Véleményvezér

vv

Elég a kilakoltatási moratóriumból!

2011.02.25. I 17 komment I Címkék: fidesz devizahitel allam kilakoltatasi moratorium

A kormánynak megannyi fontos feladata van, de mindenki megmentése minden problémától nem tartozik ezek közé. 

Bár április 15-e után lejár a kilakoltatási moratórium, úgy tűnik, a Bajnai-kormány által 2009-ben bevezetett, és azóta kis megszakítással érvényben lévő intézkedéstől ezután sem fog teljesen megszabadulni az Orbán-kormány: jön a némileg enyhébb kilakoltatási kvóta. Ez azonban nemcsak rossz gazdaságpolitikát, hanem általában véve az állampolgárok rosszra nevelését is jelenti.

Miért hasznos a moratórium?

A kilakoltatási moratórium eredetileg azért került bevezetésre, mert a váratlan és jelentős forintgyengülés következtében hirtelen nagyon sok háztartást nem tudta devizában felvett hiteleinek törlesztőrészleteit, illetve sokszor már kamatait sem fizetni. Ha nincs a moratórium, rövid úton legalább több tízezer magyar család feje fölül árverezték volna el a lakóingatlant.

A moratórium mellett két erős érv szólt. Az egyik, hogy nem pusztán arról van szó, hogy ezek az állampolgárok saját magukat hozták nehéz helyzetbe, amikor kockázatos hitelt vettek fel. Hanem legalább ennyire arról is, hogy a magyar állam felelőtlen gazdálkodása és laza szabályozása is nagyban hozzájárult a helyzet kialakulásához. Ilyen értelemben tehát a magyar államnak morális kötelessége volt, hogy valamifajta védőhálót biztosítson a bajbajutottaknak.

A moratórium melletti másik érv úgy hangzott, hogy a hirtelen a piacra ömlő nagy számú elárverezett lakás az ingatlanárak lenyomásával további súlyos problémákat okozott volna más, egyébként fizetőképes hitelfelvevőnek, illetve a bankoknak is.

Kapcsolódó írásunk: Devizahitelesek - mire vár a kormány?


Miért káros a moratórium?

Természetesen már a moratórium első bevezetésekor igaz volt, hogy ezzel a lépéssel az állam mégiscsak rossz üzenetet küld. Hiszen áttételesen azokat bünteti, akik rendesen fizetik a kamatokat, illetve azokat, akik óvatosságból nem vettek fel devizaalapú hitelt, és vállalták a kedvezőtlenebb, magasabb hitelköltségeket. Véleményünk szerint a moratórium ezen ok miatt legfeljebb a rövidtávú sokkhatás kezelésére lehetett alkalmas, és volt méltányos.

Ahogy azonban a moratórium elhúzódik, egyre jelentősebbé válnak egyéb negatív hatásai is. Először is: befagyott a jelzáloghitel-piac. Mivel a bankok nem tudják behajtani rossz hiteleiket, ezért újakat sem nyújtanak. Részben ennek az eredménye az is, hogy tízéves mélypontra zuhant vissza a lakás- és házépítés Magyarországon. A másik probléma, hogy állandósult az a helyzet, hogy a nemfizető hitelesek ugyanúgy lakásukban maradhatnak, mint azok, akik súlyos tízezreket fizetnek ugyanezért. Ez lehet méltányos mondjuk két-három hónapig, ám most, egy év után már joggal háborít fel sokakat.

A moratórium vagy annak bármilyen felpuhított változata semmi esetre sem lehet hosszú távú szociálpolitikai eszköz, hiszen káros közvetett hatásai messze túltesznek az egyébként is kérdéses rövid távú társadalmi hasznon.

survey software


Miért tévednek?

Már legalább egy évtizede tudjuk, hogy a magyar gazdaság egyik legnagyobb rákfenéje a mindennapi élet túlszabályozása. Nálunk mindenért számlát kell adni, mindenhez engedély kell, és mindenről szerződést kell kötni, a bíróságok pedig sohasem azt nézik, hogy valami ésszerű-e, hanem, hogy van-e rá paragrafus. Ez alapvetően azért alakult így, mert egyrészt nem tudtuk levetkőzni a kommunizmus örökségét, másrészt a magyar politikai cselekvés bevett szokásává vált, hogy minden problémára szabályozással akar válaszolni. A főként jogászokból álló magyar politikai elit ugyanis még mindig azt hiszi, hogy egy egész társadalom és egy egész gazdaság hatékonyan irányítható kézi vezérléssel.

Jó szándék ide vagy oda, a rossz hír az, hogy tőlünk nyugatabbra már a legvadabb szocialisták között is legalább két évtizede elfogadott tény, hogy ez nemcsak, hogy nem lehetséges, de kifejezetten kontraproduktív is. A kormánynak megannyi fontos feladata van, de mindenki megmentése minden problémától nem tartozik ezek közé.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simipapa 2011.02.25. 09:31:06

Annak idején az Orbán kormány úgy gondolta,ha megkönnyíti a lakáshoz jutást állami kamattámogatással.Még azok is vettek fel ilyet,akiknek a jövedelmi viszonyai ezt normális helyzetben nem tette volna lehetővé.Most őrájuk vár a feladat,hogy oldják meg.Rendben,senki sem látta előre a gazdasági válságot.Rengeteg ötletet hallani közgazdáktól,bankosoktól.Csak a kormány tolja maga előtt a problémát.Pedig az idő fogy és lépni kell.Ettől persza nem lesznek népszerűbbekRemélhetőleg nem fogytak ki a kreatív ötletekből.Alakítsanak bizottságot.Azzal lehet húzni az időt rendesen.

NYJetsTD 2011.02.25. 11:25:50

Ezidáig bárhonnan hallottam riportot, olvastam cikket, senki sem tudta a megoldást. Tény, hogy durva lenne utcára rakni családok ezreit, akiknek albérletre sem futná, de az is, hogy a becsületesen fizetők mindent megvonnak maguktól és a gyerekeiktől, csak megmaradjon a lakásuk. Sajnos nincs az országon egy restart gomb...

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2011.02.25. 11:26:01

Ha most feloldanák a moratóriumot, 1. ezrek válnának hajléktalanná, 2. olyan mennyiségű lakás kerülne a piacra, ami teljesen megölné az árakat, nem lehetne őket reális áron értékesíteni.
Úgy tudom, ezért megy most a tanakodás a minisztériumban, hogy hogyan is oldják fel - először csak részlegesen, vagy hasonló.

Nadiposzi (törölt) 2011.02.25. 11:26:11

@simipapa:
Hogy jön ide az első Orbán-kormány?
Az akkor kidolgozott támogatás konstrukciója forint alapú volt. A szoci kormányok alatt ez kimúlt, helyette a "piac mindent megold " filozófia jegyében a bankok tömegesen nyújtottak devizahiteleket. Mindenkinek. Mindenre.

rejtjel 2011.02.25. 11:44:27

A moratórium fenntartását egyszerűen az indokolja, hogy annak elrendelése óta nem változott semmi. A "Miért hasznos a moratórium?" két erős érve ugyanúgy fennáll. A családok helyzete nemhogy nem javult, hanem a válság kezdete óta még romlott is (sokan elvesztették az állásukat).
A rendesen fizetőket annyiból nem sérti, hogy nekik legalább előbb-utóbb letelik a hitelük, míg a nem fizetőké nem (legalábbis így nem).
Az, hogy nem épülnek új lakások, sok szempontból nem jó, ám a jeélenlegi foglalkoztatási stb. helyzet miatt tán nem is lenne rá akkora igény...
Megjegyzem, a bankoknak a kilakoltatási moratórium feloldása nem biztos, h kedvező. Elárverezni akkor lehet, ha van vevő, márpedig vevők nem nagyon vannak a piacon. Ráadásul, az árfolyam változás miatt nem tudják olcsón elárverezni az ingatlanokat, mert azok piaci értéke nem fedezi a hitel értékét.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.02.26. 12:56:48

@rejtjel: "Ráadásul, az árfolyam változás miatt nem tudják olcsón elárverezni az ingatlanokat, mert azok piaci értéke nem fedezi a hitel értékét. "

Eddig áldozatot vállalt a hitelfelvevő, áldozatot vállalt az állam, esetleg a bankoknak is kellene áldozatot vállalni a helyzet megoldása érdekében. Például, hogy benyelik a felelőtlenül kihelyezett hiteleknél a különbözetet...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.02.26. 12:57:00

Butaság..Most nagyon nem értünk egyet...Például, ha most több tízezer ember lakását hirtelen elárverezik, annak sokkal negatívabb hatásai lesznek, mint a moratórium meghosszabbításának! Az ingatlanok ára a mély pontra zuhan! Rengeteg ember kényszerhelyzetben, utcára kerül, aminek a hatásai előre sem láthatóak. A bérelhető lakások árai az egekbe szöknek...Az uzsorások Kánaánja fog eljönni, mert így emberek olyan lépésekre fogják elszánni magukat, végső elkeseredésükben, ami csak egy bizonyos bűnözői rétegnek jó..sorolhatnám még...
Ezt a moratóriumot csak akkor lehet feloldani, ha a CHF és az EURO legalább egy picit magához tér és a bankok nem kapnak teljes szabad kezet, hanem kötelesek lesznek az adósoknak legalább minimális időt adni, hogy rendezzék az elmaradásaikat és a hitel tovább futhasson...
Ha az országra most ráeresztenek több tízezer utcára kerülő embert, családot annak beláthatatlan következményei lesznek..

Laikus érdeklődő (törölt) 2011.02.26. 12:57:06

Ez valami fizetett cikk?
Kiemeli az hitelfelvevők felelőtlenségét és a laza állami szabályozást de egy szóval sem említi a bankok felelősségét.
Én úgy emlékszem néhány éve még a legtöbb hirdetés arról szólt, hogy "vegyé' fel ócccó lakáshitelt mer' az olyan jó" Miért csak az államnak van "morális felelőssége"?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2011.02.26. 12:57:10

Valószinűleg jó megoldás nincs hiszen akkor már a kormány alkalmazta volna. Fájdalmas meg még fájdalmasabb megoldás lesz csak.

Nem tudom, hogy nem lehetne-e járható út, hogy az utcára kitett családoknak felhúzni bérlakásokat. Rusnya igénytelen de tartós bérházban egy szoba konyhás lakásokat. Ennek árát meg fizetné vissza a delikvens a keresete függvényében vagy egy minimál összeggel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.02.26. 12:57:20

@airdace:
reális ár= amin értékesíteni lehet

@Nadiposzi:
Kicsit bonyolultan, de ők kezdték el az ingatlanlufi fújását, hogy kompenzálják a 2000 környéki recessziót.

@rejtjel:
És addig nem is lesz vevő, amíg be nem indul a hitelezési piac, az viszont addig nem fog, amíg a bank törvényi gátak miatt nem tudja behajtani a követelését.

Attila F 2011.02.26. 12:57:30

Szerintem a moratórium melletti két "erős" érv inkább erősen kérdőjeles. A moratórium nélkül piacra zúduló "hatalmas" lakásmennyiség sokkal kisebb lett volna annál, mint amekorra valóban a piacra fog zúdulni akkor, amikor feloldják a moratóriumot, hiszen ekkor (kis túlzással) egyszerre fog az összes ilyen lakás a piacra ömleni. Jelenleg mindegyik potenciális ingatlan-vásárló ezt várja, hogy jól tudjon lakást venni.
A másik okban (miszerint a nehéz helyzetért a devizahitelesek és az állam fele-fele arányban felelős) van igazság, de ettől függetlenül mindig a hitel-felvevő felelőssége, hogy aláírja-e a szerződést, vagy sem. A devizahitelek aranykorában is pontosan lehetett tudni, hogy van árfolyam-kockázat, csak akkor egy ilyen mértékű törlesztő-hitel változás elképzelhetetlen volt. Az állam nyilván szabályozhatott volna jobban, de akkor meg azért lett volna elégedetlen mindenki, mert korlátozzák az "olcsó" devizahitelt, és inkább a "drága" forinthitelt erőltetik. Sajnos a szabályozás mindenhol a világon a piaci fejleményeket csak követi.
Ebből a szempontból az is megkérdőjelezhető, amit mindenki készpénznek vesz, azaz az, hogy az államnak kötelező segítenie a bajbajutottakon. Hiszen nem az. Persze én is azt gondolom, hogy valamilyen módon segítsen, hiszen társadalmilag nagy problémáról van szó, de azt olyan módon kéne tennie, hogy pénzt nem költ rá, és csak úgy szabályoz, hogy a piacot orietálja, de egyik érdekeltnek sem okoz súlyos érdeksérelmet (vagy utalja a szociálpolitika hatáskörébe a dolgot). A mostani moratórium ugyanis elég súlyos érdeksérelem mind a bankoknak, mind a hitelüket pontosan fizetőknek. A legnagyobb probléma az, hogy - amennyiben még hosszú távon fentmarad - akkor egyre több és több adósnak fogja azt az üzenetet küldeni, hogy megéri nem fizetni a hitelt. Ez főleg azokat a háztartásokat fogja a nem-fizetés felé orientálni, amelyek amúgyis borotvaélen táncolnak. Ha pl. két számla közül csak az egyikre van pénz, akkor egy idő után mindenki a lakáshiteleset fogja félretenni, mivel a nem-fizetésnek nincs következménye. Ha pedig ez tömeges, akkor végleg behal a hitelpiac.
A jelenlegi szabályozás azért jó a kormánynak, mert a költségeit, amelyek egyébként is nehezen számszerűsíthetőek, nem ő fizeti, de mégis elmondhatja, hogy csinált valamit ("megmentette a devizahiteleseket").
(Egyébként a moratórium-pártiaknak azt érdemes végiggondolniuk, hogy akkor is támogatnák-e, ha ők adtak volna hitelt valakinek lakásvásárlására, de törlesztőrészletet nem kapnak, és a jelzálogot se értekesíthetik a moratórium miatt.)

NYJetsTD 2011.02.26. 12:57:34

Felesleges ez a visszafelé mutogatás. Az emberek a nyugati élet feelingjét akarták, mindenki nagyobb vagy új lakást ( megjegyzem, különben hogy a francba lenne egy mai párnak pénze venni, vagy várják meg hogy megmurdeljenek az ősök?) jobb autót stb, stb. szeretett volna. Ilyen az ember, ez van.
Hozzáteszem, ha az iskolában cosinus helyett (tegye fel a kezét aki mostanában számolt vele) pénzügyi ismereteket tanítanának, talán nem döglött volna meg a hitelpiac (sem).
Ráadásul ha még évekig elhúzzák a moratóriumot, pillanatok alatt megduplázódik a nem fizetők száma. Ha meg felfüggesztik akkor... na abba inkább ne is gondoljunk bele. Az okostojások úgyis megmondták, ők tudják a megoldást, nyolc éve erre készülnek...
Ja és még valami. Éveken át kamu fizetési papírra vette fel mindenki a lovét.
Ezt tudták a bankok is. A zemberek is. Az állam is. Úgyhogy most ne rinyáljanak, ezeket az irreális kamat százalékokat éppen ezért hozták létre.

gambeton 2011.02.26. 12:57:40

Több okból is hasznos lenne a kilakoltatási moratórium mielőbbi és teljes feloldása.
A normálisan fizető ügyfelek fizetik most ki a nemfizetők miatt többletterheket.
A bankok hogy adjanak ki hitelt épitkezőknek, ingatlanvásárlóknak, ha semmiféle garancia nincs arra, hogy a pénzükhöz jussanak.
Nem utolsó sorban, ha nyugodtan kihajithatnák a nemfizetőket, akkor egy csomó ingatlan kerülne piacra, az árak lemennének, ez jót tenne a válság ellenére is túlárazott ingatlanpiacnak.
Eközben a bankok is bátrabban hiteleznének, lehetnének épitkezések-felújitások-vásárlások. Több százezer ember járna jól, a notórius nemfizető pár tizezerrel szemben.

aeidennis 2011.02.26. 12:57:43

Az a fő probléma, hogy a kilakoltatási moratórium vonatkozik mindenkire, még az illegális lakásfoglalókra is.

gt_ 2011.02.26. 12:58:27

A "Miért tévednek?" rész tökéletesen rávilágít itt a legnagyobb problémára. Máshol tartanánk, ha ezt a politikusok is így látnák.

Wish1973 2011.02.26. 12:58:29

talán olyan gazdaságpolitikát kéne folytatni (kezdeni), ahol az árfolyam nem szökik az egekbe a hülye nyilatkozatok és intézkedések miatt. talán, ha a munkahelyek felszámolása helyett a mh-ek teremtésén fáradoznának, lenne miből fizetni a törlesztőt. talán, ha nem arra gyúrnának, h az eu-zónához csatlakozást elodázzák, megint csak kevésbé lennénk kiszolgáltatva.
2/3-os többségben egyetlen olyan szakember sincs, akinek ezekre lennének elképzelései?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása