Véleményvezér

vv

Miért nem vonulnak utcára az emberek a Fidesz-kormány ellen?

2011.11.03. I 0 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok demokracia gazdasagi valsag

Mert néhány szűkebb csoporton kívül senkinek sem léptek még direkt a lábára. 2012-ben azonban már elkerülhetetlen a komoly kiadáscsökkentés: kemény tüntetéssorozatok és országos sztrájkok is jöhetnek. (Fotó: Lakatos Péter/MTI)

Tegnap az Orbán-kormány elmúlt időszakának harmadik jelentősebb demonstrációjára került sor. A rendvédelmis szakszervezetek és a „Nem tetszik a rendszer!” ellenzékijei után most a taxisok fejezték ki az elégedetlenségüket.

Ebből a felsorolásból talán úgy is tűnhet, mintha a kormánypárt politikájával néhány szűk csoporton kívül mindenki egyetértene. A szomorú valóság azonban az, hogy ez sokkal inkább annak a bizonyítéka, hogy a Fidesz mennyire nem fogott még hozzá a fájdalmas, de elkerülhetetlen kiadáscsökkentésekhez.

Ajánlott írásunk: Mi várhat a Fideszre 2012-ben?


Nem össztársadalmi

A kormány szinte heti rendszerességgel jelent be különböző kellemetlen lépéseket, és a közvélemény-kutatásokból mára világosan ki is olvasható, hogy a Fidesz egykori támogatói egy jó részét már nem tudhatja maga mögött. Mégis az látszik, hogy néhány marginális csoporton, szűk érdekközösségen kívül senki nem vonult az utcára a kormány ellen. A „Nem tetszik a rendszer!” elnevezésű demonstrációról már korábban elmondtuk, hogy azt nem lehetett igazán komoly politikai rendezvénynek tekinteni, a rendvédelmisek pedig, akárcsak tegnap a taxisok, meglehetősen szűk hatókörű ügyek miatt fejezték ki elégedetlenségüket.

Ráadásul utóbbiak olyan ügyekért harcolnak, melyekkel bárki másnak azonosulni elég nehéz lenne. Könnyű ugyanis belátni, hogy mondjuk a rendőrök 45 éves korukban történő nyugdíjba vonulása vagy a taxisok tarifaigénye nem össztársadalmi vagy nemzetgazdasági érdek.

Ha tehát a Fidesz-kormány (és a fideszes vezetésű önkormányzatok) intézkedéseinek csak ennyi a valóban látható társadalmi reakciója, akkor egy távoli elemzőnek akár úgy is tűnhetne, alapvetően minden rendben van ebben az országban.

Nem merték meglépni

Azonban a helyzet ennek pontosan az ellenkezője. Mostanra ugyanis látszik, hogy a könnyen jött pénz, azaz a kormány által einstandolt magánnyugdíj-megtakarítások egyszerűen elfolytak a semmibe. Mondjuk ki: a kormány arra tapsolta el ezt a többszáz milliárd forintot is, hogy a kurucos kormányzati szlogenekkel ellentétben ne kelljen valóban bátornak lennie, és ne kelljen meglépnie a szükségszerű és igazán kemény kiadáscsökkentő intézkedéseket.

A kormány bátorsága ugyanis csak odáig terjedt, hogy amint újabb hiányok jelentkeztek a költségvetésben, elődeihez hasonlóan elkezdett még több adót beszedni: egy kicsit rápakoltak a fogyasztási adókra, mellette pedig rengeteg más új adófajtát is bevezettek. A nagy ellátórendszerek átalakításához azonban a mai napig nem mertek hozzáfogni, legyen szó akár a nyugdíjrendszerről, akár az egészségbiztosítási rendszerről. Így tudták csak elérni azt, hogy néhány szűkebb csoport kivételével senkinek ne lépjenek direkt a lábára. A nyugdíjasok megkapják ugyanazt a nyugdíjat, a közalkalmazottak ugyanazt a fizetést, és egyelőre jelentősen az egészségbiztosítási ellátásáson sem változtattak.

online polls


Tüntetés: rossz jel a kormánynak, jó az országnak

És még mindig nem látják, hogy mekkora a baj. Az eddigi tehetetlenség és a politikai tőke felélése most üt majd csak igazán vissza: a 2012-es évben ugyanis már nem lehet újra magánvagyonokat államosítani, újabb adófajtákat pedig lassan már kitalálni sem lehetne. A 2012-es lesz az az év, amikor a kormány kénytelen lesz az igazán jelentős szavazói rétegek, a nagyobb társadalmi csoportok lábára lépni, és így végre olyan kiadáscsökkentő intézkedéseket bevezetni, melyek az ország hosszú távú érdekét szolgálják.

Igen, miközben ez jó lesz az országnak, rossz lesz a kormánynak. Mert ez bizony azzal fog járni, hogy nemcsak néhány rendőr, taxis vagy unatkozó aktivista vonul majd az utcára, hanem könnyen lehet, hogy kemény tüntetéssorozatok és országos sztrájkok várnak a kormányra.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása