Véleményvezér

vv

Abszolút hatalom: abszolút romlottá tesz

2011.04.05. I 100 komment I Címkék: jog fidesz allam alkotmany alkotmanybirosag

Ha romlanak a gazdasági mutatók, a köznyugalom érdekében korlátozni lehetne a gyülekezési szabadságot. Abszurd? Éppen olyan logikus, mint az AB jogkörét az államadósság mértékhez kötni! (Fotó: MTI)

Amilyen komoly vitát váltott ki tavaly ősszel az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása, olyan néma beletörődés fogadta a bejelentést, hogy a testület jogköre az új Alkotmány elfogadása után is korlátozott marad. Jelen állapot szerint ugyanis csak akkor kapja vissza elvett jogait az AB, ha az államadósság a GDP 50%-a alá csökken. Attól eltekintve, hogy ezt a napot talán meg sem érjük, a felvetés egyszerűen abszurd.

Mi köze az államadósságnak a joghoz?

Először is: ez a megkötés implicit beismerése annak is, hogy a kormány eddigi gazdasági intézkedéseinek egy jó része valószínűleg alkotmányellenes. Mégsem arra törekednek, hogy az alkotmányellenes állapotot megszüntessék, hanem arra, hogy az AB nehogy kimondhassa, amit mindenki amúgy is sejt. És persze ez a szabály annak is a bizonysága, hogy a kormány szeretné fenntartani a jelenlegi „alkotmányon felüli” állapotát.

Még aggasztóbb azonban, hogy a kormány fontosabbnak gondolja saját politikai céljait az alkotmányosságnál és a törvények uralmánál. A cél, hogy az államadósság csökkenjen, de az már mindegy, hogyan – akár alkotmányellenesen bevezetett intézkedések árán is. A jogállam lényege azonban pont az, hogy a törvények minden körülménytől függetlenül érvényesek mindenkire, így az alkotmány is a jogalkotóra. Ha süt a nap, ha esik az eső, ha 49% az államadósság, ha 51% (vagy 80%), akkor is. Éppen ezért teljesen abszurd, hogy az alkotmánybírák jogköre az államadósság mértékéhez legyen kötve. Az államadósság egy gazdasági szempont, a jog és a joguralom ezzel szemben nem az.

Kapcsolódó írásunk: Alkotmány angolul - fordítási hiba vagy megtévesztés?


Fantasztikus lehetőségek

Gondoljunk bele: ilyen alapon bármilyen kormány kénye-kedve szerint korlátozhatná a jogállam alapintézményeit vagy akár az alkotmányos alapjogokat is. Ezen az alapon miért ne mondhatnánk azt, hogy ha mondjuk még 10%-kal nő az államadósságunk, akkor a gazdasági szempontból különös jelentőségű bírósági perekben döntsön inkább a kormány egy szerve?

Vagy miért ne mondhatnánk, hogy ha még tovább romlanak a makrogazdasági mutatók, akkor a köznyugalom érdekében korlátozzuk a gyülekezési szabadságot? (Aki ezen most mosolyog, az gondoljon egy pillanatra arra, hogy két éve mit szólt volna, ha valaki azt mondja, hogy Magyarországon rövid időn belül az Alkotmánybíróság jogköre az államadósság mértékéhez lesz kötve!)

"Most válság, gazdasági kényszerhelyzet van. Az alkotmányban azt mondanánk, hogy az Alkotmánybíróság ilyen mértékű korlátozását, mint a mostani csak rendkívüli gazdasági vészhelyzetben lehetne bevezetni. Az alkotmánytervezet szerint ha az adósság több lenne, mit az ország bruttó hazai össztermékének fele, akkor korlátozva lenne a szervezet jogköre."

Kósa Lajos, Ma reggel (m1), március 28.


Gazdaság mindenek felett!

Ez az intézkedés más szempontból is rossz üzenetet hordoz. Ugyanis a Bajnai-féle „szakértői kormánnyal” szemben a Fidesz politikusai éppen azt hangsúlyozták, hogy egy miniszterelnöknek nem „szakértenie”, hanem politizálnia kell. Hogy a világ nemcsak gazdasági kérdésekről szól, és hogy nem a makrogazdasági szempontok állnak mindenek felett. A politikában vannak például elvi kérdések, szimbolikus ügyek, társadalmi és kulturális megfontolások, melyek adott esetben sokkal fontosabbak lehetnek.

Az Alkotmánybíróság jogkörének az államadóssághoz kötése pont ennek az ellenkezőjét sugallja: azt, hogy a gazdaság áll mindenek, így a jog felett is.

online surveys


Mikor érjük el az 50%-ot?

Van azért még egy félelmünk az újonnan bejelentett szabályozással szemben. Egy híres angol politikus és gondolkodó szerint a hatalom romlottá, az abszolút hatalom pedig abszolút romlottá tesz. Nagyon jó lehet olyan politikusnak lenni, akit tulajdonképpen semmilyen alkotmányos intézmény nem köt, és láthatóan a Fidesz is ragaszkodik ehhez a helyzethez.

A Véleményvezér félelme az, hogy a politikusok nem is szívesen válnak majd meg ettől a „jótól”. Ez az új szabály ezért egyáltalán nem arra fogja ösztönözni a kormánypárti honatyákat, hogy csökkentsék az államadósságot 50% alá, és így az Alkotmánybíróság minél előbb visszakaphassa jogkörét, a kormány pedig ezzel elveszítse hatalma egy részét. Hanem éppen ellenkezőleg: arra, hogy ez véletlenül se történjen meg.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doberdo 2011.04.05. 11:30:12

Ezzel a 2/3 esetében komolyan számolni kellett.
Ezért nem értettem azokat, akik azt mondták, hogy
"csakafidesz" !

Robinzon Kurzor 2011.04.05. 13:21:19

És a Fidesz még mindig toronymagasan vezet ...

A "szolgalelkű" talán erős kifejezés, de az elég jól látszik, hogy mi magyarok kb. annyira tartjuk a szabadságot és a jogainkat, amennyi áldozatot hoztunk értük.

kadarnepe 2011.04.05. 13:21:25

Aki gazdasági szükséghelyzetre hivatkozva korrektnek találja a jelenlegi lépéseket, azok gondolom teljesen egyetért a rákosista padlássöprésekkel és államosításokkal is.

Nem tudom, hogy ki mit szólna ahhoz, ha a következő kormány egy rendeletben zárná börtönbe az elődjét, és minden támogatója vagyonát államosítaná, persze pusztán gazdasági szükséghelyzet miatt.

Olyan nincs, hogy "most egy kicsit nem vagyunk alkotmányosak", mint ahogy kicsit sem lehet szűznek maradni.

sztd 2011.04.05. 13:21:31

Emlékeim szerint van egy költségvetési tanács is, aki ezért visszadobhatja költségvetést, és van egy szabály, amely szerint feloszlathatják a parlamentet, ha nincs költségvetés márciusig.

Alapvetően igaz a poszt felvetése, hogy a gazdaság nem állhat minden felett, de azt nem ártana elfelejteni, hogy a jog sem.
Egyszerűen a szakadék erősebb probléma mint a jogállam korlátozása, ha nem akarunk oda jutni, mint a harmadik birodalom munkásai, akik elégedetten konstatálták, hogy Hitler alatt legalább nincs joguk éhenhalni.

Szóval a felvetés, és a figyelem jogos, de a következtetés szerintem ezúttal nem. Meglátjuk!

morbiczer 2011.04.05. 13:21:41

"Amilyen komoly vitát váltott ki tavaly ősszel az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása, olyan néma beletörődés fogadta a bejelentést, hogy a testület jogköre az új Alkotmány elfogadása után is korlátozott marad. "

Mert mindenki tudta, hogy ugyis ez lesz.

morbiczer 2011.04.05. 13:21:50

"Az Alkotmánybíróság jogkörének az államadóssághoz kötése pont ennek az ellenkezőjét sugallja: azt, hogy a gazdaság áll mindenek, így a jog felett is."

Nem, azt sugallja, hogy a Fidesz all mindenek, igy a jog felett.

crey7 2011.04.05. 13:21:59

Van egy olyan érzésem, hogy 2014 tavaszán egy újabb alkotmány módosító javaslat kerül majd a parlament elé akkor, ha a Fidesz elbukni látszik a soron következő országgyűlési választást.

Viszont fenntartom a véleményem továbbra is: minden a médiának dobott rágcsálni való (nenyi, kettős állampolgárság, gyermekek utáni szavazati jog, mnyp ügy, elszámoltatás, stb.), mind csak arra jó, hogy senki be foglalkozzon addig is a valódi szerkezeti reformokkal, az igért Széll Kálmán tervvel, ami a legfontosabb most az országnak.

Az AB jogkörének csorbítása sajnos más tészta, el tudom képzelni milyen hisztit csapott volna a Fidesz, ha ezt a szocik meh tudták volna lépni.... az mnyp törvénnyel összemérhetők voltak azok a törvények, amit GyF vagy Bajnai idején az AB elkaszált.

quendelapo 2011.04.05. 13:22:04

Áttolják Magyarországot Észak-Balkánról a Közép-Keletre.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.05. 13:22:14

Mondok egy számot,....50 nem lehet...
Ha 49, majd felveszünk még egy kis hitelt....

A lényeg, hogy a magántulajdon rekvirálásának ne legyen jogi akadálya.

Még annyi sem, hogy a taláros testület azt mondja, hogy ejnye-bejnye.
Mert sokkal többet nem tehet.
És ahogy látom, még annyit se szivesen mond.

Hát mire készülnek ?
Újabb államosítások lesznek ?

CsodaPok 2011.04.05. 13:22:28

"Ez az új szabály ezért egyáltalán nem arra fogja ösztönözni a kormánypárti honatyákat, hogy csökkentsék az államadósságot 50% alá, ...... Hanem éppen ellenkezőleg: arra, hogy ez véletlenül se történjen meg."

Pontosan ez jutott nekem is eszembe, amikor először hallottam erről a javaslatról. Teljesen egyértelművé válik ezáltal OV és a Fidesz hatalommániája, az hogy kiiktatják még a maradék fékeket is a rendszerből azért, hogy tényleg mindent megtehessenek amit akarnak és még vagy 30 évig ne lehessen őket kiütni a nyeregből.
Most már nálam is elérkezett az a pont, hogy bizony ki fogok menni gyülekezni a legközelebbi civil szervezésű eseményre.

bádogos 2011.04.05. 13:47:17

"Amilyen komoly vitát váltott ki tavaly ősszel az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása, olyan néma beletörődés fogadta a bejelentést, hogy a testület jogköre az új Alkotmány elfogadása után is korlátozott marad."

Így van. Bár magam jelen voltam azon a tüntetésen is, és azóta még jónéhányon, kénytelen vagyok tudomásul venni, hogy a szabadság korlátozása egyelőre nemigen érdekli az átlag magyart.

Tegnap egyébként valamiben egyetértettem Orbánnal: "a szolgalelkűség jutalma mindig a szolgaság"
Éppen csak azt nem érti ez a kis akarnok, hogy ha a magyarok tömegében lenne tartás és civil kurázsi, ő lenne az első, akit elzavarnak.

(Btw. ha szolgalelkűeket akar látni, elég végigpillantania a Fidesz/KDNP frakciókon.)

pokesz70 2011.04.05. 19:21:19

Mi van akkor, ha lemegy 50% alá, az AB visszakapja a jogköreit, majd megállapítja, hogy a legtöbb intézkedés, amivel sikerült a GDP felére csökkenteni az államadósságot, mind alkotmányellenes volt?

Gandalf(helyett) 2011.04.05. 19:21:25

Ha belegondolok, hányszor hurrogtak le, hogy ugyan menjek már, hol van már a tavalyi hó (és még ez volt a legszolídabb), stb. Pedig én nem törődtem bele és nem is voltam néma.
Nem is leszek, míg lehet.

Nils. H 2011.04.05. 19:21:36

Kicsit fordítsunk az érvelésen:
Ezek az éppen most írt, saját alkotmányukat (nem csak a 49-es 89-est!!!) sem tisztelik annyira, hogy biztosak legyenek abban, hogy azzal összhangban lévő törvényeket fognak hozni gazdaság témában. Mert hát tulajdonképpen ezt jelenti az AB jogkörének a korlátozása.

Szerintem ez abszurd.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.04.05. 19:21:42

Isten hozta a véleményvezért a valóság sivatagában. Ezt csinálták első regnálásuk alatt is, ezt folytatják, mintha az elmúlt nyolc év nem is lett volna.
Amúgy ami pedig az alapjogok korlátozását illeti, kéretik nem adni ötleteket elmebeteg kormányunknak. Eddig minden agyhalott ötletet megvettek, ez meg még a saját elmebajukat erősítené. Oszt mennének minden fórumra, mely kritizálja őket antidemokratikus viselkedésükért, hogy a gyurcsány, zelmúltnyócév, a szocialisták kampányolnak a HAZA (gyk: fidesz) ellen, és az nem úgy van, és isti bizi mi olyan demokraták vagyunk, hogy még dajcstomika is tvíterezhet.

csoko20 2011.04.05. 19:21:48

@simonmondja.: Jogos amit mondasz.
De jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy ez a "csapat" akkor se tudná levinni 50%-ra az államadósságot, ha akarná...

gorillka 2011.04.05. 19:21:51

akik tapsoltak a visszamenőleges 98%-os adónak, most elgondolkozhatnak.
lehet, hogy az ország érdeke, a gazdasági stabilitás megkívánja az 1m feletti bankbetétek, befektetések államosítását.
Majd az 500e felettiekét is.
a mai rendszer mindezt megengedi
egy kivétel van és mindig is lesz:
országgyűlési képviselőkre nem vonatkoznak a hatályos jogszabályok

medve2 2011.04.05. 19:22:10

Tisztelt Véleményvezér! Döbbenetesnek tartom téma és cikkválsztásaikbn, mennyire kiegyensúlyozatlanná és szocialista közelívé váltak. Lassan a Hírszerző pártatlanságába jutnak. Pedig egy kiegyensúlyozott blogg voltak. Sajnálom. Nyílván megvan ennek az oka, mint ahogyan a jutalom is az Index címlapjára kerülni minden nap.

Picit sem akarnak ügyelni erre? Picit sem akarják megtartani jobboldali olvasóik érdeklődését Önök iránt?

Bízva abban, hogy a moderáción túljutok: tisztelettel.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2011.04.05. 19:26:45

@medve2: Kedves medve2, íme, a szocialistákkal foglalkozó cikkeink. Mutassa meg, melyikben vagyunk szocialistaközeliek, vagy melyikből jön ki akár csak egy kicsit is jól az MSZP!

velemenyvezer.blog.hu/tags/mszp

atila68 (törölt) 2011.04.05. 19:26:51

Ezt olyan 2005 tájékán kellett volna megírni.
Amúgy rendben is lenne.

Adofizeto 2011.04.05. 19:26:55

A post(író) is megérdemel egy dicséretet!

Adofizeto 2011.04.05. 19:27:00

@kadarnepe: "az gondolom teljesen egyetért a rákosista padlássöprésekkel és államosításokkal is."
Pontosan úgy, ahogy mondod.
A proli minden esetben egyetért az államosításokkal, elkobzásokkal, ugyanis:
- eredendően irigy;
- tőle nincs mit elvenni;
- az állami visszaosztásból még juthat is neki valami a koncból.

Nekem éppen ezért a realitás kategóriája az államosítás, elkobzás intézményének visszajövetele, ugyanis az még ad abszurdum szavazatokat és népszerűséget is hozhat a kormánynak, ebben a szemét országban.

Azt gondolom, az átlag proli üdvözölné, ha a vagyonosabb emberek pénzéből, vagyonának elvételéből csökkentenék "bármilyen áron" (O.V. szavai) az államadósságot.

A jogellenesség , a jogbiztonság már nem szempont ezeknek az állatoknak, ezt már az 5 évre visszamenőleges törvényalkotás (ne féljünk a nagy szavaktól, elkobzás ez, ráadásul visszamenőleges) kapcsán tapasztalhattuk.

Már BTK kategóriákban is lazán utaznak a fiúk, a manyup "megvédésnél" pl. sikerült kimeríteniük a zsarolás bűncselekményt is, szerintem. Simán lehetne tanítani az ELTE Jogi Karon.

A hsz-eddel egyébiránt teljes egészében egyetértek.

xylu 2011.04.05. 19:27:08

@kadarnepe: Persze!
Épp ez az alap problémája Orbánnak:a szabályok rá soha nem vonatkoznak,mindig kell egy különleges állapot, ami ezt indokolja:MUSZÁJ lopniuk,mert az ellenfélnek többje van.MUSZÁJ a MAL-t megszállni,mert vészhelyzet van.
és MUSZÁJ lesz feloszlatni a parlementet is, ha nem ők nyernek!

Pendemonda 2011.04.05. 19:27:44

Sajnálom, hogy blog színvonala az érv nélküli moralizálás szintjére süllyedt. De ha már lúd, legyen kövér, Bibó meg azt mondta, hogy demokratának lenni annyi tesz, mint nem félni.

Az államadósság meg az alkotmánybíróság (úgyis mint kis hazánk jogállam-mentéjének legszebb figyegője, nincs is ilyen Angliában meg Norvégiában, de még Esztergomban sem, ahol pedig lennie kellene) össezfüggése nagyjából a hadigazdaság környékén keresendő.
A kérdés persze itt is az, hogy béke van-e vagy háború?
Ha jól értem a közállapotokat, a hétköznapi konzervativitás elég erős - ok, hogy nyert a fidesz, de most már szeretnénk tovább álni az életünket a megszokott módon, a fidesz meg úgy érzi, hogy azért kapott kétharmadot, hogy éljen vele.

Értem én, hogy vv meg egy csomó ember úgy érzi, b*szogatás van, de az meg már mégse járja, hogy ez a posztkádári állapot megmaradjon, hogy ők élnek fenn, mi meg lenn, oszt elvagyunk!

Tetszik, nem tetszik, újra ki kell találni az országot. Nem azért kell megtenni, mert ez olyan jó, hanem azért, mert ha nem tesszük, a gyerekeink lábbal szavaznak, pont úgy, ahogy a rezidensek már elkezdték. A meló meg olyan, hogy aktivitással is jár, hibázással is, tehát olyan dolgokkal, amik b*sztatják a hétköznepi ingerküszöböt.

A gazdaság meg igenis fontos, a jelenlegi alkotményunk igenis poszkádári, és ha más miatt nem is, a közpénzügyi fejezet meg a "mindenki képességei szerint felelős önmagáért" mondat miatt az utóbbit célszerű lecserélni az előbbi érdekében. A t*kömnek van kedve elvesztegetni újabb 40+8 évet. Ehhez képest az alkotménybíróságot tisztelem, becsülöm, de a múltbeli érdemeiből nem vonnék le konzekvenciát a jövőbeli szerepére vonatkozóan. Ideje szakítani a légvárakkal, hogy a gazdaság csak úgy "van", az életünket meg éljük.

Önmagában tehát az alkotmánybíróság gazdasági jogkörkorlátozása egy államadósság-szint elérésig nálam nem ütközik akadályba.
Vv-vel ellentétben nem is gondolom, hogy ennek bármilyen hatása lenne a gyülekezési törvényre, bár mondjuk a magam részéről a közüzemi vállalatok (MÁV, BKV) sztrájkjogában szívesen látnék korlátozások a jelenlegi állapothoz képest az 50%-os államadósság-szint eléréséig:)

aritus 2011.04.05. 19:27:55

@CsodaPok:
április 15.-én lesz:
http://www.facebook.com/home.php#!/notes/egymilli%C3%B3an-a-magyar-sajt%C3%B3szabads%C3%A1g%C3%A9rt/breaking-%C3%BAj-id%C5%91pontok/182093201836869

dnl55 2011.04.05. 19:28:06

A VV cikket nézve: EZ BIZONY ÍGY VAN!
Aki a szavazáson nem a kategorikus (és ezért megbúvó) "NEM"-re szavazott volna, az azonnal kérje ki orvosa/gyógyszerésze tanácsát, mert elméje rossz irányban változott. Ennek ráadásul legfontosabb ismérve, hogy ezeket a sorokat olvasva azt hiszi, valami elvakult ballibsi-liberálkomcsi-esetlegzsidó írja ezeket a sorokat.
Nem! Az okfejtés logikus és sajna a mostani kormánynak kinéző gyülevészhad logikájából tökéletesen következik bármelyik scenárió!
Az én (szerény) véleményem: ha a rendszerváltáskori jogi-közrendi felállásból valami maradandó, akkor az a hatalmi ágak szétválasztása és szuverenitása: épp a közjó érdekében, a korlátlan hatalom ellen (bárki! korlátlan hatalma ellen)

Speculater 2011.04.05. 19:28:19

John Dalberg-Acton valóban mondta hogy "a hatalom romlottá, az abszolút hatalom pedig abszolút romlottá tesz vagy hasonlót
("Power tends to corrupt; absolute power corrupts absolutely")

Mondott még valami érdekeset:
"The issue which has swept down the centuries and which will have to be fought sooner or later is the people versus the banks".

borovi 2011.04.05. 19:28:29

A gazdasági szükséghelyzetezéssel ezek arra készítik elő a terepet, hogy majdan akár egy kormányrendelettel rátehessék - gazdasági szükséghelyzetre hivatkozva - a ragacsos mancsukat az mnyp pénzek után a zemberek megtakarításaira is. Akinek tehát esze van, az minél távolabb viszi a spórolt pénzét ettől az országtól.

Pistie 2011.04.05. 19:28:35

Az a baj hogy a szemmel is látható barbár, és értelmetlen gazdaságpolitika mellett olyan aknamunkát csinálnak, hogy ha jönne is egy új kormány az még jó pár évig nem fog tudni érdemben kormányozni, mert sok idő lesz mire a kádereiket leváltják a meghatározó pozíciókból. És sajnos jelen helyzetben arra nincs remény, hogy az ő gazdaságpolitikájukból (és alapvetően a politikájukból) érdemben profitáljon az ország..

ob.szerver 2011.04.05. 19:28:40

A Fideszre nem igaz a tétel, hogy az abszolút hatalom abszolút romlottá tesz.

Ezek már abszolút romlottak voltak ellenzékben is.

usernev 2011.04.05. 19:28:45

Mondhatnám, hogy ezt megmondtuk előre de hát így utólag sokat nem számít. Nem nagyon lehetett mást várni olyan emberektől akik hoznak egy törvényt a végkielégítések utólagos visszavételére aztán amikor kiderül, hogy rájuk is vonatkozik, akkor ők nem fizetik be, hanem megmagyarázzák, hogy rájuk nem is vonatkozik igazából. A saját törvényeiket sem tartják be, azok csak másra vonatkoznak.
Ráadásul tegnap láttam egy riportot valamelyik nagyszájú tettestárssal amelyik azt mondta, hogy ezzel az intézkedéssel csak megvédik az alkotmánybíróságot, mert szegényeknek egy év alatt több mint 1000 beadványt kellett feldolgozni, de csak pár tucatra van kapacitás és gonosz emberek ezzel ellehetetlenítik az AB-t és ettől kímélik meg őket, hogy az igazán fontos dolgokra maradjon idejük. Na ehhez már egész vastag bőrre van szükség. Az meg se fordul a fejükben, hogy nem kéne több ezer törvénymódosítást letolni évente (asszem már 9000 fölött járhatnak) hirtelen felindulásból nulla hozzáértéssel és akkor talán nem lenne ennyi dolga a jogászoknak. Bár élek gyanúperrel, hogy pont nem érdekli őket egy kicsit se.

homo apolitikus 2011.04.05. 19:28:51

@kadarnepe:

"Nem tudom, hogy ki mit szólna ahhoz, ha a következő kormány egy rendeletben zárná börtönbe az elődjét, és minden támogatója vagyonát államosítaná, persze pusztán gazdasági szükséghelyzet miatt."

A többség támogatná. Sőt! Ezzel kellett volna kezdenie a kormánynak az ország irányításának átvételekor. Persze még nem késő, míg itt vannak szabadlábon a gazemberek. De ennek nem kéne így maradnia ... Az összes MSZP, SZDSZ szavazó felelős az elmúlt 8 év borzalmaiért. Csak végre számon is kéne ezt rajtuk kérni, mert ha a Fidesz elsinkofálja az elszámoltatást, akkor sosem lép előbbre az ország! Sajnos, nagyon úgy néz ki, hogy a Fidesz összejátszik az előző kormánypártokkal ezen a téren és nem akarja a múlt felszámolását.

Benny sk 2011.04.05. 19:29:06

A VV posztjainak tartalmával -néhány kivételtől eltekintve- vitatkozok (vagy csak vitatkoznék), de ezzel szinte szóról szóra egyetértek.

Ehhez a részhez fűznék rövid kommentet:

„Fidesz politikusai éppen azt hangsúlyozták, hogy egy miniszterelnöknek nem „szakértenie”, hanem politizálnia kell. Hogy a világ nemcsak gazdasági kérdésekről szól, és hogy nem a makrogazdasági szempontok állnak mindenek felett.”

Elsőre a Clinton kampányában használt „It's the economy, stupid” szlogen ugrott be, amit szívem szerint beleüvöltenék a tisztelt ME arcába. Azt gondolom ugyanis, hogy a gazdaság mindenek felett, ezért a kormány fejének igenis érteni kell hozzá.
Az viszont nem járja, hogy átírják a (jog)szabályokat azért, mert nincs tehetség és/vagy kreativitás, ahhoz, hogy a meglévő korlátok között kihozzák a gazdaságból a maximumot.

Murderface 2011.04.05. 19:29:22

"Mikor érjük el az 50%-ot?"

Soha.

gitáros 2011.04.05. 19:29:30

@crey7:
"Van egy olyan érzésem, hogy 2014 tavaszán egy újabb alkotmány módosító javaslat kerül majd a parlament elé akkor, ha a Fidesz elbukni látszik a soron következő országgyűlési választást. "

Nem lesz szükség rá. Elég, ha a fideszes KT meg a Sándorpalotai Kesztyűbáb nem találja megfelelőnek a megválasztott új kormány költségvetését, és már írhatják ki az új választást..

mim 2011.04.05. 19:29:37

Húú.. ha ez így átmegy, akkor az nagy balhé.
Nekem eddig az volt az elméletem, hogy az AB kinyírása miatt kell új alkotmány, amit annak jogköréhez igazítanak - ami nem fér, be az mehetne át törvénybe. De ha ilyeneket akarnak, akkor az pont az ellenkezőjét sejteti. Vagyis minél több butasággal felduzzasztani az alkotmányt, aztán az 50% GDP feletti adóssággal játszani. Kósa.. ejnye-bejnye.

KG2000 2011.04.05. 19:29:42

"Éppen csak azt nem érti ez a kis akarnok, hogy ha a magyarok tömegében lenne tartás és civil kurázsi, ő lenne az első, akit elzavarnak."
A magyarok többsége tudja, hogy ha nem Orbán, akkor Gyurcsány jön vissza. Gyurcsányt viszont a többség tényleg nem akarja. Tehát a magyarok többsége egész egyszerűen bölcs és nem szolgalelkű, mert nem akar a kurvaországozó vagy egy klónja-bábja (Bajnai) országában élni. Ilyen egyszerű a helyzet.

KG2000 2011.04.05. 19:29:57

Egyébként pedig tulajdonképpen egyáltalán nem kellene korlátozni az Alkotmánybíróságot, mert mivel az új Alkotmányban benne lesz az 50%-os szabály, vagyis minden olyan törvény, amely növeli az államadósságot, alkotmányellenes lesz, ezért azokat az alkotmánybíróságnak meg kellene semmisítenie. Na persze ez feltételezi, hogy az alkotmánybíróság követi az alkotmányt és nem felülírja azt. A kormány attól tart - jogosan-, hogy az alkotmánybíróság egyes döntéseivel nem veszi figyelembe az alkotmányt.

moncayo 2011.04.05. 19:30:04

Ez van, amikor romlott, hataloméhes, s olyan emberek kezébe kerül a hatalom, akik örökölt és szerzett adottságaik (hiányosságaik), lustaságuk, pénzéhségük, gátlástalanságuk miatt a privát életbe semmire se vinnék. Vagy másképpen fogalmazva: a selejt hatalma.
S ez igaz az összes volt, s jelenlegi hazai politikusra, egy kisvárosi polgármestertől a miniszterelnökön át a az el(!)nök úrig (?)ig. Pont.

alien 2011.04.05. 19:30:17

A kérdést úgy tenném fel, hogy lehet-e mondani, hogy vissza a babruha és jöhet az államcsőd, vagy inkább élünk az alkotmányellenes rendelkezések nyújtotta haladékkal és létezünk egy fülkés jogállamban

a válaszom, inkább az államcsőd, mert a cikk logikája félelmetes.
az AB azonban nem fogja ezt magára venni és azt mondja nem dönthet és elmegy szép kövér sóhivatalnak

hotelalfa 2011.04.05. 19:30:48

Jo lenne ha ez a diszpinty szolgasagbol peldat mutatna es vegre Magyarorszag erdekeit es az EU erdekeit szolgalna mint a legfobb kozszolga es nem hulyesegeket beszelne mint az EU soros "elnoke". A demagogiat es egyeni ambiciot hirdesse mashol. Eleget szivunk nelkule is.

okostojáska 2011.04.05. 19:30:59

Ha valóban korrekt lenne a cikk, akkor pontosan leírná, hogy milyen jogköröket is vonnak el tőlük 50% feletti államadósságnál.
Mert a cikk írója próbálja azt a látszatot kelteni, mint ilyenkor felfüggesztenék az AB minden jogkörét, pedig erről szó nincs. Bizonyos gazdasági kérdésekben nem bírálhatnak felül.

Sokan panaszkodnak, hogy a magyarokat nem érdeklik az ilyen kérdések. Ennek szerintem az egyik fő oka, hogy a média, különösen a kereskedelmi tévék, illetve "mértékadó" online és nem online hírportálok évek óta folyamatosan elhallgatnak, félremagyaráznak, megtévesztenek, uszítanak. És erre már az emberek többsége rájött. Iskolapéldája ez a blog is. Ez van.

nevetőharmadik 2011.04.05. 19:31:03

Ennyi. Ehhez nincs mit hozzátenni.

Az igazság az, hogy nem hogy a gazdaság, de semmi egyéb égen és földön nem lehet olyan fontos, hogy amiatt egy alkotmányt fel lehetne függeszteni. Ha igen, az egy szar alkotmány.

Az is nyilvánvaló továbbá, hogy a Fidesz még a saját alkotmányát sem akarja betartani, hiszen akkor nem kellene kibújnia a betartása alól sem.

Kinek nem esik még le, hogy itt arról van szó, hogy itt kvázi nem lesznek alkotmányos jogaink? Minden, minden becsomagolható költségvetést, gazdaságot érintő törvényekbe. Ha ez átmegy - és átmegy - Magyarország megszűnik jogállam lenni. És ez innentől nem túlzás, hanem kőkemény valóság.

Hihetetlen.

És úgy látszik, a magyarok nem érdemlik meg azt a szabadságot, amit kaptak. Nem is marad meg. Úgy kell nekik. Hihetetlen mértékben haragszom a népemre. Ennél többet vártam tőletek, magyarok.

kaqkkfioka 2011.04.05. 19:31:10

Az alkotmánybíráskodás sávos lesz.
Mint nemrég az adórendszer.

KG2000 2011.04.05. 19:31:27

VVnek (megint egy szoci-LMP-Jobbikos rejtőzködik):
Senki nem rendelkezhet demokráciában totális és megfellebezhetetlen hatalommal, még az Alkotmánybíróság sem. Az államadósság pontosan ugyanakkora szempont, mint a jog, semmivel sem kisebb. Sőt, éppenséggel nagyobb, mert semmilyen jog nem tudta az ország kifosztását megakadályozni. Ez az eladósodottság az oka 100 ezrek nyomorának (cigányokénak pl.). Hiába tüntetgetnek a hazug, uszító emberi jogosok már 20 éve egyfolytában a cigányok védelmében, a "nácik" ellen, valahgy a cigányok csak még nagyobb nyomorban élnek. Vagyis az ÁLLAMADÓSSÁG RENDKÍVÜLI MÉRTÉKE KORLÁTOZZA AZ EMBERI JOGOKAT.

@bádogos:
"(Btw. ha szolgalelkűeket akar látni, elég végigpillantania a Fidesz/KDNP frakciókon.) "

Meg az MSZP-LMP frakciókon, akik egy az egyben azt nyilatkozzák és csinálják, amit a Gyurcsány kiad parancsba.
Ja, és én is hajlandó vagyok persze tüntetni, de legnagyobb sajnálatokra még mindig csak Gyurcsány és klónjai ellen.

1kívülálló 2011.04.05. 19:31:40

Ez az egész ügy persze kurva nagy átverés, mert hogy esély nincs arra még 2 évtizeden belül sem, hogy elérjük az 50 százalékot. Ez így egy örökre szóló kiskapu, semmi más.

okostojáska 2011.04.05. 19:31:50

@Robinzon Kurzor: Mit ér a szabadságod, ha nincs állásod, ha nem tudod kifizetni a számláid és sorolhatnám. Ez itt az alapvető gond.

A szabadság egy valós alternatíva, egy reális alternatíva, hogy hogyan éled az életed, de ebben az országban nincs valós választás, csak gyakorlati kényszerek van a teljes kilátástalanság és a napról napra élek között (a társadalom 95%-nak). Amíg nem lesz a társadalomban egy komolyabb arányú réteg, mely a napi megélhetéstől el tud szakadni, addig itt nem lesz sem valós demokrácia, sem valós szabadság.

Így nincs is min csodálkozni, hogy az AB problémája igazából senkit nem érdekel. És az ország mai állapotát elnézve az AB problémája valóban sokad rendű kérdés.

Sieg 2011.04.05. 19:31:56

Hogy milyen ürüggyel, az szinte mindegy, de borítékolható volt, hogy az AB nem kapja vissza a jogköreit. Ebben az esetben ugyanis az elmúlt év alkotmányellenes törvényeit (különös tekintettel az mnyp államosításra) visszamenőleg megsemmisíthetné, ezt meg nyilván nem engedhetik meg. Azok a törvények ugyanis alkotmányellenesek, csak nem vizsgálhatók...

Az államadóssághoz kötés agyrém, de "kommunikálható". Nettó hazugság, hogy csak alkotmányellenes lépésekkel (értsd: lopásokkal) lehet ezt csökkenteni. A Fidesz megint hazabeszél, és úgy érzi, hogy mivel ezt a kemény magos szimpatizánsok simán lenyelik és védelmezik, akkor biztos el is fogadható.

Egészen szép kis kelet-európai abszurd keletkezik itt: a nagy pátoszos forradalmi alkotmányozó hatalom ahol lehet, magasról tesz az alkotmányra és kiskapukat biztosít maga számára hogy ne kelljen betartania.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.04.05. 19:32:01

@bádogos: Szerintem az, hogy az emberek java része nem ront üvöltve a talpig páncélba öltöztetett, közelharcra kiképzett rendőrökre, az nem feltétlenül egyenlő a szolgalelkűséggel.
Igenis vannak fórumok, amik hallatják a hangjukat! Folyamatos tiltakozás tapasztalható a narancsdiktatúra ellen minden szinten.
Ja, hogy a médiában nincs helye az ilyesminek, le van hallgatva? Hát ezaz. De attól még jelen van.

dr Brcskzf Gröőő 2011.04.05. 19:32:12

@sztd: Külön nagyszerű, hogy a Költségvetési Tanács vétója az égvilágon semmilyen feltételhez nincs kötve.
Meg hogy tényleg vétójoga van, nem csak alkotmánybírósághozfordulási.

Az is rémes, hogy nem fordulhat akárki az alkotmánybírósághoz, sőt igazából nekem már az is nonszensz, hogy nincs eszköz bármilyen törvény, rendelet, stb. között fennálló ellentmondás vizsgáltatására és megszüntetésére (azt még megértem, hogy efféle ellentmondást csak valamiféle bíróság mondhatna ki).

=Daniken= 2011.04.05. 19:32:20

@sztd: szia!

csak az a baj, hogy a kvázi független szakértőkből összeállított Költségvetési Tanácsot feloszlatták, jogköreit megnyirbálták, megbéklyózták, mire az elnöke lemondott, a maradékot a Fidesz átszervezte és odaültette a saját embereit. Szerinted a www.Schmittify.com -ra hajazó pártkatonák mennyire fognak merni ellent mondani? Lásd például Magyar Földrajzi Bizottság és a Liszt Ferihegyi repülőtér tényleg nevetséges esetét...ahol a csapat nagy részét kirúgták a rendes munkahelyéről másnapra, illetőleg ajánlom figyelmedbe a Lézer S8 János féle nem Fideszes testületi tagok "a lá" Hódmezővásárhely címmel, névvel, fotóval, telefonszámmal kirakott hirdetését és megbélyegzését....szerinted? nekem sajnos nincs kétségem afelől, hogy "és száját nem nyitotta szóra"...

bubci 2011.04.05. 19:32:27

@simonmondja.:
Igen lesznek államosítások, de a képviselő urak/hölgyek biztos nem lesznek szenvedő alanyai, ahogy a 98% különadónak sem........... lsd országgyűlés hivatala állásfoglalása.

bubci 2011.04.05. 19:32:37

Nem jogászoknak is ajánlom figyelmébe, hogy az Alkotmánybíróság a jelen korlátozott jogkörben a tulajdonjogot, mint alkotmányos alapjogot (lehet, ez is meghaladott már) korlátozó törvényeket nem vizsgálhat, nem semmisíthet meg.
Szóval igen, lehet készülni az államosításra, senki sem fog ettől megvédeni.
Az Alkotmánybíróságnak pedig üzenem, hogy tavaly novemberben sokan kiálltak értük, amikor csorbították a jogkörüket. Most rajtuk a sor, hogy kimondják, amit a Kormány a nyugdíj vagyon államosítása körében tett, az sérti az emberi méltóságot, mert megvonta a méltó öregkorhoz gyűjtött megtakarításokat.

campobaszo 2011.04.05. 19:32:44

Én támogatom a javaslatot,de csak akkor,ha mindenkire vonatkozik.
Tehát ha valakinek anyagi gondjai vannak,az szabadon rabolhassa ki a bankokat,esetleg a szomszédokat!
Gyerekek után plusz bűncselekményeket lehessen elkövetni szabadon!
A határon túliakat is meg kell illesse ez a jog.Őket azért megkérjük,hogy a rablásokat határon túl kövessék el!

talicskás munkásember 2011.04.05. 19:32:54

Az 50%-os korlát kontraszelektív, éppen az ellenkezőjét éri el, mint amiért kitalálták - vagy mondják, hogy kitalálták. Így sajnos egyetlen kormánynak sem lesz érdeke az adósságállományt 50% alá csökkenteni, hiszen azzal a saját gazdasági mozgásterét csökkentené. Amíg duhajkodik, addig nincs korlát.

phaid 2011.04.05. 19:33:18

Egy gyűrű mind fölött...
Tulajdonképpen mi az az alkotmány? Csak egy kolonc. :-(

Kotkodus 2011.04.05. 19:33:34

bevallom őszintén, 2010-ben azt gondoltam bármit is csinál a fidesz az nem lehet rosszabb mint amit az előző kormányok műveltek...

2011 tavasz van és be kell hogy lássam, hogy van annál sokkal rosszabb, hogy meglopnak, csalnak és hazudnak... hogyan válhatott a leghangosabb anti-kommunista pártból egy kommunista párt???
hogyan válhatott egy liberális pártból egy szabadságjogokat eltipró párt???

külföldi kollégáim néha kérdezik, hogy pontosan mi folyik nálunk; én általában szégyenkezve válaszolok: én magam sem értem... (ezt fordítási hiba nélkül tudom mondani...)

Joooe 2011.04.05. 19:33:53

Akik olvasták itt a kommentjeimet tudhatják, hogy nagyon sok esetben egyetértettem a kormány egyébként sokszor vitatott és felforgató intézkedéseivel.
Az AB korlátozása sosem volt ezek között. Továbbra is úgy gondolom, hogy ha ez az intézkedés ideiglenes akkor "csak" nagyon csúnya feketepont és mérlegelni kell más körülményeket is, ha azonban legkésőbb a választásokig nem kapja vissza az AB a jogait akkor az számomra kizárja a fideszt a választható pártok közül. (Még ha egyébként sikeresnek bizonyulna a gazdaságpolitikájuk vagy egyéb pozitívumokat lehetne mellettük felsorolni)

Ezen az se változtat, hogy azért mostantól a születő új jogszabályokra már lesz némi alkotmányossági kontroll, hiszen a parlamenti ellenzék is kezdeményezhet előzetes normakontrollt aminek során az AB teljes jogkörrel vizsgálódhat.

Nem értek egyet a cikk azon állításával, hogy a kormány maga is alkotmányellenesnek sejtené saját törvényeit, egyszerűen az AB határozata kiszámíthatatlan, egyik szakértő alkotmányosnak gondol valamit, a másik nem. Ezt a bizonytalanságot, a költségvetést borító meglepetéshatározatokat akarta kiiktatni a kormány a reformidőszakban... a cél renden van, de az eszköz nem. Meg lehetett volna csinálni máshogy is, alkotmánymódosításokkal, hogy biztosan alkotmányosak legyenek a tervezett reformok főbb elemei.

tobias2 2011.04.05. 19:33:59

@CsodaPok: "Most már nálam is elérkezett az a pont, hogy bizony ki fogok menni" Én meg már ki is mentem. Magyarországról.

GGG77 2011.04.05. 19:34:05

@bádogos: "ha a magyarok tömegében lenne tartás és civil kurázsi, ő lenne az első, akit elzavarnak."

Nem. Meg se választották volna. 98-2002 között már bizonyította, hogy alkalmatlan.

Lucky Larry Silverstein 2011.04.05. 19:34:16

Az a köze az államadósságnak a joghoz, hogy ha pl. Görögország, Izland sorsára jutunk (nem a libbancsokon múlott, hogy nem), akkor a jogaidat úgy ahogy van feldughatod a seggedbe. Onnantól az IMF és a külföldi kerbankok mondják meg, hogy mi, mikor és hogy lesz, mennyi adót fizetsz, milyen kamatra. Ezt elkerülendő vezette be a kormány a kétségtelenül nem szerencsés korlátozást. Hogy sikerül-e leszorítani az adósságot, nem tudom, de egyszer már sikerült nem elkúrni(98-02). Ha 2/3dal nem tudjuk egyenesbe hozni az országot, soha senkinek nem fog sikerülni.

Mellesleg vészhelyzetben minden ország szükíti a dem. jogokat, hiszen a teljes 'demokrácia' üres zsebbel semmit nem ér. Példa: Németország 30as évekbeli gazdasági csodája, USA 2001 utáni, amerikai alkotmányt lényegileg kiherélő törvényhozása(Patriot act például)-ezektől a példáktól igen messze vagyunk a korlátozásokban.

gézukácska 2011.04.05. 19:34:23

Miért? Mégis mit gondoltatok, amikor 2/3-nyian ezekre szavaztatok?

Csigorin 2011.04.05. 19:34:27

@bádogos: es ez sajnos igy is marad meg egy jo darabig. Szociologia, Maslow-piramis... majd ha a nep zomenek nem az ennivalo eloteremtese lesz a legfobb gondja, meg hogy hogyan ossza be a honap utolso heteben a hidegvizet, akkor majd elkezd foglalkozni magasabbrendu dolgokkal is, mint peldaul hogy tiltakozzon, tuntessen, stb. Addig nem. Addig az lesz, hogy 300 forint tomegeket mozgat meg. Akarmibe lefogadom, hogy ha arrol kene szavazni hogy helyreallitott jogkore legyen az AB-nek, de ulesenkent minden magyar allampolgar 100Ft illeteket fizet be, vagy oszlassak fel az egeszet, akkor az utobbi nagy folennyel nyerne.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.04.05. 19:34:33

@sztd: Arra a költségvetési tanácsra gondolsz, amelynek előző tagjait kirúgták, mert nem tetszett nekik a működésük? Majd mikor a kirúgottak el akartak helyezkedni köztisztviselőként leszóltak, hogy őket pont ne vegyék fel? Majd szépen feltöltötték pártkáder gazdasági zsenikkel?!

DArchAngel 2011.04.05. 19:34:37

@Doberdo: Azok most is azt mondják, sajna. A magyar agyakat könnyen lehet mosni...

kvadrillio 2011.04.05. 19:34:53

".....az gondoljon egy pillanatra arra, hogy két éve mit szólt volna, ha valaki azt mondja, hogy Magyarországon rövid időn belül az Alkotmánybíróság jogköre az államadósság mértékéhez lesz kötve!..."....azért ...én...most csak abba gondolok bele, hogy mi történne, ha nálunk lenne egy hatalmas reaktor baleset. És esetleg hitelt kéne felvenni, akkor is, ha netán maximálták a felső határát ???!!!...........

nemecsek ernő áruló 2011.04.05. 19:35:03

@sztd: "ha nincs költségvetés márciusig."
Erre kíváncsi lennék, mert még nem találtam meg az egyértelmű deklarációját, pedig olvastam az alkotmány-tervezetet, de lehet, hogy azóta belekerült, azért az egyértelmű felvilágosítás jól jöhet:

Folyó évi, vagy tárgyévet követő költségvetésről van szó?
Ha folyó évi, akkor a március már elég késő. Ha tárgyévet követő, akkor meg elég korai.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.04.05. 19:35:49

re: "Gondoljunk bele: ilyen alapon bármilyen kormány kénye-kedve szerint korlátozhatná a jogállam alapintézményeit vagy akár az alkotmányos alapjogokat is. Ezen az alapon miért ne mondhatnánk azt, hogy ha mondjuk még 10%-kal nő az államadósságunk, akkor a gazdasági szempontból különös jelentőségű bírósági perekben döntsön inkább a kormány egy szerve?"

Jelzem, lényegében ez is benne van a tervezetben:
"(1) Magyarország a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét
érvényesíti.
...
(3) Az Alkotmánybíróság, a bíróságok, a helyi önkormányzatok és más állami szervek feladatu k
ellátása során az (1) bekezdés szerinti elvet kötelesek tiszteletben tartani."
Tehát a bíróság úgy dönt, hogy közben tekintettel van a költségvetésre. Emlékezzünk a gyes és a tűzoltó döntésekre, ami óriási utólagos költségvetési kiadást jelentett!

csak kérdezek 2011.04.05. 19:36:03

Igen, én azt gondolom, ha nem indul be a gazdaság, hát bizony államosítások jönnek!
Miért ne jöhetnének? Ki állítaná meg őket?

Az AB ül a fészkén, és meg se rezdül arra, hogy hülyét csinálnak bölcs jogász tagjaiból.
Egy segédmunkásnak nagyobb hatásköre van már, mint nekik!
Ahogy a hazai értelmiség nagy része is meg se rezdül. Mire várnak vajon? Mindenki ennyire félti a kis állását?

Én azt gondolom, amíg hatályba nem lép az tákolmány, addig van időnk pénzünket biztonságba helyezni.
Mekkora gáz lenne már, ha mindenki kivenné a bankokból a megtakarítását? Az egész gazdaság összeomlana.De akkor is, ha kisöpörné a kormány a magánszámlákat. Az MNYP államosítása volt a főpróba?!

A befeketetők kimenekülnének az országból, mi meg itthon maradnánk elértéktelenedett forintunkkal.

Én azt mondom, januárig van időnk menteni a menthetőt, vagy összefogni!
Mit válasszunk?

Adofizeto 2011.04.05. 19:37:01

@Pendemonda:
"...a jelenlegi alkotményunk igenis poszkádári..."
Az új pedig sztálini. Brávó!

(PoszTkádári-t akartál írni, ez most a mantra. Elrontottad, mára nincs honorárium! :)

Pendemonda 2011.04.05. 19:46:04

@Adofizeto: a honoráriumról szívesen lemondok...:) De mitől is sztálini az új alkotmány?

Adofizeto 2011.04.06. 00:19:24

@csak kérdezek:
Jól beszélsz, de -csak hogy tovább fokozzam a helyzet abszurditását- mit csinálsz, ha újra visszamenőleges hatály lesz?
"önnek a tavalyi, 2011-es évben volt egy 3 MFt-os bankbetétje, kérjük vallja be az idei SZJA bevallásában és a rá kirótt 98%-os államadósság csökkentési adót fizesse meg!"
Csak annyira abszurd, mint egy 2005. évi -egyébként a törvény (Mt.) szerint a munkavállalónak járó-, már régesrégen elköltött jövedelmet visszakérni.

Pendemonda 2011.04.06. 00:19:36

@nevetőharmadik: Csak hogy világosan lássunk: nem az alkotmányt függesztik fel, hanem az alkotmánybíróság kompetenciáját gazdasági kérdésekben, nem ugyanaz. Remélem megnyugtat.
Engem legalábbis nem kavar fel, magyarként, bocs!

bádogos 2011.04.06. 00:19:40

@KG2000: "vagyis minden olyan törvény, amely növeli az államadósságot, alkotmányellenes lesz, ezért azokat az alkotmánybíróságnak meg kellene semmisítenie"

Jól értem, hogy a 16%-os egykulcsos adót azonnal meg kellene semmisítenie?

(Egyébként szerintem is, bár éppen nem az alkotmánybíróságra tartozik.)

Adofizeto 2011.04.06. 00:19:51

@Pendemonda:
Gondolom erről pont nincs szóróanyag az agit.prop. osztályon. :)
Pl. attól, hogy az emberi alapjogok -amelyek axióma szinten alanyi jogon járnak-, most kötelezettségekhez kötöttek ill. kötelezettségekkel járnak.
Vagy pl. a visszaköszönő "többség akarata, érdeke", ami ugye a bolsevizmus alapja, ha jól emlékszem (elég régen tanultam már a szocialista pol.gaz.-t :).
Vagy pl. az alárendeltség egy -normális esetben- irreleváns dolognak (ez az államadósság). Erről szól a poszt is...
Nem annyira releváns neked, de nekem pl. attól a mondattól is borsózik a hátam, hogy "minden állampolgárnak a lehetőségeihez, teherbíró képességeihez mérten hozzá kell járulni az államadósság csökkentéséhez!"
(Nem szó szerinti, de hát nem is érdemes megtanulni még, mert naponta változik a szöveg. :)

Zárásképpen, a minapi újabb sztálini ötlete a fidesz-bolsevikoknak:
a bíróságok az ítéleteikben tekintettel kell, hogy legyenek az ország gazdasági helyzetére, érdekére (magyarul, nem ítélhet pl. az állam ellen, mert akkor fizetni kell az államnak, ami ugye nem gazdaságos!)
Még szerencse, hogy Strassbourg (emberi jogi bíróság) leszarja ezeket a bornírt baromságaikat. :)

Melchi Zadok 2011.04.06. 00:19:56

@Pendemonda: azt írod: "Értem én, hogy vv meg egy csomó ember úgy érzi, b*szogatás van, de az meg már mégse járja, hogy ez a posztkádári állapot megmaradjon, hogy ők élnek fenn, mi meg lenn, oszt elvagyunk!

Tetszik, nem tetszik, újra ki kell találni az országot."

jajaj tetszik, nem tetszik. abban mondjuk egyetértünk, hogy újra ki kell találni az országot, csak egy baj van, erre fidesz tökéletesen alkalmatlan. amit ők eddig letettek az asztalra, az nem újrakitalálás, hanem egy poszt kádárista brainstorming.

bádogos 2011.04.06. 00:20:08

@newtehen: "Szerintem az, hogy az emberek java része nem ront üvöltve a talpig páncélba öltöztetett, közelharcra kiképzett rendőrökre, az nem feltétlenül egyenlő a szolgalelkűséggel."

Soha sehol nem írtam ilyet. Mindeféle erőszakot ellenzek. De igazán megemelhetné a hátsó felét pl. ha tüntetést szerveznek a jogai védelmében.

Elmesélek egy konkrét esetet: Amikor tiltakozás készült az alkotmánybíróság épülete előtt, megkérdeztem tizenegykét diplomás fiatalt, hogy kinek van kedve eljönni. Először mindegyikükből kivétel nélkül dőlt a káromkodás, hogy milyen rohadt ez a kormány. Ok, mondom, most nem káromkodni kell, csak eljönni és a jelenléteddel növelni az esemény súlyát. A tipikus válaszok a következők voltak:
1. A lemondó: "A fejesek már úgyis mindent lezsíroztak odafent, mi itt hiába ugrálunk."
2. Az óvatos: "A felvonulókat majd felveszik kamerával, aztán utólag mindenféle kellemetlenségük támadhat."
3. Az indulatos: "Minden politikus rohadt tetü, pofán kéne verni őket kerítésléccel." - Jó, de most nem verekedni kell, hanem demonstrálni. Tehát jössz? - "Nem."
4. Az idétlen: "Írják bele az alkotmányba, hogy minden nőt megkefélhetek! Hehe."

Végül ketten mentünk. Azzal a sráccal azóta is találkozom időnként tüntetéseken. Igaz, a társaságból az egyiknek már megvan az állása Svájcban.

Pedig kiállás nélkül nem fog menni.

kadarnepe 2011.04.06. 00:20:23

@homo apolitikus: felőlem bíróság elé citálhatják az előző garnitúra összes káderét, még örülök is neki, ha kiderülnek a disznóságok (és esetleg a lopott vagyon egy része megtérül). De rendeleti szinten ezt nem lehet elintézni, ez a Rákosi és Sztálin módszere volt. Még a sokat szidott Kádár is ügyelt arra, hogy legalább kirakatperek legyenek, ne rögtön csak az ítélet.

Ugye azért Te is egyetértesz azzal, hogy a következő kormány viszont Orbánt és társait állítsa bíróság elé?

Adofizeto 2011.04.06. 00:20:30

@mim:
"Vagyis minél több butasággal felduzzasztani az alkotmányt"
Szándékos minden szavuk, nem butaság. Ettől félelmetes.
Különben csak röhögnénk egyet rajtuk, mint pl. az ál(l)amfőn.

M&Ms (törölt) 2011.04.06. 00:20:33

A vicces vagy tragikus ebben az egészben az, hogy olyan szinten hülyének nézik az embereket, hogy az nem is igaz. Amellett ugye, hogy saját maguknak mondanak ellent (emlékezzünk Viktor nemrég még azt találta mondani, hogy az AB döntései mindenkire kötelezőek), az 50% alatti államadósság a legoptimistább becslések szerint is 2015 körül lehetséges, valószínűbb azonban 2018-19-es dátum. Vagyis gyakorlatilag hoznak egy akármilyen törvényt, teszem azt, 98%-os adóval sújtják a béreket, akkor fel is kötheti magát a paraszt, nem tehet ellene semmit. És ilyenkor mégis azt hiszik, hogy a zemberek majd örömükben tapsolnak, hogy lám, van bennük demokratikus elkötelezettség. Hát persze.

nevetőharmadik 2011.04.06. 00:20:40

@medve2: Kedves medve2, legyen szíves észrevenni, hogy a Véleményvezér jobboldali-konzervatív blog, nem pedig Fideszblog.

Ha a Véleményvezér kifogásolja a Fidesz-kormány tevékenységét, az nem azért van, mert a VV szoci lenne, hanem mert konzervatív demokratikus elköteleződésű ember számára vállalhatatlan a kifogásolt tevékenység.

dbeata 2011.04.06. 00:20:48

@csak kérdezek:

Meg ez a "Vészhelyzet", mintha valóban az lenne....
Ez olyan jó indok arra, hogy azt mondják, most szükségállapotot rendelünk el... Néhány közel-keleti országban (pl. Szíria) már évtizedek óta tart...

@Pendemonda: Mitől is nem sztálini? Merthogy ugye eddig azt tartották az okosok, hogy akkor demokratikus működésű egy ország, ha a hatalmi ágak (törvényhozás, végrehajtás, bíróságok) egymástól függetlenek. Nomármost az az egyetlen aprócska legyecske szállt a levesbe, hogy immár a hatalmi ágak egymástól nem függetlenek. Továbbmenve a következő probléma, hogy a magántulajdon nincs megvédve alkotmányosan.
Az én szememben pedig ez már nem demokratikus. Azaz, leginkább sztálini időket idéző.

kissiú 2011.04.06. 00:20:51

@Pendemonda:
Talán azokért a dolgokért, amiket az angol fordításából véletlenül kifelejtettek, illetve hibásan fordították. (Soroljam?)

kissiú 2011.04.06. 00:20:54

@Pendemonda: "De mitől is sztálini az új alkotmány?"
Talán azokért a dolgokért, amit elfelejtettek az angol fordításba beleírni, vagy egészen véletlenül félrefordították.

shinichi 2011.04.06. 00:20:57

@Pendemonda: "De mitől is sztálini az új alkotmány?"
Nem az egyén jogait dekralálja és az állam alapvető, mindenkor követendő működési rendjét írja le - ami egy alkotmánynak kb. a funcója - , hanem egy ködös, historizáló, döbbenetes baromságoktól hemzsegő filozóziát erőltet rá mindenkire, egy irányba tereli az embereket, a gondolkodást. Nem szélesíti a jogokat, hanem szűkíti azokat.
Ha direktebb akarok lenni: a lelkük mélyén sztálinista embereknek tetszik ez az alkotmány. Íme egy elvtársad, homo apolitikus véleménye:
"... Az összes MSZP, SZDSZ szavazó felelős az elmúlt 8 év borzalmaiért. Csak végre számon is kéne ezt rajtuk kérni, mert ha a Fidesz elsinkofálja az elszámoltatást, akkor sosem lép előbbre az ország!..."
Nem hittem a szememnek amikor olvastam. A 21. században tényleg van aki így gondolja? El kell vinni azt aki másra szavazott? Na ettől sztálinista.

dbeata 2011.04.06. 00:21:00

@homo apolitikus:

Már hiányzott a fityiszes mindenérazelőzőkormányfelelős siránkozás. Remélem, nem gondolod komolyan, hogy most nem gazemberek ülnek a funkcionárius székekben. Már most olyant tudnék mondani neked olyan eseteket, amiket hallok a közvetlen környezetemből, ami minimum vérlázító, de leginkább önző, piti tolvajszemléletű politikusra vall. 50%-os visszaosztás a támogatásért cserébe, meg hasonlók. Remélem, nem gondoltad komolyan az írásodat, és átgondolod, mielőtt komolyan vennéd magad. Nagyon könnyen ráfázhat erre a te fajtád és káderei is, ha egyszer leáldozik a napja.

ludaskása 2011.04.06. 00:21:04

@bubci: bizony én is kiálltam mellettük, és most elvárom, hogy a t. bírák is hápogjanak már vmit.
@csak kérdezek: csak lapulnak, mint szar a fűben, és várják, hogy kiheréljék őket. pont olyan impotensek, mint kis hazánk fiai és lányai.

Rive 2011.04.06. 00:21:07

Normális helyeken az alkotmány korlátozza a kormány és más effélék működését: itt a kormány működése korlátozza az alkotmány érvényesítését.

Innen már csak egy köpésnyi távra van valami abszolutizmus/királyság.

2011.04.06. 00:21:11

@Bathory: Hogy sikerül-e leszorítani az adósságot, nem tudom, de egyszer már sikerült nem elkúrni(98-02)

Ja. Milyen igazat szóltál!
Nem elkúrni!
Sikerült szintentartani. Amikor konjunktúra volt!
(vehetjük visszaesésnek is) Mindezt a belföldi fogyasztás(építőipar) mesterséges felfűtésével.
Most meg válság van. Lesz persze megint emelkedés, csak az a kérdés, hogy Magyarországra mikor "gyűrűzik be"?
Ha rugdossuk a fasiszta németet, később.-
Csak hogy lásd, miért írok ilyen sületlenséget: az export 25,2%-a Németországba irányul, az import 24,1%-a onnan érkezik.
Pozitív! Még.

Amidazophen 2011.04.06. 00:21:16

"Abszolút hatalom: abszolút romlottá tesz" - áll a poszt cimében.

Én tennék egy kérdőjelet a végére, mert OV-t nem az abszolut hatalom, hanem a már rá való törekvés gondolata tette velejéig romlottá.
S nincs, aki lefogja a kezét.

fvipera 2011.04.06. 00:21:22

@kadarnepe: nem kell túl nagy absztakció a választási törvény olyan módosításához sem, amely a következő parlamenti választás kiírását is az 50%-os értékhez köti.

jobb helyeken évtizedek óta tart a szükségállapot

Zimmermann 2011.04.06. 00:21:25

Csinos összeget nyertem fogadáson, hogy kis kérdésemet (úgy emlékszem, ez nemrég még fideszes blog volt, vagy valami ilyesmi) kimoderáltátok. Pici részesedést akár kaphattok is belőle.
Ja, és miközben fent büszkén virít a reggel nyolc, a moderátor fél 2 és este fél 8 között uzsonnázik.

Pendemonda 2011.04.06. 01:37:50

@shinichi:
"Nem az egyén jogait dekralálja és az állam alapvető, mindenkor követendő működési rendjét írja le - ami egy alkotmánynak kb. a funcója"

A tagolás:
A-S cikkek: alapvetések
I-XXIX cikkek: Szabadság és felelősség
(egyéni jogok deklarációja)
1-53 cikk: Az állam
forrás: www.parlament.hu/irom39/02627/02627.pdf

Ezt kérted számon. Legközelebb olvass, ne fröcsögj. Az idézethez nincs közöm, megértem, ha felháborít.

Pendemonda 2011.04.06. 01:37:53

@melchi zadok: ízlés kérdése: lehetne jobb is, de szegény ember vízzel főz, a kínálat többi eleménél sajnos nagyságrendekkel alkalmasabb.

@kissiú: igen, lécci, tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit tartasz sztálinistának. Ha csak böfögsz, akkor persze inkább ne írj...

@dbeata: végre egy érvelés, mármint a hatalmi ágak elválasztásának felrúgása, valamint a magántulajdon védelmének garanciahiánya! A hatalmi ágakat az okosok Montesquieau a bírói, a végrehajtó és a törvényhozási ágak elválasztásában definiálta vmikor a XVIII sz végén. Ehhez szokták a múlt század közepétől a sajtót hozzászámítani. A törvényhozás és a végrehajtás viszonyában véleményem szerint nincs változás, az internet korában pedig a sajtót sem lehet bedarálni (hálistennek). A bírói ág függetlensége arrólm szólt - és szól a mai napig -, hogy konkrét esetkbe a végrehjtó hatalom ne szólhasson bele, biztosítva ezzel a törvény előtti egyenlőséget. Ebben továbbra sincs változás - akkor viszont meg kell kérjelek, fejtsd ki pontosan, mire gondoltál.

A magántulajdonnal kapcsolatban csak feltételezni tudom, hogy a mnyp rendszerre gondolsz. Nos, én nem emlékszem, hogy adócsökkentést hirdetett volna meg BokrosLajos egy évvel a csomag után, hogy azt az adót, amit nem fizetek be, a saját leendő nyugdíjamra fordítsam. A tartalmát tekintve ez szerintem egy átengedett adó, ahol sajnos még az átengedés tartalmát sem sikerült megnyugtatóan lerendezni. Az én saját (bizonyított, tisztességes jövedelemből finanszírozott) megtakarításaimhozn nem nyúltak, és remélem, hogy máséhoz, a Tiedhez sem.

@adofizeto: hát ha az adót is úgy fizeted, ahogy a tárgyi ismereteid vannak, akkor fogadj adószakértőt!
- milyen alapjog feltétele kötelezettségteljesítés az alkotmánytervezetben? Lehet hogy más kottából játszunk?
-az államadósságnak történő alárendeltség kérdése: Nm feltételezem rólad, hogy nem ismersz más hasonló alkotmányt, van ilyen is, olyan is, ez helyzetértékelés kérdése. Lehet szeretni a feketejánost, a meggyesit, meg a gyurcsányt, de a hülyeség ne legyen már norma, úgy meg sajnos értelmes ember nem tehet mintha mi sem történt volna. Még belóled is kitört a "normális esetben..."
A többség érdeke...topic egy kicsit régebbi, mint a bolsevizmus - bár úgy tűnik, hogy benned csak ez ragadt meg - ez a demokrácia.
Az utolsó két bekezdésed valszeg a bányából írtad olyan sötét, először nézz iutána, lécci, utána szólalj meg. Ja azt elfelejtettem, hogy ne a 85-ös pártkongresszus anyagai között keresgélj.

Pendemonda 2011.04.06. 01:49:48

@dbeata: elejtsük már ezt a tefajtázást. Rosszemlékű, nem vezet sehova.

nevetőharmadik 2011.04.06. 02:28:12

@Pendemonda: Játssz a szavakkal, ahogy tetszik, a lényeg ugyanaz marad: ha az Alkotmánybíróság nem vizsgálhatja bizonyos törvények alkotmányosságát, akkor abban a kérdésben az alkotmány effektíve fel van függesztve. Azaz gond nélkül lehet alkotmányellenes törvényt hozni és alkalmazni, mint ha nem is lenne alkotmány.

Az csak tetézi a gondot, hogy pont a gazdasági szabályozással bárkit tönkre lehet tenni és el lehet lehetetleníteni, ráadásul ezeket a törvényeket meglehetős mértékben személyre is lehet szabni, amire már láttunk példát (igaz, azok az eddigi esetekben "pozitív" diszkrimináció volt).

Vagyis állításoddal szemben a két dolog ugyanaz. Úgyhogy engem egyáltalán nem nyugtat meg. És ha téged magyarként nem kavar fel, akkor pont azon ostoba magyarok közé tartozol, akik nem is érdemlik meg az alkotmányos védelmet egy erőszakos államhatalommal szemben.

olajatűzre 2011.04.23. 20:07:24

Kérdésem a következő?Melyik törvény vonatkozik a parlamenti képviselőkre?Az ART ismereteim szerint minden Magyarországon bejegyzett és adószámmal rendelkező jogi és természetes személyre vonatkozik.Képviselő urak ez nem a Kereskedelmi Vámtarifa,hogy vannak kivételek és akkor máshova osztályozzuk az árut.Amennyiben nem munkavégzés céljából lettek képviselők és ráadásul határozott időre kaptak isteni megbízatást,akkor a végkielégítés is kérdéses.Kit is képviselnek Önök a parlamentben?Lehet,hogy csak Önmagukat és a párt szabályzatot.

Vegyi Ali 2011.04.23. 20:07:27

Azért valljuk be, hogy ez az egész rendkívül pikáns, és ha egy banánköztársaságban történne, halálra röhögnénk magunkat. Arról beszélnek, hogy a komcsi alkotmányt meg kell javítani, de kommunistamódra hozzányúlnak a magántulajdonhoz (aki szerint a MAGÁNnyugdíjpénztár nem MAGÁNtulajdon, azzal nehezen tudok mit kezdeni, és nem tudjuk, hogy még mit terveznek), majd az egy szem maradék Alkotmánybíróság hatásköréből kiveszik a magántulajdon védelmével kapcsolatos ügyeket, nagyjából orwelli indoklással: permanens háború van, ilyenkor minden megengedett, és majd mi megmondjuk, hogy mikor van vége a háborúnak. Hogy pillanatnyilag mi ellen háborúzunk, az persze változhat. Még jó, hogy azzal kampányoltak, hogy vissza kell állítani a jogállamot.
Kérdezem: innentől mi a bánat garantálja Magyarországon, hogy mondjuk nem lehet a bankszámlámon lévő pénzt egy formális parlamenti szavazás után államadósságcsökkentő alapba utalni? A parlamenten átmegy, az álamfő aláírja, az alkotmánybíróságnak meg nincs joga vizsgálni.

Vegyi Ali 2011.04.23. 20:07:31

Még egy kérdés, hozzáértőknek: szabályozza azt ma (vagy eddig szabályozta-e) valami, hogy mikor lehet korlátozni az alkotmányban foglaltakat? Mert szerintem az alkotmányban azokat az alapértékeket kellene megfogalmazni, amiket minden esetben szem előtt tartunk, amíg ezt a kupacot itt Magyarországnak hívják. Az semmiképp sem tűnik számomra jogállamiságnak, ha egy kormány, vagy akár egy parlament bármikor korlátozhatja bizonyos alapjogok érvényesülését, és messzemenőkig egyetértek Cohn-Benditel (nem sok mindenben), amikor azt mondta, hogy a jó alkotmánynak olyannak kell lenni, hogy akkor is elfogadható legyen, ha a ma kisebbsége (akár politikai értelemben is!!!) holnap többséggé válik.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása