Véleményvezér

vv

Mi van a Fidesz és az LMP között? - heti szavazásaink

2010.08.01. I 32 komment I Címkék: fidesz szavazas lmp

A Fidesz az ellenzéki pártok közül leginkább az LMP-vel működhetne együtt, ám az LMP szavazótábora jóval nyitottabb a szocialisták felé. Heti szavazás-összesítőnk. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

A héten végleg eldőlt, ami már korábban is biztosnak látszott: az LMP nem hajlandó beállni egy MSZP által támogatott „civil” főpolgármester-jelölt mögé, saját jelöltjük továbbra is Jávor Benedek marad.

Miközben pár nappal korábban a szocialisták még a megegyezést keresték, annak meghiúsulása után Mesterházy az LMP-t rögtön „őfelsége ellenzékének”, a Fidesz „szatellitcsapatának” nevezte.

Fidesz-LMP: kivételes bánásmód c. cikkünkben mi is foglalkoztunk a két párt különleges viszonyával. Az LMP-Fidesz kapcsolatot az MDF és a baloldal korábbi kapcsolatával állítottuk párhuzamba, azt állítva, hogy az a politikai ellenfél, akivel úgy viselkednek, mint most a Fidesz az LMP-vel, az sosem igazi ellenfél.

Cikkünkben fel is tettük szavazásra a következő kérdést: A magyar választók, a nemzetközi közvélemény, valamint saját politikusai a Fidesznek melyik ellenzéki párttal való együttműködését tudnák a leginkább elfogadni?

Az eredmény magáért beszél:



 

Szavazóink óriási többsége, 75%-a szerint a Fidesz szempontjából az LMP-vel való együttműködés a legelfogadhatóbb.

Emlékeztetőül: cikkünk apropója egyrészt az Orbán-Schiffer parlamenti vita volt, ahol a miniszterelnök a legtöbb időt az LMP frakcióvezetőjére szánta, akit „méltó ellenfélként” kezelt (szemben Mesterházyval és Vonával). Másrészt a kopogtatócédula-gyűjtés ügye az önkormányzati választásokon. Utóbbinál arról volt szó, hogy a Fidesz az LMP-s zsarolás/tárgyalás (kinek hogy tetszik) után a kopogtatócédula-gyűjtés időtartamát végül 9 helyett 15 napban határozta meg. Az LMP-nek új, kevésbé szervezett pártként a 9 nap nagyon kevés lett volna, igényét pedig a Fidesszel való tárgyaláson azzal tudta nyomatékosítani, hogy meglebegtette az MSZP-vel való „összeállás” lehetőségét.

A fejlemények azt mutatták, hogy a Fidesz és az LMP sikeresen meg tudott egyezni – ez ellen kelt ki Mesterházy is, amikor az LMP-t minősítgette.

Mindenesetre a Véleményvezér szavazói is úgy látják, hogy a Fidesz „kivételezik” az LMP-vel – másik szavazásunk eredménye ugyanis a következő volt:


 

Mi van tehát a Fidesz és az LMP között? Természetesen korai volna messzemenő következtetéseket levonni, de az biztos, hogy a két párt érdekei és törekvései több esetben vagy összeegyeztethetőek, vagy akár még egybe is vágnak.

Ugyanakkor a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy miközben a Fidesz szimpatizánsai részéről az LMP-vel szemben elég alacsony az elutasítottság, fordítva ez nincs így. Az LMP szavazótábora feltűnően hasonlít a korábbi SZDSZ-es bázisra, és attitűdjeit tekintve sokkal közelebb áll az MSZP-hez, mint a Fideszhez.

Ebből a két tényből pedig - tehát, hogy a Fidesz az ellenzéki pártok közül leginkább az LMP-vel működhetne együtt, ám az LMP szavazótábora a szocialisták felé jóval nyitottabb - nem nehéz megjósolni, hogy az LMP-re sok feszültség és sok nehéz döntés vár.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2010.08.01. 18:02:49

Ez meglepett. És nagyon nagy jelentőségűnek tartom a haza jövőjébe vethető, emellett a Fideszbe vethető bizalom szempontjából. Reményt ad, nem pártpolitikai vonatkozásút. Arra mutat, hogy a magyar közgondolkodás minden erős látszat ellenére sem vesztette el minden józanságát.

Mindenki úgy érti amit mondok, ahogyan akarja. Nem vagyok semmilyen párti, semmiképpen sem LMP barát.

kodó tamás 2010.08.01. 18:03:09

ezt mindneki tudja, hogy a fidesz csepegtette utolsó héten a kopogtatókat az lmp nek.
ez sok legyet üt egy csapásra. van zsarolási alap (jól dokumentálták)
továbbá a saját szájízükre tudják alakítani az ellenzéket.
nem véletlen hogy az önkori választás kopogtatógyűjtését az lmp re kalibrálták. még a támogatásukkal se lehetett volna megoldani a gyűjtést 9 nap alatt.
a fidesznek nyilvánvaló tervei vannak az lmp vel, gondolom bespájzolnak a rosszabb időkre.

kodó tamás 2010.08.01. 18:03:15

ja plusz budapesten a liberális oldalt elhozza nekik az elempé. sok szoclib van a városban. azért néz ki így. na de majd most. lesz a szaros utcákon néhány presztízs beruházás...

tbb 2010.08.01. 18:03:20

Nehéz probléma kétségtelenül. Viszont majd eldönti, hogy lehet-e más a politka?

kicsijuti 2010.08.01. 18:17:48

hát én nagyon nem örülnék neki ha az mszphez húzna az lmp, ha ez meg történne a párt bebizonyítaná, hogy nem lehet más a politika. Meg egyébként is, a gyurcsányi politika alatt és ellen jött létre, még a nevében is benne van ugye.

Karipapa01 2010.08.01. 18:52:50

Nagyon úgy néz ki, hogy az LMP benyalt a FIDESZ-nek. Lehet, hogy a kisgazdák vagy a kereszténydemokraták sorsára akarnak jutni, ami a politikusoknak az érvényesüléshez egy kiváló lehetőség, de az állampolgároknak beszűkülés. Ez lenne a más politika? Lehet, hogy legközelebb már nem is pártra fogunk szavani. Én mindenesetre nagyot csalódtam.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.01. 18:59:43

@kodó tamás: Mesélj csak, honnan tudod. Mert én, veled ellentétben, tényleg tudom, mi volt az utolsó héten, ugyanis ott voltam. Csak Budapestről legalább 50-60 ember utazott azokba a megyékbe, ahol még nem volt biztos a megyei listaállítás lehetősége (én kb. huszadmagammal Fejérbe mentem), de a jobban álló megyék is megsegítették a problémás környékeket jó néhány emberrel.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.08.01. 19:01:19

Kubatov-ügy kapcsán azért igyekeztek megszorongatni a narancskomcsik tökeit, igaz kevés sikerrel: www.youtube.com/watch?v=z4HDoFxJjhk

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.01. 19:12:39

A cikkhez pedig: az természetes, hogy a Fidesznek az LMP a legszimpatikusabb ellenzéki párt. Az MSZP-vel régi, kölcsönös gyűlölet köti őket össze, a Jobbikot meg ugyan ők nevelték föl, de nagyon hamar elérte a lázadó kamaszkort, a szülőtől való elszakadás korszakát. No meg nagyobb méretekben nem is vállalható fel a velük való együttműködés, ennyit még Orbán is tud.
Ha tehát bármihez partnert kell keresni, marad az a párt, amelyik sokszor el is mondta, hogy egyik oldalhoz sem tartozik, mindig úgy fog szavazni, ahogy helyesnek látja. Ha ez éppen a szocik véleményével egyezik meg, akkor annak megfelelően, ha meg a Fideszével, akkor úgy. Ha tehát a Fidesz véletlenül valami értelmeset terjeszt be (nem sok példa volt eddig...), akkor az LMP megszavazza.
Viszont az LMP-ben, bár eléggé heterogén társaság, nagyon magas a Fidesz elutasítottsága, valamint óriási különbségek vannak a két párt nézetrendszere között. Ezért szerintem nem lesz köztük komoly együttműködés (és nagyon remélem is, hogy igazam lesz). Egy-egy témában elvileg lehet, de nem nagyon látok a két párt céljaiban még kisebb közös részeket sem.

Várúr 2010.08.01. 19:47:37

@bm613:
A jobbikot az mszp növelte föl. Csak épp a szellem kiszabadult a palackból. Az eeetársak azt hitték, Vona jobbról vesz el szavazatokat. Nem így történt. Rossz politikusok számításai sose jönnek be.

ivrilider 2010.08.01. 19:54:06

Nem hiszem, hogy az LMP szavazói a szocikhoz húznak, ezt nem is tudom, honnan szűrtétek le. A Fidesz elutasítása a legkevésbé sem jelenti az MSZP-hez való közeledést.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.01. 20:06:12

@Várúr: Ugye tudod, hogy ezzel azt mondod, Orbán egy hihetetlenül buta ember, aki egy tök átlátszó csapdába belesétált? Ugyanis ha igazad van, akkor ő évekig haverkodott azokkal, akiket az ellenségei szabadítottak rá. Dicsérte őket, "bátorító szeretettel" figyelte tevékenységüket, emberei egy csomó önkormányzatban szövetkeztek velük, Vonával egy polgári körben tevékenykedett, stb. Én Orbánt megvetem, de nem nézem le, nem tartom ilyen könnyen átrázhatónak.

@ivrilider: Fogalmazzunk inkább úgy, hogy az LMP szavazói között jóval több a korábbi MSZP vagy SZDSZ-szavazó, mint a fideszes. De a hangsúly mindkét oldalon a "korábbi" szón van. Természetesen a nézetek alapján most is a bal-lib oldalhoz állnak közel ezek az emberek (beleértve engem), de nem az oldal lejáratódott pártjaihoz.

kalapácstollú 2010.08.01. 20:54:37

@Várúr: Badarság!
Az SZDSZ volt az. A szocik legfeljebb segítettek nekik ebben.

is 2010.08.02. 09:28:50

hát az első kérdéshez: kérdezni tudni kell. ennek a kérdésnek kb. annyi az értelme, hogy ha mérget kell inni, akkor halálosat, bénulást okozót, vagy csak hasmenést okozót vegyek be? csodálom, hogy csak 75% jött ki rá.

a FIDESZ szempontjából az ellenzékkel foglalkozni értelmetlen, és így egy újságírónak is az. ott a kétharmad, ne tessék senkit belekeverni egy kabátlopási ügybe.

a másik oldalról tessék feltenni a kérdést, úgy már sokkal érdekesebb: melyik ellenzéki párt szempontjából jó lépés együttműködni a FIDESZ-szel? na ott majd meglátjuk a válaszokat.

kokavec 2010.08.02. 09:29:04

szerintem az lmp egyáltalán nem nyitottabb az mszp-re, mint a fideszre. Szerintem eddig elég konzekvensen állt ki ügyek mellett, vagy ügyekkel szemben, pártoktól függetlenül.

dzsaszper 2010.08.02. 09:29:19

A cikkben feltett kérdésre tökegyszerű a válasz.
Az MSZP a még élő múltja (sok vezető maradt régről), a Jobbik a jelene miatt szalonképtelen a Fidesz választók nagy része számára. Ezt a Fidesz is nyilván tudja.

stratez 2010.08.02. 09:29:21

Mi van a Fidesz és az LMP között? Viszony. Csak még azt nem lehet tudni, milyen.

Gergice 2010.08.02. 09:29:37

@kalapácstollú: Ugyan...a Jobbik egy alulról szerveződő párt, ami szépen belenőtt a választói paletta "piaci résébe". Senki nem volt már aki képviselje a végsőkig elkeseredett alacsony végzettségű dolgozókat, a radikális és pályakezdés előtt álló huszonéveseket illetve a frusztrált magyar érzelmű értelmiséget.

Mindig ez a Fityisz segítette, meg Maszop támogatta, vagy oroszok pénzelik jellegű bullshit-ek... A Jobbik prominensei a Jobbik előtti időkben is olyan tevékenységet folytattak, ami ma is teljesen vállalható. Nem egy falka megvett emberről van szó akiket most épp egy pártalakítással bíztak meg és akik most ezért divatradikálist játszanak.

kodó tamás 2010.08.02. 09:30:09

@bm613: hm... érdekes. a legliberálisabb kerületről tudok legtöbbet. és ez volt az országban a legjobb... az "aktivisták" kb CSAK a negyedét-harmadát szedték össze budapesten is. akkor mi lehetett vidéken. azt elhiszem hogy rosszabbul álltak.
vidéken szerintem ma is azt hiszik hogy az LMP egy mosópor márka.
pedig az is CSAK EGY PÁRT.
párt=5%+95%, az éles vonal köztük a pénz= az elit (5%) lop csal hazudik, a többi lelkes naiv amatőr meg dolgozik, elvek mentén van, és "ráfizet".
NEM LEHET MÁS A POLITIKA.
a másik a pénz... az oligarchák (akik nem a fidesz mögé álltak) kerestek a pénzüknek helyet. ehhez se sok ész kell, annak se akinek nincs infoja.

OftF 2010.08.02. 09:30:21

@kodó tamás: mondjad már, honnan tudod, mert mindenki csak tudja, de azt már nem mondja, hogy honnan.

OftF 2010.08.02. 09:30:41

Na, azért az LMP tábor 27 és 34%-a között (szocik és fidesz elutasítók) nem igazán tudok szignifikáns különbséget látni, nem kell itt hergelni a közvéleményt kéremalássan :)

Balt 2010.08.02. 09:30:51

@bm613: Mindegy: ha az MSZP-SZDSZ (gyurcsányi-kókai) ölelés bármi viszonzásra talál az LMP részéről, akkor nekik (is) harangoztak.

micu · http://www.ingyentv.hu 2010.08.02. 09:31:00

Ameddig az LMP szavazóinak aránya semmilyen veszélyt
nem jelent a Fideszre ez mindkét pártnak előnyös. A Fidesz még időben véglegesen /???/ "leszakíthatja" az
LMP-t az MSZP-től, az LMP pedig maga is demonstrálhatja, hogy nem zöldszínű SZDSZ. Egyelőre
okos taktika.

tcom 2010.08.02. 09:33:30

Remélem, hogy ezt olvassák az LMP-sek is! Rájuk szavaztam, de azt utoljára szeretném, hogy elvtelenül támogassák a Fideszt. Szerencsére inkább kritizálják Orbánékat. Pl. azt mondták, hogy kérje ki a kormány a Grippen ügy vizsgálati eredményeit, mert különben megteszik ők. A Grippen ügy kezdődött a Fidesszel, majd folytatta az MSZP. A Fidesznek nem érdeke, hogy bármi is kiderüljön Magyarországon, ezért hallgat. Erre jön az LMP és feltépi a sebeket.
Szóval, egyenlőre nagyon jól csinálják. De ahogy valamiféle háttéralku derül ki a Fidesszel sokaktól elbúcsúzhat az LMP, tőlem is.

Sirrah 2010.08.02. 09:33:39

Nono csúsztatás van itt kérem. Ha az LMP szavazóbázisa az SZDSZ-re hajaz és az MSZP-hez áll közel akkor miért nem az SZDSZ-re és az MSZP-re szavaztak hanem az LMP-re. Csókolom.

maestro75 2010.08.02. 09:33:53

Eddig azért ment a nyígás, mert akárki volt kormányon, vastagon lesz..ta az ellenzéket, az ellenzék pedig csakazértis keresztbe tett a kormánynak. Remélem, hogy ezzel a magyar parlamentarizmus elindul egy jó irányba. Az LMP nem zsigerből utasít el minden kormányoldali ötletet (nem úgy mint a jelenlegi kabinet ellenzékben) hanem ha egyetért vele megszavazza.
A csökkentett agyi üzemmódban leledzők figyelmébe: ezt nem azért csinálja, mert fideszbérenc. És ha nem tetszik neki akkor nem azért nem szavazza meg mert mszpbérenc.

gauche caviar 2010.08.02. 09:34:12

jaja, az engem is érdekelne, hogy a fidesz elutasitasa (leginkabb a ahatalmi gog meg a diktatorikus berendezkedes az ellenszenves, nem orban viktor kolnije) hogyan jelenti automatikusan az mszp-vel valo szimpatizalast. Mert hogy a post csak erre a (fo) allitasara nem tert ki semmilyen szinten.

mondjuk, ha a post iroja belolvasgatna az lmp-s forumokba (facebookon vagy a lehetmas.hu-n) akkor nem biztos, hogy leirna ilyeneket, hogy az mszp vallalhatobb... az lmp szimpatizansok kozott neha a jobbikot megszegyenitoen tudnak acsarkodni a maszoposok irant...
az szdsz meg par megelhetesi politikuson kivul mas ideologiat nem kepviselt, szoval megint csak nem valami "szakmai" dolog a liberalis szavazokat automatikusan szdsz szavazoknak nevezni.
(hmm.. tippjatek: mennyi ido mulva lehet majd arra raeszmelni, hogy az szdsz megszunt? mert az mdf mar ugye gyakorlatilag most is kodde valt, csak a szadesznal meg vannak erintettek az önkormi választásokon).

Skandallum 2010.08.02. 09:34:23

Ha az LMP becsatlakozik azok körébe - Fidesz, Jobbik - akik minden igyekezete elszigetelni az MSZP-t, akkor lehet, hogy úgy járnak mint 1990-94 ben, felhozzák az MSZP-t. Az eredmények ellenére még mindig nagy a beágyazottsága.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.08.02. 09:34:43

Eszembe jutott még valami. Egyetlen párt van a négy parlamenti erő közt (a KDNP nem párt), amellyel igazán kicseszett ez a szabályozás, még 15 napra enyhítve is, és ez az LMP. Az ugye nem kérdés, hogy a Fidesz és az MSZP összegyűjti a cetliket mindenhol, ahol indul. És bizony a Jobbiknak sem lesznek gondjai, rendkívül elkötelezett emberei vannak, jól szervezett hálózattal. Nekünk viszont hiába van sok szimpatizánsunk, aktív emberünk jóval kevesebb. Jól mutatja ezt, hogy bár Budapesten legyőztük őket tavasszal, lakóhelyemen, a XII. kerületben pedig 2x annyi szavazatot kaptunk, mint ők, ebben a kerületben az 55 szavazókör közül mégis ők tudtak 53-ba delegálni embert, mi pedig mindössze négybe. A másik három pártnak az sem lenne gond, ha egy hét alatt kellene begyűjteni a cetliket, mert van bőven emberük, aki végigjárja a házakat. No de mi akkor is ügyesek leszünk, és jól kitolunk velük :-) (természetesen az sem véletlen, hogy ráadásul mindezt akkor kell megtenni, amikor tömegek nyaralnak, valamint az iskolakezdésre készülődnek)

Helótageci 2010.08.02. 09:35:25

Ez már a sokadik ilyen LMP-Fidesz cikk. A jelenlegi parlamenti felállás logikus lehetőségeit felesleges ilyen konspiratív mázban tálalni. Persze blog szempontból jó de felesleges elektronpazarlás.

@kodó tamás: Ez már csak azért gigantikus faszság, mert sok jelölt éppen azért nem tudott indulni, mert nem lett meg a kellő számú cetlije. Sok helyen szó szerint pár cédulán múlott oda miért nem adott a fidesz? Ennyire ne legyél egyszerű.

Serio (törölt) 2010.08.02. 09:35:40

"ám az LMP szavazótábora a szocialisták felé jóval nyitottabb"

Ilyen kijelentéseket tenni meglehetősen felelőtlen dolog.
Az SZDSZ szavazóbázisával számolni, pláne az SZDSZ pártpolitikai preferenciáit beleképzelni ebbe a bázisba hatalmas hiba. Ez a bázis megsemmisült, szétszéledt.

Egyvalami egészen biztos. Az MSZP belvárosi bukásából és az LMP megerősödéséből látható, hogy a városi liberálisok egy emberként küldték el őket a rákba.

Azok az értékválasztások, amik még 4 éve is meghatározóak voltak, mostanra teljesen értelmüket veszítették. Ilyen módon bár ideológiájában mind az LMP, mind az MSZP baloldali párt, mégis áthidalhatatlan szakadék van köztük, és az LMP bármilyen nyitása a szocialisták irányába a totális ideológiai meghasonlást jelentené a párt számára - annak pedig az SZDSZ példáján láttuk, hogy mi az elkerülhetetlen eredménye.

nemecsek ernő áruló 2010.08.02. 09:35:53

Lefordítom: a Fidesz az LMP-ben látja a legnagyobb potenciált, ezért ő a következő célpont, akit darabokra kell szaggatni.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása