Véleményvezér

vv

Tanulságok a melegfelvonulás után

2010.07.12. I 75 komment I Címkék: homoszexualis budapest pride

A szervezők és résztvevők végre elgondolkoztak azon, hogy céljaik eléréshez mi a megfelelő eszköz, és mi nem az. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

Meglehetősen csendesen telt az idei Meleg Büszkeség Menete. Az "LMBT-közösség" tagjait az Andrássy úton mindössze száz ellentüntető zavarta meg bekiabálással. Mindenki tanult az elmúlt évek erőszakba torkolló melegfelvonulásaiból – de még mindig van mit tanulni.

Kapcsolódó írásunk: Budapest Pride - Mit akarnak a nagykövetek?


Mások vagy ugyanolyanok?

A homoszexuális "szabadságharcosok" mindig is azért küzdöttek, hogy szexuális orientációjuk miatt ne érje őket hátrányos megkülönböztetés. Azt hangsúlyozzák, ők ugyanolyan emberek, mint mások. Azonban az elmúlt évek melegfelvonulásai alapján pont hogy nem ilyen kép alakulhatott ki az emberekben: ugyanis a felvonulók egy kimondottan visszatetsző, szexuálisan túlfűtött, extrovertált közösség képét mutatták.

Egészen biztos, hogy ezzel az eredeti szándékokkal ellentétben, éppen hogy az összes negatív sztereotípiát sikerült csak megerősíteniük: azonosságuk helyett extrém különállásukat hangsúlyozták. Nem véletlenül keltettek ezek a felvonulások sok meleg körében is ellenérzéseket: elmondásuk szerint a résztvevők kisajátították és teljesen kifordították a magyar melegek "megjelenítését".

Gay Pride Index - gayprideindex.org (zöld: szabad és nagy felvonulások; kék: szabad és kicsi vagy közepes méretű felvonulások; sárga-lila: felvonulók jogai sérülnek, tiltott a felvonulás ill. büntetik a homoszexualitást)


Mi változott?

Az idei melegfelvonulás más volt, mint az elmúlt években – és nemcsak azért, mert a rendőrség végre szakszerűen látta el feladatát. Többségében átlagosan felöltözött embereket láttunk felvonulni, akik nevettek, fogták egymás kezét, és olyanok voltak, mint bárki más. Nem voltak apácának öltözött férfiak, nem szorongattak rózsaszín Bibliát, nem tartottak "Jézusnak is két apja volt"-transzparenseket.

Valószínűleg a szervezők is megértették, hogy nekik is a jobb arcukat kell mutatni ahhoz, hogy elfogadják őket. Ahogyan a karjukat vagdosó emósok vagy a vámpírrá sminkelt goth-ok sem számíthatnak arra, hogy a társadalom normálisnak tekintse őket, úgy a bizarr kosztümökbe öltözött melegek sem.



Az idei felvonulásból az látható, hogy a szervezők és a résztvevők végre elgondolkoztak azon, hogy céljaik eléréshez mi a megfelelő eszköz, és mi nem az.

Mi az, ami nem változik?

Ha a melegközösség a jövőben is ezen az úton jár, biztosan nagyobb esélye van további sikerekre. Egy dolgot azonban tanácsos elkerülniük: a társadalom hibáztatását.

Ahogyan el kell fogadni a homoszexualitás létezését, úgy a másik oldalon azt is, hogy az emberek egy részében mindig is lesz egyfajta természetes viszolygás vagy akár undor. Ez nem neveltetés, előítélet vagy rosszindulat kérdése: ha két férfi csókolózik, ugyanúgy összerándul sokak gyomra, mintha egy testvérpárt vagy szülőt és gyermekét látnák csókolózni. Nem szabad ezt a retrográd társadalom valamiféle intoleráns megnyilvánulásaként felfogni. Ez egy adottság, amihez alkalmazkodni kell, nem pedig megpróbálni mindenféle felvilágosító-kampányokkal megváltoztatni azt.

online surveys


Ahogy a többségi társadalomnak meg kellett tanulni elfogadni a homoszexualitást, úgy azt is meg kell tanulni, hogy a többségi társadalom nem valamiféle “ellenség”, amit le kell győzni vagy át kell formálni. Hanem egy közeg, amihez alkalmazkodni kell.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.07.12. 09:08:49

Hát végre megjött az eszük! Már régen is így kellett volna felvonulniuk. Sokkal régebben kihúzhatták volna a szőnyeget a szélsőséges elemek talpa alól!

Setzer 2010.07.12. 09:17:31

"A homoszexuális "szabadságharcosok" mindig is azért küzdöttek, hogy szexuális orientációjuk miatt ne érje őket hátrányos megkülönböztetés"

Nem is értem. Miért kell valakin látszania, hogy meleg? Én sem kötöm az orrára senkinek a szexuális orientációmat. Azonkívül egy érdekes kérdés: a melegek hibáztatnak engem, ha nem fogadom el az ő "másságukat", ugyanakkor ők sem fogadják el, hogy én ettől undorodom. Akkor most ki a nem toleráns a másikkal szemben?

satie · http://321.hu/sas 2010.07.12. 09:22:24

LMBT ismerőseim, nem biztos, hogy egyetértenének velem, de pár ponton kicsit leegyszerűsítőnek találom ezt az írást:

* az alaphelyzet az, hogy ők a legtöbb helyen, így hazánkban is különösen hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a munka, az oktatás és számos más területen is, amit a legtöbb nem-homofób tűr. Az az elleni küzdelemben az egyik fontos eszköz a figyelemfelkeltés, hogy ez hogyan hatásos és ér el pozitív célokat, ez nem találgatás, hanem mérés kérdése, szociológiai felmérésé.

* Ha 2 férfi csókolózik, valószínűleg nem rándul össze egy óvodás gyomra, ahogy egy hatujjúra vagy kék szeműre sem, sőt, talán még egy kamaszé sem, *ha* nem sulykolják ebben a korban különösen folyamatosan belé, hogy a többségtől eltérő orientációjú emberek torz lelkűek.

* Van egy probléma, éspedig sok ember eleve kirekesztő viselkedése. Ez rossz és nem kell elfogadni, hanem igenis meg kell változtatni, a történelemben már épp elég eltérő orientációjú, vagy más szempontból eltérő embernek okoztunk 8 hónapon túli lelki-testi sérülést, életét tönkretettük, jogait semmibe vettük, ez rossz, meg kell változtatni.

sárkányfő 2010.07.12. 09:42:51

"a felvonulók egy kimondottan visszatetsző, szexuálisan túlfűtött, extrovertált közösség képét mutatták."
Ez mondjuk a Balaton Sound egyik esti koncertjének hetero résztvevőiről is ugyanígy elmondható. Bár nem visszatetszők, az extrovertáltság és szexuális túlfűtöttség felettébb jellemző rájuk, szerencsére. Pont ezért is mennek oda oly sokan, én sajnos még nem voltam, de talán majd jövőre.

Senkiben nem merül fel, hogy a melegek maguknak vonulnak fel, maguknak akarnak tetszeni, és aki oda elmegy, az tudja mire számít, és feltehetően meg is találja a számítását? Hogy nem a heteróknak akarnak tetszeni, hanem egymásnak? Épp úgy mint a normális heterók?
Én remélem nem olyan bolondok, hogy másoknak akarnak megfelelni... Ez egy szomorú csapda, a beszürkülés és kispolgárosodás receptje...

Egyáltalán mi az a hatalmas megítélősdi, hirtelen erkölcsösség és nagy erővel öntudatra ébredt jó ízlés, ha a melegekről van szó egy évben 1x? Komolyan mi a heterók nagy álszentsége, ha nem ez?

És az miért baj, hogy extrém különállóságukat hangsúlyozzák? Miért akarnának besimulni a tömegbe? Miért ne lehetnének akár kívülállók? Miért kéne feladniuk saját ízlésüket és magukra erőltetni másokét?

Emósok, gothok: nagyon jó a példák. Épp az a céljuk nekik is, hogy kívülállósságukat hangsúlyozzák. Ami a legkevésbé érdekli őket, hogy a társadalom minek tekinti őket, ezt higgyétek el nekem :) Sőt, nekik is megvan a maguk véleménye a többségi társadalomról :) Mint ahogy nekem is... Érdekes, az emósokat senki nem dobálja meg kővel, nincs kockázata hogy megverik őket, békében elvannak, stb. Szerintem ennyi elég lenne sok melegnek is, had élje a saját életét, nem össztársadalmi elfogadásra vágynak, csak hogy hagyják békén és felvonulhasson nyugodtan amikor csak akar.

Megjegyzem az ilyen kispolgári szemléletmóddal szemben én is hangsúlyozom - kulturális - szemben- és kívülállóságomat. Ennek a egysíkú, homogén, bepállott kispolgári társadalomnak még sokkal több színes extrém kívülálló szubkultúra kéne, mielőtt végleg besavanyodik a nagy szürkeségbe.

És szerintem úgy IQ 20-30 fölött minden ember számára teljesen természetes, hogy a melegek épp úgy nem egyformák, mint a heterók. Láttam már pár kurvát életemben (nem a hivatásosokra gondolok), elég este elmenni egy szórakozóhelyre, vagy nappal bármelyik plázába, stb., de azért én továbbra se gondolom, hogy minden nő kurva lenne....

Szóval ha valaki azt hiszi, az összes magyar meleg, azaz min. 500.000 ember olyan, vagy olyan szeretne lenni, mint az a pár akit a tévében lát, akkor szerintem magában keresse a hibát.

A szokásos szélsőjobbos - visszatetsztő, társadalmilag nem elfogadott agresszív magatartást tanúsító - ellentüntetőkről mikor lesz poszt? Ebben a történetben kik tanúsítanak visszatetszőbb magatartást a mocskos buzizó, üvöltöző szélsőségesek, vagy a melegek?

SciNu 2010.07.12. 09:45:15

@satie: "Ez rossz és nem kell elfogadni, hanem igenis meg kell változtatni "
Ilyen hozzáállással akkor a melegeket sem kell elfogadni hanem meg kell őket változtatni. Mégis mennyivel is van több joga bármelyik félnek hogy a másikat változtassa?

kubatov_kommunista 2010.07.12. 09:45:24

kicsit fárasztó már ez az erkölcsi 'magasság' amivel és ahogy kezelik a témát /maga a téma az hidegen hagy/.
Kiraknak egy linket az index címlapra és értékelnek.
Kérdőív : Milyen jogokat adna az egynemű pároknak?
ha most az egyneműt kicserélném - magyar, katolikus/református/ortodox, heteroszexuális, jobboldali/baloldali stb,stb. akkor kitörne a parasztlázadás, hogy hogy lehet magát a kérdést feltenni. Ugyanúgy ahogy ezt. (tényleg csak úgy viszonyításként miért nem kerül ki ilyen is? költői kérdés)
A természet kezeli a homoszexualitást, nem hiszem, hogy a társadalomnak túl kéne lihegni.

is 2010.07.12. 09:47:40

"Azonban az elmúlt évek melegfelvonulásai alapján pont hogy nem ilyen kép alakulhatott ki az emberekben: ugyanis a felvonulók egy kimondottan visszatetsző, szexuálisan túlfűtött, extrovertált közösség képét mutatták."

Legalabbis annak, aki csak az esti hiradoban bemutatott mindharom (max. harminc) transzvesztitat latta. es persze minden hiradoban azt a harmat, mikozben sehol sem mutattak a tobbezer atlagosan oltozottet. Innen latszik, hogy milyen tevhitek alapjan probal valaki velemenyvezer lenni. Ez igy a bulvar velemenyvezere, nem valami komolyan veheto cucce.

Es persze ha Berlinben egy ilyen KARNEVALON sokezren beoltoznek travinak, meg azok is, akik egyebkent nem, valamint ha Braziliaban a szambakarnevalon minden nonek koldokig kilog a csocse, akkor az mindig rendben van, csak a magyar kell, hogy a masik magyart baszogassa.

Bérgyilkos Bohóc 2010.07.12. 09:47:59

@Setzer:
"Nem is értem. Miért kell valakin látszania, hogy meleg? Én sem kötöm az orrára senkinek a szexuális orientációmat."

Aham, vagyis állandóan titkolod a feleséged/barátnőd. Nem fárasztó egy kicsit?

bolemann 2010.07.12. 09:48:17

@Setzer: Nem is értem. Miért kell valakin látszania, hogy fekete? Azonkívül egy érdekes kérdés: a négerek hibáztatnak engem, ha nem fogadom el az ő "másságukat", ugyanakkor ők sem fogadják el, hogy én tőlük undorodom. Akkor most ki a nem toleráns a másikkal szemben?

Te.

Hunyorgoo 2010.07.12. 09:54:29

1, már a tavalyi felvonuláson sem volt semmiféle "polgárpukksztó", semmilyen jelmez, hacuka, imitáció, sőt, én még travit sem láttam
2, ez az egész szélsőjobbos dobáljuk meg a buzikat a felvonuláson dolog 3 éve kezdődött, előtte gyakorlatilag egy rendőrautó ment elöl, egy meg a menet után, ez volt a biztosítás, csak MDF-es Bibliás nénik voltak az ellentüntetők, amihez persze minden joguk megvan. Régebben több félmeztelen táncos, travi, jelmezes volt és mégsem volt dobálózás, verekedés.
3, ezt körülbelül már ezerszer leírtam: nem azért kell elfogadni a másik embert, mert ugyanolyan, hanem mert ember, még ha női ruhában jár is, vagy férfiakkal kefél is. Gyakran idézett példa egyébként, hogy az ugyanolyan lenge erkölcsű Budapest parádé miatt egy bőrfejű sem tiltakozott
4, ez a két férfi csókolózik dolog meg a legnagyobb hülyeség: igen, van akinek összerándul, de tapasztalatból tudom, hogy van, akinek meg nem. És ha két nő csókolózik?
5, ez a kedvencem: "mindenféle felvilágosító kampányokkal" - ami azt jelenti, csak burkoltan: nem kéne reklámozni...

avus · http://avus.blog.hu 2010.07.12. 09:55:22

"Éljenek békében, de külön nekik nem adnék semmiféle jogokat! 29% (87)"

Aki ezt a kérdést feltette, illetve aki abba a 29%-ba tartozik, aki erre szavazott, elárulná nekem, hogy mégis milyen KÜLÖN jogokról van szó?

avus · http://avus.blog.hu 2010.07.12. 09:57:52

@Setzer: Gondolom amikor te kimész az utcára a feleségeddel/barátnőddel, úgy viselkedsz vele, mintha egy vadidegen lenne, és még csak véletlenül sem mutatod a világ felé az orientációdat azzal, hogy pl megfogod a kezét.

petronella.k.t. 2010.07.12. 10:05:03

@ó jaj: Egyetertek. A felvonulasnak pont nem az a celja, hogy azt mutassak, hogy ok olyanok, mint barki mas (ki is?). Arra ott vannak a hetkoznapok, amikor a legtobb meleg nyilvan ugy el koztunk, hogy fel se tunik, mert nem mutatja, hogy miben mas. A meleg buszkeseg napja pont arrol szol, hogy evente egyszer meg merik mutatni azt, amiben masok. Es ehhez akkor is joguk van, ha neked osszerandul tole a gyomrod. Ja, es termeszetesen nem "extra" jogokat kovetelnek, csak azt, ami mindenkit megillet. A cikk azt sugallja, hogy a jogokert cserebe a melegek inkabb asszimilalodjanak es titkolozzanak tovabbra is, akkor lesznek elfogadva. Ez nem igy megy.

Undorodni meg persze mindenkinek joga van. Jogokat megtagadni, felvonulokat dobalni/megverni senkinek. Hogy az ellentuntetok nem eloitelettol es rosszindulattol vezerelve jarnak oda, hat az meg LOL.

satie · http://321.hu/sas 2010.07.12. 10:28:49

@SciNuBob -I hear you, mon!-:

amennyiben egy LMBT nem kérdőjelezi meg a sima heteró jogát

Kalmár 2010.07.12. 10:29:01

@ó jaj: "És az miért baj, hogy extrém különállóságukat hangsúlyozzák? Miért akarnának besimulni a tömegbe? Miért ne lehetnének akár kívülállók? "

Lehetnek. Azért azt nem várod ugye, hogy akkor befogadják őket a többségi társadalomba?
Lehetnek kívül állóak, de ha nyilvánosan parádézva gúnyolják a számomra fontos dolgokat, akkor ezért,
(és nem azért mert zsákutcába lövik a dns-t) én utálni fogom őket.

Hümüzhümümüz 2010.07.12. 10:29:13

Jútjúbon keresgéltem Pride videókat és a budapestin kívül megnézegettem pár külföldi Pride-ról készült filmet is... Hát mit mondjak? Szar, hogy még ebben is le vagyunk maradva.! A francia, vagy spanyol Pride inkább a Budapest Parádéhoz hasonlító bazi nagy páré. Sok ember, jó zene, brandek logói a kamionokon (Mentos, Heineken, Absolut...) stb. Itt meg kordon, pár homár és sok rendőr meg homofób. :(

Minden tiszteletem a búzáké! Nem lennék a helyükben Magyarországon. :S

fourgee 2010.07.12. 10:30:14

@ó jaj: "És az miért baj, hogy extrém különállóságukat hangsúlyozzák? Miért akarnának besimulni a tömegbe? Miért ne lehetnének akár kívülállók? Miért kéne feladniuk saját ízlésüket és magukra erőltetni másokét? "

Az ilyen logikáról mindig eszembe jut a Ford Fairlane kalandjai, valahogy úgy szólt benne a szöveg hogy "Ha nincs pénzük drogra, szerveznek egy drog ellenes koncertet". Szóval, ha egy "kisebbség" azt szeretné hogy társadalmilag teljesen elfogadott legyen, ha azt szeretnék hogy egyenlő jogaik legyenek, ha azt szeretnék bemutatni, hogy ők sem különböznek, akkor miért szerveznek egy olyan felvonulást, ami a másságot hangsúlyozza?

Ha egy jobboldali azt mondja, hogy te egy nyomorék buzi vagy, ő pedig teljesen normális, akkor te el fogod fogadni őt? Nem? Akkor miért kell a "normális" embereket különbözőnek tartani, kioktatni?

Az ortodox zsidók is kerülik azt, aki különbözik tőlük, őket mégsem tartja senki sem rasszistának meg kirekesztőnek. Ez egy természetes jelenség. Az egész emberiség ilyen, távol tartja magát attól, aki különbözik. Ha azért küzdötök hogy egyenlőnek tekintsenek titeket, akkor viselkedjetek természetesen. A homoszexualitásnak nem az a lényege, hogy néhány barom tangában rázza magát egy kamion platóján. A többségben nem a homoszexualitás vált ki ellenérzéseket, hanem ezek a "bazári majmok". A Budapest Parádé alulöltözött résztvevőit is sokan megszólták a többségi társadalomból, akkor ők nem csak homofóbok, hanem heterofóbok is?????

Ha kék falat szeretnék a szobámban, akkor kékre festem. Ha fehéret, akkor fehérre festem. Ha azért küzdöm hogy egyenlő legyek, akkor bemutatom hogy egyenlő vagyok, nem hogy különböző. Ennyir egyszerű a képlet. Bár lehet, hogy a csakazért is magamutogatók kék falat szeretnének, lefestik fehérre, aztán szidják a festék gyártóját, hogy biztos az is homofób...

:)

Blue. 2010.07.12. 10:30:32

@Noname Cowboy: Az a helyzet hogy sztm ennél polgáribb módon nemigen lehet vonulni. A szélsőséges elemek meg idén és tavaly is ennek ellenére ugyanúgy ordítják hogy mocskos buzik. Ergó akinek problémája van a melegekkel annak így is lesz,akinek pedig nincs azt nem zavarja az a 4 db travi sem. Az összerándult gyomor amiről a cikk írója szónokol meg határozottan vicces,mivel érdekes módon két lány csókjára a férfiak nem szoktak sugárban hányni ,tehát vmi nem stimmel ezzel az elmélettel hogy a buzik automatikus hányási ingert váltanak ki:) és ezt tolerálni kéne :)

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2010.07.12. 10:30:54

@ó jaj: Ahamm... Ha a melegeket azzal mentegetnénk, hogy a "Balaton Sound egyik esti koncertjének hetero résztvevői" - tehát betépett, full koki ifjak - sem jobbak náluk, akkor már régen rossz lenne nem?

Off: ne menjünk most el a "hűlyeköcsög énottvoltam józanon" téma felé jó

RoxyTHC 2010.07.12. 10:31:31

Nos lehet, hogy sokan nem fognak velem egyeterteni, de megkerdeznem egyszeruen... Miert kell felvonulni??? Ensem megyek ki az utcara felvonulni, hogy en hetero vagyok , egyszeruen csak elem az eletemet. Alapvetoen a homoszexualitas nem "normalis" dolog, ertem ezalatt Isten valoszinuleg nem veletlen teremtett Ádámor es Évát nem Áadámot es Bélát... Lehet hogy a homoszexualis embereknek az a normalis hogy egynemuekkel elnek egyutt es attol boldogok, de probaljanak meg a hagyomanyos modon gyereket csinalni es lehet hogy eszrevesznek par akadalyt a dologban. Ez olyan mintha egy biciglit valasztanek elettarsamnak... kabe annyira realis... VISZONT!!! Ha valaki igy akar elni, akkor szive joga hozza es tegye... de ha lehet otthon ... szerintem a "normalis" heterok sem az utcan elik a szerelmi/nemi eletuket ergo a melegeknek sem ott kell. Ha valaki egy biciglivel akar egyutt elni es azt dugja reggel/este akkor egeszsegere... de ettol meg ne menjen ki az utcara hangoztani hogy biciglit dugni teljesen normalis es ezt fogadja el mindenki... Ezeket mindenki otthon intezze sztem...

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.12. 10:31:41

Száz éve meg undorító volt a nyilvános csókolózás vagy egy fekete és egy fehér közötti házasság. Mára ezek társadalmilag elfogadott dolgok. Miért kellene bárkinek is beletörődnie abba, hogy a melegek felé érzett undor leküzdhetetlen és megváltoztathatatlan lenne? Mellesleg a hetero társadalom egy része képes elfogadni a melegeket, miért ne sikerülhetne ez többeknek is?

fourgee 2010.07.12. 10:32:08

@Bérgyilkos Bohóc: "Aham, vagyis állandóan titkolod a feleséged/barátnőd. Nem fárasztó egy kicsit? "

Amikor bemutattam valakinek a barátnőmet, akkor soha nem hangsúlyoztam, hogy "mer' én hetero vagyok". Talán ha minden homoszexuális NORMÁLISAN élne, a egyszerűen csak bemutatná a partnerét és nem azért harcolnának hogy ők melegek és el KELL fogadni őket, akkor már rég nem lenne ez téma. Lenne egy kisebbség amelyik menne dobálni a felvonulókat, de a társadalom elfogadná őket. Az Egyesült Királyságban nem egy férfi párt láttam. Akik tök természetesen viselkedtek, ott fel sem tűnt hogy mi a helyzet, csak utólag esett le. Viszont, akik direkt "riszálták magukat", meg kihangsúlyozták MÁSSÁGUKAT, ott egyből beugrott, hogy "Na, a buzik".

Aki egyenlő akar lenni, de a másságát hangsúlyozza és nagy pofával kioktatja a többséget, az a társadalom szemében csak egy kis buzi marad. Viszont, aki egyenlően szeretne élni és úgy is él, de homoszexuálisan, azonos nemű partnerrel, azt el fogják fogadni.

Ha valakit lebuziznak, az elgondolkodhat azon, hogy vajon miért tették.

Tojglitojas 2010.07.12. 10:32:27

Azért ez fából vaskarika.
Ha valaki feszülettel végez párzó mozdulatokat egy kamionon, apáca ruhában vonaglik, az nagy valószínűséggel nem tiszteli más emberek vallásos érzelmeit és így a jelenleg már szintén kisebbséget alkotó vallásos embereket sem, tehát ezek után milyen jogon várja el, hogy őt tiszteljék és elfogadják?
Azt is észre kéne venni, nem a melegek ellen van a legtöbb hozzászólás, hanem a parádé ellen, amiről meleg szervezetek is vitatkoznak.
Végül vegyük már észre, hogy ez a parádé (sem!) a melegekről szólt! Politikai célra használják fel Gyurcsány és emberei, az LMP-sek, az újságírók és természetesen a szélsőjobb is.
Átlag melegnek nem sokkal lesz jobb az élete egy ilyen menet után.

Avatar 2010.07.12. 10:32:40

@Setzer:
"Én sem kötöm az orrára senkinek a szexuális orientációmat. "
Ha férfiként férfiruhákat hordasz, vagy nőként nőiesen öltözöl azzal is üzensz, mindenkinek az orrára kötöd az orientációdat.

"Azonkívül egy érdekes kérdés: a melegek hibáztatnak engem, ha nem fogadom el az ő "másságukat", ugyanakkor ők sem fogadják el, hogy én ettől undorodom."
Szabadon undorodhatsz a melegektől, senki nem tiltja meg, nem muszáj velük barátkoznod, és senki sem próbál beleszólni a magánéletedbe, hogy te is melegként élj. A melegeknek viszont lépten-nyomon meg akarják szabni, hogy úgy kell élniük, mintha heterók volnának.

"Akkor most ki a nem toleráns a másikkal szemben?"
Úgy tűnik te. :)

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2010.07.12. 10:32:58

@ó jaj: Biztos, hogy a melegek elfogadtatásának az a legegyszerűbb útja, hogy a "Balaton Sound egyik esti koncertjének hetero résztvevői"-hez hasonítjuk őket :)
Ja, hát szerintem is sokkal jobbak a melegek, mintha pedofilok vonulnának fel ugyanott... De ettől a mondattól még lehetnék atom rasszista...
Egyébként a Budapest Parádé félmeztelen leányaira is kiakadt pár szomszédom (az útvonalon laktam anno) akkor ők is intoleráns barmok? Van egy véleményük - némelyikük azt sem tudta, mi az, hogy meleg :)

Tojglitojas 2010.07.12. 10:35:26

Ja és nem lehet egyszerre különállást és a egyformaságot, azonosságot, beilleszkedést hangsúlyozni. Ez olyan, mintha az emós vagy gothos felvonulna, hogy ő hadd legyen rendőr a saját ruhájában, mert az egyenruha frusztrálja, de amúgy rendőrnek lenni a sok jogkörrel fasza dolog :-)

Blue. 2010.07.12. 10:40:35

@fourgee: Azért nem hangsúlyoztad mert fel se merül hogy nem vagy hetero...ha ott állnál egy pasival az oldaladon és azt mondanád hogy xy a barátom. Ebből az emberek nagy százaléka nem azt szűrné le hogy meleg vagy,mivel ez egyszerűen nincs benne még a köztudatban. Azonkívül ha bemutatod a nődet mint barátnődet mondjuk a munkahelyeden,utána nem fognak le undorító heterózni. Ugye? sőt ki sem rúgnak az első adandó alkalommal és sorolhatnám.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.07.12. 10:49:42

@Avatar: Szerintem senki sem köp le az utcán egy nőt, mert mondjuk nem szoknyában, hanem nadrágban van, és nem blúzt, hanem inget vagy pólót visel.
A gond ott kezdődik, amikor az extrém, bizarr szexet keverik a homoszexualitással, és azt viszik ki az utcára.
Elvileg az az alapest, hogy ha egy emberen nem veszed észre, hogy ő most milyen beállítottságú.

sárkányfő 2010.07.12. 10:57:07

@Wywern: Nézd, Balaton Soundon én még sose voltam, sajnos, így nem tudom, de Szigeten már többször is. Vannak nyilván bódultak is, de a többség meglepően - sőt, kiábrándítóan - józan.
Sajnos a Sziget már rég óta teljesen mainstream, kispolgári tömegrendezvény lett, tűsarkú cipős, hosszú körmös libák is ténferegnek, meg mindenféle vegyes népség.

De tök mindegy, részegnek lenni, extrém módon öltözni egyaránt joga mindenkinek. Mindezt nem szeretni is joga mindenkinek. Amit nem lehet, az egymás jogát kétségbe vonni.

@fourgee:

1. Én hetero vagyok, ne nekem címezd a homokosoknak szóló dörgedelmeid.

2. Az előző pontból is láthatóan fel kéne adni már azt az unalmas és tarthatatlan álláspontot, hogy egyesek a "többségi társadalom" nevében beszélnek hülyeségeket. Én hetero vagyok, tehát ebből a szempontból többségi, mégsem értek egyet, szóval nincs egységes többségi vélemény.

3. "Szóval, ha egy "kisebbség" azt szeretné hogy társadalmilag teljesen elfogadott legyen, ha azt szeretnék hogy egyenlő jogaik legyenek, ha azt szeretnék bemutatni, hogy ők sem különböznek, akkor miért szerveznek egy olyan felvonulást, ami a másságot hangsúlyozza? "

Te is összemosod a társadalmi elfogadottságot a jogokkal. A jogok járnak a társadalom egyes csoportjainak elfogadása nélkül is, ez nem egyes csoportok ízlésén múlik, hanem a törvény előtt egyenlőségen.
Az elfogadottság? A homofóbokét csak akkor lehet elérni, ha 100%-osan feladják minden kulturális jellemzőjüket és teljesen heteróként viselkednek. A többiek meg vagy elfogadják vagy nem, de ez talán nem is érdekel minden meleget.

Amúgy a melegek az év 364 napján tök besimulnak, a maradék egy nap miatt hőzöng pár ember, aki még ezt se bírja ki az annyira intoleráns, hogy reménytelen eset. Én nem is vágynék ilyenek elfogadására, sőt öröm látni a buta prüszkölésüket.

És ismétlem: vicces, hogy egyesek meg akarják mondani mi a normális meg természetes viselkedés. Neked az, másoknak más. Ebben a kérdésben sincs egységes többségi vélemény, de ha lenne, az se jelentené, hogy ahhoz alkalmazkodnia kéne bárkinek, illetve hogy ezen múlna bármilyen jog megadása.

sárkányfő 2010.07.12. 11:09:59

Még annyit, hogy nem ismerek ilyen irányú felméréseket, ha valakinek van, linkelje be, de az ellentüntetők nagy egyetértésben"szebbjövőztek". Ez arra az amúgy is eléggé valószínű tényre utal, hogy elsősorban a jobbikos elvtársak között kell keresni azokat, akik annyira inoleránsak, még még az egyenlő jogokat is megvonnák a melegektől, meg prédikálnak amúgy nem létező többségi társadalmi normákról meg hasonlókról.

Ez csak azért érdekes, meg bármilyen sokan is vannak a jobbikosok, többségnek még véletlenül sem lehetne őket nevezni, ők is csak egy kisebbség. Tehát feltehetően arról van szó, hogy egy - nagyobbrészt jobbikos - kisebbség próbálja saját véleményét többségiként feltüntetve ráerőltetni egy másik kisebbségre saját kőkonzervatív (sok más heteró által is elavultnak, keményvonalasnak, porosnak, szemellenzősnek és álszentnek ítélt) ízlését és normáit.

kicsibuta 2010.07.12. 11:11:07

@Avatar: "Ha férfiként férfiruhákat hordasz, vagy nőként nőiesen öltözöl azzal is üzensz, mindenkinek az orrára kötöd az orientációdat."
He?! Jó pár olyan meleget ismerek, aki soha az életben föl nem venne semmit, ami kicsit is uniszex: kimondottan férfiasan, konzervatívan öltöznek. Szerintem te a "buzikra" gondolsz, nem a melegekre.

skaven 2010.07.12. 11:11:12

nem volt az annyira reg, hogy a nok felvonultak hogy jogokat koveteljenek magunknak. svajcban pl 1971 ota szavazhatnak... ezek a dolgok sem maguktol alakultak ki. arrol nem is beszelve, hogy fizetest a mai napig kevesebbet kapnak.
szoval arrol beszelni hogy huzzak meg magukat a melegek, csinaljak otthon a dolgaikat ahol nem zavarnak senkit, eleg erdekes. azert ki lehet menni az utcara, hogy gyurcsanytakarodj, azert meg nem, hogy n ember ugyanolyan jogokkal rendelkezzen mint barki mas az orszagban?

Yasashi Tanuki 2010.07.12. 11:14:06

@SCUMM: "Mellesleg a hetero társadalom egy része képes elfogadni a melegeket, miért ne sikerülhetne ez többeknek is?"

Szvsz ez az egész kérdés nem csak elfogadás kérdése.
A melegek életmódja, szexuális viselkedésmódja potenciális veszélyforrás.

Amíg egy huszonéves heteró évente kb. 2-3 másiknembelivel kerül szexuális kontaktusba addig egy melegnek átlagosan hússzor annyi (kb. 60) partnere van ugyanannyi idő alatt. Ráadásul az általuk közkedvelt érintkezési formáknál fokozott a veszélye a nemi betegségek terjedésének.
Ez nem lenne baj ha megmaradnának a saját nemüknél, de sokan közülük szeretnek átrándulni a másik oldalra így széles körben terjesztik a nemi úton terjedő betegségeket köztük az AIDS-et és még sok minden mást ami nem halálos ezért nem is kap akkora nyilvánosságot.

roxxtar 2010.07.12. 11:14:23

De elvagytok tévedve. Jópár évig semmi baj nem volt ezzel a rendezvénnyel. Az elején viszonylag normális, átlagemberek mentek akik vállalták a tömeg elött, hogy búzák. A biztosítékot nem ez vágta ki, hanem az amikor félmeztelenként vonaglottak bibliával vagy más, többség számára sértő dolgokkal vagy csak szimplán úgy viselkedtek mintha egy pornófilmbe szerepeltek volna. A szélsőségeknél ez vágta ki a biztosítékot..

Ninjaboy 2010.07.12. 11:17:15

"Ahogyan el kell fogadni a homoszexualitás létezését"

Elfogadom, hogy léteznek, hiszen ami tény, azt nem tagadhatom, de nem hiszem, hogy ezt a beállítottságot el kell fogadnom. Valamelyik postoló írta, hogy "egy óvodásnak nem fog összerándulni a gyomra a homokosok láttán". Persze, hogy nem fog, mivel nem tudja mi az, még nem tudja felfogni.
Mellesleg nem csak nevelés kérdése, szerintem az emberek 90%-ba nem nevelik bele ezt a homokos témát, ahogy belém sem nevelték, de ettől még nem szeretem őket. Csináljanak amit akarnak, de otthon. Igaz, az ilyen idiótáktól, akik ilyen transzparensekkel járkálnak, hogy "Jézusnak is két apja volt", aminek aztán (ha van is benne igazság - bár szerintem ez egy túlerőltetett baromság) végképp semmi köze nincs a köcsögösködéshez, azoktól mit vár az ember?!

bryan 2010.07.12. 11:40:33

"Egészen biztos, hogy ezzel az eredeti szándékokkal ellentétben, éppen hogy az összes negatív sztereotípiát sikerült csak megerősíteniük: azonosságuk helyett extrém különállásukat hangsúlyozták. "
Sajnos itt igaza van a cikk írójának. Magyarország még és már nem tartozik azok közé a szerencsésebb országok közé, ahol a Pride egy nagy fesztivál, ami a felszabadult örömről szól. Nálunk ez még politika.

"Ahogyan a karjukat vagdosó emósok vagy a vámpírrá sminkelt goth-ok sem számíthatnak arra, hogy a társadalom normálisnak tekintse őket, úgy a bizarr kosztümökbe öltözött melegek sem."
Találkoztam, meg beszélgettem karvagdosókkal, meg gothokkal is, de nem mondanám, hogy több pszichiátriai értelemben beteg lett volna közöttük, mint egy átlagos party animal közegben.

"Ha a melegközösség a jövőben is ezen az úton jár, biztosan nagyobb esélye van további sikerekre."
Ha a meleg közösség ezen az úton jár, akkor legfeljebb a megtűrt és nem az elfogadott kategóriába kerülhet.

"Ez nem neveltetés, előítélet vagy rosszindulat kérdése: ha két férfi csókolózik, ugyanúgy összerándul sokak gyomra, mintha egy testvérpárt vagy szülőt és gyermekét látnák csókolózni. "
A leszbipornót sem nézi kutya sem, egy kategóriában van a fétissel meg a kaki-pisi szexel. :D
Nekem is jobban tetszik két csókolózó nő, mint ugyanez férfiakkal, de ettől még ez ízlés kérdése. Érdemes erről nőket is megkérdezni.

"egy közeg, amihez alkalmazkodni kell."
Viszont a demokratikus társadalom lehetőséget ad a keretek tágítására, a szabályok formálására is. Pont ezért jobb, mint más társadalmi berendezkedések.

ezamagyarvalóság 2010.07.12. 11:41:46

Üdv Mindenkinek!

Sajnálom hogy a szervezők meghajoltak a hatalom kérése előtt. Olyan mint a pártállamban. Aki nem tudja mi a nyitottság, az azt sem tudja milyen hozadékkal jár ez. Azt látom csak hogy ma Magyarországon "ellenség keresés" folyik. Tök mindegy hogy meleg, roma, kínai, fekete az illető, szőke vagy barna hajú, szemüveges, vagy tetovált. Ellenséget keresnek az emberek, akiket lehet szapulni, kövekkel dobálni..stb. MI jön ez után? A hatalom majd legközelebb azt fogja utasítani, hogy csak kék ruhában és fehér nadrágban mehetek ki az utcára?
Csak a számok kedves cikkíró és kommentelők: kővel dobáljuk az összes nyilvános rendezvényt? Legyen az melegfelvonulás, diszkókamionok végigvonuló sora a belvárosban, vagy csak egy ünnepség. Hmmm. EZ híre megy a világban. Azért, mert az elmúlt 3 évben minden nyilvános rendezvényt vízágyúkkal és rohamrendőrökkel kellett szétoszlatni, a Külföldi túristák ezt kizárólag egy dologként értékelik. Ha ők idejönnek, őket is meg fogják dobálni, mert ha rózsaszín sapka lesz rajta, akkor az bizony nem fog tettszeni! Ezért a külföldi túrista egy ideje már nem igazán jön Magyarországra. Tehát nem tud jól szórakozni, ami bevétel kiesést jelent. Bevételkiesést jelent a repülőtársaságoknak, a vendéglátó helyeknek, a turizmusnak úgy unblokk....ezt kellene felfogni. A Melegfelvonuláson 1000ember jelent meg. Nem igazán fogyasztóképes tömeg. Európai nagyvárosok, 600.000ember. Én itt voltam Berlinben a rendezvényen. Minden vendéglátóhely tele, a repülőgépek tele, az autópályák tele és még sorolhatnám. Magyarul pénzt hoznak ezek a rendezvények, tök mindegy minek hívjuk őket és hogy miről szólnak.Számoljátok ki hogy a 600.000emberből, ha csak 20.000ember jött külföldről, repülővel, kocsival stb. AZ MINDENKINEK BEVÉTELT JELENT!Az a baj hogy Magyarország ezt nem érti meg, nem képes felfogni! Kár, pedig szép város lehetne belülről is!!!!

eszkep 2010.07.12. 11:42:04

Szerintem alapvetően senkit nem zavar hazánkban (sem), hogy OTTHON, vagy a klubokban mit csinálnak. Az egy hetes fesztivál alapvetően eseménytelenül telt el a közvélemény érdektelensége mellett. A felvonulás már egy más kérdés, ez szerintem alapvetően irritáló, nincs rá szükség.

Azt viszont nem tudom, milyen "jogegyenlőtlenség ellen lépnek fel"? A gyeremekhez való jog biológiai okoból a férfi-nő kapcsoalt privilégiuma, az öröklési és egyéb jogi kérdésekre szintén van megoldás (pl. végrendelet, kedvezméynezett megjelőlése).

eszkep 2010.07.12. 11:43:58

@ó jaj: "Ez mondjuk a Balaton Sound egyik esti koncertjének hetero résztvevőiről is ugyanígy elmondható."

Csak az nem mindegy, hogy egy starandon, vagy közterületen mutatnak "visszatetsző, szexuálisan túlfűtött, extrovertált közösség képet".

"Senkiben nem merül fel, hogy a melegek maguknak vonulnak fel, maguknak akarnak tetszeni, és aki oda elmegy, az tudja mire számít, és feltehetően meg is találja a számítását? Hogy nem a heteróknak akarnak tetszeni, hanem egymásnak?"

Nem merült fel, mert minden évben megkérdezik a riporterek, mi a felvonulás célja, és minden évben válaszolnak a kérdésre. Ha ennyire tájékozatlan vagy, minek okoskodsz itt?

Kalmár 2010.07.12. 11:44:31

@ó jaj: "Tehát feltehetően arról van szó, hogy egy - nagyobbrészt jobbikos - kisebbség próbálja saját véleményét többségiként feltüntetve ráerőltetni egy másik kisebbségre saját kőkonzervatív (sok más heteró által is elavultnak, keményvonalasnak, porosnak, szemellenzősnek és álszentnek ítélt) ízlését és normáit."

Dehogy is erről van szó.
Abból, hogy az ellentüntetők közt több a Jobbikos azt következteted ki, hogy csak őket zavarja?
Na ne hülyéskedj.
A szélsőségesek vagy radikálisok lépnek fel fizikailag a buzik ellen mindenütt a világon, ettől még a többségi társadalom igenis elítéli az ilyen parádét, méghozzá politikai beállítotságtól függetlenül.
Sokkal több köze van a kornak és a vallásosságnak az ellenzők kilétéhez. Erről minden közvélemény kutató csinált már anyagot, ne légy olyan lusta, hogy csak követeled, hogy repüljön a szádba a sült galamb. Nézz utána ügyesen.
A másik furcsa gondolatod ez:

" jobbikos elvtársak között kell keresni azokat, akik annyira inoleránsak, még még az egyenlő jogokat is megvonnák a melegektől, "

Szerintem bármelyik Jobbikost megkérdezed és meg fog nyugtatni, hogy bármely buzi pasi ugyanúgy összeházasodhat egy nővel, mint te vagy én. Egyenlőek a jogaink. Gyereket is szülhet egy leszbi, ha megdöngette egy pasi.

A gyerekvállalás tilalma egyszerűen a biológiai zsákutca népszerűsitésének a káros volta miatt maradt fenn és a gyermek egészséges fejlődése érdekében.
Sajnos azon nem fogok vitázni, hogy ha ezt a buzi témát jó sokan kipróbálják, az jó e az országnak.
Ebben korlátozni kell az egyén jogait a közösség javára. Szerintem.
Az lehet, hogy ez neked nem tetszik.

parttalan 2010.07.12. 11:50:03

Jövőre megyek köpködni és hazaárulózni az ellentüntetőket.

Kalmár 2010.07.12. 12:38:17

@SteviBoy: Jó ötlet. Szóval az egyetlen érv a bevétel?
Szerintem szervezzünk nemzetközi náci találkozót és fasiszta fesztivált. Apááám mekkora bevétel. Ha mi nem leszünk olyan hülyék, hogy tiltsuk az ilyesmit, mint máshol, akkor idesereglik minden skinhead és neonáci. Az minimum 3 millió ember!
Nem beszélve róla, hogy iderohanna több millió ellentüntető is, csak úgy fogyna a sör! Persze okosan nyáron kell csinálni.
Nem is ! Mégjobb lenne télen, a jégen jól elesnek és a kórházaink megtelnénke fizető képes betegekkel.
Ha árulunk viperát az tovább emeli a bevételt, dupla haszon. Kórház sátrakat telepíthetnénk ki, mobil hitelkártya lehúzóval.
Na azt hiszem összeállt.
Dollár, forint über alles!

rekszem 2010.07.12. 12:38:35

A tolerancia az t is jelentené, hogy teolerálják azt, hogy a többség nem szeretni a nyílt buzulást, és azt, hogy férj és feleség, csak nő és férfi között létezik. Gyermeket pedig csak egy férfi és egy nő nemzhet.

Ameddig ezeket nem tudják elfogadni, addig általánosságban csak hangoskodó, külön jogokat akaró, utálatos kis csoport maradnak.

askandtell · http://magankozugy.blog.hu/ 2010.07.12. 12:38:49

@Kalmár: "A gyerekvállalás tilalma egyszerűen a biológiai zsákutca népszerűsitésének a káros volta miatt maradt fenn és a gyermek egészséges fejlődése érdekében."

Ööö most akkor a meddő pároktól is vonjuk meg gyermeknevelés jogát, mert "biológia zsákutcák"?

Amúgy az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint ugyanolyan jó környezetet tudnak biztosítani a meleg párok is. Lásd pl.:
magankozugy.blog.hu/2010/07/12/azok_az_orszagok_boldogabbak_ahol_elfogadjak_a_melegeket

aritus 2010.07.12. 12:39:59

@eszkep: "Az egy hetes fesztivál alapvetően eseménytelenül telt el a közvélemény érdektelensége mellett."

Ez mondjuk nem igaz. A nyitóünnepségen is megtámadtak embereket. Valamint a rendőrség kérésére, hogy ne provokáljanak (!!!), a Művész mozi levette a szivárvány zászlót, meg a feliratot, hogy lmbt fesztivál.
Mert mond a zászló, mind a felirat olyan gusztustalan, vonaglós, vallásos érzést sértő, ugye kedves eszkep.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.07.12. 12:40:15

Nem olvastam végig a kommenteket, úgyhogy bocs, ha valaki már leírta:

1.) "Többségében átlagosan felöltözött embereket láttunk felvonulni, akik nevettek, fogták egymás kezét, és olyanok voltak, mint bárki más." -- Ez 1997 (az első felvonulás) óta igaz. A különbség az, hogy most az egy-kétezer fős menetben nem 15-20, hanem csak 2-3 extravagánsan öltözött ember vonult. A média persze most is megpróbált olyan fotókat közölni, mintha mindenki flitterben ás pávatollban ment volna, csak hát amíg ezt a hamisítást(!) 15-20 ember manipulatív fényképezésével meg lehet tenni, 2-3 emberével már nehezebben.

2.) A melegfelvonulásnak mindig is két (kettő) üzenete volt. Az egyik valóban az, hogy "ugyanolyanok vagyunk, mint ti". A másik viszont így szól: "Ha történetesen nem vagyunk ugyanolyanok, mint ti, akkor is fogadjatok el, mert ezt jelenti a demokrácia." Ezt az utóbbi üzenetet sokkal nehezebb megemészteni -- sok melegnek is nehezen csúszik le a torkán.

3.) A szervezőknek NINCS beleszólásuk abba, hogy ki megy ki a felvonulásra és milyen öltözékben/transzparenssel: szabad a csatlakozás. Úgyhogy a szervezők NEM láttak be semmit. A különbség annyi az idei (meg a tavalyi és tavalyelőtti -- ezt ne felejtsük el: az extravagancia aránya akkor is ugyanilyen volt) és a korábbi felvonulások összetétele között, hogy sokan egyszerűen meg voltak félemlítve, így nem jöttek ki, vagy nem úgy, ahogy szerettek volna.

Ezt én nem az eredmények rovatban könyvelném el -- még így sem, hogy az én szubjektív ízlésemnek történetesen sokkal inkább kedvez ez a visszafogott sztájl.

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.12. 12:40:25

@Yasashi Tanuki: "A melegek életmódja, szexuális viselkedésmódja potenciális veszélyforrás."

hahaha. a "melegek sokat szexelnek és terjesztik az aidset míg a heterok mind erkölcsös, hűséges kapcsolatban élnek" sztereotípia kényelmes, de gondolom te is érzed, hogy nem túl objektív leírása a valóságnak.

egyébként a fiatalok úgy általánosságban az átlagnál gyakrabban váltogatják partnereiket, hozzájárulnak a nemi betegségek terjedéséhez, ergo "potenciális veszélyforrást" jelentenek. Nosza, tiltsuk be őket!

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.12. 12:40:37

A a szlovákiai magyar nemzetiségűek ne beszéljenek az utcán magyarul, ne hordják nyilvánosan nemzeti viseletüket.

Kb. ezzel egyenrangú, amit posztíró jónak tart a melegek a kapcsán.

Blue. 2010.07.12. 12:40:56

@Kalmár: gyerek vállalás tilalma? :) ugyan már,attól hogy te nem tudsz róla a melegeknek eddig is voltak gyerekei meg lesznek is. Attól hogy azt hiszed ha nem látod-akkor már nincs is, ettől még van. Részben pont erről szól a felvonulás. A társadalmakban a melegek aránya kimutatottan ugyanannyi kb. nem a te korlátozásaidtól lesz kevesebb vagy több:)nem is attól hogy a már létező dolgokat beemelik-e jogi környezetbe vagy nem.

Sárgakiskacsa 2010.07.12. 12:41:08

Átmenőben voltunk szombaton, a Hősök terén. Először nem nagyon értettem, mi ez a rengeteg rendőr és kommandós. Aztán beugrott a meleg felvonulás. Így már értettem, miért volt aznap különösen nagy hőség...
Én csak két dolgot nem értek:
- kinek a pénzéből fizetik a rendezvény rendőri biztosítását? Van egy olyan sejtésem, hogy nem az ott felvonuló pár száz ember fedezi ezt, hanem a kedves adófizetők pénze, és ez az összeg nem lehet kicsi...
- mi értelme van a felvonulásnak? Mi a céljuk vele? Hogy próbálják magukat elfogadtatni? Mert ez egy eleve hamvába holt ötlet, tehát ennyi erővel nyugodtan szüntessék is be...

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.12. 12:41:19

Egy videó az amszterdami felvonulásról:

www.youtube.com/watch?v=dBv1-y1-MNw

itt aztán van minden, ami vét a "közerkölcs" meg a "közszemérem" ellen (milyen gyönyörű semlyéni fogalmak!), mégse látni a mocskosbuzizó úriembereket. Nálunk valamivel szerencsésebb országokban ez annak az ünnepe, hogy nem Iránban élünk, nincs erkölcsrendőrség, az állam nem szól bele, hogyan élsz, ha más jogait nem sérted. Azt ünneplik, hogy nem kell rejtegetned nemi irányultságodat egyesek primitív félelmei miatt.

sárkányfő 2010.07.12. 12:41:27

@eszkep: De, mindegy. Pláne megtehetik a saját felvonulásukon egy évebn 1x.
Egyébként menj már el egy plázába, alig semmiben flangálnak korhatáros csajok az év minden napján, hagyjuk már az álszenteskedést.

Az okoskodást pedig te hagyd abba, azért mert hallottál 3 embert nyilatkozni, gőzöd sincs mit gondol az ezer résztvevő mindegyike, viszont elég csak ránézni jó párra közülük, és IQ 30 fölött elég egyértelmű, hogy nem a te féléd szimpátiájára vágyik.

@Kalmár: Válasszuk ketté. Hogy a többség otthon elítéli, az kevésbé baj, sőt, talán sokaknak tök mindegy, mint hogy egy agresszív állatias kisebbség fizikailag is zavarja őket saját rendezvényükön. Haladjunk sorban a legnagyobb bajtól a kisebbek felé. Előbb ezeket kéne ketrecbe zárni, vagy legalábbis elhajtani őket a rendezvény környékéről, had ünnepeljenek a melegek békében maguknak. Aztán ha nagy társadalmi toleranciára vágynak a melegek, akkor az majd a következő lépés lesz, bár én a helyükben nem vágynék ennek a társadalomnak az elismerésére.

Jó példa erre a női emancipáció folyamata. Volt idő, amikor a nők másodrangú állampolgárok voltak, attól meg a falra másztak a kor konzervatívjai, ha egy nő - egek, mit képzel mégis? - nadrágot húzott. Ma már a konzervatív nők is húznak nadrágot, és eszükben sincs hülyeségeket beszélni e kapcsán. Egyenjogúság van a női nadrágviselés terén. Igaz, fizetést még ma is kevesebbet kapnak, mint a férfiak.

A vallásos kisebbség véleménye, bocs, nem hoz lázba, ők egyénként, legalábbis a keményebbek, elítélik a házasság előtti szexet is, meg a kotont, szóval komolytalanok, hagyjuk meg őket maguknak. Úgy is fogalmazhatnék hogy az ilyeneket én nem fogadom el... Bár jogaikat eszembe sincs megkérdőjelezni.

A házasságos gyenge cinizmusod nyilván nem érdemel érdemi választ, a melegeknek ugyanolyan joga egymással házasodni, mint másoknak. Miért is szól ebbe bele más? Full magánügy, akárcsak a házasság előtti szex meg a koton a heteróknál (és melegeknél).

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.12. 12:41:38

@Kalmár: "bármely buzi pasi ugyanúgy összeházasodhat egy nővel, mint te vagy én. Egyenlőek a jogaink"

képzeld el fordított helyzetben, ha egy olyan társadalomban élnél, ahol csak a meleg házasság lenne engedélyezett, a hetero nem. Úgy éreznéd-e, hogy egyenlőek a jogaik, hiszen szabadon házasodhatnál férfival?

Az "egyenlő jog" azt jelenti, hogy ha a heterók házasságkötését nem akadályozza az állam, akkor a melegekét se akadályozza. Azzal nem sokra mész, hogy szabadon házasodhatsz olyanokkal, akikkel nem akarsz.

mbazs 2010.07.12. 12:45:10

@Kalmár: "Ebben korlátozni kell az egyén jogait a közösség javára. Szerintem. Az lehet, hogy ez neked nem tetszik."

Nekem meg nem tetszik a fejed formája. Korlátozni kívánom, hogy ilyen fejjel mászkálj, mert egyszerűen undorít. Ezért beutaltatlak plasztikai sebészetre, kötelező jelleggel. Vagy nem tetszik a sörhasad. Vagy hogy bűzlesz a metrón. Vagy egyáltalán.

sebi77 2010.07.12. 12:57:41

Mo-n eddig is mindig kicsi és visszafogott volt a felvonulás. Tavaly se volt rózsaszín bibliás. Amúgy meg kurvára unalmas ez az egész, minden évben amikor itt van május elseje és a felvonulás, minden blogon százmillió ember elkezdi nyomni a rég begyakorolt szar sztereotípiáit, bárkit meggyőzni bármiről lehetetlen. Az egészet hagyni kellene a picsába.

fehéregér 2010.07.12. 12:58:18

Ez egy meglehetősen buta írás.
Mi baj például az emósokkal? Mi baj azzal, ha valaki nem olyan, amilyet ez a képmutató társadalom "tolerál"? Az a társadalom, amelyik szodomát és gomorrát kiált egy megelfelvonulás kapcsán,a rendőrség meg előre rendre inti a felvonulókat, hogy nehogymá' megbotránkoztass, miközben pornó-nagyhatalom lettünk, miközben papok gyerekeket abúzálnak és egyáltalán, nevetséges, ki az, aki morálisan megalapozható módon megmondhatja, hogy ki milyen legyen, vagy lehet!? Megmondom, senki!
A melegfelvonulásnak nem az a lényege, hogy udvarias, megfelelő viselkedéssel "megkedveltessék" magukat a vérüket ontani akaró primitív csürhével, hanem, hogy tudassák: szabadság van! Nekik is! Tessék tudomásul venni! Ha nem lenne szabadság, én betiltatnám ezt a sok bunkót, aki szemetel, aki agresszív, aki szörnyű és buta és ronda és egyáltalán kib*szott nehéz elviselni, hogy egy bolygón élek vele. De nem tehetem, mert szabadság van, nos a homoszexuálisoknak is az van, és erre csak úgy döbbenthetik rá az embereket, ha harsányak és magamutogatóak. Aki pedig ebből végre megérti az igazi üzenetet, boldogabb lesz, mert az üzenet az ő kis szánalmas szabadságáról is szól.. .

dupla vé 2010.07.12. 13:00:06

@SCUMM: "képzeld el fordított helyzetben, ha egy olyan társadalomban élnél, ahol csak a meleg házasság lenne engedélyezett, a hetero nem. Úgy éreznéd-e, hogy egyenlőek a jogaik, hiszen szabadon házasodhatnál férfival?"
ez akkor jöhet számításba, ha olyan világban élnénk ahol az azonos neműek szerelmének gyümölcse lenne az utód, a heterok meg képtelenek lennének szaporodásra.
ebben az esetben kussolnék, és elfogadnám a természet rendjét, és belátnám más vagyok.

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.12. 13:02:22

@Sárgakiskacsa: ez a "ki fizeti a biztosítást?" probléma olyan aranyosan demagóg.

Semmi szükség nem lenne biztosításra, ha párszáz primitív, kőbunkó, vérproli honfitársunk találna magának jobb hétvégi programot annál, hogy félmeztelenül, artikulálatlan üvöltéssel mocskosbuzizva letudja hazafias kötelességét kicsavarodott erkölcsi érzékének.

misc · http://misc.blog.hu 2010.07.13. 08:21:33

@dupla vé: a "természet rendje" az pl az, hogy a betegeket, gyengéket hagyjuk elpusztulni, hiszen az erősek szaporodhatnak. Nem gondolom, hogy a "természet rendje" az olyan felülírhatatlan törvény lenne, amit mindenképpen be kéne tartanunk.

Mellesleg a melegség tiltásával nem lesz több hetero kapcsolat, nem lesz kevesebb meleg, egyszerűen csak kevésbé láthatóak.

jog-ász 2010.07.13. 08:22:00

@fourgee: azért a logika tényleg hibádzik ott hogy ugy adnál többségi jogot a kisebbségnek hogy ha besimul a többségbe. ha a többség jobbkezes és a balkezest eltiltod a jármüvezetéstől, akkor az ő joga csorbul, ezt kivivni pedig akkor lesz lehetősége ha átáll a jobbkezességre?? egy meleg pár miért nem örökölhet egyenesen egymás után??kit zavar ez? miért csak akkor kapja meg ezt a jogot ha melegként nővel jön össze azt feleségül veszi és igy örökölhet a nője utána, de nem az akivel az életét szivesen leéli...na ez a kispolgári besimulás logikája.. a bármilyen másság elfogadása az lényegében azt kell jelentenie hogy nem különböztetek meg embereket jogaikban valamilyen másságuk alapján.

Sárgakiskacsa 2010.07.13. 08:34:45

@SCUMM: Amíg lesz melegfelvonulás, addig lesz tüntetés is ellene. Valahol mindkét oldalt meg lehet érteni. Csak kérdés, melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás... amíg nem volt melegfelvonulás, nem is voltak ilyen problémák.
Vicces, hogy "kicsavarodott erkölcsi érzék"-kel jellemezted a felvonulás ellen tüntetőket. Mert hiszen itt lehetne vitatkozni, melyik oldalra is jellemző ez...

Roa 2010.07.13. 08:35:29

@fehéregér: Azért látom a szabadság fogalom még mindig gondot okoz, mert rohadtul nem tudod belőni (és nemcsak te), hogy hol van a határa. Felejtsük el egy pillanatra a buzikat, mert ez már nem róluk szól. Írtad a szemetelést. Ez beletartozik a szabadságba? Akkor az emberölés miért nem tartozik bele? Pedofília? Önbíráskodás netán? Mert ugye szabadság van... De ne is ilyen durva példát vegyünk! Részegen randalírozni beletartozik? De az már nem, hogy odahánynak az ajtód elé? Az viszont igen, hogy más ajtaja elé hánynak oda?

Szóval mi a szabadság határa? Vagy mi a szabadság fogalma? Ki határozhassa meg azt, hogy mit szabad és mit nem? A többség? No persze (szerinted) nem, mert akkor létezne olyan, hogy közízlés, köznyugalom, közrend (etc.) ami elég egyértelműen korlátozná mások szabadságát. Közmegegyezés? Ilyen meg nyilvánvalóan nincs egy témában sem. Akkor mégis mi?

sárkányfő 2010.07.13. 08:35:43

@SCUMM: szerintem pedig nem olyan buta ötlet. ki kéne számlázni a biztosítás díját azoknak, akik tehetnek arról, hogy a biztosítás költsége felmerül.
Tehát az ordibáló neandervölgyieknek, akik nélkül sokkal olcsóbban meg lehetne úszni az egészet.

KenSentMe 2010.07.13. 08:36:02

Szerintem ez a cikk egy marhaság, már elnézést kérek. Ha valaki úgy akar harcolni azért, hogy elfogadják, hogy ugyanolyan, mint a többiek, akkor miért harcol? Hiszen elfogadtatni a másságot kell - és ez szúrja a legtöbb ember szemét, ha más vagy, ha hosszabb a hajad, ha ki van varrva a karod, ha nem fogod be a pofád, ha az utcán csókolózol. Sokan ezt az évnek egyetlen napján, egy viszonylag kicsi térrészre korlátozva sem képesek elviselni - és ez az, amiért érdemes harcolni és küzdeni, hogy ezt legynek képesek lenyelni egyesek.

Ezekért a radikálisabb célokért egyébként valóban megéri küzdeni - a "mindenki hagyja békén a másikat" Clint Eastwood-i elv értelmében.

mikénehavóna 2010.07.13. 08:36:24

Ez a gyerekcsinálás-téma azért érdekes, barátaim.
A heteró probléma valljuk be, inkább az, hogyan NE csináljunk gyereket.

Ha a homofóbok fő érve, hogy a melegek kapcsolatából nem születik gyerek, akkor legyenek következetesek, és csak akkor dugjanak, amikor gyereket csinálnak. Ellenkező esetben vizet prédikálnak, bort isznak. Képmutatók.

Más: az emberi faj túlszaporodása szétdúrta a Föld ökoszisztémáját, az emberiség - és a bioszféra a jelenlegi formában - csak akkor menekülhetne meg, ha az emberi faj visszafogná a szaporodást. Ergo: minél kevesebb gyerek születik, annál jobb.

steverubellreborn 2010.07.13. 08:37:05

Van valami groteszk bája, amikor valaki, akinek születésétől fogva megvan a joga mindenhez felemelt ujjal megakarja mondani emberek egy másik csoportjának,hogy SZERINTE milyen módot válasszanak céljaik elérésére.
Amúgy a homofóbia nem természetes, szocializáción múlik, hiszen két csókolódzó nő látványára a legtöbb hetero pasi beindul.

steverubellreborn 2010.07.13. 08:37:15

@RoxyTHC:
"Ez olyan mintha egy biciglit valasztanek elettarsamnak... kabe annyira realis."

Igen ő vissza fog szeretni.Viszont csakis szobabicikli lehet,mert az undorít,hogy nyílt utcán tekersz ahol gyerekek is vannak.D

steverubellreborn 2010.07.13. 08:37:31

"Akik tök természetesen viselkedtek, ott fel sem tűnt hogy mi a helyzet, csak utólag esett le. Viszont, akik direkt "riszálták magukat", meg kihangsúlyozták MÁSSÁGUKAT, ott egyből beugrott, hogy "Na, a buzik"

Ez szerintem a Te félelmed amiről a melegek tehetnek,bár lehet,hogy a femimim hetero pasiktól is így kiborulsz.Mellesleg én teljesen normálisan élek és még sem tudom mindig mindenhol bemutatni a barátomat.

Yasashi Tanuki 2010.07.13. 08:37:47

@SCUMM:
Ami a lényeg, hogy a melegek között a 90% él olyan kicsapongó szexuális életet mint a normális felnőttek között a 10%. Egyszerűen nem igaz az, amit a melegek szeretnének elhitetni, hogy ők ugyanolyan monogám családias keretek között élnék meg a szexualitásukat mint a heterók többsége.

Kicsit olvass utána:

www.narth.com/docs/reporton.html

Accusations of promiscuity had long been levelled at the gay community. As Jay and Young's research indicates, these fears were justified. According to the study, 35% of respondents admitted to having had 100 or more different sexual partners throughout their lives (p.249); 18% admitted to having had between seven and 60 such partners in the previous month alone (p. 248), and 18% to having had three or more in the previous week (p. 248). 38% said the longest relationship they had ever had did not last longer than a year (p. 340). For lesbians the average relationship lasted 38 months (p. 302).

In answer to the question "how often do you go home to have sex with someone you have just met?" a total of 50% answered under the "always," "very frequently" or "somewhat frequently category" (p. 251). Jay and Young sum up, "Clearly, then, the one-night stand is within the experience of an overwhelming majority of gay men" (p. 252).

Furthermore, 77% of respondents had taken part in "threesomes" at least once, while 59% had taken part in orgies or group sex (p. 587). 38% had partaken of sadomasochistic practices at least once and 23% had practiced urination in association with sex (p. 555). 24% admitted to having been paid for sex (p. 260).

fourgee 2010.07.13. 10:08:52

@steverubellreborn: "Ez szerintem a Te félelmed amiről a melegek tehetnek,bár lehet,hogy a femimim hetero pasiktól is így kiborulsz.Mellesleg én teljesen normálisan élek és még sem tudom mindig mindenhol bemutatni a barátomat. "

"félelmed" "kiborulsz"

Na, ezért nem lesz soha értelmes beszélgetés és MEGOLDÁS fórumokon, mert nem megy át az amit ír az ember. Hol írtam hogy félelmeim vannak? Hol írtam hogy kiborulok? Jelenleg nem félek semmitől, kiborulni meg nem szoktam.
"amiről a melegek tehetnek" - Ha jól emlékszem, azt is írtam hogy egy normálisan kinéző homoszexuális pár fel sem tűnik. Ez is egy hülye gondolat, hogy "amiről a melegek tehetnek", mert általánosítás. Véleményem szerint tény, hogy a homoszexuálisok között vannak olyan balfaszok, akik sokat ártanak közösségüknek azzal, hogy direkt provokálják a társadalmat. A társadalmat provokálni arra hivatkozva hogy csak azt akarják hogy fogadják el őket... Pont ezek miatt nem fogja elfogadni a többség azokat, akik egyébként teljesen normális életet élnek.

fourgee 2010.07.13. 10:21:18

@steverubellreborn: "Amúgy a homofóbia nem természetes, szocializáción múlik, hiszen két csókolódzó nő látványára a legtöbb hetero pasi beindul. "

Nah, a másik érdekes téma a "homofóbia". Ne csodálkozzatok azon hogy nem fogadják el a homoszexuálisokat addig, amíg mindenkire rányomják a "homofób bélyeget", aki csak egy picit nem ért egyet valamivel. Ez is olyan, mint az antiszemitizmus, azt a jelzőt sem tudják helyesen használni. Legalábbis Magyarországon nem.

Elmondok egy rövid történetet. Angliában volt két kollégám, akiknek egy ideig az volt a szórakozása, hogy lebuzizták egymást "poénból". Én akkor röhögtem nagyot, amikor mondták hogy volt egy homofób kollégájuk. Magyarországon berögződött ismeretim szerint ők voltak a homofóbok, aztán elmondták hogy mit is jelent ez, akkor rájöttem hogy Magyarországon nem tudják ezt a fogalmat jól kezelni. A homofób kollégájuknak SEMMI más témája nem volt, csak a "buzik", annak ellenére hogy utálta őket arról beszélt egész nap és rettegett attól, hogy egy is hozzáér.

Magyarországon meg aztán rámondják mindenkire, aki valamiben is más véleményen van... Hát így hogy a fenébe lehet elfogadást várni?

Az érmének két oldala van, ezen kell elgondolkodni. Nem provokálni kell, hanem elfogadtatni. Sokak fejében ezt a kettőt még nem sikerült szétválasztani. Az emberi ostobaság szexuális irányultságtól független...

fourgee 2010.07.13. 10:26:31

@jog-ász: "azért a logika tényleg hibádzik ott hogy ugy adnál többségi jogot a kisebbségnek hogy ha besimul a többségbe"

Már eleve az is hibádzik, hogy szexuális irányultság szerint beszélnek egy kisebbségről. Én nem adnék többségi jogot senkinek sem, ez nem az én dolgom, meg én hogyan adhatnék? :)
Meg mit értesz az alatt, hogy "ha besimul a többségbe"? Hát nem erről beszélnek, hogy normális életet akarnak élni? Ha úgy élnek mint a többség, csak azonos nemű partnerrel, azzal arra lennének kényszerítve, hogy "besimuljanak"?

"egy meleg pár miért nem örökölhet egyenesen egymás után??kit zavar ez?"
Ezt nekem kell tudnom? Te nevezted magadat "jog-ász"-nak, neked kellene tudnod, hogy ilyen kérdéseket nem ide kellene címezni.

Avatar 2010.07.13. 14:53:48

@newtehen: "Szerintem senki sem köp le az utcán egy nőt, mert mondjuk nem szoknyában, hanem nadrágban van, és nem blúzt, hanem inget vagy pólót visel."

És azt tudod-e, hogy mennyi ideje van így? Nem olyan túl régóta ám!

Merthogy a Bibliában benne van: "Asszony ne viseljen férfiruházatot, se férfi ne öltözzék asszonyruhába; mert mind útálatos az Úr előtt, a te Istened előtt, a ki ezt míveli." 5Móz 22:5
(Szóval aki bibliai alapokon nyugvó erkölcsi érveléssel akar a női ruhába bújó pasik ellen fellépni, az ne feledkezzen meg a férfiruházatot viselő nők káromlásáról se...)

Speciel Párizsban még ma is hatályban van a rendelet, ami erkölcstelen volta miatt tiltja a nőknek a nadrágviselést. (Szerencsére nem próbálják betartatni)
velvet.hu/blogok/tejbenvajban/2009/11/20/ketszaz_eve_nem_hordhatnak_nadragot_a_parizsi_nok/

Afrikában pedig valóban börtönbe is lehet kerülni emiatt.
www.afriport.hu/magyar-nyelv-hirek/1649-elengedtek_a_nadragot_viselo_szudani_not.html

steverubellreborn 2010.07.17. 14:57:37

@Yasashi Tanuki: Ami a lényeg, hogy a melegek között a 90% él olyan kicsapongó szexuális életet mint a normális felnőttek között a 10%. Egyszerűen nem igaz az, amit a melegek szeretnének elhitetni, hogy ők ugyanolyan monogám családias keretek között élnék meg a szexualitásukat mint a heterók többsége.

Kicsit olvass utána:

www.narth.com/docs/reporton.html

Azt ne felejtsd el hozzátenni,hogy a Narth egy keresztény szerevezet az USA-ban-teli agymosott fundamentalista Déli hülyékkel-amely arra jött létre,hogy vallásos melegeket megtérítsen és átneveljen heteróvá (persze jó pénzen)
Eredmény: széthullott házasságok és öngyilkosságok sorozata.

I. P. S. 2010.07.20. 19:11:59

@Yasashi Tanuki: Ez a tanulmány 1979-ben készült, Amerikában. Megnyugtathatlak, hogy ha 1979-ben a Szovjetunióban végeztek volna ilyen felmérést, akkor más eredmény jött volna ki, és ha ma Amerikában vagy akár Magyarországon végeznénk ilyen felmérést, akkor is más eredmény jönne ki. Azóta jött az AIDS, az újfundamentalizmus, egyre jobban elfogadott lett a homoszexualitás, tehát nagyobb a terepe a tartós kapcsolatoknak, stb.

Másrészt pedig a hetvenes években szintén Amerikában készült egy felmérés, ami azt a kérdést tette fel heteroszexuális férfiaknak, hogy milyen gyakran szeretkeznének, ha alkalmuk adódna rá? Hasonlóan sok embert kérdeztek meg, és kijött, hogy a számok kicsit meg is haladják a homoszexuálisok felmért gyakorlati átlagát. A következtetés: a homoszexuálisok azért élnek gyakrabban nemi életet, mert megtehetik, nincsenek ott a nők, hogy visszafogják őket.

Szóval, kedves Yasashi Tanuki, az ilyen, gyakran idézett tudományos eredmények éppen azt mutatják be, hogy alkatilag nincs különbség a homoszexuális és a heteroszexuális férfiak között.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása