Véleményvezér

vv

Fidesz: minden vita háború

2011.05.11. I 6 komment I Címkék: jog fidesz schiffer lmp

Ha valami jóerkölcsbe ütközik, nem a 98, hanem a 100 százalékát kell visszaszerezni: az LMP javaslata tetszett a Fidesznek, de nem szavazhatták meg, mert nem a sajátjuk volt. (Fotó: Tuba Zoltán/origo)

A Fidesz az alkotmánybírósági vétó után a hétfői napon sokadszorra ismét elfogadta a különadóról szóló törvényt. Mivel a visszamenőleges hatályú adókivetést alkotmányellenesnek találta az Alkotmánybíróság, ezért a legújabb verzió szerint a magas állami végkielégítéseket sújtó 98%-os különadó csak a 2010-es adóévre vonatkozik. A törvény elfogadásának a erődemonstráción kívül már az égvilágon semmi értelme nem maradt.

Kapcsolódó írásunk: Fidesz vs. AB: nem vagyunk Oroszország


Mégis minek?

Racionálisan gondolkozva ugyanis nehéz felfogni, miért ragaszkodott a Fidesz az AB vétója után is a törvényhez. Hiszen azt most már teljesen kiherélték, úgy, hogy a valóban pofátlan, 2010 előtti politikai „kifizetésekkel” már semmit nem tud kezdeni. Ráadásul már az ötlet első felmerülése óta nyilvánvaló, hogy ez a különadó a költségvetés szempontjából egészen marginális bevételt jelentene csak.

De az is, hogy jóval több tisztességes, idős állami dolgozót sújt igazságtalanul, mint ahány pár éves szerződés után „végkielégített” egykori szocialista csókost. Nem véletlen, hogy a Pedagógusok Szakszervezete rögtön megint az AB-hez fordult.

Volt alternatíva

Ráadásul a problémát rendkívül elegánsan és alkotmányos módon kezelte volna az a jogilag sokkal kidolgozottabb javaslat, melyet Schiffer András nyújtott be. Ez alapján jogszerűtlennek minősült volna minden olyan végkielégítés, amit köztulajdonban álló gazdasági társaságnál, a kollektív szerződésben meghatározottnál magasabb összegben fizettek ki, és a törvényjavaslat a munkatörvénybe is bevezette volna a polgári jogból ismert, a jóerkölcsbe ütközés tilalmát.

Schiffer András törvényjavaslatának indoklása

Általános indoklás

Az Alkotmánybíróság 2011. május 6-án nyilvánosságra hozott döntésével megsemmisítette a foglalkoztatási jogviszony megszűnésével összefüggésben a közszférában kifizetett juttatások 98%-os visszamenő legeshatályú adóztatását. A határozat szerint a bevallással lezárt évek után visszaható hatállyal egyáltalán nem vethető ki adó. Ennek megfelelően az Országgyűlésnek nincs alkotmányos lehetősége arra, hogy adóztatási eszközökkel 2009. december 31. előtt megszerzett jövedelmekkel szemben fellépjen. Az adóéven belül, a bevallással le nem zárt időszak tekintetében - a döntés szerint - akkor alkotmányos a visszamenőleges alkalmazás előírása, ha visszaélésszerűen megszerzett jövedelmekről van szó, és a jogalkotó lehetőséget biztosít az adózónak arra, hogy bizonyítsa: jogszerűen, visszaélésektől mentesen szerezte meg a jövedelmét.

A mostani döntés világossá tette: a Lehet Más a Politika már tavaly nyáron is helyes álláspontot képviselt, amikor a munkajogi problémát munkajogi eszközökkel akarta kezelni. Az adóztatás nem megfelelő eszköz mindehhez, hiszen a jogszerűtlen juttatásokat teljes egészében vissza kell követelni ,a jogszerű kifizetéseket pedig érintetlenül kell hagyni. Ha az adóztatás eszközével akarnánk továbbr a is megoldani a problémát, az oda vezetne, hogy a 2009. december 31. előtt megszerzett „pofátlan” végkielégítéseket nem lehetne érinteni, ugyanakkor a 2010-ben elbocsátott tanárok, vasutasok, rendőrök vagy egyszerű köztisztviselők is adófizetésre kényszerülnének. A jelen törvényjavaslat arra irányul, hogy a munkajogi elévülési határidőn, vagyis három éven belül a jóerkölcsbe ütköző, és ezért semmis juttatásokat egyszerűen vissza lehessen teljes összegükben követelni. Ez felel meg a társadalom igazságérzetének, és ez felel meg a jogállamiság és az alkotmányosság követelményeinek is.

Részletes indoklás

Az 1-5. §-hoz
A jogrendszer egészében érvényesülő elv, hogy a jóerkölcsbe ütköző jognyilatkozatok, szerződések, juttatások semmisnek minősülnek. Annak érdekében, hogy a közszféra esetében ennek bizonyítása egyszerűbb legyen, a törvényjavaslat rögzíti, hogy a törvényben meghatározott mértéket meghaladó, a jogviszonyok megszüntetésével összefüggő juttatások esetében a jóerkölcsbe ütközést vélelmezni kell, amellyel szemben – az alkotmányossági követelményeknek megfelelően – a munkavállaló kimentő bizonyítással élhet. A törvény érvényesülését az is biztosítja, hogy ha a munkavállaló a munkáltató felhívására nem fizeti vissza a törvényben meghatározott mértéket meghaladó juttatását, ez a tény a volt munkáltató honlapján nyilvánosságra kerül.

A 6. §-hoz
Annak érdekében, hogy a jóerkölcsbe ütköző juttatások visszakövetelésére irányuló eljárások ne húzódjanak el, a javaslat a polgári perrendtartásban egyébként ismert és bevett eljárásgyorsító intézkedéseket tartalmaz . Ezek együttesen azt eredményezik, hogy belátható id őn, néhány napon belül jogerősen lezárhatóak ezek a jogviták . Annak érdekében, hogy a munkáltató ne játszhasson össze a munkavállalóval a jogsértően megszerzett juttatások megtartása érdekében, a törvény az ügyészt is feljogosítja a per megindítására.

A7.§-hoz
A hatálybalépés mellett a törvényjavaslat arról is rendelkezik, hogy a köztisztviselők – és ezáltal a kormánytisztviselők, valamint az állami vezetők – esetében is alkalmazni kell a javasolt konstrukciót. A munkajogi megoldás alkalmazása feleslegessé teszi a 98%-os különadóról szóló, az alkotmányosság tesztjén immáron többszörösen elbukott törvényi rendelkezéseket, így a javaslat azokat deregulálja.


Ha ezt fogadta volna el a parlament, a probléma rögtön meg is megoldódott volna, hiszen a teljesen ártatlan, évtizedeket becsületesen dolgozó állami alkalmazottak így nem válhattak volna a politikailag motivált büntetőadó áldozataivá. És nemcsak maga a jogi megoldás, hanem az LMP frakcióvezetőjének indoklása is jóval korrektebbnek tűnt: teljesen igaz, hogy ha egy jövedelem a jó erkölcsbe ütközik, akkor annak nem 98 százalékát, hanem száz százalékát kell visszaszerezni.

survey tools


Csak az ökör következetes

Bár a javaslat elismerést váltott ki a kormánypárti padsorokban, a Fidesz mégsem ezt a megoldást választotta. Hanem Lázár Jánosét, mely továbbra is 98%-os különadóval sújt minden magas végkielégítést. Schiffer javaslatának elutasítását a Fidesz és a KDNP képviselői semmivel sem tudták indokolni. Döntésüket így nem lehet mással magyarázni, csak azzal a hozzáállással, mely sajnos meglehetősen ismerős lehet a Fidesz elmúlt egy éves politikájából: minden csatát meg kell nyerni és sehol egy centit nem szabad engedni, mert az a gyengeség jele volna. Sőt mindig mindent csakis abban a formában lehet elfogadni, ahogyan azt a Fideszben valaki kitalálta.

Ez a politikai logika alapjában véve hibás: a határozottságot és az állhatatosságot keveri össze az értelmetlen kompromisszumképtelenséggel, erőfitogtatással és makacssággal. A kormánypártnak ideje volna felismernie a bismarcki igazságot, miszerint csak az ökör következetes. És persze nem kell minden nézeteltérést párbajra hívásnak, minden konfliktust pedig háborúnak felfogni: nem kell minden csatát látványosan, az ellenfelet megsemmisítve megnyerni. Az ügyes politikus nemcsak saját hibáiból tanul, hanem mások okosságából is.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorman 2011.05.11. 12:43:58

Csak a FIDESZ vezetőinek IQ-ja nem ér fel idáig. Mindenki más számára egyértelmű és világos, mint a nap

nevetőharmadik 2011.05.11. 12:44:03

Hát igen, ez a mi tragédiánk. Az egy szál Schiffernek több esze van, mint a teljes KÉT-HAR-MAD-nak együttvéve.

sashimi 2011.05.11. 12:44:09

VV: "Sőt mindig mindent csakis abban a formában lehet elfogadni, ahogyan azt a Fideszben valaki kitalálta."

A VV fenti megfogalmazása eufémizmus: valójában mindig mindent csakis abban a formában lehet elfogadni, ahogyan azt Ő-Aki-Nem-Nevezünk-A-Nevén javasolta.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.05.11. 12:44:15

Nem értem, mit kifogásol a Véleményvezér.

A Fideszre azért szavaztak, mert egy rohamcsapat.
Nincs vita, nincs gondolkodás, nincs egyezkedés, nincs egyrész-másrészt.

Az ország 53 százaléka szeretné, ha úgy kapnák szájon, hogy a fal adja a másikat.

Erre szavaztak, ezt tudja nyújtaki Orbán és a robothadserege.

ayatollah 2011.05.11. 12:44:21

Ezen felül ez a választók arculcsapása is. Mert a fidesz azzal nyert választást, ha nem is nyíltan kimondva, hogy az ellopott pénzek visszaszerzéséből fogja felvirágoztatni az országot, és nem csinál megszorítást. Most látható már hogy semmilyen ellopott pénzek nem fognak visszakerülni, megszorítást ugyanúgy csinálják tovább, a tisztességes emberekbe minduntalan belerugnak, és nem utolsó sorban nagy kreativitással folytatják a törvényesített lopás korábbi technikáit.

Jofiu 2011.05.11. 12:54:20

Pontosan! Egyetertek!
Csak egyben nem:
"azzal a hozzáállással, mely sajnos meglehetősen ismerős lehet a Fidesz elmúlt egy éves politikájából: minden csatát meg kell nyerni és sehol egy centit nem szabad engedni"
Egy turot egy ev!! Mikor volt ertelmes partner a Fidesz?
Soha!
Fafeju okrok, de meg azt sem lehet rajuk mondani, hogy kovetkezetesek. Mindig az aktualis gondolatuk a tuti, mas nem tud semmit, amit epp gondolnak azt keresztulviszik tuzon vizen. Barmit is akarnak masok az orszagban. Az nem szamit.
Mar reg kisebb parlamentunk lenne pl. ha nem ilyen kotozkodoek, de biztos lehetne sorolni mikor nem voltak hajlandoak kompromisszumot kotni es e miatt fontos dolgok maradtak megoldatlanul.

Veluk soha nem lesz korrekt egyuttmukodes, se kormanyon, se ellenzekben. Egyszeruen nem birnak megegyezni, inkabb a keresztulnyomasra vagy gondolkodas nelkuli kotekedesre helyezik a hangsulyt. Az onreklam kedveert.
Nem a hatekony mukodes a fontos, hanem a maguk fontossaganak mindenaron bizonyitasi kenyszere latszatdolgokkal.

Ha ennyire keptelenek mas gondolatait magukeva tenni akkor hogyan lennenek kepesek KEPVISELNI? Nem ismerik ezt a szot. Naluk a szavazas csak arra kell, hogy bekeruljenek es a sajat gondolataikat eroltessek, epp annyira, hogy ne legyenek tul nepszerutlenek.
Mas erdekeit, a valasztok gondolatait meghallgatni es kepviselni, ... hat nem ok a jok erre a feladatra.

(nem mintha nem vette volna at ezt a tahosagot mas part is, latva mennyire bejon nekik a haboruzas, de en a Fideszt tartom ennek a szelsosegesen destruktiv legkornek a forrasanak)

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása