Véleményvezér

vv

2011: Magyarország ismét a szakadék szélén

2011.12.29. I 0 komment I Címkék: fidesz gazdasagi valsag gazdasagi novekedes egykulcsos ado

Orbán Viktor kormánya óriási lyukat ütött a költségvetésben, elriasztotta a külföldi befektetőket, de azt is elérte, hogy a magyar kkv-k se juthassanak hitelhez. A magyar gazdaság 2011-ben, évértékelő. (Fotó: Soós Lajos/MTI)

2011 meghatározó év volt a magyar gazdaság szempontjából: eldőlt ugyanis, hogy a kormány nem kivezeti a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok által ásott gödörből az országot, hanem éppen ellenkezőleg, évekre lehetetlenné teszi a kilábalást.

Ajánlott írásunk: Svindli? Mit írt Orbán Barrosónak valójában?


Nehéz örökséggel rossz irányba

Senki sem vitatja, hogy Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc országlása borzasztó következményekkel járt a magyar gazdaság számára. Nekik köszönhetően gyakorlatilag kimaradtunk a 2002-2008 közötti nagy világgazdasági felfutásból, hogy aztán az elsők között váljunk áldozatává a kezdődő világválságnak. Ám Gyurcsány Ferenc 2009 márciusa óta nem miniszterelnök, és azt még az Orbán-kormány se nagyon állította, hogy Bajnai Gordonék gazdaságpolitikája káros lett volna.

Most, 2011 végén, ha a gazdaság abszolút helyzetét nem is csak a mostani kormánynak a tevékenysége határozza meg, de a változásának irányát már döntő többségében igen. Hogy ezt a kijelentést egy konkrét példával illusztráljuk: az államadósság magas szintjéért elsősorban nem a második Orbán-kormány a felelős, de azért igen, hogy az nem csökkent az elmúlt évben.

A Véleményvezér szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikája nem előmozdítja, hanem megakadályozza a magyar gazdaság talpra állását, és ebben a 2011-ben végrehajtott intézkedések közül három különösen sokat ártott.

2011 utolsó hetét az évértékelő írásoknak szenteljük. Négy cikkben fogjuk összegezni, hogyan láttuk gazdasági és politikai szempontból a világ és Magyarország történéseit. 

Kedd: A világgazdaság 2011-ben
Szerda: A világpolitika 2011-ben
Csütörtök: A magyar gazdaság 2011-ben
Péntek: Magyarország helyzete a világban 2011-ben


A három igazi csapás

Elsőnek itt az egykulcsos adó, mellyel nem is a koncepcionális problémák a legnagyobbak, hanem az, hogy a bevezetésével keletkező állami bevételkiesést nem kísérte hasonló kiadásvisszafogás. Ennek eredményeképpen a kormány egyetlen intézkedése sokszáz milliárd forintnyi lyukat ütött a költségvetésen, amit 2011-ben még be lehetett foltozni a magánnyugdíjpénztárakból ellopott pénzzel, de jövőre és 2013-ban már nem lehet. Az egykulcsos adó kétharmados törvénybe betonozásával pedig a kormány gyakorlatilag állandósítja a költségvetésnek ezt a strukturális problémáját. Arról már nem is szólva, hogy az intézkedés a valóságban szinte semmilyen mértékben nem váltotta be a hozzá fűzött növekedési várakozásokat (vagyis inkább álmodozásokat): semmi nyoma nincs annak, hogy a munkakereslet egy fikarcnyit is javult volna az egykulcsos adónak köszönhetően.

A második rendkívül káros intézkedéscsoport a közszolgáltató cégekkel kapcsolatos. A kormány teljesen átgondolatlan és voluntarista rezsibefagyasztási, energiaár-szabályozási és ármegállapítási gyakorlata lenullázza annak az esélyét, hogy ezekben a nemzetgazdasági szempontból igen fontos iparágakban jelentős beruházások történjenek az elkövetkező években. Ezek a lépések nem azért rövidlátóak elsősorban, mert rengeteg külföldi nagyvállalat, és ezen keresztül kormány ellenérzését váltották ki (bár e tény hatásait a közeljövőben érezni fogjuk), hanem azért, mert a magyar gazdaság egyébként is siralmas növekedési teljesítményét eredményező tényezők közül a beruházások elmaradása jelenti a legnagyobb problémát. Ráadásul ezen intézkedések közvetett módon is negatív hatást fejtenek ki, amennyiben segítenek a más szektorokban befektetni kívánó külföldieket is elbizonytalanítani.

A harmadik óriási ballépés a végtörlesztés. A kormány helyenként olyan benyomást tesz, mintha egész egyszerűen nem értené, hogyan működik a magyar gazdaság. Ha ugyanis a külföldi befektetéseket szisztematikusan elriasztják, akkor csak a hazai beruházásokra számíthatnak a GDP emelése és az új munkahelyek teremtése kapcsán. Jelentős hazai beruházás azonban nem lehetséges a hazai bankrendszer aktív hitelezési tevékenysége nélkül. A kormány azonban valamilyen teljesen érthetetlen logikából kifolyólag az ősz folyamán úgy döntött, hogy teljesen elveszi a bankok kedvét és lehetőségét a magyar kkv-k hitelezésétől. A végtörlesztésnek ugyanis közvetlen és azonnali eredménye a bankok tőkeszintjének, és ezen keresztül hitelezési képességének meredek zuhanása.

survey services


Vissza 2008-ba

A fenti három intézkedés együttes hatásaként a magyar gazdaság rettentően legyengített állapotban várja a 2012-es évet. Növekedésre esélyünk sincs, sőt, a recesszió gyakorlatilag biztosra vehető. A GDP csökkenése esetén pedig természetesen automatikusan romlik mind az államadósság GDP-arányos szintje, mind fenntarthatósága (utóbbi még meredekebben). Ezzel egyidőben a forint már hónapok óta hihetetlenül gyenge, ami már önmagában is folyamatosan nehezíti a devizában felvett államadósság visszafizetését. És akkor még nem is beszéltünk a költségvetésről, amelynek a célszámai csak akkor lesznek tarthatóak, ha a kormány minden elődjénel nagyobb hatékonysággal lesz képes végrehajtani a kitűzött megszorító intézkedéseket.

További évértékelő írásaink:
Megfizetjük a válság(félre)kezelés árát! (a világgazdaság 2011-ben)
A Nyugat alkonya még nem jött el (a világpolitika 2011-ben)


Ebben a helyzetben pedig elég egyetlen közepes fuvallat, hogy a rendszer megroggyanjon. Ilyen horderejű eseményből pedig kapásból vagy tízet fel lehetne sorolni – sajnos sokkal valószínűbb, hogy valamelyik bekövetkezik a következő 12 hónapban, mint hogy egyik sem. Az EU és az IMF védőhálója nélkül lavírozni pedig kifejezetten őrült és bűnös hazárdjáték lenne az ország jövőjével.

A Véleményvezér úgy látja, 2011-re a magyar gazdaság visszakerült oda, ahol 2008-ban volt: a szakadék szélére.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása