Véleményvezér

vv

Matolcsyék néha jól döntenek

2011.03.24. I 90 komment I Címkék: fidesz eu gazdasagi valsag matolcsy

A Fidesz-kormány nemet mondott Németországnak, így hazánk nem csatlakozik az Európai Unió Versenyképességi Paktumához. A döntés nagyon helyes!

Ritkán voltunk olyan helyzetben az utóbbi időben, hogy dicsérni tudjuk a kormány valamely gazdaságpolitikai döntését. A kormány erre nem nagyon adott alkalmat. Most viszont mégis: a Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis bejelentette, hogy a társasági adó alacsony kulcsának megtartása érdekében Magyarország nem csatlakozik az ún. Paktum az Euróérthoz. A döntés helyes, azt viszont csak remélni tudjuk, hogy a kormány nem kívánja az eddig szokott módon ezt a lépést is a „gazdasági szabadságharc” jegyében megideologizálni.

Miféle paktum?

Az Európai Unió és az eurózóna láthatóan képtelen megbirkózni a pénzügyi krízis következményeivel. A probléma azonban elsősorban nem gazdasági, hanem politikai jellegű. Valamennyi tagállama elsősorban saját rövidtávú érdekét tartja szem előtt a válságkezeléskor, ez a hozzáállás azonban egyértelműen az eurózóna, illetve az Európai Unió egészének a rovására megy. Nincs ugyanis senki, aki a rendszer egészét szemlélné és annak logikája szerint cselekedne.

A múlt héten a német kormány olyan javaslatot nyomott át az eurózóna legtöbb tagállamán, amelynek értelmében a közös válságkezelő alap működtetésének előfeltétele az egyes országok effektív vállalati adókulcsának egymáshoz közelítése volna. A két dolognak – a krízisalapnak, illetve a vállalatok adójának – a valóságban gyakorlatilag semmi közük nincs egymáshoz. Pusztan arról van szó, hogy a jóléti rendszerét magas adókkal fenntartó Németország így próbálja a szegényebb, illetve kevésbé államielosztás-centrikus, ezert alacsonyabb adókulcsokkal működő országok versenyelőnyét csökkenteni. Tehát egy ízig-vérig szűklátókörű és csakis a német gazdaság érdekét szem előtt tartó elképzelésről van szó.

Magyarországot mint egy, elméletileg az eurózónába törekvő országot is felkértek, hogy csatlakozzon a szóban forgó vállaláshoz. A magyar kormány azonban nemet mondott – nagyon helyesen.

"Összességében, a 2007-2009. adóév adataiból becsléssel megállapítható átlagos társasági adóalap növekedés a CCTB (konszolidáció nélküli harmonizáció) esetében körülbelül 30 százalék lenne - állítja az NGM háttéranyaga.

CCCTB (konszolidáció) esetén - a külföldi veszteség Magyarországra jutó hányada miatt, továbbá azáltal, hogy a multinacionális társaságok nem tudják majd itt kimutatni az eredményüket, valamint az Európai Bizottság által készített allokációs kulcs miatt - várhatóan kevesebb adóalap jutna Magyarországra.

Mindkét esetben megszűnik a rendszer rugalmassága. További veszély az NGM szerint, hogy Magyarország esetében a helyi iparűzési adó is társasági adóként értelmezhető, amelyre ha kiterjedne a harmonizáció, tovább szűkülne Magyarország mozgástere az adótervezés tekintetében.

A harmonizáció hatására megszűnő kedvező adóalap csökkentő tételeink hiánya negatív hatással lesz a beruházások szintjére, a foglalkoztatottságra, a GDP-re, a K+F arányára, a vállalkozói attitűdre. Az Európai Bizottság hatástanulmánya szerint Magyarország esetében a harmonizáció 0,14-0,92% GDP csökkenést eredményez.

Az Európai Bizottság által felvetett harmonizációs felvetések csak akkor működnének, ha az minden vállalkozásra kötelezőek lennének. Az ilyen törekvések azonban már a magyar kkv-szektort is negatívan érinthetnék - mondja az NGM.

A jelenleg ismert elképzelések szerint az adóalap harmonizációja nem járna a számvitel jelenleginél magasabb fokú harmonizációjával, aminek eredményeképp az adózóknak külön adószámviteli nyilvántartást is vezetniük kellene a hagyományos számviteli nyilvántartásuk mellett, és ez jelentősen növelheti az adminisztrációs terheiket."

Forrás: portfolio.hu, MTI


Miért jó a döntés?

Az elutasítás helyes, hiszen Magyarország tényleg nincsen abban a helyzetben, hogy az egyéb okok miatt már amúgy is el- és megriasztott külföldi befektetőket most tovább riogassa - mondjuk a vállalati adókulcsok emelésével, ahogyan azt a Paktumhoz való csatlakozás eredményezne.

A döntésnek további pozitív mellékhatása, hogy ezáltal még inkább egyértelművé válik, hogy Magyarország csak nagyon felelős költségvetési politikát folytathat, ha talpon akar maradni. Azzal ugyanis, hogy nem csatlakozunk a Paktumhoz, még kevésbé számíthatunk másokra, ha esetleg bajba kerülnénk. Ennek tudatában pedig nyilván mindenki elfelejtheti a korábban a kormányt megkísertő „engedjük el a hiányt"-típusú gondolatokat.

surveys & polls


Legyünk azért óvatosak…

Ugyanakkor, ismerve a Fidesz-kormány viselt dolgait, egy kicsit fázunk attól, hogy erre a vállalatoknak kedvező lépésre is rá akarják esetleg húzni a gazdasági szabadságharc logikáját. Értjük mi, hogy többé-kevésbé ez az egyetlen retorikai fordulat, ami alapján legalább látszólag logikussá tehetőek az elmúlt tíz hónap elképesztő gazdaságpolitikai cikkcakkjai. Ám félünk attól, hogy ennek a belpolitikai fogyasztásra szánt érvnek az ismételt elővétele megint önálló életre kelne, és akár jövőbeni döntések kapcsán is kényszerpályát jelölne ki.

A német javaslat elutasítása ugyanis helyes lépés volt, de nem amiatt, mert ezáltal függetlenebbek lettünk. Hanem egyszerűen azért, mert az elfogadása teljesen nyilvánvalóan káros lett volna.  

A Paktum rendelkezései technikailag az adóalap szélesítését és nem az adókulcs nominális emelkedését jelentenék Magyarországon. Ez azonban természetesen az effektív, tehát a beruházási döntések szempontjából releváns adóráta emelkedésének felel meg, és ez az, amiről a cikk szól. Köszönjük a tisztázó célú felvetéseket.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulogulo 2011.03.24. 09:05:27

Igen! A burkusok üzlete nekünk nem üzlet! Ez persze nem azt jelenti, hogy ha egységes és működő eu-t akarunk, akkor nem kell közelíteni a legfontosabb területeket, mg, pü, adó, oktatás, tb, stb.

eremita 2011.03.24. 09:14:18

Pusztan arról van szó, hogy a jóléti rendszerét magas adókkal fenntartó Németország így próbálja a szegényebb, illetve kevésbé államielosztás-centrikus, ezert alacsonyabb adókulcsokkal működő országok versenyelőnyét csökkenteni. Tehát egy ízig-vérig szűklátókörű és csakis a német gazdaság érdekét szem előtt tartó elképzelésről van szó.

Ezzel a véleménnyel nagyon nem tudok egyetérteni. Azt ugyanis a cikk szerzője azt nem írja, hogy az állami túlköltekezések számláját utólag főleg Németország és a német adófizetők állják. Merkelnek ilyen szempontból igaza van. A görög vagy éppen a magyar kormány felelőtlen túlköltekezésének miért ők (a németek) fizessék meg az árát?

Ennek ellenére a magyar elutasítás akár még helyes is lehet, azonban számolnunk kell a lehetséges negatív következményekkel is. )Például az euró bevezetési idejének újbóli kitolását eredményezheti)

Dubito 2011.03.24. 09:18:13

"Tehát egy ízig-vérig szűklátókörű és csakis a német gazdaság érdekét szem előtt tartó elképzelésről van szó"

Mint ahogy a magyar döntés is ilyen. Attól persze még lehet jó, számunkra, magyaroknak hasznos döntés, és a cikk további megállapításait nem is vitatom.

De ne állítsuk be úgy, hogy a gonosz németek álságos törekvése áll szemben a magyarok igazságával. Egyik kutya, másik eb az európai színtéren. Mindenki magának igyekszik kikaparni a gesztenyét a többiek rovására, ezért is nem jut az EU egyről a kettőre, és ezért marad le megállíthatatlanul Amerika és Ázsia mögött.

sárkányfő 2011.03.24. 09:30:38

A vállalatoknak tök mindegy mennyi a társasági adó, az össz-adóterhelést nézik (meg sok mást is). Tehát nekik tök mindegy, hogy a kötelezően befizetendő sarc címkéin "társasági adó" vagy "különadó" felirat van.
A különadókkal lényegében a kormány már tavaly, visszamenőleges hatállyal emelte a társasági adót az érintett cégek számára...

Tyrion25 2011.03.24. 09:30:49

Ha jól értem, ezzel az a gond, hogy több lenne a bevételünk társasági adóból, ami nem lenne vonzó a cégeknek, ezért inkább kimaradunk. Ha így van - és javítsatok ki ha tévedek, mert tényleg nem teljesen tiszta - akkor miért nem csináljuk azt, hogy belépünk, ezzel ott vagyunk a "klubban", ráhatásunk lehet a jövőbeli döntésekre és cserébe csökkentjük annyival a munkáltatói járulékokat, amik amúgy is magasak, mint amennyivel nőtt a társasági adóalap számítás miatt a cégek terhe.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.03.24. 09:30:55

Minek nekünk Stabilitási Paktum, amikor nekünk már van Stabilitási Alapunk. Beelőztük az EU-t bibibi!

Szindbad 2011.03.24. 09:30:56

a "Nem" mondásban mindig is profik voltak. :-)

sterimar 2011.03.24. 09:31:02

@eremita: "a magyar kormány felelőtlen túlköltekezésének miért ők (a németek) fizessék meg az árát?"

Ezt honnan veszed? A magyar kormány felelőtlen túlköltekezésének az árát a magyarok fizetik meg, nem a németek.

Unbiased 2011.03.24. 09:31:06

Könnyen lehet, hogy éppen ezért a különállásért a külföldi vállalkozások itt hagynak bennünket. Most ugyan alacsonyabb az adó nálunk, de a kormány bakugrásait nehéz követni.

sárkányfő 2011.03.24. 09:31:14

Látom az első három kommentelő simán elfogadja, hogy a döntés oka csakis a német önérdek, a saját versenyelőnyük miatt.
Vitatnám. Épp a németek azok (az egyetlenek), akik végre elkezdtek "Európában" gondolkodni. Ugyanis az emelt társasági adóval több bevétele lesz az ilyen-olyan hatalmas hiányokkal küzdő országoknak, mely országok épp a hiányukkal gyengítik magukat, a közös Európát és az eurót (és ha őrizni akarják csáberejüket, kénytelenek lesznek más téren fejlődni). Az nem megy, hogy kicsi az adó, nagy a versenyelőny, aztán ha ezért nincs pénz majd a németek kihúznak a szarból.
Németországnak a így is hatalmas versenyelőnye van pl. csak azzal is, hogy komoly ország, komolyan dolgozni tudó és akaró emberekkel.
És látni kell azt is, hogy ez az adóváltozás csak egy, a sok, összeurópai szellemben átnyomott német kezdeményezésből.

mojszipupi 2011.03.24. 09:31:21

Lehet h ez a pillanatnyi gazdasági helyzetben jó döntés, de az a kérdés milyen középtávú gazdasági következményei lesznek ránk nézve. Már így is épp elégszer mentünk mostanában szembe az EU val és No-al. Az a baj h egy idő után így is úgy is belekényszerülünk az EU diktálta keretek közé. A kérdés meddig játszuk a kis ország nagy szájjal szerepet...

f.domino 2011.03.24. 09:31:32

Kovács László azt nyilatkozta valahol, hogy ebben a paktumban szó sincsen adókulcsokról, csak az adóalapról. (Kedvezmények, költségek levonása, stb).

Én nem értek hozzá, de itt akkor valami nem stimmel: Vagy Kovács mond hülyeséget, vagy a VV dolgozik rossz forrásból. (Jó, hogy Matolcsyék is így interpretálják, de ők tévedtek már nagyobbat is).
Utána kéne ennek járni!

G. Wolf 2011.03.24. 12:33:19

"Mennyire tartod fontosnak a "gazdasági függetlenséget"?" - ez eleve hülyeség... ilyen nincs, ha megnézed alaposabban a leggazdagabb országok pont hogy "függenek" a külföldi gazdasági kapcsolataiktól. Talán Észak-Kórea ami gazdaságilag független, eseteg Szudán még... De ha megnézed a gazdag országokat (Japán, USA, Németo, stb...) kifejezetten, hogy "függ" a külföldtől, mind a behozataluk mind a kivitelük.

"Valamennyi tagállama elsősorban saját rövidtávú érdekét tartja szem előtt a válságkezeléskor, ez a hozzáállás azonban egyértelműen az eurózóna, illetve az Európai Unió egészének a rovására megy. " - ez sajnos igaz... és eléggé elszomorító!

"A múlt héten a német kormány olyan javaslatot nyomott át az eurózóna legtöbb tagállamán, amelynek értelmében a közös válságkezelő alap működtetésének előfeltétele az egyes országok vállalati adókulcsának harmonizációja és egymáshoz közelítése volna." - ez a mondat az előzővel szeinrtem éppen hogy ellent mond, mert ha az egész EU-n belül azonosak az adókulcsok (akkor könnyebb a tagállamok monetaris politikáit öszsehangolni... ne adj isten túl idealista/optimista ként még akár egyszer sok 10 év múlva lehet valóban közös monetlis eu-s politika is).

Szóval pont hogy a kimaradás az ami hülyeség volt! Hiszen Magyarország épp a saját rövidtávú célját tartja csak szem előtt, ahelyett hogy hosszút venné, legalább megfontolásra!

Amúgy szerintem nem csak a vállalati, hanem az összes adókulcsot harmonizálni kéne - akkor ugye a "ciprusi offshore" cégek rögtön értelmüket veszítenék. Valamint nem volna értelme két EU-s ország között a más adókulcsok miatt vándoroltatni a céget.

Lord_M_ 2011.03.24. 12:33:32

@eremita: Nem feltétlen értek veled egyet, a miénket nem ők fizetik meg, mi spec hitelekből élünk és azokat vissza is fizetjük eddig igen becsületesen... (tehát Te, meg Én (meg a többi adófizető) fizetjük a saját kormányunk túlköltekezéseit, elnyújtva, hitelekben, kamatostul)

A görög adóssággal persze, más a helyzet, ott ugye nem csak hitelek, hanem gyorssegélyek is étlapon voltak, amiket valóban az euró-zóna nettó befizetői finanszíroztak. Mindent alapul véve (és kidobva az ideológiákat) azonban, a Bajnai és Orbán-kormány eddig az iránt volt elkötelezett, hogy a magyar versenyképességet javítsák és csökkenjen az ország eladósodottsága... márpedig ez egy logikus lépés.... hiszen ha a térség legalacsonyabb (kvázi) társasági adóját magunkénak tudhatjuk, akkor joggal várható, hogy a befektetők bátrabban és könnyebben jönnek hozzánk, mint mondjuk egy 30% környéki adókulcsot kínáló országba... Még akkor is ha néha különadókkal operálunk... bár bízzunk benne, hogy tényleg csak időlegesen.

ugyanakkor le a kalappal Merkel előtt, kiváló módon végzi a munkáját, és védi országa érdekeit.

Csaba222 2011.03.24. 12:33:43

Egy kérdés melyik országokra gondoltál?
"kevésbé államielosztás-centrikus "
Mert Magyarországra nem az tuti.

alf (törölt) 2011.03.24. 12:33:54

Azért egy blogíró utána nézhetne annak amit dicsér vagy ellenez. Ugyanis a Paktumban szó nincs az adók százalékos mértékének általánosításáról! Sokkal inkább szó van viszont az adóalapról! Az pedig (mint tudjuk) Magyarországon sokkal magasabb, lévén alig lehet elszámolni valamit.
Az, hogy a kormány ("jó" szokásához híve) kettős beszédet folytat, vagyis itthon úgy állítja be, mintha a hazai "versenyképes" adómértékeket óvná (közben azért mindenki tisztában van vele, hogy Magyarországon az általános adóztatás mértéke Európában a 2. helyen legmagasabb!), azonközben csaj a saját hasznát nézi.
De most itt a blogírót kérném, hogy alaposabban nézzen utána annak amit és amiről ír...

Horemheb 2011.03.24. 12:34:18

1. Nem csak a vállalati adókulcsokról szól a program.
2. A távolmaradásunk felett örvendezni kb. olyan, mint a fölött örvendezni, hogy távol maradunk az egyetemtől, mert ott tanulni kell. Vagy bármely jobb munkahelytől, mert ott meg keményen kell dolgozni.
3. Ez az írás lélegzetelállítóan felszínes, és primitív.

stoppard · http://forint.blog.hu 2011.03.24. 12:35:36

ez most borzasztó felületesre sikeredett.

Kistvan_from_tb 2011.03.24. 12:35:41

Most vagy velem van a baj, vagy velem van a baj....

A Stabilitási Paktum nem az adó egymáshoz közelítésről szól, hanem arról, hogy az adóALAP SZÁMÍTÁSA egységes legyen.

(Hogy egy cégvezérnek bárhol a világon, de legalábbis Európában, ne kelljen egy komplett céget horror áron megbízni, hogy összehasonlíthatóak legyenek a adó %ok, hanem ránézve az adókulcsokra gyorsabban tudna dönteni.)

szmr 2011.03.24. 12:36:56

"Ugyanakkor, ismerve a Fidesz-kormány viselt dolgait, egy kicsit fázunk attól, hogy erre a vállalatoknak kedvező lépésre is rá akarják esetleg húzni a gazdasági szabadságharc logikáját. Értjük mi, hogy többé-kevésbé ez az egyetlen retorikai fordulat, ami alapján legalább látszólag logikussá tehetőek az elmúlt tíz hónap elképesztő gazdaságpolitikai cikkcakkjai. Ám félünk attól, hogy ennek a belpolitikai fogyasztásra szánt érvnek az ismételt elővétele megint önálló életre kelne, és akár jövőbeni döntések kapcsán is kényszerpályát jelölne ki."

A környezetemet elnézve, nem vagyok benne biztos, hogy ez a hír megütötte a nagy többség ingerküszöbét, úgyhogy remélhetőleg erre a retorikai fogásra most nem lesz annyira szükség, mint pl. az IMF-tárgyalások után.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.24. 12:37:00

A döntés valószínűleg helyes, az indoklás nem. Németországnak nem az a baja, hogy máshol alacsonyabbak az adók, hanem az, hogy sok helyen fenntarthatatlan a költségvetés és rajtuk élősködnek pl. Franciaország. Aztán, amikor a felelőtlen gazdálkodásuk bajt okoz, mindig a németektől várják, hogy kihúzzák belőle...

Asidotus 2011.03.24. 12:37:06

Ha jól értelmezem a cikket, akkor mi alacsony adókkal akarjuk fönntartani versenyképességünket. Ez nekem olyannak tűnik, mint amikor a melós aszondja, hogy ő egy kicsit kevesebbért is elvállalja a munkát.
Inkább azt kéne szerintem, hogy a visegrádi országokkal, és belevonva Romániát és a volt jugoszláv országokat (de legalább Horvátországot), leülni, és egy egységes, kicsit magasabb adóövezetet kialakítani, hogy ne kelljen egymással versenyezve sz@rért-húgyért dolgoznunk.
Természetesen, arra is figyelnünk kell, hogy a Távolkelet ne legyen jóval olcsóbb, mint mi.

handax 2011.03.24. 12:37:16

Úgy tudom a paktum nem a kulcs nagyságáról szól, hanem az adható adókedvezmények formájáról. A paktum el nem fogadása így inkább a mutyizási hajlamot erősíti, melyet gazdasági függetlenségnek akarnak láttatni.
Nem megint arról van szó, hogy kell a bevétel, nem pedig arról, hogy túl sok a kiadás?

Grrr 2011.03.24. 12:37:28

Az adóharmonizáció valójában az EU túlnyomó részének az érdekét szolgálná. Korántsem csak Németországról és az ő kizárólagos érdekeiről van itt szó. Majdnem egész Nyugat- és Észak-Európa profitálna. Ők együtt donimálják az EU gazdaságát. Valóban lehet beszélni egyfajta káros adóversenyről, ami gyengíti a közösséget, az európai szociális modellt - legalábbis a fejlett nyugati országok szempontjából.

Magyarország jelenlegi érdekeivel ez persze nem egyezik meg, ez teljesen igaz.

nevetőharmadik 2011.03.24. 12:37:40

"A döntésnek további pozitív mellékhatása, hogy ezáltal még inkább egyértelművé válik, hogy Magyarország csak nagyon felelős költségvetési politikát folytathat, ha talpon akar maradni. Azzal ugyanis, hogy nem csatlakozunk a Paktumhoz, még kevésbé számíthatunk másokra, ha esetleg bajba kerülnénk. Ennek tudatában pedig nyilván mindenki elfelejtheti a korábban a kormányt megkísertő „engedjük el a hiányt"-típusú gondolatokat."

Eszem-faszom megáll. Magyarul ez azt jelenti, hogy jó, ha a kormány sarokba szorítja magát, mert akkor szükséges jó döntéseket hoznia, különben gebasz lesz?

Nos pontosan ebben reménykedtem tavaly, amikor a Fidesz átvette a hatalmat: abban reménykedtem, hogy látják, hogy nekik nincs második esélyük, ha nem jól kormányoznak, akkor ők is, az ország is megy a levesbe.

Ehhez képest mi lett?

Véleményvezér, ideje tanulnod a történelemből, ha már a Fidesz képtelen erre.

jazzcool 2011.03.24. 12:37:47

ebbe a gazdasági szabadságharcba végképp bele rokkanhat a magyar gazdaság. a nem csatlakozásról csak az jut az eszembe, hogy mindenki hülye, csak mi vagyunk helikopter? (sajnos nem vagyunk Svájc, amely az unió ölelésében is mindenből kimaradhatott.)

nekünk nincs erős gazdaságunk, iszonyúan ki vagyunk szolgáltatva. versenyelőnyünk már a kilencvenes évek közepén odalett. a sokféle és magas különadó, a kiszámíthatatlan jogszabály-változások önmagában riasztólag hatnak megítélésünkre. nem értem, hogy honnan ez a nagy önbizalom, egyelőre nem találtunk olajmezőket az Alföldön...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2011.03.24. 12:37:52

"Pusztan arról van szó, hogy a jóléti rendszerét magas adókkal fenntartó Németország így próbálja a szegényebb, illetve kevésbé államielosztás-centrikus, ezert alacsonyabb adókulcsokkal működő országok versenyelőnyét csökkenteni. "

Értem. Tehát hazánk alacsony adókulccsal működik és kevésbé államielosztás-centrikus. A manyupok lenyúlása és a bank- és válságadók nem is voltak, vagy ha igen, azt a szocik vissazmenőleg lenyúlták. Valamint Németország nem versenyképes, így nem csoda, hogy Görögország után már Portugália kisegítése nem fér be neki. És e szerint nem a németek termelik a legtöbb dzsídípít az euban.

Próbálom követni az irányvonalat, csak nagyon nehéz. De biztos bennem a hiba.

riglee 2011.03.24. 12:38:04

Ez a bejegyzés azon nagyon kevesek közé tartozik, amiben nem tudok egyetérteni a Véleményvezérrel. Ha helyesek az információim, a Stabilitási Paktum egyáltalán nem az adókulcsok, hanem az adóalapok harmonizációjáról szól, ami viszont kimondottan fontos és hasznos az egységes, egységesedő Európában, mert ezáltal az országhatárokon átnyúló vállalkozások egységesen tudják megállapítani az adóalapjukat, függetlenül attól, hogy épen melyik országban vannak. Az egységesen kiszámított adóalap korántsem jelent azonos adókulcsokat.

sztd 2011.03.24. 12:38:30

Feltételezem, hogy nem véletlenül alakult ki teljes politikai konszenzus a döntés megítélését illetően.
Saját véleményemet tekintve már akkor felállt a hátamon a szőr, amikor meghallottam, hogy erre készülnek. Valami miatt eszembe sem jutott, hogy ebből ki fogunk maradni.

Azt viszont határozottan gondolom, hogy az EU-nak végre törekednie kellene valamiféle politikai egységre. Személyesen azt gondolom, hogy inkább valami közös EU-s adót kellene fizetni a tagállami befizetések helyett, és ebből kellene a szervezetnek valahogyan gazdálkodnia, és ezt a pénzt már nem tagállami, hanem parlamenti alkuk alapján kellene elkölteni, továbbá a bizottságnak (vagy valamilyen igazi kormánynak) ténylegesen végrehajtani az intézkedést.
Szerintem ez sokkal inkább tisztázná az EU-s állampolgárok előtt is a tényleges viszonyokat, és nem feltétlenül zárná ki a tagállamok nagy mozgásterét, vagy egyes (közös) kérdésekben a kizárólagos döntési jogaikat.

A teljes igazság azonban az, hogy látva az EU irányait, egyre inkább örülök, hogy nem ilyenek a viszonyok.

Agent Midnite Cooper 2011.03.24. 12:38:31

Én sem értek nagyon hozzá, de mint az a keretesből is kiderül, ez a cucc nem az adókulcsokról, hanem az adóalap kiszámításának módjáról szól, ez utóbbit kívánják harmonizálni (a VV is elolvashatta volna, ha már betette ide :-) ). Az adókulcsok (tehát az adók mértéke) továbbra is minden ország saját hatáskörébe tartoznának, az adóalapot kellene az EU-ban mindenütt ugyanolyan módszer szerint kiszámolni. Ez azzal az előnnyel járna, hogy ha egy cég több országban is működik, akkor mindenütt ugyanolyan metódus szerint számolhatná az adóalapot, és vezethetné a könyvelést, így a különböző országokban működő vállalkozások nyereségességének, illetve a különböző országokban lévő gazdasági potenciálok összehasonlítása is egyszerűbb lenne a versenyben indulni kívánók számára.

Ez a kkv-szektornak előnyt is jelenthetne, mert míg a multiknak nem okoz különösebb gondot a különböző országok könyvelésének megfelelő, párhuzamos adminisztrációt fenntartani és működtetni, addig egy kkv-t visszatarthat a terjeszkedéstől a párhuzamos adminisztrációval járó többletteher.

És igaz, hogy a Mo.-n működő multik a mo.-i vállakozásaik nyereségének terhére konszolidálhatnák a mérlegüket, ugyanakor az is igaz, hogy a jelenlegi rendszer szerint pl. az OTP vagy a MOL sem teheti meg, hogy az egyik országban képződő veszteségét egy másik országban keletkező nyereségével kompenzálja.

Vagyis nekem ez a cucc arról szól, hogy míg ma az EU 25 külön pálya, mindegyik saját játékszabályokkal, addig a Paktum arra törekszik, hogy egyetlen nagy pálya legyen (és nagyobb piac, ami nemcsak nekik, de nekünk is nagyobb), egységes szabályokkal (képzeljük el, ha az Internek Barcelonában más szabályok szerint kéne játszani, mint Bayernben vagy Arsenalban).

Szóval szerintem ezért nem annyira fekete-fehér ez a dolog.

9mmPara 2011.03.24. 12:38:40

Véleményvezérnek abban feltétlen igazat kell adni, hogy itt a magyar döntés kommunikációja lesz meghatározó, ugyanis:

1, tetszik vagy sem, Magyarország a németekből él. Egyrészt nagyberuházók, másrészt vevőink. Nem nagyon kellene továbbra is sértegetni őket.

2, amilyen vacakul állunk most, minden apró versenyelőnyünkbe tíz körömmel kapaszkodni kell. Mellette persze ezerrel dolgozni a teljes elvonási struktúra vonzóvá tételén, ugyanis sárkányfőnek igaza van: az elvonások összessége számít, nem egy-egy tétel. Ebben a műfajban pedig volna mit javítani.

Úgyhogy én azt hangsúlyoznám: bocs, de most nem tudunk csatlakozni, mert (emútnyócév, tökéletesetakarunk, akármi fogyasztható duma jöhet ide), VISZONT nagyra becsüljük a résztvevők felelősség- és áldozatvállalását, teljes mértékben egyetértünk a távlati célokkal, a közösségben gondolkodással és szeretnénk konzultációs/megfigyelői státuszt, hogy amikor eljön a mi időnk, zökkenőktől mentesen tudjunk csatlakozni.

Egy dolgot nem szabad: nyomatni ezt a kretén megmutatjuk-a-náciknak szabadságharcos dumát, ugyanis lehet, hogy a Mercinek, Audinak nincs nemzetisége, csak könyvelői vannak, de a német KKV-k többségének van, és mi elsősorban belőlük élünk.

Tower13 2011.03.24. 12:38:42

Ezen magasabb adók már be vannak vezetve, különadó, vagy bankadó néven.
Mely néhány esetben pár céget indokolatlan és méltatlan versenyelőnyhöz juttat. (mondjuk pont nem érdekel már)
Viszont annyiban támogatom M. -ék döntését, hogy nem akarok mindenben a németekhez igazodni. (Mondjuk a hazai politika végtelen addósághalmozását sem támogatom)

==T== 2011.03.24. 12:38:47

@eremita: a vámuniónak és a tőkeexportnak viszont a német adófizetők a legnagyobb nyertesei...

parlamentarista 2011.03.24. 12:38:51

szerintem nem versenyelőnyre volna szükség, hanem az unió egységes belső piaci szabályozása mellett szabad versenyre. találjuk meg végre azokat az ágazatokat, amikben jobbak, vagy olcsóbbak vagyunk az átlagnál. és azokra az ágazatokra kellene képezni a fiatalokat.

szóval itt megint a szokásos egybites hülyebölcsész logika érvényesült. most is gyakorlatilag 0 társasági adót fizetnek az új belépők. tehát sokkal egyszerűbb lenne harmonizálni első körben a társasági adó alapját, második körben a mértékét, és a társasági adóról való rendelkezést bevezetni, tehát azt a pénzt vissza kellene forgatni a közműfejlesztésbe, útépítésbe. de ehhez nem kell az állam. egyszerűen vissza kell forgatni a helyben megtermelt profitot. az uniónak pedig a leszakadó térségekbe pénzt kell tolni.

tehát a gazdaságirányításból ki kellene vonni az államot. és azt a piac-város-unió relációban kellene tartani. le kellene számolni azzal az illúzióval, hogy az állam, gazdasági szempontból egy eladósodott kincstár bármilyen versenyelőnyt képes biztosítani.

9mmPara 2011.03.24. 12:39:20

@mojszipupi: "A kérdés meddig játszuk a kis ország nagy szájjal szerepet... "
Ez túl magas labda :) A válasz pedig: legalább addig, amíg Orbán-Matolcsi vezérkar lesz. Majd miután ők ketten jól kiszájalták magukat, még addig is, amíg az egész kis ország letérdel zsanettbe, de ez utóbbi nagy száj már másra lesz alkalmazva.

Tomasz_a_gozmozdony 2011.03.24. 12:39:23

@eremita: az miert is lenne annyira negativ hogy megint kitoljak az eurobevezetest? Kinek lenne az jo?

thehandsomest (törölt) 2011.03.24. 12:39:27

Az elmúlt hónapok Fr.-Német csúcsainak egy kérdése volt: Vajon megmentik-e az eurót? December elejére kiderült, hogy igen. Ennek azonban vonzatai is vannak. Sarkozy és Merkel iszonyatos pénzeket raktak át tavaly saját szavazóik zsebéből a PIGS-országokéba, ezzel pedig hatalmas belpolitikai népszerűségvesztést szenvedtek el. Így de facto az *_eurózóna_* mögött német és francia fedezet állt. Kiderült, hogy egyedül Németország és Fro. képes viselni a kockázatokat. Ami a legjobb hogy erre hajlandóak is voltak.

Ennek az ára azonban a Stabilitási Paktum volt; ami lényegében azt követeli meg a PIGS-ektől, hogy ha kockázatokat nem is, egy közös pénzrendszer _terheit_ ők is állják.

Ebből látszik, hogy ez az egész nem nekünk szól, de Németország ennek ellenére erős diplomáciai nyomást gyakorol ránk és másokra, hogy lépjünk be. Nagyon okosan tesszük, hogy ezt nem fogadjuk meg.

(PS. Matolcsy ettől függetlenül egy pénzügyi analfabéta)

gyongyi70 2011.03.24. 12:39:58

Igazad van.

Amit az EU szeretne:

The European Commission (2011) has launched proposals to radically reform corporate income tax in the EU, with a system known as the Common Consolidated Corporate Tax base. The Commission aims to facilitate cross-border investment by multinational companies and to reduce cross-border profit shifting. Our research suggests that this reform would have significant effects on individual member states, but only small effects at the aggregate level.

Under the current tax regime, multinationals file separate accounts for each country in which they operate. Under the Consolidated Corporate Tax, each company would compute only its EU-wide consolidated profit, on a common definition of the tax base. This profit would be allocated to member states on the basis of an apportionment formula containing factors such as shares in employment, payroll, assets, and sales. Each member state would retain its autonomy to tax its allocated share of profits at its own tax rate.

Aki nem tud angolul: az intézkedés főleg a társasági nyereség tisztább elszámolását szolgálna, azaz a multinacionális vállalatok ne menekíthessék ide-oda a nyereségüket asszerint, hol éri meg jobban leadózni, hanem egységes számítás lenne, és a profitot annak arányában osztanák szét a tagállamok között, hogy pl. mennyi alkalmazottja van adott tagállamban, mekkora a forgalma, befektetett eszköze stb.

Nem ezt szeretnénk?

Az adó mértéke továbbra is nemzeti hatáskörben maradna.

bozon 2011.03.24. 12:40:03

Nincs igazatok.

1. Pont az adóverseny a rövidtávú állami (sőt, nem is állami, hanem kormánypárti!) érdekek legnagyobb megtestesítője!
2. Pont az riasztaná el a befektetőket, hogy a kuruckormány behódol egy EU-s strukrúrának? Na, ne!
3. A különféle déli és keleti EU-s államok számára nagyon praktikus ökölszabály, hogy annál jobban járnak, minél inkább feladják a gazdasági önállóságukat -- persze nem gyarmatként, hanem az olyan multilaterális rendszereken belül, mint pl. az EU.
4. Az alacsony adókulcsok fétise egy baromság; kizárólag az olcsó, képzetlen munkaerőre épülő gazdaságot betonozza be. (Németország újjáépítése a második világháború után és a Wirtschaftswunder megalapozása jóval 20% feletti nyereségadó és 50% feletti felső szja-kulcs mellett ment végbe!)

Tartós Béka 2011.03.24. 12:40:24

Én nem tudom, hogy milyen gazdaságpolitikai cikkcakkokról beszéltek.
Amit én látok, az végig egy következetesen, egy irányba menő döntéssorozat. Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de cikkcakkot sehol sem látok benne.

Tartós Béka 2011.03.24. 12:40:28

@f.domino: Kovács László akkor is hazudik, ha kérdez.

spinat 2011.03.24. 12:40:31

@sterimar: mert a görögökét is a görögök, meg az írekét is az írek fizetik igaz? Nem is tudom miért kellett No-nak pár száz milliárd eurót átdobni nekik.

eremita 2011.03.24. 12:40:35

@sterimar:
Lehet , hogy egy kicsit pontatlan voltam. Az állami túlköltekezések többek között az euró stabilitását is veszélyeztetik. (Ebből a szempontból magyar példám nem jó, mert nálunk még nincs euro.) A közös pénz stabilitásának a fenntartása viszont zömmel a német államra nehezedik, így áttételesen, de mégis valóságosan a felelőtlen kormányok túlköltekezése sújtja a fegyelmezetten gazdálkodó országokat is.

fg56 2011.03.24. 12:40:38

A Fidesznél ez sajnos kizárólag az EU ellenes, szabadságharcos, mindenre nemet mondó politika eredménye és nem tudatos megfontolásról van szó - a racionális, előrelátó gondolkodás ezt a kormány még véletlenül se jellemzi.

hillcut 2011.03.24. 12:40:47

@f.domino:

H Kovács László leginkább hazudik, mint mindig.

hillcut 2011.03.24. 12:40:48

@eremita: a magyar adósságot a magyarok fogják visszafizetbi, agörögöt meg a görögök. a német max hitelt adnak, kamatra.

blog23 2011.03.24. 12:40:52

Tehát azt feltételezzük hogy annyira jók vagyunk hogy nem lesz szükségünk segítségre, nem fogunk bajba kerülni...hát érdekes elvárás egy matolcsy féle korlátolt buta bandától.

Ez kb olyan szűklátókörű gondolkodás, minthogy sokan nem kötnek biztosítást a házukra, mert úgyse történik semmi, aztán amikor feljön a belvíz vagy jön az árvíz csak néznek bután és mégis tartják a markuk hogy márpedig nekik segítsenek mert ők árvízkárosultak. Ott fulladnának meg ahol vannak.

De a legviccesebb hogy németeket oltja a cikk hogy önös érdekből döntenek, miközben amit magyarország csinál az az igazán önző dolog. És elfelejti a cikk megemlíteni hogy mit kapunk cserébe ha belépünk. Merthogy versenyhátrányt jelent, és fujj-fujj nyugat oké, de ha kizárólag ennyi lenne senki se lépne be, márpedig lesz tagja bőven. Ez egy nagyon korlátolt hozzáállás sajnos :(

Muay Tie 2011.03.24. 12:40:57

Szóval jó nekünk a periférián is? Csak így tovább!

MiKeyRuLeS 2011.03.24. 12:41:01

Csak az adóalap egységesítéséről volt szó (a hírek szerint).

Másrészt nem értem, mire ez a nagy adóversenyképesség Matolcsyéknak, hiszen szemükben a külföldi cég meg az EU csak szálka, ők csak a szittya, itthoniakban bíznak.

Most akkor fontos a külföldi cégek jelenléte itthon, vagy nem? Először ezt kellene letisztázniuk az itthoniak felé is, aztán ez alapján kellene dönteni és kommunikálni is.

Baromméter 2011.03.24. 12:41:05

@Unbiased:

Na és, majd jön másik, aki felismeri a túlkeresletet.

Tapogatott Kukorica 2011.03.24. 12:41:08

Egyetértek néhány hozzászólóval, szerintem pillanatnyilag elképzelhető, hogy jó a döntés. Viszont mi lesz közép- vagy hosszútávon? Megint kimaradunk a kötelezettségvállalásból (az Unió elnöke szerint mondjuk az euró is felesleges cél most...), aztán ha beütne valami krach, akkor megyünk megint pitizni? Néha nem lepődök meg rajta, hogy izomból lecigányozzák a magyart, mert ez a viselkedés nem európai (még ha ebben a percben lehet is döngetni a nemzeti mellkasunkat és szórni a konfettit a magyarnak).
A baj nyilván az, hogy az így is rezgő lécű tervek a magyar gazdaságról végképp megdőlnének. Ez pedig megengedhetetlen egy B-közép kormánynak, mert hatalmas presztízsveszteséggel járna, vagy akár a hatalom elvesztésével.

fvipera 2011.03.24. 12:41:12

nem adó- és árfolyam-, hanem tudásversenyt kell nyerni. aki az előbbiekben szeretne részt venni, az rövidtávon gondolkodik és hosszú távon veszít.

Izo 2011.03.24. 12:41:15

Kíváncsi vagyok, mikor telik be a pohár a németeknél, és mondják azt, hogy tovább nem öntik a pénzt a szegényebb tagállamokba.

kalácsking 2011.03.24. 12:41:19

@sárkányfő: Tök igazad van.Itt az ideje egységes Európában gondolkozni.
Egyébként egy vállalkozás számára sokkal kisebb kiadást jelent a társasági adó, mint a járulékok.Ha azt csökkentenék, akkor több embernek lehetne munkája.

Exploiter 2011.03.24. 12:41:20

Nem ennyire egyszerű a kérdés.

A függetlenség feladása mindig szar dolog. DE. Ha a függetlenség azt jelenti, ami most van, akkor lehet, hogy a kisebbik rossz.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2011.03.24. 12:41:26

@Tyrion25:
Nem jól érted. Az idézett portfoliós cikkben világosan le van írva, hogy Magyarország bevételei csökkennének.
Ha jelen állapotunkban csatlakoznánk ehhez a paktumhoz, az kvázi gazdasági öngyilkosságot jelentene.

balfék 2011.03.24. 12:42:49

@f.domino: Én is úgy vettem le, hogy az adókulcsokat nem egységesítik, csak az elszámolásokat harmonizálják, hogy egyáltalán összehasonlítható legyen.

7tom 2011.03.24. 12:42:59

Ha növekszik 30%-al az adóalap, akkor 30%-al kisebb adókulccsal is ugyanakkora bevétel érhető el, és akkor a kormány, még a mainál is kisebb %-os adóval dicsekedhetne.

Maestro 2011.03.24. 12:43:03

@eremita: Az, hogy az egyes tagországok eltérő gazdasági helyzetéből és túlköltekezéséből adódó különbségeket ki finanszírozza, az egy dolog. De ennek kapcsán fel lehet tenni a kérdést, hogy akkor most miről is szól ez a fantasztikus Európai Unió? Wikipédiából: "egy túlnyomórészt Európában található, 27 tagállamból álló gazdasági és politikai unió".
Valamit valamiért... lesz piac a nagyoknak, irtózatos bevételekre lehet szert tenni. Abból pedig fussa már arra, hogy ezt fent is tartsuk, ha már unió. Nyilván ésszerű keretek között, ugyanis mindkét véglet valamilyen kizsákmányolásszerűséget eredményez.

7esbusz 2011.03.24. 12:43:09

Szerintem amit ma az Unió csinál, ez az ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit, hosszú távon nem fenntartható. Vagy megcélozza az amerikai típusú uniót, vagy bukta lesz és szakad az egész. (Az utóbbinak nagyobb esélyen van szvsz, még ha nem is ma, vagy holnap következik be) Amerikában is vannak csóróbb államok és gazdagabbak, (lassan nyelvi korlátok is lesznek :)), szóval nem lehetetlen a dolog. Persze ehhez jóval központosítottabb irányítás kell....

7tom 2011.03.24. 12:43:18

Matolcsyék rosszul döntöttek, adóalap harmonizáció nem egyenlő az adókulcs harmonizációval, 30%-al magasabb adóalapnál, elég lenne 30%-al alacsonyabb adókulcs ugyanakkora bevétel eléréséhez, és akkor még kisebb adókulccsal lehetne kampányolni a befektetők előtt.

magyar ember teli szájjal 2011.03.24. 12:43:27

Az ország több száz milliárdot bukna az egységes adóalappal. Ami azt jelenti hogy most ennyivel magasabbak az adók. Amit innentől persze így is, úgy is lát mindenki.

bastian 2011.03.24. 12:43:31

Egyértelmű, hogy ki kell lépni az EU-ból.
Ebben a vergődésben már nem kellene részt venni. Okos ember akkor menekül, amikor dől a ház, nem akkor amikor már összedőlt.

bőrmók 2011.03.24. 12:43:47

"A német javaslat elutasítása ugyanis helyes lépés volt, de nem amiatt, mert ezáltal függetlenebbek lettünk. Hanem egyszerűen azért, mert az elfogadása teljesen nyilvánvalóan káros lett volna. "

Én nem értek hozzá, de a németek tényleg ennyire hülyék lennének?

jolt 2011.03.24. 12:43:49

@sárkányfő:

100% - ig egyetértek. A németek csak azt mondjak, hogy az nem megy hogy pl Írország az Eu-ban legalacsonyabb társ. adóval elszipkázza a befektetéseket, aztán meg ha baj van, akkor a németekhez rohangálnak segítségért, mert üres a kassza.

Mo. nem helyesen döntött, hanem csak a szokásos önző és rövidlátó álláspont érvényesült..

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2011.03.24. 13:35:33

A Paktum rendelkezései technikailag az adóalap szélesítését és nem az adókulcs nominális emelkedését jelentenék Magyarországon. Ez azonban természetesen az effektív, tehát a beruházási döntések szempontjából releváns adóráta emelkedésének felel meg, és ez az, amiről a cikk szól. Köszönjük a tisztázó célú felvetéseket.

bőrmók 2011.03.24. 13:45:48

Én nem értek hozzá, de a németek tényleg ennyire hülyék lennének?

7241gabi 2011.03.24. 13:45:53

A gazdasági függetlenség egy bullshit. Pont. Bár, ha a terv az, hogy kis önfenntartó kommunákat, hagy ne mondjam, falansztereket hozunk létre...

hackbard.celine 2011.03.24. 13:46:10

@Tartós Béka: az irány egyértelmű, a Matolcsyzmus a csőd felé visz. Hazudtak éjjel nappal a hiányról, a 3.8% még kreatív könyveléssel sem jött össze a tavalyi évre, lett helyette 4.2%. Most derült ki? Ugyan már!
81,4% az első két hónapban a hiány a éves tervhez képest. Oka: túltervezték a bevételeket, alul tervezték a kiadásokat. Ismerős szavak?
250 Mrd-os zárolás, az a GDP 1,3%-a. Februárban rájöttek, hogy legalább ennyivel lőttek mellé.
Aztán lehet ízlelgetni ezt a mondatot:
Each member state would retain its autonomy to tax its allocated share of profits at its own TAX RATE. Többen fentebb már kifejtették és Kovács is ezt mondta.
Akkor most ki is hazudozik összevissza?
A VV is kitehetne egy update-et, hogy nem az alacsony adókulcsról van szó.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.03.24. 13:46:40

Mert a magyar állam nem ugyanúgy működik mint a német? Magas adókból jóléti, szociális államot tart fent ugyanúgy.
A társasági adó egy dolog, de pl. az ÁFA Magyarországon magasabb, jobban megéri Németországból vásárolni.

Dr Kangörény 2011.03.24. 13:46:51

@bastian: Az EU-ból kilépés kb. annyit jelentene, hogy rögtön magadra robbantod a házad. Valóban jó ötlet.

ehhh 2011.03.24. 13:46:52

Németország azt mondta, hogy csak akkor finanszírozza a többi ország lustaságát, ha azok hajlandóak kicsit áldozni is. dolgozni, adózni, ilyesmi. Erre mondtuk mi is azt, hogy akkor inkább ne húzzanak ki minket a szarból, de még hogy mi is dolgozzunk, pfúj.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2011.03.24. 20:55:50

Megdöbbentem, hogy ennyi értelmes (és ez most nem irónia) gyűlt itt össze.
Azt hittem, hogy sorra olvasom majd, hogy "szuper döntés volt tényleg, márcsak EU-ból lépjünk ki" stbstb, de nem ez volt.. 30 kommentet olvasva, a nagy többség meglepően jól látja a dolgokat. Eleinte akartam idézni, hogy aki csak a végét olvassa a kommenteknek, az lássa az elején írt okosságot, de aztán annyi jó gondolat volt, hogy idézni is felesleges.

A VV most óriási butaságokat írt természetesen. De legalább az olvasók nem hülyék.
VV bár fél, hogy majd megideologizálja ezt a döntést a fidesz, valójában már a VV is azt teszi. A közeljövőben NEM TUDJUK, hogy pozitívabb, vagy negatívabb hatása lesz-e ennek a dolgnak. A távolabbi jövőben viszont BIZTOS, hogy a mostani döntéssel jártunk _rosszabbul_.

Leegyszerűsítve úgy van, ahogy "ehhh" mondta: Mi most önként lemondunk a későbbi segítségről, csak változni és dolgozni ne kelljen most.

Az egész, amúgy oda fog eljutni, hogy a németek, a franciák, a benelux államok és még egy-kettő talán indít egy közös uniót, az EU meg bedől. A közös uniójuk más alapokon lesz, sokkal szigorúbb és zártabb. teljesen közös külügy, nagyon szoros, erős közös belügy, azonos adók stbstb. Gyakorlatilag létrehozzák az USA európai mását. A szerencsétlen unokáink, meg a többi hülye országok meg majd évtizedek múlva térden állva fognak könyörögni, hogy csatlakozhassanak ehhez az unióhoz. És ha be is veszik őket kegyesen, még sokkal keményebben kell érte dolgozni és sokkal nagyobb szenvedéssel fog járni és a csatlakozás nekünk kedvezőtlenebb feltételekkel fog történni. Őszintén kívánom, hogy ne legyen igazam. De az lesz.

mendson 2011.03.24. 20:56:02

Az én német rokonaim (igazi echte németek ám) azon vannak kiakadva, hogy az adócsökkentő orgia számláját tulajdonképpen ők állják.Persze lehet mondani, akkor csökkentsék ök is.Na,de kérem akkor ki és miből finanszirozza mondjuk a hazai mezögazdaságnak mondott disznóólat?

7tom 2011.03.24. 20:56:06

@véleményvezér: A kormánynak módjában áll az adókulcs mértékén változtatni, ha nő az adóalap, akkor lehet csökkenteni az adókulcs mértékét, ez még előnyt is jelentene az országnak, a beruházásokért folytatott versenyben.

nehogymárne 2011.03.24. 20:56:16

Többen leírták már, de megismétlem, a poszt kiindulópontja, miszerint a németek azért eröltetik ránk a magas adókulcsolat, mert a saját jólétüket magas adókulcsokkal finanszírozzák otthon: nettó hülyeség és demagógia.

jelenleg (és már egy jó ideje) németország finanszírozza az összes túlköltekező európai államot, akik cserébe alacsony adókulcsokkal szívják el a német adófizetőket, így ott munkahelyek szűnnek meg, csökken az adóbevétel és nőnek a szociális kiadások.

igen, kormányunk, ismét meglátta hogyan lehet látszólag támogatni és tevőleg aláásni a az európai uniót. persze most épp mindenki ezt csinálja, csak azon gondolkodjon már el valaki, hogy az a k. sok uniós forrás, amivel itthon majd mindent megoldunk, az honnan jön. gazdasági függetlenség? ugyanmár! mátyás király idejében utoljára. persze, van élet az unión kívül is, csak ne áltassa magát senki azzal, hogy jobban hasonlítunk svájcra mint moldáviára.

fvipera 2011.03.24. 20:56:20

a jelenlegi politikai elitünkkel annál jobb, minél kisebb a függetlenségünk.

optimális esetben pontosan nulla a mozgásterük: disznókat etetni, gombokhoz nem nyúlni

gyongyi70 2011.03.24. 20:56:30

This profit would be allocated to member states on the basis of an apportionment formula containing factors such as shares in employment, payroll, assets, and sales. Each member state would retain its autonomy to tax its allocated share of profits at its own tax rate.

Szerintem itt a lényeg. És ennek alapján nem a jelenlegi helyzetből kellene kiindulni, hanem egy lehetséges jövőképből. Mivel az adókulcs maradhatna továbbra is kedvezményes, viszont a profitot olyan tényezők alapján teríthetnék a multik, mint pl. a foglalkoztatottak száma (és miért ne forszírozhatnánk, hogy legyen ez az egyik fő szempont), érdekükben állhatna több álláshelyet teremteni az alacsony adókulcsú országokban. Nem foglalkoztatás bővítés a célunk? 1 millió munkahely stb?

XPS 2011.03.24. 20:56:40

túlélésünk egyetlen esélye a Strong Europe lenne.
Mármint a valóban Strong és egységes.
Az ilyen fifikázás, kuruckodás rövidtávon sem jön ki jól.
Mit mond a multi managere?
20 országban € és egységes adóalap képzési szabályok vannak, +1 országban minden másképpen működik.
Kell nekünk a stressz, plusz munka, átszámolgatás a különcökkel? NEM.
Mi meg ülünk majd a Pusztában a porban, nézzük a köldökünket és rettentő függetlenek leszünk. Klassz.

sisifux 2011.03.24. 20:56:49

Az egyértelműség kedvéért, mielőtt a hozzászólók arról vitáznának, ami nem is vitatéma.
Az egységesítés az adóalapok egységesítését jelenti, ezt számolják minden elfogadó országban egységesen. Ez nem az adó mérték egységesítése, azt változatlanul minden tagállam a saját elképzelései szerint alakítja, ennek az egységesítéséről nincs szó.
Vagyis Matolcsy és Orbán nem tudja, hogy mire mondott nemet, ugyanis, lehet, hogy a mostani adóösszegek a jelenleginél alacsonyabb kulcs alkalmazása esetén is befolynának, vagyis úgy tűnik, egy alkalom kimaradt az adócsökkentés propagandisztikus hirdetésére is.
Viszont, hogy tényleg nem tudták, hogy mire mondanak nemet, az egyszerűen katasztrófális, ez már több, mint kontárság, ez bűn.
Nem igazán csodálkozhatnánk, ha felvetődne a kérdés a németek részéről, miért is vár az ország támogatásokat, ha semmit nem tesz a közösbe.

is 2011.03.24. 20:57:12

ott sajnos abba kellett hagynom, amikor a posztiro kijelenti, hogy a vallalati adoalap-egysegesites az a nemetek sajat hoppareja masok karara. ez nekem feler egy fukushimai sugarfertozessel, jobb minel messzebb lenni tole.

a kulonbozo vallalati adokulcsokkal ugyanis nem az orszagok jatszanak, ok csak belekenyszerulnek, mert a vallalatok csavargatjak mindenkinek a farkat. ha egyseges az ado, a vallalatoknak nem marad adu a kezukben. ezzel az indulo gondolattal lehetne ezt a posztot a fejerol a talpara allitani. es kb. az lenne a vege, hogy ha 26 orszag nem vesz reszt tobbet a vallalatoknak valo ugralasban, akkor Magyarorszag ugyan leviheti 0%-ra is a tarsasagi adot (+20% kulonado, ugye, mu-ha-ha-ha-ha), a vallalatok inkabb nem akarjak elvesziteni a 26 masik orszagot, es ok nem fognak belemenni ebbe a jatekba. 2001-ben Szlovakiaval kellett volna ezt a harcot felvenni, es nem duplajara emelni a minimalbert, mert a keteves koltsegvetesben szorni a nep koze a penzt laksahitelben. akkor meg lett volna ertelme. most mar eso utan koponyeg, ez a vonat mar elment, teljesen aszinkron, es jol pofara fogunk vele esni 3-5 eves idotavon (iden meg termeszetesen nem).

duggongg 2011.03.24. 20:57:17

"Pusztan arról van szó, hogy a jóléti rendszerét magas adókkal fenntartó Németország így próbálja a szegényebb, illetve kevésbé államielosztás-centrikus, ezert alacsonyabb adókulcsokkal működő országok versenyelőnyét csökkenteni."

Azert ne essunk at a lo' masik oldalara. A "joleti tarsadalom" kezd lassankent szitokszova valni bizonyos korokben. Pedig a vegso cel tovabbra is az allampolgarok jolete kellene hogy legyen, nem onmagaban a GDP novelese. Jo tudom, van atfedes a ketto kozott de az utobbi megiscsak eszkoz es nem cel.

"A döntésnek további pozitív mellékhatása, hogy ezáltal még inkább egyértelművé válik, hogy Magyarország csak nagyon felelős költségvetési politikát folytathat, ha talpon akar maradni. Azzal ugyanis, hogy nem csatlakozunk a Paktumhoz, még kevésbé számíthatunk másokra, ha esetleg bajba kerülnénk."

Vagyis Magyarorszag hosszu tavon meg kockazatosabb befektetes lesz mint eddig volt (a felelős költségvetési politikát kevesen fogjak feltetelezni rolunk a mult ismereteben), vagyis a dontes el fogja riasztani a hosszu tavu befektetoket. Tevedek?

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.03.24. 20:57:29

Eu soros elnöke kitűzte az erős Európát célként, hogy aztán elsőnek mondjon nemet abban, ami rá is vonatkozna?

Benny sk 2011.03.24. 20:57:48

@véleményvezér:
Na de az adóalap szélesítése, csak akkor jelent nagyobb adóterhet ha a kulcs közben változatlan marad.
De a adókulcs viszont szabadon választható (változtatható) lenne, és én olyan kikötést sem láttam, ami tiltaná a több kulcsot, vagyis maradhatna a kedvezményesebb kulcs a kkv-nak. Vagy tévedek?

kvadrillio 2011.03.24. 20:57:49

a magyar vállalkozások a rencerváltoszás óta állandóan csak támogatásokat, adócsökkentéseket kaptak eddig occt a társadalom tagjai mégis mindig lejjebb és lejjebb csúsznak a pocsolyába ! Egyre több a munkanélküli, egyre kilátástalanabb a helyzete az embereknek.
Szóval azzal, hogy alacsony maradjon a társasági adó, csak egy pár erősen simlis adócsaló vállalkozó jár egyre jobban, ez pedig a nagymagyarössztársadalmi érdek ellen hat !!!
Eleget kaptak már és csak folyamatosan visszaélnek vele ezek a legnagyobb adócsalók és adó elkerülők !

pg2 2011.03.24. 20:57:51

Aha. Tehát Mo-n az EU átlag alatt vannak a termelés adó- és járulékköltségei. Szemben a piszok , vállalkozónyúzó német rendszerrel. Biztos így van, tehát jó a döntés...

Akvyr 2011.03.24. 20:57:54

Egyébként a pénzügyi külpolitikájuk egészen szimpatikus néha, bár az IMF elhajtása egy kamu volt, hiszen végülis Vityáék betartották amit az IMF kért. Nem értem miért mondta Márc 15-én, hogy nem.

zsirfeka 2011.03.24. 20:58:04

Csak halkan jegyezném meg, hogy Magyarországon a viszonylag alacsony, ha tetszik, versenyképes vállalati nyereségadókulcs haszonélvezői a magyarországon jelen lévő külföldi cégek, köztük szép számmal a németek.

Amikor egy nagy hozzáadott értéket előállitó külf. vállalat Magyarországra benéz, látja, hogy alacsonyak a bérek, tehát a nagy hozzáadott értékéből nem sokat vesz el, még akkor sem, ha a járulékok esetenként magasak. Látja, hogy relative rendben van a nyereségadó is, tehát minden fasza, előny van az alacsony bérekből, majd transzferárakkal alacsony árréssel exportál, tehát extra sok nyeresége amúgy sem keletkezik, és még abból lejön egy nem túl magas nyereségadó. Ez egy jó környezetnek tünik innen nézve. Főleg, ha tax-holiday-jel jött Magyarországra, és nem kell nyereségadót fizetni 5-10 évig a beruházás jelentősége miatt.

Vs. magyar kis-és közép vállalat: alacsony hozzáadott érték miatt már a többnyire itthon értékesitett termelés/szolgáltatás közbeni költségeit is minimalizálnia kell, okositani a könyvelést, meg számlákkal trükküzni, hogy kiköhögje az adókat/járulékokat, majd ha esetleg eljut oda, hogy nyereséges legyen, akkor vagy alig fizet nyereségadót, vagy azt is okositja, hogy éppen ne kelljen. Következmény: magyar kis/középvállalatnak tartósan akacsonyan kell tartania a béreket, mert ezt kell tennie. Ehhez viszont könnyedén tud alkalmazkodni a külföldi, hiszen idejön, és kicsit rátesz, aztán megy is hozzá a képzett munkaerő meg a tehetség.
Nem nehéz felismerni, hogy ez egy önmagát konzerváló folyamat, amiben a magyar gazdaság magyar tulajdonban lévő cégei szopnak tartósan + a költségvetés is.

Tanulság: amig a magyar GDP túlnyomó részében nincs magas hozzáadott értékü, magyar tulajdonban lévő, külföldre értékesitett termék/szolgáltatás, aminek a nyereségéből böven ki lehet csengetni az itthoni adókat, járulékokat + fizetni a nyereségadót is, addig ott lehet megbaszni a nyereségadó szintjét, ahol van.

EG0 2011.03.24. 20:58:11

@ehhh: Igen, a dolog szerintem is hasonló:

Németország: Mi lenne, ha minden országnak erős gazdasága lenne, termelő üzemei, magas foglalkoztatottsága, egészséges export-import aránya?

Magyarország: Á, inkább dolgozzanak csak nálatok sokan és keményen, nálunk majd mossák kicsit a ti tulajdonosaitok a pénzüket adóoptimalizálás címszóval, szóval nekünk majd a ti munkátokból lesz jó ilyen formán.
Addig azért mi is sírunk az offshore cégek miatt, de csak mutiba, ahol lehet, mi is a máshol megtermeltből csípünk inkább le.
Meg hozzánk a kutya nem jönne befektetni a "kiváló magyar szakemberek" és a biztos, "kiszámítható állam"i partnerség (jogszabályi környezet) miatt, csak ha bedobjuk a "de legalább olcsóbb" érvünket.

Meggondoltam magam a szavazatommal kapcsolatban: inkább a németeknek van igaza, nem csak esetenként.

Gandalf(helyett) 2011.03.25. 13:08:16

Az én hozzászólásom valahol elkallódott.
De kb. a Napi Gazdaság mai hírében megjelent 8 közgazdász véleményével értek egyet.
Már tegnap is Orbán Viktor 2020-as euróbevezetési "előrejelzése" jutott az eszembe ezek mellett.
Meg az, hogy magunkra maradunk.
De "jó" lesz. Sőt csodás.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása