Véleményvezér

vv

Koldusok, hajléktalanok, hangulatrontók

2010.08.02. I 68 komment I Címkék: tarsadalom pinter hajlektalanok szegenyseg

Ők is a társadalom tagjai, a nemzet részei, és egy valamirevaló közösség sosem feledkezhet meg legelesettebb tagjairól. (Fotó: text.freeblog.hu)

Pintér Sándor egy interjúban arról beszélt, hogy a közterületeket meg fogják tisztítani „a koldusoktól és az ország hangulatát rontó személyektől” (értsd: hajléktalanoktól).

Az elmúlt két évtizedben a hajléktalanokról és koldusokról ugyanazokat a sablonszövegeket hallhattuk. A jobboldal mindig csak rendbontókat látott bennük, a baloldal számára pedig ők voltak a társadalom számkivetettjei: áldozatok, akik nem tehetnek semmiről, ezért intézkedés sem hozható ellenük. Persze mostanra látjuk, hogy a valóságban sokkal kényelmesebb volt ilyen semmitmondó szövegekkel lesöpörni az asztalról ezt a problémát is, mint szembenézni vele.

Ajánlott írásunk: Segélyezés, listázás - mi a valódi probléma?


Hogyan kezelték a kérdést eddig?

Budapesten egyszerűbb volt például hagyni, hogy a hajléktalanok a BKV utazási feltételeit megszegve melegedőnek használják a járatokat, mint fedélt biztosítani nekik. A fővárosi vezetés pedig folyamatosan csökkentette a hajléktalanok ellátására szolgáló pénzt, miközben a szocialisták egyik legjellemzőbb ötlete az volt, hogy a hajléktalanokat télen sátrakban (!) szállásolják el.

Sajnos az elmúlt két évtizedben a politika számára szinte fel sem merült, hogy a koldusok és hajléktalanok problémája sokkal komplexebb annál, minthogy azt bárgyú ötletekkel vagy médiaszlogenekkel lehessen kezelni.

survey tools


Mert miről is van szó? Nem csupán néhány jellemhibás vagy önhibájából az utcára kerülő „csöviről” beszélünk - hanem egy hatalmas, kb. 20-50 ezres tömegről. Jó részük elvált férfi, betegségekkel, alkoholizmussal, akik - gyakran valóban önhibájukból - nem találták meg a helyüket a rendszerváltás utáni Magyarországon. Emellett fontos, hogy a nagyvárosokban a koldulást maffiák irányítják, melyek léte önmagában is súlyos gond.

Végül pedig látni kellett volna azt is, hogy a rendteremtés igénye nem "intolerancia", hiszen a társadalmat joggal zavarja a hajléktalanok és koldusok jelenléte. Ugyanis súlyos közbiztonsági és köztisztasági problémát jelentenek: koszosak, büdösek, sokuk alkoholista és erőszakos.

A budapesti hajléktalanok számának (...) növekedése és szembetűnő kiszolgáltatottságuk a munkásszállók megszűnésére és a bérlakások számának drasztikus csökkenésére vezethető vissza. Az azóta felszámolt munkásszállók a kilencvenes évek elejéig mintegy 100 000 embernek adtak otthont. Az önkormányzati bérlakások aránya a mai Magyarországon 3%, míg az EU hasonló éghajlatú országaiban 20-35%. A helyzetet súlyosbítja, hogy a lakásfenntartási támogatások az EU fenti országaiban az ottani GDP 1%-ra rúgnak, Magyarországon mindössze az itteni GDP 2-3 ezrelékére tehetők. (...) A tényleges hajléktalanok 20%-a az árvaházakból kikerült nincstelen fiatal, 40%-a pedig elvált és a lakásából kisemmizett középkorú férfi. (...) A hajléktalan-üggyel évek óta foglalkozó szakemberek szerint a hajléktalanság igazi oka a magány. A hajléktalanok azok közül kerülnek ki, akiknek nem volt soha vagy - válás, ill. haláleset folytán - megszűnt a családi hátterük. A társadalmi, tanulmányi, magánéletbeli és munkahelyi kudarcok során elbizonytalanodó, magára maradt ember egy idő után elveszíti a küzdőképességét, azzal a hitével együtt, hogy neki a társadalomban még juthat bármiféle szerep.

Forrás: Budapest Analyses, 2007.


Mi a megoldás felé vezető út?

Sokszor hallhattuk azt az érvet, hogy a koldusok kitiltása nem old meg semmit, hiszen legfeljebb átmennek máshová. Ez valóban így van - csak nem mindegy, hogy ebből milyen következtetést vonunk le. Pár évvel ezelőttig szinte mindig azt vonták le, hogy mivel nem old meg semmit, nincs is értelme a tiltásnak. Pedig a helyes következtetés az, hogy bár a tiltó rendelet önmagában valóban nem old meg semmit: de mégis az első lépés a megoldás felé.

Nem lehet sosem felszámolni a koldulást, ha azt általánosan nem tiltjuk be. Ez ugyanis egyszerre lehetetleníti el a maffiákat, és egyben azt az üzenetet is küldi a hajléktalanoknak, hogy mindenképpen más megélhetés után kell nézniük.



Csakhogy milyen megélhetés után? Ez a nagy kérdés. Mi fog történni most ezzel a rengeteg szerencsétlen emberrel? Miből fognak élni, és hol? Jó volna hallani a további intézkedésekről is, vagy legalább azt látni, hogy a kormányzat megértette, hogy itt egy jelentősen komolyabb problémáról van szó, mint amit egy hangzatos bejelentéssel meg lehet oldani.

survey service


Miért kellene segíteni rajtuk?

Nagyon sokak számára ez is kérdéses. Az biztos, hogy nem azért kell segíteni, mert a hajléktalanok a társadalom elnyomottjai, és bűntudatot kellene éreznünk miattuk. Hanem, mert ők is a társadalom tagjai, a nemzet részei, és egy valamirevaló közösség sosem feledkezhet meg legelesettebb tagjairól.

Az, hogy ők is a közösség tagjai, két dolgot jelent: egyrészt azt, hogy nincs kivételes elbánás, nekik is ugyanúgy be kell tartaniuk a törvényeket, mint mindenki másnak. Másrészt viszont azt is, hogy a megtűrés helyett végre valódi segítségre is kell, hogy számíthassanak.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alex3000 2010.08.02. 09:28:23

Jaj Istenem, már megint ezek az emberi jogok... Nekem ugyanolyan jogaim lennének, hogy tiszta és békés parkba, utcán, vagy tömegközlekedésben részesüljek, főleg úgy, hogy keményen fizetek érte (adó, bérlet stb.). Aki akar az nem jut oda. Van kivétel, de a többségnek esze ágában sincs dolgozni, csak részegen kergetni. Egyébként ha jó megnézzük, a magyarok többségét nem sok választja el a hajléktalanságtól. Nekem speciel van egy kis lakásom és autóm, de egyik sem az enyém, hanem hitelből van és még 20 évig a bank tulajdona, és ha elvesztem az állásomat, akkor utcára kerülök. Szóval én sem sírok, hanem keményen dolgozok, annak ellenére, hogy néha úgy érzem reménytelen az egész. Sőt terveim vannak, hogy itt hagyom ezt a tetves országot és külföldön probálok szerencsét.

Franky4fingers 2010.08.02. 09:36:12

Sajnos a hajléktalan kérdés megoldásának a legfőbb gátja (volt és még egy darabig lesz) a valós létminimum és a minimálbér közötti bérszakadék.

Ugyanis a nyugati országokban (és ezt vegyük mintának, hiszen a cél az, hogy úgy működjünk, mint ezek az országok) a minimálbér = a megélhetéshez minimálisan szükséges összeggel. Tehát, ha BÁRMILYEN munkád van akkor a társadalom része lehetsz, nem válsz számkivetetté.

Nálunk ez nem így van. Amíg bárki komolyan gondolja, hogy egy tanári fizetés 90 ezer forint, egy McDonaldsban 60 ezer forintot keres valaki, nem beszélve a segédmunkásokról takarítókról stb stb. addig ezt a kérdést nem lehet megoldani.

Mert mi lenne a megoldás? Hogy munkára kényszerítsük a hajléktalanokat, ezáltal visszarakjuk a társadalomba. Csakhogy. A demokráciának a szépséghibája, hogy a kényszerítés csak passzívan működik, tehát olyan jogszabályokat kell hozni, amelyek lehetetlenné teszik a koldulást, illetve alternatívát kínálnak. (Értsd: Menj el takarítani, tessék, itt egy álláslehetőség, ebből a pénzből ki tudod fizetni a szoc. bérlakásod és a kajád és újra a társadalom része lehetsz)

félember 2010.08.02. 09:36:18

Ez egy komoly probléma valóban. De melyik kormány nyúlt ilyen fajsúlyú kérdéshez komolyan, ténylegesen jó megoldásokra törekedve és nem úgy mint egy színpadon a közönséghez beszélve csupán.
Valódi munkát kéne követelni a kormányoktól és a parlamenttől nem csak megválasztani őket.

Egyébként már egyre több a relatíve fiatalabb és nő a hajléktalanok között valamint a számuk is egyre növekszik évről évre.
Én úgy gondolom ez már egyáltalán nem csak a rendszerváltást nem bírt követni kicsúszott egzisztenciák tömege.

OkoskaTo:rp 2010.08.02. 09:53:20

Aki az adót fizeti, az dönthessen arról, hogy a pénzéből megcsinált park a pihenés, kikapcsolódást szolgálja, avagy messziről elkerülendő kültéri illemhely legyen. (Tényleg, az ÁNTSZ hogyhogy nem záratja be/le az összetojt parkokat?)

Ha a rendőr engem megbírságol a legapróbb hülyeségért, a lámpánál úttesten támolygó kéregetőt miért nem tudja megbírságolni/bevinni?

Hajléktalanburgert!
Parkőrt, szöges bottal (nemcsak szemetet szedni...)
A közveszélyes munkakerülés tényállását újra vissza a Btk-ba!

SiKom 2010.08.02. 09:53:31

"Ők is a társadalom tagjai, a nemzet részei, és egy valamirevaló közösség sosem feledkezhet meg legelesettebb tagjairól."

Na igen, de mi a magyar politika?
Hajléktalanok sokan vannak, szavaznak? Nem.
Érdekel valakit a hajléktalanok sora? Nem sokakat.

Innentől kezdve nincs politikai haszon, tehát egy kis aprópénzt szórnak nekik, látszattevékenységként, és ennyi.

pakesz (törölt) 2010.08.02. 09:57:31

legyen a regi kadari megoldas
KMK az buncselekmeny, bortonbe vele, ott meg gondolom, ha az Uriember nem akart a sajat szarabol-hugyabol felkelni es lemosdani jott a gumibotozas
erdekes az a modell az mukodott, nem is volt semmi hajlektalan/csoves az utcan

Yasashi Tanuki 2010.08.02. 10:00:20

Megoldás lehetne a hajléktalanoknak a vidékre költöztetése, hiszen nagyon sokan amúgy is munkásszállókról kerültek az utcákra. A munkásszállóra többnyire kelet magyarországi falvakból kerültek, tehát ismerik az ottani életmódot. A vidéki falvakban sok üresen álló ház van, elhagyott TSZ épületek. Állami segítséggel egy élelmes vállalkozó ezekből működő szövetkezetetket hozhatna létre.
A hajléktalanellátásra kifizetett összegekből fenntarthatóak lennének az ilyen telepek.
A Tarnabodi modell sajnos eléggé félresikerült, mert az oda költöző hajléktalanok már egy elcigányosodott falusi közösséget találnak, akiknek az erkölcsi színvonala még a hajléktalanokénál is alcsonyabb. Az ottani foglalkoztató sem túl jó ötlet, meggyőződésem szerint a mezőgazdasági munka a természeténél fogva sokkal alkalmasabb a rehabilitációra.

Olyan falusi közösségeket kell keresni a letelepítésükre, amelyik megbecsüli az értelemes munkát végzőket és így esélyt ad az önbecsülés visszaállítására ami a kulcs a rehabilitációban.

Talán ki lehetne írni egy pályázatot és megtaláni azokat akiknek van elképzelésük a probléma megoldására és a megoldás véghezvitelére.

Lefetyke 2010.08.02. 10:08:52

Teljesen rendben van a cikk. Igen, a hajléktalanokat ki kell tiltani a közterületekről, és a koldulást büntetni kell.
De az nem büntetés, hogy a hajléktalant fogdába zárják, mert kap fekvőhelyet, ételt, és egy tisztes fürdőt. Ez nem büntetés, tulajdonképpen segítség. Ez a segítség pedig jó dolog, csak az nem, hogy ezt büntetésnek szánják. Valójában jutalom, és ezért ellentétes célt ér el: bűnelkövetésre szoktat.

Én spec. valamilyen dologház létrehozásának örülnék. Nem valami uniós támogatásból létrehozott panzióra gondolok, hanem egyfajta önfenntartó épületre, minimális életfeltételekkel és szigorú szabályokkal. Olyan helyre, ahol ezek az emberek életben maradnak és nem szenvednek hiányt a legalapvetőbb javakból, lehetőséget kapnak arra, hogy valamilyen keresetük legyen, de egyben fenn is tartják az adott dologházat. Viszont nem olyan helyet, ahonnan el se akarnak menni.
És miután ez az első, nagyon is humánus lépcső megvan, a következő lépcsőnek sokkal szigorúbbnak kellene lennie. A munkától és a "rendes kerékvágástól" elszokott embereket igenis rá kell nevelni a normális életvitelre, megint meg kell tanulniuk, és ez nem lehetőség, hanem kötelező. Aki nem tartja be, azt sokkal szigorúbb dologházba küldeném, ahol ugyanúgy kell dolgozni, de sokkal szegényesebb életkörülmények között, sokkal nagyobb fegyelem tartatásával. És persze kötelező elvonókkal, akinek erre szüksége van.

Lehet hogy ez se lenne tökéletes megoldás, de valamennyit javítana a helyzeten. Szerintem.

scorpioscorpio 2010.08.02. 10:31:51

Teljesen mindegy h valaki miért került abba a helyzetbe!!! Ott van és nem lehet embertelen módon megközelíteni...NEM mindenki erős és stabil lelki alkat, és nem lehet mindenki jól menő vállalkozó mentalitású, sem ügyeskedő sem nepper, v diplomás "kurva" vmelyik multinál....főleg ha máshogy élt és más rendszerben nőtt fel...pl évtizedes munkaviszony után a társadalom perifériájára szorult. Esetleg még a családját is szétzilált a válság....és az állandó csóróság, ráadásnak! Ebben a korosztályban az átlagembernek nincs két diplomája és nyelvvizsgája sem...de az előző évtizedekben azért ezt az országot jó részt ők működtették, a szürke eminenciások. 40-50 felett jellemzően nem tudnak már életmódot váltani, nyelvvizsgát tenni, diplomát szerezni s mivel termelés gyakorlatilag nincs, rövid idő alatt elvesztenek mindent. Üzletkötőket keresnek ugyan a cégek, 50%-al nőtt az elmúlt fél évben az ilyen témájú álláshirdetés - de fizetés nélkül, jutalékért és saját autóval...jó megjelenéssel!! Értékesítő mentalitással!!! és pont ez az ami ebből a rétegből hiányzik, ez nem negatív hanem tény... aki elítéli a hajléktalanokat annak kívánom h kerüljön abba helyzetbe és próbálja meg megoldani ha tudja! Onnan nem lehet "felállni" csak napi szinten túlélni!! kb három napig bírnám és feladnám....inkább ugranék a hídról... Aláírás: egy antialkoholista, nem hajléktalan.

Karnamantra 2010.08.02. 10:36:27

Engem is nagyon zavarnak a hajléktalanok. Iszonyú iszonyú még iszonyúbb mocskot, bűzt, fertőzéseket és látványt hagyva maguk után óbégatnak (vagy éppen verekednek egymással) a főváros legbelsőbb kerületeiben.

Értsd: ahol a legtöbb ember jár gyalog, mert régi kerületek, zsúfolt, nehéz parkolni, illetve a turisták (miután átvergődnek a csodás Kőbányán taxival), vagyis ahol sok lé várható. Külső kerületekben pedig ellepik az aluljárókat, mert ott akad sok gyalogos.

14 éve élek a 6. kerületben, 4-5 éve van ez így, szóval megoldás van. Nemrég éjjel ballagtam hazafelé az Andrássy úton, mellém szegődött egy külföldi fiatal, hogy menjünk együtt, mert fél ettől a sok ápolatlan, hangoskodó figurától, hogy megtámadják. Lengyelországból jött... annyira elhanyagolják ezt az utat, hogy az Unesco akár vissza is vehetné a világöröksági címet.

Az új főpolgármestertől azt várnám el (várom el), hogy kitiltsa a koldulást a turisták által látogatott helyekről, a hajléktalanokat pedig az összes közterületről, beleértve a villamosmegállókat és a tömegközlekedési eszközöket. Mindenhonnan, ami az adófizetők pénzéből épült, és nem mondjuk kifejezetten hajléktalanszálló. Vegyenek példát Prágáról. Aki járt ott, tudja, miről beszélek.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.08.02. 10:36:53

cido.blog.hu/2010/07/22/budapest_nyaron_sokkal

Erről ennyit. Országimázs, vazze. :S

Nekem tetszik az ötlet, tiltsák ki őket bizonyos helyekről és kész.

A számukat pedig szvsz lehetne csökkenteni, ha összevonjuk egy másik problémával.

Vidéken van egy csomó kihalt falu, ahol szétrohadnak a házak, senki sem műveli a földet és a kertet, parlagon hever.
Mi lenne, ha egy alapítvány önként jelentkező városi hajléktalanokat toborozna, kiválogatná a normálisabbját, és aztán:
közösen felújítanának pár lerobbant, elhagyott, önkormányzati tulajdonú házat (esetleg megvenne párat egy-két kihalt/kihaló településen), a felújított házakba aztán beköltözhetnének házaspárok vagy 2-3 fős társaságok. Az induláshoz kapnának segítséget (vetőmag, tartós élelmiszer, tüzifa, pár konyhai és kerti eszköz), majd utána újra felépítheték az életüket.

Mielőtt bárki jönne az "alkoholista naplopók azok, csak telihánynák a gémeskutat" szöveggel, megismételném: "egy alapítvány önként jelentkező városi hajléktalanokat toborozna, kiválogatná a normálisabbját".

Eredmény: csökkenő hajléktalanprobléma + újjáéledő szellemfalvak.

Cheque Republic 2010.08.02. 10:38:38

@Yasashi Tanuki:

Nem értelek téged, miért kellene vidékre költöztetni a hajléktalanokat. Csak, hogy ne zavarják a pesti látképet. A fővárosban is rengeteg elhagyott épület van, ahol egy élelmes vállalkozó megvalósíthatná az ötletedet; arról nem is beszélve, hogy Budapesten sokkal több a munkalehetőség. És mikor kerültek ki ezek a hajléktalanok a munkásszállókból? Nem tegnap meg tegnapelőtt. Ezért fogalmuk sem lehet már a vidéki életmódról, főleg úgy, hogy -tudom ez meglepő lesz - a vidék is fejlődik, szóval már régen nem az az életmód van, mint 10 évvel ezelőtt. Vagy a te ötleted az, hogy hajléktalanokat telepítenél olyan kis falvakba, ahol az elnéptelenedés miatt már csak öreg, magukat megvédeni képtelen emberek laknak?

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.08.02. 10:39:14

@scorpioscorpio: Köszönjük szépen, ez a fajta hozzáállás pontosan 20 éve NEM segít az egyre romló helyzeten. Romantikus ideák és szivárványos píszímaszlag... pont ez kell a hajléktalanoknak, ó jee! :-/

scorpioscorpio 2010.08.02. 10:39:22

Vannak elhagyott laktanyák és mezőgazd épületek, és vannak cégek akik felajánlhatnának dolgokat, pl falfesték, tisztitószer, de lejárt szavatosságú v sérült csomagolású de használható élelmiszer, most a Tes...-ban pénzért adják!! ... és nincs mezőgazdaságunk...de van rá hely és lehetőség!! Nem büntetőtáborról beszélek hanem lehetőségekről!!! A mezőgazd. munka mellett ott is kell szakács, takarító, sofőr, varrónő, gyerekfelügyelő, összedolgozva és segítve egymást mint egy "kommunában"... persze némi irányítással... pl egyetemi v főiskolai gyakornoki program???? Persze ebből Állam bácsi nem hagyható ki...és nem minden hajléktalan ember aljas alkoholista és bűnöző!!! A LEHETŐSÉGET KELL MEGADNI...ÉS EMBERI HOZZÁÁLLÁST!!! IT NEM MŰKÖDIK A KOLLEKTÍV BÜNÖSSÉG ELVE...!!!

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2010.08.02. 10:43:01

@scorpioscorpio: Amennyire ebből ki tudom hámozni, ez valami olyasmi lehet, mint amit javasoltam. Akkor ebben azt hiszem egyetértünk! :D

EG0 2010.08.02. 10:43:06

@Yasashi Tanuki: Nem biztos, hogy békés, rendezett kis falvakban szívesen fogadnának éjjel részegen ordítva veszekedő hajlékonyakat. Viszont új közösségek létrehozása vidéken jó ötlet. Munkáért emberi szállás és élelem. Kötelező továbbképzés, vizsgával.
Aki összeszedi magát, az majd keres más munkát, akár ismét városokban. Aki nem, annak még mindig lehet elvonó kényszermunkával, de ez már tényleg a legeslegalja. Amelyik emberjogi aktivistának nem tetszik, az meg fogadja örökbe a saját lakásába.

félember 2010.08.02. 10:45:16

@scorpioscorpio: Teljesen egyetértek!
Nem mindenkinek tolt papa mama a segge alá iskolákat, normális értékrendszerű művelt közegben való felnevelkedést és anyagi vagy egyéb segítséget.

Lecsúszni nem annyira nehéz de onnan feljönni nehezebb mint 200 fekvőtámasz egybe lenyomására gyúrni.

Ettől függetlenül nem hagyható, hogy Indiára kezdünk hasonlítani.
Tényleges segítségre és motivációra van szükségük ami nem megy szimpla törvényi szabályozással se üres pénzosztással.

Karnamantra 2010.08.02. 10:46:33

@Babu2000: Legjobb barátnőm nem fizet hitelt, mert ahhoz nem keres eleget - esélye sincs lakáshoz jutni, elvált anyukája sem a sajátjában él 4 órányi vonatozásra a fővárostól, ő pedig albérletről albérletre hányódik (most éppen egy jóbarátnál, szerencsére).

Amit még kifelejtettem, hogy a hajléktalanok nagy része keresettel rendelkezik, mert a Metropol napilap kb 1 hónapja lehozott egy mellékletet "szegény" párákról: tipikus, szánnivaló példeként egy 40 éves, iskolázott férfit kérdeztek meg, aki mindössze 60 ezer ft-ot kap segélyként, és a FN magazint árulva alig keres napi 3000 további forintot. Namármost, én diplomásan ugyanannyit keresek...

scorpioscorpio 2010.08.02. 10:51:31

Magyar cégünkben 300 milla árbevételt termeltünk, leadóztuk, bejelentett munkaviszonyok voltak, 15 családnak adtunk megélhetést 15 évig, és a válság / 2008 ősze / elvitte a piacunkat. Akivel még kapcsolatban vagyok, mindegyik gondban van azóta...mi előnyben részesítettük az idősebb - lásd - 30 és 50 közti munkaerőt, mert jellemzően családos, megbízható és rutinos - de azóta tengődnek velünk együtt. / Egy lepadlózott cégtulaj. / Anyám 67 éves és agilis, és Ő volt az egyik emberünk, most is ő kapott állás lehetőséget mert nem kell bejelenteni...elég szégyen ez a felállás! Mi, a középkorosztály többszáz CV-t küldtünk el...párom rendszergazda, + vegyésztechn., középszintű nyelvtudás, kulturált viselkedés é megjelenés, stbstb ... de 40 éves elmúlt.... én szintén.... mit tippeltek mikor kerülünk utcára?

Cheque Republic 2010.08.02. 10:51:37

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):

Kihaló településeket említesz. Szerinted, miért kerültek ezek a falvak ilyen helyzetbe. Mert ott semmilyen lehetőség nincs. És mivel művelnék a földet? Szerinted pár kapával és gereblyével és néhány zsák vetőmaggal úgy megművelnék azt az évek óta parlagon heverő földet, hogy egész évre elegendő megélhetésük lenne? Amikor több mezőgazdasági géppel rendelkező gazda is mínuszban zárja az évet. Valami értelmesebb megoldás kell, nem ilyen álomvilág.

Cheque Republic 2010.08.02. 10:55:05

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):

Kihalt falvakat említesz. Szerinted miért kerültek ezek a helységek ilyen helyzetbe? Mert ott tényleg semmilyen lehetőség nincs. És szerinted pár kapával, gereblyével és néhány zsák vetőmaggal úgy megművelnék azt a néhány éve parlagon heverő földet, hogy egész évre megélhetést biztosítson nekik? Amikor több mezőgazdasági géppel rendelkező gazda is mínuszban zárja az évet. Valami értelmes megoldás kell, nem álomvilág.

scorpioscorpio 2010.08.02. 10:55:23

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): Nem kéne elkezdeni ezt az Alapítványt v ilyesmit létrehoznunk??? Nincs az a vidéki polgármester akinek nem kéne az ingyenmunka ... akár mzg. akár településfejlesztés....én azt gondolom h szervezés kérdése... nem kevés de értelmes!!! A "politika" sem mehetne el emellett szótlanul, van az a "kritikus tömeg" és ugyan "szenzációhajhász média" , de ami már mozdít!!!

Tomi1973Wien 2010.08.02. 10:55:34

államilag dotalt 'aramfejlesztoket' kellene letrehozni, vagy valami hasonlo minimalis hozzaertest igenylo munkat... pl. fixalt biciklik egymas mellett, amik egy dinamot hajtanak, az igy keletkezett aram (attetelek utan persze), bekerul a korforgasba, az allam dotalja, hisz egyertelmuen veszeteseges, de a hajlekonyak meloznak... :LOL:

Tomi1973Wien 2010.08.02. 11:08:16

@Cheque Republic:

ez azert nem teljesen igaz, hogy a gazdak minuszban zarjak az evet, mert ha mindenki mindig mindenben minuszos lenne, nem muvelnek meg a foldeket... teny, hogy kell hozza egy infrastruktura illetve a 'farm' megfelelo gepesitese, de okos tervezessel nem lesznek minuszosak, sööööt....

Cheque Republic 2010.08.02. 11:08:20

@scorpioscorpio:

Hajrá! Én csak támogatni tudlak benneteket. Bár azt ne feledjétek, hogy az ingyenmunka, ha tényleg ingyen van, erősen a rabszolgaság fogalmára hajaz. Ezek a szerencsétlenek most legalább összeszednek napi 2-3000 forintot, gondolod, hogy majd kosztért meg kvártélyért fognak "gürcölni". Én egyszer adtam egy szendvicset pénz helyett egy homeless-nek, mondanom sem kell, hogy hátbavágott a szendviccsel a "Dugd fel magadnak!" reklámszlogen kíséretében.

Tomi1973Wien 2010.08.02. 11:08:30

ausztriaban az utobbi idokig problemat okozott az egyre jobban megnovekedett szervezett koldulas... erre hipp-hopp bevezettek, hogy a koldulas tilos, buntetendo, es a rendorok AKTIVAN begyujtik a koldulokat es koldulas latszatat kelto egyeneket.... (mert pl. aki nem kereget, csak ul egy bolt mellett, elotte a földön a sapkaja, az nem koldul, csak a koldulas latszatat kelti...)...

az igy osszeszedett jonep eloszor a rendororsre kerul, majd az adatok felvetele utan vagy egy helyi 'lecsuszottakkal' foglalkozo szervezethez, a kulfoldiek (tulnyomo reszt roman kisebbseg) pedig kizsuppolasra kerulnek....

scorpioscorpio 2010.08.02. 11:08:30

Mi / pest megye/ elkezdtük több okból a kiskertünkben a termesztést, tényleg nem kellett hozzá sok, csak elhatározás...pár mag és palánta, 30ft/ db, és egy kicsi munka, tősgyökeres városi létemre is meg tudjuk oldani! Víz a kútból, és esővíz ... és őszre totál önfenntartók leszünk, túl a bio-egészséges részén még élvezet és anyagi haszon is!! 7 évig parlagon volt a föld / kb 60-70 m2 / tökéletes az eredmény!! csak felásni kellett!! Szoliba sem járok, mert barnulok is! Edzőterem is kihagyva először anyagilag most meg már nem kell!! 6 óra kerítésfestéssel pl 20 ezret spóroltunk, ennyiért vállalta volna a rendbehozást a "vállalkozó" szép barnák vunk és izmos is vok .... utána egy kis gazolás a zöldségek között... és van kaja is. Ha én megoldom városi és "volt üzletember" létemre, talán ennyiből szintén megoldható!! Nincs semmiféle gépünk, ásó, kapa és ennyi!!!

georg 48 2010.08.02. 11:08:46

Na, sikerült ismét felhúznom magam!
Kedves, drága aranyos véleményvezér!
Értsétek meg már az Isten szerelmére, nem magával a hajléktalansággal van baj! Valóban, ők is a társadalom részei. Igen kell!!!!!!! rajtuk segíteni! Igen, én is kerülhetek ilyen, vagy ehez hasonló helyzetbe. Önhibámon kívül!
Azt kellene az ilyen blogolóknak megérteni, hogy ők nem akarnak magukon segíteni! Nekik ez rohadt kényelmes helyzet! Az ég világon semmit nem csinálnak. El vannak, mint a befőtt, ha valaki rájuk szól, hogy legalább a szemetet szedjék össze maguk után, késelés a vége / nálunk már volt ilyen /.
Nekik ingyen jár az orvosi kezelés, én multkor véletlenül otthon felejtettem a Taj kártyámat, nem látott el a háziorvos, pedig ismer! Felháborító! Tudni kell, hogy az ilyen alja réteg mindíg is melegágya volt a bűnözésnek. Lehetne találni nekik kötelező munkát.
Hogy ezt nem lehet? Elviselni őket lehet, söt kell is?

Franky4fingers 2010.08.02. 11:08:55

Itt két dologról beszélünk, amit mindenképp ketté kell választani. És mindkettő ugyanolyan fontos, de nem lenne szabad, hogy egymás függvényei legyenek. MINDKETTŐT meg kell oldani.

Az egyik a hajléktalan kérdés megoldása.A másik, hogy Budapesten nincs közbiztonság és a valamikor elegáns körúton, a központi Moszkva téren, a fiatalok valamikori találkahelyének számító Nyugatiban, Batthyányi téren, a turistákkal tömött 6-7-ik kerületben nem lehet lépni a bűzt, mocskot árasztó kötekedő hajléktalanoktól.

Az utóbbit, meg kell oldani. Azonnal, bármilyen eszközzel. És minél gyorsabban. Mert ez pénzbe, nagyon sok pénzbe kerül mindenkinek. Mert nem jön ide a turista, mert takarítani kell a mocskot, mert betegek lesznek egészséges emberek, mert kirabolnak járókelőket. ÉS nem utolsósorban, mert a mocsok mocskot vonz és megjelennek egyéb kétes elemek is.
(és nem mellesleg undorító környezetben élünk)

MÉg egyszer. Segítsünk a hajléktalanokon. De ne úgy, hogy szétromboljuk BUdapestet.

Karnamantra 2010.08.02. 11:22:37

Eszembe jutott mégegy emlegetni való eset: a saját szememmel láttam, amint a Nagymező utcában a Két Szerecsen étterem utcai asztalánál pillanatra megállt egy arra haladó fekete bozontos, bűzös "paca", leemelte a francia házaspár asztaláról a sültet, és helyben elkezdte eszegetni.

Ne jöjjön senki azzal, hogy szegény biztosan éhes volt, és ez a mi bűnünk, mert csak addig mondaná, amíg vele is megtörténne valami hasonló, vagy még rosszabb. Én is éheztem már, amikor hónap utolsó 5 apjára maradt 500 ft-om. Kifli teával, biztos diéta. De nem veszem el mástól!

Azzal is csak az utóbbi 2 évben találkoztam, hogy utcára kipakolt kávéházaknák donganak a feketébe csavart, román, földig hajoló fiatal lányoktól kezdve a viszonylag jól öltözött, szalmakalapos itteni idős urakig, csiricsáré, kövér cigányasszony vagy a már említett wc szagú paca 5 nehéz szatyorral a hátán (vagy kiskocsival) - szemérmetlenül odahajolnak az asztalokhoz, és zavarják a vendéget.

Ezek a példák már horzsolják a bűncselekmény határát. Itt már hiába elnéző a szociálisan érzékeny honpolgár. Megjegyzem, egyre kevesebben vannak, már án sem vagyok az. Ha egy megállóban odajön hozzám, bűzlik, mint egy pálinkafőzde, megrázom a fejem, odébbmegy, 2 perc múlva jön visszafelé és ismét megszólít, úgy üvöltök rá, hogy kiesik a kezéből az fn-je.

Emberke · http://ketely.blog.hu/ 2010.08.02. 11:22:55

Véleményem szerint is Nemzet részei azon állampolgárok, akik hajléktalanok. Ebből következően, DE Jure minden jog, lehetőség, amely egy szerencsésebb helyzetű állampolgárt ( értsd nem hajléktalan állampolgárt) megillet, az a hajléktalan polgártársainkat is megilleti. Nos, ez a valóságban egyáltalán nem így működik. Megállapítható, hogy az a személy, aki hajléktalan, De Facto kikerült a Nemzetből, annak nem alkotó része. Mindebből következik, hogy az alapvető állampolgári jogok sem illetik meg ezen embereket, ezen jogok gyakorlására nincs módjuk. Példának okáért hajléktalanok nem tudnak az elsődleges munkaerő-piacon állás vállalni, hiszen csak annak van módja hivatalosan munkát vállalni, aki rendelkezik bejelentett lakcímmel. Tény, hogy a hajléktalan szálló is lehet bejelentett lakcíme a hajléktalan polgártársunknak , de hát melyik az a munkavállaló, aki olyan személyt alkalmaz, aki hajléktalan. E blogban is az összes hajléktalanokkal kapcsolatos sztereotípia felsorolásra került (büdösek, isznak, erőszakosak, koldulnak), pedig ez egy elvben jó szándékkal megírt vélemény lenne. Most képzeljük el az a munkáltatót, aki hajléktalanokat alkalmaz. Ha megtettük, abban az esetben levonhatjuk a konzekvenciát: nincs, vagy statisztikailag mérhetetlen azon munkáltatók köre, aki hajléktalan állampolgárokat alkalmaznak.

Jellemző társadalmi attitűd, hogy a hajléktalant, csövest mindenki tegezi, mint egy gyereket, egy öntudatánál nem lévő személyt. Ez az attitűd, a hozzájuk való viszonyunkat is jellemzi, elvárásainkat is jellemzi.

A munkanélküliség, a szegénység és hajléktalanság is egy összetett társadalmi probléma, melynek vannak szociálpolitikai, gazdaság- és foglalkoztatáspolitikai, lakáspolitikai, egészségpolitikai háttér okai, következményei. Senki sem azért lesz szegény, munkanélküli, hajléktalan, mert azzá akar válni. Ezen létállapotok, egy sor nagyon nehéz terhet rónak az érintett állampolgárokra. A szegény, munkanélküli, hajléktalan emberek nem tudják igénybe venni azon szolgáltatásokat, amelyek a jobb helyzetben lévő polgárok számára evidens ( pl.: eü szolgáltatások, minőségi oktatás, stb.). Továbbá nem tudják megjeleníteni és képviselni az érdekeiket sem, így pedig nagyon nehéz bármit is javítani a saját helyzetükön.
A szegénység, a hajléktalanság szükségszerűen kirekeszt, megfoszt. Megfoszt az alapvető állampolgári jogoktól, az minőségi szoláltatásoktól, a társadalmi, politikai érdekképviselettől., mindentől, ami az állampolgáriság szerves része.
Mindebből következik, hogy a problémát csak úgy lehet orvosolni, ha a hajléktalan polgárt állampolgárnak tekintjük, illetőleg visszaadjuk az állampolgárását, azzal járó összes jogot és lehetőséget.
Tény, hogy a hajléktalanságot, mint fajsúlyos társadalmi problémát nagyon nehéz kezelni. Nehéz, mert összetett probléma, ebből következően annak kezelése, megoldása is több intézmény összehangolt cselekvését igényli, feltételezi. Ennek hiányában nincs optimális megoldás, csak rossz és még rosszabb opciók közötti választás lehetséges.

Azon kezdeményezések, amelyek a köztéri koldulás tiltását, valamint a hajléktalan állampolgárok közterekről való kitiltását (nesze neked állampolgári jogok) célozza, problémát nem oldja meg, csak elfedi, láthatatlanná teszi. Az ilyen és ehhez hasonló intézkedések a középosztály megnyugtatására szolgálnak, de legalábbis az esztétikai érzékük javítását célozzák, hiszen az utcák létképe szebb lesz (értsd koldus és hajléktalan mentes lesz), ez pedig vizuális sterilitást biztosít majd a fanyalgók nagy tömegének.

A probléma kezelésére összehangolt, egymásra épülő, szakmailag megalapozott, közép és hosszú távú, több szakember és intézmény bevonását feltételező koncepciók kellenek, valamint olyan ellátó rendszer, amely valós esélyt biztosít a hajléktalan léptből való kikerülésre.

Kiemelten fontos a prevenció, amely lehetőséget biztosít a hajléktalanság kialakulásának megelőzésére.

Tény, hogy ehhez a szociális ellátórendszer, a lakáspolitikai koncepciókat, valamint egyéb érintett szakmai terveket szükséges kidolgozni, megvalósítani.

nothing.at.all (törölt) 2010.08.02. 11:23:02

vannak kétségeim, hogy ezeket az embereket újra munkára lehetne szoktatni. kerülhet valaki nehéz helyzetbe, utcára, de ha úgy van szocializálva, akkor sem lesz belőle állat. egyszer láttam valamelyik műsorban hajléktalanokat, erdőben építettek maguknak egy nagy sátrat, de olyan volt, mint egy ház, élére hajtva tárolták a törölközőket. őket mélységesen becsülöm, és szívesen segítenék rajtuk. de ezek a belvárosban tengődő, koszos mocskos embernek már aligha nevezhető árnyékok. ezeket nem tudom megérteni. meg azt sem, miért jobb a belvárosban hajléktalannak lenni, és az egyik legforgalmasabb utcán aludni a padon, a turisták mellett.
egyébként szerintem egyre több hajléktalan lesz, a reálbérek tényleg egyre lejjebb csúsznak, talán pont most van ott egy átlagfizetés, amiből még épp eltartod magad, de másra már nem jut. ha nem lesz valami javulás a gazdasági helyzetünkben, ennél csak rosszabb lesz. meg hozzjárul a mentalitás is, mindig mástól várjuk, hogy segítsen rajtunk. valahogy ezt is máshogy kéne az emberekbe nevelni, állambácsi legyen az utolsó, akitől segítséget várunk, ne az első.

Cheque Republic 2010.08.02. 11:27:27

@Tomi1973Wien:

Nem azt mondtam, hogy mindegyik gazda mínuszban zárja az évet. Ám amikor a gyümölcsfelvásárló pl. az almát csak léalmaként veszi át a termelőtől 10-20 Ft-os kilónkénti áron, azért az már bicskanyitogató. És a Lehel piacon olyan almát veszel 10-szeres áron, ami minőségben elmarad ettől a "léalmától". Sajnos így a pestiek és a vidékiek is alaposan át vannak kúrva. A pesti ember azért, mert borzasztó minőségű gyümölcsöt-zöldséget vesz meg irreális áron, a vidéki meg nem tudja normális árért eladni a lédús, finom gyümölcsöt-zöldséget. A "léalma" meg megy külföldre, jó pénzért.

gorcsev54 2010.08.02. 11:28:57

Egy biztos : Volt egy két hozzászóló akinek értelmes ötlete van,megfontolandó.Aki meg büntetésről tiltásról,rabszolgaságról meg adófizetésről beszél annak kívánom, hogy holnapután veszítse el az állását rúgja ki a felesége gyerektartással vegye el a bak a vagyonát stb.vagy mit tudom én.Szóval megoldás kell és nem még egyet belerúgni abba aki hajléktalan lett.( mellékesen az én testvérem is közeli állapotában volt a hajléktalanságnak gépész technikusként nem olyan nehéz ilyen helyzetbe kerülni és a szüleim amíg éltek a nyomor színű nyugdíjukból segítettek meg én is amennyit a családom mellett megtehettem ,munkát én sem tudtam adni -és ennek a folyamatos kiszolgáltatottságnak lett az eredménye fizikai és szellemi leépülés( alkohol) és a halál.Én azóta próbálok a kérdésre nem úgy reagálni mint egyes nagy szájú hozzászólók akik adót meg járulékokat emlegetnek.Már egy blogban megírtam ,ha Magyarországon annyian fizetnének adót,mint ahányan hivatkoznak rá akkor nem lenne ekkora szar.És még valami a probléma gyökere valahol ott van ahol Scorpioscorpio írja.Én is 56 éves vagyok vállalkotásom van 21 éve és sokan megkérdezik még mindig élsz?Ma holnap már nem, és mit gondoltok majd mihez kezdek 57 58 évesen?Még portásnak sem mehetek, mert már mindenhol biztonsági őrök vannak.

2010.08.02. 11:32:38

Van valami fanyar humor abban, amikor a társadalom rendes és szorgalmas tagjai (akik persze mindig tiszták, sosem szemetelnek, egészségesen élnek, becsületesek és mindig pontosan, határidőre befizetik az adót) már a szabad ég alól is kitiltanák a nekik nem tetsző embereket.

gorcsev54 2010.08.02. 11:37:44

@nothing.at.all: Nem kéne állandóan azt hangoztatni ,hogy az állam mit ad -mert elmondhatom tapasztalatból
van akinek semmit.(sőt elvesz)És sok olyan ember van a korosztályomban ( se normális gyes se szocpol,se tanácsi vagy Pik lakás se 3% otp. lakáshitel se állami támogatás ,se ingyen lakás és még sorolhatnám) van egy korosztály aki a múlt rendszerben is éhbérért dolgozott és már 89 -ben az utcára került, vállalkozott és azóta is kínlódik, és semmiféle állami támogatást nem vett igénybe nem kapott.

Cheque Republic 2010.08.02. 11:38:48

Amúgy a legjobb megoldás az lenne, amit az egyik haverom (tipikus szőke) barátnője mondott, miszerint: ezeknek a hajléktalanoknak sokkal könnyebb lenne munkát találniuk, ha fent lennének az iwiw-en vagy a facebook-on. Kicsit kacagtunk!

nothing.at.all (törölt) 2010.08.02. 11:50:02

@gorcsev54:
nem hangoztattam, hogy mit ad az állam.
pont ez a lényeg, hogy nem tőle kell várni, hogy adjon, csak ha már magatehetetlen vagy. miért kéne ingyen lakást adnia pl.?

nyiroszilvi 2010.08.02. 11:54:36

A koldusok nagy része valamelyik maffiának koldul. Nem igaz, hogy nem lehetne tenni ellenük valamit.

Devil 2010.08.02. 11:59:40

Az elso lepes nem az lenne hogy megtiltsuk a koldulast. A koldulas es a hajlektalanok ket kulon problemakor, keves atfedessel; a feltuno, szervezett koldulast altalaban masok csinaljak mint a tipikus hajlektalanok.
A tiltasnak egyebkent is keves foganatja lenne, nalunk minden hatosag vagy korrupt vagy tehetetlen - peldalul valahogy a zugarusokat sem sikerul felszamolni, pedig mindig ott vannak ugyanott...
Az elso lepes az lenne hogy megallitsuk a hajlektalanok utanpotlasat, mert mindig konnyebb a bajt megelozni mint kezelni. Azt kell(ene) magakadalyozni hogy emberek elveszitsek a lakasukat, megelhetesuket, csaladi hatteruket egyszerre; az elsot (lakas) a legkonnyebb kezelni, a masodikra a jol ismert jarulekcsokkentes lenne a megoldas (tehat kilove) a harmadikra is (csalad elvesztese) sokszor a filleres napi problemak miatt kerul sor.
Tehat amit lehet tenni: szocialis berlakasok kellenenek, amik nem kell hogy jobbak legyenek mint egy munkasszallo, csak legyenek!
A munkanelkuliseget erdemben kellene kezelni - mert mikozben sok a munkanelkuli ott a munkaerohiany pld az egeszsegugyben - celzott, tervezett atkepzesekkel.

CyberPunK 2010.08.02. 11:59:48

Kurva jó, zavarjuk ki őket a belvárosból, így majd mennek a külvárosba és ott fognak randalírozni. Remélem küldik utánuk a belvárosi rendőröket is.

gorcsev54 2010.08.02. 12:00:24

@nothing.at.all: Pl azért mert van akinek adott és ad, nem írom le ,hogy kiknek. Nekem különben nem adott magam gondoskodtam róla (és még segítséget sem kaptam mert akkor nem járt)Tőlem ill. a családomtól csak elvett az állam de ebbe nem akarok belemenni, mert már elmúlt.Nem azt mondtam,hogy az állam gondoskodjon mindenkiről és mindenben -de vannak szociális kötelmei-pont azért mert a költségvetésbe azért is történik befizetés.

Karnamantra 2010.08.02. 12:03:06

@jeanli: le vannak fizetve a rendőrök. Is. Szerintem. Ez már tényleg balkán.

csillagkutya seven 2010.08.02. 12:07:38

@Cheque Republic:
Azért menjenek vidékre, mert a java része onnan jött! A mai napig ide sereglik a sok hajléktalan vagy még csak félig hajléktalan, mert itt több csurog nekik! Hidd el én szeretnék leülni úgy a buszban, villamosban, hogy előtte nem egy fostos hajléktalan ült ott és nem hagyta ott a névjegyét! A parkok, közterek ocsmányok, mert ezek leamortizálták! A Ferenciek tere hogy néz már ki...az aluljáróban éjjel kefélnek, isznak és ontják magukból a fertőt! Elég volt!

Devil 2010.08.02. 12:12:30

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): Miert, tett vaklamit az allam az elmult 20 evben a hajlektalanokert? Ha tett is valamit, annak nem volt nagy eredmenye...
Mert szerintem semmit, es igy hozzaalaasrol sincs ertelme beszelni. Bar a szonyeg ala sepres is egyfajta hozzaallas.

Cheque Republic 2010.08.02. 12:31:35

@csillagkutya seven:

Erről van valami konkrét számadatod, vagy csak vidékiből lehet hajléktalan? Vidéken is vannak hajléktalanok, de ott is csak a nagyobb városokban. Nem akarok demagóg lenni, de ha az megfelel Budapestnek, hogy emberek költöznek oda a jobb megélhetés érdekében és előremozdítják a főváros gazdaságát, akkor ennek az is vonzata, ha - tegyük fel és igazad van - a vidéki hajléktalan is oda vándorol a jobb "megélhetés" érdekében. Hja, hogy ők nem tesznek semmit a városért. Budapest se sokat tesz azért a vidékért, ahonnan elszívja a munkaerőt. Vidéken is lehet sokat keresni és Pesten is lehet keveset, de azért még mindig vonzóbb a keresőképes embereknek a fővárosba költözni a munka miatt. Talán előbb a vidék és a Budapest közötti óriási fizetésbeli különbségeket kellene megoldani és akkor a "vidéki hajléktalan" nem "költözne". Tudom, hogy demagóg vagyok és sarkítom a dolgokat, de nem én vagyok ezzel így egyedül.

Cheque Republic 2010.08.02. 12:31:37

@csillagkutya seven:

Az pedig, hogy a BKV-n nem lehet utazni a bűz miatt, nem csak a hajléktalanok hibája, hanem azoké is akik nem tartatják be a szabályokat. Ők is emberek, akik szeretnék túlélni a hideg telet, nem akarnak megfagyni, ezért inkább felszállnak a fűtött járműre. És tényleg büdösek, mert nem tudnak/akarnak fürdeni a szállókon, ahol egymást is meglopják. Ha konzekvensen be lennének tartva a rendelkezések + valami emberi megoldás lenne a problémára, neked és nekem sem kellene a bűzös, koszos hajléktalanokat kerülgetnünk. Sajnos ez nem csak magyar probléma, nálunk fejlettebb társadalmak is küzdenek vele.

Jerky_Maistro 2010.08.02. 12:34:07

ma is adtam egy férfinak, nagyon megsajnáltam! azt mondta, nagyon éhes. tegnapelőtt is adtam valakinek, meg az előtt is egy fiatalembernek (!) stb.

annak nem adok, aki láthatóan erőszakos, lehúzó, rosszindulatú. a Deák tér-körút útvonalon van egy nagyon rosszarcú lehúzó alak, 200 méterről kiszúrom. olyan pofátlan, hogy a bolt kijáratához is odamegy, és bevár.

Iridium 2010.08.02. 12:55:15

Mindig húzom a szám, amikor ezt hallom, hogy az állam nem segít blabla. Úgy emlékszem valamikor 20 éve úgy döntöttek az emberek (akkor még nem voltak zemberek), hogy szabad világban akarnak élni, az állam lehető legkisebb beavatkozásával. Nos, ez márpedig így fest a valóságban. Lehet szidni az államot, de egyetlen dolgot felejtünk el közben, az eredeti problémát. Ha mi magunk (az állam) segítünk megoldani fennálló problémákat, akkor az állam (mi) segíteni tud a jó érdekében vice versa.
Mi nyugaton úgy kezeljük a dolgot, hogy alapvetően emberekként tekintünk a hajléktalanokra, akik többnyire önhibájukon kívül (főleg mentális problémák miatt) kerülnek szorult helyzetbe. Olyan egyszerű dolgok segítenek nekik a visszailleszkedésben, mint pl. a beszélgetés. Ha én végigmegyek most az utcán, szinte biztos, hogy fogok látni embereket, akik koldusokkal beszélgetnek jóról, rosszról, az élet nagy és kicsi dolgairól. Éreztetjük velük, hogy ők is emberek, hogy valakinek biztosan szüksége lesz még rájuk. Egy-egy jó beszélgetés után persze megkínáljuk őket egy kávéval, mekis hamburgerrel vagy csak egy pár fillérrel, ez már csak hab a tortán. A legfontosabb, hogy vegyük őket észre.
Azok, akik előtte átlagos életet éltek, így újra erőt és hitet kapnak, hogy holnap is érdemes legyen élniük. Napról-napra haladnak, míg elérik azt a pontot, hogy aktívan munkát keresnek, tanulnak, majd újra képesek lesznek visszailleszkedni a társadalomba.
Ha már így említettem, a társadalom Magyarországon nem ismert fogalom. Pedig benne van a szóban is: társ. Azaz csak úgy működik az emberek közössége, ha tényleg figyelünk egymásra, és -ha csak kevéssel is, de- segítünk másokon. Ez nem feltétlenül pénz kérdése, nem kell rögtön milliárdokat ölni szállókba, csak észre kell venni, hogy ők is hozzánk tartoznak, akár tetszik, akár nem.
Képzeljük el, ha sok-sok ember segít csak egy kis odafigyeléssel, akkor az államnak is könnyebb lesz alkalmazkodni és segíteni. Amíg mi magunk nem változtatunk a hozzáálásunkon, addig vajmi keveset ér egy új hajléktalanszálló vagy kényszermunka. Ez felületi kezelése egy olyan problémának, aminek gyökerei a társadalom hibáiból erednek, nem financiális eredetűek.

Endiman1980 2010.08.02. 13:22:17

Ha olyan a hajléktalan, hogy csendben ül, és várja, hogy valaki pénzt dobjon neki, azzal nincs problémám....de az felháborít, amikor koszosan, büdösen felszáll a bkv-ra és leül mellém.
A mai hajléktalanok nagyrésze mostmár tudatosan provokál, teljesen elszemtelenedtek....úgyis tudja, hogy az ellenőr nem tudja megbüntetni, ígyhát lelkiismeret-furdallás nélkül utazik bkv-n amiért én 10ezret fizetek havonta, de ezt ő leszarja.....

Szüleim mesélik, a hetvenes, nyolcvanas években is voltak hajléktalanok, de ilyen szemtelenek nem voltak.
Ha hajléktalan lennék inkább meghúznám magam, és ha bkv-ra is szállnék, csak csendben a kocsi végében utaznék. De a mai hajléktalanok képtelenek erre.

Ott az a sok volt orosz laktanya, oda kell telepíteni őket.

mbazs 2010.08.02. 13:22:25

A legjobb az a nem ma barnult csóka, aki állandóan azt ordibálja (Moszkva tér és könyéke):

"Éhes vagyok! Éhes vagyok! Éhes vagyok! Ma még egy falatot se ettem!"

Egyszer megkérdezem majd tőle, hogy ha már 10 éve éhezik (mióta én Bp-en vagyok, és látom), akkor még hogyhogy él?

bldo 2010.08.02. 13:40:13

Nem tudom, mi a megoldás, de...

Egész hétvégén a városban mászkáltam. Így nyári hétvégeken szinte kiürül még a belváros is, akinek van egy kis esze, elmenekül innen messzire, legalább hétvégére. Tele van minden ezekkel az emberi roncsokkal. A felújított Erzsébet téren vagy az új sétálóutcában ilyen formák ülnek, fekszenek az új térbútorokon. A körúton. A turisztikailag frekventált helyeken. A nagy közlekedési csomópontoknál. Borzalmas.

Vasárnap elmentünk a Városligetbe. Az alaphangulatot már az Erzsébet királyné úti pici gyalogos aluljárónál megkaptuk: hajléktalanok cirkuszoltak, miközben mindenhol a guberált hulladékaik voltak szanaszéjjel - gondolom bolhapiacnak hitték. Szemét és bűz.

Ugyanez ismétlődött a PeCsa környékén, hatványozottan. Csövesek, mocsok, kosz, szemét és bűz mindenhol. Alig tudtunk olyan helyet találni, ahol picit elüldögélhetünk a fűben úgy, hogy látótávolságon belül ne heverjen vagy üljön (legalább) egy totálisan szétcsapott emberi roncs.

Ezen elszomorodva átmentünk a Margitszigetre, ami sokkal-sokkal kellemesebb volt. De amíg odaértünk, a Körúton ismét egy rakás ilyen emberbe botlottunk, magukról sokszor mit sem tudva csoszogtak zombikként vagy hevertek valahol.

A nagyobb aluljárók és azok környékei (Blaha, Nyugati, Örs, stb.) pedig végképp felháborítóak.

Nem akarom őket nézni, nem akarom a mindeféle kiűrített dolgaikat kerülgetni, nem akarom szagolni őket. 20 év alatt elfogyott a türelmem, a toleranciám.

oleszt 2010.08.02. 13:58:44

Marha jó a vidékre telepítő ötletetek! Tájékoztatásul közlöm, hogy a vidéki "szellemfalvak" őslakói szó szerint harcolnak a szerintetek megoldást kínáló mezőgazdasági idénymunkáért, mert ez kiegészíti a jövedelemnek nem nevezhető kis pénzeiket. Rohadt sokat dolgoznak kb. 450 Ft órabérért és évente max. 2 hónapra biztosít munkát. Ezt onnan tudom, hogy az édesanyám is ebből él egyik napról a másikra szinte és igyekszik megőrízni a hajlékát és a méltóságát. Szerintem telepítsétek őket bp.-i bezárt üzemekbe dolgozni, oda is jöhet pénzes befektetők nemigaz? Miért akarjátok Magyarország legszerencsétlenebb vidékeit még lejjebb csúsztatni? Hülye sznobok. Persze a belvárosból ki kell őket tiltani, ez egyértelmű, de nehogy már magyar Ausztráliát csináljatok a vidéki falvakból!

Franky4fingers 2010.08.02. 14:36:25

Nem kicsit zavar az, hogy sokan azzal a hivatkozással, hogy ez nem megoldás a hajléktalan kérdésre legalizálják, hogy a hajléktalanok (meg akárki) normaszegő botrányos magatartásával veszélyeztesse a köz érdekét, vagyonát.

Nem!!!! NE keverjük a két dolgot!

A hajléktalankérdést meg kell oldani! ÉS a normaszegő magatartást a városban (akárhol) meg kell szüntetni.

Ergo: Aki csöves büdös, koldul beszarik a parkba, legyen büntethető, legyen kitiltva a parkból, városból!!!!

Ne legalizáljuk, hogy lerombolják a buszmegállót, tönkreteszik a parkot, teret, aluljárót. Nem. Ez mindenkinek tilos.

Balance Of Power 2010.08.02. 14:36:28

Szerintem a legtobb joerzesu emberben viaskodik a jozan esz es az erzelmek: tenyleg baromira sajnalja oket az ember, de ugyanakkor tenyleg tarthatatlan a belvaros allapota. A hazunk elotti padokon folyamatosan a csovik ulnek. Egyszer kocsibol (szakadt 10 eves verdam van) kiszallva szolitott le az egyik, nem volt nalam penz (tenyleg nem volt es amugy sem hordok nagyon magamnal kp-t), erre megkaptam a magamet, hogy miert hazudok es hogy mindenki hazudik, mondjam azt hogy nem adok, de ne hazudjak. Erre megis mit lehet mondani? Mentegetozni vagy elkuldeni a jo kurva anyjaba? Szoval nem mondtam semmit, de nagyon felbosszantott - hova fajulhat ez? Legkozelebb mar le is utnek?

A legtobben egyebkent artalmatlanok, jobb kedvemben szoktam nekik kajat adni. Ami a lecsuszast illeti, a hazban is lakott olyan, akit kirakott a felesege es nagy ritkan felengedi - ez az ember egyertelmuen onhibajabol kerult oda, de kik vagyunk mi, hogy eliteljunk barkit is...?

Szar ez a helyzet ugy ahogy van. De valahogy megiscsak a tiszta tereket, utcakat valasztanam, ha kellene.

Skeptic 2010.08.02. 15:20:54

@Iridium: "Úgy emlékszem valamikor 20 éve úgy döntöttek az emberek (akkor még nem voltak zemberek), hogy szabad világban akarnak élni..."

Rosszul emlékszel. Annyi történt csak, hogy az emberek feje felett eldöntötték, milyen is lesz az a szabad világ, ehhez csak kellékként, statisztaként, manipulálható szavazógépekként kellettek az emberek. A politikusoknak és holdudvaraiknak szépen bejött ez a szabad világ.

@nothing.at.all: "állambácsi legyen az utolsó, akitől segítséget várunk, ne az első. "

Oké, de akkor az állambácsi is mondjon le szépen az adónkról. Ha ugyanis nem kellene adót fizetni, akkor sokkal több maradna a zsebünkben és kevesebben mennének majd az állambácsihoz segítségért.

TyToo 2010.08.02. 15:50:46

@Yasashi Tanuki: A téma megoldását én is hasonlóképpen látom. Ezzel sok-sok kérdés megoldódna.

Cheque Republic 2010.08.02. 16:10:21

@alessandro fabbro:

És mi van például Csepellel? Egy egész kisvárosnyi üres épület van a régi gyárterületen, ott nem lehet nekik értelmes munkát adni és lakhelyet teremteni? Miért akarjátok őket vidékre küldeni, hogy elvegyék azt a kis kiegészítő pénzkeresetet is a vidéki embertől? Ahogy ezt oleszt is megírta nagyon helyesen. Akkor nem lennének ott a belvárosban, külön kis "településük" lenne, senkit nem zavarnának, hiszen ez a cél, ugye? És írjatok már valami hivatkozást és pontos számokat, amire azt alapozzátok, hogy a hajléktalanok nagy része eredetileg vidéki!

daito 2010.08.02. 16:47:46

Szeretem, mikor fel akarjátok találni a spanyolviaszt.
Megoldani a hajléktalankérdést. Höhö.

Gyakorlatilag képtelenséget írtok le, a selejtmentes rendszert. Ugyanis a hajléktalan az emberi együtt élő társadalom selejtje, a forgács, a hulladék. Ez nem erkölcsi ítélet, a hajléktalanok között számos diplomás, nyelvet beszélő, művelt ember van; akik valami miatt kihullottak a rendszerből, vagy az aljára kerültek. Nagyon az aljára.

1. Minden országban - legyen az demokrácia, királyság, diktatúra - van hajléktalan.
2. Nem új dolog ez, évszázadok, évezredek óta ismert dolog, csak a mai "civilizált", "otthon melegéről szóló", agyonpapírozott-adminisztrált világban sokkal jobban szúrja a szemet.

Gyakorlatilag közgazdász szemszögéből a munkanélküliség fogalmával tudom összevetni, az egyszerűség kedvéért; de tudom, hogy a két fogalom nem ugyanaz; a munkanélküli sokkal finomabb, elfogadhatóbb fogalom a ma embere számára.

Megértem a sok negatívumot a hajléktalanokkal szemben, de. Szememben semmivel sem jobb a nem hajléktalan szülő gyereke, aki tageli, grafitizi a várost. Szememben nem jobb a villamosra koszos munkásruhában felszálló munkás, aki a festékes-malteros ruhában utazik. Persze, ő dolgozik, meg nem tud átöltözni, és biztos van bérlete.
Szememben nem jobb a kutyáját az utcára vivő, oda sz*r*tó emberke, aki ezek után nem szedi fel az eredményt. Szememben nem jobb a kocsijából szemetet kidobó, csikket, jegyet, papírzsepit elhajító nem hajléktalan.

Szívesen rájuk fognám a város mocskát, de legyünk őszinték - nélkülük is büdös, koszos Budapest. Tessék körbenézni, amikor lomtalanítás van, milyen lelkesen szórja a lakosság az összes lomot a saját háza elé, és hányan mennek utána ki / le eltakarítani. Gyk. lomtalanítás után a környékbeli gumisok a legboldogabbak.

A hajléktalan kérdés megoldásával van számos probléma:
1. A munkaerő piacán erős a túlkínálat; főleg az alacsonyabb képzettséggel rendelkezők piacán. Ha felvehetsz "jól szituált" embereket bármilyen munkára, akkor miért épp papír nélküli hajléktalanokat vennél fel? És ez nemcsak Magyarország problémája. Egy londoni hajléktalannak még a kelet-európai bevándorlókkal is meg kellene küzdenie, esélye nincs.
2. Egységes álláspont kellene. Egység a társadalom különböző vallású, pártállású, képzettségű, anyagi helyzetű rétegei között.
3. Első időszakban jelentős anyagi befektetés szükséges. Hiába adsz egy hajléktalannak egy mucsaröcsögei üres parasztházat, attól az nem lesz előbbre. Ha rendbe tudja hozni, ha közben-mellette talál munkát, akkor esetleg. De tessék megérteni, a vidéki üres házak nem azért üresek; mert egyébként vidéken sok a munka, magasak a fizetések, csak ezt Budapesten nem tudják. Vidéken alig van munka, infrastruktúra jóval gázosabb, bevételi lehetőségek kisebbek, és még jobban szem előtt van az ember.
4. Bármilyen megoldás a hajléktalanok részéről is erős, önkéntes áldozatot igényel. Meg kell érteni, hogy közülük van egy réteg, ami menthető; van egy réteg, ami viszont biztosan nem. És van a külföldiek rétege, amelyikkel meg mit tudsz csinálni? Kitiltod? Az aztán a jó megoldás, a határok nélküli Európában...
5. A hajléktalanság fegyelmező erővel is bír. Egy erős figyelmeztetés a társadalom többi részének, hogy hová le lehet csúszni.
6. A hajléktalanságból való kilábalás bizalmi kérdés. Szükség van a hajléktalan bizalmára a többségi társadalom irányába, és fordítva is; csak a mai magyar világban mi a megbízható, jól kereső emberben sem bízunk meg, ahogy egy rendőrben, tanárban sem.
7. A felvetett megoldásokkal is ez a probléma. El kell őket expediálni vidékre, az üres házakba; vagy az üres pesti házakba. Persze, rögtön a Holdra.
Úgy nem tud senki sem visszailleszkedni sem anyagilag, sem emberileg közénk, ha valami távoli szigeten kezd új életet... Meg bízzanak meg benne a helyiek, mert mi itt Pesten nem fogunk (vagy fordítva). Hát persze.

Megoldásnak nem vagyok híve - mert nincs. Esetleg 1-2 módszert átvehetnénk más országokból, pl. biztos jó volna pár olyan hely, ahol ezek az emberek tisztálkodhatnak, hajukat megnyírják, ruhájukat kimossák. Igen, ez a többség pénzébe kerülne, de nekünk volna jó. Cserébe viszont szigorúbban bánhatna a többség a szabálytalanul viselkedő, turistákat, helyi lakosokat zavaró koldulókkal.

vztekle 2010.08.02. 17:21:56

Mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy a hajléktalanok saját maguk felelősek azért, hogy kisiklott az életük, ajánlom, nézze meg "A halászkirály legendája" című filmet. (Rendező: Terry Gilliam, főszereplő: Robin Williams)
(Mindenki másnak is, aki még nem látta.)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2010.08.02. 17:22:06

Egy gondolat arról, miért valószínűtlen, hogy az állam ezt a problémát kezelni tudná:
Az általam megfigyelt hajléktalanok, létminimumon élők, szegények (nem nagy minta, de vannak egy páran) értelmileg az ötéves lányom szintjén állnak. Nem azért, mert nem tudnak osztani-szorozni vagy írni-olvasni, nem azért, mert nem tudnak megoldani egy labirintus feladatot, itt nincsenek akkora hiányosságok (többnyire), hanem azért, mert bármilyen helyreutasítást, javaslatot személyes sértésként élnek meg, és indulatból reagálnak, amit ők gondolnak, az mindig "jó", amit más, az mindig "okoskodás", "hülyeség".
Ne higgyük azt, hogy abból lesz ilyen személyiség (közkeletű szóval élve: bunkó) akit otthon sámfával vertek. A sámfával verés legalább valamiféle törődésre utal (bár kerülendő, mitöbb, büntetendő). Az igazi bunkó abból lesz, akit az egész család folyamatosan odébb tesz, tévé elé, számítógép elé, nagymamához, nagynénihez, ki az udvarra, le a térre. Az egymással való törődésről, a kommunikációról, az idő és a pénz beosztásáról ez a gyerek semmit nem fog megtanulni. A belőle kifejlődő felnőtt még kevésbé. A tehetősebb családból származó bunkó (akit tévé meg számítógép elé ültettek) mindehhez legalább valamennyi vagyont kap/örököl, de nagy rá az esély, hogy azt is elveszíti, hibás gazdasági (pl. oktalan költekezés, hitelfelvétel) és szociális (válás, stb.) döntései kapcsán. A szegény családból származó bunkó felemelkedésére szinte nulla az esély. (A nagyon tehetséges, intelligens bunkók káprázatos, szárnyaló ugyanakkor igen rövid drogkereskedői, csempészi, stb. karrier után fognak az utcára kerülni) . Érdemes Fedél nélkült olvasni, és eltűnődni az ott bemutatott sorsokon.
Esettanulmány: a fantasztikusan lecsúszott, alkoholistáktól, munkanélküliektől, stb. hemzsegő családból származó fiatal hölgy innen-onnan összeszedett pénzből elvégzett egy műkörmös tanfolyamot, sikerült helyet találnia, beindult az üzlet. Összeállt egy férfival, együtt spóroltak, majd az első nagyobb adag spórolásból mit sikerült venni: szilikonmellet. Nem tudtam, sírjak, vagy röhögjek. Majd lakás, autó (metálfénnyel), hűtő (jó nagy), stb. véresen kiizzadott részletekre . Szilikonmell ide vagy oda, jött a válás, egyedülélés, stb. Közben a nővére szült egyet, majd a kétéves gyermeket hátrahagyva ismeretlen helyre távozott, az öccsét - alkoholproblémák, viselkedészavarok miatt - egyik (fekete) munkából a másik után rúgták ki, persze öcsi sem volt rest közben felcsinálni az élettársát, satöbbi, satöbbi, satöbbi. Tehát egy törekvő (bár reménytelenül bunkó) családtagra jut 10 ingyenélő, lusta bunkó, és az egész család gőzerővel szaporodott (nem, nem kisebbségi családról beszélünk). Egész életük hajszálon függ, egyetlen kisebb krízis az utcára küldheti bármelyiküket, és onnan nagyon, nagyon, nagyon nehéz visszajönni. Egy ilyen spirált az állam hol tud megfogni?

vztekle 2010.08.02. 19:13:27

@Kovácsné: Felháborító ez a hozzáállás és hangnem, ahogy "nem nagy minta" alapján bunkónak titulálja egy Ön által nem jól ismert embercsoport tagjait. Azt hiszem, sokan vitatná(n)k, ki is a bunkó.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.02. 19:14:02

"A jobboldal mindig csak rendbontókat látott bennük, a baloldal számára pedig ők voltak a társadalom számkivetettjei: áldozatok, akik nem tehetnek semmiről"
És, ami a legrosszabb, hogy igazából mindkettőnek igaza van.

"Nem lehet sosem felszámolni a koldulást, ha azt általánosan nem tiltjuk be."
Ez majdnem olyan abszurd, mint betiltani a légzést. Ez az életben maradáshoz kell.

El lehet paterolni a közterületekről, sőt érdemes is, csak közben ne áltassuk magunkat, hogy most megoldottunk bármit is. Ezzel nem rajtuk segítünk, hanem a többieken. Nekik ártottunk.

Ó, mennyi "ötlet" itt a kommentek között.
A hajléktalan azért nehéz eset, mert megbírságolni nem tudod (mit veszel el tőle?), a bezárás sem valami nagy büntetés (,bár a szabadságukra igen kényesek, másuk nincs) és még a kényszermunka se lehetséges, mert aki már régóta van az utcán az annyira leépült, hogy egy csavarhúzó kifog rajta. Ugyanez a baj a munkaadással is (amellett, hogy a valódi munkaerő számára sincs elég.)
Hasonlóan egy hozzászóló felveti, hogy nem akarnak magukon segíteni. Igaza van. Nem akar. Már nem tud akarni. Idővel az ember beletanul a lábtörlő szerepébe. Ez a túlélést jelenti számára. Belőle már, bárhogy igyekszünk is, nemigen lesz sikeres ember, hacsak nem fiatal még.

Kevés dolgot lehet tényleg hatékonyan tenni. Kegyetlen, de daitonak van igaza. A selejtmentes társadalom utópia, a legtöbb amit tenni tudunk az az ártalomcsökkentés. Segítünk azon, akin még lehet...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.08.02. 20:15:47

@ifsz: " társadalom "rendes és becsületes" tagjai"... -tól óvjon az ég! Pedig Dunát lehet rekeszteni velük...
A baj az, hogy ezeknek köszönhetően kerültek a legtöbben az utcára. Most pedig mélységesen szégyenlem magam, hogy ennyi "megoldási javaslat" születhet a neten - minősíthetetlen! Ehhez persze kényszert éreztek, mi? - érdemi gondolkodás nuku, kompetencia pláne, de embertelen javaslatok közhírré tétele az már valami...
Én undorítónak találom ezt a fajta érzéketlen és gondolkodásra képtelen, ámde seggük alá tolt munkahelyektől, érdemtelenül magas fizetéstől és biztos lakóhelytől bátor hozzászólókat.
- Javasoljam, hogy takarítsuk meg tőlük az országot? - Ötleteljek azon, miként kellene megfosztani őket munkahelyeiktől? Hogyan kellene kitoloncolni a lakhelyükről? És miként lehetne rábeszélni őket arra, hogy ingyen dolgozzanak - csupán csak azért, hogy ne bántsák a szemem? És persze a jóérzésem? Vagy csak azért, hogy most legyen nekem munkám és ne nekik... Hangulatjavító intézkedéseket kéne tenni az érdekemben ! segítsetek! hogyan oldanátok meg, hogy munkát kapjak? - *-*

2010.08.03. 17:43:42

@térfél:

Buddha, Diogenész, Jézus Krisztus, Assisi Szent Ferenc, Jim Morrison, George Orwell, Charlie Chaplin, Daniel Craig, Curt Cobain - a lista szinte a végtelenségig folytatható - ők különböző okokból éltek hajléktalan életmódot az életük bizonyos szakaszában. A modern gondolkodású, szabadságszerető ember hajléktalan állapotukban rájuk nézve gondolkodás nélkül suvasztaná be ezeket az embereket egy hajléktalanszállóba vagy lepusztult vidéki tanyákra, csak hogy ne legyenek szem előtt. Arról külön tanulmányt lehetne írni, hogy miért is irritálja annyira az embereket a hajléktalanok puszta látványa is, a piszkosság, büdösség, igénytelenség csak a felszíne az okoknak, valójában olyan dolgok miatt utálkoznak ezek az emberek a hajléktalanokra, amelyeket maguknak sem szeretnének bevallani.

Nem arról van szó, hogy minden hajléktalan szent ember, művész vagy filozófus lenne, de a fenti lista jól mutatja, hogy semmiképpen sem arról van szó, hogy az utcán élő emberek lennének a társadalom selejtje, a selejt emberek legalább ugyanolyan arányban megtalálhatók a társadalom "sikeres" tagjai között is. Különböző sorsok és döntések állnak a jelenség mögött, nem lehet a problémát egységesen kezelni és sokszor valójában nincs is megoldandó probléma. Sajnos ezt a legtöbb esetben a hajéktalanokkal hivatásszerűen foglalkozók sem látják át, egyesek pedig cinikusan figyelmen kívül hagyják a részleteket.

rajnaig 2010.08.09. 09:42:11

Persze valódi megoldás nélkül könnyű überkedni. Csak azt az egyszerű tényt nem veszi figyelembe a kispolgár, hogy a sarokbaszorított emberre nem vonatkozik semmilyen törvény. Meg azt, hogy a hajléktalantól egyszerűbb e elvenni a semmilyét, vagy tőle az összekuporgatott vagyonát. Ja, majd megvédi a rendőrség. Hát nem, mert arra nincs kapacitásuk, hogy egy 20.000-es tömeget kontrolláljanak. A "kispolgár adójából épült park", mint állítás pedig kész röhej, Pesten majdnem az összes köztér 30-40 évvel ezelőtt épült, tehát vsz. ennek a "söpredéknek" az adójából. Még akár az is lehet, hogy a VV értelmiségi olvasói egy részének is az ő adójuk adta a kivakaródzáshoz az alaptőkét.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.09.12. 11:52:05

Még egy aspektus.

A FIDESZ-t alapvetően nem érdeklik társadalom politikai kérdések. Ez az oka annak, hogy ilyen témákról nem lehet beszélgetni velük. (Ez az MSZP-ről ugyan így elmondható).

Ez itt egy politikai marketing. Ez nem a hajléktalanokról szól. Nem is az a tét, hogy egy helyi önkormányzati témát pozícionálnak a nyilvánosság előtt.

Általában a jobb oldali politikai szocializációs felépítménynek a fő árama a "szigorú apa" (criht father) kép. Ezért jön elő az önkormányzati választási kampány alatt azzal, hogy ráküldi a rendőröket a hajléktalanokra.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.09.12. 11:52:15

1998-ban szerveztem egy országos társadalmi vitát a "Fiatalok első lakáshoz jutása" témában.

Alapvetően nálunk nem nagyon lehet abban reménykedni, hogy össze lehet rakni egy önálló egzisztenciát, közösségi támasz meg nincsen.

Már a bérszerkezet is olyan - fogyasztási háttérrel együtt - hogy nem nagyon van benne deiszkrecionális jövedelem rész, de már a nyugdíjbiztonsággal együtt minden az egyén felelőssége.

A hajléktalanaság kérdést úgy is meg kell vizsgálni, hogy tudnak-e újrakezdeni azok, akik egyszer csak elvesztették vagy soha össze se rakták az egiztenciájukat.

A svájci frank hitelek kapcsán talán el kellene gondolkodni erről.

Különösen annak fényében, hogy Orbán úgy tűnik töretlenül folytatja Gyurcsány álmának megvalósítását, tehát azzal fogja növelni a versenyképességet, hogy el inflálja az életszinvonalat.

A fogyasztási adatokban látszik egy határozott trend.

Már az élelmiszer fogyasztás is drasztikusan visszaesett.

Durván elszegényedtünk!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása