Véleményvezér

vv

Orbánék tényleg nem látják, hogy nagy a baj?

2011.11.02. I 0 komment I Címkék: fidesz eu bank gazdasagi valsag matolcsy

Ha a görög válság eszkalálódik, a forint árfolyama teljesen elszállhat. Ez a bankrendszert roppanthatja meg, míg az államadósság finanszírozásának esetleges problémái magát a magyar államot. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

Történetének legnagyobb krízisét éli a Fidesz-kormány nem ortodox gazdaságpolitikája. Amint azt az elmúlt napok eseményei demonstrálták, nem vagyunk messze egy olyan forgatókönytől, amelyben a magyar kormány végül kénytelen lesz beismerni a teljes kudarcot.

Ajánlott írásunk: A Fidesz állama: abszurd adóállam


Még sebezhetőbbé tették az országot…

Már nagyon sokszor megírtuk, hogy a hírhedt formabontó gazdaságpolitika aláásta a magyar gazdaság növekedési potenciálját, és ezzel sokat tett azért, hogy az elkövetkező években stagnáló jövedelmek mellett mind magasabb adókra és megszűnő munkahelyekre számíthassunk. De most nem erről van szó. Most ugyanis egy olyan problémával állunk szemben, amelyről azt gondoltuk, ha mást nem is, de legalább ezt meg fogjuk úszni: jelenleg úgy néz ki, hogy akár a rövid távú pénzügyi stabilitásunk is veszélybe kerülhet.

Korábban is nyilvánvaló volt, hogy az IMF-fel való öncélú izmozás, a nemzetgazdasági minisztérium, és ezzel a költségvetési előrejelzések összeomló reputációja, a hazai állampapírpiac támaszának számító magánnyugdíjpénztári rendszer szétverése, a teljesen feleslegesen magunkra húzott katasztrofális nyugati sajtó, és végül a bankrendszer szisztematikus gyengítése mind-mind növelik az ország pénzügyi sebezhetőségét.

Mindez azonban csupán egy elméleti kockázat volt addig, amíg nem alakul ki akut válsághelyzet az Európai Unión belül. Ám azt is tudta mindenki, hogy egy ilyen uniós válságra igen jó esély van. A magyar kormány azonban mégis úgy döntött, hogy a nézőtérnek játszik és nem veszi figyelembe a veszélyt és annak esetleges következményeit, vagyis fogadkozásai ellenére nem erősíti, hanem gyengíti az országnak a válsággal szembeni ellenállóképességét.

…és most kapjuk is a sebeket

Mostanra világos, hogy a mélyülő uniós válság nem csupán egy elméleti lehetőség, hanem nagyon is kézzelfogható valóság. Ha pedig áll a bál, akkor a gyengék nem sokáig tudnak majd talpon maradni. Az elmúlt három hónap adatai alapján Magyarország pénzügyi kockázata a világon a második legnagyobb mértékben nőtt – az első helyet természetesen Görögország szerezte meg. Mostanra ezen kockázatunk szintje nagyjából Ukrajnáéhoz hasonlítható. Tegnap egy svájci frank több mint 250 forintba került, egy euró pedig majdnem 310 forintba. Ha a görög válság eszkalálódik, a forint árfolyama teljesen elszállhat.

Mindeközben a múlt héten a magyar állam nem tudott államkötvényt kibocsátani, mert kevés volt a vevő. Még néhány hasonló eset, és nem leszünk képesek fizetni az államadósság kamatait és részleteit. Ezt a lehetőséget különösen fenyegetővé teszi a tény, hogy maga Matolcsy György is úgy gondolja, a magyar államadósságot a bóvli kategóriába fogja sorolni a három nagy hitelminősítő közül legalább egy.

Nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy lássuk, az ország pénzügyi stabilitása akár két ágon is megrendülhet. A tovább gyengülő forint a devizahiteleknek rendkívüli mértékben kitett magyar bankrendszert roppanthatja meg, míg az államadósság finanszírozásának esetleges problémái magát a magyar államot.

survey hosting


A kormány nincs a helyén

Persze nem szükségszerű, hogy mindez így történjen. A kormány viszont mintha azt tűzte volna ki célul, hogy a folyamatnak nem ellenáll, hanem felgyorsítja azt. A Fidesz részéről az elmúlt hetekben megszólaló politikusok egyre-másra hangsúlyozták, hogy a végtörlesztési politikát ki kell bővíteni, hogy a gyengébb forint jó az országnak, valamint, hogy az IMF-hez való visszatérés ki van zárva. Mindhárom állítás botorság.

Legfeljebb azt mutatják, hogy a kormány továbbra sem képes felmérni, miféle hazárdjátékot űz az ország pénzügyi stabilitásával.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása