Véleményvezér

vv

Aki 2014-ben nyerni akar, tabukat kell döntenie

2012.03.26. I 1 komment I Címkék: fidesz korrupcio lmp ugynoklista oligarchak

fedonevek_2_1.jpgNe az emberekkel fizettessék meg! – az ilyen üzenetek a 2010 utáni politikában már nem működnek úgy, ahogy régen. Az LMP is akkor sikeres, amikor oligarchákkal és ügynökökkel foglalkozik. (Fotó: MTI)


A 2010-es választás fordulópont volt a rendszerváltozás utáni magyar politika történetében: kétségtelen, hogy a Fidesz kétharmada mögött az elmúlt két évtized politikájából való kiábrándulás is komolyan meghúzódott. Az új politikai környezetben pedig minden párt, köztük még a Fidesz is keresi a helyét és azokat az üzeneteket, melyek a jövőben sikeresek lehetnek.

Ez az LMP esetében a leglátványosabb. Az ellenzéki párt ugyanis egyszerre több ügy napirendre vételével kísérletezik, a reakciók pedig világosan jelzik, mi az, ami ezek közül manapság releváns és mi az, amin az idő már túllépett.

Ajánlott írásunk: Milyen alapon kommunistázik a Fidesz?

Releváns üzenet: szembenézés a múlttal és a korrupcióval

Az LMP a januári, Schiffer András lemondásához is vezető válsága után váratlanul magára talált. Az LMP a párttól amúgy világnézetileg távol állók körében is nemcsak rokonszenvet, hanem elismertséget is szerzett azáltal, hogy nagyon kategorikusan kiállt az állambiztonsági múlt feltárása mellett. Ezzel nem csak, hogy hetek óta tematizálják a közbeszédet, de még a kormánypárt táborába is éket vertek. A sikert az magyarázza, hogy egy olyan problémára találtak rá, ami régóta jelen van a magyar politikában, ám annak a megoldását sem az MSZP, sem a Fidesz vezette kormányok nem merték felvállalni.

A másik ügy, ami komoly tekintélyt szerzett a pártnak, a korrupcióellenesség. Az LMP a magyar közélet eddigi szokásaival szakítva teljesen nyíltan, nevükön nevezve kezdett el oligarchákról beszélni és rámutatni arra, hogy befolyásuk milyen mértékben torzítja el a magyar politikát. Ezzel az LMP a 2010-es évek Magyarországának egyik legsúlyosabb problémáját karolta fel, amivel egyúttal elkezdte magáról egy komolyan vehető párt képét is kialakítani.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Meghaladott üzenet: ne az emberekkel fizettessék meg!

Legalább ilyen tanulságos azonban az, hogyaz LMP népszavazási akciója mennyire nem látszik beváltani a hozzá fűzött reményeket. Az LMP arra számított, hogy majd ezzel fogják átvenni a magyar politikában a kezdeményezést, ám egyelőre az érdeklődés meglehetősen elmarad a várakozásaiktól. Az LMP kérdéseinek nagy többsége – álláskeresési járadék, próbaidő, munkavállalói szabadság, nyugdíjjogosultság – vagyis a különféle jogok, juttatások, kedvezmények megvédése hagyományosan baloldali program, amit 2010 előtt már mind az MSZP („Több pénzt az embereknek"), mind a Fidesz („Ne az emberekkel fizettessék meg!") a zászlójára tűzött – és el is koptatott.

Úgy tűnik, hogy az ilyen témák, vagyis a régi politikai üzenetek a 2010 utáni megváltozott politikai környezetben már nem működnek úgy, ahogy korábban. Mára ugyanis a választók egy jó része leszámolt azzal az illúzióval, hogy költségvetési kiigazítások nélkül és az eddigi privilégiumok fenntartása mellett az ország egyenesbe hozható.

Olvasd el ezt is: Az LMP az SZDSZ bunkósbotját suhogtatja?

Le kell számolni a tabukkal

A megelőző két évtized tabuival való leszámolásban azonban láthatóan óriási politikai lehetőségek rejlenek: kimondani, amit mindenki tud, de amiről mindenki hallgat és szembenézni azzal, amit eddig a szőnyeg alá söpörtek. Szinte biztosak lehetünk, hogy a következő választáson sikeres párt nem azokkal az üzenetekkel fog kampányolni, amik a 2010-es vagy azelőtti választásokat jellemezték. Éppen ezért nagyon is megéri merésznek lenni és új témákkal kísérletezni.

Egy olyan pártnak pedig, mint az LMP, melyet változatlanul körülleng a bájos, élhetetlen amatőrizmus, különösen fontos, hogy felkarolja azokat a lényeges és súlyos országos ügyeket, melyektől a régi pártok érintettségük okán félnek.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lánczi Tamás 2012.03.26. 20:44:31

Merész állítás, hogy a magyar politikában leáldozott az újraelosztással kapcsolatos kérdéseknek. Amióta tömegdemokráciában élünk az egyik központi kérdés az, hogy ki, mit, mikor kap. Ez egyébként nem magyar sajátosság: elég megnézni Obama politikáját, amely az állami redisztribúció kiterjesztéséről szól, és ha jól gondolom, akkor a görögök sem azért mentek utcára, hogy soha nem látott megszorításokat követeljenek.

Azt pedig végképp nem értem, hogy jön ide az LMP népszavazási kezdeményezése, amely a tankötelezettség határának felemeléséért, két munkajogi kérdésért, illetve a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások sérthetetlenségéért száll síkra. Ezek szerintem egyáltalán nem a poszt szerzőjének igazát bizonyítják, sőt, ha jobban megkapargatjuk, lehet, hogy épp az ellenkezőjét. Lehet, hogy pont az igazán motiváló újraelosztási kérdések hiányoznak ahhoz, hogy beinduljanak a választók.

Ha az LMP népszavazási akciója valamiért sikertelen lesz, az talán csak annyit jelent, hogy rossz kérdéseket tettek fel, vagy alacsony a párt szervezettsége esetleg gyenge a kommunikációja.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása