Véleményvezér

vv

Gazdaságpolitika: káosz a Fidesz-kormányban

2011.09.21. I 0 komment I Címkék: fidesz munkahely orban matolcsy egykulcsos ado

A kormány képtelen eldönteni, kiket akar nyertesként és kiket vesztesként kihozni. Így azonban a végén mindenki vesztesnek fogja érezni magát.

Egyre nehezebb eldönteni, hogy a kormány nem tudja, mit akar, vagy tudja, viszont fogalma sincsen, hogyan kellene azt megvalósítani. Annyi azonban bizonyos, hogy a gazdaságpolitikai tervezés mára teljesen kabarévá változott.

Ajánlott írásunk: A forradalomnak hivatalosan is vége!


Csak kapkodjuk a fejünket

A kormányfő még 2010-ben világossá tette, hogy gazdaságpolitikájának egyik sarokpontja az egykulcsos adó, ami majd egy csapásra át fogja alakítani a honi adófizetési morált. Ráadásul valahogyan az egymillió új munkahely álmával is összekötötték ezt az elképzelést – de ez inkább valamiféle kommunikációs kötelék lehetett, hiszen mostanra talán már senki nem tudja felidézni, hogyan is kellett volna az egyiknek következnie a másikból. A 2012-es költségvetés alapelveinek bejelentésekor a miniszterelnök megint fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az egykulcsos adórendszerből nem engednek. Ám ez még a múlt héten volt.

Tegnapra ugyanis kiderült, hogy a nemzetgazdasági minisztérium „átmeneti hozzájárulás” bevezetését tervezi mindazok számára, akik jól járnak az egykulcsos adóval – amiből aztán megsegítik azokat, akik rosszul. Az adó ettől még persze egykulcsos marad, legalábbis a kormányszóvivők szempontjából. A valóságban ugyanis természetesen ezzel visszatér a kétkulcsos adó, még ha szómágia okán nem is adónak hívják majd.

"A költségvetés terhére, adóhivatali regisztráció és nyilatkozat után az állam kompenzálni fogja azokat, akik a most bejelentett adóváltozással rosszul járnak – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az egykulcsos adót ért kritikákra reagáló közleményben szerepel az is, hogy valójában mégsem lesz egykulcsos a jövedelmek terhelése. Nem adónak hívják majd, de a fenti kompenzáció fedezeteként a jobban keresőknek a 16 százalékos szja felett is kell fizetniük. Egyelőre csak annyit tudni, hogy 202 ezer forintos jövedelem felett élhet a második kulcs, azaz kell fizetni az 'eddigi adóterheknél alacsonyabb mértékű, átmeneti jellegű hozzájárulást'."


Elbukni látszik az egykulcsosadórendszer (Index)


Mindezzel párhuzamosan az [origo] információi szerint felmerült, hogy a 27%-os áfa bevezetése miatt hátrányos helyzetbe kerülő szegényebb rétegek megsegítése érdekében csökkenteni kellene az élelmiszer áfáját. A korábbiak után nehéz ilyenkor nem megkérdezni, hogy vajon mi lesz a „luxusélelmiszerek” (pár ötlet: narancs, banán stb.) forgami adójával? Végül a tegnapi nap megkoronázásaképpen a kormány javasolta a minimálbér 78 ezerről 92 ezer forintra történő emelését. Elkerülendő, hogy ez bárkinek is bármi fájjon, a kormány azt is megígérte, hogy az így költségemelkedést elszenvedni kényszerülő vállalkozókat is kompenzálják majd. Ezen kompenzáció forrásáról egyelőre nem esett szó, de majd biztosan fog.

Tudják, hogy mit akarnak?

Mindenki számára meglehetősen világos, hogy 2012-ben az állami bevételek jelentős növelésére és a kiadások csökkentésére fog sor kerülni. Vagyis többet fognak elvenni attól, akinek van, és kevesebbet kap majd az, akinek nincs. Akárhogy csűrjük-csavarjuk, ezzel bizony a végén sokan rosszul fognak járni.

A kormány azonban egyelőre képtelen eldönteni, hogy kiket akar nyertesként és kiket vesztesként kihozni. Egyik nap a jómódúakat támogató egykulcsos adót vezetik be, hogy másnap aztán a szegényekre hivatkozva ismét „kétkulcsosítsák” azt. Egyszer a munkahelyteremtést tűzik ki célul, másszor a köztudottan munkahelyromboló minimálbér-emelés van napirenden. Egyszer a szegényebbeket fokozottan sújtó áfaemelést jelentik be, másszor az ő érdekükre hivatkozva csökkentik az élelmiszerek áfáját. Ezt már követni sem lehet.

A fenti káosz egyik lehetséges értelmezése az, hogy a kormány maga sem tudja, hogy kit is támogasson. Ezt a zavarodottságot jól érzékelteti, hogy az a Fidesz, amelyik egy évtizeddel ezelőtt még egyértelműen egy jól körülhatárolható csoport, a polgárok megsegítéséről beszélt, ma már következetesen az „emberek”, vagyis válogatás nélkül mindenkinek az érdekeit kívánja képviselni. Ennek a következménye azonban szükségszerűen az lesz, hogy mindenki vesztesnek fogja érezni magát.

Kapcsolódó írásunk: Munka törvénykönyve: kinek az oldalán áll a Fidesz?


Vagy csak azt nem tudják, hogyan kell csinálni?

A kapkodás és a látványos összevisszaság másik lehetséges magyarázata, hogy bár a kormánynak határozott elképzelése van a céljairól, egyszerűen nem képes kialakítani egy olyan tervezési és döntési mechanizmust, amely ezen célok megvalósulását mozdítaná elő.

Ebben az esetben istenigazából nem is beszélhetnénk tervezésről, hanem, ahogyan Matolcsy György fogalmazott, a gazdaságpolitika „forgatókönyveit az élet írja”. Magyarul: a kormány nem nagyon tervez és elemez, hanem csak megy előre, és a kormányon belüli és kívüli reakciók alapján mintegy menetközben próbálja finomhangolni a javaslatait.

Ez a módszer azonban csak a legritkább esetben vezet eredményre. Hiányzik ugyanis belőle az a holisztikus megközelítés, ami a milliónyi részérdek érvényesítése helyett egy átfogó cél irányába vinné az intézkedéseket – hogy a költségvetési korlátok figyelembevételéről már ne is beszéljünk...

online surveys


Teljesen mindegy

Végső soron azonban teljesen mindegy, hogy a fentiek közül melyik értelmezés áll közelebb a valóságoz. Mert a végeredmény ugyanaz: egy átfogó keretet nélkülöző, az egyértelmű ösztönzőket letompító, irány nélküli, kapkodó gazdaságpolitika.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.