Véleményvezér

vv

Pár nap az államcsőd, Kína kezében az államadósság: durva, de tényleg igaz?

2011.07.28. I 0 komment I Címkék: usa obama kina allamadossag allamcsod

A jelenlegi probléma nem gazdasági természetű, hanem egyszerűen politikai: a kormány ügyetlen, az ellenzék egy része pedig túl dogmatikus. (Fotó: AP)

Küszöbön az amerikai államcsőd! – mind a hazai, mind a világsajtó egy meghatározó része folyamatosan azt visszhangozza, hogy az Egyesült Államok hamarosan csődbe mehet. Nekünk az a benyomásunk, hogy az utóbbi időszakban valószínűleg tanácsadói is ezen cikkek alapján készítették fel Orbán Viktort. Akárhogy is legyen, a lényeg, hogy az Egyesült Államok a valóságban közel nincs olyan rossz állapotban, mint ahogyan ezt sokan sugallják.

Ajánlott írásunk: Államcsőd jön, de Európának ez így jó


Az USA a szakadék szélén?

Valóban igaz az a már-már közhelyszerűen ismételgetett megállapítás, hogy az amerikai fogyasztók 10-15 éven keresztül többet költöttek a jövedelmüknél. Az is igaz, hogy az elmúlt másfél évtizedben nagyon sok termeléshez kapcsolódó munkahely vándorolt az Egyesült Államokból Ázsiába. Sőt az a tény is igaz, hogy az USA államadóssága lassan megközelíti a GDP 100%-át.

Mégis, aki ezekből az adatokból, vagy az Obama-adminisztráció és a republikánusok vitája miatt előállt helyzetből valamiféle gazdasági katasztrófát vizionál, az nem látja a fától az erdőt.

Az USA államadósságának alakulása Roosevelttől Obamáig. Forrás: Wikimedia Commons


Nem egészen...

Az Egyesült Államok a világ messze-messze legnagyobb gazdasága. Sőt nemcsak, hogy a legnagyobb, de rettentően versenyképes is. Szinte valamennyi csúcstechnológiát jelentő iparágra igaz, hogy a vezető vállalatok vagy azok többsége amerikaiak kezében van. Lehet persze, hogy az olcsó alkatrészek egy jó részét Kínában gyártják, még az is lehet, hogy a drága alkatrészek egy kis részét is, ám a hozzáadott értéket jelentő tervezési-szervezési tudás, illetve az ebből fakadó profit bizony még mindig Amerikában van. Ráadásul az amerikai gazdaság a fejlett országok közül az egyik leggyorsabban kezdett el kilábalni a recesszióból.

Az Amerika hanyatlását kéjesen, de nem túl sok tényadat ismerete alapján vizionálók egy másik vesszőparipája annak az ismételgetése, miszerint mára a kínaiak finanszírozzák az amerikaiak államadósságát is. Való igaz, hogy a külföldi hitelezők között a kínaiak a legjelentősebbek (az államdósság 8%-át tulajdonolják), ám az USA államadósságának jó 70%-a amerikai intézmények és magánbefektetők kezében van.

Kinek a tulajdonában van az USA államadóssága? Forrás: foreignpolicy.com


Mi akkor a probléma?

A jelenlegi probléma nem gazdasági természetű, hanem egészen egyszerűen politikai.

Amerikában ugyanis törvény van arra, hogy egy meghatározott szint fölött nem adósodhat el a szövetségi állam. Ezt a szintet a korábbi években már többször is megemelték. Most azonban részben az elnök ügyetlensége, részben a republikánus ellenzék egy részének dogmatizmusa miatt az újabb szükséges emelés nem történt meg. Néhány nap van már csak a szóban forgó határidő lejártáig, és utána, ha a Kongresszus nem változtatja meg ismét a vonatkozó küszöbértéket, akkor a kormány nem bocsájthat ki újabb államkötvényeket.

Csődhelyzet azonban még ekkor sem fordulhat elő, mivel az amerikai államigazgatásnak komoly készpénztartalékok állnak a rendelkezésére, amik lehetővé teszik, hogy a kiadásaikat még egy ideig finanszírozzák.

free polls


Rossz üzenet

A határidő elmúlasztása azonban kétségtelenül rendkívül rossz üzenetet küldene mindenkinek az Egyesült Államokkal kapcsolatban.

Ez az üzenet azonban nem az, hogy az USA gazdasága a tönk szélén áll. Hanem, hogy a jelenlegi politikai vezetés nem képes az egyébként egyértelmű problémák kezelésére: hogy az Egyesült Államok komoly politikai válságban van, a kiúthoz pedig politikai reformra vagy új vezetőre lenne szükség.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása