Véleményvezér

vv

Fidesz: mégsem olyan biztos a kétharmad?

2011.05.03. I 70 komment I Címkék: fidesz tarsadalom orban demokracia

Arra lehet majd hivatkozni, hogy a kormány nem tehet semmiről, csak az emberek akaratát teljesíti. (Fotó: MTI/hirado.hu)

Alig hogy véget ért az alkotmányozás kapcsán indított nemzeti konzultáció, Orbán Viktor a hétvégén a Facebookon bejelentett szociális konzultáció keretében máris újabb tíz kérdésre várja az állampolgárok válaszát.

Úgy tűnik, ezt a kormányt különlegesen érdekli a szavazók véleménye.

Kapcsolódó írásunk: Trükkös legitimáció


Megint konzultáció

Persze nyilvánvalóan nem erről van szó. Természetesen a jelenlegi kormány nem azért küldi ki ezeket a kérdőíveket, mert ezek alapján akarja valóban megtudni, hogy mit is kíván a magyar nemzet. Ott is dolgoznak a statisztikához értő emberek, és ők pontosan tudják, hogy az ilyen visszaküldéses logikájú kérdőívek kezelhetetlen mintavételi torzításokat visznek a rendszerbe. Arról már nem is beszélve, hogy sokkal olcsóbb felmérésekkel valóban reprezentatív eredményeket is meg lehetne ismerni.

Nem azért kérdezik, mert mindezt nem tudják, hanem azért, mert a válaszok tízezreit a kormány későbbi lépéseinek legitimálására kívánják felhasználni. Az ugyanis nagyon jól hangzik, hogy például a válaszolók 95%-a egyetértett azzal az intézkedéssel, amit a kormány éppen tervez.

Ezekre a támogató válaszokra pedig joggal számítanak. A kérdések ugyanis úgy vannak feltéve, hogy borzasztó nehéz legyen a megszövegező szándékaitól eltérő állásponttal egyetérteni. Mert ugyebár ki is az, aki nemmel válaszolna arra a kérdésre, hogy korlátozza-e az állam a drágább készítmények forgalmát erőltető gyógyszergyárak lobbiját, vagy éppen a közműcégek extraprofitszerzését (nem profitszerzését, hanem az extraprofitszerzését)?


De minek?

Sokkal izgalmasabb az a kérdés, hogy vajon miért is érzi úgy a kormány, hogy szüksége van arra a legitimációra, amit egy ilyen kérdőívezés jelenthet? Miért nem elég az oly sokat hangoztatott kétharmados felhatalmazás? Amikor a Fidesz 2010 előtt alkalmazott hasonló eszközöket (az eredeti Nemzeti Konzultáció), azt könnyen meg lehetett érteni. Ellenzéki pártként nem tudott a parlamenti többségre támaszkodni, ezért a parlamenti többséggel egyre inkább szembe forduló szavazókra épített. Most viszont a Fidesz kormányon van, és nemcsak választási programját, hanem gyakorlatilag bármit végrehajthat.

A képviseleti demokrácia logikája az, hogy a választók a választásokon négyévente kinyilvánítják akaratukat, és ezzel a győztes pártokat felhatalmazzák, hogy azok programjuk és saját elképzeléseik szerint vezessék az országot. Ha pedig ezt nem jól teszik, majd négy év múlva jól leváltják őket.

De akkor mire fel született meg az új nemzeti, majd most a szociális konzultáció? Miért konzultál a Fidesz kormányon is?

online survey


Jól jön még

Nem tudjuk a választ, de legalábbis elülteti mindez a gondolatot bennünk, hogy a kormány esetleg nem is olyan magabiztos saját kétharmados felhatalmazását illetően. Nyilván ők is látják a közvélemény-kutatásokat, nyilván ők is tudják, hogy az eddigieknél gazdaságilag nehezebb időszakok jöhetnek, ezért aztán az is lehet, hogy így próbálnak meg egyfajta extra politikai tőkét szerezni az eljövendő nehezebb időkre. Hogy arra lehessen majd hivatkozni, hogy a kormány nem tehet semmiről, csak az emberek akaratát teljesíti. Persze még az is lehet, hogy ez az egész kérdőívezés valójában teljesen más célt szolgál.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kadarnepe 2011.05.03. 08:31:37

Egyszerűen pipogyák, és már Gyurcsánynál is iparibb méretekben űzik az egy helyben topogást.

Könyörgöm legalább induljunk el valahová! Bármerre!

ayatollah 2011.05.03. 08:46:03

Kell a meló a nyomdás havernak.

1116001 2011.05.03. 09:00:35

Kihagytátok az okok közül, hogy ismét remek alkalom többszáz milliót mondvacsinált okkal elkölteni, haveri nyomdának odaadni.

sashimi 2011.05.03. 09:10:19

Ha mindenképpen minősíteni szeretnénk, akkor a kérdőívezés leginkább a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kategóriájába illik bele.

NaJóNapot 2011.05.03. 09:17:00

@kadarnepe: Igen igazad van..elindultak Ők,csak rossz irányba.Azokat az embereket kellene " meginterjúvolni " akik szociálisan erre a kormányra vannak utalva és azokat a szociális szakembereket akik látják környezettanulmányaik során ,hogy a segély annyira sem elég,hogy befizessék a rezsicsekkjeiket(melyben ADÓznak is pl.:lakbér+adó)
Közmunkát is át kellene NAGYON gondolniuk,mert a mostani az IGAZÁN dolgozni akaróaknak abszolútli nem ad lehetőséget!!!

Artie 2011.05.03. 09:32:03

@sashimi: Arról nem is beszélve, hogy ha minden igaz, akkor ugye az "első kör" került ca. hárommillió euróba, gondolom, ez is fog annyiba. Az hatmillió már.

Csepp a tengerben, de ha ezt esetleg az államadósság csökkentésére fordítanák? Lehet, hogy több pénz ez, mint amennyit Csányi et. kezelésébe adnak a zemberek 2014-ig összesen.

Hathajó 2011.05.03. 09:44:15

Könyörgöm, valaki szüretelje már le ezeket a "kérdőíveket", mint a fidesz tette a kopogtató cédulákkal, és küldje vissza egy kupacban a megfelelő módon kitöltve.
Na arra mit fog szólni a kormány?

Nadiposzi (törölt) 2011.05.03. 09:44:21

Remélem valami jobban égő, gyúlékonyabb papírra nyomják majd, az alkotmányozós kérdőívvel alig bírtam begyújtani a hétvégén.
Nem lesz égő a visszakapott 500-600 e. kérdőívet hivatkozási alapként lobogtatni, bármire is?
Az alkotmány kapcsán kiküldött, majd visszajött 900 e. ív is kurva nagy égés volt, szerintem alaphangon számítottak a duplájára.

Sruttyenbacker 2011.05.03. 09:46:48

Olyan ma Magyarország, mint Spanyolország volt a 70-es években: lop ez, lop az, mégis minden frankó!

MasterBlaster 2011.05.03. 10:01:31

Ha demagóg populizmusból világbajnokságot rendeznének, utcahosszal nyerne a Fidesz.

driopios 2011.05.03. 10:01:38

"Most viszont a Fidesz kormányon van, és nemcsak választási programját, hanem gyakorlatilag bármit végrehajthat."

Mivel választási programjuk nem volt, ezért mostanra maradt a "bármi". És végre is hajtják, ha a fene fenét eszik is.

blah 2011.05.03. 10:01:42

Ez csak egy újabb gumicsont, hogy ne foglalkozzon a jónép a gazdaságpolitika hiányával... A kérdésekben még lenne is ráció, kár, hogy ezeket már úgyis eldöntötték… a haver nyomdájának meg kell a pénz.

kadarnepe 2011.05.03. 12:26:09

@BpNő, @paráznabillegető: Látni egy olyan irányvonalat, hogy a jobban keresőket preferálják a szegényekkel szemben, kifejezetten szegényellenesnek azonban nem mondanám. Szerintem ez is az egy helyben járás eredménye, azaz mindenképpen be kell tömni az egykulcsos adó ütötte lyukat (hol innen vesznek el, hol onnan), és azoktól vesznek el, akiknek a kisebb az érdekérvényesítő képessége.

Átutazó 2011.05.03. 12:26:15

Míg a kérdőívet töltögeted, és sorban állsz vele a postán, addig sem vonulsz az utcára. Sokan elégedetten dőlnek majd hátra, hogy a kormány megkérdezte őket.

Nem vagyok fideszes 2011.05.03. 12:26:20

Az előző ciklusukban a Milleniumi Országjáró c. propagandakiadványt remekül fel tudtam használni ablakpucolásra, remélem, ezek a kérdőívek is ugyanolyan papírra nyomtatva jönnek majd. Ha nem, akkor jó lesz mondjuk gyújtósnak, majd valamit kitalálok.

a katona fehérben 2011.05.03. 12:26:26

@Hathajó: Akkora számot és olyan tartalmat mondanak, amit akarnak, úgyse számolhatja-nézheti meg senki. Én az alkotmányozós 900 ezres számot is kétségesnek tartom. Ki ismer olyat, aki visszaküldte? Pedig ez a szavazókorú népességből minden 7-8. embert jelenti.

2011.05.03. 12:26:37

Mivel a fideszdroidok közel 100%-a biztos visszaküldi, hogy kicsit reprezentatívabb legyen a minta, MINDENKI küldje vissza, és töltse ki józan eszére hallgatva (esetleg kérdezzen meg ilyen témában járatos emberek véleményét is), még ha halálba is akarja küldeni Orbánt.

Más kérdés, hogy valószínűleg le se lesz szarva, mert már eldöntötték, de ne jöjjön már ki olyan eredmény, minthogy a zemberek 95%-a támogatta az alkotmányt olyan formában, hogy a kormány jogosult legyen alkotmányellenes lenni, kb. amíg 50% felett van az adósság, azaz ameddig akar (merthogy jelen keretek között is lehetséges növelni, csak csökkenteni kell a GDP-t, ami kurva egyszerű, csak be kell záratni gyárakat, bármilyen eszközzel).

Szelid sunmalac 2011.05.03. 12:26:42

Marpedig a ketharmad feljogositja oket arra, hogy "konzultacios" ivekre koltsek a penzunket!

Cívis X 2011.05.03. 12:26:50

Azért talán lenne jobb helye is annak a pénznek, amit erre az abszurd hülyeségre kidobnak. Az a baj, hogy a fanok valószínűleg vissza fogják küldeni és megint néhány százezer ember véleménye lesz a nép akarta. A kormánynak meg mindegy lesz, hogy a cél (amit minden magyar óhajt és kíván) milyen eszközt szentesít...
Konzultáljanak inkább a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.
Jó nagy gumicsont. Kíváncsi vagyok, hogy ez után mi a jó nyavaját találnak még ki.

Labancz 2011.05.03. 12:26:57

Olyan amatőrök! Nem kérdőíveket kell kiküldeni, hanem iPad-okat, hogy a fészbúkon lehessen lájkolni a kormányt. De, hogy a nyomdász haveroknak is jusson meló: az iPadok használati utasítását kinyomtathatják képregényben.
Egyébként: Dislike!

Dornbi · http://www.kockak.hu/ 2011.05.03. 12:27:04

Szerintem ennek kevés köze van ahhoz, hogy a kormány mit gondol a saját többségéről. Ennek választások híján amúgy sem nagyon van jelentősége.

Azért csinálják, mert így próbálják tematizálni a közbeszédet: ismerősök között ne a médiatörvény és az egy helyben topogás legyen a téma, hanem a gyógyszerárak és az extraprofit, vagyis olyan dolgok, amiben könnyű egyetérteni a kormánnyal.

Dr. No 2011.05.03. 12:27:09

Nekem erről az jut eszembe, hogy ha van egy Párt, aki mindent megkonzultál velem, akkor fölösleges a többi párt, ergo fölösleges a választás a fölösleges (és életképtelen) alternatívák között.

Hypofx 2011.05.03. 12:27:37

@blah: Racio kb mint az ingyen sorbe akarja e hogy ingyen legyen a sor:))

Rókakígyó 2011.05.03. 12:27:39

A színes papír nehezen ég.

gt_ 2011.05.03. 12:27:44

Szerintem ma már Orbán adhatna leckéket Berlusconi-nak populizmusból. Mielőtt (másodszorra) kormányra nem került Orbán, nem hittem volna, hogy ez eljön egyszer. De szerintem a világon is párját ritkítja. Főleg azzal, hogy kormányon is nagy hatékonysággal tudja művelni a mesterségét (még akkor is ha fogynak a szavazói).

kgonzo 2011.05.03. 12:27:50

Az, hogy ő kérdez én meg választok az ő válaszaiból, még nem konzultáció, hanem szemfényvesztés.

sztd 2011.05.03. 12:27:57

Nem akarok szemétkedni, de a Fidesz már ellenzékként is többször megígérte, hogy ilyen konzultációk lesznek (lehet, hogy nem pont ilyen formátumút ígért), szóval tényleg nem tudom, hogy ez most miért furcsa.
Annak idején (a Nemzeti Konzultációkor) azt is elmondta, hogy ez egy kormányzati eszköz, Nyugat-Európában is csinálják, és arról szól, hogy a demokrácia ne csak négyévente jelentsen részvételt, hanem közte is lehessen kommunikálni.
Remélhetőleg a véleményvezér sem gondolja komolyan, hogy a közvéleménykutatás az aktív válaszokkal egyenértékű.

Egyébként pedig lehet mást válaszolni, ha nem tetszik a viselkedés. Helyesen vagy helytelenül, de gyerekek után is azért nem lesz szavazati jog, mert a Zemberek nem akarták. Lehet, hogy több billegő gondolat van, szóval még döntő is lehet a beérkezett eredmény.

Hogy végére hagyjam a keményet: Demokráciában senkinek nem számít a véleménye, aki nem mondja el, szóval, ha Véleményvezér hatni akar a kormányzásra, akkor oda is elküldheti a vezérvéleményét. :P

elwood 2011.05.03. 12:28:02

legalább 17 millióan fogják visszaküldeni

fidesz friend 2011.05.03. 12:28:05

@MasterBlaster: úgy bizony!

akciókhoz:
javaslat 1: mindenki sürgősen szerezzen be védőszemüveget (mert a szemünket akarják megint kiszúrni)

javaslat 2: mindenki tartsa meg a kérdőívét, és amikor megint jönnek a jaj de sokan küldték vissza rizsával, flash mob keretében szórjuk tele a Kossuth teret a kitöltetlen lapokkal

Hera Poliatevska 2011.05.03. 12:28:12

Apróságnak tűnik ugyan, hogy pont ezen vagyok kiakadva, de ez a "Facebookon szólunk a néphez", ez nem diszkrimináció azok felé, akik nincsenek oda reg-elve? Például én sem.

A Facebook egy üzleti vállalkozás, amiben én személy szerint nem bízom, nem akarok az ügyfele lenni, elvi alapon nem használom, de egyre nehezebben viselem azt a társadalmi nyomást, ami be akar engem is oda csatornázni, és szerintem nem vagyok egyedül. Tudtommal még nem kötelező accountot nyitni ott, és Zuckerberg profitját növelni ezzel, vagy kötelező?

Ennek fényében fura nekem, hogy egy kormány (akármilyen kormány) lassan odáig jut, hogy hivatalos kommunikációs csatornává teszi a választói felé. Weird.

Badbitie 2011.05.03. 12:28:14

@sashimi: Kérdés, hogy Orbán is lemond majd önként a mentelmi jogáról, amikor 4 év múlva az "ismét független" ügyészség meggyanúsítja?

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2011.05.03. 12:28:18

Ha nem a szokott 10%-ot nyomom vissza pártkasszába, hanem 12%-ot, akkor enyém lehet a meló?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.05.03. 12:28:23

Nagyon jól csinálják, csak így tovább. Nem csak akarni kell a közjót és tenni érte, hanem meg kell találni azokat a módszereket amivel ezek a fáradozások sikeresek lehetnek, nem elsősorban a fidesz, hanem az ország érdekében (nyilván az utóbbi egyben az előbbit is jelentheti, de nem törvényszerűen).
Ha el kell spájzolni egy kis napfényt akkor azzal. Isten nyugosztalja Wermer Andrist, remélem egyetértene ezzel a húzással.

Squid 2011.05.03. 12:28:31

Remélem puha papírra nyomják, nehogy feltörje..

Egyébként meg az egészet arra használják, hogy legitimálják a következő adag sarkallatos törvénynek nevezett katasztrófát.

Akinek ez kérdés az maradjon Grimm fivéreknél vagy a Magyar Népmeséknél.

Mondjuk ez a gondolkodás OV részéről azért megérne egy fasza elmeszakértői elemzést, én nagyon kíváncsi lennék a végeredményre.

Esetleg itt a plénumban akad egy Pszihomókus aki ki tudná elemezni a viselkedésmintáit és megosztaná?

egyedi 2011.05.03. 12:28:35

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához bizonyos fokú szakértelem is kell. Ebben az országban ilyen okosak az emberek, hogy erre olyan választ tudnak adni, ami jót tesz az országnak? Vicc....

Emiksz 2011.05.03. 12:28:39

No meg a 16 évesek is megkapják a fecnit.
2014-ben már ők is szavaznak :)

céerem 2011.05.03. 12:28:44

Attól nem félnek, hogy esetleg "túl értelmes", a szokásos igen-nem-en túlmutató, az egyéni érdekeket nem, a közösségi, hosszú távúakat viszont figyelembe vevő válaszokat fognak kapni?

Mégis mi a búbánatos francot csináltak eddig, ha soha, semmire nincs tervük, vagy ha van is, annyira sz@r, hogy nemzeti konzultáció mögé kell bújni miatta? Szánalom.hu vagy .eu

sárkányfő 2011.05.03. 12:28:47

szeretnék hozzájárulni az államadósság csökkentéséhez: kedves orbán, engem húzz ki engem az összes levelezőlistádról, semmiféle leveleket ne küldj nekem a jövőben sem, és az így megspórolt pénzekkel csökkentsd az adósságot.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.05.03. 12:29:27

Vannak ellendrukkerek. Vannak akik szociokulturálisan determináltak a jelenlegi kormánnyal szemben, ővelük tulajdonképpen semmi bajom, ugyanis ők akkor is a fidesz ellen és a ballib oldal mellett szavaznának ha Puch László, Veres János vagy Schiffer minden reggel köszönés helyett egy nyersvas üllőt a fejükre ejtene, valamint annak ellenére is ha Orbán személyesen, aranyecsettel tisztogatná meg az ánuszukat.

Valójában nekem azokkal az öncélú ellendrukkerekkel van bajom akiknek egyszerre rövid az emlékezetük, mert elfelejtik hogy micsoda koncepciótlan, szar kormányzást kellett felváltani és honnan kellett vagyis kell az országot visszahozni, másrészt viszont ahhoz mindig szuperokosak hogy semmi se legyen jó nekik ami éppen történik.

Mielőtt Szíjjártó díjat kjapnék, hozzá teszem hogy a közcélú foglalkoztatás jelenlegi rendszere pl. teljesen alkalmatlannak látszik a kitűzött célok, vagyis a közcélú foglalkoztatásba bevonandók körének szélesítése érdekében.

De a fenti példa mindenesetre jól jelzi hogy nem szimbolikus jelentőségű hülyeségeken kellene állandóan lovagolni, mint pl. ez a kérdőív, hanem jó lenne ha legalább az ilyen Véleményvezér szintű blogokban a szakpolitikai kérdések néha előtérbe kerülhetnének.

dunaparti 2011.05.03. 12:29:34

Orbán: Ne feledkezzünk el a nyugdíjasokról sem! Még mindig kapnak nyugdíjat vagyis azt még el kell szednem előlük!!! Határ a semmi!!! Ráadásul még lehetőségük van gyógyulásra is, tehát megemeljük a gyógyszerárakat vagy nem adunk nekik gyógyszert. Az első megoldás mellett döntöttem!!!

Egy nyugdíjas

Bakter 2011.05.03. 12:29:38

Tudjukki ugat, a karaván meg áll. Mai magyar életkép.

kpk 2011.05.03. 14:22:52

Ez az egész egyszerű pótcselekvés és kommunikációs trükk. Nem megy olyan jól a kormányzás, mint gondolták, hát megpróbálnak úgy tenni, mintha kormányoznának. Nem akarják figyelembe venni azoknak a véleményét, akik nem azt mondják, amit ők, hát úgy tesznek, mintha mindenkiét meghallgatnák. Ez egy "mintha" kormány.

Szelid sunmalac 2011.05.03. 14:22:57

@Hera Poliatevska: En meg nem nezek Zsirdiszno Peteres bulvar musorokat a kereskedelmi csatornakon, aztan megis onnan kene kkibogaraszni a kozeleti terveket :(

lokkoLori 2011.05.03. 14:23:03

az alkotmányozós konzulátció meszelte el végleg a gyerek után járó extra szavazati jog gondolatát, aminek én pont nem örültem, de abból is látszott, hogy politikailag nem teljesen súlytalan ez a konzultációsdi

CJKrisz 2011.05.03. 14:23:11

Sosem értettem és mindig is rühelltem az efféle bértollnokokat. Ha kérdeznek az a baj. Ha nem kérdeznének, akkor ez a cikk arról szólna, hogy nem erről volt szó, a népet meg se kérdezik.
Ülj le, elégtelen.

Champion of Capua 2011.05.03. 14:23:15

Na, emellett még esetleg egy-két intézményt meg törvényt átneveznek, és lassan a tavaszi ülészakot is sikerült letudni.

xylu 2011.05.03. 14:23:32

@a katona fehérben: semmi tudományos,vagy legalább hiteles feldolgozást nem láttunk, valószínűleg kidobták az egészet a szemétbe:mire megkaptuk a levelet, már vitatták is a parlamentben!
Az egész arra jó szerintem,hogy legyen valami látszategyeztetés,mivel a hivatalos érdekegyeztető fórumot(OÉT)már december óta nem hívták össze,de egy év alatt is csak néhányszor.
Ez a legnagyobb hazugság:senkivel,de főleg az érdekeltekkel nem egyeztetnek,minden törvényt két nap alatt átnyomnak képviselői indítvány formájában!
Nagy túróst nemzeti konzultáció meg nemzeti érdek!

Artie 2011.05.03. 14:23:43

@Dornbi: Jaj, én amikor ezt az "extraprofitot" megláttam, felment a vérnyomásom 200-ra. Tököm tele van ezzel a demagóg ökörséggel.

Arról nem is beszélve, hogy közgazdaságilag értelm(ezhet)etlen fogalom.

@Emiksz: Ezzel amúgy alapjában véve nem biztos, hogy baj lenne, hisz Ausztriában is ennyi a korhatár. Itt még a 18 fölöttiek is hülyék, ez a nagyobb baj, lásd azt a 2,7M-t, aki rájuk szavazott, most meg nyivákol, mint a fürdős kurva, hogy jaj, én nem ezért szavaztam rájuk.

Mér, mást vártál?...

@Karmadealer: Jó, hogy emlékeztetsz rá, hisz 2002-ben a fidesz nem egy szarkupacot adott át. Az, hogy nagyjából rendbe tette a gazdaságot Horn, amiből négy évig a fidesz nyakló nélkül osztogatott, már a feledés homályába merült.

Aztán persze erre még rátett egy lapáttal Megyó, oszt a Fletó, és hiába Bajnai, ő csak valamerre visszahúzta az országot a szarból. Neki köszönhetjük, hogy még van mit osztogatnia a fidesznek - meg a Hornéknak a manyuppal.

Na, jövőre ez elfogy. Utána meg?...

Megfigyelo 2011.05.03. 14:23:45

@Karmadealer: Ne beszelj hulyesegeket, az orszagot Bajnai hozta vissza a sz@rbol, ahova a vilagvalsag - mas orszagokkal egyutt - juttatta, es ezek (par excellence Kosa es Szijjarto) rogton a padlora kuldtek a forintot es az allamadossag kamatait meg az egbe. (Most orvrndeznek, hogy sikerult egy dollarkotvenyt kihelyezni majdnem 7.5%-ra, de az IMF hitele 3.5% mellett nem kellett, mert azok kepesek odafigyelni, hogy mi tortenik az orszag penzugyeivel.

wovbagger 2011.05.03. 14:23:54

majd megint kap mindenki 10 blőd és demagóg módon megfogalmazott, értelmetlen és értékelhetetlen válaszokkal operáló, a választóközönséget semmibe vevő és hülyének (jobb esetben: debil gyereknek) néző, papír- és pénzpocsékoló kérdést.
szerintem lassan a következő választás, és annak esetleges kimenetele kezd alakot ölteni és lassú fejfájást okozni pártunk és kormányunk vezérürü(jé)inek koponyájában.

gC 2011.05.03. 14:24:01

@dunaparti: Azért ne felejtsük, hogy egyebek mellet a 13 havi nyugdíjat simán hitelből fizették a szocik, szerintem éppen elég nagyvonalú, hogy hogy nem annak kell visszavizetni aki megkapta.

Joebacsi70 2011.05.03. 14:46:34

@Karmadealer:
Tudod, a mérközés első félidejének a felénél járunk és nagyon vezet az ellenfél. Ráadásul gyengén játszunk és az akarat is csak a reklamálásban merül ki.
Az ellenfél szurkolói örülnek, hiszen ezért ellendrukkerek.
A saját szurkolók közül is egyre többen elkezdik kifütyülni a csapatot.
Ébresztőt kiabálnak.
Egyre többen és többen.
Végül már csak a kemény mag, a B közép marad.
A (volt) csapatkapitány nem játszik már jópár meccs óta. A kispadon ül, de háttal a pályának. Játékosedző szeretne lenni ? Esetleg már játszani sem szeretne ?
Így csak a szurkolók reakciót látja és a helyettesét, aki néha kifut hozzá és beszámol az eredményről.
Úgy tudja, jó a csapat, vezetnek...simán. Nem érti a közönséget, mi baja. Esetleg érti, de nem érdekli ?
Talán háttal a pályának is tudja, hogy a csapat nagyon gyenge játékosokból áll ?
Kell egy csapat ? Minek, még 3 év van a szerződéséből, jó a fizetés és szponzorpénz.
Kit érdekel a közönség, már úgyis megvették a bérletet előre. 3 év múlva lehet, már stadion sem lesz.

balfék 2011.05.03. 14:46:39

@Karmadealer: De ez éppen , hogy nem szimbólum. Kemény pénzekről van itt szó. Alkotmányozási kérdőív 1,5 milliárd, az Alkotmány eljuttatása mindenkinek újabb kb. ennyi, ez az új kérdezgetés sem lesz kevesebb. Ennek nagy része a párt és a csókosok zsebében landol! A törvénykezés meg megy a maga útján függetlenül a válaszoktól. Az adófizetők pénzén vesz virtuális legitimációt magának a Fidesz.

alekosz a görög 2011.05.03. 14:46:42

mi a francot csinált orbán és csapata az elmúlt 1 évben? most józanodtak ki a győzelmi mámorból?!

kubatov_kommunista 2011.05.03. 14:46:49

Beszariak ezek!
Képesek lennének még a választópolgárokba is belekötni a nekik visszaküldött kérdőívre hivatkozva - hogy de hát ti akarjátok...
Tudod Viktorom a fidesz győzelembe egyúttal a bukás is benne foglaltatott. a demokrácia már csak ilyen 'nehéz' intézmény
Kormányozzál, ott a parlament, ott a te ellenzéked, velük diskuráljál, aztán ha eljön az idő te is mész a süllyesztőbe.

Hathajó 2011.05.03. 14:46:53

@a katona fehérben:
Pont ez a lényeg: elvtársak mi kitöltöttünk 500 ezret pont másként, mint mondjátok. Akkor most mi van?
Ha mást nem lehetne elérni vele, legalább a pénzünkön való levelezgetésről le lehetne szoktatni az urakat.
Én ismerek egyvalakit, aki visszaküldte az első tesztet, bár a válaszai nem igazán kerültek be az alkotmányba. És nem silykatalin-nak hívják.

TBone 2011.05.03. 14:46:56

Mi az az extra profit? Ha van egy vallalkozasom es 15% haszonkulcsal dolgozom az mar extraprofit? Ki mondja meg mekkora a normal profit?

fedkvas 2011.05.03. 14:47:04

@Lófasz Hadnagy: akkor adtak két napig működő órákat is az iskolásoknak, öröm volt falhoz vágni, amikor feladta a prosperálást.

fedkvas 2011.05.03. 14:47:09

@sztd: De ezzel a szájbarágós, populista fittyfenével a demokrácia nem szélesedik a választások között, hanem nevetségessé válik. Lehet, hogy a Fidesztől jóakarattal ennyi telik, de akkor meg húzzanak a többi dilettáns közé a szemétdombra, Internacionálét énekelni a vurstliban. Ha pedig a kérdőívezés (a Fidesztől egyáltalán nem idegen) adatbázis-építést, vagy Patyomkin-legitimációt szolgál, akkor meg takarodjanak a moszkovita, Egységes Magyarország párti férgek a Kremlbe.

M_R 2011.05.03. 14:47:13

@sárkányfő:
Nincs semmi meglepő a levelezésben: többségük az iskoláit is levelező tagozaton végezte :)

Ezt szokták meg...

fedkvas 2011.05.03. 14:47:30

@Karmadealer: A koncepciótlan, szar (vagy koncepciózus, de káros) kormányzásnak (ami 2000-től datálódik) a külső kényszer 2008-ban végett vetett. Onnantól túlélőset játszottunk, majd Bajnai koncepciózusan, Bear Grylls módra kivezetett minket a dzsungelből. Mivel Viktorék felismerték a koncepciózus szar és a koncepciótlan szar hátulütőit, azonban koncepciózus jóra képtelenek, így megvalósították a lépésről lépésre reálpolitikát, mely azonban mivel nem garantálja, hogy bizonyos lépéseket, ha esik, ha fúj, elkerülünk, végső soron létbizonytalanságot generál. A kormány két hét alatt rak össze terveket, megpróbálja átpasszírozni, ha nem sikerül, akkor pedig képes arra is, hogy a homlokegyenest ellenkező opciót valósítsa meg. Ez bizonyos szemszögből becsülendő, ámde ha ezt ilyen ordenáré, HÖK-ön hízott, kocsmademagóg kommunikációval adják elő, az szintén abba az irányba hat, mint maga a gátlások nélküli, folyamatosan igazodó reálpolitika.

is 2011.05.03. 14:47:34

@Karmadealer: Vannak ellendrukkerek. Vannak akik szociokulturálisan determináltak a jelenlegi kormánnyal szemben, ővelük tulajdonképpen semmi bajom, ugyanis ők akkor is az MSZP-SZDSZ ellen és a keresztenykonzervativ oldal mellett szavaznának ha Lazar Janos, Jarai Zsigmond vagy Semjen minden reggel köszönés helyett egy nyersvas üllőt a fejükre ejtene, valamint annak ellenére is ha Gyurcsany személyesen, aranyecsettel tisztogatná meg az ánuszukat.

kb. ennyi. eveken at, folyamatosan.

is 2011.05.03. 14:47:38

@Karmadealer: "elfelejtik hogy micsoda koncepciótlan, szar kormányzást kellett felváltani "

nem tudom. Molnar Lajos nekem egy teljesen koncepcioval rendelkezo faszinak tunt. a FIDESZ szavaztatta le 2008 marciusaban. szerintem te vagy feledekeny ebben a tortenetben. a 2008 oszi vilaggazdasagi valsag a te fejedben esetleg megallt az orszgahatarnal? mert kb. ez a ket tortenet fedte le a teljes 2006-2010 kozotti idoszakot. amibol a Bajnai-fele szakaszt sem szokas szarnak titulalni.

Bakter 2011.05.03. 14:47:41

@CJKrisz:
Bizony, a nagy nyugati demokráciákban is folyton kédőíveket küldenek a pógároknak a miniszterelnökök és államelnökök, hogy milyen döntéseket hozzon a kormányuk.
Csak Norrisz nyilatkozta tegnap a szíenenen, hogy ő is visszaküldte Obamának a kérdőívet, amiben bin láda likvidálásáról kérdezték meg az egyesült Amerika népét.

Várúr 2011.05.03. 14:47:48

Termédek itt pofázó kommentelő a kérdőívet nem küldené vissza, olyannyira "független". Olcsó és kibaszott felelőtlen harciaskodás a képernyő előtt a karosszék mélyén. Mint az "egymillióan a sajtószabadságért" pár ezer arcoskodója.... (facebook)

Tomasz_a_gozmozdony 2011.05.03. 15:11:12

@ayatollah: ennyi.
Egyebkent arrol miert nem kerdeznek meg senkit, hogy akarjuk-e a muszakpotlekok csokkenteset, az adojovairas kivezeteset, meg a tobbi szarsagot? Miert ilyen jellegtelen szarokkal kell foglalkozni megint?

Tomasz_a_gozmozdony 2011.05.03. 15:11:15

@Várúr: De miert kuldjem vissza, amikor valszeg az lesz a sorsa, hogy megsemmisitik, es kiviszik a szemettelepre? Szerinted mennyire erdekli OV-t a velemenyed? Megmondjam? Semennyire.

Platon 2011.05.05. 18:01:01

A kérdőívezés fő célja a Kubatov lista kibővítése, és aktualizálása, és egy kiterjedt adatbázis kiépítése.

Ez felbecsülhetetlen értékű eszköz választási mozgósításhoz.

Az hogy súlyosan törvénysértő, és gyakorlatilag választási csalás, az eddig sem érdekelte őket különösebben.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása