Véleményvezér

vv

Innen már mindegy, mit mond Orbán Viktor

2012.01.05. I 0 komment I Címkék: fidesz eu imf orban gazdasagi valsag matolcsy

Eleinte csak a szavahihetőség körül keletkeztek zavarok, mostanra viszont hetek óta senki nem tud a piacot megnyugtató nyilatkozattal előállni. Orbánnak kellene végre cselekednie: teríteni vagy dobni a lapokat. (Fotó: AFP)

Az a svájci frank, amiért 2010 májusában 195 forintot kellett fizetni, tegnap este már 262 forintba került. Miközben a megtakarításokkal rendelkezők és a forinttal kereskedők tekintete a képernyőkre szegeződött, a magyar kormány részéről egyetlenegy hiteles és megnyugtató szó sem hangzott el a történtekkel kapcsolatban. És ez nem csupán a tegnapi napra igaz. Már hetek óta nem hallunk semmit a kormánytól, ami nyugalmat hozhatna a forint és a magyar állampapírok egyre viharosabb piacán.

Ajánlott írásunk: 2011: Ismét a szakadék szélén


A múlt: amikor még Orbán Viktor szava forintot erősített

Amikor Matolcsy György bejelentette, hogy Magyarország visszaül a tárgyalóasztalhoz az IMF-fel, majd Orbán Viktor személyesen is megerősítette ezt, mindenki tudta, hogy a felelős emberek nyilatkoztak az ügyben. Bár Matolcsy György esetében az elmúlt időszakban nem volt feltétlenül szoros kapcsolat ígéret és megvalósult cselekvés között, azonban a kormányfőről ez nem volt elmondható. Amit Orbán Viktor miniszterelnökként a nyilvánosság előtt megígért, annak elegendően nagy része valósult meg ahhoz, hogy a továbbiakban is érdemes legyen komolyan venni a szavait.

Ezt a kombinációt – a felelős pozícióban lévő ember szólal meg úgy, hogy az meggyőzőnek hat – hívják hitelességnek. Nem is telt bele néhány nap, és a forint-euró árfolyam visszaerősödött a 300 körüli szintre.

A jelen: mindegy, mit mond Orbán Viktor

Azóta viszont teljes a káosz. Eleinte csak a szavahihetőség körül keletkeztek zavarok, mostanra azonban az a helyzet állt elő, hogy valóban felelős embert egyszerűen nem is hallunk már az ügyben nyilatkozni.

December egyik legnagyobb meglepetése és legkárosabb fejleménye az volt, hogy Orbán Viktor gyakorlatilag visszalépett az EU-IMF hitel melletti egyértelmű kiállásától. Nem is annyira arról van szó, hogy mit mondott a témában, hanem arról, hogy mit tett. Kezdve az ominózus hajnali vétóval Brüsszelben, folytatva a jegybank- és stabilitási törvények rezzenéstelen arccal történő átpasszírozásával, a kormányfő gyakorlatilag azt üzente a világnak, hogy neki valójában nem is annyira fontos a megállapodás az EU-val és az IMF-fel.

Ezen lépések után viszont már nincs sok jelentősége a szóbeli ígéreteknek. A miniszterelnök innentől csak egyféleképpen tudná ellensúlyozni saját korábbi lépéseit: ha az EU által vitatott két törvényt egy az egyben visszavonná. Enélkül mondhat bármit, az jelentőségében szükségszerűen nem fogja tudni felülírni saját ellentétes irányú cselekedeteit. Maga a miniszterelnöki kommunikáció vált tehát funkciótlanná a gazdaság és az ország jövője szempontjából meghatározó fontosságú kérdésben. A helyzet lebutítódott egy egyszerű visszavonja-nem vonja vissza kérdéssé, ahol a nyilatkozatoknak már nem nagyon van tere.

Nincs senki Orbán helyett

A hiteles miniszterelnöki kommunikációt részben helyettesíthetné, ha lenne a magyar gazdaságpolitikának olyan irányítója, akit széles körben felelősnek és mértékadónak tartanak.

Itt ismét csak megszenvedjük az önálló pénzügyminisztérium megszüntetését. Mindezt tetézi, hogy Matolcsy György nemcsak egy sokszorosan hitelét vesztett politikus, de mostanra a szóban forgó ügy szempontjából felelősségében és hatáskörében teljesen megnyirbált miniszter is. A Matolcsy helyett az EU-IMF tárgyalások vezetésével megbízott Fellegi Tamás pedig a limitált feladatköre miatt nincs abban a helyzetben, hogy a tárgyalások esetleges eredményeit megvalósítsa. Ennek megfelelően a tárgyalások folyamán az ő súlya is lényegesen kisebb, mint az elvárható lenne egy ilyen horderejű ügyben. Hiába mondta el a tárca nélküli miniszter a minap, hogy gyors megállapodást vár, a nyilatkozatnak szinte semmi hatása nem volt.

Vagyis Orbán Viktor alatt nincs egyetlen egy ember sem, aki az EU-IMF tárgyalások kérdésében egyszerre felelősen és hihetően tudna nyilatkozni. Így pedig a kormánynak esélye sincs ügyes kommunikációval nyugtatni a kedélyeket.

Rontani még lehet a helyzetet

Ebben a helyzetben nyilatkozatokkal már nem lehet javítani a helyzeten, rontani viszont nagyon is.

Minden olyan nyilatkozat vagy újságcikk ugyanis, amelyik megerősítheti a kormányfő decemberi stratégiaváltásához kapcsolatodó félelmeket, azaz azt, hogy Magyarország nem is fog megegyezni a hitelkeretről, rögtön meggyőzőbbé válik azáltal, hogy összhangban van a miniszterelnök említett tetteivel. Így fordulhat elő az a faramuci helyzet, hogy az NGM államtitkárának szerencsétlen nyilatkozata nagyobb súlyt kap, mint a tárgyalások során az ő főnökeként működő Fellegi Tamásé; vagy hogy az egyik kommunikációs államtitkár honi politikai panelekből építkező cikkének nemzetközi gazdasági szereplők bármilyen jelentőséget tulajdonítanak.

online polls


Teríteni kell a lapokat - vagy eldobni

A magyar valuta drámai gyengülése legalább 800 ezer magyar családot egészen közvetlen módon érint, a többit pedig közvetetten sanyargatja. Eközben azonban a kormány képtelen egyetlen olyan embert is kiállítani, akinek egyáltalán érdemes lenne megszólalnia a témában. Ez a probléma azonban túlságosan mélyen kódolt a jelenlegi kormányzati struktúrában ahhoz, hogy egyik napról a másikra orvosolható legyen.

Olvasd el ezt is: Svindli? Mit írt Orbán Barrosónak valójában?


Önálló politikai és szakmai súllyal rendelkező miniszterek hiányában csakis a miniszterelnök tehetne valamit. Ahhoz azonban már túl sokat hibázott és blöffölt az elmúlt időszakban, hogy pusztán a szava elegendő legyen. Most mindenki arra vár, hogy lépjen valamit: mutassa meg vagy dobja el a lapjait.

Addig pedig továbbra is ki leszünk szolgáltatva a „remegő kezű brókereknek”.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása