Véleményvezér

vv

Így szenved vereséget Orbán gyorsnaszádja

2011.10.25. I 0 komment I Címkék: fidesz eu orban matolcsy gazdasagi novekedes

A miniszterelnök a brutálisan nehéz 2012-es év várható nehézségeit az Európai Unió nyakába akarja varrni. Pedig nem az EU húz vissza minket, hiszen mi vagyunk a leglassabbak a régióban. (Fotó: fidesz.hu)

Orbán Viktort hallgatva az a benyomásunk, hogy a miniszterelnök mintha egyre inkább valamiféle párhuzamos valóságról szónokolna. A múlt héten egy gyorsnaszádhoz hasonlította Magyarországot és egy lomha tengerjáróhoz Európát, tegnapi parlamenti beszédében pedig arra utalt, hogy Magyarországot az Európai Unió lassúsága húzza vissza. Sajnos mindez köszönő viszonyban sincs a valósággal.

Ajánlott írásunk: Gazdasági realitások – Fidesz-kormány: 2-0


Gyorsabbak lennénk, mint az EU?

A magyar gazdaság az idei évben az elemzők konszenzusa szerint körülbelül 1,6-1,8%-kal fog növekedni, míg az Európai Unió gazdasága 1,7 százalékkal. Ha azonban a jövő évet nézzük, akkor azt látjuk, hogy Magyarország a kormány előrejelzése szerint 1,5%-kal, az éppen uralkodó elemzői konszenzus szerint körülbelül 0,5%-kal, de például Bod Péter Ákos becslése szerint -0,5%-kal fog „nőni”. Ha figyelembe vesszük a Matolcsy vezette minisztérium eddigi siralmas előrejelzési teljesítményét, akkor csak az utóbbi két számmal érdemes foglalkozni. Eközben pedig az Európai Unióra vonatkozó előrejelzések 1 százalék fölött vannak.

Vagyis teljesen érthetetlen, hogy a tényadatok ismeretében hogyan juthatott eszébe a miniszterelnök kommunikációs stábjának akár a gyorsnaszád-hasonlat, akár a gyors Magyarország - lassú Európa szembeállítás.Mi vagyunk a leglassabbak a régióban

A kép azonban még sötétebb. A helyzet ugyanis az, hogy Magyarország növekedési teljesítménye messze-messze a leggyengébb a régióban, akár az idei, akár a jövő évet nézzük. Az Orbán Viktor által méltatott „sajátos észjárás” helyett inkább a józan észre apelláló szlovákok az elemzői előrejelzések szerint jövőre 3,5% körül, a csehek, a románok és a bolgárok pedig 2% fölött fognak növekedni. Vagyis mi továbbra is leszakadóban leszünk.

A magyar gazdaság mostani vergődése természetesen részben az ország által cipelt adósságteher következménye. De legalább ilyen fontos az a tény, hogy az elmúlt másfél évben a Fidesz-kormány halogatta a valóban nehéz és népszerűtlen döntéseket, hogy aztán 2012-re kénytelen legyen majd egy igazán komoly, bokrosi megszorítást bevezetni. És sajnos azt is meg kell említeni, hogy a hírhedt formabontó gazdaságpolitika elképesztő hatékonysággal riasztja el mind a külföldi, mind a belföldi beruházókat: Magyarország beruházási rátája mára az egész régióban a legalacsonyabb.


 

De akkor mire gondolhatott a kormányfő?

Nem vitás, hogy az Európai Unió növekedésének lassulása a magyar gazdaság számára is jelentős negatív következményekkel jár. Magyarországon azonban az a sajátos helyzet állt elő, hogy a mi gazdaságunkban még így is ez a motor működik majd a legjobban. Miközben a régió többi országában a GDP más összetevői is számottevően hozzájárulnak a gazdaság növekedéséhez, addig nálunk továbbra is csak a küszködő EU országaiba irányuló export „húzza” a gazdaságot.

Nem akarunk álnaivak lenni: természetesen jól tudjuk azt is, hogy a kormányfő az ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel egy politikailag nagyon is érhető kísérletet tesz arra, hogy az egyébként tényleg brutálisan nehéz 2012-es évet a kedvezőtlen európai környezettel magyarázza és a várható nehézségeket az Unió nyakába varrja.

feedback surveys


Nem fog működni

Igen, akkor lehet eredményes egy miniszterelnök, ha meg tudja értetni és el tudja fogadtatni választóival azokat a lépéseket, amelyeket egyébként más okokból kell megtennie. De egy ilyen kísérlet csak akkor lehet sikeres, ha legalább valamilyen szinten kapaszkodik a realitásokba. A teljesen megalapozatlan állítások egyszerűen nem működnek. 2006-ban például hiába mondta el Orbán Viktor több százszor, hogy „rosszabbul élünk”, nem hitték el neki, mert a Medgyessy-Gyurcsány-féle ámokfutás lényege éppen az volt, hogy mindenki jobban, túl jól élt (az más kérdés, hogy azóta is azt nyögjük).

Ha tehát mi muzsikálunk a legrosszabbul a régióban, akkor egyszerűen lehetetlen az Unió problémáira fogni mindent. Túl magas ez a labda, és előbb-utóbb lesz is olyan ellenzék, amelyik képes lesz ezt leütni. Akkor pedig a legrafináltabb politikai kommunikáció sem fogja megmenteni a Fidesz-kormányt attól, hogy vállalnia kelljen a felelősséget saját hibás gazdaságpolitikájáért.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása