Véleményvezér

vv

Békemenet a nyugdíjba

2012.01.23. I 5 komment I Címkék: mszp fidesz nyugdíjasok orban

bekemenet.jpgA felvonulók többsége 50 feletti volt: tőlük nem vettek el magánnyugdíjpénzt és alig akad köztük devizahiteles. Orbánnak az 50 alattiakat kell sarcolnia, hogy idős törzsszavazói kevésbé járjanak rosszul. (Fotó Barakonyi Szabolcs/Index)

A szombaton megtartott és békemenetnek nevezett kormánypárti demonstráció rövid távon bizonyosan jót tett az „ostromlott vár"-mentalitást egyre inkább felvevő Fidesz önbizalmának. Ha azonban egy kicsit végignézünk a felvonulókon és a szlogenjeiken, akkor a korábbiaknál is tisztábban láthatjuk, micsoda kutyaszorítóba került a kormány. Miközben ugyanis százezer ember vonult fel a „Nem leszünk gyarmat!" transzparense mögött, Orbán Viktor éppen arra készül, hogy feltétel nélküli fegyverletételt jelentsen be az EU-nál és az IMF-nél.

Ajánlott írásunk: Szegény Matolcsy, szegény Schmitt!


50 felettiek menete

A szombati megmozdulás legalább két érdekes megfigyelésre adott alkalmat.

Egyrészt láthattuk, hogy a Fidesz megmaradt támogatóinak egy jelentős részénél bizony kifejezetten jól rezonál a gazdasági szabadságharc gondolata. Miközben a Medián felmérése szerint az emberek 80%-a úgy gondolja, az országban rossz irányba mennek a dolgok, a maradék 20% ennek ellenére határozottan lelkes tudott maradni.

Másrészt rendkívül látványos volt az is, hogy a felvonulók döntő többsége az 50 év körüli vagy annál idősebb korosztályból került ki. Ők azok, akiktől nem vettek el magánnyugdíj-megtakarítást, akik között alig van devizahiteles, és akiket ráadásul a kormány kifejezetten támogatni is próbált. Olyan intézkedésekkel, mint az egyszeri 8%-os nyugdíjkiegészítés vagy a védett kor intézményének bevezetése. Arról már nem is beszélve, hogy szocializációjuknál fogva közülük kerül ki a királyi rádió és televízió nézőinek többsége.

Nem véletlen, hogy ugyanez a korcsoport adja az MSZP szinte összes támogatóját is. Az elmúlt tíz évben ugyanis a magyar politika csak ennek a választói csoportnak volt képes konzisztens víziót és kézzelfogható támogatást nyújtani.

Az új helytartó: Orbán Viktor

Ez akár még jó hír is lehetne a Fidesz számára, mint ahogyan az volt 2002 és 2008 között az MSZP-nek. Van azonban egy bökkenő: a miniszterelnök éppen most készül egy nagyot rántani a kormányon.

Egyrészt a korábbi retorikával teljesen szembefordulva az EU és az IMF szinte valamennyi feltételét kénytelen lesz elfogadni (ezt támasztja alá a hvg.hu értesülése is). Orbán Viktor ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy ő már túl van a Nagy indiánkönyvön és A Tenkes kapitányán is, úgyhogy rugalmas lesz a tárgyalások során. Bár ez a kép a Véleményvezér számára egy kissé zavaros, de abban biztosak vagyunk, hogy a kormányfőnek ennél sokkal jobb magyarázatokra lesz szüksége ahhoz, hogy a „gyarmati lét" ellen demonstrálókat továbbra is saját táborában tudja tartani.

Ennél is fontosabb az a tény, hogy retorika ide vagy oda, a kormány 2012-es és 2013-as intézkedései már a demonstrálók korosztályának is fájni fognak. Bár a kormányzás első két évében őket szinte teljes egészében sikerült mentesíteni bármilyen, a kormány által generált nehézségtől, az elkövetkező két évben ez már nem lesz lehetséges. Az áfaemelés, az egészségügy pénztelensége és a tömegközlekedésben várható kurtítások hatásaitól nem mentheti meg őket teljesen.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.


Feladták a fiatalokat

Ezért aztán a kormányoldal még inkább harcolni fog értük. Ahogy Gyurcsány Ferenc is a lemondása pillanatáig küzdött a tizenharmadik havi nyugdíjért, Orbán Viktor is olyan helyzetbe lavírozta magát, hogy korábbi politikáját folytatva továbbra is elsősorban az 50 alatti generációkat kell majd sarcolnia, hogy az idősebbek, leghűségesebb törzsszavazói kevésbé járjanak rosszul.

Olvasd el ezt is: Készpénzbe menekülünk a kormány elől


Akárcsak az MSZP a 2006-2010-es ciklus során, a Fidesz még az esélyét is el fogja így játszani annak, hogy a párt a fiatalok és a középkorúak számára belátható időn belül vonzó választási lehetőséget jelentsen.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.01.23. 12:33:47

Valóban, az idős korosztály felül volt reprezentálva a Békemeneten (bár voltak fiatalok, kisgyermekes családosok is). De ne felejtsük el, hogy a fiatalok sokkal nehezebben mozdulnak ki egy politikai rendezvényre, különösen a téli hidegben, különösen az utóvizsgák idején. És persze, az oktatást, a felsőoktatást érintő aktuális javaslataikkal (legyenek azok helyesek vagy helytelenek) sem fog túl sok új fiatal szavazót szerezni a kormányzat.

Az életkori összetétel azonban csak az egyik jelensége volt a Békemenetnek. Ennél sokkal fontosabb volt az, hogy a magyar jobboldal kemény magjának kemény magja nagy számban (az összes 2010 óta történt ellenzéki tüntetés létszámát lekörözve) jelent meg a felvonuláson. Adja magát a párhuzam az immár tíz évvel ezelőtti, 2002-es Kossuth téri seregszemlével, ami ugyanígy a saját tábor egyben tartását, a párt és a szavazóik önbizalmának erősítését szolgálta. Csak ami akkor egy már szinte biztosan elvesztett választás után volt mentőöv, az most dramaturgiailag a legjobb pillanatban történt. A kormány hazai és nemzetközi kritikák kereszttüzében, a gazdaságpolitikai fordulat kényszere alatt kapott bátorítást saját szavazóitól - miközben a virtuálisan sokkal hangosabb ellenzéki tábor pedig elbizonytalanodhatott a rendíthetetlenül Orbán-párti tömeget látva. A jobboldal törzse, köszöni szépen, egyben van.

Kérdés azonban, hogy a kölcsönös megerősítésen kívül mire lesz jó a Békemenet? A kormánynak már bevallottan a nemzetközi bizalom helyreállításán és az IMF-fel való mihamarabbi megegyezésen dolgozik, s ebben érdekelt - nem pedig a tömeg által követelt szabadságharc tovább folytatásán. A kormány mellett kiálló, méltóságteljes felvonulást tartó, jó szándékú tömegek megérdemlik, hogy a kurucos álmok tovább álmodása helyett a valósággal és a hazánk előtt álló válaszutak bemutatásával szembesítse őket a kormányzat.

Király Zsolt (Körkép.sk) · http://korkep.sk 2012.01.23. 13:19:50

A Békemenet elsődleges célja a választói bázis megnyugtatása volt. Erődemonstráció, hogy sokan vannak, akik egyformán gondolkodnak. Szombaton ez sikerült.
A Magyarországot támadó, és tekintélyét folyamatosan aláásó média célja pedig a megmozdulás kifigurázása, szélsőjobb irányba való eltolása volt. Ez is sikerült.

Illusztrálásként csak egy konkrét, mai példa Szlovákiából, a helyi mérvadó sajtó részéről, melyből szlovákik százezrei tájékozódnak:
korkep.sk/cikkek/media/2012/01/23/8334-peter-morvay-sme-ujsagiras-szegyene

Hogyan tovább? Magyarországot egyre inkább szorítja az idő. Tömegmegmozdulások, retorikai fogások helyett immár konkrét lépésekre van szükség, a gazdasági , szociális felzárkózás érdekében. Hogy a társadalom végre jövőképet is lásson. Akkor talán a fiatalok is megmozdulnak...

Mong Attila (NapiFix) · http://napifix.postr.hu/ 2012.01.23. 14:37:15

Egyetértve Rajcsányi Gellért megjegyzésével, a kormányfő nem sokáig folytathatja azt a kettős játékot, hogy Brüsszelben úgy tesz, mintha már az EU-val menetelne, itthon pedig azt az érzetet kelti a támogatóiban, hogy helyesen teszik, ha támogatják az egyébként téves helyzetfelismerésen alapuló, az ország érdekeit jelentősen sértő szabadságharcában. Mit mond majd ezeknek az embereknek akár már márciusban is, amikorra könnyen kiderülhet, milyen ára lesz a szabadságharc utáni kármentésének, milyen program végrehajtásához köti az IMF a segítséget, milyen törvények felülvizsgálatát tartja szükségesnek az EU? Csak a feszültséget fokozza, minden elfecsérelt nap, ami nem az őszinte szembenézéssel és nem azzal telik, hogy a bázisnak is értésére adja, nem az EU-val szemben kell megfogalmaznunk a nemzeti érdekeinket. Én könnyen el tudom képzelni, hogy ugyanaz a menet, és részben ugyanaz a közönség, amely szombaton Orbán Viktor képmását lobogtatva, EU-ellenes transzparenseket cipelt, egyszercsak leteszi az út szélére a kormányfő poszterét és halad tovább. Erre a rejtett dilemmára próbáltam utalni tegnap a komment.hu-n.www.komment.hu/tartalom/20120122-velemeny-a-kormanyparti-bekemenet-es-a-januari-kormanyellenes-tuntetes-jelentese.html

Rényi P.D. (Magyar Narancs) 2012.01.23. 16:39:16

annyiban egyetértek Rajcsányi Gellért és Mong Attila kommentárjával, hogy a kormányak a "valóság" és annak eddigi, retorika által történő értelmezése közötti disszonanciát nehéz lesz feloldani.

De szerintem nem elsősorban azok előtt, akik szombaton a kormány mellett demonstráltak.

Velük ugyanis nem lesz nehéz beláttatni, hogy itt erőből ránkerőltetett, "rossz, de elkerülhetetlen" lépések kell következzenek. Magyarán, előttük nem lesz nehéz az EU-ra és/vagy az IMF-re kenni a megszorításokat. Ne felejtsük el, hogy itt olyan elkötelezett hívők vonultak fel, akik legalább egy évtizede az orbáni narratíva szerint nézik az ország dolgait. Ha másért nem, már csak azért is kitartanak mellette, hogy ne hazudtolják meg azt, amiben legkevesebb tíz éve tényleg "hisznek". S teszik ezt mai napig, annak ellenére, hogy szinte biztos: közülük is sokakat érint valamilyen formában a felsőoktatás megbuherálása, a munka törvénykönyve átírása vagy bármely más, sok vitát kiváltó, széles társadalmi csoportokat sújtó intézkedés. Ők annak ellenére is kitartanak majd, ha még drágább lesz a mindennapi életük.

Nem elsősorban a keresztény Magyarország hangsúlyozása miatt gondolom tehát, hogy a felvonulás sokkal inkább emlékeztetett egy vallási szertartásra, mint politikai rendezvényre. A megjelentek számára - amit bizonyítanak a transzparensek is - a politika döntően hit kérdése. Ezért aztán lehet, hogy "nem sokáig folytathantá a kormányfő" a kettős játékot, de szerintem sokáig fogja. A nagy tömeg ugyanis épp azt a csalfa látszatot erősítheti meg benne, hogy sokan - elegen - tényleg hisznek a szabadságharcban, sőt, saját pénztárcájukból is hajlandóak áldozni azért.

Ha így tesz, Orbán Viktor önmagát ámítja. Ez, a politikát az ő retorikája szerint szemlélő tömeg ugyanis nem csak apad, de egyre inkább el is szigetelődik, és egyre kevésbé lesz megszólítható a jobbközép, konzervatív szavazókkal együtt. Marad tehát a szokásos, évtizedes dilemma: középre vagy még inkább jobbra?

Brückner Gergő 2012.01.23. 22:21:33

Szerintem a békemenet résztvevőiben semmilyen problémát, mármint Orbánban vetett hit megrendülését nem fogja okozni a remélt IMF-megállapodás. A generációs pártpreferenciák most valóban nagyon érdekes lenne, nem tudom találkozott-e valaki ilyen felméréssel. Abban egészen biztos vagyok, hogy Orbán nagyon figyel a nyugdíjasokra, abban már nem feltétlenül, hogy a fiatalabb generációknál nagyon más lenne a pártszerelem. Az LMP és a Jobbik gondolom arányaiban népszerűbb, az MSZP aligha.
Még egy megjegyzés, taglalhatjuk, hogy kinek mennyit ártottak az eddigiek, de azért a kedvezmények, például a családi adókedvezmény is inkább fiatalabbaknál csapódott le.
És, ami a legszomorúbb, gyanítom, hogy a magyar társadalomban az olyan fajsúlyos elemek, mint alkotmány, médiatörvény, alkotmánybírók, bírók, parlamenti törvénydara, bankok helyzete, hitelezési visszaesés csak úri huncutság, még a nyugdíj is. Orbán nagyon figyel arra, hogy a tömegek támogatását bírják az akciói - eltőzsdézték a pénzünket, rohadt multik, karvaly bankok és így tovább...

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása