy itt mindenki, aki liberális, az csak "balról" jöhet.

Én meg azt feltételezem, hogy igenis vannak az LMP szavazói között nagy számban, akik jobboldali gondolkodásúak, de nem szavaznak a fideszre, mert a fidesz a két posztkommunista párt közül az egyik. Továbbá hogy a volt MDF-szavazók is sokan inkább az LMP-re szavaztak, mint arra az MDF-re, amely a hatalomért a vele szöges ellentétben álló elveket valló ex-liberális ex-párttal szövetkezett.

Valamint vannak bizonyára szavazóik, akik egyszerűen azt üzenték, hogy köszönöm, de az eddigieket nem - de a szélsőjobbot nem tartják alternatívának.

tompus 2010.04.13. 10:29:46

Ha visszalépnek, akkor nem lesz más a politika.
Ha nem lépnek vissza, azzal jobban erősítik az mszp-t mint a visszalépéssel. Sok nem elvakult elsőkörös fidesz szavazó átpártolhat az lmp-hez, ami azzal jár, hogy nevető harmadikként az mszp jelölt jut be. A fidesz nyerne azzal, ha visszalépnének az lmp-s jelöltek, mert az lmp szavazó semmiképp nem fog mszp-re szavazni és kismértékben a fideszre.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 10:31:22

@kolbászoszsömle: Annál azért jóval nagyobb a korreláció. Arról nem is beszélve, hogy nincs még két olyan párt, amelynek a támogatottsága a térképen ennyire megegyezne.

@Avatar:
A Jobbik-MSZP átfedés legfeljebb Észak-Kelet-Magyarországra igaz, de óriási, 10% feletti különbségek vannak, ami két 17-19%-os pártnál óriási.

index.hu/belfold/2010/valasztas/elso_fordulo/kateg/elemzes/

efhábé 2010.04.13. 10:32:34

@Samuzia: Az amerikai politikusokkal sok párt ápol jó kapcsolatokat.
Csak a példa kedvéért:

"1999-ben robbant ki az emlékezetes Lockheed-botrány is, amikor is a Miniszterelnöki Hivatal három államtitkára és 31 kormánypárti képviselő levelet írt Clinton elnöknek, hogy Steven Jones magyarországi nagykövetté való kinevezése mellett kardoskodjanak. Nevezett férfi akkoriban épp a Lockheed-Martin repülőgép-óriás egyik magyarországi vezetője volt, egyik beosztottja pedig élettársa Selmeczi Gabriellának, a levelet aláíró 3 államtitkár egyikének. Az Orbán Viktor által is elítélt akció végül Balsai István és Selmeczi Gabriella államtitkári székébe került."

A tegnapi szóváltásból érdemi érvek nélkül menekültél el, itt az új lehetőség bizonyítani az állításaidat bármivel.

Bali77 2010.04.13. 10:32:53

@Bougheau Tschichka: Érvelésed logikája előtt biztosan meg is hajolnak azok, akik olyan buták, mint az aludttej...

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 10:33:38

@Artie: Senki nem állította, hogy ne lennének ilyenek egyáltalán

@aaaaaa_ron: "Természetesen nem feltétlenül arról van szó, hogy akik korábban az SZDSZ-re voksoltak, most mind átpártoltak az LMP-hez. Sokkal inkább arról, hogy Magyarországon van egy baloldalinak tekinthető választó réteg, mely számára az utódpárt nem elég modern, nem elég városi, és ezért csak nagyon végső esetben támogatná a szocialistákat."

moTmeN 2010.04.13. 10:34:04

Az alabbi grafika szerintem erdekes felutes, de akkor irjuk le azt is, hogy K-Magyarorszagon a jobbik = mszp. Legalabbis ugyanezen evjaratu grafikonok osszehasonlitasa hasonlo mertekig megegyezo.

Vagy megsem? Egyszeruen csak vannak problemak, amikre az emberek egy adott aranyu resze mas-mas parttol var megoldast?

GaZe 2010.04.13. 10:35:07

Az ország északkeleti része pedig egyértelműen vizitgót 2.0, néhol szamojéd 2.0 beütéssel, a dúnántúl pedig Julius Cesar 2.0. Hiszen régebben ilyenekre "szavaztak".

Párszor még végig lesz boncolgatva ez az lmp szdsz vonal, aztán majd keresnek más témát azok akik képtelenek felfogni, hogy a dolgok azért néha változnak.

Kow 2010.04.13. 10:36:27

Az egész kérdésfelvetéssel csak annyi a bajom, hogy azt sugallja, hogy az LMP ugyanaz a sunyi mutyipárt, mint az SZDSZ volt.

Ki tudja, lehet, hogy az lesz, de ennyire predesztinálni őket nem kéne.

Balaint 2010.04.13. 10:36:44

Még korai megmondani, de sajnos vannak arra utaló jelek hogy az LMP az SZDSZ frissített verziója. Érdekes pontok lehetnek:

1. Kisebbségek kritikátlan támogatása.
2. Az előző rendszerhez való viszony (1990-ig)
3. Küldföldi kapcsolatok (ld. amerikai nagykövet látogatása még a választás alatt!!!!)
4. Eleddig nagyrészt ismeretken programja.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 10:36:57

@moTmeN: Még egyszer: index.hu/belfold/2010/valasztas/elso_fordulo/kateg/elemzes/

Egyébként pedig az mszp igenis "tanult" a jobbiktól. Úgy emlékszem, Miskolcon a szocialista jelöltek a plakátjukon bukósisakkal/napszemüvegben, a rend helyreállításával kampányoltak. Ha van itt miskolci olvasó, pontosíthatná!

GaZe 2010.04.13. 10:37:40

@véleményvezér: most ebből nem teljesen értem honnan következik, hogy az lmp-nek köze lenne az szdsz-es brancshoz.
Furcsa de joghurtból sem egy van a boltok polcain... Mert mo-n sokaig a szadesz foglalta be a liberalis jelzőt? ettől még lett a szadesz a liberalizmus generikus termékneve...

Samuzia 2010.04.13. 10:38:32

@efhábé: Tévedsz mert érdemi csak részemről volt, megtudod valki dolgozik is...
Ad kettő azért nem meglepő, hogy 2006-ban a amcsi nagykövet az szdsznél bulizott, most meg az lmp-nél?
Ja és idézet tőled: "Az Orbán Viktor által is elítélt akció végül Balsai István és Selmeczi Gabriella államtitkári székébe került."

aliglajos 2010.04.13. 10:39:16

Az LMP gazdaságpolitikája nem konzervatív, hanem szélsőbalos.

A liberális jelző pedig nem egyenlő a baloldalival, mert egy igencsak széles eszmerendszer. Vannak balos és jobbos elemei. Az SZDSZ többek között ezért folytatott állandó belső vitát, mert nem tudták a szolidaritás baloldali gondolatát rendesen összeegyeztetni a piacpárti, szabad kapitalista (Magyarországon kívül mindenütt jobboldalinak számító) politikával.

La Serenissima 2010.04.13. 10:39:33

szerintem e felvetések sok szempontból igazak, csak jobban hangsúlyozni kellene, hogy ettől még a két párt teljesen más - más vezetők, más célok, más eszközök. más politika ;)

és meg kellene vizsgálni a 30 alattiakat külön is - ők 98-ban még nem is szavaztak.

GaZe 2010.04.13. 10:39:53

@Balaint: Kedves Bálint!
Javaslom a lehetmas.hu olvasgatását, van ott program, agenda, tervek, beszámolók, dokumentáció.
Ha esetleg a véleményed kimondása előtt csekkoltad volna azon tényeket amikről most írsz, valószínűleg nem ilyesmiket írtál volna.
(az amerikai nagykövetes a kedvencem... bakker.. és az amerikai nagykövet magyaroszágopn tartózkodik!!! tehát egyenesen következik: magyarország az usa gyarmata!!!)

karlmax 2010.04.13. 10:40:50

Nem értek egyet azzal, hogy az SZDSZ szavazóköre most az LMP szavazóköre lett: Biztos van átfedés, de ennyire egyértelműen azért földrajzi megoszlás alátámasztásával nem lehet kijelenteni -szerintem. A programjuk is más. Nekem még szimpatikusabbak is személy szerint. Az biztos, hogy senki miatt nem fognak visszalépni, nem azért alapították ezt a pártot.

...Ahoj... 2010.04.13. 10:42:34

Nézzük már meg kik állnak az LMP mögött. Ha elég ügyesek vagyunk találunk jópár emberkét akik az SZDSZ-ben is ott voltak, és háttérből irányítanak.

karlmax 2010.04.13. 10:43:46

Ja igen, szerintem még viheti ez a párt valamire hosszútávon, ha most ügyeskedik az elején.

...Ahoj... 2010.04.13. 10:44:19

@GaZe: Pl: googlézzél és megtudod.

Kulmar 2010.04.13. 10:45:06

mit van mit nem érteni azt nem értem. Aki
1. tart a FIDESZ-től, mert pl emlékszik még a kormányzásukra
2. tart az MSZP-től, mert emlékszik még a kormányzásukra és őket legalább mindig utálta
3. utálja az MDF-et, mert emlékszik még, ráadásul nemérti mit keres ott a fél SZDSZ
4. utálja a JOBBIK-ot, mert emlékszik még 2006-ra, és egyébként sem abban leli a probléma magvát, amiben ők
5. nem utálja az LMP-t, mert nem tettek még semmit, ami erre okot adhatna
6. szeretne szavaszni és nem csak Pöcs-öt rajzolni
az mégis kire szavazzon?
annyiban nem tökéletes a felsorolás, hogy ott van pl a kommunista párt, mint üdítő választás, de ők sem indulhattak mindenhol......

meis (törölt) 2010.04.13. 10:46:31

szerintem egyelőre nem teljesen ua., mert az emberanyaga teljesen más. ezek nem azok a tökéletesen elvtelenül politizáló, arrongáns, horngábor-, demszky-, pető-, eörsimátyás-féle alakok. legalább is eddig nem az látszik belőlük. az lmp-s szavazóréteg egy másik téma, de az valószínűleg a régi szadeszos tábor. egyébként remélem, hogy ezek az egykor volt demokraták, akik azóta teljesen elrothadtak az évek folyamán, örökre eltűnnek a közéletből.

Mindenesetre Schiffer nem kéne olyan eszelősen kiborotválja a halántékát, mert olyan, mint aki most jött agyműtétről.
Értem én, hogy egy esetleges pajesznak még a látszatát is kerülni akarja, de ez azért mégis túlzás : )

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.13. 10:49:51

AZ mszp KI FOG alakítani kapcsolatot az LMP-vel. eNNEK jellege ugyanaz lesz, mint az MSZP-SZDSZ együttműködésé. Az LMP ugyanarról a tőről fakad, mint az SZDSZ. Aki nem hisz nekem, az járjon utána.

Ha egyedül nem megy, esetleg olvassa el legutóbbi blogbejegyzésem:
karakan.blog.hu/2010/04/11/az_lmp_es_az_amerikai_nagykovet

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 10:49:52

@véleményvezér: Nem kellett tanulni a jobbiktól, csak a közbiztonság javítása érdekében a helyi szocialista vezetők még saját pártjuk ellenében is megvédték Pásztor A - et. Itt ez a fő kampánytéma és ezt eddig jól csinálták.

peregrinus@index.hu 2010.04.13. 10:51:21

A tisztelt szerzőnek szerencséje, hogy nem hozzám jár statisztika előadásra (remélem legalább is), mert repülne a vizsgán. Az írás fő érve így foglalható össze: a megyei szavazat megoszlások hasonlóak az SZDSZ és az LMP esetén, tehát az LMP szavazói a volt SZDSZ szavazói. Ezt az érvelést a szakirodalom ökológiai tévkövetkeztetésként tartja számon. Mi a probléma? Az adatok megyei szintűek a következtetés egyéni szintű. Hogyan lehetne megvizsgálni a fenti feltételezést? Csak úgy, hogy megkérdezzük a választókat. Ilyen felmérés készült is és nem támasztja alá a feltételezést. Erről ennyit érdemes beszélni.

juliusbond 2010.04.13. 10:51:48

valaki kell a bal oldalon, akire szavazhatok. ha LMP-nek hívják nem baj. Sajna emberileg az MSZP és az SZDSZ (meg az MDF) jelentősen lerombolta magát előttem.
Hasonlót tett meg a Fidesz is, Orbánra nem szívesen szavaznék, de Pokorni vagy Kósa még vállalható lehet.
Jobbik? Vannak problémák, ezt mutatja a létük. Mint betegséget a láz. Ha elmúlik a betegség, agyő Jobbik.

dr kíváncsivagyok 2010.04.13. 10:52:22

@Fan....: 7.) Agyonhallgatta a média a CM - at. A kiábrándult szavazók alternatíváját.

efhábé 2010.04.13. 10:53:04

@Samuzia: Az lett volna az érdemi, hogy lmp=szdsz? Aztán, amikor programmal jeleztem, hogy nem, azt sikerült megszülnöd, hogy dehát ez nem is újdonság, mert a FIDESZ meg az FKGP már javasolta ugyanezt? Ez lenne az érdemi érv amellett, hogy az lmp=szdsz? Ne röhögtess már.

Gondold már végig, azt állítod, hogy az lmp programjának bizonyos részei megegyeznek a fidesz és fkgp programjának bizonyos részeivel és ez bizonyítja, hogy az lmp=szdsz.
Margit, nooormális?

Balaint 2010.04.13. 10:53:05

GaZe

Aki kiabál annak általában nincs igaza.
2 pontomra nem válaszoltál. Egyben igazad van, de annyira azért nem érdekel a program, majd elmondják mit akarnak ha fontosnak tartják.
A nagykövet meg fáj mi? Pedig a legtöbb ember ez alapján ítél. Így jár aki nem gondolkozik előre. Sajna az eddigi US nagykövetek NEM a magyarság érdekeit képviselő pártokat támogatták, ezért élünk a gyanúperrel, hogy ez most sem így lesz.

hegyilany 2010.04.13. 10:54:27

@...Ahoj...: Meg olyanokat is, akik eddig soha nem álltak egy párt mögé sem, meg olyanokat, akik Fidesz-közeliek voltak, meg olyanokat, akik a baoldal felé orientálódtak. Ez nem érv.
Ilyen alapon az SZDSZ a Fidesz kreálmánya volt, mert a Fodor régen a Fideszben politizált...

Balaint 2010.04.13. 10:55:05

véleményvezér · velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 10:36:57

Így volt. A legnagyobb felületet a REND szó foglalta el és csak egy kis MSZP logó volt a plakáton majdnem annyira kicsi mint Molnár Gyula plakátján.

F. A. Hayek 2010.04.13. 10:55:41

Még egy fontos különbségről nem értekezett a szerző: Az szdsz mögé biggyesztett "liberális párt" megnevezés nettó hazugság volt (ld. szocikhoz való perverz kötődés, adóemelések megszavazása, közpénzekhez való bensőséges viszonyulás, rendőri brutalitás megtapsolása). Ezzel szemben az újságírói körökben sajnálatos módon elharapódzni látszó "ökopárt" címke még csak nem is jelent semmit, az üres demagógia megnyilvánulása, amitől művelt ember borzongani kezd, mikor meghallja.

Az említett két alakulat szavazóinak lényeglátását minősíti, hogy inkább ilyen inkompetens alakulatokat támogat, semmint a "mucsainak" tartott jobboldalt, a koronaúsztató patás ördöggel az élen. (E lenézés apropóján, a másik lózung, amit egyszer egyik kedves újságíró megpróbálhatna definiálni az olvasók kedvéért, az az "urbánus", illetve "városi".)

Kulmar 2010.04.13. 10:56:13

@kíváncsivagyok: ezt valóban kihagytam, illetve ők bár jó választás lehetett volna, de nem indultak mindenhol.

tlac 2010.04.13. 10:56:32

amíg a Jobbik küzdött az SzDSz-el és megpróbálta legyűrni a vörösöket is, közben kinőtt a sárkány újabb feje mint LMP. Mindeki azt gondol bele amit akar. Ez a story megy kb. a Galilei kör óta..

the_joker123 2010.04.13. 10:56:38

@peregrinus@index.hu: Szerintem te buknál meg, mégpedig az érettségin szövegértésből, mert a cikkben én pl. sehol nem találom az állítást, hogy az SZDSZ szavazói most LMP-sek lettek volna. Arról van szó - amit környezetemben világosan tapasztalok én is - hogy a VÁLASZTÓI RÉTEG azonos, nem pedig az egyes szavazókra lebontva van megfelelés.

Németh András 2010.04.13. 10:58:22

Az biztos hogy van átfedés, de ha nem lett volna LMP akkor én nem tudtam volna elmenni mert nem lett volna aki a nekem fontos dolgokat képviseli (fenntarthatóság, természetvédelem).
Ha meg puskát tartottak volna a fejemhez hogy szavazzak akkor fideszt húztam volna ha nincs LMP!

A lényeg hogy fiatalok, tahát nem a elmúlt 20-30-40 év tolvajai ülnek benne.

Pont olyanok mint amikor még összeborulva buliztak 20 éve a fideszesek meg a szdsz-esek :)

movhu 2010.04.13. 10:58:55

@F. A. Hayek: Lakossági fórumokon folyamatosan megy az "ökogazdaságal a felvirágoztatásért", "több zöld adót", "büntessük a bezinárral az autósokat", "kitiltani minden autó a városokból" és még sorolhatnám milyen kijelentések.
Ezek egy része irritáló, másik része még tőlünk fejletteb és tőkeerősebb országokban is nehezen megvalósítható. Részemről úgy érzem, hogy ez csak egy letisztult populizmus, zöldre festve.

dean23 2010.04.13. 10:59:14

Van 4 évünk eldönteni, hogy honnan jöttek és mit akarnak megvalósítani. Egyelőre én nem akarom őket 2 nap után beskatulyázni, hogy ők és a szavazóik milyen volt pártokból verbuválódtak.

Kakula Zé 2010.04.13. 10:59:29

@Fan....:
Teljesen igazad van!
Aki nem ismeri őket de a többieket túl jól ismeri az miért nem szavazhatott volna az LMP-re?
Mivel ennyire médiapárt ezért a parlamenti politizálásuk fogja eldönteni az elkövetkező években , hogy milyen irányultságúak.
Megjegyzem a Fidesz is így kezdte 90-ben (bázisdemokrácia, elvált szülők gyerekei stb) akkor az LMP=FIDESZ?

Samuzia 2010.04.13. 11:01:19

@efhábé: Mond csak, szereted a cupákot, engem már nem érdekel a tegnap, de látom te még lovagolsz rajta! Megtanultad már a kommenteket megkeresni?:D

GaZe 2010.04.13. 11:02:29

@Balaint: ja értem. tehát az érv az, hogy: azért nincs programja az lmp-nek, mert téged nem érdekel.

nekem ez is megfelel, nem különösebben izgat a dolog, hogy téged érdekel-e az amiről véleményt nyilvánítasz...

(az usás nagypolitikai fejtegetésed meg.. szintén nem különösebben lényeges momentum az életemben :)

Kulmar 2010.04.13. 11:03:35

@Kakula Zé: szerintem nálad a pont. van valakinél egy '90-es első fordulós eredmény?

Samuzia 2010.04.13. 11:05:43

@GaZe: Azért ez nem lényegtelen, átlátható kassza mi? És amiről még nem tudunk? Robert Field, hit gyüli, Obama apparátus. Hirtelen milyen fontos lettünk Amerikának.

efhábé 2010.04.13. 11:05:49

@aliglajos: Csak annyira szélsőbalos, mint pl. a Fidesz gazdaságprogramja. A különbség az, hogy az LMP-nél folyamatosan hangsúlyos a fenntarthatóság és a zöld fordulat.

Csak a példa kedvéért:
"Meg
kell változtatni a gazdasági szereplők motivációit és lehetőségeit alakító adózási és sza-
bályozási rendszert, mégpedig úgy, hogy a változás a foglalkoztatást élénkítse, de a kör-
nyezetterhelést ne ösztönözze."

Ha az utolsó tagmondatot lehagyjuk, nem mondod meg, hogy ez LMP program és nem vmelyik konzervatív párté.

"Szerintünk az
államnak az lenne a feladata, hogy felismerje a piaci kudarc eseteit, ezek orvoslása érdekében szabályozóként és fejlesztőként beavatkozzon, ahol pedig a piaci koordináció
képes a közjó biztosítására, kiszámítható, méltányos, senki felé nem lejtő játéktér meg-
teremtésével segítse annak működését."

Ez sem szélsőbalos eszme, legalábbis szerintem.

Mazsolázzunk még?

GaZe 2010.04.13. 11:09:24

@movhu: hát lássuk csak:
"ökogazdaságal a felvirágoztatásért"
Ez miért is képtelenség? (felteszem a 'fenntartható' szó már ismeretlen számodra, hogy mit jelent, az meg végképp) Évtizede már pontosan látható, hogy már középtávon is csak az éri meg ami fenntartható, a kizsigereléses metodikával szemben.
Szál ezt buktad.

"több zöld adót"
Szintén a fenntarthatóság a kulcsszó, mivel tök jó hogy nem adóznak a nagy szennyezők az álatluk igénybe vett környezeti értékekkel arányban, csak ezek a természeti javak (tiszta levegő, édesvíz, stb) elfogynak, és minél kevesebb lesz belőlük, annál drágábbak lesznek (logikus, nem?) És hát miért is vehetne el valaki többet a közösből, ráadásul úgy, hogy ezzel a közösségnek is árt?
Szál ezt is buktad, a zöld adók nagyon fontosak, metr valódian beárazzák az igénybevett közösségi javakat.

"büntessük a bezinárral az autósokat"
Miért, legyen ingyen a benzin...?

"kitiltani minden autó a városokból"
Te is tudod, hogy ilyenek sosem hangzottak el, csak jól esik neked leírni, meg más szájába szavakat adni. A városi gépjárműforgalom minden épelméjű szereplő érdeke, mind az egészségtelen környezetbe kényszerült városlakó, mind a dugóban ücsörgő gépjárműhasználó érdeke.
Szál ezt is buktad.

4-ből 4 bukó.
Not bad...

efhábé 2010.04.13. 11:10:30

@Samuzia: Jó, akkor maradjunk ennyiben és összegezzünk, Samuzia szerint az lmp=szdsz, mert a programjának elemei részben átfedést mutatnak a fidesz és az fkgp egykori programjával.
Logikus, tényleg. Leborulok nagyságod és éleslátásod előtt...

GaZe 2010.04.13. 11:11:24

@Samuzia: ja, amerikának. Meg a zsidóknak is, ugye... Mert minden szál a kárpát-medencében fut össze, minden itt dől el.
Sőt, ezek a yenkik rettegnek tőlünk..

nem akarlak elkeseríteni, de mo annyira érdekes az usának, mint mondjuk nekünk Pongo Pongo szigetének kisállatvilága.

movhu 2010.04.13. 11:11:40

@Németh András: A fenntarthatóság eléréséhez kell az elindíthatóság, és ez pont hiányzik az LMP programjából. Ha megnézed a programjukat, akkor az egész arra épül, hogy büntető zöldadókból majd csinálunk pénzt, és abból beindítjuk az országot. Közben úgy érzem, hogy messze nem számolnak azzal, hogy annyi pénz nem teremthető elő zöldadókból, amennyit szeretnének, másrészt nem számolnak azöldadók másodlagos hatásaival a gazdaságra, példáaul arra, hogy ezek az adóformák visszaépülnek a fogysztói árakba.
Közben ők sem mernek beszélni arról, hogy radikális strukturális reformokra volna szükség az államigazgatásba, hogy nem csak embereket kellene bevonni a munkába, de egyeseket aktív termelésre kellene átraknai a mostani láblógató közigazgatási irodai feladatokból, és ezzel egyrészt a mostani pazarló állami struktúrát fel lehetne számolni, másrészt tényleges adófizetőket lehetne adni a társadalomnak.
Legfontosabbnak tartják a kisjövedelműek megsegítését, és számukra a mostani közép- és felsőosztály(aki lényegében most eltartja az országot) ellenség, mert autóval jár(dögöljön meg), mert úgyis eleget keres, minek akar ő adócsökkentést, azt a kicsiknek kell adni, őket meg magas fogysztási és ökoadókkal büntetni. Ezzel predesztinálja az átlagos hozzáállást, miszerint az alsó rétegben kell maradni, mert fentebb csak büntet az adórendszer.
Szerintem zsákutca. Előrehaladást így nem lehet elérni.

aaaaaa_ron 2010.04.13. 11:11:42

@tlac: TÉVEDÉS!!!
A Jobbik soha nem küzdött az SZDSZ-szel, egész egyszerűen mert nem lehetett átjárás szavazóik között. Aki kinyírta az SZDSZ-t, az (saját rossz döntéseiken, a Kóka-Fodor belső ellentéten, korrupciós ügyeiken és a szocik kritikátlan támogatásán túl) az LMP volt, ugyanis a semmiből jőve megelőzte őket az EP-választáson tavaly, és ez beütötte az utolsó szöget a koporsójukba.

efhábé 2010.04.13. 11:13:25

@Balaint: A 4. pontod csak rólad mond bármit is.
Azt írod, eleddig nagyrészt ismeretlen programja.

Az LMP programja már egy ideje elérhető, elolvasható.

Segítek, jó?
lehetmas.hu/upload/9/9/201003/LMP_Program_2010_1.pdf

Balaint 2010.04.13. 11:13:43

@GaZe:
Politikában annyit érsz amennyit mutatsz. Az LMP eddig ennyit tud felmutatni ráadásul nekem, akit érdekel a téma

1. Nem beszéltek a programjukról
2. Sok másodvonalbeli SZDSZ-s a háttérben
3. Akármit mondasz nem véletlen hogy a legtöbb embernek szúrja a szemét a nagykövet asszony látogatása, ráadásul szavazás közben!

Egyébként meg a stílus maga az ember. Evvel a stílussal nem sokat segítesz a pártodnak.

Szelid sunmalac 2010.04.13. 11:13:51

Jajjj! Ezt ugy imadom, amikor jobbikosok ervelnek azzal, hogy a semmibol jottek, tehat az lmp-sek szdsz-esek. Mert? A jobbik hol volt 4 eve? Ja! Bocs! Akkor Jobbik=szdsz vagy mszp? Szdsz kilove, tehat Jobbik=mszp! Budos komcsik vagytok mind arpadsavosok!

Ugye milyen bunkon hangzik? Leesik az ironia?

Samuzia 2010.04.13. 11:15:18

@GaZe: Van amivel egyett értek, de: "büntessük a bezinárral az autósokat"
"Miért, legyen ingyen a benzin...?"

Ezzel nem! Ez csak a Bajnai -féle program folytatása, hány bőrt akarnak még az autóstársadalomról lehúzni? Van akinek munkaeszköze, azzal, hogy ilyen magas az üzemanyagár, csak azt értük el, hogy a közúti szállítás továbbra is rajtunk megy keresztül, tankolni pedig más országban fognak, így ettől a pénztől is el esik az ország.

movhu 2010.04.13. 11:16:45

@GaZe:
index.hu/belfold/2010/valasztas/mintapolgar/ben-zin-ar-e-me-les_es_sokkal_tobb_zold/

Dugódíj, cégautók mégerősebb megadóztatása, és konkrétan elhangzik a benzináremelés.
Nem, ne legyen ingyen, de még belecsempészni adót...

Jó, szerinted hülyeség amit mondok. Még jó, hogy mindenkinek más lehet a véleménye. Mai gazdasági viszonyok mellett arra kellene koncentrálni, hogy hogyan mászunk ki abból, amiben vagyunk. (Hozzáteszem én is vigyázok a környezetemre, szelektíven gyűjtöm a szemetet, takarékoskodom, csak fénycsöveim világítanak otthon és stb. De tudom, hogy mi megvalósítható ma, és mi nem)

Kakula Zé 2010.04.13. 11:18:54

Annyira klassz nézni, hallgatni ahogy jobbról-balról ekézik ezt a szerencsétlen LMP-t. A cionista összeesküvés illetve a fideszes kopogtatócédulák. Hol a Népszabadságban és a Népszavában leplezik le, hol a Magyar Nemzetben és a kurucon.
Miért nem lehet elfogadni azt, hogy van 380ezer választópolgár akinek tele van a töke és MÁS-t akar?

Szelid sunmalac 2010.04.13. 11:20:34

@Kakula Zé: Hulye vagy! Majd pont egy fekete blezeres, zaszlolengeto, leborulok a Morvai elott tipusu embernek fogod megmagyarazni, hogy mas gondolatok is vannka, mint az ove....

Samuzia 2010.04.13. 11:21:12

@GaZe: Akkor is érdekes miért náluk jelent meg, és nem a győztesnél, ahol ez protokolláris is lehetett volna, a zsidó szálat meg te keverted bele...

Kakula Zé 2010.04.13. 11:23:26

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
A kedvencem a hadakozás közben kinőtt új fej!
Azóta ezen röhögök...

Szelid sunmalac 2010.04.13. 11:24:07

@Samuzia: Mondd csak, honnan veled tudni, hogy az osszes tobbi partbol ki kivel talalkozott? A Zorban pl. nem talalkozott amerikaiakkal? Meg ellenzekikent is? Vagy a Bajnai? Vagy akkor most mirol is beszelsz? Vagy a Jobbik az oroszokkal? Az jobb? Vagy barmelyik jobb? Ember! Te sotet vagy!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.13. 11:25:56

@Kakula Zé:

Azért mert nem más, Pontosan ezért, az alaphazugságáért utálom legjobban ezt a képződményt. Képmutató, mélyen őszintétlen hamis bagázs.

Kétségetlenül az SZDSZ újrajátszása. Nem föltétlenül azért, mert ezt így kimorfondírozta magaában a haynatló SZDSZ, átmentésnek hanem azért, mert az alapmegközelítésük olyan. A fő cél, okos dumával túljárni mások eszén, vonzóvá hazudni magukat, visszautasíthatalan, de üres jókat ígérni, az adott konjunktúrát meglovagolni, helyezkedni. Tagságuk nem fekete-fehér. Sok lekes őszinte ember is van köztük, akik fölültek a föntiekek. Mjad otthagyják őket, néhány év múlva, föltéve, hogy maguk nem korrumpálódnak el.

ikke i drift 2010.04.13. 11:27:09

Vegyük észre, hogy elég komoly az a réteg, aki sok-sok éve már nem áll be a katonasorba (egyikbe sem) és a legkisebb rosszra szavaz, de persze úgy, hogy a szavazat ne vesszen el. Az én ismeretségi körömben jó pár olyan van, aki ilyen alapon korábban az SZDSZ-re, most meg - az MDF széthullásával - az LMP-re szavazott. Ez egy megelőlegezett bizalom az LMP-nek, nem a valós támogatottság. Jókor és főleg jól lovagolták meg azt a hullámot, hogy van egy a többi párt támogatóihoz képest valszeg fiatalabb réteg, akinek tele van a töke azzal, ami politika címen ebben az országban folyik. Tőlük és sokan másoktól kapott az LMP bizalmat - kvázi hitelbe. Nem azért, mert annyira jó a programjuk, hanem azért, mert amikor megszólalnak, akkor emberek szólalnak meg, nem ordít róluk 10 kilométerről, hogy ez tutira politikus, mert vagy nem mond semmit, vagy a kérdéstől teljesen függetlenül az első tíz mondatban a másikat picsázza. Ma a nagypártok elérték, hogy az LMP-nek ennyi elég legyen, de fel kell nőniük ahhoz, hogy ezt a réteget megtartsák. Mivel józan erőre szüksége van a parlamentnek és az országnak, hát hajrá.

jan 2010.04.13. 11:29:01

Nagyon sok jobboldali családból származó, alapvetően Fidesz-szimpatizáns 30-on aluli ismerősöm van, aki az LMP felé is kacsintgat.

Van közöttük olyan, aki az EP választáson az LMP-t támogatta, most ugyan mindkét szavazatát a Fidesznek adta, de azért szurkolt az LMP-nek is erősen.

Van olyan is, aki végül Fidesz-LMP szavazatmegosztást csinált.

Vagyis: rengeteg jobbos fiatal van, akit az SZDSZ-nek a gondolatától is kirázott a hideg, az LMP felé viszont nagyon is nyitott.

Ebből a nagyon fontos szempontból tehát LMP=/=SZDSZ.

Kakula Zé 2010.04.13. 11:29:09

Még egy megoldás lenne a volt SZDSZ-szavazók ellen, hogy ne kavarjanak bele a Nemzet életébe.
Kubatov úr listája alapján ne szavazhassanak. Oszt jó napot...

MEDVE1978 2010.04.13. 11:29:44

Én az LMP-re szavaztam vasárnap. Ez igazából protestszavazat volt, nem több. Tudom róluk, hogy valamennyire zöldek, környezetvédők és vannak idióta hippi gondolataik. De már más nem volt, amivel valamennyire azonosulni tudtam volna.
Szétrothadó korrupt MSZP, tojáshéjakon tipegő - ó nehogy valami népszerűtlent vagy akár igazat mondjak FIDESZ és a fasisztoid bolondokból álló Jobbik. Akkor már legyenek a jószándékú bolond hippik.

Természetesen az origo fórumán már tegnap megkaptam, hogy köcsög amerikai és zsidóbérenc féreg vagyok, mint minden más LMP-s :o)

A kérdés, hogy az LMP valóban az SZDSZ szavazóbázisát fedi-e valójában nem túl értelmes. Melyik SZDSZ-ét? A 98-asét, a 2002-esét, a 2006-osét? Három különböző dologról beszélünk. Talán valóban a 98-as a legnagyobb az átfedés...
Az LMP-t városi értelmiségiek választották, ezt szerintem el lehet mondani. Innentől kezdve világos, hogy közöttük felülreprezentált az SZDSZ, de ez legfeljebb világnézeti hasonlóságot feltételez, nem pedig azt, hogy az LMP az SZDSZ utódpártja.

hegyilany 2010.04.13. 11:30:00

@movhu: "számukra a mostani közép- és felsőosztály(aki lényegében most eltartja az országot) ellenség"

Ez NAGYON nem igaz! Éppen hogy arról van szó a programjukban, hogy az erős és öntudatos középosztály megteremtése/megerősítése vezethet a szegényebbek felzárkóztatásához és az ország felemelkedéséhez!!!!

movhu 2010.04.13. 11:31:43

Egyébként az LMP programjában több olyan tényezőt látok, ami mostani nagyon rossz beidegződéseket tartaná fenn.
Ilyen a garantált jövedelmminimum vagy a minimumnyugdíj. Az előbbi azt a célt szolgálja, hogy még ott is, ahol dolgoznak, a jövedelmet valamiféle fejenkénti minimumra egészítse ki, de ez akkor is megtörténne, ha senki nem dolgozik a családban. A minimum nyugdíj meg azoknak járna, akik egész életükben ellőgták a járulékfizetést, vagy soha nem is dolgoztak, ezért szánalmasan keveset kapnának vagy semmit.
Ugye nem kell részleteznem, hogy eme két intézkedés hogyan hat ki a mai katasztrófális járulékfizetési morálra, vagy munkához való hozzáállásra ?

MEDVE1978 2010.04.13. 11:31:46

@A Nép - Te vagy!:

Persze csak az SZDSZ vagy az LMP ilyen :oDDDD Járj még egy kicsit az élet iskolájába!

Szelid sunmalac 2010.04.13. 11:31:47

@MEDVE1978: Tudod, egy dolog, hogy a mondandoddal is egyetertek, de AHOGY megfogalmaztad, mar csak azert is azt mondanam, ohgy igazad van, fuggetlenul attol mit mondasz :)

Samuzia 2010.04.13. 11:33:25

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Itt csak a választás estéjéről van szó! Ad 2. Én így sosem minősítettelek volna, ha ez az LMP tábor....

G46 2010.04.13. 11:34:12

Üdv!
Fan... hsz.-ével teljes mértékben egyetértek. Én is úgy voltam 3 hete, megyek péniszt rajzolni, erre mégis érvényes szavazatot tudtam leadni. Csak én sajna pont ennek a Faith gyereknek a szavazókörzetében vagyok, szal a szavazatom egyik fele ugrott. Ja, és előzőleg Szdsz-Mszp szavazó voltam, lehet belőlem statisztikát csinálni. Nem tökéletesek, ez biztos, de számomra a leginkább vállalhatók az összesből.

GaZe 2010.04.13. 11:34:24

@Balaint: áh, maradjunk abban, hogy sunáznám. annak több értelme van.

@movhu: "De tudom, hogy mi megvalósítható ma, és mi nem"
Orbán Viktornak is adsz tanácsot?

@Samuzia: jajajajjaajajjaaja, tök igazad van-hogy én eddig erre nem gondoltam-és tényleg milyen igaz-nahát most felnyílt a szemem.

GaZe 2010.04.13. 11:35:43

@Samuzia: képzeld, még Orbán Viktor is kezet fogott vele. Úgy, hogy azt a kezet előzőleg Bajnai Gordon fogdosta.
Látod, ez tényleg világösszesküvés.

Samuzia 2010.04.13. 11:36:27

@GaZe: Tényleg a választás estéjén? Ez valami új?

movhu 2010.04.13. 11:37:06

@hegyilany: Idézet a programjukból

"a tartós kirekesztettségben
élők integrálásának feladata miatt sem indokolt az újraelosztás mértékének
csökkentésében gondolkodni,"

"a fogyasztás, a vagyon és
a környezetterhelés fokozottabb adóztatásával javasoltuk megteremteni a forrást."

"de egy véges tehercsökkentési mozgástérrel számolva választani kell,
hogy azt az adóelkerülés csökkentésére vagy a képzetlenek munkaereje iránti kereslet
élénkítésére használjuk fel, s mi az utóbbi preferálása miatt jobban céloznánk a jövedelmi
spektrum aljára a tehercsökkentéssel"

"Másrészt a személyi
jövedelemadó, amelynek alsó kulcsa 100 ezer forintos határig 0% lenne,"

Magyarul a középosztálynak most nem nagyon akarnak kedvezni, madj rájuk később kerül sor, ha sor kerül.

Szelid sunmalac 2010.04.13. 11:37:09

@Samuzia: Ne haragudj kerlek, termeszetesen nem banto szandekkal irtam! Sajnalom ha az onerzetedbe gazoltam. Mint azt tudjuk, az LMP szvazoi nagyon osszetett kepet mutatnak, ezert kerlek ne altalanositsd oket csak az en szubjektiv velemenyem alapjan! Nem az LMP-s szavazok, csak en gondoltam ugy, ohgy meglehetosen suta gondolat volt toled az elozo kommented.

Kakula Zé 2010.04.13. 11:37:54

@A Nép - Te vagy!:
Nem értem miért van kihalóban a tolerancia manapság?
Van igény a Jobbikra? Van. Legyen parlamenti párt, mutassák meg, hogy lehet szerintük politizálni. Ha elkurvulnak akkor mehetnek a levesbe négy év múlva. Ugyanez igaz az LMP-re is, ha korrumpálódnak akkor mehetnek a Retkes után.
De.
Ha itt van 10 millió ember, mi a faszért kéne mindenkinek egyformán gondolkodni és egyformán szavazni?
Soha nem értem, meg a pártideológiák alapján gondolkodó embereket.

efhábé 2010.04.13. 11:38:42

@movhu: Végre valaki, aki értelmesen érvelve vitatkozik az LMP programjával.
Egyetértek veled, azzal a kiegészítéssel, hogy szerintem az LMP programja rettenetesen elnagyolt program, nincs tisztességesen kidolgozva.
Felvet problémákat és azokra vázol valamiféle megoldást, de csak vázol. Nincs rendesen kidolgozva.
Mondjuk van legalább 8, de inkább 12 évük arra, hogy kidolgozzák (ha egyáltalán bármikor is), valószínűleg nem is törekedtek most alaposan kimunkált programra, hiszen egyértelmű volt az ellenzéki szerep, ha egyáltalán bejutnak. Bejutottak, de épp csak.

movhu 2010.04.13. 11:39:00

@GaZe: Viktortól szívesen látnám, hogy a nagy ígéretekre hol teremti elő a forrást. Remélem a nagy és tehetetlen állami infrastruktúra reformjából. De ezt nem mondhatja ki, mert egyesek rögtön tudják, hogy az ő állásuk hamarosan felesleges lesz.

Samuzia 2010.04.13. 11:40:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Igazából nem is bánom, hogy az LMP ben van, mert így az mdf nincs, 4 év alatt meg minden kiderül...

Szelid sunmalac 2010.04.13. 11:41:22

Azert szogezzuk mar le, hogy egy most indulo partnak nem kell, hogy kormanyprogramja legyen! Miert lenne? Ok leszenk kormanyon? Eleg ha otleteik es iranyelveik vannak, ami mellett ki tudnak allni? Most megis miert kerik rajtuk szamon a reszletesen kidolgozott kormanyprogramot es megvalosithatosai terveket???

MrBurns (törölt) 2010.04.13. 11:41:36

Mi a tanulság? Van Mo.-on egy kb. 10%-nyi gondolkodni hajlandó ember, akik nem úgy választanak pártot, mint focicsapatot. Ez az igazi liberalizmus. Lehetnek köztük konzervatív és baloldali értékrendűek is, de a lényeg, hogy választáskor elővesznek egy kockás füzetlapot, megnézik a választékot és döntenek. Gyakorlatilag nincs komoly pártkötődésük. Ők arra fognak szavazni, akik racionális üzeneteket küldenek és a szabadság oldalán állnak és véleményük szerint az ország érdeke a bejuttatásuk a parlamentbe. Eddig őket elvitte a szadesz, illetve taktikai okokból akár más pártokra is adhatták a voksukat (pl MSZP). Most meg ők szavaztak az LMP-re és az MDF-re, azonban sajnos, mint legkisebb rosszra. Ha lenne egy értelmes programmal rendelkező, vállalható emberekből álló új (liberlális) párt, az LMP támogatottsága 1% körül mozogna. Remélem ezt ők is tudják.

Szelid sunmalac 2010.04.13. 11:42:57

Ellenben egy nagyobb es eselyes parttol (ilyen jelenleg csak a fidesz) szivesen latnek egy konkret programot konkret tervekkel. Majdnem rajuk szavaztam, de ennek hianyaban nem lattam mas kulonbseget az lmp-vel szemben, legfeljebb annyit, hogy hulyesegeket igertek a semmibol. Ha mar csalodnom kell, akkor inkabb kisebbet.

Avatar 2010.04.13. 11:43:41

@efhábé: Bocs, de a kormányalakító Fidesznek volt 8 éve arra, hogy kidolgozza a programját, aztán mégis csak egy lózunggyűjtemény alapján kérte Orbán, hogy szavazzanak rá.
Milyen szint lenne az amire azt mondod, hogy rendesen ki van dolgozva?

frompearly 2010.04.13. 11:46:19

@MrBurns: Ők arra fognak szavazni, akik racionális üzeneteket küldenek és a szabadság oldalán állnak és véleményük szerint az ország érdeke a bejuttatásuk a parlamentbe. Eddig őket elvitte a szadesz .....
Szerintem aki eddig a "szadeszra" szavazott az egyszerűen ostoba ,vagy külföldi befektető...
Az LMP -vel ugyanez a helyzet...Sajnos

frompearly 2010.04.13. 11:46:37

@MrBurns: Ők arra fognak szavazni, akik racionális üzeneteket küldenek és a szabadság oldalán állnak és véleményük szerint az ország érdeke a bejuttatásuk a parlamentbe. Eddig őket elvitte a szadesz .....
Szerintem aki eddig a "szadeszra" szavazott az egyszerűen ostoba ,vagy külföldi befektető...
Az LMP -vel ugyanez a helyzet...Sajnos

Nádasi Balázs 2010.04.13. 11:47:06

Véleményem szerint:

Ha lenne nálunk második forduló (de nincs, aminek részben oka a kerületem kertvárosi, jóléti jellegéből eredő alapvetően jobboldali hozzáállása, részben oka az MSZP szörnyű kormányzása, részben pedig oka a kerületi intenzív sajtó ill. kulturális vonalon mozgó permanens kampány [II. János Pál-szobor, Trianon-emlékmű]), szóval ha lenne nálunk második forduló, és a kerületi egy fős LMP arra szólítaná fel szavazóit, hogy inkább a szoci jelöltre szavazzanak, mert cserébe egy kerületben meg a szoci jelölt lép vissza az LMP-s jelölt javára, akkor se szavazna senki LMP-választó a szoci jelöltre, és azzal még el is ásná magát a kerületi LMP. Ekképp igaza van mind Török Gábornak, mind a cikkírónak.

Ezen kívül semmiképpen sem utódpárt, minden híresztelés Kókáról, fideszes cetligyűjtőkről, aljas és demagóg duma. Nem csak a két pártnak nincs köze egymáshoz, de a két szavazótábort se lehet egy kalap alá venni, hiszen azóta történtek demográfiai változások. 12 év hosszú idő! Három gimis osztály felnő, és lesz szavazóképes. Ennek ellenére, azok között, akik már 98-ban szavazóképesek voltak, és 2010-ben még azok voltak, és szavaztak is mindkétszer, az átfedés jelentősnek tűnik, ám semmiképpen sem 100%-os. Egy csomó egykori szdsz-es meghalt, megcsömörlött, fideszre vagy mszp-re váltott, csak a többség választotta kényszerből az LMP-t, mert remélik, hogy valóban lehet más. De az LMP bázisa bőven erősebb, mint az egykori SZDSZ-esek, ezt meg lehet nézni a választási adatokból is. 4 éve, ha az egyik kerületben SZDSZ-es 12-13% fölé ment, az szinte már örömünnep volt számukra! Az LMP pedig úgy, hogy nem is tudott indulni minden kerületben, zsinórban hozott ismeretlen nevű emberekkel 15% körüli eredményeket. Na mindegy, ez csak az én véleményem.

Alex3000 2010.04.13. 11:50:02

Azon a plakáton a középső férfi nem külföldi? Na ennyit erről.

ZX 2010.04.13. 11:50:37

@frompearly: "LMP=SZDSZ"

Ferrari=Porsche mert mindegyiknek 4 kereke van, MÁV= Német Vasút mert síneken futnak a vonatok?

frompearly 2010.04.13. 11:52:15

@Kakula Zé: Jó az érvelésed ,meggyőztél!

efhábé 2010.04.13. 11:52:18

@movhu: Azért a garantált jövedelem nem ennyire egyértelmű.
Írják a programban ezt is:
"Javítani kell a munkaerő-kínálatot a nem dolgozók munkavállalását támogató szolgáltatások fejlesztésével, a legális munkavállalás és a szoci-
ális segély közti kizáró viszony megszüntetésével, és a munkába állás előtt álló olyan
akadályok lebontásával, mint a bölcsődei férőhelyek hiánya, vagy a földrajzi mobilitás
nehézkessége."
A kizáró viszony megszüntetése egyértelműen mobilizáló tényező, hiszen jelenleg annyira alacsonyak a bérek, hogy nem éri meg dolgozni. A segély, bár nominálisan kevesebb, mint a minimálbér, mire az ember eljut a munkahelyére, az utazási költségek miatt kevesebb marad a zsebében, mintha otthon maradna segélyen.

Továbbá, a garantált minimum jelentősen csökkentené az állam terheit, hiszen a munkabért nem ő fizetné, továbbá a segélyek elosztását intéző bürokrácia is jelentősen csökkenhetne.

Szóval innen nézve nem feltétlenül hülyeség a dolog. Lesz rá pár évük, hogy kidolgozzák részletesen.

Kakula Zé 2010.04.13. 11:55:35

@frompearly:
Mutass olyan statisztikát miszerint ma 380.ezer külföldi befektető van. És ezek az Szdsz helyett az Lmp-re szavaztak.

2010.04.13. 11:55:45

Az SZDSZ annak idején a szabadság és szolidaritás pártjaként határozta meg magát. Én mindig is liberális voltam, és azt gondolom, hogy az is maradok. Ma sem szégyellem, hogy amíg az SZDSZ létezett, és annak meghatározó vezetői politizáltak, addig a támogatója voltam. Amit ma SZDSZ-nek hívunk (hívtunk?), az már nem az, ami egykor volt. Az SZDSZ-nek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy ez az ország elhagyta a szocialista diktatúrát és elkezdte felépíteni a demokratikus Magyarországot.

A liberális gondolat most sem tűnt el, csak több pártba szétszóródott. Sokat vívódtam, hogy kinek adjam a voksom, és végül úgy döntöttem, hogy az LMP-re szavazok.

efhábé 2010.04.13. 11:56:08

@Avatar: És? Kit érdekel ebből a szempontból a fidesz? Egyszerűen nem releváns az lmp programja szempontjából, hogy mások mennyire dolgozták ki a programjukat.
Én személy szerint azzal a szinttel lennék elégedett, ha a program a lehetséges konkrét forrásokat rendelné hozzá a tervezett konkrét kiadásokhoz, továbbá, ha a tervezett lépéseket részletesen ismertetné.
Ugyanakkor, ha megnézed, mit írtam, természetesnek tartom, hogy egy ellenzékbe készülő párt nem dolgozza ki ilyen szinten a programját, hiszen esélye sincs a megvalósításra.

2010.04.13. 11:56:45

Az SZDSZ annak idején a szabadság és szolidaritás pártjaként határozta meg magát. Én mindig is liberális voltam, és azt gondolom, hogy az is maradok. Ma sem szégyellem, hogy amíg az SZDSZ létezett, és annak meghatározó vezetői politizáltak, addig a támogatója voltam. Amit ma SZDSZ-nek hívunk (hívtunk?), az már nem az, ami egykor volt. Az SZDSZ-nek elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy ez az ország elhagyta a szocialista diktatúrát és elkezdte felépíteni a demokratikus Magyarországot.

A liberális gondolat most sem tűnt el, csak több pártba szétszóródott. Sokat vívódtam, hogy kinek adjam a voksom, és végül úgy döntöttem, hogy az LMP-re szavazok.

2010.04.13. 11:56:51

Az egész konstrukció számmisztika. A társadalmi bázisban van hasonlóság, de a szavazótáborban szerintem max. 40-50%. Az ilyen kalkulációk nem veszik figyelembe az új szavazókat, az eddig passzívakat és a passzivitásba vonulókat.

Legalább ennyi szavazó jött szerintem az MSZP táborból is, a volt Szdsz-esek szétszóródtak 4 égtáj felé: MSZP, MDF, LMP, passzivitás.

dessert eagle 2010.04.13. 11:58:13

Az LMP számomra egyedül azzal tudná bizonyítani, hogy nincs köze az SZDSZ-hez, ha felhívná a keleti országrészben élő szimpatizánsait, hogy az állva maradt Jobbikosokra szavazzanak.

Karcolt lendület 2010.04.13. 11:59:01

@Samuzia:
Az amerikai nagykövetes sztori csak egy jobbikos-fideszes csúsztatás.
Egyedül az LMP-nél lett hír belőle, hogy ott járt, miközben végiglátogatta a többi pártot is a választás éjszakáján. (Ahogy több más ország nagykövetsége is: svéd, belga, stb.)

frompearly 2010.04.13. 11:59:05

@Kakula Zé: miért szerinted ki a f*szom szavazott az lmp re?Kinek a szavazóbázisát szívta föl?
A MIÉPét ?vagy a munkáspártét?Szerinted?

efhábé 2010.04.13. 11:59:35

@Babu2000: Külföldi? Schiffer Andrásra gondolsz? Mitől lenne külföldi? Már a dédapja is ismert politikus volt Magyarországon.

frompearly 2010.04.13. 12:00:11

szerinted kinek a szavazóbázisát szívta föl az LMP?
A Miépét? vagy a munkáspártét?
Szerinted?

Lúdtalp 2010.04.13. 12:00:15

Ha az LMP SZDSZ lenne, akkor a sok-sok ember nem szavazott volna rájuk, hanem az SZDSZ-re szavazott volna. Csakhát az SZDSZ nem hogy nem jutott be, de el se indult. Nyilván nem azért van ilyen nagymértékű különbség az eredményekben, mert teljesen egyformák.

schawo2 2010.04.13. 12:00:33

Az szdsz és az LMP tök más. Az LMP-ből hiányozik a liberális gazdaságpolitika, helyette valami zavaros konzervatív-szociális maszlagot dobott a gép. Rendszeres szdsz szavazóként ki is hagytam ezt a választást, most nem volt liberális alternatíva, sajnos.

Samuzia 2010.04.13. 12:01:38

@Karcolt lendület: És hol van a híradás róla?

2010.04.13. 12:02:34

Abszolút egyetértek azokkal a fiatalokkal, akik úgy gondolják, hogy ez a generáció már nem ugyanazokra a kérdésekre érzékeny és nem ugyanúgy gondolkodik, ahogy például annak idején a népi-nemzeti MDF-esek, vagy a szociálliberális SZDSZ-esek. Megváltozott a világ is 20 év alatt. Szerintem ebben semmi rossz nincs. A gyűlöletet kellene egymás iránt csökkenteni, és akkor szóba állhatnának egymással konzervatívok, liberálisok, szocialisták.

SZDSZPistike 2010.04.13. 12:02:48

az útépítős nokiás doboz most hova kerüljön, az SZDSZ vagy az LMP székházba a "nyertes" tenderek után?

Samuzia 2010.04.13. 12:02:51

@efhábé: Bár ne ismertük volna...

ZX 2010.04.13. 12:02:55

@frompearly: Akkor most kapaszkodj meg. 2004-ig Fidesz szimpatizánsnak számítottam. MSZP-t és SZDSZ-t világéletemben utáltam, most mégis LMP-re szavaztam. Na kiét szívta fel?

Samuzia 2010.04.13. 12:04:53

@ZX: Maradjunk a Lada- polski hasonlatnál.

frompearly 2010.04.13. 12:05:16

Én meg a Barcelonában fociztam most meg a Realba játszom ...kapaszkodjmeg...

2010.04.13. 12:05:17

Azért az nem egészen úgy van, hogy az LMP-ből hiányzik a liberális gazdaságpolitika. El kell olvasni a programjukat. Én vettem erre a fáradságot. Sok tekintetben persze más, amit ők most mondanak.

efhábé 2010.04.13. 12:05:53

@dessert eagle: Esetleg minden hungaristának fizessenek mellé egy nagyfröccsöt is, nem?
Az LMP megmondta, hogy egyrészt nem léptet vissza, másrészt nem ad ki iránymutatást a szavazóinak ezügyben. Sem azt nem mondja, hogy támogassák az mszp-s jelöltet, sem azt, hogy a fideszest, akkor miért éppen a jobbikosok támogatására kellene buzdítaniuk?

efhábé 2010.04.13. 12:06:49

@Samuzia: No látod, ebben kivételesen egyetértünk :)
Ugyanakkor azt hiszem, nyugodtan leszögezhetjük, hogy nem külföldi :)

EMU 2010.04.13. 12:07:59

"Az SZDSZ 1998-as és az LMP 2010-es eredményeit nézve komoly átfedést találunk." - hát még a 94-es fidesz eredményekkel milyen komoly az átfedés. Gondolkodjunk csak el! Micsodán is? És mi a baj a volt szdsz-es szavazókkal, akik teljesen elfordultak a nyilvánvalóan erkölcsileg megsemmisült pártjuktól? Maradniuk kellett volna és újra bevinni azt a bandát a parlamentbe? Így, hogy büntettek, így is alávaló idegenszívűek? Tényleg ennyire gyökér már ez az ország? A választók mióta jelentenek egyet a párttal? Egy fidesz szavazó is undorító állat, mert a fideszben semjének, járaik, pintérek vannak? A szoci szavazó tehet arról, hogy a kommerek nekiláttak iparszerűen lopni? A jobbikos szavazó tehet arról, hogy nincs esze?

kennimekkormikk 2010.04.13. 12:08:56

Naiv barmok gyülekezete az LMP. Majd bölcsészek fognak dönteni az atomerőművek építéséről igaz ?

Kakula Zé 2010.04.13. 12:09:23

@frompearly:
Olyanról még nem hallottál ,hogy valaki az utolsó két választáson nem volt szavazni és most elment?

Karcolt lendület 2010.04.13. 12:10:40

@Samuzia:
Mára kirakták szerencsére, így linkem is van:
hungarian.hungary.usembassy.gov/

A Jobbiknál nem voltak, ami nem szép tőlük, de elképzelhető, hogy nem előítéletből, hanem mert nem sikerült megegyezni a látogatásról.
(Különben felhívnám a figyelmet, hogy a nagykövetasszony görög. ;-)

ZX 2010.04.13. 12:11:38

@frompearly: Ez elég gyenge volt. :P

F. A. Hayek 2010.04.13. 12:15:28

@Zoltanius: Néhány ok, amelyek miatt nagyon szégyellheti magát mindenki, aki az szdsz-re szavazott:

- már a második szabad választást követően koalícióra léptek a kommunistákkal a hatalom érdekében
- korrupció (kakaóbiztos számítógépek, hogy csak a legtenyérbemászóbbat említsük)
- szabadságjogok totális semmibevétele (Magosz-tüntetés szétverése Kuncze belügyminisztersége idején, a 2006-ban bántalmazott tüntetők kigúnyolása, Gergényi kitüntetése)
- állami pénzen élősködés (ld. Kóka meggazdagodása)
- oktatás teljes szétzüllesztése
- D-209 ügyben tanúsított magatartás.

Ezeknek a szavazóknak semmi köze nincs a liberális értékrendhez, egyszerűen nem hajlandóak konzervativizmust, vagy nemzeti elkötelezettséget képviselő pártokra szavazni. Bizony jól jött most az LMP, a szocikra adott szavazatot nehéz lett volna megmagyarázni.

Karcolt lendület 2010.04.13. 12:16:28

@efhábé:
Azt az egyet pont mondták, hogy visszalépnének, ha jobbikos jelölt bejutását azzal megakadályozhatnák, de nincs ilyen körzet. (Szóval annyit üzentek, hogy a támogatóik lehetőleg ne a jobbikos jelöltre szavazzanak a második fordulóba. Ezt a törésvonalat felvállalták - ugyanakkor földkérdésben lehet, hogy együtt szavaznak a Parlamentben.)

@Karcolt lendület:
Beidézem, mert tudom, hogy sokaknak nehéz továbbkattintani:
"Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet asszony és férje, Markos Kounalakis felkeresett több szavazókört Budapesten április 11-én, hogy személyesen figyeljék meg a magyarországi általános választásokat. A nagykövet és férje – aki nemzetközi választási megfigyelőként az 1990-es választásokat is figyelemmel kísérte Magyarországon – megállapították, hogy az előző öt országgyűlési választáshoz hasonlóan a szavazás idén is szabályszerűen zajlott, és egyértelműen tanúsította Magyarország demokratikus intézményeinek működését.

Az este során Kounalakis nagykövet és férje több meghívott vendég társaságában figyelte az eredmények beérkezését, később pedig felkeresték a Parlamentbe bejutott valamennyi demokratikus párt, a Fidesz, az MSZP és az LMP központját. "

F. A. Hayek 2010.04.13. 12:16:39

@F. A. Hayek: pardon, nem Magosz, Metész.

frompearly 2010.04.13. 12:16:53

@Kakula Zé: mert az LMP annyira szimpatikus ,hogy az elmúlt két választáson nyomába sem ért senki ,na ne...de egyedi esetek mindig vannak...Szóval a kérdés még mindig, melyik volt párt? szavazói szavaztak az LMPre???? a posztban van egy diagramm lehet segít....

szódabár 2010.04.13. 12:17:46

Nem hasonlít , teljesen ugyanaz. Még a tagok, vezetők szocializációja is. Schiffer András egy őskommunista , Szakasits Árpád unokája. Hasonló felmenőkkel "büszkélkedhetett" a szadistáknál Pető, Bauer, Haraszti szülei az izraeli kommunista párt alapítói. Kóka is támogatta a pártot, ami ezek után nem meglepő. Aki nem hiszi vagy többet akar tudni az LMP módszereiről, maerikai támogatásáról az olvassa el a Lányi András interjút. Ebből rájön arra is, hogy ez a párt nem öko vagy zöldpárt. Sajnálom, azokat, akiket megtévesztettek. Lófaszt Más a Politika.

Feanor 2010.04.13. 12:18:25

Jobbiknál a ruszkik meg az irániak jártak, tiszta sor. Nekik nem kenyerük a nyilvánosság, gondolom hátsó ajtón jöttek-mentek :)

efhábé 2010.04.13. 12:18:57

@kennimekkormikk: Bölcsészek?

Nézz már körül a lehetmas.hu-n, pl. a választmány tagjai:

"Az ELTE TTK-n biológiát, majd Dániában szervezetfejlesztést és közösségfejlesztést tanultam. A humán etológia és humán ökológia áll érdeklődésem középpontjában."

"2002 óta polgármester vagyok, közben marketing végzettségem lett, majd művelődésszervező lettem, végül politológus."

Mondjuk itt 3-ból azért van egy bölcsész végzettség is :)

"1972-ben születtem Budapesten. Kisgyerekkoromtól kezdve az állatok, a természet iránt érdeklődtem. Innen viszonylag egyértelmű lépésként az ELTE biológus szakán folytattam tanulmányaimat. 1997-ben végeztem, ugyanitt 2006-ban biológia tudományokból doktori fokozatot szereztem. 1998-ban ösztöndíjjal Brüsszelben, 2007-ben Párizsban kutattam. 1998-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem környezetjogi tanszékének oktatója vagyok, de vendégoktatóként több más intézményben is megfordultam (ELTE ÁJK, MOME, ELTE TÁTK)."

"A Szarvasi Főiskolán kezdtem tanulmányokat, de a Debreceni Egyetemen államvizsgáztam természetvédelmi mérnökként. Jelenleg környezetjog szakirányon vagyok végzős hallgató. "

"Ügyvéd vagyok, a Lehet Más a Politika egyik alapítója és szervezője, 1971-ben születtem Budapesten."

"A gimnáziumban biológia-kémia fakultáson tanultam, ahonnan zökkenőmentes út vezetett az ELTE TTK biológus szakára: itt 2001-ben ökológia szakirányon végeztem. Egyetemi éveim alatt ráébredtem, hogy olyan kutatással szeretnék foglalkozni, amelynek eredményei a gyakorlati természetvédelem számára közvetlenül hasznosíthatók – ez a felismerés vezetett még szakdolgozóként az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének (ÖBKI) restaurációs ökológiai kutatócsoportjához, ahol azóta is dolgozom. Időközben az ELTE ösztöndíjas doktori képzésében is részt vettem, melynek során három évig tanítottam biológus hallgatókat növényrendszertanra. PhD fokozatom megszerzése folyamatban van."

"A Corvinus Egyetemen/Közgázon szereztem közgazdász diplomát, majd ugyanitt a Szociológia Doktori Iskolában folytattam; a PhD-tól még egy hiányzó disszertáció választ el."

" Végzettségem szerint politológus-közgazdász vagyok."

És persze, vannak a listában bölcsészek is, jóval kevesebben.

Karcolt lendület 2010.04.13. 12:21:32

@F. A. Hayek:
"...vagy nemzeti elkötelezettséget képviselő pártokra szavazni."

Látom roppant tájékozott vagy, kérlek akkor írd le, mi az LMP álláspontja a határon túliak autonómia-támogatásának ügyében, földkérdésben vagy a hazai ki- és középvállalkozók ill. multik viszonylatában. stb.
Ja, ezek nem támasztják alá a prekoncepciót.

(Azt többen elfelejték, hogy nem csak a pártrendszer, hanem a magyar társadalom is jobbra tolódott: sokkal komolyabb patriotizmust vár el, ezért sem maradtak túl sokan az SZDSZ ill. Bokros Lajos mögött és ezért nem is lehet ugyanott az LMP.)

efhábé 2010.04.13. 12:22:24

@Karcolt lendület: Nem mondták, egy blogban vetette fel az egyik lmp-politikus, konkrétan Ivády, hogy szerinte így kéne cselekedni, azaz vissza kéne léptetni a jelölteket a fideszes jelölt javára.
Az ő véleményével szemben a párt hivatalos kommunikációja az, hogy nem lépnek vissza sehol és nem adnak iránymutatást a választóknak.

Tudjuk már külön kezelni a hivatalos véleményt a politikusok magánvéleményétől.
Ez kb. ugyanaz, mint a Fidesz lakásügyi szakpolitikusának nyilatkozata a vagyonadóról.

efhábé 2010.04.13. 12:25:50

@szódabár: dédunokája, nem unokája.
És? Mi következik ebből?

kopaszskodas 2010.04.13. 12:28:29

A korreláció a két térkép közt szemmel is jól láthatóan valóban jóval nagyobb 0.3-nál. A valasztas.hu adataiból számolva:

Megye LMP_2010% SZDSZ_1998%
BUDAPEST 12.81 10.96
BARANYA 8.9 7.78
BÁCS-KISKUN 5.58 6.00
BÉKÉS 5.21 6.10
BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN 4.2 5.50
CSONGRÁD 7.66 7.20
FEJÉR 6.96 6.89
GYŐR-MOSON-SOPRON 6.32 6.93
HAJDÚ-BIHAR 5.05 2.88
HEVES 6.04 7.76
JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK 5.65 7.33
KOMÁROM-ESZTERGOM 8.37 8.99
NÓGRÁD 5.57 5.43
PEST 8.35 8.71
SOMOGY 6.39 5.05
SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG 2.86 3.13
TOLNA 5.45 6.39
VAS 6.37 9.18
VESZPRÉM 7.15 7.67
ZALA 5.8 7.47
korreláció: 0.80

szódabár 2010.04.13. 12:31:03

Zoltanius 2010.04.13. 11:56:45

Sajnállak. Te is biztosan kokózol. Épeszű ember ilyeneket nem írhat le.

Karcolt lendület 2010.04.13. 12:31:19

@szódabár:
A Kóka-ügy hazugság. (A Retkes féle SZDSZ MDF támogatású utolsó kis bosszúja.)
Lányi egy sértődött értelmiségi, aki önkritika helyett (mit cseszett el az élőláncban), inkább összeesküvéselméleteket gyárt és valótlanságokat állít.
Szakasits tényleg Schiffer dédnagyapja.

szódabár 2010.04.13. 12:33:18

efhábé 2010.04.13. 12:25:50

Szocializációját illetően elég gázos. Mondhatnám azt is, hogy kurvára hiteltelen. Az ő családját senki sem üldözte, élvezték az átkos előnyeit. Ennyi.

hááááát 2010.04.13. 12:34:14

Nem tehetik meg a visszalépést senki irányában.Lehet Más a Politika!!!!!!!
Ezért szavaztunk rájuk.Nem azért, hogy egy szdsz-hez hasonló, mindenkivel kurvuló pártot támogassunk.Budapesten tuti elásná magát.ha viszont itt valaki nem nyerő, az országosan is halott.

Publius Decius Mus 2010.04.13. 12:34:40

Az LMP-től én nem sokat várnék. A Schiffer-gyerek nagybátyja knkrétan Demszky helyettese (szvsz abba a klubba csak a legkorruptabbak nyernek bebocsátást), de érdemes utánanézni az egész családnak, a legkevesebb, hogy annak idelyén mindenki ÁVH-s volt.

Lehet a MÁSSÁG Politikája: Rendezvényükön már nyílvánosan röpdösött az anyapárt egyik szabad madara; Bőhm bácsi, aki még azért megszavazta az SZDSZ-ben a fővárosi költségvetést mielőtt átsasszézott új barátainkhoz. Faith Balázs személyében megtörtént az első komolyabb lebukás, aki rabbitanonc létére cigánynak adta ki magát, hogy pályázati pénzt nyúlhasson le.

Lehet Más a Politika? Lehetne, de nagyon nem az ő esetükben. Figyeljetek, mert csak lassan fognak kitárulkozni.

dessert eagle 2010.04.13. 12:34:51

@efhábé: "miért éppen a jobbikosok támogatására kellene buzdítaniuk?"

Mert ez lenne az egyértelmű deklarációja annak, hogy nem egyenlőek az SZDSZ-szel. Szerintem logikus :)

Amúgy pedig a két párt polgári és politikai szabadságjogokról vallott álláspontja nem tér el különösképpen, programjukban is sok területen van hasonlóság, ha valaki fogékony a demokrácia és szabadságjogok kérdéskörre, akkor mindkettő lehet számára szimpatikus.
Mellesleg, a lehet más a politika szlogen legalább annyira illik a Jobbik programjára, mint az LMP-jére, csak sajnos a Jobbiknak nem volt ehhez reklámfelülete, míg az LMP-nek igen.

szódabár 2010.04.13. 12:35:25

Karcolt lendület 2010.04.13. 12:31:19

Ha hazugságokat terjeszt akkor be kell perelni. Nem pedig lapulni, mint szar a gazban és abban bízni, hogy ez nem derül ki sokak számára.
Úgy tudom, Sch. nem perelt és nem tiltakozott. Akkor mi a hazugság???

kopaszskodas 2010.04.13. 12:41:47

@peregrinus@index.hu: Nagy az arcod. A szerzőnek nincs szüksége a védelmemre, de te bizonyosan szövegértelmezési problémákkal küszködsz. A cikk nem arról szól, amit te próbálsz a szerző szájába adni.

Minden ember túl kevés másikat ismer ahhoz, hogy abból statisztikailag releváns következtetést lehessen levonni, de az én SZDSZ-re szavazó ismerőseim közül most a nagy többség az LMP-re szavazott. Ez, meg a térképek, meg az adatok, meg sok más azért elgondolkoztat, és, bizony, bizony, nekem most pontosan az a véleményem, amit te próbálsz a szerző szájába adni, hogy hát az LMP szavazói ténylegesen egykor az SZDSZ szavazói lehettek.

Karcolt lendület 2010.04.13. 12:42:20

@Publius Decius Mus:
lehetmas.hu/hirek/1679/fegyelmi-eljaras-faith-ellen

Szóval Faith Balázs már nem tagja az LMP-nek...

Azt pedig elég nehéz megoldani, hogy egy nyilvános rendezvényen ne jelenjen meg olyan, aki esetleg nem vet rájuk jó fényt.
(Anyapárt. Megafaszom.)

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.13. 12:45:10

Két+három gondolatom van az íráshoz és a hozzászólásokhoz:

I. A Szadi, azaz az SZDSZ sohasem volt liberális párt, csak annak hazudta magát. Hiszen az nem liberalizmus, hogy valaki, valakik csak a saját másságukat viselik el, de más másságát már nem. A liberalizmus más kritériumait nézve sem voltak a azok. A gazdaság felszabadítása a központosítás alól nem azt jelenti, hogy a saját klikkjüknek adják át a közpénzből keletkezett vagyontárgyakat és a velük való bombabiztos gazdálkodást. Ez utóbbi inkább a lopás és a csalás trükkösebb fajtája.

II. Az LMP programját céljait többször elolvastam, több változatban is. Az első verziók nagyon zavarosak voltak, a mostaniak sem lettek sokkal jobbak. Populáris hasdumának tűnik, amelyek majd a tetteken dőlnek el igazából. Mert ugyebár milyen politikus és párt az, aki ígérni sem tud.

III. Ja és senkire sem szavaztam. A feleségemet elmentem elkísértem a kislányommal együtt szavazni, de én nem szavaztam. Számomra a mostani pártok egyenlők:
MSZP= MSZMP1
FMPSZ(egykori Fidesz) = MSZMP2
KDNP= Hazafias Népfront MSZMP fiókpártszervezet
Jobbik = MSZMP3
LMP=MSZMP4
MDF=MSZMP5

Xat 2010.04.13. 12:45:28

Az LMP szavazói szerintem is nagyrészt volt SZDSZ szavazók, de nem kizárólag. 2006-ig én is SZDSZ szavazó voltam, idén ennek megfelelően nehezen is szántam rá magam a szavazásra. A programja alapján az LMP sokkal távolabb van az SZDSZ-től, mint azt sokan gondolnák, én elolvastam az elejétől a végéig, és nagyon nem tetszik. A program zöld központúságát is túlzónak, sőt, egyes javaslatok esetében teljesen irreálisnak, megvalósíthatatlannak tartom, de a szociálpoitikájuk pedig kifejezetten szovialista, sőt, már-már kommunista elemeket is tartalmaz (csak egy példa: a munkanélküli járandóság kiterjesztése az alacsony keresetű munkavállalókra), ami a piacgazdasági körülmények között abszurd. Legalábbis nekem. Az LMP-t, ha a programját komolyan gondolja, én kifejezetten veszélyesnek, de legfőképpen felelőtlennek tartom. Természetesen ez csak az én véleményem.

Publius Decius Mus 2010.04.13. 12:48:32

@Karcolt lendület: Az apapárt jobban tetszene? Javaslom olvasd el a cikket is, gondolkozz, olvass, művelődj.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.04.13. 12:49:51

Mindenkinek vannak a családjában vállalhatatlan arczok.Bát!Egészen keveseknek írja meg a wikipedia ,hogy idézem:"Haláláig tagja volt az MSZMP Központi Bizottságának."

ZX 2010.04.13. 12:52:44

@Publius Decius Mus: Milyen anyapárt? Mert 2 vagy 3 volt SZDSZ-es tagja van? Akkor Morvai mi a faszom keres a Jobbikban?

Gest anyó férje 2010.04.13. 12:55:22

Az LMP kormányra kerülése - pusztán fikcióként - ugyanannyi belső zűrt eredményezne, mint a Jobbik esetében. Mindkét program kiforratlan, ideologisztikus, megvalósíthatatlan

A különbség, hogy az LMP-t éppúgy ránk akarják tolni, mint anno az SZDSZ-t, míg a Jobbiktól óva intenének bennünket. Figyelembe véve milyen jól beváltak a külföldről kapott tanácsok az elmúlt években, számomra nem nehéz az ítéletalkotás

vidiki 2010.04.13. 12:56:37

Azért mindennap nem kell írni, mert a minőség rovására megy.(Nem először). Akkor 1998-ban Szdsz szavazók voltak? 12 évvel ezelőtt?Azok a 20-30-as fiatalok, akik most LMP-sek? Biztos matek dolgozat után a politikáról dumáltak és a jó fej Kunczéról (vagy ki volt akkor ott) nem a csajokról (fiúkról). Ez csak azt bizonyíitja, hogy az ország egyes részei mennyire nyitottak, vagy mennyire magába fordulók. ez már így van évtizedek óta.

parttalan 2010.04.13. 12:59:54

1.A térképek önmagukért beszélnek.

2. Elég ránézni az LMP-s fejekre: minden pejoratív zönge nélkül: echte liberálisok

is 2010.04.13. 13:00:49

miközben a hasonlat nekem tetszik, annak okát másképp írnám le:

nyugaton négy 'baloldali' alakulat van (a baloldal, jobboldal fogalmak idejétmúltak szerintem): szocdem, zöld, liberális, vérbeli szocialista. németeknél SPD, Grünen, FDP, Links. a liberális annyira se nem bal, se nem jobb, hogy mindkettővel koalícióképes, és a németeknél 20 éve éppen a jobbal kormányoz.

Mo-n a demokratikus ellenzékben mindhárom megvolt, mert az ellenzék nem tagolódott, az állampártban meg a negyedik Az SZDSZ örökös baja volt ez a hármasság, mert egy pártban akarták. Sőt, a liberális volt a legkevésbé erős, ez most derül ki világosan, miután meglett mind a négy párt balon (MKMP-szocialista, MSZP-szocdem, LMP - zöld, MDF- liberál): Kuncze nem liberális, hanem szocdem, ezért kötött ki az MSZP-nél. És igen, a liberális SZDSZ-es ment Ibolyához (2,67), a zöld meg az LMP-hez (7,4). Fodor Gábor, SZETA ->LMP, Kuncze, Bauer -> MSZP. Bokrosnak maradt volna Kóka, de az még az SZDSZ-ben is csak kis csapattal volt.

most NINCS liberális párt, és most világosan kiderült, hogy eddig sem volt. az SZDSZ egy zöld-szocdem tandempárt volt, meghasonulva, egészen kis liberális ballaszttal.

azt, hogy ez a négy párt egymásra van szorulva az erőviszonyok függvényében az nem személyiségtorzulás, hanem a magyar választási rendszer faszsága. miért nem lehet 4 'baloldali' pártunk, 30%-os részvétellel (de legalább 25%-kal) a parlamentben, ha a választók 30%-a rájuk adta a voksát? és igen, a FIDESZ egyéniesíteni fogja, és akkor a 4 párt egymás alatt fogja örökké a fát vágni (idén az MDF alatt sikerült kivágni), ha ezt az egyéni körzetest nem tudják megakadályozni. akkor aztán 20 évig nézhetjük a FIDESZ-t, nem a FIDESZ miatt, hanem a saját hlyeségünk miatt.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 13:03:35

@vidiki: Kedves vidiki, ezek szerint te sem olvastad el rendesen a cikket, mielőtt ilyen sarkos véleményt fogalmaztál meg. Nem ezt írtuk.

ZX 2010.04.13. 13:04:41

@parttalan: Mi baj azzal, hogy liberálisok ?(bizonyos dolgokban, mert mindenben nem).

rezfaszubagoly (törölt) 2010.04.13. 13:06:23

Az LMP és az SZDSZ szavazói nyilvánvalóan azok a fővárosi, vidéki nagyvárosi emberek, akik korábban az SZDSZ-t, vagy az MDF-et választották.
Ez egyértelműen látszik abból, hogy a hagyományosan MDF, SZDSZ terepnek számító fővárosban értek el sikert.

A Jobbik meg a csalódott kelet-magyarországi MSZP szavazókat hódította el.

Az LMP programja teljesen zavaros, a kampányukban olyan jelszavakkal dobálóztak, ami mögött semmi nincs, de nagyon divatosak, a fiatalokat meg lehetett vele nyerni. Pl. Zöld-öko-liberális-biciklisfutár táskás-hippik-sárgalabdát dobálunk a Kossuth téren-laza halbiológus természetvédők vagyunk és főleg mások. De ezen kívül semmi konkrétum.

És már meg is vannak az első botrányaik: Faith Balázs zsidó létére lenyúlta a cigányoknak szánt támogatást. Szép kezdet.
Schiffer pedig számomra nem hiteles a múltja miatt.

Mindenesetre ügyesen elrabolták az ex-SZDSZ szavazókat a többi párt elől, ez ám az igazi szavazóbázis recycling! Az LMP ugyanolyan kamu párt, mint a Centrum Párt volt az előző választáson.

is 2010.04.13. 13:10:00

@juliusbond: ne hagyd, hogy beetessenek ezzel a baloldal-jobboldal dichotómiával! válassz szocdemet, zöldet, liberálist, akár szocialistát is. de tudd, hogy ez 4. nincs olyan, hogy baloldal.

ZX 2010.04.13. 13:11:24

@rezfaszubagoly: Már vártam, mikor kezd el valaki zsidózni :P

Sanyix 2010.04.13. 13:18:26

a liberalizmusnak nincs nagy jövője sem Magyarországon, sem a világon sehol máshol hát még Európában.

Volt már egy hippi-korszak a világon, de az az út nem vezet sehova.

Ezt sajnos az elempé szavazói nem látják és nem akarják tudomásul venni.
Az elempé szavazói rasztahajú liberális mindent-szabad gondolkodásúak vagy akik azt hiszik hogy üres frázisokból (lehet jobb a városi levegő...) és a politika-utálattal lehet változtatni.

Alapvetően naivak. És nagyon sajnálom hogy nincs bennük legalább egy kis nemzet-szeretet, leginkább internacionalista 'vallásúak' , ez nekem nagyon nem szimpatikus.

Magyarországom · http://magyarorszagom.blog.hu/2011/02/15/europa_masolja_az_orban_kormany_politikajat 2010.04.13. 13:23:47

Az LMP-ben azért más témák a fontosak. Az SZDSZ csak névleg volt liberális, igazi besugók és üldözők voltak oszlopos tagjai.

Aki nincs benne az LMP-ben (amiért hálás vagyok nekik):

- besúgok (a legtöbb LMP tag és képviselő 30 alatti, azaz fizikailag kizárt, hogy besúgók és volt titkosszolgálati D-207 es mini Meggyesik legyenek benne
- nincs bennük az 56-os forradalmárokat üldöző "körmös" Bauer és társai
- álkörnyezetvédők (mint Wekler, aki környezetvédőből lett Pakson felügyelőbizottsági tag)
- "kakaóbiztos" Kókák, akik 9,4 MdFt-ért (több, mint 100eFt/hó) biztosítják az iskoláknak az internetet
www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=38342
- 80 Millióval megvesztegetett Fodor Gáborok, akik környezetszennyező Sávoly projektre adnak környezetvédelmi engedélyt.

Az LMP pont az ilyen alakok ellen harcol.

Tehát: LMP <> SZDSZ!

Egy egész LOP-STOP csapat lett kirúgva, emellett ráadásként még a Dávid Ibolya diktátórunktól is elbúcsuzhattunk.
Ezek mind a demokráciát hírdették aztán azt tették tönkre! Az elmúlt 8 év (is) arról szólt, hogy az igazságérző polgárok kényszerből a szélsőjobbhoz fordul!

ZX 2010.04.13. 13:25:17

@Sanyix: A liberalizmus mióta zárja ki a hazaszeretetet? És mióta egyenlő a hippikkel? Kossuth, Széchenyi és Petőfi is hippik voltak?

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.13. 13:25:50

@MEDVE1978:

Nem csak ők ilyenek. De ők azok akik ezt hazudják. Az LMP. Hogy mások. Frászt. Nekem ez az undoríó (is).

vidiki 2010.04.13. 13:25:52

Abból a szempontból izgalmas a kérdés, hogy mindenki új rendszerváltásról beszél, de még a választás be sem fejeződött. Közben a táblázatból az derül ki, hogy az emberek értékrendje mit sem változott 12 év alatt. Ha az emberek nem változtak (értékrendek), lehetnek a politikusok mások? vagy ők az ufoktól vannak?
U.I.Azért jó volna, ha a magyar szűklátóságból az újságírók és blogírók kicsit körülnéznének a környező országokban( mert kult. ezek a népek hasonlítanak legjobban a magyarokra), hogy hány párt kínált új pol. kultúrát és aztán jó nagy bukás lett.Pl Szlovákiában már 2 is volt:SOP 1998-ban ,ANO 2002-ben. Mindkettő egy ciklust élt meg.

Szelid sunmalac 2010.04.13. 13:26:14

@Sanyix: Rovid hajam van; utalom a hippiket, mert mocskosak; nem vagyok vallasos, mert tiltja a vallasom, hogy az legyek; nem gondolom, hogy politika-utalattal barmit lehet valtoztatni (foleg nem a politikat); alapvetoen nem vagyok naiv, mindossze leszarom az olyanok bugyuta kijeleteseit, mint a te hejj-de-magyar-vagyok-en-buggyosnadragban fajtad.

MutyiKormányzat · http://zipp.hu/sotet_oldal/2010/05/10/mintegy_ketmilliard_lehet_paty_kara_az_evern_invest_miatt 2010.04.13. 13:26:30

Amiért még jó az LMP: végre leváltja a baloldalon a diktatúrából itt ragadt MSZP-t. Ha mást nem tenne, már ezt is meg lehetne köszönni neki!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.13. 13:27:52

@Kakula Zé:

Én sem értem őket. Nem is sejted milyen szinten lőttél mellé.

ivrilider 2010.04.13. 13:30:27

@Samuzia: Nem igaz! Az amerikai nagykövet sosem járt az SZDSZ székházában a választásokkor, hitgyülis jelöltje pedig az MDF-nek volt, nem az LMP-nek. Látom, te legalább tényeket keresel az elméletedhez. Úgyhogy inkább ezt mondanám: megvan a veszélye - remélhetőleg kicsi -, hogy az LMP - a rá nem a programja miatt szavazók nyomására - az SZDSZ-hez hasonlóvá válik. Nagyon remélem, hogy ez sosem történik meg. Abban a pillanatban tényleg 0,5%-ra csökkenne az ő támogatásuk is. De amit te valójában hasonlóságnak láthatsz: A TUDATOS SZAVAZÓK PÁRTJA. (Szemben az MDF-fel, ami ezt hazudta magáról, de a rettegésre épített.) A tudatos szavazóké, akik nyitva tartják a szemüket, de nem félnek semmitől, például "Orbán-kétharmadtól" sem.

ivrilider 2010.04.13. 13:33:51

@aaaaaa_ron: Régen tudhatott. Mindegy, ha bármi összefüggés van is, tán úgy lehet fogalmazni, hogy az SZDSZ "nyugatos" része ment át az LMP-re. A "szovjetes" - pl. az újlipót nénik - jól láthatóan az MSZP-t támogatták.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.13. 13:35:07

LMP=SZDSZ, na bizoynítsátok srácok hogy lehet más a politika, tessék szépen visszalépni az mszp javára.

bryan 2010.04.13. 13:37:13

@véleményvezér:
Az ökológiai tévkövetkeztetés továbbra is áll. A saját példám szerint például:
szavazhattam volna már két OGYV-n, de nem tettem, most az LMP-re szavaztam, ráadásul pesti vagyok, a preferenciáim pedig inkább balra húznak, liberálisnak is vallom magam, szóval elméletileg pont SzDSz szavazónak kéne lennem. Pedig ez nem igaz.

Az ökológiai tévkövetkeztetés definíciója:

Annak a veszélye, hogy egyes emberekről mint elemzési egységekről fogalmazunk meg állításokat csoportokon végzett megfigyelések alapján.

Pl.: a statisztikákból az derül ki, hogy ott nagyobb az adócsalás, ahol több a kínai. De ez még nem ok arra, hogy arra következtessünk, hogy a kínaiak követik el az adócsalásokat.

Ilyen következtetések vezethetnek igaz eredményre, de alátámaszthatják prekoncepcióinkat is, anélkül, hogy valós empirikusan ellenőrzött tények lennének az állítások mögött. Az általad mindenképpen kihozni vágyott eredményt úgy lehetne igazolni, ha reprezentatív mintát vennél a mostani LMP szavazókból, majd ezt összevetnéd a korábbi SzDSz szavazókkal (a mostani LMP szavazók hány százaléka szavazott korábban az SzDSz-re? kérdés alapján) .
Egyébként a másik jellegzetes téves logikára alapozott állítás mostanában, mikor azt állítják, hogy ott a legerősebb a jobbik, ahol nagy a cigány népesség. Pedig mint ezt például a Baranyai adatok mutatják, igazán ott erős a Jobbik, ahol az átlagnál nagyobb a munkanélküliség, és alacsonyabb az átlagos jövedelem.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.04.13. 13:37:16

@ZX: manapság már kizárja, látod. És sajnos foglaom nélküli hippik gyülekezete ez is.

Sátán meg a Jocó 2010.04.13. 13:38:08

Amerikai, izraeli nagykövet csak úgy betekint? Kóka szerez pénzt? És ezután még komoly a fenti kérdés, hogy mennyire SZDSZ? :D

krisz77 2010.04.13. 13:38:27

Hello!

A sok okosság helyett esetleg, ha dolgoznátok, vagy tanulnátok, akkor nem várnátok áhítva, hogy a sült galamb a szátokba repül!

ZX 2010.04.13. 13:38:44

@troll: Ugye nem gondolod, hogy visszalépnek és ezzel tökön szúrják magukat?

ZX 2010.04.13. 13:41:02

@troll: Nem zárja ki. Csak fogalmi zavarban szenvedtek. És hippi sem vagyok, nem füvezek, nem járok melegfesztiválra(mint a Jobbikosok egy része, Királlyal az élen :P).

Szelid sunmalac 2010.04.13. 13:43:35

En tisztelem es szeretem az internet fuggetlenseget (amit egyebkent kokemeny Jobbikosok is), de egyszer annyira szivesen folytatnam le eloben az ilyen beszelgeteseket, illetve fednem fel a resztvevok tarsadalmi csaladi es munkabeli hatteret! Csak erdekessegkep, tenyleg semmi rosszindulat. De nagyon kivancsi vagyok, hogy mi all az egyes velemenyek mogott....

rezfaszubagoly (törölt) 2010.04.13. 13:46:03

2/3-os FIDESZ többség esetén az ellenzék örülhet, ha szót kap, javaslatait úgysem fogják figyelembe venni. Az ellenzék élő díszlet lesz a legnagyobb igyekezetük ellenére. Köztársasági elnök stb. választás is csak a FIDESZ akaratát fogja követni.
Az MSZP javaslatait azért fogják lesöpörni, mert 8 évig böszméskedtek, a Jobbikét, mert szélsőséges (úgyis az utcán fognak hőzöngeni, ha a parlamentben nem érvényesülhetnek), az LMP-ét, meg azért, mert megvalósíthatatlan, populista, öko-zagyvaság.
Rohadt unalmasak lesznek a parlamenti közvetítések a következő 4 évben. Lehet, hogy hibernálom magam és csak a végére ébredek fel, hogy lássam, a Viktor-hívők mire mentek.

sanyisanyi 2010.04.13. 13:47:20

belpol.hu/hir83.php
Milliókért vett ajánlószelvényeket a dombóvári LMP-s jelölt.

Ezek aztán tényleg patyolattiszták...

bryan 2010.04.13. 13:50:15

@A Nép - Te vagy!:
Nem rosszindulattal kérdezem, de nem lehet, hogy csak azért mondod ezt, mert nem férnek bele az elég régóta hangoztatott elméletedbe, ezért öntudatlanul is egyszerűbbnek látod egy-két kevésbé hiteles negatív állítás alapján beszuszakolni őket mégis abba, ahelyett, hogy az egész elméleted vizsgálnád felül?
Még ha nincs is igazam, szerintem akkor is érdemes elgondolkozni ezen.

Színes Géza 2010.04.13. 13:53:35

Aki az LMP-re szavaz, ne ugasson majd akkor, ha ne adj isten a Fidesz kénytelen lesz kis alkukat kötni a Jobbikkal a 2/3-os törvényeknél!

bryan 2010.04.13. 13:56:54

@rezfaszubagoly:
Az LMP pont ebből a szempontból jön jól. A nyilvánosságnak valóban elkötelezett emberek lesznek a parlamentben, akik bizottságokban ülnek, ki tudják tolni azokat az anyagokat, amikhez a sajtó másképp nem juthat hozzá. Ilyen szempontból a Jobbik is megfelelne, ha a külföld szemében nem lenne teljesen hiteltelen és nem menne rá a zsidózásra minden lehetséges alkalommal, az MSZP-nek meg túl nagy a klientúrája, ezáltal túl könnyen kézben tartható.
A nyilvánossággal kapcsolatos elkötelezettség és a feddhetetlenség volt az elsődleges indoka az LMP-re szavazásomnak, amint ez megszűnik továbblépek.

efhábé 2010.04.13. 14:01:15

@dessert eagle: Már persze, ha nem tekintjük különbségnek szabadságjogok tekintetében a származás, foglalkozás alapján történő diszkriminációt :)

Nehogy már kitaláljuk, hogy megegyezik a jobbik és az lmp programja. Vannak benne hasonló dolgok, hiszen a mezőgazdaságról hasonlóan gondolkodnak, a Jobbik nemzeti érzés felől közelítve a dolgot, míg az LMP a fenntarthatóság és "zöldség" felől.
De itt nagyjából véget is érnek a dolgok.
Ép jogérzékű ember nem tudja elfogadni, hogy egy adott bűncselekménynek más legyen a büntetési tétele, ha politikus követi el és más, ha bárki más. A bűncselekmény elkövetőjét a bűncselekmény miatt büntetjük, nem pedig a foglalkozása miatt, ugyebár.
És még mennyi ilyet lehetne sorolni.

bryan 2010.04.13. 14:02:07

@Színes Géza:
Miért ne köthetne alkukat az LMP-vel is? Akkora frakciója nekik is lesz, hogy velük jobban megérje alkudozni, mint a Jobbikkal.
Az LMP rövid távú érdeke azt kívánná, hogy a Fidesznek ne legyen kétharmada, ez van. Azért örülök, hogy az MSZP-vel nem paktáltak le, de a magam részéről nem sértődtem volna meg egy ilyen visszalépési megállapodáson sem, mert ennek elég racionális indokai lennének. A koalíció lenne az, amin megsértődnék, de mivel erre esély sincs, miért ne maximálják a szavazatszámot?

bgp 2010.04.13. 14:04:23

Ja, lmp = szdsz. Mint ahogy fidesz=mdf és jobbik=mszp.

efhábé 2010.04.13. 14:04:45

@Researcher: "Ez egy komoly, névtelen, géppel írott feljelentés" :)

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2010.04.13. 14:06:31

az LMP most bebizonyíthatja, hogy nekik tényleg mást jelent a politika.
nincs átszavazás, elvtelen alku, mutyizás, fikázás, szemberöhögés, üzleti érdekek elvtelen kiszolgálása - a választók felhatalmazását kihasználva.

nem befolyásosnak és gazdagnak kell lenniük, hanem fedhetetlennek, valóban toleránsnak, kulturáltnak. normálisnak.

kíváncsi vagyok, hogy azok az érdekek és emberek, akik a szadeszt mozgatták, most hová igazolnak. mert ugye nem tűnnek el a semmibe.

a szavazásban miért nincs olyan hogy "Nem, az álliberális elvtelen haszonleső párt volt, az LMP más." ?

Unbiased 2010.04.13. 14:07:05

Ez a "nincs programotok" vád nevetséges. Jobb az valakinek, ha hatalmas, soha számon nem kérhető hazugságokkal etetnek bennünket? Tessék megnézni az MDF-et; nekik (azt mondják) volt egy csodálatos programjuk, és mivé lettek? Ahhoz, hogy hitelt érdemlő programot építsen a kormányzó párt, előbb körül kell nézni abban a disznóólban, amit a szocik ránk hagynak.

Researcher 2010.04.13. 14:09:54

@efhábé: Eddig is volt megkülönböztetés a foglalkozás alapján. Ha például a rend őre követ el bűncselekményt, akkor az súlyosbító körülménynek számít.
Szerintem teljesen reális elvárás, hogy ha olyan szegi meg a törvényt, aki a megalkotásában is részt vett, az súlyosabb büntetést kapjon.

Alex3000 2010.04.13. 14:11:52

@Zoltanius: miért ismétled Önmagad? Értjük, te SZDSZ párti vagy, akkor most szeresd az LMP-, ugyanaz!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.04.13. 14:12:35

@bryan:

A kérdés jogos. Részben. Azért csak részben, mert az „elméletem” semmilyen csorbát nem szevedne, ha tisztességes új alakuatnak látnám az LMP-t, annak aminek mondják magukat. Végülis van ilyen: a Civil Mozgalom.
A tapasztalataim és a háttér ismereteim mondatják velem azt amit mondok, nem valamiféle önigazolás. Ez a teljesen őszinte, igaz válasz.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 14:17:04

Srácok, közben izgalmas hírek vannak... Az MSZP négy helyen visszalép az LMP javára, hogy nyomást gyakoroljon rájuk. Igen nagylelkűek, hiszen 4 biztos bukó kerületről van szó.:)

prometheus_X 2010.04.13. 14:31:55

@rezfaszubagoly: Ha ezt olvastad, akkor bizonyára azt is, hogy Faithtel szemben azonnal fegyelmit kezdeményeztek, de meg se várta a végét és kilépett a pártból. Lesz még ilyen biztosan, a kérdés nem is ez, hanem az, hogy hogyan kezelik és milyen gyorsan, mekkora szigorral lépnek fel a jelenséggel szemben. Én ezt a tempót példaértékűnek tekintem. Ha az MSZP-ből minden tolvaj, csaló ilyen gyorsan került volna lapátra, akkor az MSZP most nem itt tartana a hitelesség tekintetében (sem).

Az eredeti témára visszatérve... az LMP kommunikációja még mindig bőven hagy kívánni valót maga után. A programjuk is. De ezt egyszer már leírtam: ha minden pártot a programja alapján választanának be az emberek a parlamentbe, akkor ma csak a Fidesz ülne a székekben, korábban pedig még a Fidesz sem ült volna be. Szerintem a lehetőségeikhez, erőforrásaikhoz és tapasztalatukhoz mérten az LMP programja korrekt - tehát relatívan nézve. Személy szerint sokkal nagyobb potenciált érzek bennük, mint az SZDSZ-ben, amelynek az elmúlt 16 éve csak a drogliberalizációról és a "cigánykérdésről" szólt. A programjuk mellett nálam az is sokat nyomott mellettük a latba, hogy képesek voltak építő kritikát megfogalmazni olyan kérdésekben, amiket 20 éve minden párt egyöntetűen magasról leszart eddig. Az LMP-ben a magyar demokrácia valódi kezdetét látom. Nem csak azért, mert új kezdeményezés, hiszen ilyen alapon ezt a Jobbikról is el lehetne mondani - a Jobbikban viszont ez nincs benne. A Jobbik arcai - ideológiától teljesen függetlenül - jó részt hiteltelenek, vagy vállalhatatlanok számomra. A Jobbik számomra a 3-ik MK. csődjét jeleníti meg, és amint az emberekből kifogynak a radikális indulatok, ők úgy fognak szépen elapadni. Teljesen érzelmi alapon politizálni - mondhatni magyar sajátosság, és a Jobbik semmi mást nem tett, mint ezt a sajátosságot egy kaotikus időszak közepén kihasználta és felkapaszkodott rajta - ez számomra vállalhatatlan. Csepelen egy bútorszállítót indítottak a körzetünkben... vicc. Értem én, hogy a népképviselet bárkié lehet, de azért egy iskolázottsági szintet elvárok ehhez, vagy legalább a megfelelő (és ellenőrizhető) múltat. Mondjuk ugyanebben a körzetben az LMP is elég gyenge jelöltet indított, egy tényleg teljesen blabla "programmal", amiből semmi nem derül ki - ha elég szelvényt gyűjt, akkor se támogattam volna, mert helyi szinten ennél jóval többet várok el.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.04.13. 14:35:41

@MutyiKormányzat: Ha ez a váltás úgy fog történni, amitől tartani lehet, hogy egy rakás volt szoci és szadi politikus az LPM-be megy, akkor viszont ez a váltás idővel csak névváltás lesz és semmi több.

Erre eléggé nagy esély van.

szódabár 2010.04.13. 14:36:42

Körvonalazódik az LMP igazi arca

- Az LMP alapítója, listavezetője, Schiffer András (1971). 1989-ben egyik tagja volt a Gyurcsány Ferenc által vezetett rövid életű Új Nemzedék Mozgalomnak. 1990-ben egyik alapítója és 1992-ig ügyvivője az Ifjú Szocialisták mozgalmának. 1996-ban lett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa, valamint 2004 és 2008 között ügyvivője volt. Édesapja Schiffer Péter szociológus, bankszakember, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) Hivatalának volt főigazgató-helyettese. Nagybátyja Schiffer János 1994-2006 közötti MSZP-s főpolgármester-helyettes. Dédapja Szakasits Árpád újságíró, politikus, köztársasági elnök, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke.

- Szabó Tímea (Budapest, 1976) magyar politikus, a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt közös listájának vezetője. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett, majd később a Harvard Egyetem jogi karán tanult. 2004 elején csatlakozott a Magyar Helsinki Bizottsághoz, ahol közel négy évig koordinálta a Menekült Programot. A Magyar Helsinki Bizottság adta ki minden évben a hazai menekültek sanyarú heylzetéről és a Magyarországon évről-évre fokozódó idegenellenességről, rasszizmusról és antiszemitizmusról készült jelentéseit, amin a nemzetközi sajtó aztán csámcsoghatott...

- Az EP lista harmadik helyén levő Várady Tibor, a Humanista Párt elnöke, a mindannyiunk számára szép emlékeket idéző Tarka magyar felvonulás és számos más erőszak- és megkülönböztetés-ellenes megmozdulás főszervezője, és az Amnesty International munkatársa...

- a lista 5. helyén Rauschenberger Péter van, (Schiffer Andrással együtt) a Védegylet munkatársa, 1994-től 10 éven át az egykori nagykanizsai szdsz tagja.

- Szintén az LMP EP listáján szereplő Lovasi Andrást, Schiffer András barátját, a Kispál és a borz együttes frontemberét idén március 15-én Kossuth-díjjal tüntette ki a kormány.

- Richard Field amerikai üzletember, ingatlanvállalkozó (Park city project) volt az egyik (nyilvánosságra hozott) főtámogatója az LMP kampányának.

- Az LMP kampányarcai között ismert ex-SZDSZ-esek is feltűntek: Spitzer Gyöngyi Soma, Para-Kovács Imre, vagy Hajós András. Az ő nevük is fémjelezte annakidején a "Budapestnek Demszky kell" kampányt pl. ...

- Az LMP kampányfőnöke, Karácsony Gergely korábban a szabad demokrata Horn Gábor kampánystábjában dolgozott.

- Etikai vizsgálatot indított az SZDSZ Kóka János ellen, mert a párt közleménye szerint a frakcióvezető az ajánlószelvények gyűjtésével és a párt rendezvényeinek támogatásával segítette a Lehet Más a Politika (LMP) kampányát. Az SZDSZ frakciójának munkatársai, "Balogh Erika és Kátai Gábor voltak az összekötők az LMP és Kóka között".

Lófaszt Más a Politika. Ugyanaz: mszp+szdsz= lmp

karolyist 2010.04.13. 14:51:54

Ljúdea Mnépe Pfront

szódabár 2010.04.13. 14:53:58

@MutyiKormányzat:
Ez vicces gondolat, de sajnos nagy tévedés. szadeszos háttérrel igen nehéz leváltani az mszp-t, a közös 16 évet elég nehéz eltüntetni. Ha 16 évig nem volt kifogásuk a maszop ellen, akkor most ugyan miért lenne??? Ráadásul egy őskomcsi unokájával? Kit néznek hülyének? Ja tudom, a benyomott, befüvezett és agymosott libsiket, igaz, akiknek nincs identitásuk, csak valahol a közel-keleten vagy ámerikában...

csendesbob 2010.04.13. 14:54:03

ez a nap vezérvéleménye? gratulálok. ugyan, hasonló logikával derítsd már ki nekem, hogy hová lett a Magyar Debil Fejek szavazótábora a rendszerváltozás óta?! mit tudsz lefedni mivel? egy ilyen képlékeny politikai közegben, ahol egy Jobbik egyik pillanatról a másikra hatalmasra tud duzzadni, ott egy 7,5%-os párt szavazótáborát akarod pontosan felfedni? jajajaj...

Avatar 2010.04.13. 14:56:13

@szódabár:
"Lófaszt Más a Politika. Ugyanaz: mszp+szdsz= lmp"

Jó gyorsan felállítottad az egyenleted. Ilyet én is tudok.
Na nézzük a Jobbikot.
Morvai a 90es években liberális jogvédő volt, részt vett az SZDSZ programjának kidolgozásában, az új évezredben kis híján Medgyesi minisztere lett.
Vona Gábor Orbán Viktorral közös polgári körben dolgozott.

szdsz(+mszp)+fidesz=jobbik

A te egyenleted felhasználásával következik:
lmp+fidesz=jobbik ;)

csendesbob 2010.04.13. 14:57:13

@kennimekkormikk: majd történészek meg faszkalap jogászok, nem? vagy vargamihály-féle "közgazdászok" muhaha

Villy 2010.04.13. 14:57:25

Az mszp és az lmp már most összeborult. "Okos" dolog egy süllyedő hajóba kapaszkodni az LMP-nek...

csendesbob 2010.04.13. 15:03:22

@Villy: ezt mire alapozod? csak mert néhány maszopost visszaléptettek az lmp javára?ha te szent vagy én meg bűnöző, és kijelentem, hogy támogatlak, akkor az azt jelenti, hogy te is bűnöző vagy? elég bináris gondolkodás a tied...

ZX 2010.04.13. 15:04:18

@Villy: Ki mondta, hogy összeborultak?

Lovastengerész 2010.04.13. 15:14:30

szerintem az LMP nem értelmezhető abban a koordinátarendszerben amiben az SZDSZ "liberális" volt, a FIDESZ "konzervatív" az MSZP meg "baloldali"

Pont ez lenne a lényege a dolognak.

ugyanis az idő mulásával változnak a dolgok, a régi bevált sablonok már nem müködnek.

Az LMP az első igazán XXI-ik századi párt.

mbaye (törölt) 2010.04.13. 15:14:52

@szódabár: a választók nem is tudom, hogy hihették el, hogy egy semmiből érkező párt egy év alatt felépíti magát, csupa tiszta múltú, vagy múlttal egyáltalán nem rendelkező taggal végigvisz egy profin megtervezett, százmilliókba kerülő kampányt, állításuk szerint saját zsebből.
Ilyen nincs, csak a mesében.
Schiffer András és a többi frontember múltbeli tevékenységét ismerve látszik, hogy vastagon benne voltak a politikai holdudvarban.
A programjuk, ha azt lehet annak nevezni, egy zöld, liberális, kommunisztikus szólamgyűjtemény, ami az SZDSZ teljes és MSZP részleges eltűnése miatt elég volt a szavazataik felszippantásához Budapesten, és a bizonytalan, apolitikus szavazókat is megkaparintották. Utóbbiak még a programjukra sem voltak kíváncsiak, elég volt, hogy azt mondták, Ők mások, mint az eddigiek.

@Avatar: a Jobbik táborát az MSZP-t elhagyó vidékiek, meg a volt MIÉP-es, aktuális szélsőséges pártra szavazók alkotják, ezt már kimutatták sokszor. Morvai meg egy nagyon színes egyéniség, ahogy még egy páran közülük.

Ne feledjük Orbán sem, hogy honnan indult: "Csuhások, térdre imához!" ultraliberális hőzöngéstől eljutott a mélykeresztény, nagymagyar, népvezér, nemzetmentő, egyesítő szerepig, aki ateista létére valahogy megnyerte magának az egyházakat is.

frompearly 2010.04.13. 15:14:55

A Népszabadság információi szerint egyoldalú gesztust gyakorol az MSZP az LMP felé: négy budapesti körzetben visszalépnek az új parlamenti párt jelöltjeii javára.

Hajrá SZDSZöööö LMP!

muhahhha

bryan 2010.04.13. 15:17:13

@mbaye:
Csak egy ilyen felmérést, ha linkelnél, hitelesebb lenne.

stratez 2010.04.13. 15:19:28

Ez a színjáték és ez a szoci dramaturgia, amikor Lendvai Ildikó az ég felé tárt karokkal és a sámánizmusból kölcsönzött tébolyult tekintettel az égiek s az LMP segítségét kéri Orbán úthengerrel kombinált földgyalujának megállítására, már nem politikai kategória. Ez már maga a szórakoztatóipar, a sóbiznicc. A nagyérdeműnek ez a legkevesebb, ami jár ez után a nyolc év után.

flimo13 2010.04.13. 15:19:49

@efhábé: azért a biológusokon kívül egyik sem minőségi ugrás egy bölcsészhez képest :))

ZX 2010.04.13. 15:21:37

@frompearly: Csak azt felejtetted el leírni, hogy ezt a gesztust az LMP nagy ívben leszarja. muhahhha

frompearly 2010.04.13. 15:24:23

@ZX: oké majd akkor ,holnap linkelem mennyire szarja le...De majd az összefogás a fasizmus elleni duma és akkor már megis van a jogalap az összefonódásra...

Lovastengerész 2010.04.13. 15:25:15

@ZX: nagy igazság.

bizony, lehet hogy 1-2 hétig lehet majd szó róla hogy na "ezeket a rohadt komcsik támogatták" de ez mulandó. a parlamentben ül a képviselőjük és ez a lényeg. egy év mulva senkit nem fog érdekelni hogy mit és hogyan jelentett be botoxildikó, és kit kit hogyan kommunistázott....viszont lehetőségük van elkezdeni a XXI-ik századi politikát.

sertésmájkrém 2010.04.13. 15:25:22

@véleményvezér: Nézzétek, midenki tudja,h ogy el sem indulhattatok volna legálisan.

Csalók pártja, cseppa tengerben.
szdsz ivadékok, hirtelen lett lóvé dögivel, jött a pénz messze a határon túlról, hogy legyen még egy fék a magyarokon.

sertésmájkrém 2010.04.13. 15:28:09

csak tudnám hol van az index főoldalról az lmp csalásokkal foglalkozó blogok tömkelege.

Ha a jobbikban az egyik emberről kiderül, hogy kármokodott egy nagyot, akkor hetekig tele van a blogketrec ezzel. Itt meg folyik a kussolás.

nyafnyaff 2010.04.13. 15:28:50

"A Népszabadság információi szerint kedd délután jelentik be, hogy Avarkeszi Dezső, Hatvani Csaba, Bárándy Gergely és Szabó Zoltán is visszalép."

Arra gondoltatok esetleg, hogy Zöldek+kevés MSZP+kicsi SZDSZ=LMP? XXI század új politikai gondokodás, mi van..?

ZX 2010.04.13. 15:32:04

@frompearly: Szerintem nem olyan hülyék, hogy eljátszák az egyetlen esélyük.

frompearly 2010.04.13. 15:36:53

@ZX: mert különben mi lesz?4 év múlva nem szavazol rájuk?szerintem tisztára beszartak

flimo13 2010.04.13. 15:40:03

Amúgy meg a legnagyobb SZDSZ-utódpárt a FIDESZ. 1998-ban a 19%-os feletti szdsz - a komcsikkal való lepaktálás után - 7,5%-ra zuhant, közben az 7,5%-os fidesz 28%-ra erősödött. Igaz az mdf is vesztett 9%-ot, de a tőlük kivált miép 5,5-et kapott, az fkgp 5%-os erősödése gyaníthatóan nem az szdsz-től jött, illettve gyengült még a kdnp 5%-ot, de az szdsz nélkül nincs meg a fidesz erősödése. Az mszp lényeglileg stagnált. Mégsem mondhatjuk, hogy túl sok köze van egymáshoz a két pártnak...

ZX 2010.04.13. 15:42:22

@frompearly: Szerinted én gondolkodok így egyedül a szavazóik közül? Ne légy naiv.

jürgen baromartz 2010.04.13. 15:55:21

nem olvastam el a kommenteket, sajnos időm nem engedi, de hadd tegyek hozzá valamit..

ahelyett, hogy az lmp választóit vizsgálgatjuk, azt lenne érdemes "tényfeltárni", hogy KIK HÍVTÁK ÉLETRE ezt a pártot. remélem, hogy erre az elkövetkezendő egy-két évben választ kapunk, hogy a 2014-es választásokra tisztábban lássuk a helyzetet. (gyanakvásom oka az, hogy - elvileg - újonnan alapuló pártként furcsamód egy rakás pénzük volt mindenféle hirdetésekre, a média gyakorlatilag tolta őket előre, ez pedig nincs ingyen, vagy nem kivitelezhető kapcsolati tőke, ill. érdekcsoport általi mozgósítás nélkül...)

Samuzia 2010.04.13. 15:59:41

@judge jackson: 4 helyen kép vissza az Mszp a az LMP javára, a múlt visszatért! Most mit mond az LMP!

Lovastengerész 2010.04.13. 16:00:55

@jürgen baromartz:
nyilván...de inkább ők jelentsenek egy uj erőt a parlamentben, az akár 2/3-os kormány mellett,
mint a marketingfasiszták, nem?

Egi78 2010.04.13. 16:01:10

Az SzDSz nem vész el csak átalakul, a jordánparti érdekeket mindíg védeni fogják kis Hazánkban a Kohn Jani félék.
Kiváncsi leszek most is úgy lesz e, hogy a farok csóválja!

ZX 2010.04.13. 16:02:23

@jürgen baromartz: Ha megnézed, pont nem volt pénzük, nem volt reklámfilmjük a tv-ben, kampányuk alig volt, mert nem volt miből, miközben a másik 3 párt már a hivatalos kampány előtt is kampányolt, hogy az nem számítson bele a kampányköltésekbe.
A médiának pedig szimpatikusak voltak az olyan akciói mint pl. a Sávoly és Páty.

jürgen baromartz 2010.04.13. 16:06:20

@cukicica:

erre addig nem válaszolok, míg az általam vázolt kérdésre nem kapok/kapunk egyértelmű választ :D

én még nagyon fiatalka ember vagyok, de ismerem annyira a történelmet meg az elmúlt 20 év politikai színjátékát, hogy gyanakvással töltsön el az lmp váratlan sikere.

jürgen baromartz 2010.04.13. 16:11:06

@ZX:

tv-hiredetésük ugyan tényleg nem volt, de az óriásplakátjaikkal tele van még most is az utca.

egyébként szeretnék én is ilyen derűlátó lenni, magam is annak örülnék a legjobban ha nem volna igazam az lmp-vel kapcsolatban.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:14:22

@szódabár: Igazából ezeket mindenki tudta eddig is, személy szerint nekem is van bajom ezekkel, de ez egy így nagyon féligazság. Bevallottan vannak liberális elemek, nem is kis számban a programban, nyilván ezek mellett ott vannak liberális vezetők is: Schiffer, Karácsony, stb. Ezzel párhuzamosan viszont egészen más embereket is ki lehetett volna emelni. Nyilván lehetett volna máshogy is csoportosítani az adatokat: Schiffer védte Orbán Viktort, ők "csináltak" államfőt Sólyom Lászlóból, és akkor máris egy jobboldali, fidesznyik párt lenne. Vagy Jávor B. civil, zöld múltját emlegetni, és akkor meg hirtelen zöld párt lennének.
Nyilván végig lehetne elemezni az első Orbán kormány tagjait, lenne ott mszmp, kisz múlttal nem is kevés tag, (nem lesz nagy változás a most felálló kormányban sem) főleg ha az apákat is beszámítjuk, arról nem is beszélve, hogy kinek a fiók pártja volt a Fidesz.
Az LMP nyílt párkasszával állt fel, csinált egy programot, és egyelőre tisztességesen politizál (Faith B. esete). Én is azt gondolom, hogy megelőlegezett a bizalom, amit kapott. Most nem lép vissza. Egyelőre azon az úton halad, ami egy biztató magyar közélet irányába vezet. Nekem sem tetszik a gender-elmélet, nem szeretem a balos gazdaságpolitikát, szeretném ha inkább zöld párt lenne, de a választás nem kívánság műsor. Van egy választék, és abból még ez messze több lehetőséget kínál, mint a többi. Szerintem.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:16:30

@Samuzia: Nem lép vissza. Mi a mást mondjon még erre?

ZX 2010.04.13. 16:17:33

@jürgen baromartz: Ez igaz, de azért azt is számold meg kérlek, hogy 1 LMP plakátra hány Jobbik, Maszop, vagy FIDESZ plakát jut? Ezenkívül nem csak Pest játszik, mert itt Fehérváron egyetlen LMP plakátot nem láttam, ellenben a többiből... hááát...

Samuzia 2010.04.13. 16:20:25

@ivrilider: Koleszár Sándor 10. ovk Hollóháza a Hit Gyülekezetének tagja....

Samuzia 2010.04.13. 16:22:18

@lostrider: Kategorikusan utasítsa el az MSZP-T minden sajtó orgánumban, és jelentse ki, hogy soha nem fog az MSZP-vel sem nyíltan sem burkoltan összeborulni.

Samuzia 2010.04.13. 16:23:09

@ZX: Borsodban volt elég....

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:25:29

@jürgen baromartz: A pénzügyei átláthatóak, nyilvánosságra hozták a legnagyobb pénzügyi támogatójuk nevét. (Többi párt?) Látjuk a kiadásaikat, nyilván vannak fennakadások, frissítések, lehetne jobb - kinek van? Többi párt?
A pártot tudjuk kik alapították, azt is tudjuk, sejtjük, hogy ők milyen kapcsolati tőkével rendelkeznek. Nyilván, most aztán lehet zsidózni is, de átlátható, világos program mentén működnek. Nem látom, hogy bármi titok lenne benne. Vagy ennyire meglep, hogy lehet tisztességesen? (Bevallom: nem gondoltam volna két hónapja, hogy átlépik a küszöböt. Egyelőre én semmi suskust nem érzek a pártban - nyilván, most lesznek a csuporhoz közel, most kell nagyon vigyázni!)

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:28:24

@Samuzia: Ez olyan szadeszes momentum lenne kilencvenből! :) Vagy valami vörös felszólítás: Orbán Viktor határolódjon el a fasisztáktól! :) Ugyan, ez gyerekes. Nem lépnek vissza, nem kérnek a gesztusból, szerintem kellő eleganciával küldték el botoxildikót a búsp@ba.

Bogyó 2 2010.04.13. 16:33:24

1. No, látható, hogy a begyöpesedett agyú jobbosok már megint elkezdták a régi dumát LMP=SZDSZ+MSZP. Miközben gőzük nincs a programról. AZt mondják nincs benne konkrétum. Olvastátok a Fideszét? Na, aztán az nagyon tele van, mondjuk az LMP programjában 10-szer annyi a konkrétum elsőre mint a Fideszében. Az LMP-é, a Jobbiké és az MDF-é a legkonkrétabb. A sok Jobbikosnak gőze nincs róla hány helyen van átfedés az ő programjukkal. Csak éppen a módszerek néha mások, mondjuk az LMP nem akarja bolygatni az uniós szerződést.
Sok marha nem veszi észre, hogy az MDF=SZDSZ el kell olvasni az MDF programot. A vidékről egy szó nincs benne, csak az, mit építenének le. AZ LMP programja külön fejezetet szentel a témának.
A sok agyatlan jobbikos nem látja, hogy az LMP gazdaságpolitikája minden, csak nem liberális.
Bokros legalább elolvasta, azért hisztizett.

2.A sok begyöpesedett mszp-hívő nem veszi észre, hogy az LMP célja nem az MSZP erősítése. Hogy nem feltétlen rettegnek Orbán két-harmadától, nem ennek megakadályozása a fő céljuk. Ezért ne várjanak visszalépést, a szavazóktól meg mszp-re szavazást. Én is inkább a Fideszre szavaznék egy ilyen 8 év után. Ezért hisztizhetnek az LMP-sek, ha sokat enged valamiben is a Jobbiknak a fidesz, ami nekik nem tetszik, nem az a mód ennek megakadályozására, hogy mszp csatlóspárt lesz belőlük. Mert ha visszalépnének, nem vakarhatnák le ezt magukról. Igenis, az emberek megjegyeznék, az őszödi beszédet se felejtették le, láthattuk.

No! És akkor tegyük össze!

Egy csomó Jobbikos,fideszes szajkózza: LMP=SZDSZ,MSZP

Szanyi Tibor (Mszp): "A napnál is világosabb, hogy az LMP a Fidesz szekerét tolja"

Bokros (MDF):" Szélsőbaloldali, "inkább kommunista, mint szocialista" párt az LMP, jelentette ki a Népszabadságnak adott interjújában Bokros Lajos. "Az LMP eleve elutasítja a piacgazdaságot, nagyon erős állami beavatkozást szeretne, retorikájában sok tekintetben a Jobbikra hasonlít"

Akkor most mi van?
Ezt adjátok össze kedves fanatikus mszp-s, jobbikos, fideszes és neoliberális barátaim!
Szokatlan, mi? Ugye, hogy az SZDSZ-szel nem így volt? Mikor kommunistázta le azok gazdaságpolitikáját Bokros? Ugye, muszáj valahova odatolni őket (ha már a tények nem akarnak ebben segíteni), mert egyébként felborul a világképetek!
Mindez csak azért van, mert még mindig nem fogtátok fel a sémás szűkre méretezett agyatokkal, hogy LEHET MÁS A POLITIKA!

ZX 2010.04.13. 16:36:08

@Samuzia: Nyilván oda csoportosítottak több pénzt, ahol nagyobb szükség volt rá.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:37:23

Legyen Magyarországból Palesztína.

Köszönjük.

dessert eagle 2010.04.13. 16:38:11

@Bogyó 2: Én már többször említettem (itt is!) hogy sok az átfedés a Jobbik és az LMP programjában!
Épp ezért nem értem, miért is nyilatkozott úgy az LMP, hogy nem lép vissza senki javára, de ahol már nincs versenyben a jelöltjük, ott kifejezetten kérik híveiket, hogy ne szavazzanak a Jobbik jelöltjére.

mate6 2010.04.13. 16:39:02

Mekkora felfedezések, atyaég. Nem mondjátok, hogy a liberális szavazók (vagy legalábbis sokan) az LMP re szavaztak...?? Mondok még valamit, nem csak azok.
A két nagy pártunk tele van korrupt, szar alakokkal, a harmadik parlamenti pártunkat nem kommentálnám. Lehet, hogy az LMP tapasztalatlan, lehet, hogy gyenge, a programba is bele lehet kotni, de legalább nem az évek óta itt lebzselo tetves politikai elit nyaralótelepe. Ennyi. Azt állítják, nem lépnek vissza az szocik javára, ha ez így lesz, akkor az egy szokatlanul pozitív (nem)lépes lesz a magyar politikai életben. Hányinger, amit az MSZP csinál most. Koszonom a figyelmet.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:41:04

@dessert eagle: talán azért mert az LMP már a programjában is rágalmazta a Jobbikot. Lásd a cigány kérdéssel foglalkozó részük Magyar Gárdára vonatkozó mondatait, miszerint a gárda önbíráskodásra buzdít.

ZX 2010.04.13. 16:42:27

@John Preston: Ezt a Jobbik akarja, BAZ megye lesz a Gáza övezet. Nem tudtad?

Samuzia 2010.04.13. 16:43:07

@lostrider: Ha ezt megteszik akkor hiszek nekik, addig nem.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:44:02

@ZX: mutass nekem kérlek bármilyen erőszakos cselekményt, amit akár a Gárda, akár a Jobbik követett el bizonyíthatóan.

Bogyó 2 2010.04.13. 16:45:46

@dessert eagle: Gondolom azért, mert bizonyos dolgokban meg nem tartják szalonképesnek amit tesznek, mondanak.
Az adósság-kérdés kezelése, a vállalt nemzetközi kötelezettségekhez való hozzáállás, a kisebbségekkel való bánásmód és félelemkeltés, durva megoldások, s a nem egy esetben felmerülő antidemokratikus hozzáállás. Iráni megfigyelők ügye stb.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:47:11

@Samuzia: Nem léptek vissza, tehát hiszel nekik? Nézd, ha visszalépnek, akkor nálam is elvágták magukat.

Samuzia 2010.04.13. 16:48:23

@Bogyó 2: Nem vagyok jobbikos, de szeretném ha bizonyítanád amit mondasz, tehát kit félemlített meg a Gárda, ki ellen alkalmazott erőszakot, stb.

dessert eagle 2010.04.13. 16:49:03

@John Preston: Most hogy mondod, magam sem zárnám ezt ki .... :)
de liberális barátaink véleményére is kíváncsi lennék!

Samuzia 2010.04.13. 16:51:02

@lostrider: Nem, csak akkor ha nyilvánosan minden fórumon kategorikusan elhatárolódnak a mszptől, ez most létkérdés hogy a gyanú se férjen hozzájuk, nem igazán érdekel, hogy régen mi volt. Persze ha visszalépnek akkor az LMP-nek annyi...

ZX 2010.04.13. 16:52:15

@John Preston: A külsőségekre vigyáztak, hiszen nem ők az uralkodó párt. De megmutatták, milyen lenne M.o ha ők nyertek volna. Pl. a Symában vagy hol a túróban voltak a választáskor, és csendőr vagy gárdista (nem tudom) egyenruhás emberek igazoltattak mindenkit.- Milyen jogon? Igazoltatni csak a rendőrnek van joga. Ha nem az, akkor húzzon a búsba.

dessert eagle 2010.04.13. 16:55:46

@Bogyó 2: Én meg már azt hittem, mindkét párt a jelenlegi posztkádárista társadalmi és állami struktúrát szeretné átalakítani, mert, hogy ez a legsürgetőbb. De úgy látszik tévedtem az LMP kapcsán.
Na jó, nem volt olyan nagy a csalódás ;)))

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 16:57:59

@ZX: Ha ez tényleg így lett volna, minden médium lehozza, de ha ők nem is, vastagbőr írt volna erről.

De, google a barátom és "Sportmax Jobbik igazoltatás" szavakra nem ad értékelhető találatot, így ezt ha nem baj, nem fogadom el.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 16:58:32

@Samuzia: Gárda feloszlató ítélet? Egy jogerős bírósági ítélet utal pont erre. (Nem voltam ott, nem tudom, mi történt, de nem is szeretnék olyan naiv lenni, hogy a gárda az tényleg egy hagyományőrző, történész szakos egyetemisták klubja. Nem véletlenül úgy és ott és akkor vonulnak fel... Ettől függetlenül én nem oszlattam volna fel a gárdát, az pedig kifejezetten idegesített - és mondjuk ebben is megnyikkanhatott volna a TASZ - hogy magánterületen parádéztak, és ott is megjelent a rendőrség.)
Azt viszont megértem, hogy az LMP és a Jobbik nem éppen kebelbarátok - azt hiszem a barátság igen csak kölcsönös. (Az egyébként szép lenne, ha a korrupció esetében félre tennék a személyes sértettséget, és együtt javasolnának valamit. Hajrá!)

Bogyó 2 2010.04.13. 16:59:00

Én a Jobbikról beszéltem, de beszélhetünk a Gárdáról is. Szerintem a rendőrség feladata a félelemkeltés is, nincs ezzel baj. Féljen az a rendőrtől, aki bűnöző.
De erre (a félelemkeltésre) megvannak a törvényes módok. A gárda megjelenése félelmet akar kelteni, lehet jogosan, de nem demokratikusan. Ez nem egy önkéntes szervezet dolga. Nem mentség, hogy töketlen a rendőrség, mert ez az önbíráskodók védekezése. Választani kell a választásokon pártot, akár a Jobbikot, ha az tetszik, de demokratikusan. Aztán törvényekkel megfelelően működtetni kell a rendőrséget.
A Gárda akkor mi a jó életnek masírozik ott, ahol a cigányok éppen megvertek, megöltek valakit, ha nem azért, hogy félelmet keltsen bennük?
Úttörősdit játszanak, vagy kiscserkészest?
Mindannyian tudjuk, hogy erőt demonstrálni mennek oda, legfeljebb szemforgatóan tagadjuk. De ebben az esetben semmivel se különb az "őszödi böszménél" az, aki ezt teszi.

Végig kéne gondolni mi lesz a vége ennek. Majd a cigányok megijednek, aztán behúzódnak a putriba és másnap rendesen dolgoznak? Vagy önkéntesen éhen halnak?
Ugye egyiket se hiszitek el.

dessert eagle 2010.04.13. 16:59:26

@ZX: Több pártrendezvényekre az MSZP és a Fidesz sem engedi be az érdeklődőket. Arról még az indexesek is jó párszor írtak, hogy hogyan zavarták ki őket egy-két ilyen szeánszról.

jackjunior 2010.04.13. 17:01:04

@Sátán meg a Jocó:
Üdv! Pontosan nekem is ez járt a fejemben!
Lányi Andrást igen sokra tartom és elgondolkodtató dolgokat állított Schifferről!

ZX 2010.04.13. 17:01:34

@John Preston:
index.hu/belfold/2010/valasztas/a_jobbiknak_is_meglett_a_ketharmad/

"A sportcsarnokban minden ajtót, fel-, be- és átjárót gárdistának látszó, de feliratuk szerint csendőr képzettségű egyenruhások őriztek, akik kedvesen és határozottan az összes képzeletbeli (bár az eligazításon nyilván precízen definiált) zónahatáron igazolványt követeltek a jelenlévőktől, amitől a hideg, sötét sportcsarnok inkább emlékeztetett paramilitáris komplexumra, mint vidám, ünnepi helyszínre."

Lovastengerész 2010.04.13. 17:02:17

Kedves Gárdisták/Jobbikosok, stb

bár kicsit off, de látom itt is megjelenik.
tehát: kár ezen filózni hogy " tehát kit félemlített meg a Gárda, ki ellen alkalmazott erőszakot..." stb stb.

apolitika sajnos olyan hogy nem feltétlenül konkrét cselekményeken, jogilag bizonyított dolgokon múlik, hanem kommunikációján.

a Jobbik teljes kommunikációja, arculata militáns, erőszakos, agressziv, adott esetben félelemkeltő. Nem véletlenül, nagyon jól megtaláltak egy igény és célcsoportot akiknek ez "bejön".
Tudják jól, szelíd istenhazacsaládozással nem lehet mozgósítani.
Viszont így vállalni kell a kommunikáció és a marketing következményeit, bizony sokszor rá fogják sütni a bélyeget -akár jogosan akár igaztalanul- hogy félelemkeltő, erőszakos, romboló, stb stb. a politika ilyen.

ZX 2010.04.13. 17:02:45

@dessert eagle: Az, hogy azt mondja valakinek, (mert esetleg részeg, vagy láthatóan rendbontó szándékkal megy oda) hogy ne, az teljesen más, mint igazolványt kérni, és igazoltatni mintha hatóság lenne.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:03:05

@Bogyó 2: felteszem a kérdést akkor neked is mégegyszer. Nevezz meg kérlek egy helyet és időt, ahol és amikor a Gárda önbíráskott.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:03:25

@dessert eagle: Ja, felmondani az adósságfizetést, kilépni az unióból. Nagyon jó lenne, egyenes út Albánia, Azerbajdzsán szintje felé, s nem lenne posztkádárista az ország, csak egy lecsúszott, indulatoktól szabdalt balkáni szarkupac. Mert azoknak milyen jó, hogy olyan nagyon önállóak.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:05:09

@Bogyó 2: Bár sok mindenben egyetértek, de másik oldalról azt világosan látni kell, hogy a Gárda támogatottsága az világosan jelzi az állami feladatok ellátásának a hiányát. Egy olyan mondattal, hogy van cigánybűnözés, és mi meg fogjuk oldani, nézd meg, hogy mennyi szavazatot lehet szerezni! Nézd meg, hogy a Jobbik hol lett ilyen irtózatosan erős. Parlamenti pártok éveken keresztül százezrek (alulbecsültem) problémáját hazudták el - ha pedig elhazudják, akkor annak is hisznek, aki elismeri a problémájukat, csak kuruzslás, amit javasol megoldásként. Ezen nagyon-nagyon el kéne gondolkodni. (Én fenntartom, hogy a Jobbik erősödése a rosszul működő, korrupt, álszent és áljogvédő állami működés tünete.)

eml 2010.04.13. 17:05:37

Előre is elnézést ha már volt, de 280+ kommentet nem tudtam most átböngészni mind.

Lendvai nem egész két hete mondta, hogy az LMP-re adott szavazat elveszett szavazat, az a voks kárba vész.
Most visszalépnek az LMP javára.

Gondolkozzunk!

Szuemélyesen hányinger kerülget a visszalépésektől. Ez kb olyan, mint amikor a Fradi alázza az NB4-es csapatot kupameccsen, és a szünetben megegyeznek, hogy egyik visszalép a másik javára, hogy ne izzadjanak annyira meg.

Az LMP-nek minden fórumon el kell zárkózni az MSZP-től, Fidesztől, mindenkitől. Majd az alakuló ülés után legkésőbb, amikor van kormánynévsor, nyilvánosságra kell hozniuk egy olyan minimumot, ami mellett mindenkor kiállnak. Az előterjesztő pártállásától függetlenül.

Na akkor Lesz Más a Politika.

dessert eagle 2010.04.13. 17:06:16

@Bogyó 2: Mondjuk, hogy erőt demostrálni mentek oda. Mi ezzel a baj?
Ha holnap felkerekedek 30 barátommal és mindannyian Hugo Bossba öltözve, jobb kezünkbe Btk-t tartva megyünk le Olaszliszkára az is félelemkeltő lesz, ebben szinte biztos vagyok.
Már csak azért is, mert a bűnöző életvitelt folytatók folyamatosan rettegnek a lebukástól.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:07:03

@John Preston: Megválaszolom, ha megmutatod, hol írtam le, hogy önbíráskodott valahol is.
De segítek, sehol nem írtam ilyet.
Sőt, most kijelentem, a Gárda nem önbíráskodott sehol. Más kérdés, hogy a masírozásról az jut az ember eszébe, hogy ez a megoldás. Mindketten tudjuk, de jogászkodhatunk is mintegy bíróságon.
Az én kérdésem pedig az, miért masírozik a gárda azokon a helyeken, ahol a cigányok éppen elkövettek valamit? Mi a célja?

eml 2010.04.13. 17:08:47

@John Preston: " felteszem a kérdést akkor neked is mégegyszer. Nevezz meg kérlek egy helyet és időt, ahol és amikor a Gárda önbíráskott."

Az egyenruha hordás, ha nem is önbíráskodás, de mutatja, hogy szarnak a jogállami berendezkedésre.

Tény hogy a Gárda önkétesei tevékenyen részt vettek az árvízi védekezésben.

Ez egy nagy dilemma.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:10:20

@ZX: ez egészen más. Az én olvasatomban itt az "igazolvány", sajtó igazolványt jelent.

A gyanum igazolja ez a cikk is:
zipp.hu/belfold/2010/04/11/tudositas_a_jobbik_eredmenyvaro_rendezvenyerol

"Érdekesen védi a rendezvényt a Magyar Gárda Biztonsági Szolgálat. Nincs sajtóigazolványom és elvileg be se jöhetnék."

dessert eagle 2010.04.13. 17:11:55

@Bogyó 2: Valamit félreértettél. Senki nem mondta, hogy fel kell mondani az államnak nyújtott valamennyi hitelt, de szép számmal vannak olyanok köztük amelyek igen is kedvezőbb kamtozásúakra válthatók. Ezt meg kell tenni.
Unióból szintén nem kell kilépni, de meg kell vizsgálni, mennyire jó ez nekünk. Az uniós támogatás ugyanis alig több, mint a tagállami kötelező befizetés. Nem vagyunk mi Németország, hogy eltarthassuk pl. a szlovákokat.

sanyix 2010.04.13. 17:13:17

igen, sajnos az lmp=szdsz=mszp

A most beigazolódott dolgokon kívül:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Schiffer_András#Politikai_p.C3.A1lyafut.C3.A1sa

Bogyó 2 2010.04.13. 17:14:33

@lostrider: De ezt én nem is tagadom. Ha tagadnám, tapsolnék az MSZP-nek, meg a Fidesznek.
Töketlenek voltak és nem tettek semmit a cigánykérdéssel, ha tetszik a cigánybűnözéssel.
Ezt a kifejezést az LMP sem fogadja el, speciel ebben nem is értek velük egyet, mert szemforgatás az is, hogy nincs rájuk jellemző életmód és bűnözés.
A színesfém-lopás, a dögkonténerek megkönnyítése valahogy nagyon is kiszámítható etnikai alapon.
De én nem gondolom, hogy a sétálgatás, a bunkósbot, a tábor vagy a golyó a megoldás. Az ilyen gondolkodás vezetett a délszláv háborúhoz, a ruandai történethez stb.
Ők se hagynák magukat, megérné, ha majd szaporodnának az áldozatok mindkét oldalon?
Ki kell mondani a problémát, emberi megoldást találni, aztán meg is csinálni. Ez az ami nehéz és sokáig tart, de el kell kezdeni.

ZX 2010.04.13. 17:14:46

@John Preston: Hmm.. ez érdekes. A rendezvényen csak párttagok és sajtósok lehettek? Mert az általam idézettnél úgy írja mindenkitől igazolványt követeltek, a te általad linkeltben meg, hogy sajtóigazolvány nélkül senki nem mehet be.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:16:32

@Bogyó 2:

Tudod, ha kimenne a rendőrség, vagy bármilyen szerv, és kiderítené melyit volt az, és jól pofánverné őket, nem csak ilyen ejnye-bejnye, majd megjavulsz, menjél haza jelleggel, bevinnék az örsre elbeszélgetni, nem lenne erre szükség.

Nem mondom azt, hogy ez jó, hogy van. Sőt, a Gárda és a Jobbik meglétét egy szükséges rossznak tartom, ami a társadalom válasza az elmúlt 20 év impotenciájára.
Szerintem.

ZX 2010.04.13. 17:17:37

@Bogyó 2: Ez a szociális helyzetükből, nem pedig a cigányságukból fakad. Vagy láttad már pl. a Mágát dögkutat fosztogatni? :D
A többiben igazad van.

John Preston · http://johnpreston.blog.hu 2010.04.13. 17:17:49

@ZX: te sem, én sem voltunk ott, nem tudjuk mi volt. Viszont, pl origo nem írt semmi hasonlóról.

efhábé 2010.04.13. 17:19:20

@Researcher: "Ha például a rend őre követ el bűncselekményt, akkor az súlyosbító körülménynek számít."

Feltéve, hogy foglalkozásával összefüggésben követte el, nem?

Samuzia 2010.04.13. 17:22:41

@cukicica: Ez kb. olyan hogy az LMP = FIDESZ... Csak a tettekért lehet büntetni, a Gárda még senkit sem bántott, azt hogy nem gondolkodhatnak arról amiről akarnak , és nem érezhetik magukat jól, vagy demonstrálhatnak nyílvánosan, az orwelli világot idézi, gondolatrendőrség...

histar007 2010.04.13. 17:23:43

Sose felejtsük el, hogy egy SZDSZ nevű formáció egyszer már nagyon megvezette a szavazóit 1994-ben. Akkor percek alatt vesztették szavazóik felét. Mert a vezetés a bársonyszéket választotta, és leszarta a szavazókat. A bünetés meglett, törpepártá zsugorodtak, és 2 választáson is csak az MSZP szavazó transzfúziónak köszönhették, hogy farokként ránethettak egy egész kutyát 8 éven át, rendegeteget mindent ellopva és mégtöbbmindent elrontva.

Az LM-nek most van egy lehetősége:
- vagy összefekszik a szocikal a semmiért (ha a Fidesznek nem is lesz meg a 2/3-ad, akkor is max oár szavazat hiányzik majd, az meg pótolható), és cserébe kérhet majd valamit Lendvaitól.
- tiszta marad, cserébe majd egyszer kérhet valamit Orbán Viktortól.

Az egyik egy bukott párt ősrégi bútordarabja, a másik a egy kiütéssel győző párt jelenlegi, és az ország leendő vezetője.

Schiffer András úr, a választás az öné!

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:24:12

@dessert eagle: mondj egyet légy szíves! :) Ez nem így megy, ezt tényleg csak a Jobbik képes ennyire hülyén felfogni. Az államadósság csak egy része az, ami konkrét szerődésekben jelenik meg, a másik része állampapírok, amelyek mondjuk a te nyugdíjpénztáradban figyelnek. Gondolom faszán örülnél annak, ha azt mondanák, hogy na, leszarjuk, hogy tavaly 1%-on adtuk, most már csak 5%-ot fizetünk. Ezen tessék már egy kicsit gondolkodni! (Folyamatosan megy az államadósság átalakítása, akár holnap is bemehetsz és vehetsz állampapírt, ezzel máris változtattál. :)
Az uniós mondatod pedig az, ami talán a legnyomasztóbb hagyatéka az elmúlt 20 politikai rezsimjének: baszki, az EU-ban nem azért vettek fel, és nem azért kell bemenni, mert majd a gazdagok eltartják a szegényeket, hanem mert egy egységes piacra, egyenlő feltételekkel léphetsz be. Munkavállalóként dolgozhatsz, vállalkozásként dolgozhatsz, terméket eladhatsz, nem lehet védővámokkal, kvótákkal kibaszni minket. Ahelyett, hogy erre készültünk volna, hogy tényleg olyan terméket, vállalatot, munkavállalókat "hoztunk volna létre", akik versenyképesek, mi mindvégig a petákokat számoltuk... Ez olyan, mint azért bemenni a templomba, hogy ott aztán lehessen kéregetni... Gratulálok. :(

Samuzia 2010.04.13. 17:24:16

@Samuzia: És elnézést mindenkitől az offért!

Bogyó 2 2010.04.13. 17:25:26

@dessert eagle: Az adósságok átváltása nem egyszerű dolog, főleg, hogy mi eleinte japán magánbankoknak tartoztunk, szemben a lengyelekkel. Hogy Gyurcsányék azóta honnan vették fel, nem tudom. De akkor konkrétabb ötletet is szívesen látnék, a Parlamentben lesz erre lehetőség.

Az unióban való lét nem szimpla gazdasági kérdés. A szlovákokat meg valahogy nem mi tartjuk el, nagyon nem úgy tűnik mostanában. Az ottlétnek ára van, de jár is vele valami. Az emberek elsöprő többséggel szavazták meg, s nemcsak nálunk. Valahogy mindenki befelé igyekszik, Svájc és Norvégia tartja magát, de ők speciális esetek, a norvégoknál amúgyis éppen nem csúszott át, s mindketten tagjai az EFTA-nak, ami sok hasonló jogot ad. És a németek se azért fizetnek be többet, mert hülyék, hanem mert más módon visszajöhet az nekik, ahogyan nekünk is előny, ha könnyebben tudunk Bulgáriában vállalkozni, kereskedni.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:26:37

@John Preston: "Nem mondom azt, hogy ez jó, hogy van. Sőt, a Gárda és a Jobbik meglétét egy szükséges rossznak tartom, ami a társadalom válasza az elmúlt 20 év impotenciájára."

Teljesen egyetértek.

efhábé 2010.04.13. 17:27:16

@flimo13: Sem a közgazdászok, sem a jogászok nem bölcsészek.
Persze nyilván ki lehet jelenteni, hogy csak és kizárólag a gépészmérnököket fogadjuk el minőségi lépésnek a bölcsészségtől és az építőmérnököket félminőséginek tekintjük, az informatikusok meg még rosszabbak is, mint a bölcsészek, de vezet ez valahova, már persze azon kívül, hogy nagyszerűen lehet a valóságot az előítéletekhez ferdíteni?
Lényegesen kevesebb bölcsész van a párt választmányában, mint egyéb végzettségű ember. Ennyi.

dessert eagle 2010.04.13. 17:30:32

@ZX: Nos ez egy végtelen nagy tévedés, mert nem a szociális helyzetükből fakad, hanem a kultúrájukból. A roma kultúrában nem érték a munka és arra néznek fel, aki a legkisebb erőfeszítéssel jut a legnagyobb vagyonhoz.
Nekem pl. az egyik volt gimnáziumi osztálytársam miután elvégzett egy főiskolát és nem találta a helyét, mert a romák végzettsége miatt kiközösítették, elkezdett pályázati pénzekkel "bűvészkedni". Ez olyannyira bejött, hogy most már felnéznek rá a romák, igaz, hogy néhány büntetőeljárás is folyamatban van vele szemben.

Biztos vannak becsületes romák is, de sajnos a kultúrális háttér többé kevésbé mindannyiójukat visszahúzza.

Joaquin 2010.04.13. 17:31:04

@dessert eagle: tényleg? Akkor kérlek mondd el, hogy Magyarország pontosan kik felé van eladósodva, ez ugyanis publikus! De ne álltassuk egymást, fogalmad sincs :) Már csak azért sem, mert akkor nem írnál ilyen hülyeségeket.

efhábé 2010.04.13. 17:31:27

@Samuzia: Időutazni akarsz? Kategórikusan kijelentette már tegnap. Meg is jelent a sajtóban.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:34:37

@ZX: Nagyon más irányba megyünk el, de egy reflexiót engedj meg: a Mága nem is a putrisoron nőtt fel. Senki nem állította, hogy genetikailag kódolt a cigány bűnözés (legalábbis ép elmével nem. :)) Mint ahogy a szegénység, iskolázottság hiánya, a késelés, az erőszakos viselkedésmód, stb. sem. Nevelés, kulturális környezet, stb. hozzák létre azt a réteget, aki aztán nehezen viselkedik máshogy. Tőlem aztán hívhatod ezt szociális helyzetnek, de ez a tényen nem változtat. Ahogy sok az iskolázatlan, munkanélküli is közöttük. Ez sem genetikai, és mégsem akad ki rajta senki: vannak felzárkóztató programok cigányoknak. Nem szegényeknek, nem írástudatlanoknak: romáknak.
Értelmes, jó megoldási javaslat, főleg működő modell, szinte nincs. A Jobbik eljutott oda, hogy legalább a problémáról hajlandó beszélni. Az LMP még tipeg-topog, ha kilép a PC közegből, aminek ideje volna, akkor ő belőlük kinézem, hogy megoldási javaslatuk is lesz.

Joaquin 2010.04.13. 17:35:54

@Joaquin: najó ez így azért túlzás, elég ha kb-re tudod, annál pontosabban én sem :) Bár nektek tök mind1, lezsidózzátok mindet és kész...

ZX 2010.04.13. 17:36:46

@dessert eagle: Ezen vitatkozhatunk, hogy most kultúra, vagy szociális helyzet. Miután a gyerek ahogy nő, a szocializáció során azt látja, hogy a szülők lopnak és ez jó dolog, akkor ő is ezt fogja tenni. Ismerőseim körében van olyan aki roma gyereket nevel, érdekes módon a gyerek normális, semmilyen deviáns hajlama nincs. itt már meg is dőlt a sokak által ostoba módon hangoztatott "a génekben van" baromság.
A cigány kultúra is egyfajta szocializációs kapocs. Nyilván erre kívülről kell hatni valamilyen formában, de az biztos, hoyg nem úgy, hogy megfélemlítjük őket, mert ez kurvára nem vezet eredményre.

Joaquin 2010.04.13. 17:41:55

Látom Lostrider már megfogalmazta a lényeget: a magyar államadósság jelentős része forintban, magyar állampapír képében van, amit ha megnyirbálsz, magyar emberekkel baszol ki. Persze "hazaszerető" emberek ezt is megoldják egy huszárvágással: azok zsidók oszt kész.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:42:28

"Ez a szociális helyzetükből, nem pedig a cigányságukból fakad. Vagy láttad már pl. a Mágát dögkutat fosztogatni? :D"

Nem, de nem cigányt se! És ne mondd, hogy csak a cigányok szegények! A gazdag cigány nem vesz onnan húst de más akkor se ha szegény, akkor se ha nem szegény, mert undorítónak, egészségtelennek találja, majdhogynem inkább éhen döglik. A cigányok nem feltétlen döglenének éhen, csak spórolnak, mert szerintük nem olyan rossz az.
Ez igenis kulturális kérdés, ugyanolyan mint, hogy a németek nem eszik meg a csirke lábát, undorítónak tartják, mi meg megesszük. De nem azért mert nekünk csak ez jut, hanem mert szerintünk jó az.

Ha egyszer a cigányságnak külön kultúrája van, s ezt nem tagadják a legliberálisabbak se, akkor annak lehetnek olyan részei is, ami nem annyira szimpatikus másoknak. Ha van speciális rájuk jellemző foglalkozás (vályogvetés, zenész, lókupec stb) Akkor miért ne lehetnének rájuk jellemző bűnözési formák? Ez nem rasszizmus, hanem pontos diagnosztizálás, mert semmivel sem (sőt) elítélendőbb egy kert kifosztása, mint egy család kiirtása, és ez utóbbira már egyáltalán nem mondhatjuk, hogy a cigányokra lenne jellemző.
Az viszont igen, hogy kulturálisan nehezebben bírják a kötöttségeket, a rendszeres dolgokat, a fegyelmet, ami a munkaviszonyokkal jár.
Lehet ezt tagadni, de hazugság. Akkor nem igaz a német precízség se, s az arabok baksisos, alkudozós mentalitása se.
Valahogy egy német utazásnál se láttam, hogy készítsünk majd baksist. Egyiptomban meg mindenhol írják.
Ezek kulturális különbségek, ettől még senki sem alsórendűbb, de foglalkozni kell azzal, hogy ezek a kulturális különbségek néha konfliktusokat szülnek. Körbe kell nézni a többségi társadalmak kultúrájába nem beilleszkedő bevándorlók mindenhol problémát okoznak Európában, s nem igaz, hogy csak azért, mert egyesek nem tudják elviselni, ha valakinek más a színe.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:45:29

@histar007: Ha tényleg csak ez a két opció van, akkor nem lehet más a politika. Az LMP annak reménye, hogy OV-tól sem fog kérni semmit. Értelmes, okos és következetes dolgokért kell becsülettel dolgozni, nem pedig kiba' háttéralkukat kötni, sőt továbbmegyek: nem is szavazat maximalizáló, populista marhaságokat csinálni, és attól remegni, hogy most akkor mennyin állunk az előrejelzések szerint. Van egy program, erre kaptak felhatalmazást, ezt kell ellenzékben nyomatni. Ha ezt csinálják, akkor szerintem több szavazat lesz legközelebb. Én sokkal inkább arra a stílusra szavaztam, amit képviselnek, mintsem a programra - bár abban sok vállalható elem van, nyilván. Remélem egy rendes balos, libsi, jobber vagy zöld párt is megjelenik. És akkor majd tényleg lehet más a politika, lehet választani. :)

Joaquin 2010.04.13. 17:48:58

@Bogyó 2: "Ezek kulturális különbségek, ettől még senki sem alsórendűbb"
Ez viszont szerintem oltári hiba: pont ez volna a lényeg! Nem a nép/faj/társaság alsóbbrendű, hanem a kultúrájuk. Ezen tudnak változtatni, ha nem akarnak, viseljék a következményeket. Sajnos annyira rettegünk ma már a rasszizmustól, hogy annak látjuk azt is, ami nem az.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:49:18

No, látom, mások is írták.
Szóval kulturális, nem csupán szociális. Viszont nem genetikai. Mentalitás persze van a génekben, déli típusú emberekben több a lazaság, az északi ember mindig dolgosabb, de sótlanabb is. Persze, ma már a keveredések miatt ez egyre kevésbé van így.
De alapvetően kulturális a különbség, a genetikázás már tényleg rasszizmus. A szociális problémakénti felfogás pedig megint szőnyeg alá seprés.

ZX 2010.04.13. 17:49:37

@Bogyó 2: Van benne igazság, de nem igaz, hogy egy olyan burkot jelent a kultúrájuk ami feltörhetetlen, hiszen nem kevés cigány él normális körülmények között, beilleszkedetten.
Fel lehet törni, és fel is kell. nem egyszerű a feladat, és nem is holnap jön el a kánaán, de a gárda például igen rossz módszer erre.

Patyimutyi · http://zipp.hu/belfold/2010/07/21/a_patyi_golfmeccset_meg_jatsszak 2010.04.13. 17:53:28

Az LMP Telkiben (Pest megye) 19,4%-kal legyőzte az MSZP-t. Tehát lehetséges, hogy az LMP leváltja idővel az MSZP-t. Pátyon (szintén Pest megye) 12,2%-ot ért el.

A siker kulcsa az volt, hogy ODAFIGYELT az állampolgárokra.

Az MSZP a helyi választók által kikényszerített népszavazás ellen kampányolt és a helyi mutyi magvalósításában játszott elévülhetetlen szerepet. Meg is látszik az eredményen.

Ilyen egyszerű:

L opni tilos
P rogramot kell írni, lehetőleg olyat amivel a választók azonosulni tudnak
M indig a szavazók érdekeit kell nézni

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.13. 17:53:41

@Bogyó 2: Azért inkább a kertemet fosszák ki, mint a családomat irtsák ki... Gondolom ezt te sem így gondoltad. Másrészt Magyarországnak vannak értékei, és ezek egy részével nem fér össze a cigányság által képviselt viselkedés mód: van olyan, ahol segítő kezet nyújt az ember (oktatás, felemelkedés - de ez nem lift vagy mozgólépcső, hanem létre a gödör mélyén, mászni nekik kell), de van ahol ugyanez a kéz már vasmarokkal szorítja meg őket (a bűncselekmény az bűncselekmény, nincs olyan enyhítő körülmény, hogy az én szép kultúrám, az én szegénységem, stb., nyilván enyhébb a szorítás, ha csak szemetelnek, nem fizetnek az áramért, mintha agyoncsapnak egy nyugdíjast a tanyán...). Ha ez utóbbiban lamentálni kezdünk a kulturális sokszínűség zászlaja alatt, akkor tényleg megjelenik a Gárda... Pont azért kell, cigánynak és magyarnak a cigány bűnözés ellen, a cigány bűnözők ellen a legkeményebben fellépni, hogy ne legyen létjogosultsága a Gárdának. (Továbbmegyek: a cigányoknak kéne ezt leginkább erőltetni, hiszen a őt fogja emiatt a legtöbb attrocitás érni. Hogy visszacsatoljak a blogtémához: azért vagyok szigorúbb az LMP-vel szemben, mert ők az én kutyám kölykei, az én szavazatommal basznak ki, rám vet rossz fényt, ha valamit szarul csinálnak.)

Bogyó 2 2010.04.13. 17:55:06

@Joaquin: Én még csak azt se mondanám, hogy alsóbbrendű ez a kultúra.
Melyik az alsóbbrendűbb a tücsök vagy a hangya mentalitása?

Vannak az ő kultúrájukban is értékek. Ha ütközés van, akkor viszont a többséghez idomuljon a kisebbség, s többségen az európai értékrendet értem már. Az ezt nem zavaró elemeket viszont őrizzék meg, tartsák életben.

Bogyó 2 2010.04.13. 17:59:44

@lostrider: Én a család kiirtást úgy értettem, hogy van aki a saját családját irtja ki, pl. most Győr mellett.
És ez nem a cigányokra jellemző, ők se tesznek többször ilyet mint egy magyar, román, szlovák vagy amerikai.
De vannak olyan bűnözési formák, amiben felülreprezentáltak, kulturális elemük, s elfogadott megélhetési mód, s nem feltétlen azért, mert nincs választásuk mint Tiborcnak a Bánk Bánban.

Joaquin 2010.04.13. 18:00:54

@Bogyó 2: a hierarchikus megközelítést én sem igazán szeretem, az alsóbb rendű nálam pontosan azt fejezi ki, amit te írtál (az európai normáknak való megfelelés), nem valami objektív, tudományos fogalmat.

Bogyó 2 2010.04.13. 18:02:48

@ZX: Persze, hogy fel lehet, de nem mindegy hogyan. A legbiztosabb módszer az asszimilláció. De nem a legjobb. Az lenne a jó, ha megmaradhatnának úgy cigánynak, hogy azt ne kelljen szégyellniük, de idomuljanak annyiban a többségi társadalomhoz, hogy ne zavarják annak az életét.
Kit zavarnak pl. a tótok, a svábok Magyarországon?
Na, valahogy így kellene!

ZX 2010.04.13. 18:06:04

@Bogyó 2: Én is erre gondopltam. Meg esetleg olyan támogatási rendszer, ami segít megőrizni a kultúrájuk jó oldalát, életben tartja hagyományaikat, és ebből exportcikket is gyárthatnának a turizmus révén. Ez sem egyszerű, de valahol el kellene már végre kezdeni.

Na most elmentem haza, addig is mindenkinek szép napot.

Bogyó 2 2010.04.13. 18:08:41

"azért vagyok szigorúbb az LMP-vel szemben, mert ők az én kutyám kölykei, az én szavazatommal basznak ki, rám vet rossz fényt, ha valamit szarul csinálnak."

Ez így van. De azt is el kell tudnunk fogadni, hogy mindenben nem lehetnek azonosak a nézeteink, még a párt vezetőinek is néha el kell fogadniuk a többség más véleményét valamiről, pláne egy szavazónak. Azt kell eldönteni, meddig vállalható a társaság, addig kell rájuk szavazni, s egy ponton túl már nem. Ez a pont meg kinél hol van.

Bogyó 2 2010.04.13. 18:12:02

@ZX: Nos, az LMP programjában benne van, hogy meg kell ismertetni a többséggel a kisebbségek kultúráját, s nemcsak a dögkonténerre gondolnak bizonyosan.:-)
Szerintem ez okos dolog, segíti az elfogadást. Az együttélést zavaró dolgok ellen viszont határozottan kell fellépni és persze államilag, törvények által.

dessert eagle 2010.04.13. 18:12:21

@lostrider: Természetesen nem oldható meg egyik pillantásról a másikra az államadósság átstruktúrálása, de a gazdaság növekedésével a legnagyobb kamatterhű hitelektől meg lehet és meg kell válni. Az ismert hitelezőkkel meg kell állapodni a legterhesebbek kifizetéséről, az államkötvények pedig, ahogy mondtad, eleve liquid eszközökként forognak a piacon, ami lehetővé teszi, hogy a magas kockázati felárral kibocsátottakat apránként vásárolja vissza az állam.
A magán-nyugdíjpénztáras példa pedig nem túl találó, én legalábbis nem tekintem őket a nyugdíjam biztosítékénak. Ui. olyan siralmas eredményt értek el, hogy inkább kötelezni kellene őket arra, hogy legalább a kincstárjegyek hozamát érjék el.

Az uniós befizetéseknél valóban túlzás volt, hogy mi tartjuk el Szlovákiát, de szerintem magas a befizetés a támogatásokhoz képest és a különbözet nem éri meg azt, amit a hazai piaccal művelnek az európai multik.
2006-ban a befizetés 186 Mrd volt, míg a támogatás 302 Mrd, 2007-ben a befizetés 215 Mrd, a támogatás 464 Mrd Ft volt.
Ezek a számok elég sokatmondóak. Szerintem.

dessert eagle 2010.04.13. 18:15:14

@Bogyó 2: lsd. a lostridernek írtak.

bagyula 2010.04.13. 18:19:27

Sziasztok

nem irtam erre a blogra meg kommentet, de szeretnkek ket, a poszthoz lazan kapcsolodo megjegyzest tenni, ugyanakkor elofordulo kommentekre reagalva. Megjegyzem, nem vagyok magyarorszagi szavazo, es eddig(es remelem ezutan is) szimpatikus az LMP.

1. Van-e valamilyen kimutatas, hogy milyen forrasokbol kapja a part a finanszirozast? Valoban civil kezdemenyezesbol ered? Ma az agytroszti hatter?

2. Aki CSAK azert iteli el a Jobbilot mert ciganybunozesrol, politikusbunozesrol beszel annak fegyelmebe ajanlom azt a kulfoldi elemzest amely azokat a buncselekmenyeket amelyeket 99%-ban ciganyok kovetnek el ugy definialja, hogy "szamos, apro, a rendorseg ALTAL NEM KEZELHETO de a lakossagot bosszanto buncselekmenyek". Kerdem en, miert nem lehet ezt egyszeruen ciganybunozesnek nevezni, ha ez egy ennyire "megfoghato" jelenseg, melynek a kikuszobolesre az allamapparatus nincs bereendezkedve? Ugyanez ervenyes a politikusok altal (a mentelmi jog vedeleme) elkovetett buncselekmenykere is.

dessert eagle 2010.04.13. 18:25:55

@ZX: Ha megfigyeled én is kultúrális problémának tartom. Két különböző értékrendű kultúra találkozásáról van szó. A mi kultúránkhoz hozzátartozik az írott jog betartása és beartatása. Az ő kultúrájukhoz pedig hozzátartozik, hoyg a gazdag uzsorahitelt nyújt a szegényebbnek, ha meg nem fizet ingyen dolgoztatja, vagy elveszi a házát. Nem hiszem, hogy e felé a kultúra felé kellene orientálódnunk.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.04.13. 19:27:03

Friss sajtóközlemény!

Az LMP-s jelöltek nem lépnek vissza

A Lehet Más a Politika (LMP) senkivel nem tárgyal a második fordulóban együttműködésről, és sehol nem lépteti vissza jelöltjeit. Nincs ráhatásunk arra, hogy az MSZP mit csinál a jelöltjeivel, azonban a szocialista párt semmiféle ellentételezésre nem számíthat a visszalépések miatt. Minket is nyugtalanít a lehetőség, hogy a Fidesz kétharmadot szerez, de ezért a felelősség azokat terheli, akiknek nyolc évi kormányzása a magyar társadalom elsöprő elutasítását hozta magával. A bejelentett visszalépések egyébként alkalmatlanok a Fidesz kétharamados többségének megakadályozására, így alapvetően kommunikációs lépésnek tartjuk, melynek a célja a kialakult helyzet felelősségének az LMP-re hárítása.

Budapest, 2010. április 13.

bryan 2010.04.13. 19:28:13

@bagyula:
1. lehetmas.hu/kampanyszamla

Az "agytröszti háttér" elég látványosan meg van jelenítve, a honlapon szerintem van párttörténet is.

2. A "cigánybűnözés" szó félrevezető, félreérthető, a többség és a kisebbség közötti viszonyt rontja. Ha cigány lennék, kurvára zavarna ez a kifejezés. Még így is nagyon zavar. (Tudom, van olyan vajda, aki szerint meg kéne barátkozni ezzel a kifejezéssel, de szerintem nagyon nincs igaza.)
A politikusbűnözésre azt a szót szokták használni, hogy korrupció. Ebből a szempontból szerintem mindegy, hogy ezt közigazgatás alkalmazottja, vagy politikus követi el. Ha nagy kárt okozott, nagyot bukjon, ha kicsit, akkor kisebbet, a politikusbűnözés szó értelmetlen, nem látom, mi szükség van rá.

bagyula 2010.04.13. 19:58:06

@bryan: koszonom.

2. Az elneveesekben igazad lehet de pont ezek a tenyek egy kicsit ellentmondanak neked. Valoban, tenyleg hasznalhato a "korrupcio" elnevezes a politikusbunozesre de ugyanazen logika alapjan "ciganybunozes" (mint jol de megis bonyolultan korulirhato fogalom) is megerdemel valamilyen elnevezest. Ahogy a korrupcio szo nem implikalja, hogy minden politikus korrupt, ugyanugy a "ciganybunozes" sem kellene azt jelentse, hogy minden cigany (roma) bunozo. Szamomra kezenfekvo, hogy nem lehet mindig ezt a tekervenyes definiciot hasznalni, foleg ha a jelenseg felszamolasa egy part fontos kampanyigerete. Jo kifejezesek (es nem tekervenyes definiciok) kellenek, ha hatasos uzenetet akarsz kozvetiteni egy kampanyban. Talan a "politikusbunozes" is hatasosabb a mar elszurkult "korupcio"-nal. Barmely marketing szakember felvilagosit a miertekrol.

bobbyWatson 2010.04.13. 21:34:55

mennyire SZDSZ az LMP?

"Az LMP-sek nagyon hasonlítanak az egykori SZDSZ-szavazókra." ~ ezt maga Horn Gábor fejtegeti nagy odaadással, a részleteket is feltáró lelkesedéssel egy ma reggeli tvműsorban (tv2, mokka), miközben kézen-közön az is kiderül, hogy ő az MSZP-re szavazott. Nem, nem nyelte le a mikrofont sem ennél a mondatánál, sem annál, amikor nagy megkönnyebbülését ecsetelte amiért egy "működésképtelen állam kellős közepén" neki most nem kellett kampányt vezetnie. A beszélgetésből az is kiderül, hogy Horn Gábor "nem mindenben ért egyet" Kuncze Gáborral, aki ugye szintén az MSZPre szavazott.

tv2.hu/mokka/video/horn-gabor-szerepe-az-szdsz-osszeomlasaban

Aztán: a választás napján végzett felmérés szerint

www.forsense.hu/?page=cikk&source=publiclife&id=162&p=1

az LMP-szavazók csupán 10%-a szavazna a második fordulóban az MSZP-re. 20%-uk az LMP-re, 20%-uk a Fideszre szavazna.

Ennyire.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 09:46:50

@dessert eagle: Erre mondtam azt, hogy az államadósság átalakítása folyamatosan megy. Az egy abszurd, hozzá nem értő felvetés, amelyik azt az illúziót kelti (és a Jobbik ilyen volt, nincs is igazán gazdasági szakembere, a gazdasági programja egy kabaré volt...), hogy az államadósság olyan, mint a lakáshiteled: egyszer megkötötted, vannak kondíciói, stb. Az államadósság inkább arra hasonlít, mintha hetente, havonta vennél fel kisebb-nagyobb összegeket, egyik ma jobb, a másik rosszabb, az egyik kifut, a másik még tart, inkább így képzeld el. Ilyen szituban pedig ez a megegyezéses felvetés nonszensz. (Másik a realitás: ha elkezdjük megkérdőjelezni, akár csak egy újratárgyalással egyes "nagyhitelek", nagy kibocsátások kondícióit, akkor pillanatok megnő Mo. kockázati felára, azaz sokkal nehezebben és drágábban fogsz új forrásokhoz jutni. Anélkül meg nem megy.)
Az EU versenyhelyzet, amire nem voltunk kellőképpen felkészülve. Pont azért, mert itt mindenki a támogatásra "ment rá". Azon kevesek, akik képesek európai szinten elfogadhatót termelni, azok kiemelkednek. Ha ezen a piacon Mo-nak lenne két-három brandje, akkor az az egész országot kihúzná a szarból (lásd finneknél a Nokia), de mondj egy valamit, ami ránk annyira világszinten jellemző, amivel bárhol, bármikor, bárkivel felvesszük a versenyt. Márpedig én azt szeretném, ha Mo. egyre több ilyet tudna felmutatni. Ha tud, akkor sikeresek leszünk. Ha nem, akkor lehet itt ilyen, meg olyan kormány, de csak lefelé fogunk tántorogni... (A multik a legnagyobb és legjobb adófizetők(ne csak a nyereség adót, hanem a szja-t, járulékokat, iparűzésit,stb. is számítsd be - nem véletlenül versengnek a városok értük, és azok a gazdag városok, ahol ezekből sok van), messze magasan verik a magyar kkv szektor hatékonyságát, nélkülük az albánokhoz lennénk közelebb, nem a németekhez, rákényszerítették a magyar beszállítókat egy magasabb szintű termelésre, stb. Ezek szerintem olyan komoly érvek mellettük, amelyek messze magasan verik a hátrányokat. Nem véletlen, hogy a politikai populizmuson túl nincs olyan komolyan vehető erő, amelyik ne szeretné egyre többet látni belőlük Mo-n. Én pedig azt szeretném, ha megjelennének a magyar multik - India IT kiemelkedése egy előttünk is járható út (lett volna)).

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 11:24:57

@bryan: A politikai nyelvben nyilván ilyen populista vezérszavak jelennek meg. Az igazi probléma az, és ez okozza a Jobbik jelentős térnyerését, hogy maga a jelenség lett elbagatellizálva: tehát miközben, aki erről beszélt, teljesen mindegy milyen szavakat használva, azokat pillanatok alatt lefasisztázták, kirekesztették, stb., addig arra a problémára, hogy van egy hihetetlen bűnözési ráta, jellemzően egy kisebbséghez köthetően, ami ellehetetleníti az együttélést, együttlétezést. Nyilván a rózsadombi, elektronikus táblák világából ez nem látszik, ott csak a rasszista kézzel fogható. Viszont az nonszensz, hogy megélhetési bűnözök üzemi szinten tolvajlásból élnek, hogy mindennapi az erőszak, és még sorolhatnám...

efhábé 2010.04.14. 12:31:19

@bagyula: "Kerdem en, miert nem lehet ezt egyszeruen ciganybunozesnek nevezni, ha ez egy ennyire "megfoghato" jelenseg, melynek a kikuszobolesre az allamapparatus nincs bereendezkedve?"

Nagyon egyszerű oka van, hogy miért nem lehet ezt cigánybűnözésnek hívni.
Azért nem, mert ilyen társadalmi réteg mindenhol van.
A zusában pl. ez lenne a feketebűnözés, Franciaországban az arab- és feketebűnözés, Németországban a törökbűnözés, Izraelben a palesztinbűnözés, Dél-Amerikában indiánbűnözés, soroljam még? Ha egyszer teljesen világos, hogy nem genetikai hátterű a dolog (és nem is kulturális, amint azt fentebb fejtegették, hiszen akkor vagy azt feltételezzük, hogy minden felsorolt etnikum kulturális okokból bűnözik (és még nagyobbra tárjuk szemeinket, amikor észrevesszük, Törökországban sincs több bűncselekmény, mint Németországban)), akkor nem is nevezzük úgy.
Vajon melyik kifejezés írja le pontosabban a dolgot? A társadalom alsó decilisének legalja által elkövetett bűnök, avagy cigánybűnözés, arabbűnözés, feketebűnözés, indiánbűnözés, abóbűnözés?

És persze, nyilvánvalóan vizsgálni kell viszont azt, hogy miért kerülnek a társadalom legaljára etnikai szempontok alapján emberek, mert ennek lehetnek akár kulturális okai is (ugyanakkor vigyázni kell, hogy ne mossunk össze dolgokat csak azért, mert egyszerűbbnek tűnik mélyebb vizsgálat helyett etnikai okokra fogni a dolgot. Nyilván egyszerűbb azt mondani, hogy a feketék kultúrája ilyen, mint alaposan vizsgálni az okokat, összefüggéseket keresni a rabszolgaság és tanuláshoz való viszony, a rabszolgaság és magántulajdon tiszteletéhez fűződő viszony stb-stb. között).
És ha sikerül megtalálni minden kétséget kizáróan ezt az összefüggést, akkor lehet nekilátni felszámolni az okot, ami logikusan elvezet a bűnözés csökkenéséhez is.

Avagy félre lehet dobni minden eddigi társadalmi vívmányt és vissza lehet térni a rabszolgatartáshoz, ahol nem számít, ha néhány alantas éhenhal, így járt.

bryan 2010.04.14. 12:32:05

@lostrider:
Ezt értem, de ha csak egyszerűen abban látod a megoldást, ami a probléma megoldásának épphogy csak a kezdete, márpedig a "cigánybűnözés" szó hangoztatása erre vezet, azzal még ezt a helyzetet is lehet rontani.
Ennél sokkal bonyolultabb a probléma, korántsem csak a cigányságot érinti, ez az egyszerűsítés lehetetlenné teszi a komplexebb kezelési módok kommunikálását.
Nem azt mondom, hogy nézzünk a másik irányba, ha bűnözést látunk, vagy ne törődjünk a vidék problémáival, de ne ilyen kétbites módon tegyük azt, mint a "cigánybűnözés" hangoztatása.

oknyomozo.hu/node/22

Érdemes olvasgatni, mi is történt cigány ügyben Magyarországon az elmúlt nyolc évben.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 14:55:13

Most ezen igazából lehet még rúgózni, hogy akkor az kultúra-e, ahogy ezek a csoportok élnek vagy pedig szociális helyzet (teszem hozzá: a példákban is sok a hasonlóság, nyilván nem egy tradicionális cigány kultúra része a bűnözés, hanem egy lecsúszott, munkanélküli, aluliskolázott rétegé, amelyik ráadásul jól megkülönböztethető (cigány, arab, fekete, indián, stb.), de ez azoknak a konkrét embereknek a kultúrája: hogy nem tud írni, hogy nem tud számolni, hogy más a bűnözéshez a viszonya, stb., és az már definíció kérdése, hogy ha most egy népcsoporthoz többségében ezek köthetőek (ezt egyikünk sem vitatja, nem?), akkor ezzel ebben a formában kell szembe nézni (az alul iskolázottságnál, a munkanélküliségnél, stb. sokkal erősebb korrelációt mutatnak a cigánysághoz tartozással bizonyos bűncselekmények - nyilván se neked, se nekem nincsenek, mert nem lehetnek ilyen adataink, de ha nap mint nap a primer életélményed a saját faludban ez, akkor az elég erős érv) de lépjünk túl ezen.
Én is azt állítottam, hogy Jobbik kuruzsló, instant baromságot kínál megoldásra, a varázsütés, amitől hirtelen a probléma felszívódik. Viszont az is nyilvánvaló, hogy nem lehet ezzel a kulturális-szociális bűnözéssel nem szembe nézni: nyilvánvalóan az eddigi megoldások gyakorlatilag nem hoztak semmilyen eredményt. (És a racionális mellett még egy érzelmi érv: a büntetés számomra erkölcsi reparáció is. Nem érdekel, hogy valaki a jövőben nem követ el több bűncselekményt, akkor se ússza meg büntetlenül. A mese végén bűnhődjék a bűnös.) Nyilván kell egy szociális felemelkedés, de emellett az nem lehet, hogy közben enyhébben mér a büntetőjog, hogy az emberek nem mernek kimenni az utcára, stb. Hívd akár megélhetési bűnözésnek! (Megélhetési késelés?!)

bryan 2010.04.14. 15:20:25

@lostrider:
Az a helyzet, hogy nekem az első kézből származó tapasztalataim nem ezek. Egy falúban nőttem fel, ahol alig voltak cigányok, viszont az a fajta viselkedés, amiről később megtudtam, hogy az a "cigánybűnözés" ott is ugyanúgy jelen volt. Ugyanúgy betörtek az iskolába évente, ugyanúgy szétverhettek a semmiért, az úton, a kocsmában, rengeteg alkoholista volt, rengeteg volt a munkanélküli. Ez nem a cigány kultúra, hanem a nyomor kultúrája. A barátnőmnek, - aki szintén hosszabb időt töltött egy majdnem cigány lakosság nélküli faluban- szintén nem cigányoktól kellett visszavásárolnia a saját biciklijét.
Ebből azt a következtetést vontam le, hogy az ilyen bűncselekményeknél a nyomor és a kilátástalanság sokkal relevánsabb, mint a cigány származás.
Ha elolvasod a tanulmányt, amit linkeltem, abban benne van, hogy a szoclib kormány szinte semmit nem tett az integráció érdekében, nem próbálkoztunk még semmivel.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 16:09:59

Elkezdtem olvasgatni, de igazából már a Zsigótól a szőr feláll a hátamon. (Nagyon felidegesít, amikor csak azt képes mantrázni, hogy a többségi társadalom a hibás, a többségi társadalom a hibás,...A megoldás: pénz, pénz, pénz. Nekem, rajtam keresztül, stb....)
De ígérem, veszem a fáradságot és elolvasom.

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.14. 16:15:10

A személyes élmények... Nem igazol semmit, tudom, de azért amikor százezreknek inkább az az élménye, mint neked, és nem az, ami a barátnődnek, akkor el kéne gondolkodni - mielőtt a Jobbik tetteti a gondolkodás helyettünk. (Nem tudom, hogy a te a szegény vagy a gazdagibb falubéli voltál, de ugye te nem loptál? ugye te nem verekedtél? és ezzel a családod, akár szegény, akár gazdag volt, régóta így van. Ez is kultúra kérdése. Hogy a közel kilencvenéves nagyanyám még most rendben tartja a portát, söpörni kell, dolgozni kel... Azt se tudja, hogy mi a rasszizmus, de hogy a cigány szomszéd ezt nem csinálja, azt ő is tudja. És nagyon, nagyon felbassza az agyamat, amikor pesti jogvédők jönnek, hogy az öreg asszony akkor rasszista. Ilyenkor konkrétan tényleg arra gondolok...

bryan 2010.04.14. 17:12:11

@lostrider:
Félreérthetően fogalmaztam, az én falumban is nem cigányok voltak, akikkel tele voltak a kocsmák és akik elkövették a piti, vagy erőszakos bűncselekményeket. A bolti lopás ugyanolyan elfogadott volt, mint amikről mostanában Borsodban hallok. Nem vagyok rá büszke, de ötödik, meg hatodik általánosban én is lelkiismeret furdalás nélkül vettem el a boltból ami kellett, ezért pedig egy ottani ismerősöm sem szólt egy rossz szót sem magamnak kellett eljutnom odáig, hogy ez gáz és abbahagyni.
A falu Pest közelében van, tehát most gazdag, akkor amikor én ott voltam, még szegény volt. A barátnőmé maradt ahol volt, ott ez évszázados állapot, nem is nagyon fog megváltozni, ha csoda nem történik.
A linket nem a javaslatok, hanem az elemzés miatt tettem oda. Hogy lásd mennyit tettek eddig azok, akik telesírták a médiát a próbálkozásaikkal, igazából semennyit, nullát. Magyarországon kormányzati szinten az integrációért kb. semmit nem tettek eddig. Amikor valaki próbált tenni valamit, belefulladt a korrupcióba, a pénzhiányba meg az értelmetlen kompromisszumokba, vagy az értelmetlen kompromisszumképtelenségbe.

salamander 2010.04.15. 00:08:34

LMP = SZDSZ oszt, jó napot!

OV

salamander 2010.04.15. 00:13:53

Nézzétek már meg őket: tiszta média párt, mintha a buzi SZDSZ-t látnám, csak most sárgán vigyorognak "Lehet más ..." most a politika, később a házasság, a kultúra, az oktatás, a gazdaság...

Sok hülye f@sz rájuk szavazott. Mintha nem lenne egyértelmű hogy pető, fodor, kuncze, bauer, kóka, sanda vigyora sejlik fel a "tiszta arcok mögött".

demokraták ébresztő4 a jobbikra kell szavaznotok, esetleg a Fideszre, egyébként cseszhetjük magunkat.

OV és Vona Gábor

sutyerák 2010.04.16. 23:08:30

de jó,hogy megmondjátok nekem,milyen vagyok,az egykori libsi szavazó.
Lószart mama!
Az LMP a fidesz cserkészcsapata,-és én,mint egykori ezt rögtön átláttam.
Ti nyugodtan nyűglődjetek azon,hogy új szdsz,-mi meg tudjuk kik ők.

sutyerák 2010.04.16. 23:13:21

az ilyen Salamander félék is megélnek abból,hogy faxkalapok gondolatait tartják magukénak.
-de ez igaz fordítva is.
-szebb jövőt!

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.04.22. 16:49:52

Megérne egy posztot ezek után, hogy Karácsony Gergő mit keresett oly' kedélyesen a Liberális Klubban... Vagy mondjuk Bodoky mit szól, amikor Pető nyugatnál is nyugatosabb megoldásnak tartja, amit a tüntetések során történt... Az LMP kampányfőnöke, képviselője pedig ezt komment nélkül hallgatja...

neeskens 2010.04.23. 11:21:35

Komolyan már leírtam egy pár helyen, hogy látványos a két térképet egymás mellé tenni. Csak nem bizonyít semmit. Aki minimális statisztikai ismeretekkel rendelkezik beláthatja:

1. Csak az arányokat látjuk, semmi nem bizonyítja, hogy ezek ugyanazok az emberek. (Kb. hasonló a helyzet, mint amikor a Fidesz és az MSZP azon vitatkoznak kinek a szavazóit vitte el a Jobbik. Mindegyik úgy magyarázza a számokat, ahogy akarja.)

2. A két választás között 12 év telt el, ezalatt a választók életkora, szociális helyzete jelentősen megváltozott, nyilván volt némi mobilitás is.

Az más kérdés, hogy a jobboldali közönségnek lenne-e olyan liberális párt, amely megfelelne. Úgy vélem nem, magával a liberalizmussal van baj. Akárki is képviseli.

Ppix 2010.04.25. 23:55:04

"van egy baloldalinak tekinthető választó réteg"

Hülyesség. Ezek a szavazók egyrészt liberálisok, másrészt _nem_mind_baloldaliak_. Van jobboldali köztük is. Ja, és sosem voltak úgy, egy életre szólóan SZDSZ-esek, ahogy egy átlag fideszes fideszes.
Nem is teljesen liberálisok, inkább pragmatikusok, akik a legkisebb rosszat választják.

Ezek olyan jobbára értelmiségi szavazók, akik
a, egy polgári demokráciában akarnak élni
b, nem akarják, hogy az állam beleszóljon abba, hogyan élnek, sőt minimális, de jól funkcionáló államot akarnak
c, undorodnak attól a dedós, pártállami időket idéző paternalista politikától, amit a Fidesz és az MSZP képvisel. Ezért közel egyformán feláll a szőr a hátukon akár Viktor beszél, akár Ildikó.
d, nem mozgalmárok, nem gyülekeznek össze politikai önkéntesnek, hogy kemény melóval kikaparják a gesztenyét mindenféle önjelölt népvezéreknek
(ezért kellett vért izzadnia az LMP-nek a kopogtató cédulák gyűjtésével és ezért nem látszanak a közvéleménykutatásban).
e, elvszerűek. Nem dőlnek be a hülyítésnek. Ne feledjük, hogy a jobbiknál és a fidesznél ott van 1,3 millió szavazó, akik 4 éve még Gyurcsánynak tapsoltak. Ők mennyire lehetnek jobboldaliak? Bármikor elfújja őket a szél....

Ezért jó választás nekik az LMP, aki megtisztelte őket azzal, hogy még pártelnök sincs, csak jómunkásemberek, akik azt igérik, hogy képviselik őket. Nekik nem SZDSZ kell, hanem csak a szabadság.

Ezért koppan nagyot a Jobbik az SZDSZ kiesésével, a végtelenül antiliberális párt hiába temeti a gyűlölt SZDSZ-t, ennek nincs jelentősége. Az országban van 6-10% liberális gondolkodású egyén és simán bejuttat az országgyűlésbe egy szimpatikus pártot, ha éppen van ilyen.
Persze Jobbik részről már megy a zsidózás ezerrel, szar szembesülni azzal, hogy nem használ a gyűlölet, pont annyi liberális van az országban az SZDSZ kimúlása után, mint előtte volt, azaz nem értek el semmit...

bryan 2010.04.26. 09:48:20

@Ppix:
Tetszenek a felvetéseid, de:
"Ne feledjük, hogy a jobbiknál és a fidesznél ott van 1,3 millió szavazó, akik 4 éve még Gyurcsánynak tapsoltak"
Ez nem igaz, a Fidesz anélkül is megnyerhette a választásokat, hogy akár egy olyan ember szavazott volna rá, aki 2006-ban még az MSZP-re szavazott.
Nem feltételezem, hogy így volt, de amíg erről egyetlen kutatás sem készült a választás óta, addig ne tegyünk már ilyen magabiztos kijelentéseket a 2006-os és 2010-es választás szavazóit illetően.

cso zsi 2010.04.26. 10:30:26

@bryan: Márpedig Bp-n elég sokan válthattak. Ne feledjük minálunk sosem valamiért, hanem valami ellen döntenek. Választván a "kisebb rosszat".

bryan 2010.04.26. 12:40:20

@cso zsi:
Persze, megtörténhetett, de az az 1,3 millió szavazót nem tudom, honnan vette @Ppix: .
Erre semmilyen adat nincs. Az MSZP-s szavazók otthon is maradhattak és mehettek helyettük korábban nem szavazók a Fidesz-re szavazni, átmehettek az LMP-hez is, míg a korábbi SZDSZ szavazók szavazhattak az MSZP-re is tömegesen, 2006-ban a lakosság olyan 30-35 százaléka nem szavazott, emellett rengeteg első szavazó van, de ezt mintha az adatbűvészek nem vennék figyelembe. Területi adatokból nem lehet megalapozott következtetést levonni egyéni szavazócsoportokra. Ez nagyjából módszertani ökölszabály, amit mindenki szeret elfelejteni. Olyanok is, akik pedig szakmájukból adódóan tanultak statisztikát.

Ppix 2010.04.26. 15:42:56

@bryan:
Elsőszavazók:
Ez jól becsülhető a korfa adatai alapján. Maximum 400 ezer első szavazó volt, ha ezek mind fideszesek lennének akkor is vaskos balról migráló tömeg jönne ki. Nyilvánvaló, hogy a nemszavazók köre sem rendeződött átt teljesen. Megkutatnánk, simán kijönne szakértői becslésre az 1.1 - 1.2 millió.

A számok egyszerűen adódnak, számold ki, mennyi szavazót nyert a fidesz és a Jobbik 2006-hoz képest. Ok, csak elvi maximum az 1,4 millió, de a torzító hatások ellenére ott lesz kb. 1 millió, aki baloldalról jöttek át protestálni. És Viktor első hülyességei után csalódottan tűnnek majd el, csak 2014-ben látják viszont őket.

bryan 2010.04.26. 16:41:14

@Ppix:
Sokallom én ezt, még így is, több hiba van itt. A Fidesz kb. négyszázezer szavazattal szerzett többet, mint 2006-ban, a Jobbik kb. hétszázezret javított.
Az első szavazók száma korfa alapján a mostani választáson nehezen jönne ki, mivel az LMP és a Jobbik is erősen támaszkodott a fiatalokra, míg az előző választáson ilyen párt nem volt. Saját példa: most szavaztam először OGYV-n, pedig már kettőn is részt vehettem volna. Ja, emellett az MSZP bázisának a leggyorsabb a természetes fogyása, mivel az ő szavazóbázisuk a legidősebb átlagban.
Szerintem jó esetben fél milliót szakított a Fidesz az MSZP-től, a jobbik pedig olyan kétszázezret (tehát a Fidesz nagyrészt korábban nem szavazókból és MSZP szavazókból pótolhatta a ki a Jobbik javára vesztett szavazatait). Ez csak tipp, természetesen semmi biztosat nem tudok. Tényleg érdemes jobban számolni azokkal, akik az előző választáson nem vettek részt, vagy a mostanin maradtak otthon, mert ha a nemszavazókat nézzük, kb. a Fidesz támogatóihoz hasonló nagyságú bázist képviselnek.Ezek között vannak állandó nem szavazók, protest nem szavazók (gyaníthatóan itt nagyon sokan vannak a 2006-ban még MSZP-re szavazók), illetve az "úgy alakult" nem szavazók. Remélem előbb-utóbb kapunk valami felmérést, ami alapján ezeket biztosabban tudjuk majd.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.27. 23:50:35

@lostrider: "Karácsony Gergő mit keresett oly' kedélyesen a Liberális Klubban..."

Azzal még nem is volna baj, hogy nyilván a liberális szavazókat kereste ott:
imgfrm.index.hu/imgfrm/7/7/2/3/THM_0007477723.jpg

- csak ott a gond, hogy Pethővel és Kókával együtt...
www.youtube.com/watch?v=sMrWOHaHInQ
:(((((

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása