Véleményvezér

vv

Egyetembezárások: mit gondol a netes közvélemény?

2011.05.07. I 18 komment I Címkék: szavazas

Az egyetembezárásokat a többség támogatja, a Budapesti Corvinus Egyetemét viszont nem. Heti szavazásunk.

Hétvégi rovatunkban ismét a Véleményvezér blog legizgalmasabb heti szavazásának eredményét ismertetjük, ezúttal az egyetembezárások kapcsán, ahol tízezernél is több szavazat érkezett.

Csütörtökön a következőket írtuk (Halál a diplomagyárra: igen; a Corvinusra: nem) a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos kiszivárgott tervekről: "A továbbtanulás a magyar kultúrában hagyományosan nagy érték, ezért aztán aki megengedhette és megengedheti magának, az mindig is megpróbált felsőfokú végzettséget szerezni. Azzal viszont, hogy a magyar állam boldog-boldogtalannak engedte, hogy ilyen papírosokat bocsásson ki, valójában egy, ezt a kulturális beágyazottságot kihasználó csalássorozatot tett lehetővé. Nincs ezen mit szépíteni: a gyorstalpaló diplomagyárak elismerésével a magyar állam valójában az ott tanuló diákok átverésében segédkezett. Nemcsak azért kell tehát ennek véget vetni, mert elfogyott a pénz, és nem is csak azért, mert gazdaságilag nem hatékony bizonyos szakok elképesztő diplomatermelése. Hanem elsősorban azért, mert a magyar államnak morális kötelessége is ezt megtenni."

Szokás szerint kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is. Nézzük, ők mit gondolnak a kérdésről!

A Véleményvezér 11.200 válaszadó olvasóinak nagy többsége, 76%-a értett egyet azzal az állítással, hogy 29 egyetem túl sok Magyarországnak, és egy jó részüket be kellene zárni. A nemmel szavazók 16%-nyian voltak.

Miközben a terv irányával egyetértettünk - és mint láttuk, olvasóink is -, azzal már jóval kevésbé, hogy a kiszivárgott terv szerint a Corvinust is halálra ítélték. Ezért olvasóinknak is külön feltettük egy kérdést, hogy megtudjuk, hogyan vélekednek a szóban forgó intézmény lehetséges megszüntetéséről:

A második kérdésnél a Véleményvezér 10.300 válaszadó olvasójának többsége, 61%-a ellenezte a Corvinus bezárását. Az első kérdéshez képest magasabb volt a támogatók aránya (21%), akárcsak a bizonytalanoké (17%).

Ahogy eredeti cikkünk elején is megfogalmaztuk, mi sem tudjuk, hogy a napvilágra került elképzelések a döntési folyamat melyik stádiumát mutatják. Mindenesetre megjelenésük után az oktatási államtitkárság igyekezett mindent cáfolni, Hoffmann Rózsa pedig személyesen is kijelentette, hogy nem tervezik a Corvinus megszüntetését. Kár lenne, ha a különféle politikai és intézményi lobbierők teljesen felpuhítanák a kormány terveit, annak viszont kifejezetten örülnénk, ha a módosításokat szakmai szempontok alapján tennék meg.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Winston Smith 2011.05.07. 15:19:14

Szép ez az egyetembezárósdi, de csak ha valóban végigcsinálják. Pl. ne csak annyi legyen, hogy a megszüntetni kíván egyetemet az összes karral, szakkal tanárral és diákkal beolvasztják egy másik intézménybe.

Ja, és az állami egyetemek+főiskolák mellett a mellett a magán és egyházi intézményekkel is törődni kellene. Pl. mi a fenének Budapestre három bölcsész-jogász egyetem? (ELTE, Pázmány, Károli)? Vagy pl. minek van egyáltalán a BKF?

Sőt, a maradó egyetemeken is kell szelektálni, pl. a vidéki egyetemeken is át kellene gondolni a szakok számát és képzési létszámát, különösen a levelező képzések esetén

Reterro 2011.05.07. 15:19:21

Maradjon az egyetem, én is ott tanultam, s nem kellene csak azért bezárni, mert néhány MSZp-s politikus is ott szerzett diplomát!

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2011.05.07. 15:19:31

Még mindig jó kis magyar vízfej, BP-belvárosi újságírással..

A Corvinus feldarabolásáról vitázni lehet, sőt kell is. Hol marad azonban a győri egyetem kérdése? Itt ugyanis arról van szó, hogy a kormány elvárásainak leginkább megfelelő (konjunktúraágazati diplomák, EU-projektek, magánszféra jelentős együttműködése, zéró büfészak) magyat felsőoktatási intézmény bezárásának vagy esetleg Sopronhoz/Veszprémhez csatolásának, elprédásának terve meg sem üti az ingeküszöbőt...

v.tom 2011.05.07. 15:19:38

Hagyjuk már az állandó Corvinus-ozást, meg "az ország egyetlen külföldön is elismert egyeteme" szöveget.
Ha a Corvinus menne a levesbe, külföldön senki sem morzsolna el egyetlen árva könnycseppet sem érte.

Ami mellett elmentek, hogy sok más olyan intézményt sz*rtok le, ami diákok tízezreinek ad lehetőséget a tanulásra, és mellette sok igen fontos része lett lokális társadalmi és humán infrastruktúrának.

Itt nem egy darab egyetemet kell megvédeni, hanem azokat az oktatási központokat, amelyekre komplett iparágak épültek rá, és közvetett módon emberek 10-100 ezreinek biztosítja a megélhetését.

Igen, feleslegesen sok diplomát kiállító intézmény létezik, de ezek 90%-ban az elmúlt 15 év termékei. Mindenféle főiskolák, amik értelmetlen képzésekkel szívják ki a pénzt a hallgatókból és az államkasszából. Egyébként nem lenne szabad elmenni a milliónyi OKJ-s képzést adó hulladék iskola mellett. Bizony ezek is nagy számban okozzák a szakmák hígulását, és presztízsük csökkenését. Semmitérő felszínes tudással kerülnek ki onnan emberek, vállalnak munkát, és nyilván a munkaadó csak annyit fog belőle látni, hogy "ennyit ér" a felsőfokú képzés.

Az egyetemek összevonása nálunk nem hiszem, hogy járható út. Más országokban működött már, valóban, de ilyen mértékű korrupciós hajlam mellett, mint ami nálunk jellemző, nem más lesz, mint egy újabb vízfej, ami végülis csak a színvonalat fogja csökkenteni, akadályozni a valós problémák kezelését, lassítani a döntéshozatalt, és persze még drágább is lesz.
Nem akarok a levegőbe beszélni, elég csak megnézni a nálunk véghezvitt összevonásokat egyéb területen.

Fanfan_la_Tulipe · http://feszekdarazs.blog.hu/ 2011.05.07. 17:45:17

Az lenne az érdekes, hogy milyen szakmai érvek szólnak amellett, hogy a BCE jelen formájában működjön tovább? Számos szakmai érv volt ugyanis az elmúlt 10-15 évben, amely a Budapesten elmaradt és racionális integrációk különböző fajtáit járta körül. Jelenleg van Bp-n 7 olyan állami intézmény, amelyen van gazdasági képzés és mellette még számos képzési terület oktatása, sok kis csonka "egyetem": SE, BME, BCE, OE, ELTE, BGF. A BCE közgáz képzései a presztizs (jelentkezői véleményeken) alapuló rangsorokban jók, egyébként nem kiugróak. Az utóbbi 5 évben a mester-doktori-elméleti-kutatói területen az ELTE és a BME is kezdi lenyomni, a CEU-ról nem is beszélve, a business-marketing területen átlagos, pénzügyben a BGF meg évtizede jobb. Van tehát egy intézmény, amelynek van egy közgáz, egy markec és e mellett egy kertész része. Aminek a brandje annyira erős, hogy senki nem BCE-nek, hanem Közgáznak hívja. Van egy jó egyetemi infrastruktúrája Pesten, ezt az esetlegesen integrált intézmény sem fogja nagydobra verni, mert mindegyik potenciális férjnek / feleségnek vannak lerongyolódott és nem campus-szerű épületei. A kertészeti képzés Gellért hegyi folytatása meg azért megkérdőjelezhető ingatlanhasznosítási szempontból. E mellett az origo-n a rektor meg a hálózati infrával is kérkedett, amit meg minden hazai egytemnek a NIIF biztosít, azaz névcsere nem oszt nem szoroz. Természetesen elmondható a jelenlegi struktúra tarthatatlansága sok hasonló intézményről (SZIE, NYME), csak most a BCE körül indult be a hiszti.

Fanfan_la_Tulipe · http://feszekdarazs.blog.hu/ 2011.05.07. 17:45:20

@Damján: A Széchenyi összességében szinte minden tekintetben lenyomja mind a PE-t, mind a NYME-t. Oktatói minősjtés, átlagéletkor, működés, ipari kapcsolatok,kibocsátott diploma értéke, mindenben az egyik legjobb. meg ott van ugye egy Audi... A dunántúli integráció / szerkezet viszont tényleg elképesztű: PE: Veszprém egy műszaki egyetem volt, de gründoltak egy pedagogusképzést, mellette azonban Keszthelyen nagyon profilosan fenntartják az agrárképzést. A NYME meg három pedagogusképzést tart fent Sopronban, Győrben, meg Szombathelyen, és van egy agrárpropfilja, szintén két helyen, közben meg még a geodétáit kirakta Székesfehérvárra. És még van ott egy kicsi Dunaújvárosi Főiskola is. Ahelyett, hogy mondjuk az állam finanszirozna egy Sopron - Szombathely meg egy Győr - Veszprém egyetemet, és kész.

l3v1 2011.05.07. 17:45:30

"Az egyetembezárásokat a többség támogatja, a Budapesti Corvinus Egyetemét viszont nem."

Nagy eredmény, mit ne mondjak. Ha felteszed a kérdést, sok-e a mostani egyetem és fiskola-szám, persze, hogy sok. Ha feltennéd egyenként a kérdést, hogy okok, támogatjátok a bezárást, de X egyetemét viszont nem, arra pontosan ugyanaz lenne az eredmény, mint a Corvinus esetében.

Ennek csak annyi értelme van, hogy kb. felmérnéd, hogy a szavazók között mennyi az aránya az X egyetemhez kötődőknek (végzettség, munkahely, egyéb okokból).

Erre nem lehet egyszerű megoldást adni, mindenképpen lesz, akinek rosszul fog esni, de ez sajnos már nem lehet akadály. Pont ilyen helyzet miatt (politika fél a reakcióktól) nem nyúltak hozzá 20 év alatt a MÁV-hoz, BKV-ház, az egészségügyhöz, a szociális rendszerhez, és még sorolhatnánk.

Nekem is van "kedvenc" egyetemem, amit nem szeretnék megszúnni látni. Ez sajnos nem változtat a tényen, hogy tényleg qrva sok egyetemünk van, ami viszont nem nyilvánul meg emelkedett átlagos vagy egyéni színvonal-emelkedésben - tapasztalom, hallom és látom -, így mindenképpen tenni kell valamit.

Azt mindegyik egyetem belátja, hogy ha tisztán nem-államivá válnának (elvesztenék az állami kvótákat), nem lennének képesek megmaradni. Elég jó mutatója annak, hogy ingyenesen boldog-boldogtalan egyetemre akar menni, olyan is, akinek nem ott lenne a helye, hanem a - megbecsülendő - szakiskolákban, műhelyekben, munkásképzőkben.

Ha máshogy nem megy, akkor igenis csökkenteni kell a befogadóhelyeket.

KLMS 2011.05.07. 17:58:33

Nem értem mi ez a Corvinus hisztéria. Tény, hogy ma Magyarországon túl sok a felsőoktatási intézmény, és a diplomás is. Az oktatás színvonala egyes helyeken tényleg a bányászbreki feneke alá süllyedt (illetve helyenként mindig is ott volt), és ez a jelenség tényleg a diploma devalválódásához vezet. Miközben szakmunkásokból, jól képzett szakemberekből óriási a hiány. Köszönhető mindez az elmúlt évek, évtizedek elbaltázott felsőoktatási politikájának. Ide vezet az, ha a felsőoktatást hosszútávon az "addig sincs az egyén a munkaerőpiacon" jegyében kezelik a felelős (?) döntéshozók. A megoldáshoz be kell zárni pár intézményt? Igen. Kár értük? Nem. (Illetve az ott dolgozóknak persze ez veszteség.) Jobb lesz ezzel a jövőbeli diplomások helyzete? Igen. Nem vagyok Orbán fan, de nem ez az intézkedés a gáz, hanem anno az egyetemek kapujának "szélesre tárása" volt az. És ezt mindenki a bőrén érzi, aki azóta szerzett diplomát.

Amorphis 2011.05.07. 17:58:36

Nem kell bezárni egyetlen egyetemet sem! Ha valóban a kevésbé piacképes (de ennek ellenére baromi népszerű) szakoknál radikálisan csökkentik az állami támogatást, akkor magától is bezárhat egy csomó, és nem lesz köztük a Corvinus!
Amúgy a bezárásokra nem úgy kell gondolni ( bár már erősen cáfolják ezt is), hogy holnap odamegy Rózsi néni oszt lakatot rak a kapura. Az éppen futó szakokat, és azok hallgatóit nem lehet szélnek ereszteni, több 10.000 diákot meg nem lehet átpaterolni adott esetben az ország másik felére.
Mindenki persze a másikra mutogat majd, s ezt tükrözi a felmérés is: Oké, kellenek a bezárások, de nem engem, mert én aztán baromi fontos vagyok, meg stb...
Itt elsősorban szervezeti összevonások jöhetnek szóba, ami lényegében pár rektorral, dékánnal meg egyéb adminisztrációs személlyel kevesebbet jelent, plusz a büfé szakokért perkálni kell (ami maga után vonja a megszűnést is), de ez nem jelenti feltétlen az egyetem bezárást). Kissé specializálódhatnak a campusok legalább. Így egy olyan helyen (Veszprém), ahol 50 éve vegyész meg gépészmérnököket képeznek, nem kell filozófusokat meg szabad bölcsészeket is termelni. A Corvinuson pl van borász képzés is.....
Olyan helyeken meg mint Győr ésszel kell lenni, mert a mérnökképzésben erősen érdekelt az Audi!
Amúgy szó volt egy új közigazgatási szakterületű megaegyetem létrehozásáról is. Nagy valószínűséggel abba lenne beintegrálva a Corvinus is.

De Hoffmann Rózsa mostanában nem az elfogadott javaslatairól híres.

kicsi11 2011.05.07. 18:08:05

Szerintem az egészben a legfelháborítóbb, hogy mindenki úgy kezeli a problémát, mintha a Corvinus egyenlő lenne a Közgázzal!!
A volt Kertészeri miért nem érdekel senkit! Mert ott nem sok politikus végzett?
Pedig ott sokkal színvonalasabb az oktatás, mint a Közgázon, ráadásul a Közgáz évek óta rátelelepszik, ahogy a volt ÁF-e is!

Winston Smith 2011.05.08. 11:05:54

@kicsi11: A Kertészetit már régen be kellett volna olvasztani a Szent István Egyetembe (volt GATE), speciel velük lettek volna kihasználható szinergiák.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2011.05.08. 13:03:11

@Fanfan_la_Tulipe:

Neked hány pont hiányzott a bekerüléshez?

A Corvinus továbbra is a legjobb közgáz képzést adja az országban, ezzel tudnám összefoglalni a "szakmai érveket". Azt meg hogy a PSZF jobb pénzügyben mint a közgáz az a te wishful thingking-ed. Számvitelben kb egy szint, talán a PSZF egy picit jobb, de pénzügyben óriási a különbség a közgáz javára.

A legalapabb közgáz tudással is nyilvánvaló. hogy egy átszervezésnél nem a relative jó strukturákat (pl Corvinus Közgáz) kell baszkurálni, hanem a rossz minőségű képzéseket kellene megszüntetni, vagy létszámában radikálisan csökkenteni.

De mindenestre nagyon élvezem, ahogy a sok más egyetemen közgázt végzett kolléga továbbra is a sárga irigységgel tekint a közgázra és utálja mint a szart, és minden alkalmat megtalál arra, hogy rúgjon rajta egyet.

Winston Smith 2011.05.09. 08:46:13

@jvizkeleti: Azért volt közgázosként én sokat gondolkodtam rajta, hogy valóban a magas színvonalú képzésnek köszöni az egyetem a hírnevét, vagy annak, hogy alapból ide jönnek a legjobb képességű diákok, akik akkor is megállják a helyüket a munkaerőpiacon, ha csak hasznavehetetlen elméleti hülyeségeket tanítanak nekik az egyetemen.

Valamint lehet, hogy az xyz vidéki főiskoláról kikerült diákok tudása sokszor elég gyenge, de ez nem feltétlenül (csak) az oktatás gyenge minőségének köszönhető, hanem a gyenge emberanyagnak. Ugyanis a jobb nevű intézmények, ahol az elmúlt 20 évben jellemzően a drasztikusan nőtt a képzési létszám (általában a minőség rovására: tömegképzés, szemináriumok helyett előadás, szóbeli vizsga helyett teszt, igen, a Corvinuson is), sokkal több diákot szívnak fel, mint 20-30 éve, ennek megfelelően egy kis vidéki intézményekbe sokszor már tényleg csak a "legalja" jut. De lehet, hogy ezen a ratyi emberanyagon ők többet fejlesztenek a képzés során, mint a nagynevű egyetem az ottani diákokon.

Egy szó mint száz, szerintem nem feltétlenül a gyengén teljesítő intézmények kinyírása az optimális megoldás, hanem a legjobb intézményekben is vissza kell állítani a képzés színvonalát és csökkenteni kell a létszámokat.

v.tom 2011.05.09. 08:46:18

@jvizkeleti: Szerintem ezt csak elhiteted magaddal...
Már régen nem ér annyit, mint egykoron.

huncsongor 2011.05.09. 08:46:21

Szerintem a corvinust nem kéne teljesen bezárni mert a közgáz képzés egész jó. De politológusra alig van szükség évi 80embert képeznek belőle csak ott, amikor elég lenne 3. Egyik ismerősöm most fejezte be a politológiát a corvinuson és esélye sincs munkát kapni sehol. Msc megy hogy legyen esélye munkára, ergo ahelyett hogy pörgetné a gdp-t és fizetné az adót mereszti a seggét még pár évig. nemzetközi tanulmányok ugyanitt 160ember végez évente. Tavaly végzett ott egy ismerős és nem tud elhelyezkedni kb portásnak felvették volna egy 2*os szállodába. Na az ilyen büfé meg bölcsész szakokon kéne az államilag finanszírozott helyeket szakonként 10re lecsökkenteni.. El kell menni mérnöknek vagy szakmát kell tanulni és persze abba jó lenni. Nem 7évig egyetemre járni..

Fanfan_la_Tulipe · http://feszekdarazs.blog.hu/ 2011.05.09. 09:11:10

@jvizkeleti:
1. Nem emlékszem, hogy valaha személyre tettem volna megjegyzést vitáim során, ezt a civilizált megoldást irányomba is szeretném elvárni. Az ad hominem érvek nem tartoznak a szakmai érvek közé.

2. Így végződik a poszt "Kár lenne, ha a különféle politikai és intézményi lobbierők teljesen felpuhítanák a kormány terveit, annak viszont kifejezetten örülnénk, ha a módosításokat szakmai szempontok alapján tennék meg." Jelenleg a BCE melletti érvekben csak az intézmnyi lobbi dumát olvastam ki. Ismételten: 2.1 Mitől lenne rosszabb minőségű a BCE közgáz képzése, ha a) a BCE gazdasági karai beintegrálódnának az ELTE-be vagy a BME-be vagy egyesülnének a BGF-el, és b) az össz budapesti marketing és nemzetközi kapcsolatok és gazdálkodás államilag finanszírozott hallgatói létszám megfeleződne? 2.2 Mitől lennének rosszabb minőségűek a BCE agrár képzései, ha a) egy agrár profilú intézménybe lennének integrálva és b) a szűk és lerongyolódott gellért-hegyi campusról kiköltöznének egy ROP-ból, TIOP-ból milliárdos összegben felturbózott vidéki campusba?

sztd 2011.05.09. 09:19:38

Nos, én nem hiszem, hogy az egyetemeket úgy zárnák be, hogy nyekkennek. Nyilván összevonják a karokat más egyetemekkel, és az egyetem belső viszonyai között lemeccselik, hogy az adott pénzből milyen képzésre futja, és azt ki végezze, a maradék pedig repül. Szóval nem hiszem, hogy a kormányzat maga tesz rendet, inkább összeugrasztja az egyetemeket, a tanárokat, és csókolom.

A Corvinus esetében is ezt tudom elképzelni. A megszüntetés nagyjából az lesz, hogy mondjuk a közgáz részt összevonják a BME-vel, ahogy eredetileg felmerült, és ahogy korábban is volt, vagy mással, stb.

@jvizkeleti:
"A Corvinus továbbra is a legjobb közgáz képzést adja az országban, ezzel tudnám összefoglalni a "szakmai érveket"."
Nos, én sosem akartam a Közgázra menni, és alapvetően a 10 évvel ez előtti állapotokat ismerem.
A kijött emberek tudása, és a tanítás minősége is arra enged következtetni, hogy a számvitelben a Közgáz a PSZF közelében sincsen, de tanán nem is kell ott lennie.
Azt viszont határozottan állíthatom, hogy látva a közgáz képzését mondjuk az első 3 évben (Bologna előtt, szóval azóta akár javulhatott is), kétlem, hogy az színvonalas lenne. Ha mégis az, akkor a szakma fölösleges, mert nem igazán tanulnak semmit, vagy kb. az 5 éves képzést jó indulattal 3-ba (BME-n és SOTE-n 2-be) lehet sűríteni, a többi kizárólag lébecolás. Nehéz elképzelni, hogy az színvonalat jelentsen.

Ettől függetlenül mondjuk a nemzetközi kapcsolatok szakot elég jól oktatják, a többiről pedig halvány gőzöm sincs.

Nadiposzi (törölt) 2011.05.09. 19:01:07

@Amorphis:
Ja, a legjobb lenne kiexportálni a büfészakokat.
Egyébként nem értem ezt a büfészak dumát. Én a Kisrókus - Hangulat szakpáron végeztem cumi kum laude, és egyik sem büfé, rendes kocsmák, nyerőgéppel, csöcsös-csajos blikkel, ahogy kell.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása