Véleményvezér

vv

Kormány: elhallgatás, kiforgatás, manipuláció

2011.04.11. I 44 komment I Címkék: fidesz nemet kulpol demokracia

A bírálatok elfogadása, sőt az önkorrekció is szerves része a politikának. Sajnos azonban úgy tűnik, nem a Fidesz felfogásában. Az elmúlt napokban egy újabb határt léptek át.

A Véleményvezér úgy érzékeli, hogy a magyar kormány az elmúlt napokban igen zavartnak tűnik: a politikáját érő kritikákat mintha nem lenne képes a bevett, normális módszerekkel kezelni. A jelenség természetesen alapjaiban nem új – az újdonság a kormányzati válaszokban rejlik, melyek ismét egy újabb határt léptek át.

A mostani három eset mind arról szól, hogy bizonyos szereplők kritikát fogalmaztak meg a magyar kormány politikájával kapcsolatban, amire a kormány formabontó módon reagált.

Elhallgatás

A sorban az első, talán „legenyhébb” eset az Orbán-Wulff találkozót követő hivatalos magyar kommunikáció volt. Szijjártó Péter a német államfővel való tárgyalásról egy szokásos semmitmondó nyilatkozatot adott ki, mely szerint „Magyarország nagy tisztelettel tekint Németországra, és minden területen hosszú távú együttműködésre törekszik vele”. Ezzel szemben német forrásból kiderült, hogy a találkozó korántsem volt ilyen idilli. Wulff diplomatikus megfogalmazása szerint "ahogy barátok közt lenni szokott, bizonyos nyugtalanító dolgokról is beszéltünk a médiatörvénnyel, az adókérdéssel és az alkotmányozási vitával kapcsolatban".

A találkozón elhangzottaknak, a német kritikáknak az elhallgatása minden, csak nem a Németország iránti tisztelet megnyilvánulása. Valószínűleg nem kell részletezni, hogy diplomáciai szempontból miért aggályos gesztus a másik fél álláspontjának utólagos kozmetikázása.

Kapcsolódó írásunk: Széll Kálmán-terv, kettős beszéd


Kiforgatás

A második eset a hétvégi szakszervezeti tüntetés ügye. Szijjártó Péter gyakorlatilag arról beszélt, hogy a szakszervezetek a magyar kormány mellett tüntetnek – hiszen a magyar kormány ugyanúgy a megszorítások politikája ellen van, mint ők. Ismét nem kell részletezni, miért abszurd a kormányzati reakció. Elég csak megnézni, mi hangzott el a tüntetésen, és mindenki döntse el, ezek a mondatok vajon a magyar kormány támogatását jelentik-e.


Persze, ennek a lépésnek is megvan a maga logikája: a kormány mindig az „emberekre” hivatkozva legitimálja döntéseit, így nehéz helyzetbe kerül, amikor az „emberek” egy jelentősebb csoportja ellene fordul. Ez ugyanis magát a legitimációt kezdheti ki.

Manipuláció

A harmadik eset kétségtelenül a legdurvább, ez pedig Daniel Cohn-Bendit sajtótájékoztatójának kreatív átértelmezése. Ráadásul az akció végrehajtóját rögtön főszerkesztői pozícióval jutalmazták, nehogy akárcsak egy pillanatra is kétsége legyen bárkinek is a motivációk felől.

Nem vagyunk mi sem Cohn-Bendit rajongói, akit mellesleg valóban teljes joggal neveznek egyesek az Európai Parlament Torgyánjának. Ám a hasonló manipulációk megítélése nem függhet attól, éppen ki válik az áldozatává, és hogy egyébként mit gondolunk róla.

free polls


Miért?

Nyilván egyetlen politikai erő sem szereti, ha bírálják, azonban a kritika a politika megkerülhetetlen része egy demokráciában. Persze a bírálatokat nem kell feltétlenül lenyelni. Lehet, sőt kell is védekezni, miként a modern politika régi módszere az is, ha a kritikát úgy hárítjuk, hogy magát a bírálót hiteltelenítjük. Azonban a fenti esetek ezen jóval túlmennek. Ezek az ügyek arra mutatnak rá, hogy a kormány semmilyen esetben sem akarja elfogadni a kritikákat, de még azt a tényt sem, hogy azok léteznek. Képesek ezért akár a legabszurdabb módon is átértelmezni eseményeket vagy akár tudatosan valótlant állítani.

Pedig a bírálatok elfogadása, sőt az önkorrekció is szerves része a politikának. Sajnos azonban úgy tűnik, nem a Fidesz felfogásában. A hasonló akciók elképesztő politikai kockázatot jelentenek és egy veszélyes kényszerpályát jelölnek ki a kormány számára. Ugyanis nem lehet minden kis ütközetet megnyerni, nem lehet, hogy mindig csak egynek legyen igaza a politikában. Az, aki nem hajlandó soha veszíteni, aki folyamatosan halogatja a hibák tudomásul vételét, csak akkor szembesül a problémákkal, amikor azok már régen túlnőnek rajta és kezelhetetlenné válnak. Akkor pedig már késő lesz.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.11. 18:21:25

Jó írás. A szakszervezeti tüntetés azért is érdekes, mert amikor Gyurcsányék ellen volt ilyen, akkor a fidesz/hírtv teljes mellszélességgel kiállt mellette, és jogos igényekről beszélt. Ehhez képest elég hiteltelen, hogy most el akarják mismásolni az egészet.

Az egész fidesz olyan benyomást kelt, mint egy ember, aki folyton attól retteg, hogy valami gyengeségen kapják, és ezért nem hajlandó semmilyen hibáját elismerni. Ezt egy ideig lehet csinálni, de előbb-utóbb annyi dolog lesz a szőnyeg alá söpörve, hogy csupa dudor lesz a szőnyeg.

nevetőharmadik 2011.04.11. 18:22:43

Nem baj ez. Miután ezt a Magyarországot tönkreteszik, még mindig ott van nekünk a másik.

Ugye?

Zorgo 2011.04.11. 18:22:48

Az MSZP botrányos 8 éve után,most botrányos 4 Fidesz év következik, a másikra való mutogatás jegyében.Szép kilátások egy országnak.

Fiasco 2011.04.11. 18:22:55

Jó az írás, csak épp pusztába kiáltott szó

XTaki 2011.04.11. 18:23:00

nem hazudunk, nem hazudunk, nem hazudunk...akkor sem!

Beetlejuice 2011.04.11. 18:23:07

Gyurcsany ott cseszte el, hogy beismerte. A fiuk tanultak a hibabol, es intezmennye tetettek a kamuzast. Amig nem ismered el a hibad, addig nincs is.

Szerintem ez nem zavarodottsag, hanem kormanyzati strategia.... nyugdij lenyulas = nyugdij mentes, tuntetes ellenunk = tuntetes mellettunk stb.

Kotkodus 2011.04.11. 18:23:16

magyarországon csak és kizárólag a nemzetközi gazdasági fellendülés segíthet.
ha ez nem következik be rövidesen, nemsokára elkezd erősen erodálódni a fidesz tábora.

sajnos az emberek a saját kárukon fogják megtanulni, hogy attól, hogy valami nagyon szar, még lehet sokkal szarabb is...

Sir Galahad 2011.04.11. 18:23:26

Nem látok én ezekben a reakciókban semmi szokatlant. Valamennyi bevett dolog szerte a világban, de kis hazánkban is alkalmazták a korábbi kormányok. Néhány dologban olykor nyilván a mostani is enged (pl a médiatörvényt megváltoztatta a kért helyeken, az alkotmánytervezetből meg kivette a gyerekek utáni szavazatot, mert sokan ellenezték), de alapvetően ragaszkodik ahhoz, hogy ő az úr a háznál.

tryclops 2011.04.11. 18:23:35

Semmi gond, csak megint beleülünk az időgépbe. Nekem tetszett a 2002, csak az utána következő 7 évet feledném... :)

kissiú 2011.04.11. 18:23:43

"Lehet, sőt kell is védekezni, miként a modern politika régi módszere az is, ha a kritikát úgy hárítjuk, hogy magát a bírálót hiteltelenítjük."

Mi lenne, ha a modern politika is azzal foglalkozna, amit a bíráló mond? Legrosszabb esetben egy jó ellenérvvel is el lehet lehetetleníteni a bírálót, de a személyes támadásról, likvidálásról csak az 50-es évekre fog asszociálni mindenki, mindenkor.

l.x. 2011.04.11. 18:23:49

Ezt a porcelánboltban sunyielefántoskodást a Fidesz 9 éve már megbűnhődte - de nem, ők juszt sem tanulnak, juszt sem felejtenek.

xylu 2011.04.11. 18:23:56

Ez egy 5 éves gyerek személyiségfejlődési szintjének a jellemzője:akkor kell megtanulni a TÁRSASJÁTÉK szabályokat betartani,elfogadni a játszótársak legitimitását és azt,hogy nem mindig én nyerek.
Úgy tűnik, a miniszterelnökkel nem sokat társasozott az apukája.....
Nekünk ez nagyon nagy probléma,akár kormányon, akár ellenzékben!

blah 2011.04.11. 18:24:08

A cikk teljesen korrekt azzal nincs is semmi baj. A szavazás állását elnézve a kedves olvasók nincsenek tisztában azzal, hogy a fidesz kommunikációjának sikeressége az átlag magyar ember informáltságán múlik. Az átlag magyar ember meg a tv-ből és a rádióból informálódik amik ugye a fidesz központi propaganda-gyárából kapják a híreket. Az átlag magyar ember intelligenciája meg annyi amennyi, választási program nélkül is simán 2-3 millió ember szavazott a fideszre ugye… Szóval a kormány kommunikációjának sikeressége adott. Az internetes és egyéb független hírforrások hiába akarják lerántani a leplet a kormány ügyeskedéseiről, egyszerűen túl kicsi fórumot kapnak.

Secnir 2011.04.11. 18:24:48

1. "Mint arról Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője közleményében tájékoztat, a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország nagy tisztelettel tekint Németországra, és minden területen hosszú távú együttműködésre törekszik vele. A tárgyalófelek méltatták Németország és Magyarország szoros együttműködését az Európa előtt álló kihívások kezelésében."

ezért utazott ki Viktorunk? küldött volna SMS-t b+

2. "A magyar kormány egyébként “a legnagyobb örömmel üdvözli” a szombati tüntetést abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen szól, mert ebben a “magyar kormány szövetséges” "

húbazmeg. már a magyar kormány is szeretne tüntetni a megszorítások ellen? ezazér'már'de durva!

nemecsek ernő áruló 2011.04.11. 18:24:53

Tizenhat éve ezt csinálják, elég nagy baj, ha ez manapság bárkinek is újdonságként hat...

Squid 2011.04.11. 18:25:04

A kritikától való félelem és a más véleményének elnyomása, vagy átírása klasszikus esete egy születő diktatúrának. Szegény Hofi ha még élne, megint elővehetné a régi paneleket az átkosból.

A legborzasztóbb az, hogy a kritika van amikor jogos és van amikor építő, ennek ellenére nem akarják meghallani. Ez pedig olyan fokú arrogancia és félelem a néptől ami a történelemben rengetegszer megtörtént már nem igazán szép következményekkel.

336 2011.04.11. 18:25:09

Én arra szavaztam, hogy a kormány kommunikációs stratégiája sikerrel jár. Meglepett, hogy a szavazat számláló szerint csak kilenc százalék szerint. A szám láttán abban is biztos vagyok, hogy az a kilenc százalék a Fidesz rajongók szavazatai. Ezzel az utóbbi tulajdonsággal nem büszkélkedhetek, viszont azt látom, hogy kis hazánk választópolgárai mindent bekajálnak. Ha ez a kommunikáció nem lenne sikeres, akkor a kormány már rég megbukott volna, függetlenül attól, hogy hány harmaduk volt az elején.

Link Elek 2011.04.11. 18:25:20

a furcsa viselkedes epp annira sikeres, mint amennyire egy csimpanz lenne az opera balon.
az is furcsan viselkedne.

sztd 2011.04.11. 18:25:34

Sok igazság van Véleményvezér állításaiban. Egyébként nekem úgy tűnik, hogy ez nem a Fidesz speciális szokása, hanem a komplett magyar kormányzattörténet része. Nem teljesen emlékszem, hogy hogyan ment ez korábban, de 1994 óta szerintem egyik politikai erő sem ismerte el soha (vagy elenyészően ritkán), hogy hibázott. Ez a viselkedés nem mindig helyes, de idővel azért kellene ezen változtatni.

A furcsaság talán a módszerek újdonsága, de szerintem kifejezetten szórakoztató ez a kreativitás. Bár a szakszervezetek esete idegesítő lehet a szakszervezeteknek, az elmúlt 20 évben egyáltalán nem egyedülálló, GyF is sokat játszott ilyesmit.
Azt azonban el kell ismerni, hogy a kormányt ezért megilleti a kemény kommunikációs válaszcsapás elszenvedése, amit sajnos nem fog elszenvedni.

A német államfő, és DCB viszont ezzel az eljárással sokkal olcsóbban megúszta, mintha egy az egybe kellett volna kiállnia a tényekkel szemben.

DCB olyasmit engedett meg magának, mint amit Magyarországon Rákosi óta egyetlen politikus sem: beszólt a magyar himnusznak. Bár Kádár is formailag harcos ateizmust hirdetett, volt is némi vallásüldözés, próbálkozott Kodálynál is, de tulajdonképpen a Himnusz végül megmaradt. Innentől kezdve viszont DCB sokkal rosszabbul jár, ha egy az egyben Rákosihoz hasonlítják, a demokráciafelfogását a népirtáshoz igazítják, és nem árt látni, hogy ez nem lenne alaptalan vádaskodás. (Bár a leírt dolgai lehet, hogy nem pedofil jelenetek, de aki olvassa, az tudja, hogy nincs olyan kontextus, amiben ez elfogadható egy egészséges embertől, de a fenti állítás még a pedofíliánál is megalapozottabb.)

A német államfő esetében azt is mondhatta volan végül is, hogy cirkuszoltak, mert a német vállalatoknak is kell közteherviselni a pénzkihordás mellett, hogy a médiatörvénynél nem találtak végül elég megalapozott fogást, hogy a társasági adó ügyében nem nyalizunk, az alkotmány ügyében pedig örüljön, hogy nem törlik képen, amiért bele mert szólni (a németek ugye nem magyar szakszervezetek, akiknek viszont minden alapjuk megvan a pofázásra). Szerintem még mindig szerencsésebb, hogy azt mondta, a magyar kormányfő, hogy nem volt semmi, mint, hogy nagy nyilvánosság előtt beszólt volna.

Harrenhal 2011.04.11. 18:25:49

Véleményvezér: Hazudozás, csúsztatás, elferdítés.

1. A pedofil Cohn-Bendit ügyében egy Papp Dániel nevű személy készített riportot. Papp Dániel nem egyenlő a kormánnyal. Ezt állítani a blog post címében :hazudozás.

2. Az EU 27 országából az EU-s megszorítások kapcsán tüntető legkülönbözőbb KÜLFÖLDI szakszervezeteket, úgy beállítani mintha a magyar kormány és nem a saját kormányaik (amik éppen megszorító csomagokról határoznak Gödöllőn) ellen tüntetnének csúsztatás. Ezt a több száz megjelent szakszervezeti vezető közül egyetlen szónoklattal illusztrálni és azt sugallni hogy az volt az egyetlen program mégnagyobb: csúsztatás.

3. Egy Magyarország álláspontjáról szóló mondatot "„Magyarország nagy tisztelettel tekint Németországra, és minden területen hosszú távú együttműködésre törekszik vele” úgy beállítani mintha az Németország álláspontjáról szólna és így bármilyen konfliktusban is lenne a német nyilatkozattal : elferdítés.

Bloodscalp 2011.04.11. 18:25:56

Ki lesz Budai utódja?:) Mármint a fideszes lenyulásokat kifogja kivizsgálni?

látjátok feleim szümtükkel 2011.04.11. 18:26:10

Erről egy nagyon régen hallott vicc jutott az eszembe. Megy egy paraszt a határba, jön a zivatar, de nincs hova menekülnie. Meglát a közelben egy szénaboglyát, odamegy és bedugja a fejét, közben azt mondja, na most már jöhet akár az isten nyila is. Meghallja ezt a boglya túloldalán a juhász, és a botjával nagyot csap a paraszt htásó felére. Az kínjában felkiált, édes Istenkém, nem kell ezt ennyire komolyan venni!

kvasztics47 2011.04.11. 18:26:18

A rendőrség szerint ötvenezren tüntettek tegnap a megszorítások ellen, több munkahelyért, jobb fizetésért. A nemzetközi szakszervezeti megmozduláson résztvevők túlnyomó többsége magyar volt. Ők hozzátették: nem kérnek a médiatörvényből, a különadókból, az arrogáns kormányzásból.
A kormány eközben hülyére próbált venni bennünket. Azt mondták, hogy a tüntetés a kormány politikájának támogatását jelenti, hiszen a kormány is elutasítja a megszorításokat. Végső soron tehát Gyurcsány ellen vonultak fel a szakszervezetek. Amikor először meghallottam ezt a blődséget, nem akartam hinni a fülemnek. Azt hittem, valami vicc az egész. De aztán kiderült, hogy tényleg ezt gondolják, szóvivőstől, miniszterelnököstől. Van a politikai abszurdnak egy szintje, ami már nem felháborító, hanem szórakoztató. A mostani gyurcsányozás elérte és meghaladta ezt a szintet. Bizonyos értelemben örülni kell neki, mert megmutatja a kormány valódi arcának egy részét. Azt, hogy mennyire hisznek a szómágiában, hogy valódi kérdésekre mennyire képtelenek valóságos választ adni. A kormányzati abszurd tehát igazi önleleplezés lett.
Ami meg a tüntetést illeti: meg kell emeljük a kalapunkat. Gyanítom, már alig volt valaki, aki elhitte, hogy a szakszervezetek ekkora mozgósító erővel rendelkeznek. Nekem imponál ez az erő.

yejo 2011.04.11. 18:26:25

és mind ez így fog maradni hosszú-hosszú évekig.. bírák, főügyészek, jegybankelnökök, MT-tagok, stb-k mind-mind 2020 előtt csak 2/3-val távolíthatók majd el, azaz, nem lesz rá mód..

gekk 2011.04.11. 18:26:34

Kimaradt a felsorolásból Bolgár György stockholmi, ill. Heller Ágnes és TGM berlini vegzálása a "közszolgálati" TV által.

Ianas 2011.04.11. 18:26:42

Ugyan. Nem szabad összezavarni a Nemzet Nagy Együttműködését holmi külföldi kritikával.

hower 2011.04.11. 18:26:49

"Ezek az ügyek arra mutatnak rá, hogy a kormány semmilyen esetben sem akarja elfogadni a kritikákat, de még azt a tényt sem, hogy azok léteznek."

Ez szerintem azt árulja el minden szónál ékesebben, hogy mennyire bizonytalan is ez a kormány, hogy mennyire a fejét leszegve próbál a maga által elképzelt vékony vonalon haladni. Én tehát nem az arrogancia jelének látom ezt (ami, bár visszataszító lenne, még nem lenne nagyon nagy baj), hanem a belső bizonytalanság akaratlan kifejeződésének. Ami viszont már valódi probléma, hiszen végső soron a sofőrnek nem a beszédstílusa, hanem a gépkocsi feletti kompetenciája és az abból eredő magabiztossága dönti el, hogy baleset lesz-e vagy sem.

Abban is biztos vagyok, hogy ez a belső bizonytalanság szigorú tabutéma a Fideszben: még aki pontosan érzi is, az is tudja, mit kockáztatna, ha tematizálná. Az egység megbontásának vádja azonnal lecsapna rá, és vége lenne a karrierjének. Kevesen vállalnák ezt azok közül, akik bent vannak, akik pedig szóvá tették -- akár magánbeszélgetéseikben -- azok már nincsenek a közelben.

Az autokráciák groteszkul felnagyítják és rávetítik a vezető autokrata személyiségjegyeit azokra az intézményekre, amiket működtet. Mintha itt is erről lenne szó. Sajnos.

karloszky 2011.04.11. 18:27:03

"a német kritikáknak az elhallgatása"

Milyen kritikákról beszélsz ? A fentiekből csak az derült ki, hogy beszéltek nyugtalanító dolgokról.

"Szijjártó Péter gyakorlatilag arról beszélt, hogy a szakszervezetek a magyar kormány mellett tüntetnek"

Ez egyértelmű cinizmus volt, de akik a saját kiváltságaikhoz ragaszkodnak ebben a mai nehéz helyzetben, azok meg is érdemlik azt. Kiváltságok megszüntetése nem megszorítás.

"Manipuláció"

Mit állított a híranyag ?
Nem válaszolt*, majd elment, a végét se vártam meg.

És mi történt a valóságban az Index szerint:
Nem válaszolt*, majd elment, a végét se vártam meg.

*A mellébeszélés NEM válsz.

medve2 2011.04.11. 18:27:19

Ismét sikerült egy pártatlan, aktuális írást produkálniuk. Szívből gratulálok. A lényeg, hogy nem mszp-sek.

blacklord 2011.04.11. 18:27:30

Szerintem az utolsó bekezdéseddel meg is fogtad, hogy miért teljesen alkalmatlan a Fidesz az ország vezetésére. Sajnos. Pedig annak alapján, amiket a választások után egyből mondtak, én naív még azt hittem, hogy végre rájöttek, és váltani fognak. De sajnos nem így lett.

bőrmók 2011.04.11. 18:27:36

Hogy tüntessenek melletted a szakszervezetek

carlo68 2011.04.11. 18:28:04

A szokásos forgatókönyv Magyarországon:ellenzékben jófiuk vagyunk ,ígérgetünk,szociálisan érzékenyek vagyunk,létezik a morális vénánk.Aztán hatalomra kerülve mindent elfelejtünk és letagadunk,vagy pont az ellenkezőjét csináljuk.A módszerek mindig hasonlóak.

Secnir 2011.04.11. 18:28:09

...nem mellesleg kíváncsi volnék, hogy az LMP (mert érintettek), az MSZP és a Jobbik politikusai közül kiben lesz annyi gerinc, hogy emiatt felnyomják az MTV-t a Szalai Anomáliánál...

tomwar 2011.04.11. 18:28:14

Amikor a hulyeseg szorgalommal parosul...:-(((

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.04.11. 18:28:20

"politika régi módszere az is, ha a kritikát úgy hárítjuk, hogy magát a bírálót hiteltelenítjük" = ez szimpla hatalmi játszma (nem csak a politikában), és mindazok agressziója, akik önmeghatározás helyett csak mások ellenében képesek identifikálódni

Fekete Mamba 2011.04.11. 18:28:22

Már késő. De mi lesz utánuk?

Asidotus 2011.04.11. 18:28:28

"Ám a hasonló manipulációk megítélése nem függhet attól, éppen ki válik az áldozatává, és hogy egyébként mit gondolunk róla."
Itt a valódi áldozat nem Cohn-Bendit, hanem mi, magyar polgárok.

legeslegujabbkor 2011.04.11. 19:41:55

Szerintem ezek a szövegek a kormánytól nem a zavar jelei, hanem a gátlástalanságé. Eddig csak a tetteikben gyalogoltak bele a saját szavazóik érdekszférájába, most már a szavaikban sem érzik, mikor válnak elfogadhatatlanná.

Motorman 2011.04.11. 19:54:28

@MTFUN: Tökéletesen igazad van, sajnos... és ráadásul még más alternatíva sem nagyon látszik... ez katasztrófa!

GeryBá 2011.04.11. 20:14:01

SzP-nek elég magasra tették a lécet, hogy megszolgálja a jegybank elnöki volumenű fizetését. Minden nap azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy "ma is fából vaskarikát kell csinálom".
Egyébként meg az igazság relatív, csak nézőpont kérdése az egész.
Sz.P nem állított valótlant, nyilván valahol mélyen ez is benne volt az eszmecserében, csak bekapcsolta a bullshit generátort.
Az egyenes kormányzati kommunikáció meg egy délibáb, amit lehet kergetni, hiányolni, vágyódni utána, de sosem érjük el...

Totof 2011.04.11. 22:22:10

@Harrenhal: 4. A szerecsenmosdatás öngól

odamondom 2011.04.15. 12:53:39

Ma Magyarországon OV irányít mindent. Hatalma korlátlan a választók jóvoltából.
Az történik mindenben, amit akar. És hogy mit akar, abban nincs semmi váratlan. Hosszú évek alatt személyisége, jelleme olyanná alakult, hogy pontosan azt teszi, amit bárki aki átlagos "emberismerettel" rendelkezik, az előre látott.
Hogy a választók valamivel több mint 50 százalékának rossz a memóriája, rossz emberismerő, az az ország peche.
Választókorú lett egy olyan generáció, akinek nem voltak emlékei OV előző kormányzásáról (pedig akkor a sok negatívum ellenére is sokkal elviselhetőbb volt a hatalma!)
Ez a mostani regnálása kezd egyre elviselhetetlenebb lenni. Reméljük 3 év múlva lesz hiteles erős politikai erő, amely eltakarítja a sleppjével együtt.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása