Véleményvezér

vv

Áder, Kövér, Szájer: Schmittnél is kevesebbek

2012.04.04. I 4 komment I Címkék: schmitt ader janos kover laszlo szajer

Nincsen politikán kívüli teljesítményük, egyetlen erényük az Orbán iránti hűség. Göncznek, Mádlnak, Sólyomnak komoly életműve volt, de még Schmitt is letett valamit az asztalra. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

 

Schmitt Pál tegnapelőtti lemondását követően természetes kérdés, hogy vajon ki lesz az ő utódja a köztársasági elnöki székben. A sajtóban felmerülő és esélyesként emlegetett nevek azonban egészen egyszerűen elszomorítóak.

Ajánlott írásunk: Aki 2014-ben nyerni akar, tabukat kell döntenie

Göncztől Schmittig: a politikán kívül valakik

Közhelyes és olcsó lenne azt taglalni, hogy a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell megtestesítenie és mindig a pártpolitika felett kell állnia: bár ez van az alkotmányban és mindenütt ez az elvárás, jól tudjuk, hogy a valóságban milyen nehéz ezeknek a kritériumoknak megfelelni.

Azt azonban bizonyosan elmondhatjuk, hogy a rendszerváltozás óta eddig olyan személyek kerültek az elnöki székbe, akik a pártpolitika világán túl is elértek valamit, akik a politikán kívül is voltak valakik. Ez igaz az ’56-os hős és író-műfordító Göncz Árdpádra, az akadémikus Mádl Ferencre és a volt AB-elnök Sólyom Lászlóra is: mindannyian rendkívül hosszú és komoly életrajzzal rendelkeztek, politikán kívüli teljesítményükre mindenki büszke lehetett.

Bár nagyon komoly törést és színvonalesést jelentett, de ebbe a sorba még úgy-ahogy Schmitt Pál is beilleszthető. Ugyan alaposan megfürdött a napi pártpolitikában, politikai autonómiájáról pedig elhíresült módon nyíltan le is mondott („nem gátja, motorja”), de mégiscsak egy nemzetközileg ismert sportdiplomata és kétszeres olimpiai bajnok volt. Tekintélyét a plágiumbotrány szinte megsemmisítette, ám életének legnagyobb eredményeit, a magyar színekben szerzett olimpiai aranyakat senki nem veheti el tőle.


Ádertől Szájerig: a politikán kívül senkik

A Véleményvezér azt viszont már nehezen tudja értelmezni, hogy ebbe a sorba hogyan lenne beilleszthető egy Kövér László, egy Áder János vagy egy Szájer József. Ezen emberek önéletrajzában ugyanis az egyetlen kiemelkedő tétel, hogy az első szabadon választott országgyűlés megalakulása óta a politika sűrűjében tevékenykednek. A politika világán kívül azonban semmi jelentőset nem tettek le az asztalra: sem kiemelkedő tudományos, sem kulturális, sem üzleti, sem sportteljesítmény nem áll mögöttük.

Ők mind a hárman a Fidesz régi, megbízható figurái: amikor kellett, alvezérként megvívták csatáikat a pártért. Ez azonban nem csak, hogy nagyon kevés a köztársasági elnöki pozícióhoz, de egyenes felháborító lenne, ha a kormányfő és a Fidesz-frakció szerint ennyi mégis elégségesnek bizonyulna.

Áder, Kövér és Szájer nevei mellett viszont legalább felüdülés volt látni Martonyi Jánosét és Pálinkás Józsefét, akik bár szintén a napi politika vitézei voltak, de szakmai és tudományos életművük miatt egy pártpolitikainál magasabb posztra is kétségtelenül érdemesek lehetnek.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Még mindig nem értik

Úgy tűnik, a kormányfő és a Fidesz nem értette meg az elmúlt két év botrányainak üzenetét. Brüsszel és Washington leginkább azon intézkedések ellen szálltak harcba, amikor azt látták, hogy az addig úgy-ahogy, de legalább a látszat szintjén függetlenül működő intézmények élére a Fidesz-többség nyíltan pártkatonákat nevezett ki, a független intézményrendszert pedig teljesen saját magára szabta.

Gondoljunk csak a médiahatóság vagy az Országos Bírói Hivatal vezetőjére, az új alkotmánybírákra, a jegybank elleni támadásokra vagy az adatvédelmi biztos pozíciója körüli ellentétekre – mindenhol azt hánytorgatták fel a budapesti politikának, hogy ezen pozíciók és intézmények függetlenségét tudatosan felszámolják.

Éppen ezért aligha számíthat a Fidesz több jóindulatra a legfontosabb külföldi szereplők részéről, ha volt frakcióvezetőjét, választmányi elnökét vagy alapító tagját jelöli köztársasági elnöknek. Pedig a belpolitikailag súlytalan elnöki pozíció nagyrészt éppen hogy a nemzetközi kapcsolatépítésről, diplomáciai előnyszerzésről, Magyarország külföldi reprezentációjáról kellene, hogy szóljon.

Előző írásaink a témában:
Ezért történelmi Schmitt Pál lemondása
A Schmitt-mosdatás 2014 főpróbája
Elindíthat-e lavinát a Schmitt-ügy?
A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól
Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll

A feladatra nem alkalmasak

A Véleményvezér a fentiek miatt rendkívül elszomorítónak találná, ha a miniszterelnök a Schmitt Pál botránya utáni helyzetben még egyszer megtaposná az elnöki pozíciót egy olyan figura jelölésével, akinek pártpolitikán kívüli életműve gyakorlatilag nulla, akinek egyetlen erénye, hogy a Fidesz kipróbált embere és több mint két évtizede hű Orbán Viktorhoz.

Ide ez túl kevés, ide valami teljesen más kell.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brückner Gergő 2012.04.04. 01:40:26

Alkalmatlan jelölteket kell választani, azonnal kiszivárogtatni a kisdoktorijukat és kéthetente lemondatni őket. Így a ciklus végéig akár 20-30 káder is törvényesen eltartható élete végéig állami pénzen.

Szlankó Bálint · http://drotontul.blog.hu 2012.04.04. 09:59:53

Mondjuk a Szajer nem volt rossz EP-kepviselo, de persze ez nem politikan kivuli teljesitmeny.

Uj Péter 2012.04.04. 11:08:52

Mondjuk Áder is valószínűleg a leghatékonyabb, legügyintézőbb típusú politikusa a mai kínálatnak. Az ő politikai pályája is önállóbb és sokkal jelentősebb Plagi bánál. Áder még az EP-ben is (ami neki sosem volt ambíciója, sosem érdekelte igazán ez a terület, nyelvi problémái is voltak; ide nagyjából emigrált vagyis emigrációba kényszerült) fel tudta venni a fonalat. A magyar horgásztársadalom nevében nagy reményeket fűzök a reménybeli első horgász köztelnökhöz. Rendszerváltást a horgászatban! Pályáztassák újra a halászati jogokat! Vessünk véget az élővizek kirablásának! Több kecsegét a Tiszába! Több pisztrángot a patakokba! Az idegen busákat vigyék el innen! A nyurgapontyokat hozzák haza!

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása