Véleményvezér

vv

Uniós szégyenlista: Magyarország rajta van

2012.02.14. I 2 komment I Címkék: eu gorog gazdasagi valsag allamadossag

ovbarroso.jpgAz olasz mintától nem állunk olyan távol: alacsony munkavállalási kedv, az ország képességeihez mérten magas nyugdíjak és bőkezűen költekező politikai elit. Uniós szégyenlistára kerültünk. (Fotó: Burger Barna)

Hiába az elmúlt hetek helyenként egészen békülékeny kormányzati kommunikációja, a gazdasági fundamentumok változatlanok. A magyar gazdaság nagyon sebezhető és az idei recesszió miatt még egy ideig minden bizonnyal az is marad. A Fidesz-kormány már mindent elmondott, amit el lehetett, a kommunikáció ideje lejárt. Itt lenne az idő a megvalósítással foglalkozni.

Ajánlott írásunk: Malév: mit veszítettünk el valójában?

Brüsszel bekeményít

Lehetséges, hogy Görögországnak már csak hetei vannak hátra a teljes csődig. Ahogy Brüsszel fokozatosan szembenéz a görög válság okaival és lehetséges következményeivel, úgy vonja le egyre inkább azt a következtetést, hogy nagyobb és szorosabb uniós kontrollra van szükség a tagországok gazdaságpolitikája felett.

Ebbe a folyamatba illeszkedik az a jelentés is, amit sajtóértesülések szerint ma fog bemutatni Olli Rehn pénzügyi biztos az Európai Parlament előtt, és amelyik a leginkább sebezhető uniós tagországokat veszi sorra. Ez az első alkalom, hogy nem csupán a költségvetési egyensúly szűk szempontjait, hanem átfogó módon az egyes gazdaságok hosszú távú fenntarthatóságának össszetevőit is figyelembe veszi az Európai Bizottság. Ennek megfelelően az elemzés állítólag kiterjed a növekedési potenciál, a versenyképesség, illetve az államadósság abszolút szintjével kapcsolatos kérdésekre is.

Ez a fejlemény mindenképpen üdvözlendő, az ugyanis nyilvánvaló anomália, hogy miközben az Unió óriási összegeket juttat a gazdag országoktól a szegényekhez, a felelősen gazdálkodóktól a csődhelyzetben lévőkhöz, a Bizottságnak korábban semmilyen jogosítványa nem volt, hogy akárcsak véleményt mondjon a nyilvánvaló gazdaságpolitikai ámokfutásokról – kivéve, ha azok a túlzott deficiteljárás alá estek.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy Európát továbbra is fajsúlyos világgazdasági szereplőként tartsák számon, úgy ez a „görög típusú" potyautas-stratégia tovább nem tolerálható

Az olasz napilap értesülései szerint az Európai Bizottság anyagát Olli Rehn fogja bemutatni kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben. A bizottsági értékelés tíz gazdasági mutatón nyugszik, ami számos esetben friss képet ad a gazdasági realitásokról.

Ez a dokumentum tulajdonképpen az Európai Bizottság figyelmeztető jelzéseként szolgál, azokra az országokra hívja fel a figyelmet, amelyek leginkább ki vannak szolgáltatva a makrogazdasági egyensúlytalanságokból fakadó kockázatoknak. Az Európai Unió ugyanis - válaszul a két éve tomboló adósságválságra - olyan mechanizmust dolgozott ki, ami figyelmeztető jelzéseket küld, ha egy ország gazdasága különböző mutatók alapján rossz útra tér és szükség esetén megelőző intézkedéseket követel annak érdekében, hogy ne következzen be még egy Görögországhoz hasonló eset. Erre a listára került fel most Magyarország, Spanyolországgal, Olaszországgal és Ciprussal együtt.

Vagyis négy uniós ország a legveszélyeztetettebb, míg egy másik listán (megfigyelés alatt álló országok) szerepel Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia, Szlovénia és Bulgária.

A négy lúzer

A Corriere della Sera értesülése szerint a jelentés alapján négy ország van különösen veszélyeztetett helyzetben a középtávú fenntarthatóság szempontjából: Spanyolország, Olaszország, Ciprus és Magyarország.

Az első kettő nem újdonság senki számára, az esetük jól ismert. Ezen országok hosszú éveken keresztül hitelekből finanszíroztak olyan kiadásokat, amelyek utólag fenntarthatlannak bizonyultak (bár a két eset egyébként sok szempontból különböző).

Ciprusnál elsősorban arról van szó, hogy az ország bankrendszere rendkívüli módon, reálgazdasága jelentős mértékben kitett Görögországnak, utóbbi szinte elkerülhetetlen csődje így nagyon könnyen magával ránthatja a szigetországot is.

És végül itt vagyunk mi. Az esetünk nyilván nem hasonlítható Cipruséhoz, hiszen gyakorlatilag semmi kötelékünk a görög gazdasághoz. De a spanyolok helyzetére sem hasonlít a mienk, hiszen míg náluk az elmúlt tíz év később feleslegesnek és pazarlónak bizonyuló beruházásai okozták a bajt, addig nálunk ugyanezen időszak alatt a túl alacsony beruházási szint jelentette a problémát.

Az olasz mintától azonban már nem állunk olyan távol: alacsony munkavállalási kedv, az ország képességeihez mérten magas nyugdíjak, illetve diszfunkcionális, ámde annál bőkezűbben költekező politikai elit. Sőt, bár a magyar kelet-nyugat szétszakítottság nem azonos mértékű az olasz észak-dél szembenállással, gazdasági teljesítmény és termelékenység tekintetében nálunk is igen jelentős kettősség figyelhető meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Olaszországot nem hagyják magára

Minden hasonlóság ellenére azonban akad egy nagyon is nyilvánvaló különbség Olaszország és Magyarország között: a méret. Olaszország olyan nagy, hogy igen nehéz elképzelni az Európai Uniót és az eurózónát nélküle. Ezért aztán Brüsszel és az európai nagyhatalmak eddig is és a jövőben is mindent el fognak követni, hogy Olaszországot visszarángassák a tönk széléről.

 Olvasd el ezt is: Fokozódik: titkos Orbán-ellenes CNN-puccs?

Hazánk esetében nem ilyen nyilvánvaló a helyzet. Nem vagyunk kihagyhatatlanok, nem vagyok megkerülhetetlenek, és ha túlságosan sokat keménykedünk, még példát is statuálhatnak velünk. Már csak ezért is jó volna az EU-IMF megállapodást minél előbb letudni, illetve a céltalan kommunikációs ütközeteket megspórolni, hogy végre az azt követően is előttünk tornyosuló számos gazdasági probléma megoldásával foglalkozzon a kormány.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  


Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.02.14. 10:58:31

Kétségtelenül vannak potyautasok a rendszerben, nem is csak az a négy ország, amelyet a bejegyzés megemlít (Portugália pl. miért nincs köztük?) de ezek az államok már akkor is potyautasnak számítottak, amikor beléptek az EK/EU-ba. Az olasz politikai elit, amelyet egy picit ismerek, semmivel sem volt felelősebben gondolkodó az elmúlt 50 évben, mint ma, sőt, de ez most nem tartozik ide. Nem folytatott prudensebb gazdaságpolitikát, ugyanúgy létezett az észak-dél megosztottság, stb.
Röviden: oka van annak, hogy az Unió elővette a korbácsot és az én értelmezésemben ennek az oka csak áttételesen a gazdasági válság. A valódi ok, hogy kit tesznek majd felelőssé az európai polgárok a válságért? A nemzetállami kormányokat, vagy a brüsszeli elitet. Nem véletlen, hogy soha olyan potensnek nem mutatta magát Brüsszel, mint az elmúlt fél évben, mert a bőrükre megy a játék. Látszólag a válságkezelésről szól a történet, de a valóságban egy hatalmi vetélkedés folyik, amelynek az a tétje, hogy ki kerül ki győztesen a válságból győztesen: a brüsszeli vagy a tagállami elit?
A tagállami elitek persze közben megpróbálnak mindent a "brüsszelitákra" hárítani.

Én azért nem tudok egyetérteni a vvezér megállapításával, mert Európa válságáért Brüsszel épp úgy felelős, mint a nemzetállami kormányok. Ami számomra a nemzetállamokat legitimebb szereplővé teszi ebben a küzdelemben az talán az, hogy ők a bőrüket viszik a vásárra és van egy politikai közösség, amely előtt számot kell adniuk a tetteikről. Olli Rehnen vagy Neelie Kroeson nincs ilyen nyomás, vagyis döntéseiket voltaképpen felelőtlenül hozzák. Ez pedig probléma.

Madár István 2012.02.14. 12:17:06

Csak egy apró megjegyzés: Portugália azért nincs rajta, mert a hírek szerint a hitelprogram alatt álló országokra az értékelés nem tér ki külön.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása