Véleményvezér

vv

Nem a Fidesz Magyarország utolsó esélye!

2011.11.07. I 0 komment I Címkék: nemzet fidesz allam gazdasagi valsag kover laszlo

Az igazi baj az, hogy nemcsak Kövér László gondolja ezt, hanem szinte az egész Fideszben így látják a világot. Pedig ideje volna észrevenni, hogy nincs háború és nincs forradalom. (Kép: Székely Bertalan festménye)

Kövér László a hétvégén a Fidesz fiataljait okította. A Fidelitas rendezvényén elmondott beszédében a házelnök többek között kijelentette, hogy a jelenlegi ciklus, a Fidesz kormányzása „Magyarország utolsó esélye”. Az igazi baj az, hogy nemcsak Kövér László gondolja ezt, hanem szinte az egész Fideszben így látják a világot.

Ajánlott írásunk: Miért beszél Orbán Viktor mindig háborúról?


Utolsó esély? Ugyan!

A Véleményvezér nagyra tartja, ha egy politikus átérzi tetteinek a felelősségét és tudatában van annak, hogy rossz döntéseinek milyen következményei lehetnek. Különösen, mivel az elmúlt tíz évben pont azt éreztük, hogy a kormányokat ez mintha nem is érdekelte volna. Mégis, az legalább ekkora probléma, amikor politikusok nem reálisan mérik fel az ország helyzetét és túlértékelik saját szerepüket.

Ha valaki 2011-ben azt állítja, hogy a Fidesz kormányzása és ez a négy év Magyarország utolsó esélye, az egyszerűen nem érti a világot és nem ismeri a magyar történelmet.

Kövér László szerint a jelenlegi kormányzati ciklus, vagyis a 2010 tavaszán elkezdődött négy év Magyarországnak az egyetlen, az utolsó esélye.

A parlament és a Fidesz választmányi elnöke ezt a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági társszervezete országos választmányának tisztújító ülésén mondta szombaton Budapesten. Úgy fogalmazott: "a mi kudarcunk nem tud politikai ellenfeleink sikere lenni. A mi kudarcunk az egész nemzet kudarca is egyben", vagyis a felelősség óriási és egyetemleges.

Kövér László beszélt a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) való viszonyról is, és azt mondta: ahol az IMF előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett a következmény. Szerinte ahogyan 1956-ban nem engedhette meg magának a Szovjetunió, hogy precedenst teremtsen a magyar forradalom győzelme, úgy ma a nemzetközi pénzügyi világ egy része sem engedheti meg magának, hogy a magyar gazdaságpolitika nem szokványos intézkedései mintául szolgáljanak más országoknak.


Kövér: Ez a kormány az ország utolsó esélye
 (Index)


Egy nemzet és egy állam sokkal jelentősebb képződmények annál, mintsem hogy tíz vagy akár húsz év alatt pár ember rossz döntése végérvényesen tönkre tudja tenni azokat. El lehet puskázni a gazdaságpolitikát, el lehet veszíteni az állam területének és lakosságának egy részét, vagy el lehet játszani egy ország tekintélyét is – ám egy nemzet boldogulása nem egyetlen döntésen vagy döntéssorozaton múlik. Jó példa erre a tatárjárás, a török hódoltság, 1848, Trianon vagy éppen 1956. Ezekben a sorsdöntő időszakokban sok politikus megérezte, hogy a nemzet szempontjából kritikus időszakban élünk, és sokan hitték úgy, aktuálisan rajtuk áll vagy bukik Magyarország léte.

A történelem fintora, hogy e felelősség tudatában is nem egyszer rossz döntéseket hoztak – Magyarország mégsem veszett el. Kisebb lett és szegényebb, de létezik. Fennmaradása pedig sohasem egyetlen eseményen, pár éven vagy évtizeden, és nem is egy-egy nagy személyiségen vagy kormányon múlt.

Nincs forradalom, nincs háború

Ám a kormánypárt láthatóan mégis hisz ebben. Kövér gondolatai sajnos teljes összhangban vannak a kormány kommunikációjával és intézkedéseivel is: a Fideszben tényleg úgy gondolják, hogy az ország történelmi vésznapokat él, háború van, és ezért a nemzet sorsa az ő kormányzásukon áll vagy bukik. Ez a helyzetfelismerés azonban alapvetően téves. Nem akarjuk bagatellizálni a problémákat, hiszen Európa az elmúlt ötven év talán legnagyobb válságát éli, több tagállam az államcsőd szélére jutott, és Magyarország helyzete is különösen súlyos. De ez nem katasztrófahelyzet, nem háború és nem is forradalom.

A téves helyzetfelismeréssel sajnos az a baj, hogy abból mindig rossz intézkedések következnek. Mivel a kormánytöbbség valóban úgy gondolja, hogy vészhelyzet van, ezért csakis háborús és forradalmi intézkedésekben tudnak gondolkozni. Ilyen helyzetben nem lehet pragmatikusan hozzáállni a problémákhoz, és nem lehet hideg fejjel döntéseket hozni. Ezért maradnak el az egyeztetések, ezért döntenek el szinte mindent azonnal és megfelelő előkészítés nélkül, és ezért érezzük azt, hogy mintha a Fidesz nem is törvényekkel, hanem sokkal inkább dekrétumokkal kormányozna.

Egy politikus azonban kevés rosszabbat tehet az országának annál, mint hogy nem veszi figyelembe a valóságot. A téves helyzetfelismerés egy olyan gazdasági válság idején, mint a mostani, különösen sokba kerülhet az országnak. Egy ilyen válságból azok az államok képesek sikeresen kilábalni, amelyek kormányai pragmatikusan, a körülményeket és lehetőségeket reálisan felmérve hozzák meg a döntéseiket. Azok az országok viszont, melyekben a bajokat alul- vagy felülértékelik, mindig sokkal többet veszítenek a kritikus helyzetekben.

customer survey


Árt az országnak

Kövér László kijelentésével tehát nem az az igazi a probléma, hogy az ország harmadik közjogi méltóságának tartózkodnia kellene az ennyire napi pártpolitkai kijelentésektől, hanem sokkal inkább az, hogy szavai egy, a kormánypártban széleskörűen osztott, de alapjaiban téves gondolkodásmódot tükröznek.

Ideje volna észrevenni, hogy bár rossz a helyzet, de nincs háború és nincs forradalom. És ha ebben a válságban van ellensége Magyarországnak, az éppen az a politika, amelyik nem képes felmérni a realitásokat.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása